Necítim sa vo svojom byte ako doma
Ahojte zienky, ked ste sa nastahovali do vlastneho, mali ste hned pocit domova?
My sme sa nastahovali do vlastneho bytu pred 6 rokmi a ja to tu volako stale nepovazujem za svoj domov. Mozno aj preto ze obidvaja sme z rodinnych domov a stale si neviem zvyknut na bytovy zivot. Akoze nemyslim susedov a tak, to je vsetko ok, byvame v mensej tehlovej bytovke na najvyssom poschodi, mame tu tichucko, klud a napriek tomu blizko do mesta, do prace, do skolky, to su dobre vyhody, ale neviem proste, ked je vikend a pekne, rano vstaneme a uz rozmyslame kam pojdeme, aby sme tu nemuseli byt zatvoreni cely den.
Ked som bola mala a byvala s rodicmi v dome, tam sa stale dalo daco robit a nemala som taketo stavy, ze nuda, potreba stale niekam ist, alebo proste neviem to ani opisat 🙂 mozno ma niektore pochopite, pripadne poradite ako si zvyknut.
P.S. rady typu tak si kupte dom neradte 😀
no neviem, ja som si vzdy myslela, ze ist do domu je prave o tom, ze tam je stale co robit - zahrada, starostlivost o dom,… mna praveze toto az tak nelaka, v byte mas v podstate klud (ak mas stastie na susedov), a ty pises ze sa nudis 🤷🏼♀️
ked to mas az takto zafixovane, preco ste riesili byt namiesto domu? ved si musela tusit, ze v byte bude prirodzene oproti domu vacsia “nuda”
Ja bývam v dome a cez víkend som zavretá vnútri občas kávička a obed na terase. Ináč som vo vnútri, upratujem alebo varím, alebo si chystám do práce, alebo sa riešia domáce úlohy. Som rada že som doma, lebo celý týždeň som v práci.... Za to môj muž je celý víkend vonku, lebo celý týždeň je doma v pracovni 🤔tak možno ani u teba nie je problém byt... Ale napr. čo robíš cez týždeň
Dediny sú zaostalé,bojím sa tam deti i rodičov nechať samých, opilcov pri potravinách za bieleho dňa neodháňajú.V meste majú decká krúžky,a cez víkendy môžte ísť na výlety stále inde.My sme mali tréningy v meste už o 6h ráno,krásne detstvo.
zaujimave ze to tak mas a fakt by ma zaujimalo ze preco to tak mas. ja som vyrastala vo velkom dome s velkou zahradou vedla mesta. 25rokov. s manzelom 10rokov byvame v byte v centre mesta. a vnimam to tu ako domov. jedine co mi vadi je teplo schody a drahy parking. keby toto nebolo nad zmenou ani neuvazujem. milujem ze vonku bilion moznosti hned na krok ale vibec mi an inevadi byt poldna zavreta vnutri a iba oddychovat chillovat
@lujza123 ahoj, takto, ja som mestský typ skrz naskrz, takže čo napíšem je pre mňa teória, ale veľmi sa mi páči také riešenie. Poznám pár, oni tiež majú dom a obrovskú záhradu, pre nich je to radosť. Ale podobne tam nechceli stráviť mladosť, tak si ju rozdelili na záhradu a ovocný sad (keď píšeš, že máte 900 metrov, tak čo ja viem, pomer 200 a 700?, oni asi majú viac, netuším) a naviac kúpili dve ovce do toho sadu, takže nemusia kosiť. Je pravda, že ich to aj baví, starostlivosť o zvieratá, ja netuším, čo to obnáša, ale je mi to veľmi sympatické, tak zdieľam ako inšpiráciu 🙂
Ja mám pocit že polka Slovenska sa doma necíti doma keď je všade kopec ľudí. Mestá sú o ničom. Tie tvoria ľudia a tí sa len besnia a žijú v rauši. Dnes som skoro prešiel dve čaje čo sa ani neobzrú keď vchádzajú na cestu. Detstvo som prežil na dedine, ale ani dedina vtedy a dnes sa nedá porovnávať. Rodáci už ani netušia kto všetko sa tam prisťahoval, nové cesty, chalupy na kopcoch, je to ako v meste len v zelenom. Čo sa musí zmeniť je, že tento štát zase musíme pokladať za svoj domov. Niekde kde sa cítime bezpečne a sme chránení. A nie že nám tu niekto bude nadávať do dezolátov, opíc a okrádať pomaly ešte nenarodené deti. Pokiaľ nebude fungovať štát, tak sme napoly bezdomovci aj keď máme na papieri to či ono. A funguje teraz štát?
