icon

Nechcem skončiť ako moja mama

7. máj 2025

Podobate sa na svoje mamy? Ako ked sa na nu pozriem, je pribrata, zanedbana, pozera tv, nevzdelava sa, nema ziadne trvale konicky, nestara sa o seba ma 60 rokov a nepracuje.uz je len doma. Nechce ani cestovat. Bojim sa ze skoncim rovnako. Snazim sa zit uplne iny zivot. Mam 36 a nezijem s nou. Len ked si spomeniem aka bola babka. Tak mama sa uplne stala nou. Aj vyzorom aj myslenim... je to take zvlastne. Ale ja nechcem tak skoncit a byt taka.

gribka1
8. máj 2025

Tak prelom tu reťaz mamky a babky, možno fyzická genetika nepustí, no môžeš sa hýbať, zdravšie jesť, čítať knihy a cestovať. A už budeš iná. Len to rob už teraz, aby si telo a myseľ navykla. Potom môže byť neskoro a to nechceš.

mandzula
8. máj 2025

Nemusis tak skoncit, ak nechces, genetika je jedna vec, faktory, ktore nas cely zivot ovplyvnuju, druha. Zamysli sa nad tym, aky mala mama zivot. Ak je to v tvojich silach, venuj sa jej, pytaj sa jej, ako sa ma, co citi, co ju trapi, co potrebuje, vezmi ju niekam. Ked sa obzriem spat, na vsetky tieto veci by som sa rada opytala svojej smutnej starej mamy, ktorej uz niet.

bielasovicka
8. máj 2025

Nie je pekne ze ohováras mamu. Co by som ja zato dala, keby ešte žila 😢. To ako vyzerá, nie je dôležité, každá sme iné. Ved ta vychovala.

sara07
8. máj 2025

máš to vo svojich rukách
ja ked porovnam moju babku s mamou, tak babka bola uplne niekde inde, nepribrala lebo bola v pohybe, rada kecala, vitalna , pracovala doslova kym vladala, zmysel pre humor atd ...
už teraz začni pracovat na sebe aby si mala spravne stravovacie a športove navyky, lebo menopauza, perinomenopauza vie zamavat zo všetkým
ja určite mienim v dôchodku aspon na par hodin pracovat pokial bude možné

karolinakr
8. máj 2025
@bielasovicka

Nie je pekne ze ohováras mamu. Co by som ja zato dala, keby ešte žila 😢. To ako vyzerá, nie je dôležité, každá sme iné. Ved ta vychovala.

@bielasovicka terajšia generacia ma ine možnosti, furt je na internete, Instagrame, porovna sa s inymi,s ohurujuci životnym štylom, povojnova generacia mala ine starosti a možnosti, moji rodičia tiež len jedlo, telka spať a ja furt lietam, každý je z ineho súkna utkaný

mia2906
8. máj 2025

Tento vek to je stratená generácia, pri telke sedia, žiadny šport, koníčky, väčšinou sa pridruží alkohol ...neviem asi výsledok tej výchovy ktorá kedysi panovala

zuzinka888
8. máj 2025

Zeby generacny vzorec?. Je fajn ze to takto vnimas, a robis nieco aby si mala iny zivot. Vies je to generacia kedy sa nedalo tak cestovat ako dnes. Z prace sa slo na zahradu lebo sa vsetko sa zatvaralo o 17. Cez vikend sa hromadne upratovalo.....je velmi tazke zmenit svoje navyky a zvyky. A ako sa hovori- ak chces byt fit a vitalna musis zacat najneskor v 30. To iste sa tyka pleti a skincare ak nezacnes do 30v 50 asi tazko a v 60 uz vobec nie. A tak je to zo vsetkym. Ak si nnajdes konicky pred detmi ci ked su deti male ci v puberte- ked odidu z domu ostane take" prazdno". Telka he najlahsi a najpohodlnejsi sposob ako to vyplnit.

