Neférovosť voči manželovi
Ahojte, ako by ste reagovali na svokrovcov, ktori zdedeny byt darovali svagrinej a vasmu manzelovi, jej bratovi,ich synovi nedali nič. Vztahy s nimi uplne normalka bez problemov, stretavame sa pravidelne. Švagrina este k tomu nie je nejaka v nudzi ze by to potrebovala, je celkom prachata, keby je v nudzi, to by som este sa nejako snazila pochopit, ze sa voci mozovi zachovali takto nefer. Na jednu stranu ok beriem, je to ich vec, na druhu stranu moja vec je zasa, ze citim tuto nespravodlivost a asi sa nebudem k nim vediet spravat rovnako ako doteraz. Podotykam, ze my s manzelom sme si byt kupili sami na hypoteku, ktoru budeme este 20 rokov splacat, dojde mi to fakt nefer, jedno dieta nechat zadlzit a jednemu dat, a teda hovorim vztahy uplne ok, samozrejme ze svagrina je na navstevach u nich castejsie, celkovo je taka vychcana osobka, ktora ma prepocitane aj to, ze usetri, ked k nim ide na obed. Dik za nazory ….
@lienka.7 ale co ma ona co prepocitavat na cent, komu co bolo dane v cudzej rodine?
Chapes, ze kalkuluje s hypotetickymi peniazmi, na ktore nema narok, ak jeho rodicia nebudu chciet?
Co teraz?
Spocita svagrinej vsetky obedy, prania a zehlenia, dovolenky, studium, navrch prihodi byt a co?
Pojde za svokrovcami s vypoctom, kolko dlzia synovi, aby si zasluzili jeho pohlad, usmev, zaujem?
Inak studeny pristup, odstup?
To vazne po nom chce, aby na rodicov pozeral cez optiku penazi, komu z deti kolko dali? A ak nedali dost, tak si nezasluzia od neho nic?
To vazne maju rodicia za potreby si lasku deti kupovat?
Ze ma ona taky postoj, to chapem. Pre nu su to cudzi ludia. Lahko sa jej na nich pozera cez ucty MD/D.
A aj urcuje, co si iba zasluzia za tu sumu, co im dali.
Pozerala by s takym ladovym odstupom i na vlastnych rodicov, keby jej surodencovi dali viac?
Stratili by tym jej lasku?
Spenazila by im ju?
@stela01 ano, mozno keby jej toto povedal, tak by si aj rozmysleli, ci jej budu tak davat, keby museli dvojmo 😅 ale teda mate moj obdiv, ze ste toto dokazali povedat, svagrina je od muza o 7 rokov mladsia a vseobecne teda ma problem povedat nieco narovinu rodicom, ale este teda na tu sestru, ktoru vzdy vnimal ako babatko, tak ako keby nema asi srdce im na nu povedat, ze ich cicia aj ked to vidi, ale asi raz bude musiet, inac sa nebude dat
@moonlight1210 takto, ja som jedinacik, ale teda je pravda ze mam surodenca nevlastneho z otcovej strany, ktory teda ma odo mna velky vekovy rozdiel, nestratame sa, je to pre mna cudzi clovek, s ktorym nemam ziadny vztah nic, ale moj otec si predstav, aj napriek tomu, ze sa sonmnou streta omnoho viac a ma so mnou omnoho blizsi vztah sa jednoznacne vyjadril, ze raz po jeho smrti nam ide vsetko rovnak, ked vobec padla nejaka tema o tom, ze by majetky mal dat bud len mne alebo sestre alebo viac tak chytal rovno agresiu, ze ako by toto vyzeralo a bolo, keby jednemu z nas da viac, lebo vsak nas ma rovnako rad a vzdy vsetko, co dal mne dal aj jej, pripadne inak, pripadne co dal zasa jej v minulosti, dal aj mne, napriek tomu, ze sa nestretame a nemali by sme sa ako dozvediet, absolutne odmieta postoj, ze by jednej dal nejaky byt a druhej nie napriklad, vsetko rovnak po smrti sa rozdeli raz povedal …. Cize preto mozno aj nechapem ja ten postoj rodicov mojho manzela, ze dokazu robit taky rozdiel, nakolko moji rodicia alebo teda otec, ktory ma dve deti ma prudko jasny nazor na rovnocennost v tomto u deti …. U mamky som jedinacik, ano tam to je jasne
Skoda reci tu uz nieco komentovat…
Dievca, chyba ti kus skromnosti a pokory. A dufaj, ze ich ty este nebudes v zivote potrebovat, ked sa tak zastrajas, ze nech sa teda stara svagrina a nie ty, ked tebe dali tak malo 🤦♀️
Je zaujimave, ze o majetky sa vacsinou hadaju priselci 😂🤦♀️ aj u nas su tak rozhadane rodiny na zivot a na smrt... Dokonca aj ti su rozhadani co dostali rovnym dielom 😂 lebo niekomu sa diel vidi o 10% mensi 🤦♀️
