Nemám žiadne fotografie z detstva
Dobré ráno. Spolužiaci sme sa dohodli že si spravíme nástenku ako išiel čas
A tu narážam ako jediná na problém. Nemám žiadnu fotografiu ako dieťa ani jednu jedinu a niektori spolužiaci si priniesli po 3-4 kusy.
Volam mame či niečo nemám a že nie. Dve fotografie ma moja najstaršia sestra a zvyšok už nemáme ani jednu. Sme 5 súrodenci
Že ona nás nefotila nikdy vraj načo.
Mam len niečo zo školy ale tam som už väčšia. Som z toho veľmi smutná pretože ako jediná nebudem mať čo dať na nástenku a vysvetľovať v škole že naozaj nemám .....
Velmi ma to mrzi :( Som od Teba len kusok starsia a fotiek mam kopec. Ak ide len o to, nevyzerat hlupo pred spoluziakmi, nedalo by sa "zrecyklovat" tie fotky Tvojej mamy a vydavat ich za svoje? To samozrejme ale nezahoji tu ranu, co Ti mama sposobila. Dufam, ze inak sa k Vam spravala pekne a to, ze Vam nenechala spomienku nie je prejavom nejakej jej sebastrednosti a sebalasky (kedze pises, ze svadobnych fotiek ma 250...), to by bolo cele zle a na zvazenie, ci s nou potrebujes udrziavat kontakt. Verim, ze sa mylim a ze tomu len neprikladala (mylne) dolezitost :'(
Mam 43 ale fotiek z detstva mam neúrekom. Je mi to ľúto, je to smutne ze to pre tvoju mamu nebolo dostatocne dôležité.
@sussie1 ja by som asi žiadne mamine fotky nevydavala za svoje...ona sa nemá za co hanbiť. Je to hanba jej mamy. Ja by som asi normálne povedala ze nemám. Alebo možno skúsila tu AI ale s jej vlastnou fotkou.
Mať rozsiahlu knižnicu s množstvom náučných kníh a úplne zdokumentovaný život našej rodiny, ako sme rástli, čo zažili, kde sme dovolenkovali, bolo prioritou mojich rodičov. A to hovorím o 50. a 60. rokoch 20. stor. Prvých asi 20 rokov boli fotografie čiernobiele s ozúbkovaným ornamentom, neskôr farebné. V tejto dokumentačnej rodinnej tradícii sme pokračovali vo svojich rodinách a neskôr aj moje deti vo svojich rodinách. Je to jedinečné oboznámenie novej generácie s ich predkami. Úžasné sú fotografie môjho ocka s mamkou (mali by už vyše 100 rokov) a s ockovou motorkou z 50. rokov alebo v sanitke v bielych plášťoch s veľkým krúžkom nad čelným sklom s červeným krížom, ako išli robiť preventívne prehliadky na školy a pod. Tie, teraz najmladšie naše deti hľadajú na koho sa podobajú, vypytujú sa na predkov akí boli, čo robili. Tie fotografie dodnes združujú rodinu. Nemať fotografie ani vlastných detí, ktoré sa robili bežne v škôlkach, školách je nepochopiteľné. No boli takí, ktorí odmietli si kúpiť foto, na ktorých boli ich deti. Znamená to iba jedno - vôbec im na deťoch nezáležalo. Mnohokrát som bola svedkom toho, že dieťa v škôlke pri odchode plakalo, že chce tiež fotku ako ju hrdo niesli ostatné domov a rodič to dieťa hrubo okríkol, že na hlúposti peniaze nebude vyhadzovať a cestou zo škôlky fajčil. Fotky boli veľmi lacné, max. stáli 1 korunu (teraz 3 centy). Ono to vyzeralo, že rodič to dieťa nenávidí a nechce ho vidieť ani na fotkách. Veď sme deti neustále fotili a na spoločné škôlkarske a školské sme sa tešili viac, ako naše deti. Nie je pravda, že v 80. rokoch sa už fotilo. Fotilo sa už od konca 19. stor. Mám fotografie mojej babky z r. 1896 v krásnych dlhých čipkových šatičkách, fotky môjho ocka z detstva pred vojnou, z mladosti vo vojne a po nej. V 50. rokovh 20.stor. už mali vlastný foťák takmer v každej rodine. Boli to lacné, ale kvalitné Etarety. V 80. rokoch už sa robili farebné a rôzne umelecké fotografie. Fotky rodiny združujú a veľa napovedajú o ich minulosti.
