icon

Nemám žiadne fotografie z detstva

28. feb 2025

Dobré ráno. Spolužiaci sme sa dohodli že si spravíme nástenku ako išiel čas
A tu narážam ako jediná na problém. Nemám žiadnu fotografiu ako dieťa ani jednu jedinu a niektori spolužiaci si priniesli po 3-4 kusy.
Volam mame či niečo nemám a že nie. Dve fotografie ma moja najstaršia sestra a zvyšok už nemáme ani jednu. Sme 5 súrodenci
Že ona nás nefotila nikdy vraj načo.
Mam len niečo zo školy ale tam som už väčšia. Som z toho veľmi smutná pretože ako jediná nebudem mať čo dať na nástenku a vysvetľovať v škole že naozaj nemám .....

Strana
z4
lajla17
3. mar 2025

@gerrwie_girl to si presne vystilhla 👍 mater mala úplne na háku nejaké "zbytočné" fotky svojich malých detí, ale hlavne, že svojich zo svadby má neúrekom 🤦 fakt nechápem! A nechápem ako si ju tu väčšina zastáva, že asi nemali ani čo do huby, to pochybujem, keď sa chce všetko sa dá poriešiť a zariadiť aspoň jednu fotku raz za rok, ale to by musel byť ZÁUJEM zo strany rodičov a ten teda vôbec nebol! Smutné.

cawes
3. mar 2025

@kiki68 ako napriklad?? Lebo moj rodny list vyzera uplne rovnako ako rodny list kazdeho ineho cloveka ktory nie je adoptovany

kremlicka250
3. mar 2025

@gerrwie_girl netvrdim, ze nemat fotky je super...len ti ukazujem paraleru, ze nie vzdy fotky znamenaju stastne detvo...je milion pripadov,ked ma dieta fotky od narodenia a nakoniec sa zisti,ze ho matka cely zivot tyrala....
Mam znamu, co fotky z detsva maju a v noci utekali peso od tatka alkoholika v papuckach v zime po snehu..super fotky z detsva nerovna sa super detstvo...chapes? Ona ma 4 plne fotoalbumi a ja prvu fotku az z jasliciek. Kto z nas mal krajsie detsvo?
Ma 4 fotoalbumy plne fotiek a detstvo na dve veci...
Moja pointa je, ze plne fotoalbumi neodzrkadluju vzdy realitu.

kiki68
3. mar 2025

@cawes miesto narodenia napr? To tam uvedu a moze to byt niekde dalej od toho, kde by ta zena vtedy bezne isla.

lienulik
3. mar 2025

Ja mám 31 a máme veľmi veľa fotiek aj moji rodičia majú fotky dokonca aj úplne staré fotografiw

gerrwie_girl
3. mar 2025

@kremlicka250 joj ved ale ja nikde nepíšem ze keď ma niekto fotky tak ma šťastné detstvo 🙂. Len si myslím ze toto je taka vec co naozaj sa snazi každý v rodine mat, taky základ.

jessicai
3. mar 2025

Ak nájdeš u rodiny video zo svadby kde si bola ako malé dieťa dá sa z toho spraviť tvoja fotka.

elenka.k
3. mar 2025

a v škole ste sa nefotili? žeby si si spravila mobilom duplikát a vystrihla iba seba?

bykaterina
3. mar 2025

@lajla17 nikto neútočí, zase len tema na rozdúchavanie vášni. A ona do teraz nevedela kde žila? V akých pomeroch? Že zrejme na to rodičia nemali? Čo sa má na to hnevať? Dôležité že malá iné vecí ako lásku a čo do úst a na seba. Takže zbytočne sa tu navážas..

kremlicka250
3. mar 2025

@gerrwie_girl uplne v poroadku, len to tu nabera dojem , ze kto nema fotky, tomu jeho mame na nom nezalezalo a dokonca je adoptovany.

jenni_p
Autor odpoveď zmazal
gerrwie_girl
3. mar 2025

@kremlicka250 no minimálne je to absolútne nepochopiteľné.

evkatk
3. mar 2025

Na fotenie nebolo treba pochádzať z mesta a fotky neboli drahé. Fotilo sa foťákmi, ktoré boli takmer v každej rodine. Fotilo sa na kinofilmy a tie sa tiež lacno vyvolávali. Naozaj len v tých najzaostalejších rodinách sa nefotilo, resp. fotografie nepovažovali za potrebné. Od 60. rokov boli veľmi lacné ruské foťáky, úplne jednoduché, ktoré sa kupovali deťom. Učila som od začiatku 70. rokov a na školský výlet si donieslo foťák takmer každé dieťa. Nebolo treba volať domov fotografov. To sa robilo pred vojnou a potom len tí, ktorí chceli špeciálne fotky, najmä pri stromčeku. Aj teraz sa to robí, no neporovnateľne draho. Od 70. rokov min stor. do asi r. 1992-3, kým sa fotografi nesprivatizovali, cena fotografií bola jednotná v celej republike a veľmi lacná. Tie, čo sa robili v školách mali jednotnú cenu a to 1 korunu (boli trochu väčšie). Vyvolávané z kinofilmov u fotografa vyšli ešte lacnejšie, okolo 70 hal za jednu klasickú. Ja mám veľa príbuzných a známych na dedine a žili si na vyššej úrovni ako mnohé rodiny v mestách. Aj dnes je tomu tak, dedinské deti žijú vo veľkých, veľa izbových domoch s bazénom, atď., o čom mestské deti môžu iba snívať. U nás na východe mať 2 deti spolu v jednej izbe sa považuje za veľkú hanbu a zaostalosť. Takže nie je pravdou, že fotilo sa hlavne v mestách. Tí na dedinách od konca 50. rokov si mohli dovoliť oveľa viac ako v mestách, pokiaľ nepochádzali zo zaostalých rodín. Fotenie sa detí však záležalo od rodičov, aké príležitosti im poskytli. A záležalo hlavne na úrovni tých rodičov a rodín z ktorých pochádzali. Pre mnohých bolo hlavnou prijoritou dobre sa najesť, napiť aj poriadne sa opiť. Všetko ostatné bolo zbytočné. Nebolo však v minulosti toľko chudobných, ako teraz a mnohých dnešných detí mi je ľúto.

nika_16
3. mar 2025

Možno jej na to neostával čas. My sme prvú fotili skoro stále, potom to už išlo z kopca ... nestíhali sme.

cawes
3. mar 2025

@kiki68 ano ale to je tak asi jedina vec.

mandarinka555
3. mar 2025

@gerrwie_girl Nikoho neobhajujem...Ak to nechápeš, tak si to prečítaj ešte raz.

andreatytler
4. mar 2025

Ked sme mali pripravu na adopciu, vraveli o tom ako velmi adoptivnym detom chybaju fotky z detstva. Proste fotky z detsva su velmi dolezite veci ktore davaju ludom pocit ze niekam patria. Ze su to criepky z mozaiky ich zivota z cias ktore si uz nepamataju alebo len hmlisto pamataju.
Takze ano, ak mama nema ani jednu fotku svojho dietata, je na mieste uvazovat o tom ze ma to dieta na haku. Do toho fakt ze jej vlastne fotky zo svadby su pre nu dolezite a su odlozene, Alebo fakt ze nikdy neurobila oslavu pre svoju dceru. Je to proste velmi cudne.

pieksamaki
4. mar 2025

Nemas fotografiu ale mas 4 súrodencov.....zobwr to pozitívne.....

Strana
z4