janickacrazy
8. máj 2025
@zuzinka888

Zeby generacny vzorec?. Je fajn ze to takto vnimas, a robis nieco aby si mala iny zivot. Vies je to generacia kedy sa nedalo tak cestovat ako dnes. Z prace sa slo na zahradu lebo sa vsetko sa zatvaralo o 17. Cez vikend sa hromadne upratovalo.....je velmi tazke zmenit svoje navyky a zvyky. A ako sa hovori- ak chces byt fit a vitalna musis zacat najneskor v 30. To iste sa tyka pleti a skincare ak nezacnes do 30v 50 asi tazko a v 60 uz vobec nie. A tak je to zo vsetkym. Ak si nnajdes konicky pred detmi ci ked su deti male ci v puberte- ked odidu z domu ostane take" prazdno". Telka he najlahsi a najpohodlnejsi sposob ako to vyplnit.

@zuzinka888 za mňa teda vôbec nemáš pravdu, moja mama napríklad začala cvičiť minulý rok, v 76 rokoch, predtým nikdy necvicila 😉

zuzinka888
8. máj 2025
@janickacrazy

@zuzinka888 za mňa teda vôbec nemáš pravdu, moja mama napríklad začala cvičiť minulý rok, v 76 rokoch, predtým nikdy necvicila 😉

@janickacrazy jedna z kolkych tisicov?

matab19
8. máj 2025

ja si v takých situáciách poviem... pamätaj a vyvaruj sa toho 😉

lanstouran
8. máj 2025

Ja bi som nevedela povedat take ze bi som nechcela biť ako moja mama prave naopak kazdy mi to hovori ze sa podobobam aj som taka v povahe a nevadi mi to prave som rada ze som ako ona len ona zila v inej dobe tak ze nefintila sa ale bola taka normalna prirodzená

1sally12
8. máj 2025
@andrea2323

Milujem ako sa tu chce niekto posťažovať, trocha možno aj aby ho polutovali, a tu sa to zmeni na súťaž “moja dokonalá vitálna mama v 70tke” 😀😀😀😀 také komenty, že len som sa prišiel pochváliť a nič iné nedodám do diskusie

@andrea2323 presne, alebo "čo by som dala za to keby moja mama žila" = nikto teraz nemôže povedať nič negatívne na tú svoju žijúcu🙄

lanstouran
8. máj 2025

Ako teraz nemyslim ze bola nejaká divná ale zas vedela sa obliecť podľa toho kde to trebalo a vedela sa aj upraviť len zas nerobila zo seba neviem ako dvolezitu madam a mne sa páčia take co zo seba nerobia to co niesu ale ake su tiez bi mi povedala ze som ako ona aj teraz keby este tu bola

trisha_r
8. máj 2025

To že má biedny život ,možno príde iba tebe. Ona je s tým možno úplne v pohode. Nie každý potrebuje v živote nejaké extra veci. Ja mám 31 a dosť som ako tvoja mama 😂 som tu ,žijem, je mi fajn a mám na háku kto si čo myslí. Takže predpokladám,že máš skôr depku zo seba , čo je samozrejme v poriadku, ale nevylievaj si komplexy na úkor svojej mamky. Ak nechceš byť ako ona, nebuď ako ona. Simple.

jakubrianka
8. máj 2025

A ešte niečo. Tvoja mama ti síce dala takú maličkosť akou je život, ale to ťa neoprávňuje sa starať do jej života a zmýšľať o nej opovrhujúco. Každý máme len jeden život a je jedine na nej ako s ním naloží a ako si ho predstavuje. Chuť vzdelávať sa je daná, nie každý ju má a možno žije hodnotnejší život ako ty zalezená v knihách, ktoré ťa nenaučili ani takú elementárnu vec, akou je úcta k vlastnej matke. Na konci dňa je aj tak viac cit ako rozum ;).

