Nechcem mať deti
Ahojte žienky. Potrebujem sa len vyrozprávať, pripadne počuť niekoho názor, súcit .. cítim sa zvláštne.
Som mladá vydatá žena, niektoré v mojom veku už majú aj 2 detičky. Problém vidim v tom, že si neviem predstaviť mať deti. Príde mi, a to nemyslím v zlom, ale že to je príliš veľká “záťaž” ktorá áno; vráti Vám tak veľmi veľa .. ale i tak. Veľa obetovania, veľmi veľa, náročné chvíle; malo času na partnera.. domácnosť a uplna nutna zmena života. Milujem život ktorý žijeme s partnerom, milujem to, ako mu môžem dať všetko zo seba, ze sa môžem preňho obetovať v čomkoľvek potrebuje, a ze sa nemusim prispôsobovať nikomu tretiemu..
zároveň keďže som žena, mám výčitky a cítim sa ako nejaký divný tvor, keďže žena je predurčená na rodenie..
Nie kazda mlada vydata zena chce hned rodit a mat deti ako na beziacom pase. Su take, ktore deti jednoducho nechcu mat. Otazka je ako to berie tvoj partner, pripadne ci je nejaka moznost ze by si ich casom chcela mat.
Sama pises, ze sa prisposobujes manzelovi a nechces sa nikomu tretiemu. Uz aj samotne manzelstvo je obeta, to, ze robis kompromisy aby bol spokojny aj ten druhy, nie len ty. Ak nechces dieta, nemusis ho mat. Mozes pokojne zit naplneny zivot s manzelom, ak to tak citis a suhlasite s tym obaja. Svokrovcov neries, oni ti dieta vychovavat nebudu... My sme tiez tak dlho fungovali, len dvaja. Teraz nam pribudlo babatko a ano, je to tazke, to nepopieram..ale ta laska, co k nemu citim sa neda opisat..a ked vidim manzela ako malu lubi, tak si poviem, ze to za tie neprespate noci a obetovanie sa stoji a som za nu vdacna..Prajem ti vsetko dobre..😊
nečítala som diskusiu, ak sa na to necítiš mať deti a tvoj manžel je toho istého názoru, nemusíš sa cítiť pre to nejako divne. Je to tvoje rozhodnutie, radšej ich nemaj, akoby si roky prenášala na ne svoju nespokojnosť prameniacu z toho, že ti posunuli život tam, kde si nechcela.
@monalisa1 - nie manzel ma odist, to prave deti su u nas na chvilu, kym vyrastu a stanu sa samostatnymi. K tomu starostlivost a vychova smeruje. Aj priroda nas o tom uci, ze mladatka - dietatka vyrastu a odidu. Ak uzavru manzelstvo, je to ich nova rodina, kde by nik iny nemal nijako zasahovat.
@oktoberka a prečo si myslíš, že ich chcú🙂keď nie pre deti...v mojom okolí takmer všetci čo mali jedno majú teraz okolo 40 tky a po 40 tke druhé, alebo tretie.a nemenili partnera, lebo často príde nový partner a nová túžba.Deti odrastli a chceli to zažiť ešte raz je na tom niečo zle?zase chodia po výletoch, ihriskách športujú a veľa z nich povedalo, že doma bola už nuda🙂jedna rodila po 18 r prvú mali skoro druhu neskôr mne sa zdá, že tí rodičia chytili druhý dych a prospieva im to
Pises,ze milujes to ako mu mozes dat vsetko zo seba .Ked mas dieta je to niečo podobne dokonca lepsie ,len zial to nezistis kym deti mat nebudes.Ale je to len a len tvoja vec ci budes ci nebudes mat deti.
Ono, teraz ti to tak vyhovuje... Otázka je, či ti to bude vyhovovať aj o 20-30 rokov. Svokra moja ma 8 vnúčat a celkom šťastnú starobu, o ničom inom nerozpráva, len o nich. Môj 70ročný sused, 5 rokov vdovec, tiež žije len deťmi a vnúčatami. Inak by už ani nežil. Tvoja svokra sa tiež nad týmto zamýšľa. Môžeš ju v tom nechať, samozrejme, tvoje rozhodnutie. No aj ty budeš raz stará pani a nebudeš mať ani len deti, nieto ešte vnúčatá. Ak budeš mať čomu sa venovať, ku komu chodiť na návštevy, tak super. Ak tvoj muž bude stále s tebou alebo pri tebe, tak super... sú ľudia, ktorým to vyhovuje... každý si je strojcom svojho šťastia, ak je šťastie byť sám, bez detí, ovisnuteho brucha, výdavkov, stresu, záväzkov, tak super pre teba, prajem ti krásny život 🙂 naozaj úprimne, bez irónie. Len píšem, že aby si neľutovala o x desiatok rokov
Si ešte mladá a možno to príde neskôr. Nemusíš mať 2 deti krátko po sebe ako tvoja švagriná. Narodenie dieťaťa nemusí vôbec zmeniť vzťah medzi partnermi k horšiemu, môže to byť kľudne naopak. Vôbec to nerieš teraz, veď máš kopu času. Za 5-10 rokov môžeš písať úplne inak.
