Nechcem skončiť ako moja mama
Podobate sa na svoje mamy? Ako ked sa na nu pozriem, je pribrata, zanedbana, pozera tv, nevzdelava sa, nema ziadne trvale konicky, nestara sa o seba ma 60 rokov a nepracuje.uz je len doma. Nechce ani cestovat. Bojim sa ze skoncim rovnako. Snazim sa zit uplne iny zivot. Mam 36 a nezijem s nou. Len ked si spomeniem aka bola babka. Tak mama sa uplne stala nou. Aj vyzorom aj myslenim... je to take zvlastne. Ale ja nechcem tak skoncit a byt taka.
Fyzicky som úplný opak (som po otcovej strane skôr) a mentálne kľudne - je to jedna akčná, milá a v pohode žena. Ty nebudeš ako svoja matka, keďže si jej chyby uvedomujes, možno vecami, ktoré nevieš ovplyvniť (gény nevyštíš) - ale ostatné máš vo svojich rukách.
V 36 som aj ja mala takyto pohlad. V 46 uz uplne tvoju maminu chapem. Niekedy sa nam preferencie menia vekom, zdravotnymi moznostami atd. Ved to zistis sama.
Hmm a máš postoj svojej mamky, nie si stotožnená tu s niektorými názormi, tak reaguješ ako reaguješ. Matka nie je povinná akceptovať a stotožniť sa s tvojim názorom na ňu.......
Je svojprávna a žiaľ cestu k sebe nemáte....
Bud ako mama Natalie Glosikovej..2sestry s mamou
@karolinakr ktorá z nich je mama?
@bielasovicka terajšia generacia ma ine možnosti, furt je na internete, Instagrame, porovna sa s inymi,s ohurujuci životnym štylom, povojnova generacia mala ine starosti a možnosti, moji rodičia tiež len jedlo, telka spať a ja furt lietam, každý je z ineho súkna utkaný
Ono to aká je tvoja mama a aká budeš ty nie je len o tom čo ty chceš ale aj čo budeš schopná dokázať mentálne a fyzicky. Aj ja by som chcel viac sa učiť, trénovať, nebyť lenivý a nejde mi to vždy. Nedá za len povedať, že tvoja mamka sa tak rozhodla a preto je taká a ty keď sa rozhodneš inak, tak budeš tiež iná. Samozrejme, že áno ale je za tým viac. Sama sa obávaš, to znamená že si nie si istá sebou, ale aj túžiš po niečom “lepšom” Niekedy ale môže byť aj čumenie do telky super. Ak je toho veľa už to super nie je a človek len čaká na svoju smrť. Ako keby sa vzdal aktivít. Ale čo sú tie správne aktivity? Hrať šach? Vzdelávať sa? Cestovať? Zarábať? Tie tri kočky čo poslala
@karolinakr sú obdivuhodné ale nemyslím, že to by mal byť každého ciel. Netreba sa s nimi porovnávať. Áno môžu byť pre niekoho inšpirácia a fandím im. Ale každý si je strojcom svojho osudu. Je to taká Častá veta ale málo kto ju správne chápe. Strojca osudu je tvorca osudu. A tvorca potrebuje mať myšlienku, plán, motiváciu niečo vytvoriť a mal by mať z toho radosť. Musí mať ale aj zdroje, schopnosti, skúsenosti, spolupracovníkov. Nad každým týmto slovom sa dá zamyslieť a rozobrať ho do detailov. Nebude to ľahké. Už pri motivácii a radosti sa môžeš s mamkou veľmi rozísť a je to vporiadku. Môj otec má 83 rokov a je aktívny a šťastný a denne pracuje na svojej záhrade. Neučí sa, ale spomína na take detaily z mladosti že ho obdivujem čo všetko si pamätá. Nejdem tu všetko rozoberať a prejdem k pointe: vnútorný svet človeka je dôležitý, jeho slobodné rozhodnutie ísť svojou vlastnou ale pre neho dobrou a nie zlou cestou. Samotná cesta je dôležitejšia ako cieľ. Do cieľa sa nemusí dostať ale keď prešiel peknú cestu, napriek zlému koncu ľudia na jeho pohrebe povedia: krásne žil. Teraz Jiŕí Bartoška. Pred tým Got, alebo Milan Lasica. Nemusíme byť ani Gotovia ani Lasicovia. Znovu to nemá byť porovnávanie sa ale inšpirácia. Mne je inšpiráciou môj otec aj keď záhrada ma nebaví. Vidím ale na ňom ako ho zušľachťovania a ako ho drží jeho mentálne nastavenie a denno denná obyčajná