Nenávidím svoje dieťa
Nechapte ma uplne zle. Samozrejme v urcitych obdobiach a je to komplikovane. Poznazim sa popisat zkratene...
Nehladam rady, samozrejme vyuzivam vypomoc psychologov, skor nazory a nadeje zien/matiek, ktore "postihlo" nieco podobne.
Dcera ma 9.5 roka. Od narodenia narocne dieta, mrncave, trucovite, zanovite, nic neslo a dodnes nejde rozumne a v klude.
Citila som pri nej napor na psychiku uz utleho detstva, skolka prebehla...s casto s velkymi trapeniami, sa rana vychystat, obliekat, krik, plac na dennom poriadku.
Ale hovorila som si...ved je to este malinka, z toho vyrastie, komu a naco sa budem stazovat, urcite kazda druha to ma doma.
Ako tak sli roky, zacala som si uvedomovat, ze ma neskutocne psychicky vycerpava...so vsetkym su s nou hadky, nic nejde rozumne a hlavne nic neexistuje rychlo. Ako nastupila do skoly, zacalo to byt rapidne neunosne.
Neporiadok, bordel, papulovanie, celkovo s nou riesit organizaciu okolo ucenia a povinnosti je doslova utrpenie - pre mna. A pre nu ocividne - kedze to utrpenie v podstate vytvara.
Od prvej triedy bol neskutocny problem ju naucit mat poriadok v taske aspon...od odpadu z desiaty, rozjedene rozky, mravce, zosity znicene, peracnik zbytocny zniceny, povacsinou prazdny.
Dennodenne zufalstva nikam neveduce ani po dobrom ani po zlom.
Uz je stvrtacka, prichadzaju poznamky...robi si na hodine co jej pride na rozum, napr vstane uprostred vyucovania a ze ide sa napit..vysmrkat...atd. Bez dovolenia od ucitelky.
Dalsie poznamky...vykrikuje ucitelke pocas vyucovania, napomenutia su neucinne.
Takychto poznamok mame tyzdenne minimalne jednu.
Doma nespravi nic na prvy, ani druhy...je uspech ak na treti (s krikom) pokus. Castokrat az ma vyprovokuje do nepricetnosti.
Uz ked je velmi zle dostane buchnat do ramena - ako to clovek v afekte zasiahne. Nic viac len proste dostane, za uplnu provokaciu alebo drzost. Niezeby som to lutovala, naozaj to je zasluzene, ale pyscho teror pokracuje, som potom matka - bitkarka.
Ano, sucast puberty - asi uz urcite. Ale v kombinacii s jej povahovu, ktora ma neskutocne vycerpava od malicka, to uz prechadza do absolutneho vyhoretia.
Vsetko je s hadkami, pripomienky, odvrkovanie...aj na robota je uz je vela neustale pripominanie, uz aby som pomaly aj rozmyslala za nu kompletne.
Doma nepomaha s nicim, ano mala by. Ale verte mi nezvladame to ju do nicoho zapojit.
Ledva stihne svoje skolske povinnosti pri tych denno dennych torturach okolo vsetkeho.
Rozvinula sa u mna naplno depresia - ano diagnoza. Jej spustac je moje dieta.
Mam este male dieta 2 rocne - uplneho anjelika. Trpi cela rodina. Aj moj manzel.
Musim zacat brat antidepresiva, lebo uz nevladzem zit, starat sa o rodinu. Neznasam svoje dieta.
Neznasam ju za tie vsetky provokacie, drzosti ...neschopnosti vykonavat s nou normalne veci.
A ano milujem svoje dieta, ale sme vycerpani. Ja som vycerpana, tak velmi psychicky az prestavam uz fungovat aj fyzicky.
U psychologa sme s nou boli, nezmohol sa na nic len na to, ze v podstate je zdrava, ziadna diagnoza...ale, ze je proste taka povaha.
Ok, dufam, ze mne aspon antidepresiva pomozu fungovat dalej v zivote...