V prvom rade nie si predurcena na rodenie. Nie je povinnostou mat deti. No mozno si to zle definovala,ale mam pocit,ze si az prilis oddana muzovi. Nebudete si cely zivot hladiet zamilovane do oci. Deti by si nemala mat preto,lebo to citis a nie preto,lebo by si nemala cas na muza,ze by si mu nemohla splnit vsetko a podobne. Volakedy som ani ja nechcela. Deti milujem aj pracu s nimi,ale svoje som nechcela. Zivot plynul a zrazu sa vytatili zo zivota priatelia,lebo kazdy mal deti,travili cas na detskych akciach,vyletoch. Zrazu sme ani nemali kam ist,lebo vsade su len deti akoby pre bezdetnych neexistovali akcie. Zrazu sme sa samy dvaja zacali nudit,nieco nam chybalo. Uz nas nebavilo chodit samych dvoch. Neviem kolko mas rokov,ale mozno ten pocit este pride,ked sa nabazite jeden druheho. Pokial si mladaa,aktivna nevhybaju ti deti. Horsie je to v starobe,ak ostane clovek sam bez rodiny. Nemyslim tym,aby ti mal kto zadok utierat,ale to,ze mas pre koho zit,na koho sa tesit a tak.
Je to o času...tom vhodném. Nyní máte pocit, že ne, za pět let možná ano. A pokud to přijde, je to v pořádku - evoluce, lidstvo se přirozeně rozmnožuje a je to tak správně. Mám dvě děti od sebe o 19 let. Život dal, život přinesl. Ted máš nárok si myslet, že děti nechceš, hlavně se tím nějak netrap, je to přirozené v tom věku. Užívej, cestuj, pracuj, buduj karieru. NA 100% poznáš, že nastal čas.
Starší syn to má podobně. Nyní je jemu i jeho manželce 32 a už🙂.
A jen na okraj - nemáš možnost srovnávat - jaký je to pocit, mít dítě a nemít....zatím nemáš -takže si dopřeješ časem to srovnání - a je jedno kdy, nebo vůbec. Pro nás život s druhým dítětem (my 34 a 38) začal - máme to jako ze srandy říkám second service - prostě žijeme podruhé a velmi, velmi si to užíváme s nyní 13ti letým druhým synem - cestujeme, sportujeme, pracujeme , vzděláváme se - všichni společně a podruhé🙂)). Držím palce, dej na svůj instinkt.
p.s. Těším se na vnoučata🙂)))
Ak je s tým stotožnený aj partner že nebudete mať deti tak nie je problém. Je veľa žien ktoré deti nechcú. Nie sú podmienkou šťastia. Koľko máš rokov ak sa smiem spýtať. Možno ešte príde zvrat
och veď si mladunka, času máš habadej. Uvidíte kedy to príde. My sme s manželom boli manželia 3 roky a spolu 13 rokov keď sme sa rozhodli že prišiel správny čas 🙂 Mali sme 29, dcérka sa narodila keď sme mali 30. Mala som aj obavy ale hlavne by som ti povedala jednu vec.. Netušila som ako veľmi veľká láska môže existovať kým sme nemali dcérku, je to úplne iný druh/typ lásky ako k manželovi (ktorého tiež nadovšetko milujem) a predsa je iná, ta nikdy neskončí, nech by to dieťa urobilo čokoľvek, čokoľvek sa dialo, milovať ho budeš vždy (teda toto je môj pocit).
Tak je to na tebe ci sa otvoríš tomu materskemu volaniu alebo budeš pozerať egoisticky ma seba. Áno prvorada je láska manželov, ale dieťa predsa môže tu lásku ešte posilniť a okraslit, podľa mňa je to obrovská radosť a naplnenie pre manželov. Myslim si ale, že možno časom začneš túžiť ak budes tomu aspoň trošku otvorená. Tak ja som vekovo podobne ako ty a každý den plačem, preco nemôžeme mať deti a tak veľmi by sme túžili s manželom. 😪
Príliš sa upinas na chlapa.te.n môže odísť.aj ten ďalší...dieťa je vždy tvoje.aj keď raz aj ono odíde...nerozumiem takým ženám.ale neriešim.som šťastná.ze deti mám a o pár týždňov aj vnucatko.Ziadna kariéra.dovolenky ani koníčky nie sú pre mňa viac ako rodina.Ako tu už písali.mlada vždy nebudeš...
Ved rob si ako chces. To je tvoj zivot. Mas pravo na slobodnu volbu toho co chces zit.
