Nemanželské partnerstvá
Keď mám chvíľu čas v práci, tak si čítam. Síce toto je viac menej babské fórum, ale stále mi nejde do hlavy jedna vec.
Prečo si ľudia robia deti a nezoberú sa?
Veľakrát to tu baby popisujú že žijú že majú takéto vzťahy a nakoniec sa divia, keď to zlé dopadne.
Veď existuje aj civilný sobáš, ktorý stojí pár eur. A keď budú mať na to nech si robia aj druhú honosnú cirkevnú svadbu.
Stále mi uniká podstata a výhoda takéhoto vzťahu. Veď predsalen ak sa zoberú a jeden má hypotéky, je poistený a aspoň ten byt by zostal partnerovi/potomkovi.
@teada ved ano, ja hovorim to iste, tiez by som nezila s partnerom, ktory nechce dat do naseho spolocneho zivota osobny vklad a doveru. a aj ...chcem partnera ktory to neberie ako papier... takze?
aky rozpor? stoji to ale vsetko na ludoch nie na samotnom papieri. Ved to kazdy vie...ze diplom zalozeny do suflika nema zmysel, takisto sobasny list ludi, ktori nenaplnuju to co manzelstvo obnasa nema zmysel.
Ty si zrejme veriaca, tak asi poznas pribeh o dvoch synoch ktoych otec poslal do vinice...Jeden prikyvol slubil a nesiel.... a druhy povedal ze nie, a nakoniec mu nedalo a siel robit. a Jezis sa pyta...ktory plni volu Otca?
tak podobne je aj s manzelskym slubom ci papierom ...jeden slubi, podpise papiere.... a neplni volu. A druhy nic ani neslubi /nema papier/ a tu volu plni/. Samozrejme idealne je slubit a plnit. 😉
@libka1 ale kdeze, ja jem klobasku raz za dva roky, aj to, ked kapnem niekde na dobru kapustnicu po turistike :D...my sa tak snazime jest zdravo, nie vzdy to vychadza :D
jo a vo francuzakoch sa to dost hodi, ale vyhybam sa jest to
a z tej kacice mila moja, ja budem mat len prsia :D s kapustickou, uz nejedavam knedle a take veci, je mi tak lepsie, ale to tiez je vlastne o tom, ze ako sa citis :D
ja mam knedle a lokse rada :D
@celasapremenim 😀 kacica nie je zrovna moja salka kavy. Ale loksicku s mastou by som si veru dala. A klobase a slanine nepoviem nie 😅 No co, nefajcim, nepijem, nedrogujem, vydata som, musim mat predsa nejake hriechy... sak by sa so mnou manzel rozviedol kebyze som uplne dokonala, by som ho nudila 😝
@magmolatus asi tu nejde len o ten svadobny den, ide o vazne zivotne rozhodnutie, ktoreho dosledky aj po pravnej stranke si clovek casto uvedomi az ked sa riesi rozchod a rozvod. Manzelstvo je zmluva s dosledkami ako akakolvek ina zmluva. Ja to vnimam tak, ze zit spolu "bez papiera" chce ovela vacsiu odvahu a snahu o udrzanie vztahu ako byt v manzelstve. Kolko ludi zotrvava v manzelstve len preto, ze si uvedomuju co vsetko - teda hlavne materialne vyhody - by rozvodom stratili. Keď sa ludia maju radi a chcu ist zivotom bok po boku z mojho pohladu nepotrebuju na to specatenie skrz uzatvorenie manzelstva.
@jolinka stoji to na ludoch , nie na papieri - to je tak so vsetkym...a vzdy su na pricine ludia, ci si to urobime dobre, alebo si zivot pokazime, ibaze, ked si ho pokazime, vzdy hodime vinu na toho druheho..ja len zopakujem, ak by moj chlap povazoval manzelstvo len za papier, urcite by som sa za takeho muza nevydala a ani s nim nestracala cas...pre mna je ten "papier" potvrdenim doleziteho rozhodnutia a zmeny v mojom zivote, a nie obycajneho zdrapu..ak ja neberiem vazne tie dolezite veci a ukony, tak potom co je vobec dolezite?
@magmolatus Ahoj,necitala som vsetky prispevky ale neda mi nereagovat
My sme takisto nezosobaseny.a preco? Lebo teraz nato nieje cas ani peniaze.poznali sme sa ked som mala 27 a on 29 mali sme za sebou zle skusenosti vo vztahoch,ktore nikdy dlho nevydrzali...ked sme zistili ze nam to klape,prenajali sme si byt a neskor kupili starsi rodinny dom a pokusili sa o babatko...sme zasnubeny ale svadba zatial nie,chcem peknu svadbu,mam predstavu,nechcem len prijst na urad s dvomi svedkami povedat ano ano ,len preto aby sme to mali na papieri...pockame si..nasetrime peniazky ( teraz sme vsetko vrazali do prerabky domu) a az bude cas chceme sa zobrat,mat krasnu svadbu...Vies mam dost rokov ak by som mala mat vsetko poporiadku,ze svadba,byvanie a potom deti tak by som sa prveho dockala asi v 35 (ak vobec) a to som nechcela riskovat...ani ja ani moja laska...teraz cakame nase prve babatko a ak vsetko dobre dopadne narodi sa 3mesiace pred mojou 30..takze toto je dovod preco niesme este manzelia...ak by sme sa poznali pred 25 biologicke hodiny by netlacili a vsetko by mozno islo pekne po poriadku..ale az take stastie sme nemali
@babydesire totálne logícké vysvetlenie, niektoré prispievateľky bohužiaľ nepochopili, že nie je podstatné, aby svoje rozhodnutie obhajovali, len jednoducho niektorých ľudí zaujíma prečo sa rozhodli tak, ako sa rozhodli, čo ich k tomu viedlo, v čo, vidia výhody, nevýhody.
