Nenávidím svojho otca
Nenávidím svojho otca, bývame v rodinnom dome ja aj s manželom aj troma deťmi,,,, mama nám zomrela. Pred 7 rokmi,čiže ostali sme pri nom že reku aby nebol sám.
Prvé roky som sa snažila mu vychádzať v ústrety, variť prať všetko bolo pre mňa samozrejmosť,,,,, po nočnej som mu lepila pirohy a podobne dedinske jedla aby sa necítil sám a aby som mu aspoň s časti nahradila našu mamu..... Otec popíja aj keď mama žila, musela mu ulievat 3 krát na deň. Očakával to aj odomna, len mne to bolo pod moju úroveň, začal ma roznasat po dedine, že mu nič nevarim, neperiem, všetko som pokradla, roupredala, proste samé klamstvá, u všetkých ktorí mu uverili som suka ktorá sa nestará o tca, keďže nám neprispieva na domácnosť nevarim mi, periem mu zehlim, upratam, ale nevarim, prestala som s tým, aj to co som varila kedysi povedal ze mu nechuti, že je tam veľa cibule a pod. Proste bludy.... Ide o to ze ja ho neznášam, neznášam ho keď ho vidím na dvore, že ide k deťom, proste ma stále vypite, ohovára ma stále lebo stále s niekym telefonuje po tichu až septa,. Telefón do istého času neschovaval, ale už schováva, čiže už ani neviem s kým vola a pred kým všetkým ma spini, nekomunikuje s nim iba to co musím, odpovedám ale nič od neho nepotrebujem,
@elcoro S alkoholikom sa neda zit. Vlastna skusenost. Isla som prec. Radim to iste aj tebe.
Bude vas to stat kopec penazi ale ziadne peniaze nevyvazia tvoj klud.
Kasli na dom, na peniaze ktore ste do toho dali. Zacni odznovu, Ozelej tie peniaze. Nestracaj viac casu v tomto pekle. Bude to len a len horsie.
Nesnaz sa do toho zapojit muza. Mas stastie ze to takto toleruje. Vela inych muzov by tlacilo na zenu aby s otcom neco robila. Ty mas takto tlaky len od otca.
Drz sa, mas to tazke...
@elcoro Ty kokos, tak toto už je aká sila! Normálne som sa vytočila. Chudák otec! Dá Ti dom, prepíše ho celý na Teba a dúfa, že sa oňho postaráš. Vôbec sa nečudujem, že Ťa ohovára, má totiž prečo. A čo vlastne také o Tebe rozpráva? Že mu nenavaríš? Veď to je pravda, sama si písala, že mu nevaríš. Pýtaš od neho peniaze za elektrinu a plyn, pritom on Ti dal celý majetok. A že vy ste do toho dali 70000? Neviem, odkiaľ si, ale sú lokality, kde za to ani jednoizbák nekúpiš. A Ty máš za to dom a od otca žiadaš platiť? Nehnevaj sa, ale to sú silné slová, že ho nenávidíš a že "zmrd" na vlastného otca??? Odpadla som, keď som to videla! A to sú už len hriechy, že ide mužovi pomáhať, keď pracuje na dvore, ide za deťmi, alebo donesie zavárané uhorky?! No tak asi práve zavárali, keď bol u nich, tak mu dali, my tiež zaváraniny rozdávame po rodine a aj oni nám. Čo ich mal hodiť do jarku cestou domov, lebo Ty máš 30 pohárov? Ďalší hriech: vyťahuje staré veci, ako že si sa zamladi opíjala. No, asi mu Ty vyhadzuješ alkohol na oči, tak Ti pripomenul, že sama si nebola iná. Ach, žena, chýba Ti pokora, úcta a vďačnosť. A trochu pochopenia pre starého muža, ktorý prišiel o manželku a vlastne aj o domov a vlastná dcéra ho nenávidí. Hanbi sa!