@kllamarka1 co si rada robievala predtým nez si mala deti, rodinu? Myslim, ze pre rodinu robis az az. Mala by si nieco robit len pre seba ;)
@kllamarka1 a ty svojho psychológa ako často navštevuješ? Možno ti pomôže intenzívnejšia pomoc,vyrozprávanie že aj 3x do týždňa 🤷🏼♀️ Ja som moc za lieky neni že lieky fakt len ak všetko ostatne zlyhalo. V rodine jednej osobe tiež dávali stale lieky proti depresiám a nakoniec bola od nich zavisla a závislosti sa do dnes nezbavila 😓😓😓a ak tie lieky sú fakt potrebné nedávaj si ich ani o tom Nehovor pred dieťaťom plus ani neplač a nehadaj sa pred ňou. Nedávaj najavo svoju slabosť 😓 mamine tiež keď vybrali maternicu bola nonstop v depresiách atd. A čo sa týka sestry mladšej o 10 rokov tiež tým u nej stratila rešpekt a ako sa tak vezme a aj oporu. Lebo si pripadala rozumnejšia a psychicky vyspelejšia od nej.
@dominika7990 s týmto súhlasím, deti vycítia slabosť rodiča a potom skáču po hlavách.Ale zase dvojsečná zbraň aj mama či otec môžu byť neisti bezradní veď nie sú stroje🙂ale áno mama, ktorá plače sedí ako kôpka nešťastia dieťaťu nedá oporu a sebaistotu.Tak s mierou všetko.
@dominika7990 chodievala som kedysi tak raz do mesiaca. Ich zvycajna frekvencia. Ono citim, ze bojujem s depresiami od puberty - urcite som k nim nachylna. Ale pokym som nemala dceru starsiu, nemala som az taky naklad na sebe a celkom som sa vedela dat vzdy dokopy. Prvy krat psychologa som zacala riesit ked mala dcera tusim 4roky. Mala ten taky este detsky vzdor.
Nepomahalo. Roky ubiehali. Prisla skola...a je ten naklad pre mna uz neznesitelny. Proste nevidim uz ani vyznam..ani chut..nemam energiu riesit psychologov. V urcitom stadiu to uz nejde... musim sa dostat z dna aby mi vobec mozog zacal produkovat serotonin.
@ektherese8 práve preto, aku si mala ty mamu, si ty uzasna mama 🙂
@kllamarka1 a poznas "nevychova"? Je to vychova s respektom a hranicami. Mozno ti to pomoze sa na veci pozriet aj z ineho uhla pohladu.
@petrofka ano mala...no ja som na sport takze sport. Robim ho aj dodnes, ale je mi to fakt blbe sa opakovat..v depresii nejde nic. Nepomaha mi, sport ma tiez ubija, vysiluje..nutim sa.
@katharines nepoznam, ale pozriem si 🙂 dakujem
@kllamarka1 viem so predstavit co asi prezivate....clovek dieta nosil devat mesiacov, v bolestiach porodil,v noci k nemu nespocentne krat vstaval....tri roky "nikam" nemohol ist...pokial je dietatko zlate, dobrucke, pokojne svet s nim je raj....aj materska dovolenka je raj....ale co ak je to uplne inak?ak je dieta nervozne, netrpezlive a vsetko len v zaporoch?....nemam predstavu,ale ja by som to nezvladla...a tiez by som bola psychicky na dne.Staci ked mam sem tam problem s dcerou vo veku vasej a mam dost...deti maju v sebe kopu tvrdosti a drzosti...(kt.sme mali aj my,voci nasim rodicom...len uz sme asi zabudli...ako sme na nich nadavali za dverami a kadeco ine)Dceru treba zobrat k psychologicke...alebo k psychiatricke....na pohovor...a ak to nie je diagnoza....a dieta je zdrave...tak by som jej zobrala UPLNE vsetko....mobil,tablet, ovladace od telky, sladkosti, pocitac,bicykel...nenechala by som jej nic,okrem izby a hraciek v nej....aspon na nasu to plati....stacil jeden vecer bez vsetkeho a zrazu je z nej ina zena...je mila, ustretova, da sa s nou rozpravat...nema nervy...ale netreba polavit pri prvych naznakoch uspechu...lebo sa to vrati spat....dieta si povie,ze ale co budem v pohode dve hodky a zajtra sa budem mat zase super...a naco by sa snazilo,ked vie,ze jeho zivot bude super tak ci onak...aj ked bude dobre aj ked bude hnusne...nic sa nemeni stale dostava vreckove,stale ma co chce....a toto mi nikto nevyvrati....to plati aj o nas...malokto by chodil do prace, a drel, keby dostane od statu 1000 eur mesacne len tak....odporucam knihu Pat dni ktore vam zmenia zivot....dajte do googlu...a na vasu malu to proste asi sedi vsetko😉podla mna je perfektna...ta kniha...ale dcera moze mat aj problem...len to treba podchytit...lebo ide puberta aby sa nestalo daco horsie...cigy,alkohol drohy...frajeriny a neposerie zivot len sebe ..ale hlavne Vam....jej to bude jedno😕a niekedy laskavostou nedocielite nic...vidim to na sebe...s muzom to funguje, ale s dcerou nie...k nej musim pristupovat aj laskavo,ale aj tvrdo...lebo pri laskavosti by som musela robit vsetko chce ona ale ona nic co chcem ja...a vtedy by to fungovalo😂
@kllamarka1 https://www.nevychova.cz
Je tam zhrnutych niekolko principov a drzi sa hlavne asertivneho pristupu, ako nepolavit s poziadaviek, ale naucit sa komunikovat s dietatom prostrednictvom jeho pochopenia.