@lavienocka neavdi, ved oni si kupia psa😁😁🤓🤓a budu sa starat 14 rokov o neho. Mnohi tak ziju... Nie su schopny obety... Ale napr.ja mam dve a viac nechcem presne preto, ze nemam na nic ine cas a ze ja sa musim krajat na 4 casti.. Ale na tu moju malokedy ostane cas... Takze sa tesim a verim, ze aspon od 40tky budem riesit uz aj samu seba.ebo od 20tky riesim deti😁😁😁
Čítam že dávaš pozor na deti v rodine a veľmi ich ľúbis..
Ja som bola presne taká istá, v rodine máme veľa detí rôznych vekových kategórií.. na všetky som svojho času dávala pozor, keďže nám so súrodencami zomrela mama, a tak stará mama chýbala, tak som zastupovala ak bolo treba na ne dať pozor, lebo som bola najmladšia a bez detí.. strašne som ich ľúbila (aj ľúbim) boli ako moje.. milovala som ten čas s nimi strávený, strašne rada som sa hrala a robila im program aj s mojím teraz už mužom.. avšak, nevedela som si ani. Náhodou predstaviť že ja by som mohla byť mama, že už by som musela naozaj všetok čas venovať deťom.. prežila som pri malej neteri aj vaznu chorobu (bývali sme spolu v jednom dome so sestrou a jej rodinou keď to zistili) a mňa to veľmi zobralo.. keď malo dievčatko ku koncu liečby čo trvala dva roky tak som zatúžila po vlastných deťoch.. navrhla to priateľovi a on súhlasil.. nikdy som si nebola istá rozhodnutím, pochybovala som o sebe ako o matke, nevedela si to predstaviť.. avšak syn prišiel, už sa to nedalo zvrátiť.. zo začiatku som sa veľmi, veľmi bála (ovplyvnená ťažkou chorobou netere) a vyliečilo má až to keď prišla druhá dcéra.. dnes mám tri deti, túžim aj po štvrtom (teraz sa ale znova šialene bojím, lebo v rodine máme ďalšie ťažko choré bábätko
, Keď vidím čo prežívajú, nemám silu ísť do ďalšieho dieťaťa)..
napriek tomu, že som nikdy nebola presvedčená o tom že budem raz mama ňou som a musím povedať že to bolo moje najlepšie rozhodnutie v živote.. áno, veľa sa zmenilo, ale to nemusí byť nutne zle, je toho toľko pozitivneho.. lenže tie zmeny patria k životu, podľa môjho človek na to musí byť pripravený, to pocítis sama, aj keď si sebou nebudeš istá.. určite nie som najlepšia matka pod slnkom, ale svoj život by som nevymenila za nič na svete..
A možno nikdy tá túžba nepríde a aj to je v poriadku.. ide len o to ako s tým súhlasí tvoj partner.. ako sa vyrovnať s rečami okolia neviem, podľa mňa to príde vtedy keď bud zmenis rozhodnutie, alebo sa so svojím životom bez detí vnútorne zmieris.. vtedy to riešiť nebudeš..
totiž, nech to máš doma akokoľvek, vždy sa nájde niekto čo bude riešiť tvoj stav.. buď kedy už budete mať deti.. keď budete mať prvé, tak budú riešiť kedy druhé.. potom pohlavie.. ak náhodou budete mať tri, tak to už každý načo toľko, keď štvrté? "Pohroma".. okoliu nikdy nevyhovies, vždy sa nájde niekto čo vie čo je pre teba najlepšie a tvoje pocity nerieši..
mozno to tak vnimas, lebo strazis male deti, dost zavisle na inych.. ano, u nas plati, ze zivot sa este viac zmenil po 2.dietati, ktore bolo k tomu este aj doooost narocne... ale... vsetko je len prechodny stav, ktory pominie.. pominie aj to narocne, ale aj to krasne nununu..teraz mam skolkarku a cerstvu skolacku.. a zivot zas vyzera inak ako pred 2 ci 4 rokmi 🙂 Za chvilu aj z mladsej bude dievka a nie makucke babatko, ale aj to ma svoje caro. Zas sa riesia uz ine veci.
Ale mali sme deti, prve aj druhe, ked sme to tak obaja citili.... a to je zaklad.. spatne lutujem, ze sme sa na to necitili do 30tky.. v buducom zivote budem mat odrodene do 30tky 😀 vsetko je asi tak ako ma byt..
Snaz sa neriesit okolie, ale vasu spokojnost. Aj ked sa rozhodnete pre zivot bez deti, je to Vasa vec, nie je to povinnost, hoci spolocnost je nastavena inak.
A mozno si o 10 rokov povies po 1.dietati, aka som bola blba, mohli sme mat uz 10rocne dieta 😀 zivot nenaplanujes, neda sa zit spravne, ani nespravne.
Riešiť v 25 -ke, že nechcem mať deti? hm...trochu skoro...človek sa vekom mení...a mení aj svoje rozhodnutia...máš čas do 40...
Je to vaše rozhodnutie...

Ja som rodila v 28 a 30 a to aka mladica som bola v okolí 😄 ja by som to presne neriešila,máš len 25,užívajte si jeden druhého uvidíš čo pride