@elcoro ani nevies, ake hrozne bloky si vytvaras vo svojom vnutri takymto pestovanim zlosti v sebe voci svojmu otcovi. Tou zlobou a nenavistou v konecnom dosledku skodis sama sebe.
Skus sa inspirovat pokojom svojho muza a jeho pristupom. Skus sa na otca pozriet inymi ocami. Pozeraj sa na naho ako na nezreleho pubertiaka a jednaj s nim blahosklonne. Uvidis, ze zmenou tvojho pristupu sa aspon nieco zmeni, drzim palce👍
@elcoro Takú nenávisť co cítiš ta zožerie zažíva. Co také strašné robí?? Ide pomôcť mužovi a ty povieš, že by si do neho sekeru zatala? Ty si není normálna. Keby robil bordel alebo niečo podobné. Ale to je len ufrflany starý dedo prepity. My s mamou sme žili u jej uja, ktorý bol taky istý. Nemal svoje deti tak sa mama o neho starala. Dokonca dom nebol ani nás, ale platili sme to tam a starali sa o domácnosť. Ujco už od rána pil, v obchode hovoril ako mu nenavari mama a pritom na varené každý boží deň mal. Celý dôchodok si pominal v obchode za cigarety a alkohol. Navarene ofrflal, ale zjedol. A aj tak sa mama o neho postarala lieky mu vybavila, pomáhala mu sa okúpať atď. Brali sme to tak, že už je starý ma prepity rozum co už ale nikdy by sme nezivili takú nenávisť skôr nám ho bolo ľúto, ale vážili sme si ho. Cca 10 rokov sme tam žili ale potom tam prišla mamina sestra s vidinou získania domu za doopatrovanie tak sme sa odsťahovali do bytu. Veľakrát mala mama na neho nervy, ale tak normálne ze liezol jej na nervy s tým frflanim ale v živote som nepočula žeby na neho nejak škaredo nadávala a to sa aj staral do všetkého. Kam idete kedy prídete a co robíte atď. Mne by to nedalo si vypýtať ani euro od neho. Aj my sme dali do domu 50 000 ale ďalších 70 sme ho najprv museli kúpiť. My sme 4 členná rodina a platíme na dome elektrinu 5o€ a kúrenie 100€. Vodu 15€. Véd to je na osobu 40€ mesačne to naozaj ti tak kole oči, že to nedá?? Navarene by som mu doniesla a keď ofrfle no tak bohužiaľ ak chce nech zje ak nie nech je hladný. Nie je každý deduško vecernicek. Bohužiaľ veľa starých ľudí si za celý život nesú krivdy, žiaľ nejaké zle skúsenosti živia zatrpknutost, k tomu ten alkohol. Ale podla toho ako píšeš ty nie si o moc lepší spoločník na bývanie. A keď ten postoj nezmeníš a stále budeš v sebe živiť nenávisť a nejaké krivdy budeš ešte horšia
Toto pomôže... Nenávidela som otca a dnes sa ne neho dívam ako na čistú bytosť ktorá životom nabrala špinu ktorú nedokázala spracovať...
https://www.youtube.com/watch?v=CfH0142l6b4Nuž, uplietla si na seba bič. Škoda, že už ste vrazili plno peňazí do domu, inak by som na vašom mieste dávno bola preč. Ono otca ako opilca v dedine poznajú, čiže zrejme takú váhu, ako myslíš, jeho rečiam nedávajú, ale zraní to. Bohužiaľ, on si už zrejme prepil zdravý rozum a úctu voči dieťaťu. Žiť s alkoholikom, aký navyše absolútne nema snahu to riešiť, je ťažký. Možno kruto to vyznie, ale v takom prípade neriešim, či je to otec, matka, brat, syn, vnučka a podobne. Tam už je len alkohol na prvom mieste a taky človek postupne sa, stáva skrachovanou existenciou. Ak on sám nechce, nuž bohužiaľ, prepi sa k smrti. Nemáš veľa možností, bud to vytrpiet, kašľať na jeho ozranske reči, samozrejme, kým by nezačal byť agresívny alebo niečo. Alebo obetovať peniaze, a odísť dakde do bytu. A otec nech si žije a dožije svoj flastickovy život. Je to smutné, ale jemu už je ta fľaša prednejsia ako čokoľvek. Nie je dobre a zle riešenie, len zle a horšie....
