icon

Nemám rada priateľovu mamu

3. júl 2025

Prišla som to tu naplno povedať, aspoň niekde, keďže doma to povedať nemôžem, proste ju nemám rada. Podľa mňa je to zlomyseľná osoba, a vie naozaj nepekne rozprávať na druhých ľudí. Prečo ju však naozaj nemám rada je - ako vychovala/nevychovala svojho syna. Ja ho milujem. Je vtipný, šarmantný, spoločenský, obľúbený, milujúci. Ale maximálne nesamostatný človek, nepraktický do života. Chlapec sa nenaučil nič, nevie plávať, nevie jazyky, nemá ani školu poriadnu, ani remeslo, nie je manuálne zručný, nemá ani vodičák. Absolútne z neho urobila nesamostatného tvora - nevie doma sám existovať - prať, žehliť, upratovať, niečo opraviť, aspoň zohnať niekoho na opravu. Ja ale toto všetko dávam za vinu jej, nie jemu. Nemal sa to ako naučiť, keď ho k tomu nikto neviedol. On videl, že všetko doma robí mama. Všetko. Aj nákup, aj upratovanie, aj varenie, aj starostlivosť o deti, o chod domácnosti. OK, toto očakáva odo mňa. V poriadku, nie je problém, ale v tom prípade on musí zastávať rolu muža a postarať sa o rodinu. Lebo ja nosím domov 3x toľko peňazí ako on. Nemôžem aj pracovať x hodín denne, aj zabezpečovať full servis, aj zháňať opravára, aj variť a prať, aj nás všade voziť a chodiť s autom do servisu. Keď doma neoperiem, zoberie cestovnú tašku a odnesie to mame oprať. Pritom je doma, hovorím mu, zapni práčku a oper to = práčka perie sama. Cestou domov z práce sa zastaví u svojej mamy najesť a ona mu nabalí aj domov. Lebo ja vraj nie som schopná doma nič poriadne uvariť. OK, toto je možno pravda.
Zároveň doma neboli zvyknutí na fyzický kontakt - u neho neexistuje pohladenie, objatie len tak, pomojkanie. Oni si doma lásku vôbec neprejavovali. Ak ho na ulici ja nechytím za ruky, tak on mňa málokedy. Za toto všetko sa hnevám na jeho mamu. Prosím ženy, ktoré vychovávate synov, urobte z nich použiteľných tvorov prosím. Ďakujem.

eva8
4. júl 2025

Citam opat uvodny prispevok. Neper mu, nevar, postara sa o to jeho mama, aspon o nieco menej starosti. Bez neho aj tak robis vsetko sama so synmi, on nech prispieva na domacnost a denne nosi pre vsetkych navarene. Medzitym, ako som pisala, chodievajte spolu na nakupy, daj mu vysavac do ruky a pod. Vodicak nema, o auto sa teda staras ty. Jeho rozvazaj len ked idete vsetci spolu. Bud ho prijmes aky je, alebo sa rozlucite.
@autorka

autor
4. júl 2025
@eva8

Tych chlapov vychovavame my 😉

Celkom vazne teraz. Je vela rozvedenych zien. Chlapec nema muzsky vzor, vidi, ze mama robi vsetko. A tak mu to pride prirodzene, ze zeny robia vsetko. A dievcata si prevezmu od mam tiez vzorec spravania.

@eva8 no to si teda trafila. Jeho mama keby mohla, by za neho aj dýchala. Chlapec má 45 rokov inak, je odo mňa starší. Mamka mu ožehlí, operie a kým býval doma aj uloží do skrine. On sám nevedel kde čo má v skrini. Ona mu donesie pohár alebo tanier rovno pod nos do obývačky alebo ku PC. Umyť riad? Len to nie, to je jej robota. Prať, žehliť a variť? On? Chlap? To teraz parafrázujem jeho maminu.

viestta
4. júl 2025

A na co ti je taky nemozny chlap? Potrebjes este tretia dieta do opatery? Vsak ho vrat mamicke ako nepodarok. Vsak toto nemoze mat ziadnu pridanu hodnotu. Jedine, ze by bol podpaplonovy eskamoter, v taky cas to stoji za to. Mat prerastene nesamostatne dieta v opatere...

cukroska
4. júl 2025

Tu si riadne psycho tiež

autor
4. júl 2025
@viestta

A na co ti je taky nemozny chlap? Potrebjes este tretia dieta do opatery? Vsak ho vrat mamicke ako nepodarok. Vsak toto nemoze mat ziadnu pridanu hodnotu. Jedine, ze by bol podpaplonovy eskamoter, v taky cas to stoji za to. Mat prerastene nesamostatne dieta v opatere...