@avicii18 zmeniť by sa malo hlavne zmýšľanie ľudí , ktorí v každej jednej prkotine vidia problém.. mesto nie je dobré, dedina nie je dobrá, štát nie je dobrý, všetko je na hovno, každý v krci čo by ešte mohol skritizovať.. denno denne sa každý sťažuje a nič nevidí v dobrom svetle.. tak potom to tak aj vyzerá..
Neviem ináč, odkiaľ ste, ale ja som akurát minule natrafila na inzerát, trojizbový byt u nás v meste (staršia tehla), síce na nás malý (naozaj len okolo 62 metre štvorcové) ale za to s peknou a celkom veľkou záhradou, ktorá je len vaša a garáž. Cena primeraná si myslím.. nemáte nejaké takéto možnosti u vás? To by bolo akože vlk sýty, aj ovca celá, či?
A predtym ako ste byt kupili ako ste sa tam citili? Bola tam ta esencialna energia? Ja som vyberala byt podla toho, a stale mam co robit. Mam mensi balkon plny kvetov, byliniek a zeleniny. Mozno to moze byt "odrazovy" mostík pre vas
ja mam podobny problem, ale mam to naopak ja som zas byvala v byte, teraz sme v dome prerobeny podla nas ale ja sa tu doma necitim….neviem v com je problem mozno ze mi chyba ten mestsky zivot 💁🏻♀️ ale uplne ti rozumiem
My sme kupili nadherny dom s velkym potencialom. Dom prerabame, ako sa nam paci. Ale nemame v nom ten pravy pocit domova. Neviem, mozno ked sa uplne dokonci, bude to lepsie, ale sme prichystany aj na alternativu stahovania. Na byt by som uz sla len na stare kolena. Lebo dvor je predsalen dvor.
Moji rodičia pochádzajú z dedín, teda vyrástali v dome, kde bol aj statok. Keď si založili rodinu, nasťahovali sa do bytu. Ako dieťa si nepamätám, že by sme cez víkend boli doma - vždy sme išli na výlet, na dedinu k starým rodičom, v zime lyžovať, v lete k vode, proste stále niečo. Po 20 rokoch si postavili dom. Keď sa im narodili vnučky, tak dedo urobil aj bazén a záhradu prispôsobil aj deťom. A ako to vnímajú časom? Víkendy aj naďalej využívajú na výlety, čokoľvek. Ak sú cez víkend doma, to znamená, že je NUTNÉ niečo robiť na záhrade, okolo domu. Takže to, že vás to ťahá preč, nemusí byť len preto, že sa tam necítiš ako doma…
Ja neviem mne toto vyhovuje ze kazdy vikend mame aktivity..mna prave odradza rodinny dom, ze sa bojim ze skysnem na zahrade...pozor!!! Nehovorim, ze kazdy kto ma rodinny tam kysne ale je vela ludi, ktori sa stanu otrokmi zahrady a davaju si len pivko v pergole a sak nemusia nikam ist ved su vonku v zahrade..naopak je aj vela ludi v byte, co je len zavretych na gauci pred tv :D... v byte max polejem balkon a mam volno, mne to vyhovuje 🙂 ale kludne moze byt, ze niesi typ do bytu, to sa potom tazko zvykne
Ja som nikdy nebývala v dome a stále mam potrebu niekam ísť cez víkend. Ale ja som rada aj doma, keď som doma. Možno by vám stačila nejaká chata alebo záhradka 😊
@zoeeoz nie si daleko od pravdy, na čo ísť von, ved mám záhradu, bud treba niečo robiť alebo sa peniaze nedajú na výlet, ale kúpi niečo na záhradu alebo do domu. Nebodaj majú ešte zvieratá alebo záhradu, ktorú treba poliať a nemôžu ísť dupľom. Tak funguje väčšina v domoch a podľa mňa je to dosť chudobný život na zážitky, prežívanie. Byt je lepší, ideš medzi ľudí, spoznávaš nové mestá, krajiny, nie je do čoho vrážať peniaze, tak dá človek na zážitky, neobmedzuje starostlivosť o zvieratá a polievanie.
@marsmykkok ale zas treba mysliet na to, ze v sucanosti sa trooooooosku meni ten zivot v rodinnom dome..ja som zvyknuta na velke pozemky, zahrady, nasadene, kosenie a zvieratka presne ako pises ty..ale teraz sa ludia stahuju z "kralikarne" v bytovom dome do kralikarne do rodinnych domov vystavanych na poli s pozemkom, z ktoreho je 95% dom a parkovanie a mala teraska a domy delia 2m mury..ale to je podla mna iste alebo aj horsie co byt - na vsetko treba auto a nikde nikto, ziadny tien a prazenie slnka...hlavne je aby cloveku vyhovovalo co ma a teda to, ze ona si po 6r nezvykla neni dobre znamenie :(
presne akoby som o sebe čítala... celý život v dome a prvé bývanie s mužom v byte. stále som mala pocit, že som na návšteve a že každú chvíľu odtiaľ odídem. keď som išla k našim, tam som cítila, že som doma. doslova tá "vôňa domova" tam bola. potom sme išli do domu. to už bolo lepšie, ale stále nie 100%. teraz som zase v byte, ale sama, bez muža, zariadenom podľa mojich predstáv a tam sa konečne cítim naj...
