Nepáči sa mi prezývka Betka a nikto to nerešpektuje
Som v 9. mesiaci, cakame dievcatko. Dlhooo sme boli s muzom rozhodnuty pre Alzbetku a nad inym menom sme ani poriadne neuvazovali. Lenze som sa jasne vyjadrila, ze nechcem pocut, aby mi malu niekto premenoval na Betku. Voci tej prezyvke mam normalne averziu. Povedala som to vsetkym blizkym pribuznym uz pri oznami tehotenstva - ak to bude dievcatko bude sa volat Alzbetka, NIE Betka... Nikto z muzovej strany nepochopil. Uz zhruba 3 mesiace vieme ze to bude malinka a furt dookola to musim vysvetlovat. Svagrina mi bola doniest nejake veci po svojej malej a len pocas pol hodinovej navstevy zopakovala BETKA, tak 10 krat. Tesime sa na Betku... V tomto bodycku bude Betka taka rozkosna.. Tututu a kope Betka? A to iste aj svokra a svokor. S druhou svagrinou a so svagrom nie som casto ale predpokladam ze aj pre nich bude problem pochopit rozdiel medzi alzbetou a betkou. Baby ja mam take nervy. Stale dokola ich opravujem, ale ked to nezacali respektovat za 3,5 mesiaca tak pochybujem, ze zacnu ked sa mala narodi. Podla mna to robia uz naschval, ved to mi si aj sprosty po takom case zapamatal. Normalne uvazujem ze dame ine meno. Este sa nam pacila Hanka, tam nemaju co skomolit... Ja neviem uz ci prehanam alebo co... Pretrpeli by ste ci by ste predsalen zvolili ine?
Mne sa stalo, že dal pri najmladšom synovi manžel meno Filip, hoci ja som chcela Felixa.
Pri pôrode som mala Hellp a preeklampsiu a tak som proste neriešila ako sa syn volá. Samozrejme potom to bol veľký psychoprepad a dlho sme to riešili.
Nakoniec som si vydupala, že ho budeme oslovovať prezývkou akou ja chcem - ktorá nemá nič spoločné s Filipom. Filip má len v papieroch. Syn ani nevie, že sa volá Filip.
Samozrejme babky dedky len Filipko Filipko. Že oni ho nebudú volať - hentak. Že to ani meno nie je. (jasne, keď je to prezývka). A potom plakali, rukami zalamovali, že syn nepočúva na oslovenie. No jasne, keď nevie, že to patrí k nemu. Tak teraz ho poctivo oslovujú prezývkou keď dačo chcú.
Detto teta v škôlke. Súkromnej. Že ona ho tak nebude volať, pri toľkých deťoch aby si pamätala. Ani nie po troch mesiacoch už pekne, keď niečo chcela, tak vytasila prezývku.
Deti paradoxne s tým nemajú problém. Syn sa predstaví prezývkou a ony to berú tak, ako to je.
Ešte uvidíme v škole, čo bude.
Môj názor je, kľudne jej dajte Alžbetu a po pôrode len tvrdohlavo, konštantne svoje.
Oslovovať reálne dieťa je už dačo iné ako takto v tehotenstve.
@deninka233 toto je chore, radšej ste mu mali zmeniť meno keď bol bábätko ako vyprodukovať to, že ani chudák nevie ako sa volá
Jaj veru, Alžbeta je nádherné meno. A presne preto som ho nedala pretože Betka to je hrôza a des. Ako z no lesného mená urobiť takúto atrapu je otras. Úplne chápem avšak ja som podľahla tlaku a teda ani jednu dcéru nemám Alžbetu.
A ked sa jej samej bude pacit Betka a bude to vyzadovat? Ani to nebudes respektovat?
@anonym_autor Ok tak nakoniec vycvicis rodinu, a potom budeš riešiť učiteľky v škôlke, škole, spolužiačky a ich rodičov? Daj iné meno, bude to asi lepšie pre všetkých.
