icon

Nenávidím svojho otca

elcoro
7. aug 2020

Nenávidím svojho otca, bývame v rodinnom dome ja aj s manželom aj troma deťmi,,,, mama nám zomrela. Pred 7 rokmi,čiže ostali sme pri nom že reku aby nebol sám.
Prvé roky som sa snažila mu vychádzať v ústrety, variť prať všetko bolo pre mňa samozrejmosť,,,,, po nočnej som mu lepila pirohy a podobne dedinske jedla aby sa necítil sám a aby som mu aspoň s časti nahradila našu mamu..... Otec popíja aj keď mama žila, musela mu ulievat 3 krát na deň. Očakával to aj odomna, len mne to bolo pod moju úroveň, začal ma roznasat po dedine, že mu nič nevarim, neperiem, všetko som pokradla, roupredala, proste samé klamstvá, u všetkých ktorí mu uverili som suka ktorá sa nestará o tca, keďže nám neprispieva na domácnosť nevarim mi, periem mu zehlim, upratam, ale nevarim, prestala som s tým, aj to co som varila kedysi povedal ze mu nechuti, že je tam veľa cibule a pod. Proste bludy.... Ide o to ze ja ho neznášam, neznášam ho keď ho vidím na dvore, že ide k deťom, proste ma stále vypite, ohovára ma stále lebo stále s niekym telefonuje po tichu až septa,. Telefón do istého času neschovaval, ale už schováva, čiže už ani neviem s kým vola a pred kým všetkým ma spini, nekomunikuje s nim iba to co musím, odpovedám ale nič od neho nepotrebujem,

rubinka
8. aug 2020

@elcoro - čo zažneš, budeš siať. Si vernou kópiou svojho otca, vyjadrovanie na úrovni 4.cenovej. Takto sa jedná žena čo má byť srdcom rodiny jednoducho nemôže správať lebo dopadneš na staré kolená stokrát horšie.

alexandraalexandrova
8. aug 2020

@elcoro odist. Aj keby ste mali znizit svoju zivotnu uroven a mat menej penazi, ale sla by som do podnajmu a otca by som nechala tak. To vazne si chces zozrat nervy a takto zit este 10-20 rokov kym otec nezomrie? Znasat taketo psychicke deptanie, dennodenne, ziot v strese? Nie. Aj keby som mala jeste chleba vo vajci a zemiaky kazdy den, lebo na nic ine nemam, uz som davno odstahovana prec...viem o com pisem, tiez som chvilu zila u otca a nic lepsie som nemohla urobit nez odist...

eliska13
8. aug 2020

@childuska do domova alkoholika nezoberu a keby aj kto bude platiť 650 eur a viac nie je to ľahké sa tam dostat

childuska
8. aug 2020

@eliska13 a protialkoholické neskusite?

eliska13
8. aug 2020

@sasitinka nevšimla som si...dôležité je, že Vám nerobil zle autorke áno musí to byť psychicky náročné, keď Ti niekto príde do kuchyne a znevážiť tvoju robotu, pomoc

eliska13
8. aug 2020

@childuska zle si adresovala
To podľa mňa nemá význam človek čo pije roky tam nepôjde on nemá problém im ide už sebakritika bokom a mozog ináč funguje.Neprinutia ho je to dobrovolne

bluka2
8. aug 2020

@marca12 myslim, ze nesudim... Myslís podla toho,ze by som s alkoholikom nebývala nikdy v spoločnej domácnosti teda ani také spoluzivanie nezačala? Tak to sa mi môže stať jedine,ak je to posledná budova na zemi alebo sa z toho človeka nejako nebadane stane alkoholik. Toto ale nie je ten prípad, píše, že mama mu nalievala. Vedela do čoho ide. Čo sa dá už od alkoholika čakať. Vsak je jasné, že chľast človeku rozkladá mozog. Zároveň chápem, že každý má možnosť voľby a oni si toto vybrali. Možno sú prípady, keď maju ľudia veľmi obmedzené možnosti...neviem, či je to tento prípad, keď do baraku vrazili 70.000. za 70.000 existujú iné možnosti

sasitinka
8. aug 2020

@eliska13 a ako jej robí zle? Precitaj si ešte raz môj prvý príspevok? Ten náš ofrflal všetko čo mama navarila. V obchode hovoril ako mu nevari. Ale kašľať na to to je prepity mozog. Inak nerobil bordel, že by nás vyhadzoval alebo hukal po nás a tak. Bohužiaľ tie reči ufrflane jednym uchom dnu druhým von. Ku mne príde mama a co uvarím co upečiem na všetkom niečo nájde. A co, ja varím pre svoju rodinu a keď nechce nech to neje. Ale ponúknuť ju ponúknem.

