Neľutuje, že máte jedináčika?
Dobrý deň, viem že tu tato téma bola 100 x omieľaná, aj to že rozhodnutie je len na mne. Som šťastne vydatá. Svoj aktuálny život milujem. Ale je tu jedna téma, ktorá je mi nepríjemná. Všetci dookola riešia kedy budeme mať druhé. Ja sa naň necítim, aj keď mam tesne po 30 tke. Chcem sa spýtať hlavne Vás mamičiek, ktoré ste sa dobrovoľne rozhodli mať jedináčika. Neľutujete to?
@rybkoava podla mna prilis riesis to, co si kto o tebe mysli/rozprava. Rozhodnutie o tom, kolko budete mat deti, je len tvoja a manzelova vec a pokial to vy dvaja mate ujasnene, tak klebety by ti mali byt ukradnute. Uz som Ti to raz pisala, ale tento tvoj posledny prispevok mi len potvrdil to, ze to naozaj zbytocne riesis. Lebo su ludia, ktori si vzdy nejaku hovadinu najdu a budu Ta ohovarat. A myslim, ze to, ze ta to takto irituje, to je pre nich este vacsie povzbudenie. Keby si sa nad to povzniesla, tak by ich to tak nebavilo. Treba zit svoj zivot a netrapit sa klebetami.
@dskjhfdlkdjhl asi fakt nemajú nič iné na robote, pokial je to jedna veta je to ok, klebety boli vzdy a budu, ale vnukovať svoj nazor niekomu inemu pri každej návšteve je už cez. Ja koli tomu neplačem do vankúša. Som typ človeka, ktorý sa nikdy nesťažuje. Život som si zariadila tak, aby som nič neľutovala. A toto je vlastne jediná téma o ktorej sa nemám s kým porozprávať.
@rybkoava len toto je jedna z tych tem, o ktorych by si sa mala bavit hlavne s manzelom. To, ze sa o nej chcu s Tebou bavit nejake klebetnice, to by som riesila ignorovanim, alebo zmenou temy. Ked uz by boli dotierave, tak by som im priamo povedala, ze to je medzi Tebou a Tvojim muzom a ich do toho absolutne nic. A napr., mne ked niekto na debatu nevyhovuje, tak s nim nedebatim, aj ked mi je pribuzny. Obmedzim kontakt na najmensi mozny a stretavam sa s ludmi, s ktorymi ja chcem.
@dskjhfdlkdjhl ved už aj tu variantu zvažujem, že obmedzim kontakt s niektorymi príbuznými. Manžel sa k tej téme moc nevyjadruje, pretože keby bolo po jeho mame hneď aj ďalšie 3. Ale netlačí na mňa, len keď ostatný už moc dobiedzaju tak niečo povie.
@rybkoava mat jedno dieťa je podľa mňa super :D ale keďže ja som jedináčik tak určite si spravím minimálne druhé k mojej malej, pretože som tým cely život trpela, že som bola doma... s rodičmi.. a všetko chceli vedieť a nemala som ich s kým ohovárať, keď som dostala zaracha tak som sedela doma, zas len s rodičmi a moja mala nemá žiadnu sesternicu ani bratranca.. je to iné keď máš rodinu ako keby mám volať stále len kamošky s deťmi na oslavy, neviem :D isto ti to dieťa nebude zazlievať ale tak keď bude mat vlastne deti, tak podla mňa na veľa veci príde :D
Ty máš súrodencov? ak áno,tak si predstav,že by si ich nemala a vieš ako sa potom asi cíti jedináčik,aj v dospelosti.Nič lepšie ako súrodenca svojmu jedináčikovi nemôžeš dať / a už vidím ako jedináčikovia píšu,že súrodenec im nechýbal,ale oni to posúdiť nevedia,nikdy ho nemali/.Je to tvoje rozhodnutie,možno ho zmeníš,možno nie... prípad z mojej rodiny- dieťa jedináčik v 6tich rokoch ochorelo na rakovinu,druhé dieťa jeho matka nechcela,bála sa,otec chcel a veľmi aj zdravé dieťa,je to lekár,vedel,že toto prvé sa dospelosti nedožije....dopadlo to tak,že muž si našiel inú,tá mu dala dieťa / s jej dieťatom z 1.manželstva majú deti dve/ ,choré dieťa zomrelo v skoro dospelom veku, a jeho mama žije sama,na ďalšie dieťa je stará....tým ťa nechcem strašiť ani ovplyvňovať,len z môjho pohľadu jedno dieťa je akosi "málo"...a že sa druhí pýtajú? no,jeden starý múdry profesor raz povedal,že ak sa druhí pýtajú a zaujímajú o teba,tak sa tomu teš,môže prísť čas,že sa ťa nikt na nič neopýta,že budeš pre iných nezaujímavý /z rúznych dôvodov / a až potom to bud eozaj zlé....