Ja tiež nemám ani jednu jedinú. Moje fotky sa začínajú až od škôlky.... moji súrodenci majú fotky ako malinke bábätka keď bolo uvítanie detí v obci na obecnom úrade, odtiaľ majú oni fotky a ja nie. A to som z nich najmladšia. Ale rodičia mi hovoria, že som vyzerala presne tak ako moja dcéra teraz 😄 tak trosku si to viem predstaviť aspoň ako som cca vyzerala
nie vzdy sa fotilo ... a ked tak len sem tam ... ja ako babatko tiez nemam ..az kdesi co si zo skoly a cuduj sa svete -zijem ... to len dnes je moderne milion fotiek -lebo je k tomu lahky pristup ... a ani oslavy sme nemavali ... to bola doba ...
Viem presne ako sa cítiš. Ja tiež nemám žiadnu fotku z detstva. Ani narodeninovú oslavu, ani tortu som nikdy nemala. Preto si to kompenzujem na mojich deťoch a fotiek im robím milión. Z každého uhla 🙂
Trošku nesedí či odpovedas... Mas 30 rokov a zároveň so spolužiakmi si robíte foto z detstva? A rozplyvas sa Nad tým ako keby si mala 12 rokov a nechápala to.
Druhá vec pri 5 deťoch tvoji rodičia asi boli radí že mali čo do hrncov a nie to ešte volať fotografa a pláliť jeho služby. To máme teraz tendenciu každý prd fotiť aj na tanieri z každého uhla. A súhlasím s maminou asi to nebolo dôležité a tie baby čo majú 3 deti ti to potvrdia. Na prvé malí čas ho fotiť mobilom aj počas dňa 5 krát a milión nevyvolanych fotiek, pri druhom menej a pri 3 sú radi keď si sadnú a vyložia nohy ku káve na 5 minút. A fotka možno raz začas a Max na narodeniny.
A ver Alebo nie ale v 30 rokoch môžeš už vedieť že nie všetci majú na hogo fogo oslavy ako instacove devy.
To je mi tak luto.
Fotky su podla mna jena z najcenejsich veci v kazdej rodine. Napriklad vzdy ked niekomu zhori dom, tak si vsetko dokazu kupit nove, ale fotky ako spomienky ktore sa daju vidiet su navzdy stratene.
Ja som vyrastala v 70 tich rokoch na dedine vobec sme neboli bohati. Uplne priemerna rodina. Pride mi cudne ze niekto v 90 ich rokoch nemal fotak.
Fotkami sa vytvaraju spomienky a tak by ma to mzelo ze rodicom asi nezalezalo na tom aby si zapamatali cas so mnou ako dietatom. Ale je skutocne mozne ze nemali cas, alebo peniaze. Mas aspon nejake spomienky z detstvo?
@bykaterina prečo útočiš na autorku, že sa nad tým rozplýva ako 12 ročná? Zas sa tu musel niekto nájsť kto si musí za každú cenu kopnúť! Veď to je úplne samozrejmé, že ju to trápi! Môže študovať aj keď ma 30r., či je nejaké obmedzenie veku pre vzdelávanie? A nemáš pravdu, normálny človek si odfotí každé dieťa. Ja mám tri a vôbec neplatí tá tvoja "múdrosť", že to tretie ani nemám čas fotiť, fotím rovnako ako aj prvé a druhé, spravodlivo. Takže nesúď všetky matky podľa seba.