Predpokladam, ze je tam este nejaky rodicovsky dom/ byt - ktory mozno maju v plane prepisat neskor na tvojho muza... Ale uprimne - ich majetok, nech si s nim robia ako uznaju za vhodne 😉
Toto je môj posledný príspevok - súhlasím, že pre niektoré rodiny je dôležité ma´t jasno ešte počas života rodičov, čo budú dediť. Z citového hľadiska k rodičom by ma ani nenapadlo toto počas ich života vôbec preberať nakoľko si nechcem predstavovať tu stratu, ktorú žiadny majetok nevyplní. Čo z toho, keď sa ešte deti škriepia o majetok, ktorý rodičia môžu užívať , užívali alebo rozdelili .Pre mňa ako matku by bolo toto znamenie, že som nevychovala úprimné deti a šťastné deti. Ale sebecké bytosti, ktoré ešte počas môjho života závidia a striehnu medzi sebou kto má odo mňa/ nás viac. Ja si rodičov vážím, lipnúť na ich majetkoch je pre mňa vrcholne neslušné, nekalkulujem, nepýtam od nich. Beriem, čo sami ponúkajú, nenárokujem si. Keď vidím tie zodreté otcove ruky ako by som mohla vyskakovať, že mne si dal menej a jej viac - ked viem že v ten moment dal všetko čo mohol. Želám veľa šťastia milá autorka.
No mne sa nezdá keď toto urobili že vzťahy sú v poriadku.Manzel by sa mal spýtať prečo sa tak rozhodli.Mozno byt v ktorom žijú oni raz zdedí iba tvoj manžel ak spisu darovaciu zmluvu.
@moonlight1210 vies, zažila som niečo podobné, viem ju pochopiť. Myslím ze jej ani nejde tak o peniaze ako o princip...a ten byt bol len takou poslednou kvapkou. Vsak predsa mohla v nom byvat, nemuseli jej ho darovať, ci? Tiez za nimi si myslim nechodi sestra len tak, vie prečo to robí. Ni ked im dookola omietka co všetko nena a pod. no tak raz ich zlomi a urobia ako chce ona. Vsak ona je ta chuderka teraz co nema byt, brat uz predsa ma ... detto aj ine veci.
a tiež, ze je to najma problém jej muža a svokrovcov. Oni sú prehnane slepí voči jeho sestre, on zase mi príde ako taky slusny tutmacik. Dcéra ich denno denne bombarduje, syn cusi a snaží sa sam. Ono aj keď to ziadna matka v živote neprizná, vzdy jedno z deti podvedome uprednostňuje. Lebo medveď.
@lienka.7 Ja si tiez myslim, ze jej mohli dat ten byt k uzivaniu. To by bolo asi "najferovejsie".
Na obedy, obcasne 100ky do vrecka by som sa uz asi vykaslala.
Prepis bytu len na nu je ale dost cez ciaru.
"Ono aj keď to ziadna matka v živote neprizná, vzdy jedno z deti podvedome uprednostňuje." Suhlasim.
@moonlight1210 mne napríklad nešlo o to čo dali sestre , ale že sestra to zneužívala využívala a oni rodičia len dávali a sebe odtrhovali lebo ona chudera potrebuje pre deti , muža seba . Chuderka
Každý nech si robí s svojim čo chce ale keď vidím že ten druhý súrodenec to využíva . Tak som sa ozvať musela .
@stela01 Tu ale autorka nejak nehovori o tom, ze davaju dcere a sami potom nemaju. Jej muz vyzera, ze pochadza z celkom dobre zabezpecenej rodiny.
Ked by to bolo o tom, ze davaju, sami potom nemaju dost, chyba im a dcera i tak chodi pytat, je to nieco ine.
Vas pripad bol odlisny, ako pises.
Tu skor myslim, ze sanca, ze sa precistia vztahy bude nizka. Autorka najskor nebude ta pochoden, co vnesie svetlo. Skor zapali poziar.
Skor sa stanu styri veci (nemusia vsetky styri naraz). Rozhada sa so svokrovcami a svagrinou. Rozhada brata so sestrou. Rozhada rodicov so synom. A nakoniec jej muz doma povie, ze mala radsej mlcat a nestarat sa. Na co sa pohadaju aj oni dvaja (pretoze sa urazi a mozno mu vykrici, ze je voci rodicom a sestre taky tutko, co sa nevie ozvat a ze vlastne trha od ust hypoteticke dedictvo svojmu synovi).
Pochybujem, ze svokra je hlupa, ci jednoducha, ked pred nimi povie, co dcere zaplatili/dali.
Maju to tak v rodine nastavene a vzdy mali, pokladaju to za normalne. Preto nevidi dovod to nepovedat. Ci dokonca nejak pred nimi dvoma tajit.