@janinah ale vie aj jedináčik posúdiť či mu súrodenec chýbal, ale až pri svojich deťoch :D mne tiež nechýbal, lebo som mala odjakživa veľa veľa kamosiek, hlavne susedu, tiež jedinačika :D boli sme ako sestry, lenže naozaj platí, že krv nie je voda a po 20 rokoch každodenného stretávania už ani neviem čo suseda vlastne 4 roky robí :D rodina je rodina :D teraz sa o tom s mamou stále bavíme :D robím si srandu že ožobrala kajku o bratrancov a sesternice ale za každou srandou je kúsok pravdy a je mi to hrozne ľúto
Niektori ludia sa budu vzdy starat, a je jedno ci mas jedno dieťa, dve, ci mas dve dievcata a dobiedzaju, kedy bude chlapec, resp. naopak. Ak sa ta na to nebudu pytat priamo, tak to budu riesit za chrbtom.
Je to len na vas s partnerom 🙂
Ja som najstarsia z 3 sestier, medzi mnou a najmladsou je 14r rozdiel :D takze neviem, ake by to bolo byt jedinacikom.
Cakame prve babo, moje zbozne zelanie je mat trojicu :D
Niekto tu spominal, ze co sa tyka starostlivosti o rodicov na dochodku, je lepsie, ak je to rozdelene medzi surodencov. Partner bol na rodicov sam, nemali ani vodicak, myslim, ze viac-menej bol viazany aj lokalitou byt blizsie k nim - byvame 15 minut autom od nich (ale to si vobec nestazujem, niekedy mame kolace este teple z truby :D). Ked jeden z nich tazko ochorel, bolo vsetko na nom, cestovanie po doktoroch a vysetreniach. Ja som pomahala ked sa dalo.
Partnerova babka mala dve deti, mali tu starostlivost o nu rozdelenu (podla mna) super.
Je to samozrejme u kazdeho rodica a dietata individualne, mat dalsie dieťa len kvoli tomu, aby si predisla podobnym situacia je hlupost 🙂 Toto su len moje skusenosti.
@janinah surodencov mam dvoch bratov, ja som najstaršia. Jeden vo svete vidime sa 2 x do roka, druhý ešte študuje. Možno keby som mala sestru je to iné. Aj tak rodičia riešia všetko so mnou. Mám ich rada to áno, ale pomôcť si musím väčšinou sama. Bola som vždy výchovavana k zodpovednosti. Je pravda, že sa nehadame, ale to je tým že sme spolu malo. Takže ak by som to brala podľa seba, tak by mala určite ostala sama.
@janinah ja trosku otocim tvoj vyrok, ze jedinacik nemoze vediet, ci mu chyba surodenec. Tak isto dieta z viacdetnej rodiny nemozu vediet, ake je to byt jedinacik. Jednej aj druhej skupine chyba skusenost. No deti z viacdetnych rodin presne vedia, co chyba alebo bude chybat jedinacikovi. Ja ako jedinacik som nikdy neriesila, ze im moze chybat to, co som mala ja😉
@lenja123 som jedinacik a mas pravdu, bohuzial aj ja budem mat asi jedinacika a to je mi luto najviac zo vsetkeho...ja v detstve som to tak nevnimala podla mna ked si to tak spatne pozriem ale mala som 15 sestranic..ale prisli sme domov a zase len ja a rodicia...a teraz v dospelosti mi chyba asi este viac..lebo nemam koumu zavolat len mame...a ano clovek je upaty na seba aj ked zato nemoze...a vidim to aj na malom slovo ktore najviac pouziva je "chcem" a "ja" ale ano nemoze zato lebo nikto druhy tu neni...mam kamosku ktora je tiez jedinacik no tej to vobec nevadi je to proste nedelne dieta vesele pozitivine a aj som sa jej nato pytala a podala mi ze ona to nikdy nepocitovala ze je jej smutno a podobne a narodila sa starsim rodicom
a moj muz ma jednu sestru je medzi nim 6 rokov..a on hovori ze ju neznasal nemali si co povedat stale jej len zle robil atd..a ze surodencov si idealizujem..on zas nechpe ze si nevie predstavit ze by nemal komu robit zle..a robit zle nepoznam ani zokolia ked som chodila na zakladnu zeby sa surodenci mali radi ved vsetci sa na zakladke mlatili a o sebe zle hovori to je proste vek a taky prejav decka v tom veku..to je normalne podla mna cize toto by som neriesila ze aj tak sa budu mlatit ked budu mali sak budu a co??ved o tom to je...ja som za dve deti urcite viac clovek nemusi mat..bohuzial kao hovorim ja asi tiez nedam surodenca
Naša dcéra má 4,5 roka a je nedobrovoľny jedinacik, kedze panbozko nám zatiaľ nedoprial narodenie druhého bejby. Dcérka nám už asi milión krát so smutkom hovorila ze chce bračeka a sestričku, že prečo už všetci majú súrodencov a ona nie. Je to ozaj vidno, že síce ma všetko - od našej pozornosti až po materiálne veci, veľký dvor, zvieratá.. Aj tak jej je samej pri hre smutno a keď príde bratranec alebo nejakí kamoši, je úplne zmenená a šťastná. Záleží od typu dieťaťa, ona bola odmala veľmi spoločenská a chyba jej to. Myslím si ze čím viac detí, tým je doma veselšie 🙂
@rybkoava ja som tiež nechcela druhé, ale potom prišli nejaké zdravotné problémy (moje), muž veľmi túžil po ďalšom bábätku. Tak som sa rozhodla pre druhe a neľutujem, je to tá najlepšia vec čo som mohla spraviť pre prvého syna, takže ja neľutujem, ani neodcudzujem tých čo sa rozhodnú pre jedno dieťa. Napríklad moja mama buď nemala mať žiadne deti, alebo iba jedno, lebo to nezvládala.