maury
9. máj 2025

Môj otec nechcel byť ako jeho otec a má veľa s ním spoločné. Moja mama nechcela byť ako jej mama a to isté. Sústreď sa na nie čo nechceš, ale čo chceš. To aká chceš byť a nie aká byť nechceš. Pretože takýmto štýlom sa ti môže splniť, to čo nechceš. 🙂

maya_hi
9. máj 2025

To čo popisuješ môžu byť kľudne príznaky depresie. A tá je dedičná. Tak na to hodnotenie pozor a je fajn že si v strehu. A ano trochu má mama pravdu. Tehotenstvá, pôrod, urobia s postavou svoje a veľmi ťažko sa to mení. A to potom k nálade veľmi nepomôže. Takže áno, staraj sa o seba, prijmi to, aj keby si pribrala a neopíšťaj sa vtedy, ak by to prišlo. Ešte stále máš aj otca, dedka... po ktorých si mohla niečo zdediť

autor
9. máj 2025

Zaraza ma ako sa tu vsetky do mna obuvate ze si nevazim svoju mamu ze ju ohovaram a neviem co ste mi tu este vsetky nakladli. Snazite sa ma presvedcit o tom ze sediet na gauci pred telkou, jest nezdrave jedla, vyhovarat sa na politikov, a stazovat sa ako ju vsetko boli, nevediet si zaplatit ani ucet a aj tak sa tvarit ze som zjedla vsetko mudro sveta a po porode moze byt zena len tucna JE SPRAVNE? Lebo je to moja mama tak sa musim s tym stotoznovat? Nie raz som jej povedala ze zivot akym zije je minimalne nezdravy. Napadlo niekoho ze prave pre to ze jej chcem pomoct tak jej to hovorim nie pre to ze si ju nevazim? Ona takto zije uz dlhe roky. Ale komu jiet rady tomu niet pomoci. Otazka kazdopadne znela inak nez podte ma zdrbat ze som si dovolila napisat nieco o zlom zivotnom style svojej mamy.

autor
9. máj 2025
@jakubrianka

A ešte niečo. Tvoja mama ti síce dala takú maličkosť akou je život, ale to ťa neoprávňuje sa starať do jej života a zmýšľať o nej opovrhujúco. Každý máme len jeden život a je jedine na nej ako s ním naloží a ako si ho predstavuje. Chuť vzdelávať sa je daná, nie každý ju má a možno žije hodnotnejší život ako ty zalezená v knihách, ktoré ťa nenaučili ani takú elementárnu vec, akou je úcta k vlastnej matke. Na konci dňa je aj tak viac cit ako rozum ;).

@jakubrianka ty by si svoju mamu nechala asi aj zhnit na gauci a povedala by si si neopravnuje ma nic starat sa do toho ako zije .. vsak? Lebo ona mi dala zivot tak mne je jedno ako ona zije ten svoj. Nepisem o tom ze ma chodit na vysoku ved nema ani maturitu. Ale mohla by aspon zistit ako zapnut pc alebo proste zaplatit sek alebo co..

janickacrazy
9. máj 2025

Keď bola vždy taká, dlhé roky, tak ju už vôbec nezmenis, ani keby si sa postavila na hlavu. To sú proste také povahy. Ona je spokojná a hotovo. Ja mám podobnú svokru, odkedy ostala na dôchodku, stále sa len sťažuje a sedí doma na gauči.

katjak78
9. máj 2025

Neskončíš ako ona, lebo už teraz si to uvedomuješ .

zuzu11166
9. máj 2025

No,mozno ona sa podala na svoju mamu,tak je teraz rovnaka ako ona..ale nemusi to tak dopadnut aj s tebou.co ak si sa ty podala mozno viac na otca...
Aky mas z toho pocit ty sama-myslis ze si viac po mamke,ci po tatkovi?
Moja mama napr.tiez totalne sa podala na babku-tiez sa mi to nepacilo,no ja mam sice vela po nej,ale nastastie viac som na otca a povahou dokonca som uplne ako otcova mama,cize moja babka.a tomu som rada

andreabug
9. máj 2025
@vevebono

Je to v tvojej hlave. Ja rozhodne ako moja mater nie som a nikdy nebudem. Ona bola mamonárka a deti boli prekážkou. Nikdy ma nemala rada, nikdy mi neprejavila lásku, nevedela variť. Ja som si povedala, že nedovolím, aby moje deti trpeli ako ja