sasitinka
8. aug 2020

@eliska13 Kto jej tam kázal ísť? My sme boli radi, že tam môžeme bývať že svoj domov nám ponúkol. Hádam ma on držať hubu a suchat nohami doma ešte by ho ona odtiaľ vysackovala tam nech drží papulu a zdochne nech ona ma pokoj.

sasitinka
8. aug 2020

Toto vidím už čoraz častejšie. Ze deti zhrabnu domy, byty a najradšej by sa rodičov zbavili. Už je to ich oni sú tam pani a starí majú doma suchat nohami a držať huby. Byt radi, že vôbec môžu ostať žiť vo svojom. A ešte aj keď im dáš celý svoj majetok tak si ešte aj plat za seba. Bohužiaľ starí ľudia sú všelijak bud to beriem aj s tým rizikom, že skratka musím doopatrovať toho rodiča alebo nemám nato nervy a vykašlem sa nato.

bluka2
8. aug 2020

@elcoro mala by si pochopiť, že keď sa pre niečo rozhodneš, berieš si celý balík, nie iba výhody z neho...

rubinka
8. aug 2020

@sasitinka - presne tak a potom sa bude pani čudovať že na staré kolená ju deti okašlu veď už teraz je neznesiteľna. Bývať s takou negativistickou osobou plnou nenávisti no neviem si predstaviť.

sasitinka
8. aug 2020

@rubinka to isté som napísala aj ja. Na bývanie je horší spoločník ako jej otec

childuska
8. aug 2020

@eliska13 aha, prepáč...

elcoro
autor
8. aug 2020

Po niektoré sa kuknite co píšete, a ze ja som zla...... Nezažili ste poniektorí nič s toho a reči mate ako pánboh a audite aká som..... Zbytočne som tu písala.....

rubinka
8. aug 2020

@elcoro - ako vieš čo ktorá zažila, by si sa veľmi divila čo dokážu niektorí ľudia zniesť od najbližších a neklesnú pod úroveň kvôli tomu. Si matka máš byť vzorom pre svoje deti v akejkoľvek situácii. Tvoje vyjadrovanie a správanie nie je normálne buď konečne kritická aj voči sebe. Tvoja mama sa chovala k otcovi tiež takto? Lebo možno áno a preto ti to príde normálne.

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
miriam11
Odpoveď bola odstránená
karolinakr
8. aug 2020

No keby si videla mojho otca, citovo chladny; najlepsi kamarat s flaštičkou.Kritizovat, to vedel.Ked odpadaval a brala som ho k doktorke ešte mi vynadal, že som protivna, lebo sa staramn o jeho zdravie !! Tuto pamätnu vetu mam v denničku- som protivna, lebo pomaham !😀😄
Ale samozrejme chodila som s nim po doktoroch, varila, kupovala jedlo oblečenie darčeky na Viámoce a narodky hojne bez problérmov
To bol moj cieĺ vždycky postarať sa o rodičov, ked vyrastiem
Ked ho nenavidiš ako vraviš, nech ti da 200€ aspoň na stravu
Normalne ho pozvi k stolu alebo zanes jedlo
Ked niečo potrebuje, pomóž mu
Poznaš tu rozpravku o 3 grošoch- 1 groš sa dava dieťaťu aby sa mal kto o mňa v starobe postarať..
Pripomenutie si všetkeho čo on pre mna spravil, kef som bola mala
Ďalej 1.prikazanie Cti otca i mať svoju aby ti bolo dobre a dlho žil na zemi
Krivdy musi preglgat kazdy z nas, keby tu vladla spravodlivosť meboli by sme na Zemi, ale v Raji
Ze ta ohovara- ppvedala by som mu - budem ti varit, ale ty prestaň klamať....
A v podstate asi mu budeš musieť aj odpustiť, ale urči si hranice, aby to bolo znesitelne pre teba i tvoju rodinu
Bohužial si priklad pre svoje deti, možno ta aj oni raz vyšuchnú na ulicu. Treba vštepovať uctu k rodičom od malička-( nie slepu poslušnosť)

alaguema
8. aug 2020

@elcoro prečo sa neodsťahujete?

alaguema
8. aug 2020

@elcoro dom sa predsa dá predať, otcovi vyplatiť čo mu patrí a každý pekne do svojho. Ak sa nevieš (a evidentne nevieš) s otcom zmieriť a začať sa k nemu napriek tomu aký je a čo robí, chovať s úctou, tak je lepšie usporiadať veci po novom. Nechápem, čo čakáš, že ti tu niekto napíše. Nejaké zaklínadlo, aby otec zrazu proste nebol? Aj to raz príde a možno potom prehodnotíš.