užitočná aktivita. Teší ma šport, obyčajný opakujúci sa tréning na bicykli. Väčšinou po tej istej trase a pár predĺžených variantäch. To je zdroj môjho oddychu aj energie. Páči sa mi čítať koníka a pomáhať tu svojimi múdrosťami. Viem že to sú pre niekoho trápne nevyžiadané rady. Ale jedna pozitívna reakcia mi dáva pocit užitočnosti. Baví ma pomáhať manželke pri varení, nakupovať, občas niekam cestovať, ale už nie veľmi ďaleko. Krásy sú aj na Slovensku a v blízkych krajinách. Baví ma moja práca, každé ráno vstať, urobiť si zelený čaj, ktorý mi manželka zaleje vodou ktorú pripravila. Ona sama mi je radosťou. Baví ma prísť do prace, rozložiť si PC a ísť podľa plánu aj z neho vybočovať a hľadať denno denne riešenia na denno denné problémy. Nabíja nás denno denná užitočná aktivita. Robiť hocičo čo je užitočné pre nás samotných pre druhých a čo nás súčasne nejako motivuje. A robiť to slobodne. Aj do toho prídu ťažkosti, bolesti, nedá sa furt len bicyklovať a robiť čo sa chce mne. A tu je ďalšia dôležitá vec, vedieť sa zmieriť, prispôsobiť tomu čo musím, čo neviem zmeniť. Nie furt so všetkým bojovať a meniť na svoje chcenie. Oh. Dosť filozofovania. Možno trosku ti to pomôže. Mám aj ine myšlienky o dopamíne, závislosti chýbajúcej motivácii, oddychu, strachu, sebahodnotení, zmierení. Toto Tiež súvisí s tvojou cestou a mamkinou. Možno nabudúce.
Ja si skôr myslím, že by som ako mama nechcela skončiť tak, že sa takto o mne niekedy bude vyjadrovať moja dcéra...Nikdy nevieš, či sa ti môže v živote prihodit. Ľudia majú aj rôzne choroby, demenciu stále v skoršom veku, depresie a iné chronické stavy. Vyhorenia. Rodina by sa mala podporiť a držať pokope. A keď už spolu nežijete,veď napokon, máš už svoj vek, tak jej aspoň posielať pozitívne myšlienky. Ale písať takéto znevažujúce slová, a to dokonca verejne?. Ale tak rob ako myslíš, veď každý sa môže slobodne rozhodnúť. Mimochodom, cestovanie, super postava, neustále aktivity je lákavé skôr pre mladých ľudí. Neskôr človek často zistí, že je to také pozlátko a môže hľadať úplne iné veci. Napr. pokoj, čítanie kníh, venovanie sa domácnosti, možno vnúčatá.
Baby...po prvé, písala to anonymne. Nedala sem svoju fotku s mamou a nepísala o nej nič neslušné. Aspoň som to nezachytila, necitala som vsetko. Kto povedal, ze ju neľúbi a nepomáha jej? Ja ju napríklad úplne chápem a vôbec to nevidím ako niečo znevazujuce. Moja mamina umrela pred par rokmi a bolo to pre mňa strašne. Nemali sme síce nikdy úplne dokonalý vzťah, ale mali sme sa rady. A nie raz som si ked ešte žila hovorila ze nechcem skončiť ako ona. Ľúbila som ju, ale bohužiaľ mala zlý životný štýl, ktorý jej priniesol mnoho zdravotných problémov a napokon na to doplatila. Presne to ma vtedy ešte viac nakoplo, že takto skončiť nechcem.
Ja si skôr myslím, že by som ako mama nechcela skončiť tak, že sa takto o mne niekedy bude vyjadrovať moja dcéra...Nikdy nevieš, či sa ti môže v živote prihodit. Ľudia majú aj rôzne choroby, demenciu stále v skoršom veku, depresie a iné chronické stavy. Vyhorenia. Rodina by sa mala podporiť a držať pokope. A keď už spolu nežijete,veď napokon, máš už svoj vek, tak jej aspoň posielať pozitívne myšlienky. Ale písať takéto znevažujúce slová, a to dokonca verejne?. Ale tak rob ako myslíš, veď každý sa môže slobodne rozhodnúť. Mimochodom, cestovanie, super postava, neustále aktivity je lákavé skôr pre mladých ľudí. Neskôr človek často zistí, že je to také pozlátko a môže hľadať úplne iné veci. Napr. pokoj, čítanie kníh, venovanie sa domácnosti, možno vnúčatá.