@vevebono skoda, ze ste tak zatrpkla ☹ tiez nemam s mamou dobry vztah, skor chladny, ale mater som ju nikdy nenazvala. Aj tym davate vzor vlastnym detom, aby vam tak oni raz nepovedali. Ved moze byt dobra starka im, aj ked nebola dobrou mamou ☹

kiwi3
9. máj 2025

Tak podľa mňa sa do teba pustili hlavne tie, co tak žijú už aj skor ako v tej 60... ja ta chápem, ale co chceš robiť? Jedine ju v tomto brat ako negativny priklad a nenechať sa zdeptat jej rečami...

kikulienkadd
9. máj 2025

Mama je len jedna,treba si ju vážiť, nech vyzerá akokoľvek, dala život dieťaťu, obetovala svoje pohodlie,krásu... Prajem ti,aby si svoju mamu videla viac milujúcim srdcom ako kritickými očami. To,aká budeš ty závisí do veľkej miery od teba,ale aj od ľudí, ktorých v živote stretneš. Prajem ti veľa šťastia 🍀

caramellka
Autor odpoveď zmazal
gerrwie_girl
9. máj 2025

Podoba sa na nu lebo nemala snahu nepodobat sa. Asi jej to tak proste vyhovuje. Každý je iný. Ty vieš aká chceš byť, tak taka bud. Easy 🙂

dooscoby
9. máj 2025

Moja mama je bita zivotom, najprv ju deptal otec a teraz vlastna mama. Namiesto uivania dochodku nema nic len 90 rocnu matku na krku sice konecne v DSS a namiesto oddychu jej tam chodi sediet pri zadku na 4 hodiny len, aby bol klud a nebola ofucana. Nema kamaratky lebo jej matka to nezniesla, noveho partnera nemala lebo mama zakazala, necestuje lebo mama ma reci. Bola u nas na chalupe a 3 dni v krci lebo ona ju caka a bala sa co jej zasa povie. Aj ked si vraj trochu oddychla. Jej sa tak raz na dusi ulavi lenze sa obavam, aby pri tomto tempe neodisla skor ☹ babku mam rada, ale neznasam ako sa sprava k mame a ju drzi len pri zivote kontrolovat jej zivot ako raz povedala, aby sa nespustila. Moja mama nema internet, vypisy si dava posielat postou, ma tlacidkovy telefon, nevie ovladat pc a vela veci vybavujeme spolu, ale neberiem to ako hendikep. Cely zivot upratovala, jednoducha zena, nevycitam jej to. Snahu ma sa ucit, len mne chyba trpezlivost 🙂 a co viem tak pomozem. Moj muz sa na druhu stranu coraz viac zacina podobat na jeho otva. Ten uz mal v muzovom veku za sebou 2 infartky.

evkatk
9. máj 2025

Každého počas života formuje prostredie v ktorom žije, v ktorom sa pohybuje. Aká bude tá osoba v starobe nezávisí len od jej výchovy a vzoru rodičov, ale predovšetkým od vzdelania, spoločenského postavenia a prostredia, v ktorom sa v dospelosti pohybuje.

katka700
9. máj 2025

Budem za mrchu. Nechces byť ako tvoja mama, ale už vlastne si trochu ako ona, z tvojich príspevkov srší negatívna energia a odsudzovanie iného životného štýlu ako je ten tvoj jediný správny.
Nauč sa tolerancii, rieš svoj život, nekritizuj ale buď príkladom a neskončís ako ona.