@eliska13 Vies Eliska, precitaj si vestky moje komentare a potom vznes namietky. Pisala som, ze svokra sa s nou rok mordovala formou tej dobrej cesty. Je jej velmi luto, ze prisla o mamu. Ale v tej domacnosti u nej naozaj nezaberalo slusne jednanie. Ked to svokra nechala tak a nestarala sa decko sa neucilo, vyrazne sa mu zhorsil prospech, chodila do skoly spinava, s mastnymi vlasmi, bez skolskych pomocok (pretoze ona standardne 10min pred odchodom do skoly oznamila, ze potrebuje do skoly to alebo hento a doma to nemali), tie pomocky co mala si vzdy znicila. Skusila teda tu "zlu" cestu. Vsak dostane raz, 2x tak sa ponauci a uz to neurobi. Kdeze, vysmiala sa obom rodicom do tvare a vynadala do chudakov a vselijakych inych nevhodnych pomenovani. Zacala jej teda strihat vlasy (skracovat) kedze si ich odmietala umyvat a cesat a pred par mesiacmi jej to nedalo, tak isla za jej detskou dr pre kartotrku a hla co tam nenasla. Decko chodilo k psychologicke pretoze bolo problemove uz predtym. Vybavila teda sedenie u psychiaricky, ktora zhodnotila, ze nie vsetko je o ADHD, ale aj o nevychovanosti, rozmaznanosti a sebeckosti (pretoze ona si vsetko vydobijala revom a obhajovala tym, ze ona nema mamu tak sa na nu nemoze nikto hnevat - aj ked bude klamat a neucit sa), dr si s nou stanovila pravidla, na zaklade ktorych za rozhodne ci cez prazdniny pojde alebo nepojde do "tabora". Ak sa jej spravanie a pristup nezmeni, to dieta v reedukacnom jedneho dna skonci pretoze ho tam poslu na zaklade podnetu zo skoly. A este. Ked sa dieta nevie spravat, a ani nechce na svojom spravani nic menit, tak ju rodicia nicia tym ked dostane trest (napriklad v podobe strihania vlasov), ale to, ze dieta terorizuje kazdeho naokolo ked sa neskace ako si ona povie, tak je to akoze normalne, ano?
@derdia vsetky tresty su chvilkove. Ano zaberu..ale na chvilu ☹ vzdy spat v starych kolajach.
@kllamarka1 pozrite si tu knihu....naozaj.Tiez sa nou neriadim uplne,to sa neda, trebalo by to disciplinu...riadnu aj od nas...ale je super napisana a aspon uvidite ako decka premyslaju...
Ono musim dodat, ze toto vsetko sposobilo, ze som sa uzavrela...aj pred nou. Vnimam to ako nechcenu ochranu ubolenej duse. ☹
No hlavne by si ty mala navstibit psychologa...cudujes sa ze sa takto sprava?pizri na seba..nemyslim to v zlom..dieta je zrkadlom rodica
@tinaa64 navstevujem, dakujem. Pisala som to uz uvode, ze momentalne asi nie je pre mna ine riesenie ako antidepresiva. Moja dcera sa svojsky sprava v dobrom aj v zlom. Od malicka. Neobvinujem seba...ani nikoho za to.