@lenkalienka321 nemyslím, že to myslela zle, píše to anonymne, ale máš pravdu, že jej mamka má možno iné priority a keď ju robia spokojnou a šťastnou, tak netreba sa báť ani o ňu ani o svoju budúcnosť. Aj autorkine priority sa budú časom meniť a s tým čoho sa teraz bojí bude spokojná. Určite nie s apatiou, ale s niečím obyčajným áno.
Baby...po prvé, písala to anonymne. Nedala sem svoju fotku s mamou a nepísala o nej nič neslušné. Aspoň som to nezachytila, necitala som vsetko. Kto povedal, ze ju neľúbi a nepomáha jej? Ja ju napríklad úplne chápem a vôbec to nevidím ako niečo znevazujuce. Moja mamina umrela pred par rokmi a bolo to pre mňa strašne. Nemali sme síce nikdy úplne dokonalý vzťah, ale mali sme sa rady. A nie raz som si ked ešte žila hovorila ze nechcem skončiť ako ona. Ľúbila som ju, ale bohužiaľ mala zlý životný štýl, ktorý jej priniesol mnoho zdravotných problémov a napokon na to doplatila. Presne to ma vtedy ešte viac nakoplo, že takto skončiť nechcem.
@gerrwie_girl ja by som skrátka nieco také nenapísal, že nechcem skončiť ako moja mama. Aj keby som si to myslela, ale to by museli byť závažnejšie dôvody ako tie, čo uvádza autorka. Napr. nejaké podvody, trestné stíhania alebo ohováranie v rodine. To je pre mňa veľké No. Ale životný štýl ( aj keď nezdravý) nie je pre mňa dôvodom, toto povedať o rodičoch.
Ja si myslim, ze vobec nemusis, mas to fakt vo svojich rukach. Priebezne pracuj na tom, aby to tak nebolo. Moja mama je napr. ako jej mama - povahou - tvrdohlava, ufrflana, pesimisticka. Nechcem byt taka a myslim si, ze mam iny povahovy zaklad, ale niekedy do toho sklzavam, preto priebezne na sebe pracujem.
@gerrwie_girl ja by som skrátka nieco také nenapísal, že nechcem skončiť ako moja mama. Aj keby som si to myslela, ale to by museli byť závažnejšie dôvody ako tie, čo uvádza autorka. Napr. nejaké podvody, trestné stíhania alebo ohováranie v rodine. To je pre mňa veľké No. Ale životný štýl ( aj keď nezdravý) nie je pre mňa dôvodom, toto povedať o rodičoch.
@lenkalienka321 ano ja ta chápem, si na toto citlivejšia. Ja sa na to pozerám trosku inak a pre mňa je to len hole skonstatovanie faktov 🙂. Nič citové v tom nevidím. Proste nechcem tak zit ako ona a preto sa snažím žiť inak.
Moja mama ma 71 a chodi na zumbu, tancuje country a obcas idu na vystupenie s Aksenu, hra petang, soboty turistika. Nevynecha ziadnu vernisaz, divadlo kino, musi byt vsade. Plesy, tancovacky.Chodi do komparzu, bola v mnohych sutaziach. Stale pracuje. Pred 3 tyzdnami bola v Luhacoviciach, teraz v Madarsku. Buduci mesiac ide na Menorcu, v septembri zasa niejam na dovolenku, cestuje casto. miluje zivot ludi. Je elegantna krasna ja presny opak,Ja zivot priam nemam rada, az neznasam. Ked sme boli deti, bola velmi prisna a to som si povedala, ze nikdy nebudem ako ona a som rovnaka, len preco iba v tom zlom ? Milujem svoju mamu volame spolu denne. Jedno mi nejde do hlavy, pol zivota bola introvert riadny, teraz totalny extrovert, to sa da aj povahova crta znenit. ? Ja som introvert, moja starsia dcera tiez, mladsia opak. Mna obcas stve ze niesom ako ona… neviem tancovat, v konecnom dosledku ani ona ( podla mna) ale ja by som to nedokazala pred ludmi, nedokazem sa ani odviazat. Podla kamosky som suchar. Takzw ja by som chcela byt ako moja mama
@vevebono skoda, ze ste tak zatrpkla ☹ tiez nemam s mamou dobry vztah, skor chladny, ale mater som ju nikdy nenazvala. Aj tym davate vzor vlastnym detom, aby vam tak oni raz nepovedali. Ved moze byt dobra starka im, aj ked nebola dobrou mamou ☹