Aj ja to tak mam, aj ked je to skor miestom ako tym ze sme v byte..chyba mi rodina, priatelia, zazemie..pocit domova mam tam kde ziju moji rodiacia a kde som vyrastala a obavam sa ze sa to nikdy nezmeni
@zoeeoz paneláky naležato takzvane, ale hlavne, že dom. Majú veľa nevýhod, daleko od všetkého, zväčša na nejakom poli za dedinou, teda aj tá blbá autobusová zastávka skade chodí autobus raz za pár hodín je pár kilometrov, rovnako potraviny, škôlka, pošta, obecný úrad a podobne. Cesta väčšinou úzka, že tade neprejde ani väčšie auto. A v paneláku ak nie si na prízemí tak tá výška tlmí trocha hluk z ulice a tak, tam v týchto domoch netlmí nič a je to ešte hlučnejšie bývanie.
Ja keby si mám vybrať ideálne bývanie a mám neobmedzený budget tak nejaký byt s ideálne podzemným parkovaním a veľkou terasou so súkromím by som brala. Na veľkom pozemku otročiť nemám záujem a tieto paneláky na ležato s minipozemkom kvôli dôvodom vyššie by som tiež nechcela.
Dá sa zmeniť farba nábytku z čiernej na inú? Čierna je veľmi elegantná ale na veľkých plochách môže pôsobiť skľúčujuco. Možno by pomohli samolepiace tapety vo farbe dreva alebo natrieť selakom a inou farbou.
Mala som rovnaky pocit ako ty, kym sme zili v mensom byte s balkonom. Akonahle sme sa prestahovali do vacsieho s terasou, zacala som sa citit ako v dome. Kym sa deti pohrali na terase, ja som si dala kavicku alebo relax v hojdacom kresle. Teraz ked su vacsie, staram sa o zelen, pestujem kvety, kriky, zeleninu. Uplne ako na dome, len v mensom prevedeni.
No ja to trochu chapem....vyrastala som v dome a neznasala som to lebo dochadzanie, vela upratovania, kosenie travy, polievanie atd. Potom som byvala v roznych bytoch takmer 10r - mala som rada blizkost vsetkeho ale tiez mi vadili vikendy a najma leto. Nie som typ ze vzdy mam potrebu ist niekam na vylet, hlavne v lete. Stavi mi zahrada, terasa, sadnut na lehatko a oddychovat. No a tie vikendy a leta v byte mi zacali vadit... Takze sme teraz v dome - zatial som spokojna, prace je sice ovela viac ale nemenila by som
@marsmykkok presne ja tak isto, kludne by mi stacil byt 4 izbak kde by bola velka obyvka s kuchynou, teraska a parking a hotovo :D adios, posadene za 7 minut muskaty a ovocie a zelenina "nasadene" v obchode , uroda zozbierana za 3 min :D
@lenagawel som na tom uplne rovnako,ja si tiez neviem zvyknut na dom a byvala som od malička v byte....
Proste žumpa (ktorú mame a musim ju sledovať, mať na mysli kedy berú smeti,kurenie,tepla voda) to ma v byte vôbec nezatazovalo. Čo už 🥴
Mám to naopak, som z mesta z bytu a teraz bývame na dedine a pre mňa je to chalupa so záhradou, nie domov Odkedy sa nám stratil psík,a nejaké čudné udávanie z oú, že pes niekam spravil dieru, potom sa psík stratil a nakoniec dali pokutu, že sú psíky na kamerách v obci, no nič horšie nemohli urobiť, fakt je to dedinské, všetko čo sa pohne na dedine je zlé, a so psíkom chodiť na prechádzky asi tiež V meste si zo športov môžeš vyberať, nikdy tu nebudem doma, je to iná mentalita.
Skus popremiesnovat nabytok, sedacku, otocit smer postele, vymenit stol...za sjusku nic nedas;)
Ak si zvyknuta na dvor tak samozrejme bude ti chybat. Vyhodu mas ze byvas v meste a mas kam vybehnut, cize ber to tak, ze byvas v byte ale nie si tam zamknuta, mozes vyjst von kedykolvek chces ☺️

Ale veď to je hlavná výhoda bytu, že tam "nie je čo robiť" a je priestor na zaujímavejšie aktivity a zážitky 😁