@evkatk presne tak! Moja mama s jej sestrou maju dokonca video zo zaciatku 60tych rokov ako malicke deti. A to moj dedko bol robotnik a babka zena v domacnosti. To je len o tom, ci na tom tym rodicom zalezi, vsetko ostatne su vyhovorky. A to video ma teraz cenu zlata! Pre nas, jej deti a pre nu, samozrejme 🙂
To ťa len ohromila len tá jediná tá veta, že si musela byť krásne dieťa? Ja nemám veľa fotiek z detstva, ale to je už 50 rokov naspäť...Vieš moja, vtedy mobily neboli😝 Dnes má dieťa jeden týždeň a má okolo 500 fotiek👎
@milanemila Netáraj...
@andreatytler No nemal foťák...Si mladá, nevieš ako to vtedy bolo...Tieto stupídne predpoklady niekoho, kto o tom nemá ani tušenia🙈
@mandarinka555 Mala som 20 ked sa autorka narodila. Velmi dobe viem ake to vtedy bolo. Autorka pise ze jej mama ma 200 fotiek zo svojej svadby. Na svadbe jej asi zalezalo viac ako na dcere. Lebo preco inak by si odkladala tych 200 fotiek.
@mandarinka555 na taranie si tu ty ;)
@mandarinka555 no prepáč, ale ja mam 43 rokov a z detstva milión fotiek. Kks ty píšeš ako keby sme žili niekde pred 100rokmi 😀. Foťák mala podľa mňa každá rodina. A nemuseli to byť boháči. A ze mali 5 deti? Ak si mohli dovoliť živiť 5 deti tak foťák je to najmenej kúpiť 🙂. A autorka sama pise ze mama sa jej vyjadrila ze načo? Čiže to mala na háku. Obhajujes tu niekoho kto na to sral z vysoka.
Prosim vas zeny, co tu splietate,ze autorka je adoptovana...komu tym pomahate? Jej? Ci sa snazite v sebe rozduchat detektiva?
Zamyslite sa prosim, ako vase spravy mozu ranit autorku. Sama je nestastna,ze nema fotky z detstva a toto je sposob,ako jej pomahate?
Pre vas jej to obyc sprava, ale v jej zivote mozete sposobit vela zbytocnej skody....
A urcite jej pomahaju aj spravy tipu,,,,"tvoja mama na teba kaslala"
Trosku sa spamatajte ....
@evkatk neviem a kade je tvoja rodina ale podľa mňa rozhodne z mestských pomerov a úplne sa podľa mňa mýliš ..naozaj nebolo fotenie vždy lacne a preratavat niečo na eurá je nekorektné veď hodnota peňazí je úplne iná už. Moja mama bola z mesta a mala viac fotiek (žiadne genezen albumy len pár fotiek z rôznych akcií jej a jej rodičov) aj po rodičoch nejaké, môj otec z dediny chudobné pomery 4 deti, ale je pravda že ako teneger ako hobby vyvolával vlastné fotky tak potim nejaké mal ...z desatstva asi len jednu é také knihy že niesu vyčítať rodičom ..veď to nieje zakladná životná potreba ani prejav lásky .. v práci robím z genezami ľudí, kde je potrebné dokazovať predkov a viem že tu na Kysuciach len málokto má šain... Sama som o pradedkoch mala malo informácií a o ich rodičoch ešte menej a a ani som sa pre to o to nezaujímala..zaujímala som sa o iné veci.... Tiež mám teraz kopec kamarátov čo robia na túto dobu "malo fotiek" lebo nechcú produkovať digitálny odpad...neviem koľko stály fotky v škôlkach dakedy viem že keď bola moja sestra najmladšia v škôlke práve že to bolo dosť drahé a viem že rodičia vždy nadávali ešte že už bola posledná ...my sme sa ešte tak v škôlke nefotili tak profi mali sme len situačné foto pri hre z karnevalu alebo tak, zároveň chápem že ak dieťa po Tom naozaj túžilo mohlo sa ti to zdať smutné a direktivna komunikácia a ukazovanie nadradenosti pri komunikácii z dieťaťom bol dakedy úplný slovenský štandard. To fajčenie zamrzí chápem .. moji rodičia nefajčili a fotku so školy takú tú spoločnú mi vždy kúpili tá dráha nebola... Ale žiadne profi fotky..a tie si aj dnes drahé... Apropo ja mám 4 deti a naozaj čím mladšie má menej fotiek...ja to nevidím tak že ich menej ľúbim je to skorej otázka priorít... Čas mi je už teraz vzácny.