Je mala moznost, ze povedia: mrzi nas to, nenapadlo nam, ze to vidite ako krivdu.
Aj ked netusim, co by sa malo nasledne udiat.
Ci bude autorke stacit uznanie toho, co ona vnima ako chybu.
Alebo bude treba odňať dcere byt, predat ho a peniaze rozdelit.
Alebo jej bude nutne povedat, ze tam smie byvat, zariadit si ho, prerobit, ale iba docasne. Lebo potom ho bud bude musiet predat, alebo brata vyplatit.
Alebo prislub, ze vacsia cast domu raz bude synova.
Alebo co vlastne autorku ukludni a konecne bude ochotna prejavit svokrovcom mile spravanie.
Zatial jej mile spravanie mozeme vycislit na:
150 000€ + vsetky nakupy, dovolenky, atd pre dceru - 30 000€ pre syna na prerabku = konecne laskavy usmev od spokojnej nevesty (?)
@nyusika aby sa ich zbavili, či z lásky? Jeden už nevie 🤣🤣🤣🤣
ked sa pytas na riesenie, co keby ste nasli s muzom pekny slnecny dvojizbacik a navrhli svokrovcom,aby predali dom, vyplatili vam 120.000 a isli do toho bytu?
@janetinka27 to nemyslis vazne, vsak?
Autorka: pozri, ja s bratom sme dostali od našich pred vyše 10 rokmi tiež istú sumu, akokeby taký "štart do života" by som to nazvala🤭 teda samozrejme rovnakú. Brat si za to kúpil pozemok, ja som z tej sumy doteraz neminula, šetrila som na byt, ale to je vedľajšie. Brat už má svoju rodinu, dom, ja som zostala doma. Vždy keď boli nejaké peniaze navyše aj keď išlo len o nejaké drobné, pár stoviek, ich otec (ako rodinný pokladník 😁 dal mne.) Raz mu skončila poistka, niečo cez 2000e dostala som ich ja. Žiadne pol na pol s bratom. Aj keď som sa našich pýtala, prečo nedajú aj jemu aby to bolo férové, vždy ma zahriakli, že on sa musí postarať. Áno, väčšina si teraz povie, ze som vychcaná, ale naši to berú asi tak že na jednej strane brat s domom bez hypotéky (aj keď je pravda, že mu k tomu dopomohlo to, že sa oženil do bohatej rodiny) na druhej strane ja, ktorej nedajú ani hypotéku na byt. Aspoň nie v dohľadnej dobe. Čiže asi v každej rodine je to tak. Ako aj u vás. Ty vydatá s bytom, autom. Na druhej strane švagriná slobodná, bez bývania. (Aj keď - nečítala som podrobne celú diskusiu, teda som nepostrehla, kde švagriná bývala predým či u rodičov alebo kde...) Čo som tým len chcela povedať, že v každej rodine je jedno dieťa, ktorému sa "darí" menej, preto mu tí rodičia možno aj viac dopomôžu. A je pravda teda, keďže tu bývam viac im aj pomôžem, kdežto keď má prísť brat niečo pomôcť väčšinou sa to nezaobíde bez frflania.
@1sally12 to máte naozaj zvláštne, lebo tvoj brat peniaze zhodnotil. Keby si tiez vtedy kúpila pozemok, teraz by mal oveľa väčšiu hodnotu. Ak si peniaze len odložila(ak som dobre pochopila), veľmi stratili na hodnote. Pritom tebe rodicia ďalej dávajú peniaze, aby strácali na hodnote. Všetko strasne zdraželo, už nekúpis zďaleka to co ešte nedávno za tvoje peniaze. To nemyslím v zlom na teba, len sa pozastavujem nad tým, že rodicia sa takto rozhodli.
@mamutka jasné chápem. Keď som tie peniaze dostala bola som v 1.ročniku strednej školy, tak čo som mohla aj kupovať že🤭 A nepíšem nikde, že ma naši dotujú dodnes🙄 Normálne pracujem. To, že mi dali peniaze sa stalo možno 3-4x za ten celý čas, tých 2000e bola spomedzi toho najväčšia suma, preto som ju spomenula. Čiže žiadne tisíce u nás nelietajú, ako v rodine autorky. A nemyslím, že by bol brat na tú tisícku odkázaný, netrie žiadnu biedu. Ako som písala vyššie, oženil sa dobre, čiže tam prichádzajú peniaze zase z rodiny švagrinnej. Inak by nepostavil dom bez hypotéky. Ale nezávidím mu nič samozrejme.
@1sally12 počkaj to si brat za pár stovák kúpil pozemok?
