icon

Nemôžem si dovoliť podporovať rodičov: Ako to riešiť?

3. jún 2024

Je to asi veľmi trápne ale fakt nemôžem. Mám 26, pred dvoma rokmi som skončil vysokú školu. Prácu som si našiel prakticky hneď po škole, vďaka praxi. Som ekonóm. Osamostatnil som sa, resp. býval som v zdieľanom byte rok. Potom som šiel do jednoizbáku v Bratislave. Moji rodičia majú aktuálne 65 (otec) a 63 mama. Mama pred pár mesiacmi prišla o prácu (vo firme sa prepúšťalo) a nedarí sa jej nájsť novú, lebo je v preddôchodkovom veku. Otec išiel do dôchodku predčasného minulý rok, lebo "by mu to vyšlo" lepšie ako keby čakal. Nepochopil som to ale to nevadí.
Každopádne majú obaja pomerne nízke dôchodky. Bývajú v 3i byte v centre mesta v ktorom som vyrastal ja so sestrou (dvojčaťom). Teraz na mňa ale otec tlačí, že by som im mal pomáhať finančne, lebo "im to nevychádza". Očakávajú odo mňa aj od sestry 100 eur mesačne ale ja si to nemôžem dovoliť. Resp. na konci mesiaca by mi zostalo doslova nič na účte, žiadne úspory. Čo mám podľa vás robiť?

simca06022011
3. jún 2024

@sasa1310 keď myslíš

karolinakr
3. jún 2024

ale zas na druhej strane, kto ti pomôže, ked nie rodina? ak je to dočasne, na 3-4 mesiace, mama ozaj nevie najsť pracu, a su taki,žeby sa rozdali a dali by ti aj posledne, tak by som im pomohla,,povedz na aku dobu dajme tomu 4 mesiace, že ako planuju potom..ty teraz neušetriš, ale ked sa daju dokopy, budeš do konca života robit len na seba, čo je ešte 40 rokov...

rozculena
3. jún 2024

@sasa1310 živil sa sám,mal pôžičku a teraz ju spláca

0kristina0
3. jún 2024

Co na to hovori tvoja sestra?

kittykat22
3. jún 2024

@sasa1310 podla mna si uplne mimo s predstavov realnych platov + nakladov. Obzvlast v Bratislave a ked byva sam. Ak do toho este splaca pozicku na skolu tak vela stastia.

kittykat22
3. jún 2024

Najlepsie bude ked povies rodicom ako sa ma situacia a ze mas realne sam problem vyjst s peniazmi a nemozes im davat mesacny prispevok, pretoze sam nemas dost. Povedz, ze ty sam nemas byvanie a sanca ze vobec nahrabes na depozit pri byvani v najme a plateni poplatkov ti bude trvat cca 5-7 rokov. Ono to nie je ziadna sranda. Rodicia si podla mna neuvedomuju aky drahy zivot je v Bratislave. Myslia, ze to bolo ako kedysi, ze niekde byvas, nieco platis a zabavas sa. To tak bolo, ked sa dostavali byty. Teraz je doba ina, platy su nizke - byty stoja raketu. Podla mna maju skreslenu predstavu kolko penazi ti ostava a ako sa mas dobre. Porozpravaj sa s nimi. Ono ti asi ani ina moznost nezostane.
Skus si pripravit informacie, vysvetlenie, ako im to povies - hlavne v klude. Alebo ak bude najhorsie tak povedz, ze im budes davat peniaze - ja neviem 2-3 mesiace ale potom to viac nejde pretoze pojdes do minusu.

nwnw
3. jún 2024

@autor si si odpovedal sam. Studoval si sam za seba a za svoje. Neprehajdakal si si rozpocet. Ty si jediny zodpovedny asi v celej rodine a preto Ta ziadaju o pomoc. No a mama by si v TT mohla veru najst nejaku pracu. Nebyva na vychode v hladovej doline. Nic nebrani ani rodicom predat byt v tej lokalite a ist byvat inam do lacnejdieho bytu a rozdiel zas prehajdakat. Verim,ze v starej bytovke su vyssie nakady.
Povedz rodicom, ze platis vysoky najom asplacas pozicku. Jednoducho nemas z coho! Bud to pochopia, alebo nie je o com.
PS: ja som davala mamine gastrace. Tiez som prehajdakala vsetko na najom, dopravu a stravu, a splatky. Vsetku zabavu som patila z brigad navyse. Tazko niekomu vysvetlovat 😩. Najmy su sialene aj za hnusne neprerobene garsonky.