Ja mam brata a nemame dobrý vztah takže to beriem akoby som bola jedinačik. Dieťa mam jedno a kedže je zťp neuvažujeme o druhom. Už som počula otazky typu či nechcem zdrave dieťa. Nuž vydavky pri zťp dieťati su vysoke a ktovie ake by sa narodilo to druhe dieťatko riskovať nemienim.
@jenny333 je to ťažké,ale porozmýšľajte ešte o druhom dieťati...mali sme taký prípad v rodine,žena druhé dieťa ani počuť,bála sa,či bude zdravé /nemalo geneticky danú chorobu/ a manžel po čase si našiel druhú,lebo zdravé dieťa chcel....choré dieťatko je už v nebi,žena sama a psychicky nie veľmi dobre na tom,taká čudáčka je z nej a muž žije s druhou ženou a zdravým synom....teraz by už ona rozmýšľala inak....držím prst yvašej rodine a veľa zdravia želám
@janinah to postihnutie ktore ma mam aj ja. Na to som prisla az nddavno. Je to dedične. Čiže aj druhom dieťa by malo toto postihnutie je velmi vysoka pravdepodobnosť. Je to geneticke jd to dedične. Takže určite nie. Muž je stym stotožndny prijali dme to a takto to mame vyriesene.
@dai čarovné Vianoce, veselú Veľkú noc, kopec srandy a blbnutia mám aj s jedným dieťaťom. Aj návratov do detstva - sú to krásne chvíle. Ale boli som zvyknutí prísť domou, zbaliť sa a vypadnúť na víkend vždy preč, čo sa žiaľ s dieťaťom až tak nedá. Zvlášť, keď starý rodičia až tak nepomáhajú. Hoci žijú len 5 km od nás. Ale to je naše rozhodnutie, náš život. Ja nikoho nesúdim ako žije, koľko má detí. Je to každého osobná vec. Len som písala svoj názor na jedno - dve deti. A ako som písala - ja som chcela dve, žiaľ, nedalo sa. Nevieš - nesúď.
Otvorili ste tuto tému kde som v roku 2018 písala že by som ešte niekedy chcela druhé dieťa a aj ho mám 😂 je to psychiatria, fakt nechapem že som toto niekedy chcela 😂😂😂😂😂😂😂😂 dúfam, že raz sa mi podakuju za tuto obetu
toto je podla mna otazka, na ktoru sa nea jasne odpovedat. poznam zienky, ktore maju viac deti a povedia si, ze ak by sa mali rozhodnut este raz chceli by len jedno, dalsie maju kopec deti a su stastne, no mam aj kamosky, ktore maju jedno dieta, ci uz z vlastneho presvedcenia alebo zo zdravotnych dovodov a vobec mi nepride, ze by ti jedinacikovia boli ukrateny o surodenecky zivot

@lacibo ja som len chcela vedieť, či maju aj ine mamičky, takyto problém s okolím. Ja povazujem ak má matka medzi detmi väčší vekový rozdiel tak je v podstate jedinacik ( medzi mnou a najmladším bratom je 12 rokov rozdiel ) Mne sa velmi páčia starsie mamičky, bývam na dedine. Keď som chodila bambulu kocikovat a na preliezky boli tam 3 čo mali od 38 hore, jedna plánované a 2 sa prihodilo. Povedali, ze je to ta naj vec aká sa im mohla stať. Aj keď je pravda, že sa cítili akoby mali prvé. Mňa ale nebaví všetkým sa spovedať. Keď poviem že zatiaľ nechcem, tak som zla že bambuli nedoprajem surodenca a keď poviem ze chcem druhé pred 40 tak to zas že budem stará. Joj kedy sa všetci starali do seba. Včera sa nás opäť jedna s manželovej rodiny pýtala, tak som jej povedala ze druhé nechceme lebo by nám ho nemal kto baviť, keď pojdem do prace ( čo je skutočne pravda) tak už budú mať zase o com rozprávať a svagrina vcera tiež klasika ako pri každej návšteve a ja zas ta ista veta, nech si rieši svoje deti.