@viestta zisťujem postupne a vrátim tovar do obehu alebo ku výrobcovi. Každopádne tento vzor mal doma, inak bola tu otázka, či nemal otca. Mal, umrel iba nedávno. Ale otec zarobil peniaze a doniesol ich domov. Zase on bol ten typ, čo doma viac nebol ako bol, často bol na záhrade, v práci, na futbale. O všetko sa starala mama a tak ich aj doma naučila. Tento vzorec správania má zaužívaný. Aj keď sme u nich doma, on by sa aj chytil riadu, hneď ho odbije, že to on nebude robiť Čiže áno, hnevám sa na ňu a jej výchovu. On nedostal elementárne základy samostatného fungovania muža. A potom to, že ona neobjíme ani syna, ani mňa, ani deti, nikoho. Nepohladí. Čiže pre neho je logicky žena, ktorá má rada fyzicky kontakt zvláštna. Vraj oni na to doma neboli zvyknutí. No celé zle. Podľa mňa opičia láska. Aj jedlo by mu predžula, keby bolo treba.

mondolina
4. júl 2025

tak sa pozri na to akú výchovu mala jeho matka....a môžeš sa vrátiť do minulého storočia a hľadať vinníka.
nechaj ho žene, ktorej to vadiť nebude.

autor
4. júl 2025
@mondolina

tak sa pozri na to akú výchovu mala jeho matka....a môžeš sa vrátiť do minulého storočia a hľadať vinníka.
nechaj ho žene, ktorej to vadiť nebude.

@mondolina jeho mama od 18tich pracovala. A bolo doma 4 a vsetci robili vsetko. Vydala sa v 20tke a potom pracovala s muzom, prestahovali sa 200 km dalej za pracou a neskor prisli deti. Zila v usporiadanej rodine, a maju dobre vztahy. Nic patologicke tam nevidim. Nas mama vychovavala k velkej samostatnosti stale. U nich doma, o deviatej ho nebud, Peťko ešte spí... u nás doma mama nabehla v sobotu o pol ôsmej s prakerom a kobercami a šup prášiť a pratať. Doma sme si prejavovali lásku, bozk na líce, objatie, pomaznanie, pohladnenie. Aj teraz to tak máme, keď som už v zrelom veku. Mamu objímam pravidelne. Ocina tiež samozrejme.

mondolina
4. júl 2025

nepochopila si. ty vieš ako bola vychovávaná jeho matka? či tam tiež nebol studený odchov? alebo je jej prejav lásky starostlivosť.
a tieto porovnávačky🙈 rovnakú rodinu som ešte nevidela. moja je taká, tvoja zas taká. a ich je tiež iná. nevyhovuje? hľadaj inde a nie mať vinníka jeho mamu.

viestta
4. júl 2025

Autorka, my tiez nie sme objimacia rodina, a nemali sme studeny odchov. A pritom sme mali o vsetko postarane, ale neboli sme obskakovani a ofukovani. Napriek tomu je brat samostatna jednotka, schopna sa postarat nielen o seba ale aj o rodinu. Ja tiez.

anketkarka
5. júl 2025

To je sila založiť príspevok o priateľovej mame a v podstate vedieť, že mám neschopného chlapa. Radšej by som sa zamyslela nad sebou. Prečo som si takéhoto vybrala??? Ak som ochotná robiť to isté čo jeho mama, tak na ňu nepotrebujem hádzať všetkú špinu. Máš problém sama so sebou.

natalka13
5. júl 2025

Moje deti ziju samostatne, chalani varia peru.....ale teda nebozkavane sa ani neobjimame🙈 - nato mam muza, nie dospelych synov. To som robila ked boli deti.

bublinkabubla
6. júl 2025
@enmery

Toto je ďalšia z kategórie "lepší hocijaký chlap, ako žiadny"? Neuveriteľné.