@elcoro skoro všetky ťa tu odsúdili, aká si zlá a nevďačná. Ty si však "len" veľmi nešťastná. Nevieš,čo ďalej. Ja ti rozumiem... dala by si všetko zato,aby nechlastal. Aby ste normálne žili. A teraz možnosti...ak zostaneš,musíš zmeniť postoj. Je to tvoj otec. Jeho nadávanie na jedlo-jedným uchom dnu, druhým von. Deťom vysvetli, že to je alkoholik, primerane veku. Otcovi povedz posledný krát, že mu dávaš šancu a pomôžeš mu,ak bude o pomoc stáť. Tzn.liečenie a po ňom iný život. (Pochybujem,že pôjde,skôr nie.) Ak sa nič nezmení a ty sa rozhodneš zostať,choď sa porozprávať s niekým,kto má s alkoholikmi skúsenosti,poradí ti,ako k nemu pristupovať a nezblázniť sa z toho. Ohováranie ľudí si nepripúšťaj, normálni vedia,kde je pravda.
Ak sa rozhodneš odísť, bude to stáť veľké prachy,ale nájdeš svoj kľud a deti budú vyrastať v lepšom prostredí,než teraz. Časom sa môže stať z otca ležiaci dedo,ktorý bude 1ooox horší než teraz,na plienkach...urob si plán, čo potom. Je to tvoj otec,nech je akýkoľvek. Rob tak,aby si sa mohla každé ráno pozrieť na seba do zrkadla. A čo sa týka poplatkov, ja by som nepýtala ani cent od neho. Veľmi ti držím palce, aby bolo lepšie.
@janinah Cauko Janinah. Vsetko ok, len s alkacom tazko, ked nic neni dobre... to chora hlava, s takym clovekom tazko vyjdes, ci je, ci neni otec. Len skoda, ze to autorka teda bude musiet trpiet, kym neumre. Otec. Tu tazko radit... Dcera otca nezmeni, jedine co moze prehodnotit je jej postoj k nemu a obrnit sa.
@elizuella Do byvania a zivota s tym alkacom sla dobrovolne, aj ked ho pozna cely zivot. Teraz pyka za zle rozhodnutie. Mala by nenavidiet skor seba ako jeho. Zavisleho cloveka nezmenis (mozno hovorit o stasti, ze nie je ziaden fetak s halucinaciami), je detske ho preto nenavidiet.
Deti maju vyletiet z hniezda, maju mat vlastne byvanie, zivot dvoch generacii pod jednou strechou nie je med lizat, najma ak je tam alkohol.
Alkoholici su ako Dr.Jekyll a Mr.Hyde. Za triezva su zlati, ked su opiti, su neznesitelni. Treba ich nechat samych zit svoj zivot, iba ist obcas na navstevu, ked vytrezveju.
Odstahovat
@elizuella Tak áno, možno neviem, čo to je, ale autorka píše, že jej otec "popíja", tak neviem, čo si mám pod tým predstaviť. Vychádzam z toho, čo píše, že otec robí a na tom nič strašné nevidím. Určite nie natoľko, aby bol "zmrd" a nenávidela ho. Lebo sú alkoholici, ktorí vyhadzujú ženu a deti v noci na ulicu, bijú ich a sprosto nadávajú... U autorky o takom správaní nie je ani zmienka. 🤷🏻♀️
@elcoro ja na tvojom mieste navštívim psychológa a riešim seba. Otca nezmeníš a chápem, že s alkoholikom je ťažko (mali sme v rodine a teda kadečo povystrájal). Ale to aké zlo ide z teba, to je fakt strašné. Zaťať doňho sekeru? Chytiť pod krk? Udrieť? Problém ponúknuť porciu jedla?