@kllamarka1 je mi to ľúto, že bc si s ňou nevieš rady. Určite to nie je o výchove. Mám kamarátku, staršia dcéra jednotkárka, zlatá blonďavá princezná, krásne spieva, účinkovala v ľudovom súbore, natočila detské cd s pesničkami, dieťa pre radosť, mladšia dcéra od malička vedená tak isto, ledva prechádzala ročníky, večne rebelovala, lenivá, škriepivå, bordelarka. Skončila v reedukačnom. Nedokončila ani učňovku, otehotnela, rozišla sa z priateľom je slobodná matka bez cieľa.... staršia ukončila jednu VŠ a chce ísť študovať druhú,
do Prahy hudbu. Nemohli si to nejak rozdeliť tie deti? Ako jing a jang.
@kllamarka1 a hlavne nie je to vasa vina....to su dristy to si nikdy nenahovarajte....lebo to dcera si vybera ako sa k vam bude spravat....a urcite funguje to,ze ked nemusi nic a ma sa dobre naco by to menila?ale viem,ze je to tazke...aj my mame dost tvrdu povahu doma a tiez musis vselico skusat aby bolo vsetko ok...ale ked mam ja deply, sem tam.tak je to horsie...takze skuste poriesit aj seba...lebo sa pise,ze dieta je na nervy aj z toho ak mama sa vzdy sprava inak...teda podla tych nasich nalad...ze nam raz hrabe a inokedy sme vysmiate...a na tu istu otazku reagujeme poa nalady....preto mozu byt deti aj frustrovane....
@chvostik1 trosku od veci ale ak náhodou pôjde do tábora odporúčam z vlastnej skúsenosti dc Lietavská Lúčka 👌🏻
@kllamarka1 depresia je svina..pises, ze s tym dlhsie bojujes...mas nejake lieky na chvilu kym lepsie nebude...?
@chvostik1 tvoja svokra by urobila najlepšiu službu tomu dieťaťu aj sama sebe, keby od toho "na prd" chlapa odišla. Zjavne si v tej situácii nevie poradiť, metódy, ktoré si vyberá sú kontraproduktívne a ak to všetko robí len preto, aby si udržala chlapa, tak aj jej motívy sú pochybné a nemôže z toho byť nič dobré ani do budúcna. "Hodnotenie" psychiatričky mi príde totálne neprofesionálne, len dúfam, že tie múdrosti nehovorila pred tým dieťaťom.
@kllamarka1 a ako dlho navstevujes psychiatra? Mas aj sedenia? Lieky? Lebo mam pocit, ze si to cele uzavrela v sebe a nic zmenit nechces
@mata1988 nemam..dlho som bojovala, ze nechcem antidepresiva. Su dva typy ludi...co odhovaraju, ze ved radsej bez. A druhi, ved preco nie...naco sa sa trapit. Asi ich skusim lebo na nic ine nemam energiu uz..
@kllamarka1 to sa ani necudujem....
@kllamarka1 len ta chcem podporiť. Tiež som kvôli dcére brala antidepresíva. Keď sa narodila bola extrémne náročná, o takom dieťati som ešte ani nepočula, ktoré by sa jej priblížilo. Chcela som vyskočiť z balkóna 2x. Obvinujem zo všetkého seba. Že buď je na vine moje správanie alebo podedila moju tazku povahu...snažím sa ako viem. Mám pocit, že som najhorší človek na svete, ktorý nedokáže rozumieť vlastnej dcére. Čakám ďalšie dieťa. Myslím len na to nech je iný. Uvidíme. Každopádne držím ti palce. Skús k dcére pristupovať tak ako by si chcela aby ona pristupovala k tebe. A dúfam že ti lieky záberu. Drž sa
@kllamarka1 Ahoj, skus ineho psychologa s nou, pripadne pozri charakteristiku aspergerovho syndromu, ci nenajdes nejake podobne crty u nej.
Chapem, ze sa to zle cita,ze niekto "nenavidi" svoje dieta, ale ved ona sa s tym priznava a bojuje voci tomu. Pochopia ju len ti, co maju v rodine podobny typ cloveka, ake to vie byt narocne a ako to ovplyvnuje chod celej rodiny. Su rozne poruchy spravania, zial nie za kazde moze rodic.
Odporúčam... výchovu...s názvom Nevychova...u mňa to pomohlo , hlavne v pohľade na deti a ich správanie
@gretagarbo dakujem <3
@kllamarka1 ale antidepresiva sa hormony,kt.Vam asi chybaju....alebo latky,kt.Vam chybaju a hlavne Vasemu mozgu aby dobre fungoval...takze urcite si ich dajte predpisat..poznam ludi,kt.by tu uz neboli keby nebrali lieky...s nimi sa smeju, su stastni a vsetko je tak ako ma byt....