@enmery hovorí sa, že aký taký Hlavná vec, že má cambrlaky 😂

som_realistka
7. júl 2025
@bublinkabubla

@enmery hovorí sa, že aký taký Hlavná vec, že má cambrlaky 😂

@bublinkabubla u nas sa zase hovori, ze pre kus klobasy nemusim chovat cele prasa 😃

misicka31
7. júl 2025

Toto je vzááácny exemplár,toho sa drž.✌️Kopni ho do riti,ale že hneď.Snad tá aspoň poriadne vy toto.

gerrwie_girl
7. júl 2025

Ale on sa to dokáže naučiť keby chcel. Ja mam 43 rokov a zmenila som sa kvoli sebe samej lebo chcem. Takže to dokáže každý. Výchova to su len výhovorky 🙂.

anonym_a4b679
Autor odpoveď zmazal
liv1
7. júl 2025

Nie je to len uloha matky. Kvalitny kus 😁 teraz myslim muzov aj zeny, aj ked doma nemaju dobry vzor, ich zivot vyzera uplne inak a proste sa to naucia.

saxalendra
7. júl 2025

@anonym_autor nájdi si iného, vážne. Hľadať vinníka je jedna zbytočná vec (hodiť to to na mamu, keď je chlap dospelý??), ale zmieriť sa s tým, že to iné nebude je druhá dosť podstatná vec.

ikuska27
7. júl 2025

A za túto jeho neschopnosť viníš jeho mamu?? zvláštne 🤭

lily8
7. júl 2025

@anonym_autor myslim si, ze samej by ti bolo ovela lepsie, dories si akeho muza pri sebe chces, lebo ti nepomoze v ziadnej oblasti zivota, budes ho zivit o vsetko sa starat a este budes ta najhorsia, utekala by som od takeho chlapa, lebo ti nic nevie poskytnut a ani len vdaku a pochopenie ti neda … ukoncila by som to, kym nie su deti. Netreba vinit jeho mamu, vsetko sa da naucit, ked sa chce…

8_sarah
7. júl 2025

Mne zas nejde do hlavy, ako môžeš milovať takého človeka. Môj 7 ročný synovec mi príde schopnejší ako tento dospelý muž. S týmto človekom, resp. ľuďmi okolo seba plánuješ budúcnosť?

radostka
7. júl 2025

nemas rada priatela takeho aky je (nech si to akokolvek racionalizujes…) a vinis za to jeho matku. Nepoviem, kebyze sa bavime o 20 rocnom chlapcovi, ktory teraz vyletej z hniezda, ale tvoj priatel je uz dlhsie dospely nez bol dieta… mohol sa xkrat postavit na vlastne nohy, dokoncit si skolu, naucit sa cokolvek.. Zda sa, ze jemu takyto zivot vyhovuje a je na tebe, ci vyhovuje aj tebe…

simca06022011
7. júl 2025

@anonym_autor ja sa spytam takto... ked si to precitas po sebe, aky je dovod tohto vztahu? lebo nechcem byt vulgarna, ale tomu by ani zlaty nepomohol..
Za mna cim skro ho poslat priamo spat k mamicke. Hned. Kludne stylom, moj zlaty neschopny, ak este raz sa nazeres u matky, odnesies si tam prat vecicky a neupraces si po sebe mozes tam kludne ostat... varit, zapnut pracku /alebo pockat, teda kym sa ide prat.../, nakupit.. to su tak zakladne veci, ze ak to nevie tak nic.
A ver, mam chlapa jedinacika, co nevie nic, nenauci sa, kym ho mama neposle do kelu, nech si to robi sam, nikdy to nebudes robit. navzdy budes vsetko robit ty. A zariadovat. Vela veci ked citam, tak je to ako on 🙂 ale casom aspon zarobil riadne ....