Tiež by som po ňom nechcela poplatky za bývanie, veď ty si si asi tiež nezačala v 18 platiť všetky svoje náklady sama. Okrem toho dom si prijala dobrovoľne. Sestra dostala niečo tiež?
Na klebety by som sa ja zvysoka vyprdla. Akurát, že ak okolo seba šíriš takýto negativizmus a nevieš prísť otcovi na meno aj pred ostatnými, tak bohužiaľ budú naklonení veriť jemu.
Jeho nezmeníš, seba môžeš.
Viem ze je to tazke,ale bud sa s nim naucis nejako zit,alebo ked je taky napomocny tak ho vtahovat do roznych prac okolo domu a postupne ho "prevychovavat" v priatelskom duchu.....lebo vy sa neodstahujete a s nim tam mozno budete zit aj 20 rokov.....Treba asi nejako ovladnut ten hnev voci nemu a ist na to takticky.....Ked zila mama tak bol iny?Nepil?Treba skusit stavat vztah s nim na pozitivnych vlastnostiach ak sa da.....Kedze muz je voci nemu inak nastaveny tak by som ho vtahovala do prac cez neho pomaly,on sa bude citit uzitocnejsi a je sanca ze sa zmeni.....
@h2 tak vies... popija kazdy den, mama mu trikrat denne nalievala, kym zila, teraz po jej smrti sa najskor spustil, co ine... Akoze fajn, ze dal dom, pozemok (i ked vyplatili surodencov zasik), len napr. mne by to rodicia nerobili, ze by neprispeli na elektrinu a tieto veci. A ze by mi kydali na jedlo navarene. A to napr nevarim ako daka hviezda... Tito alkaci sa stanu potom tak cudne utocni, zlomyselni... poznam to... nemaju uz mieru v nicom... ono dakedy ti aj za triezva semtam prepne a si sprosta na dakoho, len ta to potom aj zamrzi casom, ze si nemusela, alkac ide to iste dokola, do nepricetna, mozno aby teda zakryl, ze je ovela vacsi chudak. Autorka ma zlu situaciu, ale asi okrem svojho postoja, nic nezmeni. Oca urcite nie.
@elcoro Áno, alkoholik toho narozpráva veľa, aj nezmyslov, ale ty nie si alkoholicka a ako sa o ňom vyjadruješ? Žeby gény? Správanie tvojho muža je oveľa sympatickejšie ako tvoje. Zober si z neho príklad. Keď vám otec daroval dom, môže darovacia zmluvu za určitých okolností aj zrušiť, len asi predpokladáš, že keď je alkoholik, tak nemá na to energiu a záujem, možno preto si až toľko dovoľuješ. Keď sa s ním nedá žiť, predajte dom, výplaťte otca teraz vy a kúpte si svoje bývanie.
@0silvia0 hnev a frustraciu viem pochopiť, ale takúto nevraživost a nenávisť teda nie. Ale ide len k mužovi pomôcť a ona povie chyť ho pod krk? To co jeee. Začo ho ma chytiť pod krk len zato, že ma vypite alebo ma blbé reči? Najradšej by bola keby kdesi zaliezol a zdochol ☹️ keby ich ako deti týral fyzicky, psychicky alebo teraz ich napadal ci zle robil deťom. Vtedy by som možno tie pocity boli opodstatnené ale nič také nepíše. Nám náš ujco nič zlé nerobil. V živote sme na neho nezvysili hlas nie tak ešte mu chcieť ublížiť ☹️ ba skôr sme sa báli keď išiel po dedine pripity ci sa mu niečo nestane
@lolazmola tak ti poviem že pravda je niekde vždy uprostred.... aj palica má dva konce... Neviem či si niekdy mala na krku dôchodcu.... horšie ako s deckom. Ide si stále svoje, rozumné argumenty neberie, po zadku mu dať nemôžeš - však to sa predsa nepatrí.... je to niekdy veľký problém. a to nehovorím aký niektorí starí ľudia vedia byť protivní, lakomí, vzťahovační, urážliví, domýšľaví..... Aj sa staráš a nakoniec ty si tá najhoršia. Väčšinou ti nikto nepomôže z rodiny ale čo sa týka dedenia to už má každý veľké oči a závidí aj to čo si nezdedil....
