Nemôžem si dovoliť podporovať rodičov: Ako to riešiť?
Je to asi veľmi trápne ale fakt nemôžem. Mám 26, pred dvoma rokmi som skončil vysokú školu. Prácu som si našiel prakticky hneď po škole, vďaka praxi. Som ekonóm. Osamostatnil som sa, resp. býval som v zdieľanom byte rok. Potom som šiel do jednoizbáku v Bratislave. Moji rodičia majú aktuálne 65 (otec) a 63 mama. Mama pred pár mesiacmi prišla o prácu (vo firme sa prepúšťalo) a nedarí sa jej nájsť novú, lebo je v preddôchodkovom veku. Otec išiel do dôchodku predčasného minulý rok, lebo "by mu to vyšlo" lepšie ako keby čakal. Nepochopil som to ale to nevadí.
Každopádne majú obaja pomerne nízke dôchodky. Bývajú v 3i byte v centre mesta v ktorom som vyrastal ja so sestrou (dvojčaťom). Teraz na mňa ale otec tlačí, že by som im mal pomáhať finančne, lebo "im to nevychádza". Očakávajú odo mňa aj od sestry 100 eur mesačne ale ja si to nemôžem dovoliť. Resp. na konci mesiaca by mi zostalo doslova nič na účte, žiadne úspory. Čo mám podľa vás robiť?
@hiro ano, mozu ist aj niekde do indickeho slumu a este aj deti vela zdedia.
Vsak co tam po tom, ze cely zivot robili aby mali ich deti strechu nad hlavou, obliekali ich, umoznili detom vystudovat, na starobu uz nemaju na nic narok, ani na slusny zivot, najlepsie aby vliezli do drevenych spacakov a nezatazovali ani potomkov ani statnu pokladnu svojou pritomnostou
@lienka.7 môžu zarobiť na papier po 200€ mesačne ako už bolo písane vyššie sama som na predčasnom
Inak predajom bytu strácajú aj dedičia,🙃a teda hnať kvôli 100dvoch starych ľudí do iednoizbaku .. no dobre. Ja len dúfam,že keď náhodou budem ja potrebovať pomoc od svojich detí,nebudú reagovať takto. Veľa poctivo zarábajúcich ľudí sa dostalo na dôchodok na hranicu chudoby. Nemusel každý veľa zarábať ,toto povýšenecke tvrdenie je nechutne. A prečo nemajú úspory? Vieme my,či nedali všetko na štúdium deti. Jeden človek to berie akože nič,veď dáme aj dve tisícky pre decko,aj auto mu kúpime zaplatíme byt a druhý si utahuje opasok a ide do zásob. Ja to nejako desivo nevidím. Kebyže sa rodičia rozhodnú venovať svoj majetok karmelitankam,tak by ale už bol asi oheň na streche,napríklad🤣,alebo si neskôr dovolia na meniny vnucatu kúpiť čokoládu,prípadne hračku z oeoca a vrchol by bolo ,že by šli na dovolenku a necvakali celej familii. Akoze nevychovavam si deti na to,aby ma živili,ale keď by som potrebovala pomoc,tak by ma to teda bolelo,že by sa zachovali tak ako poniektorí tu prezentujú,že by malo byť. Nikdy to decko ešte nevie,či sa v 40.neocitne opäť v detskej izbe aj s tromi deťmi.... Dosť častý ukáž tú na MK,dokonca vrelo odporúčaný. A čo keď mama povie,no smola... Tak je čo? Krkavcia mater?
@pribinak vieš vôbec čo je to bývať 24/7 v dvoch miestnostiach? Som v takom istom dvojizb byte. Aj ked izba je 8,5/4,5m a v rodinnom dome. To radíť je blbosť. Naopak brigád je v Ba, či väčších mestách určite dost. Ja radím brigády. 200eur zarobia ľavou rukou. Aj ja chodím kvôli zmene vzduchu.
@autor nenapisal si tu to podststne a to sú ich príjmy a výdavky.
Si treba s nimi sadnúť a prepočítať, kde by vedeli ušetriť. Lebo posielanie peňazí im len tak je krok do pekla. Teraz ešte možno by si vedel nejako tu 100ku oželieť, ale s tým, ze tebe bude chýbať do budúcnosti- do rezervy. Pride rodina, deti, nebudeš platit a bude zrazu ohen na streche.
A prečo nemajú nič nasetrene?
Rozratal si to s nimi vieš aké majú príjmy, výdaje?
Možno si myslia, že si na tom finančne veľmi dobre mal by si aj ty vyložiť karty na stôl aké máš výdaje.Inak je to veľmi smutné a asi otec nebol rád, keď musi žiadať o peniaze.Dali Ti niečo našetrené?
Dúfam, že nefajcia, nerobia zbytočne nákupy, nemajú zbytočne drahy paušál atď..skús im na to pozriet.Ludia v takom veku si neviem predstaviť, že by išli do iného bytu a aj tak ceny sú také, že podľa mňa žiadna výhra ktovie v akom stave majú svoj byt.Nemate záhradu, chalupu, dve autá zbytočne nezivia?snažila by som sa pomôcť koľko viem, ale fajn by bolo aj pre nich nájsť nejaké privyrobenie.