simca06022011
7. júl 2025

a este k tomu "nemas rada priatelovu mamu" = to ti moze byt fuk, ty mas problem so synom. On bol takyto aj ked si si ho nasla a je takyto aj teraz. Cize za to ze si s nim mozes ty a nie ona. Ona by si ho tutkala do staroby doma :D

chillibubble
7. júl 2025

autorka tak ako dalsie tu, nechapem ze to hadzes len na mamu. mna mama tiez nenaucila prat, naucila som sa sama az ked som mala vlastnu domacnost. ano, aj na vlastnych chybach... tiez ma nenaucila varit, lebo v tej dobe nebolo bezne ze matky varili s detmi. nieco som odpozorovala, nieco som sa naucila sama. varenie sice neznasam ale nedavam to za vinu mame 😀 neumierame od hladu a chuti nam aj to co navarim. kopec veci som sa naucila sama az vo vlastnej domacnosti lebo jednak moja mama bola typ "ja si to urobim lepsie sama" a jednak "nechaj tak, ja to upracem"(plus podstatnu cast mojho dospievania pracovala v zahranici a doma bola minimalne). obedy u nasich vyzeraju asi tak, ze my este obedujeme a mama uz v kuchyni umyva riad. moj brat bol navyse mladsi syncek, rozmaznany, nic nemusel. ani len utriet prach alebo povysavat narozdiel odomna. a predstav si, obaja vedieme uplne normalny zivot. vieme aj upratovat, aj ako tak varit, aj sa postarat. vystudovali sme vs obaja, hoci moj brat bol fakt lajdak. teraz zaraba lepsie ako ja, hoci studoval horsiu skolu. ja som si vodicak robila az ako 24 rocna a do 30-tky som nesoferovala. ale sama som sa donutila zacat, lebo som vedela ze to potrebujem pri dietati. isla som aj cez strach a rozjazdila som sa s automatom v 35-tke.
a napriek tomu, alebo skor prave preto, ze si ma mama netulila, nemojkala, nehovorila nam "lubim ta" to s dcerou robim od jej narodenia. rovnako s kazdym frajerom a potom s manzelom som mala rada akekolvek dotyky.
takze ako tu uz bolo pisane, chyba asi nebude v matke alebo len v matke...

chillibubble
7. júl 2025

a este citam dalej. my ako deti sme spavali v sobotu a nedelu do desiatej. ja som si budik nastavovala kvoli Carodejniciam a V siedmom nebi 😀 a som rada, ze nas mama nechala vyspat. navstavam sa rano do prace dost. budik mam na 5:20 a nemam problem vstat. aj ked vela krat nevyspana...

anonym_d07c9d
7. júl 2025

Nuz, je dospelý? Je…takže neobviňuj za všetko jeho matku, ale na vine je si je on sám. Môžeš ho to naučiť, čo má v domácnosti robiť aj on (ak je natoľko šarmantný, že napriek všetkým nedostatkom chceš byť s ním) a ja by som isto nebola…ale to je už tvoja vec •. Len NEOBVIŇUJME STÁLE NIEKOHO INÉHO za chyby, ktoré má…🙏

mia2906
7. júl 2025

@anonym_autor a nemôžete sa s mužom otvorene porozprávať ako to vnímaš ty, že je toho na teba veľa atď? Ak ťa má rád, snáď vie na sebe popracovať, možno ho len prestaň obskakovať ako to robí aj svokra. Inak moja svokra je takmer rovnaká ako opisujes. Ale môj muz vie byť na počudovanie aj samostatný.

janababana
7. júl 2025

@anonym_autor ah jaj autorka, do urcitej miery moze vychova za to, co z nas vyrastie. Vela chalanov co poznam vysli z domacnosti, kde mama robila vsetky domace prace. Ale chalani vedia bud remeslo, alebo sa uplatnili po VS kdesi, alebo sa vykaslali platit dane a ani okolo 40ky nemaju poriadnu robotu… tento tvoj moze byt vtipny, ale ked je k nicomu tak co z neho. Ako kamos fajn, ale do zivota asi velmi nebude… skus si ho neidealizovat, lebo to co opisujes na dospeleho jedinca nevyzera

pokojvdusi9
Odpoveď bola odstránená