@sasitinka ja si myslím, že kto nemá v rodine pripiteho človeka, ktorému sa ničím nezavdacis a ešte je zlý to nemôže nikdy pochopiť.Denno denne.Toto nemá riešenie otec môže žiť x rokov, môže zostať ležiaci a aj tak sa budú musieť starať či platiť nejaký domov dochodcov.Skor si myslím, že je nahnevaná, že ona platí z RD a on peniaze sa dole krkom a ešte nie je dobre čo spraví.Ma zlosť sama na seba, že spravila také rozhodnutie.mozno chodila domov pomenej a nevidela koľko otec pije, ako sa správa urcite, keď prišli na návštevu sa nevytykali veci typu, že je zle navarené
Z tohto sa všetci zblaznite samozrejme, že muž je nad vecou, lebo príde z roboty a nevidí tak čo sa doma deje.
Toto sa povie za dobrotu na zobrotu bolo Ti ho ľúto a....
Keď nepomáhajú dohovory ani nič predala by som dom otcovi garsónku čo rataj, že ho položí už úplne a dovi
Tu to bude mať iba horši a horší priebeh rokmi.deti budú staršie nemôže prísť návšteva, lebo opitý dedo bude chodiť robiť cirkusy.autorka nemyslím, že si nevďačná len neskutočne frustrovana a denne atakivana nezmyslami
@77daniela77 stavala som s nim vzťah varila som mu, behala okolo neho a začal ma spinit keďže bol furt ožratý nikdy mu nebolo nič dobré,, mama s nim za 30 rokov neporobila poriadok a ja to mam skúsiť? Skúsila som, robila som všetko co sa dalo a kecal kade chodil... Tak ja mam záťaž zuby a on ma bude spinit ďalej? Nech spini ale odomna už moju pomoc nech necaka
@eliska13 hore píšem, že sme tak žili 10rokov s takým človekom. Dokonca to nebol ani mamin otec ale ujo. Áno niektoré veci mamu stvali, niektoré zamrzeli, ale určite sme neviedli také reči, že ho nenávidím a sekeru by sme do neho slahli. Keby ten dom nechcela mamina sestra nemali by sme problém sa o neho postarať do smrti. A to sa vedel aj pomocit. Na reči v dedine sme nebrali ohľad, my deti a to som mala už 17 keď sme odchádzali odtiaľ tak sme mu vedeli pomôcť doniesť niečo. Pripraviť jedenie alebo zbehnúť mu do obchodu niečo kúpiť. Zle nám nerobil nebil nás nerobil bordel. Mali sme ho radi aj keď to s nim nebolo ľahké. Bola to jeho chyba, že pil ale keby mame každého kto robí chyby od kopnúť a s ľahnúť niekde do ústavu tak neviem ako by svet existoval.
@elcoro ....no,ak si to skusala a nepomohlo,tak sa musis naucit s nim zit tak aby si si neublizovala.....vpodstate chapem tvoju nenavist z tolkej beznadeje......vyhni sa mu a rob si program s rodinou tak aby si ho mala co najmenej na ociach....kasli na neho,nevsimaj si co hovori kadetade,nic s tym neurobis,tes sa tomu co mas a tymto sa snaz nezaoberat....deti a manzel ta potrebuju,tak zameraj pozornost a starostlivost na nich,nech ste vsetci stasti a spokojni,to je najdolezitejsie.