Oni nič nededili po svojich rodičoch?sestra sa ako k tomu postavila?
To je ten moderný argumentat deti okolo 40tky lebo že našetriť si dovtedy na dôchodok. Vidíme v praxi 🤣
Ako môže mať tvoja mama nízky dôchodok,keď ešte na dôchodku nie je??
Buď ty zavádzaš nás alebo ti rodičia klamú. Aký je ten nízky otcov dôchodok? Vieš? Alebo ti stačí,že ti povedali,že je nízky?
@rozculena Mozno ma ciastocny invalidny, ale tiez prave rozmyslam, ako to autor myslel, ze mama je v preddochodkovom veku, ale zaroven sucet ich dochodkov je nizky.
@viestta My tak platime teraz 160 mesacne do fondu oprav, lebo sa bral uver na novy vytah. Este ako tak to s energiami a hypo davame, ale su tam veru dochodcovia, pre ktorych je to velka zataz a ani sa tomu necudujem.
@rozculena to som si tiez vsimla.. Som uz starsia, ale neviem si predstavit pytat svoje dieta o prispevok na zivobytie a pritom byt doma. Ved su dvaja, pracovali cely zivot, to fakt nemaju nic? Autor by mal mysliet na svoju rezervu a buducnost. Mne to pride fakt smutne, pokial su este zdravi, mat taketo naroky, ja som typ, co chce naopak detom pomahat..
@ellca123 ak má predčasný dôchodok môže pracovať na dohodu ale nesmie prekročiť príjem 200eur a musí si uplatňovať oop.
nech ti ukazu vymery na dochodok otec musi mat min 430€
Moj otec ma 74 a brigáduje
Skusim najprv strelit😅a potom precitat rady predomnou. V prvom rade, 63 a 65 rocni ludia su uz stari na pracu, maju odrobene, ak cely zivot pracovali, neviem aky predcasny dochodok a ake zamestnanie, brigady pre matku, ved tazko sa uz zamestna aj 50.tnicka. Nestihaju zivit byt a to asi prve radia, predat velky, kupit maly. Ze clovek moze mat citovy vztaj aj k "panelom", bytovke, okoliu, zazemiu, komunite, minulosti... Netrapi. Hlavne usetrit nejaku trapnu stovku. Ty mas pocit, ze by si futroval peniaze do cudzieho, co skutocne tak moze byt, ked daju byt napr. segre... K stastiu im chyba 200€,ktore pytaju od vas. Ty nemas, resp. Nic by ti neostalo... Skus navrhnut vasim, aby byt vysporiadali tak, ze bude mat kazdy svoju 1/4.ste styria, LV sa rozpise na styroch. Potom ti lahsie pojde ta 100vka scasti do tvojho. Vsetko sa utrasie, matke priznaju dochodok a uz po prvej valorizacii a 2*13.doch....1000 € to bude veselsie. Napis potom, ako si poriesil. 🌺
ale zas na druhej strane, všetci, čo píšete, že je trapne si pytať stovku od syna a mali si našetriť, neni to prave syn, ktory zdedi 3izbak v centre mesta, čiže kolko dostane na ruku? 300 - 400 tisic? a nemože dat stovku, lebo rodičia si mali našetriť...tak rodičia tiež nech pohnu rozumom, predať byt a zaplatit si cestu okolo sveta, potom ist do domova dôchodcov a deti zdedia hole nič, a rodičia vysmiati v truhle.. 😀
@karolinakr zdedí to na polovicu so sestrou,nie sám.Keď byt predaú a peniaze rozfofrujú,kto im bude platiť ten domov dôchodcov? Tie nízke dôchodky im na to stačiť nebudú.
Ani netušíme,kde ten byt je. 400 000 ??
@lienka.7 to vazne? To som ani nevedela. Vidis budem o nieco múdrejšia. Tak potom sa dost ujo sekol s rozhodnutím ist do predčasného dochodku.
@betulinka1 pochybujem,že má min.dôchodok
Ked maju nizke dochodky, tak zrejme ziju v regione, kde mzdy su nizke, tym padom aj hodnota nehnutelnosti nebude az tak vysoka, ale mozem sa mylit.

ale zas možu žit do 80ky, ked ma človek 50 000, ma velke oči,toto si kupi, hento, minie to za 2 roky a potom čo..potom už nemaju čo predať, len ladvinu, syn s vyškou to neutiahne, hoci prave preto študoval...no moju mamu by nikto do roboty nedostal, tak neviem, či tito rodičia sa nechaju prehovorit na niečo, stovka zas neni vela, ale nejak to vyšpekulovat všetko..
ked otec fajči alebo pije, bude musiet prestat, to je rovnych 100 eur mesačne
pozrieť vydavky na najomnom, na strave, nakupovat v akcii, predať nejake veci..