@kremlicka250 presne tak ja som veľmi prekvapená že mať fotky je podľa všeobecnej verejnej mienky prejavom lásky rodiča...
@oskvarka ja tiez nemam fotky z detsva... urcite mi to bolo luto ale ani na sekundu by mi nenapadlo, ze lebo ma mama nemala rada...alebo ,ze som adoptovana :D
Ja moje deti fotim ,robim im fotoalbumi...ale tiez s nimi nemam tolko fotiek ,kolko manzel....chlapi:D
A pri vyssom pocte deti je to casovo narocne...takze pri 2 to zvladam, pri pocte 5 by som bola rada, ze sa stihnem s nimi zahrat.
Uprimne, deti si nebudu pamatat ako sa fotili, ale ci sa s nimi rodicia hrali, citali....
@evkatk velmi pekne napísané a uplne súhlasím 🙂. Ja som si veru spomenula ze som kdesi videla aj banking fotku ako bola ešte teenagerka. Mňa veľmi prek aduje ze podaktorí tu píšu o tom ako sa VTEDY ešte toľko nefotilo. Kedy vtedy? Autorka ma 30 rokov 😀
@gerrwie_girl jednoducho, autorka je z 5 tich deti...nevies aku mali financnu situaciu...aky mali cas.
Vela ludi miesto fotiek mozno riesilo ine veci....existencne...
Vies,aj v dnesnej dobe ma vela matiek plny insta fotiek a v skutocnosti sa s detmi ani len nezahraju....neprecitaju im rozpravku...
A niekto kto ma fotiek par, moze byt tisicnasobne lepsi rodic...
@kremlicka250 už som som tu písala. Ak si niekto narobi 5 deti, očividne peniaze maju. A fotenie nie je vôbec drahá záležitosť. Keby chceli, ver ze tie fotky ma. Lenže im to bolo zjavne jedno. Keď už zo školy napríklad. Kde sa platil minimálny poplatok. Alebo keby som na tom bola tak, ze si nemôžem dovoliť svoj fotak, tak by som poprosila o foťák kamošku alebo niekoho z rodiny. Kto chce, nájde si spôsob, je ich veľa. Fotky sú pre mňa dôležitou súčasťou života. A čím je človek starší, tým viac si to vazi. Tým viac sa pýta a zaujima na o to co vidi na fotkách. Je to proste história. Mne záleží na tom, aby môj syn mal fotky z detstva. Nie, nie som mamička z IG ktorá robí nacancane fotecky upravené filtrami. Robím jednoduché fotky môjho syna, nášho domu, toho co sa deje v našom živote, aby sme si raz mohli otvorit album a porozprávať sa: "pamätáš si toto? Tu si dostal na vianoce vytúžené lego. Neskutočne si sa radoval." Su to také obyčajne veci ktoré časom získavajú obrovskú hodnotu. Škoda ze jej mama to tak nerobila a vyjadrila sa len ze "načo?".

Ja mam fotku pár mesiacov som mala niekto z rodiny mal foťák tak sme sa u nich boli celá rodina odfotit.A potom mam fotky až z oslavy 1narodenin.Fotili oslavu normálne všetko a každého. Ale to podľa mňa tvoja mama to neriešila len taka povaha asi bola ze neriešila také veci.