marca12
8. aug 2020

@sasitinka asi im rodicia necitali rozpravku o 3 grosoch

1andrea111
8. aug 2020

@elcoro rozumiem Ti je to náročné, hlavne z dlhodobého hľadiska, skús terapeuta. Nepomohlo by Ti pozerať na neho ako na chorého, ktorý zato vlastne nemôže? Čo môže pomôcť zmierniť nenávisť je pochopiť toho človeka prečo sa tak správa. A odpustiť

andreatytler
8. aug 2020

@elcoro
Moj nazor je taky ze rodicia maju moralne pravo sa starat o deti ale nie naopak. Rodicia privedu na svet dieta zo svojho vlastneho rozhodnutia a tak sa musia o neho postarat kym treba. To im nedava pravo vyzadovat starostlivost v starobe.
Moralna povinost sa postarat, sa posuva vzdy dopredu... vzdy z rodica na dieta.
Je to pekne ak sa deti postaraju o rodicov v starobe ale nie moralne povinne.

Tak isto je pekne ak rodic da svoj majetok detom (ci uz za ziva alebo po smrti) ale nie je to moralne povinne. Je to jeho majetok a moze si s nim urobit cokolvek a dieta nema pravo sa na rodica hnevat aj keby sa on rozhodol ho cely rozdat cudzim.

Myslim ze v tvojom pripade bola snaha od rodica aj dietata zo zaciatku si navzajom pomoct. Otec dal detom majetok a dcera sa rozhodla s otcom zit aby nebol sam.
Lenze casom ste zistili ze spolu zit neviete. Situaciu nevyriesite kym bude alkohol. Netreba sa o to ani pokusat.
Sekera do chrbta su velmi tvrde slova ale tak to dopadne ked sa pokusis zit s alkoholikom. Nenavist ta zozerie. Ludia co ziju s alkoholikom sa stanu sami zavisli. V anglictine sa to vola AL-ANON.

Odstahuj sa, nechaj dom cely otcovi. Nic od neho nepozaduj. Ozelej peniaze ktore ste do toho dali. To ti da ciste svedomie a pokoj na dusi. Samozrejme ze ak je tam nejaky podiel so surodencami tak to si vyries.

Co nepochopim je ako to bolo s tym nalievanim od mamy... to akoze ked si chcel vypit, tak zavolal mamu a ta prisla s flasou a naliala mu?

0silvia0
8. aug 2020

@andreatytler podla mna mal od manzelky dovolene vypit si 3x denne a ona ho tym drzala pod kontrolou, cize mala asi zamknutu flasu, ku ktorej sa on nedostal. Aj v inych rodinach, kde je alkoholik sa alkoholik vydeluje. Napriklad dostane 3 eura na den... takto to funguje v svagrovej rodine, svagor ma tiez otca alkoholika.

elcoro
autor
9. aug 2020

@andreatytler presne tak, keď chcel opýtal si. Ona naliala, postupne už ani pýtať nemusel vycvicil si ju že už mal naliate v poháriku, niekedy ani nešiel robiť pokým mu nenaliala a sedel... To vyžadoval aj odomna, povedala som nie a preto tie reči o mne začal šíriť a klamstvá. Fľašky boli u nás pochovávanie všade, nikdy u nás nemohla byť flasa normál v chladničke a keď bola, tak bola označená že koľko tam je.. Keď odpil a mama sa ho opýtala že kto odpil prisahal ze on nie a pritom odpiln2 deci alebo deco

elcoro
autor
9. aug 2020

@0silvia0 nikdy nemal žiadne peniaze pri sebe nikdy, keď dostal výplatu hneď sa mu brala keď potreboval vydelilo sa mu, a co šiel kúpiť musel priniesť doklad koľko to stalo.... Aj na tom klamal že niekedy dával stare doklady o zaplatení, je tam dátum tak mama sprost nebola

0silvia0
9. aug 2020

@elcoro a ty teraz s nim ako fungujes? Teraz ma vlastné peniaze, on si s nimi robi co chce? Po smrti tvojej mamy vlastne ziskal financnu slobodu, ktoru vlastne nepoznal?

Viem, ze ti to je pod uroven, ale on nad sebou je zvyknuty mat kontrolu, ked zila mama, o protialkoholickom lieceni sa nehovorilo?

h2
9. aug 2020

@elcoro Už som to raz písala, ale po tomto to musím len zopakovať: Chudák otec. ☹️ Nič nemal, všetko mu zobrali, všetko dostával na prídel, všetko musel vydokladovať. Celý život pod kontrolou niekoho iného.

biba2014
9. aug 2020

Jedine sa odsťahovať alebo ostat a nejako sa v ramci moznosti tolerovat...staroba je zla,ja som videla na babke a dedovi ako sa menili psychicky,mama sa o nich starala a byvali blizko nas.neraz mamu neprávom vytocili,bez dovodu...a ak sa to skombinuje s alkoholom,je to este tazsie.hlavne vy ako rodina si zachovajte svoje sukromie az sa nerozhadate s manželom.