namornicka
4. jún 2024

Autor a čo na to hovorí sestra? Ona by mohla rodičom niečo vrátiť, keďže dotovali jej dieťa, ktoré mala ako stredoškoláčka. Zatiaľ čo na tvoje štúdium neboli peniaze. Otázne je (toto je mimo témy) kde si študoval, keďže si si bral pôžičku, lebo do Bratislavy si mohol dochádzať a mohol si bývať doma. V každom prípade, pri prístupe tvojich rodičov k financiám to nevidím na “dočasne”. Nechcú si to s tebou rozobrat tie čísla, čiže mám pocit, že ani sami pred sebou si to nechcú vykalkulovať, proste vytesňujú tú realitu.

milanemila
4. jún 2024

Ja neviem, ale ja by som od svojho dietata toto nikdy nechcela. To si akoze rodicia za cely zivot nic nenasetrili na dochodok, ze su teraz odkazani na 100e od deti? 🙈 ja by som sa hanbila od dietata, kt si teraz rozbieha vlastny zivot (kt evidentne oni nic neprispeli na byvanie ani rozbeh po skole) pytat peniaze.
Tak nech predaju 3i byt v centre a prestahuju sa do mensieho/nie tak lukrativnej lokality napriklad 🤷🏼‍♀️
Nic by som nepovedala, kebyze rodicia su vazne chori a nemaju ine moznosti, ale takto mi nepride od nich fer pytat si od teba peniaze ak sam nie si v bohvieakej financnej situacii (kedze ako pises by si tych 100e pocitil a nevychadza ti to)

bylinka25
4. jún 2024

Mamička nemôže niekoho opatrovať? Je veľa zdravotne odkázaných ľudí a tiež aj seniorov, čo potrebujú opateru na osem hodín.

autor
4. jún 2024

Je to asi trápne ale áno naozaj je tých 100 eur pre mňa suma bez ktorej nevyžijem. Z toho juniorskeho platu je na mňa veru život v Bratislave pomerne nákladný ale bez praxe sa mi nedarilo nájsť prácu v TT. Hľadám pomaly niečo iné aby som vedel znížiť výdavky ale zatiaľ neúspešne.
Čo sa týka rodičov, mama je zdravá aj si aktívne hľadá prácu ale nechcú ju zobrať nikde. Skúšala aj opatrovanie ale no.. Sú tam určité predsudky (mama je "tmavšej pleti"). Tým, že otec je v predčasnom, tak má dosť obmedzené to, čo môže robiť ale hlavne, robil celý život manuálnu prácu a už to zdravie je celkom také.. Nevládze.

hedviga2
4. jún 2024

Vôbec to nie je trápne. Mali si sem tam niečo odložiť na zlé časy. Alebo hospodárit rozumne. Hanbila by som sa zobrat od detí, nie ešte pýtať.

pleja
4. jún 2024

Čo sa týka financií pre obe strany sú dve cesty: zvýšiť príjem alebo znížiť výdavky. Znova ich skús prehovoriť nech si sadnete nad ich výdavky a skúsite ich spolu (aspoń kým si mamka nenájde prácu) optimalizovať. Navrhni im to kľudným hlasom a v priateľskej atmosfére. Dočasná cesta je aj charita. Skúsiť osloviť sociálny odbor, červený kríž, darovacie skupiny - na oblečenie, obuv, dnes je to dokonca trendy. Stále sa nevyjadruješ ako to vidí sestra., nemohla by zatiahnuť ona?

autor
4. jún 2024

Sestra sa z toho vyhovorila systémom že ich kasu drží priatel a majú sa dohodnúť s ním. Pochybujem, že to spravia, rodičia ho moc nemusia.