@maciatkolulu kde píšem že si za pár stoviek kúpil dom? 🤦♀️ Ešte raz : vyššie píšem : "Autorka: pozri, ja s bratom sme dostali od našich pred vyše 10 rokmi tiež istú sumu..." = nenapísala som ale koľko to bolo! (Ale pre ilustráciu bolo to v rozmedzí 15 až 20tisíc) To minul brat na pozemok.
O pár stovkách píšem nižšie že mi ich otec dal(ako spomínaná poistka, alebo odmeny v práci čo bolo možno nejakých 200-300e) ale zas tiež toto sa stalo možno 2-3x že mi tie peniaze dal, čiže nedotoval ma nejako pravidelne.
@mamutka
@maciatkolulu teda pozemok.
Celý život je to takto u nás s otcom a strýkom. Starká predala byt, peniaze dostal iba strýko. Strýko začal šiel na VŠ a začal podnikať, dostal od nich peniaze. Môj otec šiel na VŠ nedostal ani cent, museli si brať pôžičky. Ešte aj dom, v ktorom naši bývajú a ktorý zdedil otec, lebo doopatrovali s mamou jeho krstných rodičov, ktorým patril, aj za ten mu musel zaplatiť štvrtinu, lebo starká povedala, napriek tomu, že tam v živote nepohol ani krížom slamy. Tiež to mame lezie celý život na nervy, ale nespraví s tým nič, hlavne otec je s tým ok. Ak je s tým aj tvoj muž ok, tak nerieš.
V prvom rade by som sa spytala, co dali tebe tvoji rodicia na vas byt a ako vas financne podporuju. Pretoze vsetko sa toci okolo svokrovcov. Ty rodicov nemas?
Ku problemu konkretne. Tu je problem v majetku - zdedeny byt sa rozdelit neda. Keby ho chceli predavat tak musia zaplatit realitke + dane a potom peniaze rozdelit. Tam by boli velke fin. straty. Dalsie blbe riesenie by bolo dat podiel z bytu, ale kto chce prerabat byt za x tisic eur ked podiel patri niekomu inemu. Posledna vec je, ze rodicia beru aj ten pohlad, ze muz moze vzdy do prace kym zena musi ostat doma s detmi. Preto sa na dievcata pozera aj s vacsou toleranciou ako na chlapcov.
Je mi jasne, ze to budes riesit aj v rodine lebo to riesis na konikovi a dost intenzivne par dni. Tento byt kludne moze byt koniec vasich dobrych vztahov. Svokrovci by sa mali so vsetkymi porozpravat a vysvetlit svoj postoj - aj ked su to ich peniaze aby bol klud. Netreba vobec menit ich rozhodnutie, ale je lepsie mat tieto veci otvorene, aby neboli rodinne nezhody. Velka skoda pre vas vsetkych.
@kittykat22 jej rodicia im dali na auto a pod a ona všetko po nich dostane, lebo je jedináčik 😁 to je také dievčatko, čo je naučené ze cely život z každej strany dotácie a keď dostane niekto iný, už je z toho mimo. A stále sa sťažuje, že je to nefer. Iní ľudia na všetko musia len vlastnými rukami a hlavou robiť, ale ona ma hold problém inde
Hmmm, taky zvlastny pocit mam z tejto diskusie. Scasti chapem ten pocit "ukrivdenia", ale ten by mal byt vylucne manzelov. Nemozes mu podsuvat svoje emocie. Ak to tak aj on vnima, nech sa v pokoji opyta rodicov. Ty nemas pravo sa oduvat, ani im to nejako davat najavo zmenou spravania. A pride mi ze vooobec nemate dobre vztahy - max naoko ze nemate otvorene spory. Ale z tvojich prispevkov je citit ze svagrinu doslova neznasas a svokrovcami trochu opovrhujes (nazyvas svokru hlupou).
Ako aj mne pridu ludia ako tvoja svagrina trapni - vkuse vyciciavat niekoho, ale je to vec medzi nou a jej rodicmi.
Chapem, ze to cloveka nahneva, ale ako ty nemas nejak pravo to riesit a oduvat sa. Nie si ich dieta a tam to haslo. Kazdy by sa mal snazit si vsetko zariadit vo vlastnych moznostiah a byt na to potom aj patricne hrdy a nie len cakat, z ktorej strany co dostane

To ako by som čítala o mne a sestre a mojej mame . Nikdy mi nechcela ublížiť aj som sa jej to opýtala mame veľmi dobre vzťahy a mama mi aj tak odpovedala - vieš keď ja som nič nepýtala a videla že mám tak na čo by mne dávala . 😂
Nikdy som od nej nič nechcela len má to mrzelo koly nej že ju sestra cicala . Tak som jej zo srandy povedala ak nabudúce dáš aj sestre chcem aj ja . Tak si to rozmyslela 1 x 1000€ sa dá ale 2 x 1000€ už ti bolo aj veľa .
😂🙀
Treba úprimne , čistý stôl .