tak teraz som sa musela este raz pozriet, kto je zakladatel temy, lebo sa mi tak javi viac ludi :D:D:D:D
@celasapremenim problem nie je ani v nej, ani v nom. problem je a toto je aj skvely pripad toho, ked citat a porozumiet nedokaze ten, kto si presadzuje svoju pravdu. cielom je rychlo napisat dalsi prispevok....
@magmolatus stretla som po dlhom čase kamarátov - nie sú manželia, obaja majú 45, dcérku asi 6-ročnú a sú spolu asi 15 rokov, dom v lukratívnej štvrti BB, fajn job.....na otázku, prečo sa nevzali - že načo a kedy 🙂...ona pracuje na živnosť, veľa pre pre talianov, stále je na cestách, koľkokrát aj s dcérkou....on je právnik vo veľkej spoločnosti patriacej nemcom - pol na pol SVK, Nemecko....že ani nevedia ako prišli k dcérke - zlyhala antikoncepcia, keď ona brala antibiotiká kvôli chrípke - a sú radi, že ju majú....o svadbe nikdy ani nepremýšľali, nemali dôvod...sem tam mali krátkodobé bokovky aj ona, aj on - no sú stále spolu, ľúbia sa, nikdy by sa nechceli rozísť, vždy patrili k sebe - teraz plánujú obaja trochu zvolniť tempo, lebo malá pôjde do školy a bude treba venovať sa jej inak....sú spokojní a šťastní, život a vzťah má veľa podôb
@malabiba vo vzťahu ktorý opisuješ by som brala pracovnú vyťaženosť ako dôvod na to, že nie sú manželia. Ale keď opisuješ ako vždy patrili k sebe a ako sa ľúbia a do toho opisuješ s ľahkosťou krátkodobé bokovky, no ja neviem, vzťahy majú fakt veľa podôb, ale táto podoba vzťahu: ľúbime sa ale máme bokovky asi nebude o takej skutočnej, zrelej láske. Vyzretá láska bokovky nepripúšťa, vyzretá láska je len o dvoch. To je môj názor, ale asi som staromódna podľa toho, čo tu čítam často na MK 😒A často nechápem, čo všetko sú ľudia schopní jeden druhému vo vzťahoch urobiť, tolerovať, spáchať.
@jolinka ja o tejto stránke vzťahu ani nedokážem diskutovať, pretože ja ani nedokážem pochopiť tolerovanie si bokoviek. Nedokážem si to ani predstaviť, že ľudia takto dokážu fungovať. Nikdy nerobím druhému to, čo nechcem aby robil on mne...
Takže k tvojej reakcii, keď sa nad tým zamyslím, tak to môže byť buď zo snahy prispôsobiť sa, alebo odplatiť neveru neverou, alebo už taká morálna skazenosť človeka... neviem...
@0silvia0 presne, jeden si povie, ked ty tak i ja. ale ze by sa obaja tak uzasne v tomto zhodli, ze aki my sme "moderni" ci ako, ja neviem myslim ze hlavne zene to viac vadi, ale mozno jej to partner od zaciatku hovoril, ze toto mu ona musi tolerovat a aj on jej dava "slobodu" ...ak chce aby spolu zili. a casto si zena /alebo i muz/ mysli ze su to len reci, a Laska a ine jej kvality ho udrzi vernym, ale ten druhy to mysli tak ako hovori, a povazuje to za suhlas na bokovky.
Pekny clanok🙂
Sobášny list nie je zárukou lásky, ale...
I keď to neznie práve najromantickejšie, okrem lásky vás do manželstva môže postrčiť i tá praktickejšia stránka tohto zväzku. Poznáte pár výhod prečo nežiť na "psiu knižku"?
- Ak nie ste zosobášený a chcete mať spolu deti budete sa musieť dohodnúť koho priezvisko budú nosiť vaše deti. Samozrejme, partner s iným priezviskom sa nevyhne drobným problémom napríklad v škôlke či škole kedy bude musieť dokazovať, že to dieťa je naozaj vaše. Nuž, ešte stále u nás vládne silný konzervatizmus.
- Ak sa jednému z vás niečo stane a nie ste manželia v nemocnici vám nemusia povedať informácie o zdravotnom stave partnera, a dokonca ani vás k nemu pustiť.
- Ak je manželka na materskej dovolenke či rodičovskej dovolenke, manžel môže žiadať o daňové úľavy z dôvodu nízkeho príjmu manželky. To však neplatí v prípade ak ste len druh a družka.