@andreabug asi nemoze, ked sa s nimi odmieta stretnúť, nedvíha im telefón a neodpisuje na správy. Normálne je to len vadný kus. Starší má 15, videla ho pred piatimi rokmi naposledy. Najmladšiu nevidela vôbec. Poslala som jej z pôrodnice, že sa narodila, bla bla s fotkou. A ona ze neobtazuj ma. Tak kto je zatrpknuty . Ci takto sa bežne má správať matka alebo starká? Určite nie. Ona nie je v poriadku a to, že ju nazývam mater je urážka, pretože sa tak nikdy nespravala
@andreabug asi nemoze, ked sa s nimi odmieta stretnúť, nedvíha im telefón a neodpisuje na správy. Normálne je to len vadný kus. Starší má 15, videla ho pred piatimi rokmi naposledy. Najmladšiu nevidela vôbec. Poslala som jej z pôrodnice, že sa narodila, bla bla s fotkou. A ona ze neobtazuj ma. Tak kto je zatrpknuty . Ci takto sa bežne má správať matka alebo starká? Určite nie. Ona nie je v poriadku a to, že ju nazývam mater je urážka, pretože sa tak nikdy nespravala
@vevebono smutne 😪
@vevebono to bude chýba na oboch stranách, vzťahy treba rozvíjať.
Moja mama ma 71 a chodi na zumbu, tancuje country a obcas idu na vystupenie s Aksenu, hra petang, soboty turistika. Nevynecha ziadnu vernisaz, divadlo kino, musi byt vsade. Plesy, tancovacky.Chodi do komparzu, bola v mnohych sutaziach. Stale pracuje. Pred 3 tyzdnami bola v Luhacoviciach, teraz v Madarsku. Buduci mesiac ide na Menorcu, v septembri zasa niejam na dovolenku, cestuje casto. miluje zivot ludi. Je elegantna krasna ja presny opak,Ja zivot priam nemam rada, az neznasam. Ked sme boli deti, bola velmi prisna a to som si povedala, ze nikdy nebudem ako ona a som rovnaka, len preco iba v tom zlom ? Milujem svoju mamu volame spolu denne. Jedno mi nejde do hlavy, pol zivota bola introvert riadny, teraz totalny extrovert, to sa da aj povahova crta znenit. ? Ja som introvert, moja starsia dcera tiez, mladsia opak. Mna obcas stve ze niesom ako ona… neviem tancovat, v konecnom dosledku ani ona ( podla mna) ale ja by som to nedokazala pred ludmi, nedokazem sa ani odviazat. Podla kamosky som suchar. Takzw ja by som chcela byt ako moja mama
@salije tvoja mama našla po čase druhý dych. Je to skvelé. Možno aj ty nájdeš. Pekne si to napísala.
@salije tvoja mama našla po čase druhý dych. Je to skvelé. Možno aj ty nájdeš. Pekne si to napísala.
@slovakboy ano, zacala zit, ja sa tomu tesim, obcas zazlievam, ze je malo s mojimi deckami, ale ked je stastna, tak som istym sposobom aj ja. Ja uz tomu sice neverim, ale este nie je vsetkym dnom koniec a mozno aj ja zacnem, k tomu mu chyba nieco, … a dakujem
Som zvedavá koľko energie budeš mať ty v 60ke a či ta bude baviť nejaké cestovanie keď ta budú boliet kríze a neviem čo všetko 😅
Som zvedavá koľko energie budeš mať ty v 60ke a či ta bude baviť nejaké cestovanie keď ta budú boliet kríze a neviem čo všetko 😅
@ismarela veď v 60 chodia ľudia normálne do roboty. Aj taký , čo pracujú fyzicky. To nie je dôchodkový vek. Čo sa tu všetky tak strašne zastávate ženy, čo je evidentne lenivá a nechce sa jej robiť
@ismarela moj otec ma 69 rokov a cestovanie miluje 🙂. Aj napriek bolestiam co mava. Ja osobne si teda sama seba v 60 určite nepredstavujem ako nejakú babičku co len doma sedi 🙂.

To hovoríš teraz, no uvidí sa ako budeš na tom o XX rokov, energia klesá vekom. A keď nechodí do práce, ešte aj o to je menej aktívna, potom sa celý deň zlieva do jedného. Podľa mňa si to ani neuvedomuje a možno jej to vyhovuje, chce to tak mať.