simma42
4. jún 2024

Nečítam všetky predchádzajúce komentáre, tak tu je len môj pohľad na vec. Musel si si brať pôžičku na štúdium, lebo rodičia ti nepomohli/nedalo sa, proste bolo to na tebe... Ty si investoval do svojho vzdelania, zatiaľ čo sestra v 17 otehotnela a jej zrejme nejak pomohli, aspoň ako sa im dalo. Otvorene, no s úctou (predsa sú to rodičia) im povedz, ako sa situácia má. Že si zadlžený až po uši, aby si si mohol dovoliť dokončiť školu a mal kde bývať, pretože to celé bolo na tebe (nechoď do detailov, nemusia úplne poznať tvoju finančnú situáciu). Ako prejav dobrej vôle, by som sa snažila napríklad na 5-6 mesiacov posielať im napríklad 50e mesačne, s tým, že ich vopred upozorníš, že to sú celé tvoje úspory, ostatné ide na splátky a pravidelné výdavky, čiže aj keby sa na hlavu postavíš, 100e im nemáš ako posielať. Prízvukovala by som, že táto pomoc by bola len dočasná, pretože tebe tie peniaze do rozpočtu budú chýbať. Za tých pár mesiacov by mohli prehodnotiť svoju situáciu a nejak to vymyslieť tak, aby fungovali, či uz ísť bývať do menšieho, upraviť výdavky, atď. Vyštudoval si ekonómiu, ponúkni im teda pomoc v tom, že si s nimi prejdeš ich finančnú situáciu, príjmy, výdavky, čo kde okresať a ako ušetriť. Aj to je forma pomoci, len by nemohli byť príliš hrdí ju prijať.

lenka.25
4. jún 2024

Pre mňa sú toto nedostačujúce informácie sa rozhodnúť . Treba si s rodičmi sadnúť, spošcitat ich príjmy , povinne platby a ked uvidis koľko im ostáva na život , podľa toho sa zariadiť . Zas rodičov by som v štichu nenechala , ale aj oni sa musia prikryvat perinou akú majú . Čiže keď im ostane cca 300-400 € , tak by som neprispievala, hold , aj oni sa musia uskromnit a prispôsobiť situácii .

cacianka
4. jún 2024

@lenka.25 veď napísal toho dosť na pochopenie.
A hlavne - rodičia, teda najviac otec, si nechcú dať urobiť prieskum príjmov a výdavkov, aby im vzdelaný syn vedel poradiť. Ešte ho zhadzuju / urážajú že nič nevie.

lenka.25
4. jún 2024

@cacianka aha , tak to som asi preskočila . No pokial nie sú ochotní si spolu sadnut za jeden stôl a vyložiť všetky karty na stôl , tak nie je o čom .

cacianka
4. jún 2024

@lenka.25 odporúčam ti, naozaj v dobrom, prečítať si všetky jeho príspevky, nie je ich veľa. To vysvetľuje veľa vecí

simca06022011
4. jún 2024

Tak sestre by som povedala tiež svoje... priateľ jej nemá čo držať kasu 😂

sasa1310
4. jún 2024

@kittykat22 nie nie som. Je vysokoškolský ekonóm, nie vykladač v bille

zuzap33
4. jún 2024

@simca06022011 sestra ocividne po materskej nikdy nerobila. Tak jasne, ze neprispieva. Treba osmeknut toho co robi

simca06022011
4. jún 2024

@zuzap33 je mladá... brat ju môže motivovať, ešte jej je pomoci

luccija
4. jún 2024

@simca06022011 takže sestra sa z toho alibistický vykrutila a brat dobrák má z toho výčitky, ze nemôže prispieť pritom sestru živili.

som_realistka
4. jún 2024

@sasa1310 ja len aký plat ma podla Teba vysokoskolak ekonóm s dvojročnou praxou na juniorskej pozícii.

lenka.25
4. jún 2024

@som_realistka kolegynina dcéra akurát teraz skoncila ekonomickú VŠ a hneď si našla prácu s nástupným platom 1900€ a po troch mesiacoch ma mat po zaucení 2100€

katka700
4. jún 2024

@lenka.25 v čistom však ? A teraz tú o červenej čiapočke 😂

lenka.25
4. jún 2024

@katka700 nie v hrubom . Vždy všade uvádzajú plat v hrubom . Prečo o červenej čiapočke . Dva roky tam brigádovala za 750€ ešte počas štúdia a po skončení školy jej dali prácu na TP s takýmto nástupným platom . Akože prečo by som si mala vymýšľať , ani to nie je moje dieťa a vlastne mi môže byt jedno koľko zarába 😀

katka700
4. jún 2024

@lenka.25 Keď sa ľudia chvália platom svojich úžasnych deti väčšinou uvádzajú čistú mzdu násobenu nejakým "nech sedlaci závidia" koeficientom 😂
Ale ako píšeš nám to môže byť jedno.

simca06022011
4. jún 2024

@lenka.25 podstatne je o aku profesiu ide.. A slečna tam 2 roky pracovala. Čiže mála prax a mali ju vyskusanu.