- Ak si chcete zobrať hypotéku, ako manželia môžete mať nárok na výhodnejší úver.
- Ak ste manželia, pravdepodobne máte bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (iba v prípade, že jeden podniká tomu nemusí byť tak). V prípade, že jeden z manželov zomrie, druhý má nárok na dedičstvo. Znamená to toľko, že sa nemôžete zo dňa na deň stať bezdomovcom či narýchlo zháňať podnájom. Dalsia vyhoda ak vam zomrie manzel/manzelka poberáte vdovsky/vdovecky dôchodok. Žijete spolu bez "papiera"? Nechceme "maľovať čerta na stenu", ale......
@lilienlukacs no ja neviem, ale v škôlke odo mňa ešte nikto nepýtal občiansky preukaz, dieťa dali bez problémov aj starej mame, ktorá má iné priezvisko. v slovenských nemocniciach za vami môže prísť aj môjho otca koňa brat, nikoho to netankuje. a dedičstvo sa dá riešiť závetom
@lilienlukacs pekne napísané....no aj manželia môžu mať rozdelený majetok a peniaze....a mať napr. napísaný závet....a úľavy na dani a dôchodok? - dnes je mnoho spôsobov ako sa môže človek zabezpečiť na horšie časy, hlavne ak je zamestnaný nielen na SVK...podobne škola, či lekár, všetko sa dá ošetriť
@malabiba nuz, ked im to tak vyhovuje, ale dost pochybujem ze obom, tak ako to tu uz niekto pisal 😅 ja by som takto nedokazala existovat, tiez sme mali obdobia ked sex nemohol byt, sestonedelie a pod. a manzel si neutekal hned riesit svoje potreby inde nastastie, to si ani neviem predstavit ze by to riesil takto 😝
Dievcata ja som stastne vydata a som velmi rada ze zijem v manzelstve🙂 kazdy by mal zit tak aby bol stastny a aby ho to naplnalo cize otazka manzelstva a nemanzelstva je kazdeho vec🙂 To som len hladala vyhody preco manzelstvo ano 🙂
@lilienlukacs
Nie všetko je až také zlé, ako to vyzerá, len námatkovo (tým sa neprikláňam na jednu či druhú stranu, píšem z pratického života):
1. Len za predpokladu, že sa snúbenci rozhodnú pre spoločné priezvisko
2. Dá sa ošetriť vopred
3. Len v prípade RD, materská je totiž príjem, o ktorý sa daňová úľava znižuje
4. Len v prípade, že obaja majú slušný príjem, v opačnom prípade to môže byť ešte horšie
5. Neplatí to vždy, závisí aj od toho, či sú pomtokovia, či bol spísaný závet atď. Výhoda je skôr tá, že ak majetok bol v BSM, tak preživší manžel má nárok na polovicu a dedí sa druhá polovica.
Veľa vecí sa dá právne ošetriť bez potreby manželstva.
@libka1 to je fajn, že ste spokojní a veríte si...no sú asi ľudia, ktorí dôveru zakladajú na niečom inom...tiež si neviem predstaviť taký voľnomyšlienkársky kočovný život ako majú oni - no oni sú obaja v pohode - je to vidieť hlavne na malej - je to šťastné veselé dieťa, plynule hovoriace tromi jazykmi
@malabiba nemyslim si ze toto ze oni si sem tam suchnu pomimo moze nejak negativne ovplyvnit 6 rocne dieta, takze nema dovod byt smutne... pokial teda niektory nedovlecie domov nejaku lahodku vo forme pohlavnej choroby...ale zato dieta v puberte, ktore si uz vela veci uvedomuje zrovna z tohto asi super extazu mat nebude 😕
dovera na niecom inom.. hladam to nieco ine.. u nas nie je dovera zalozena na tom ze nemame sex hocikde s hocikym, ale na tom, ze sa mozeme jeden o druheho opriet v akejkolvek situacii a nebudeme hned hladat sposob ako si vylepsit momentalnu tazsiu situaciu niekym inym 😅 samozrejme neviem sa vzit do ich situacie a pokial im to naozaj obom vyhovuje, tak je dobre.len moc v to neverim.

@jolinka ak sa ale chcem v obore uplatnit, tak najprv idem studovat a stojim si za svojim, snazim sa..ale s tym, ze sa mi nemusi vzdy podarit uplatnit, s tym ratam uz pocas studia , aj predtym..viem do coho idem..ale ak pred uzavretim manzelstva ratam, ze sa mi to mozno nezadari a pod., tak nie sme zreli na manzelstvo, lebo nam chyba laska, a uz diskutujeme sami so sebou, nedoverujeme sebe ci partnerovi ci rozne ine dovody.. a keby to bola moja situacia, ze som mlada a moj priatel sa zivil takymto nazorom, ci sa zadari, ci sa uplatni v manzelstve alebo nie, tak od neho radsej odidem kade lahsie, lebo taky ovela skor nevydrzi ako ten, ktori ide do manzelstva so 100% istotou, ze da toho vsetko a stoji si za svojim a neberie manzelstvo len ako "papier"...