Lenže alžbetu budú automaticky volať betka. V škôlke, škole, hocikde. Bude to proste betka. Nikdy som sa nestretla s tým, že by alžbete hovorili inak ako betka. Treba s tým rátať alebo vybrať iné meno. Naozaj to neovplyvníš, ľudia budú ľudí volať podľa ustálených prezyviek. Michal bude mišo, jozef jožo, mária majka a alžbeta betka. Tak to je, bolo aj bude. Nemá nikto povinnosť rešpektovať, že ty konkrétne nechceš, aby ju volali betka. Možno jej to bude v škole vyhovovať a bude chcieť byť betka. Čo vtedy urobíš? Dieťa je samostatná osobnosť. Nemôže byť všetko ako si ty dupneš. Keď nechceš za dcéru betku tak vyber iné meno pri ktorom ti nevadí prezyvka.
@anonym_b54f9f ja som sa s tým stretla. Mala som v triede ako učiteľka a nikto ju nevolal Betka. Spolužiačku tiež nie a ani kolegyňu. A sestrina najlepšia kamoška je Alžbetka a nikto jej inak nepovie.
Joj a mladsi syn, tak ten zacne na nu, ze Betaaaaaä, skoro az take prehlasovane ä tam na konci, tak uz zhuknem po nom, nech sa kroti...
@cukroska tak Šaňo je aj nas Viliam, nepochopis, ale tak ho volaju chalani. 🙃.
No a v skolke maju 3 Martinov a 1 Mateja a volaju sa chlapci navzajom priezviskami. Uz kricia po nom, ked po neho pridem, priezviskom 😅🤣.
Meno Alžbetka je krásne. Ako Alžbetka z Perinbaby. Tam jej tiež nehovorili Betka, Beta, lebo by sa to tam vôbec nehodilo. Ale poznám ľudí, akí sú ťuk ťuk na hlavičku, preto by som nedala.
@anonym_autor vykasli sa na druhých a Ty malú volaj Alzbetka. Druhých neovplyvnis. 🤷
To ako mne stále každý povie Nikola aj keď sa volám Nicol 😂bohužiaľ tomu nezabraniš. Mne sa tiež nechce stále vysvetľovať že sa tak nevolám 🫣. Tak jej daj iné meno a nebudeš mať averziu. Sú mena kedy nemáš prezývky.
@anonym_autor dávaj iné meno kvôli hnusákom, čo ti chcú urobiť naschvál. Môj syn sa volá Alex a keď mu niekto povie Šaňo ani sa neotočí. Nereaguje. Tak sme ho to naučili a funguje to.
Tak jej daj iné meno. Lebo každý ju bude volať tak ako chce, nie tak, ako to chceš ty.
@anonym_autor dávaj iné meno kvôli hnusákom, čo ti chcú urobiť naschvál. Môj syn sa volá Alex a keď mu niekto povie Šaňo ani sa neotočí. Nereaguje. Tak sme ho to naučili a funguje to.
@slovakboy ale tak prečo hneď hnusáci, čo chcú robiť naschvál? Však im sa asi páči skratka Betka. To autorka je tá, čo.má problém s týmto menom (jeho podobou)
A potom pôjde so škôly a do školy a budú ju tak volať všetky deti a uciteľky. Budes každému vyzbetlovať.Nonono to nieje Betka! To je Alžbetka!!?? Mám bratranca z Čiech. stále to Bol ina Jan,žiadny Honza!! A v dospelosti čo? Každý ho volá Honza...
Tak ja zas a znova...sa idem modliť za normálnu nevestu,keď cítam podobné skvosty.
@anonym_autor budu ju volat Betka a aj ona sa bude davat oslovovat ako len bude chciet, cim skor sa s tym zmieris, tym lepsie. Hlavne pre teba, lebo to dieta si to zariadi. Ja mam uz 15r babu,za tie roky sme presli tolkymi fazami mien :DD a dokonca ma aj velmi dobru kamosku Betku :D a vlastne vsetky Alzbety u nas volaju Betka, Beta, Babetta, Beki (??), Bebe... :DD tiez si prejdu roznymi fazami... Viem, ze ak vyslovene nejake dieta nema nieco rado, samo si povie, napr Nevolam sa Riso, Nevolaj ma Simona atd.. proste tie deti si povedia 🙂 je to ich meno.
Ty vyber take, aby sa ti pacilo a hodilo, uz s formou si poradi cas.
Mne sa stalo, že dal pri najmladšom synovi manžel meno Filip, hoci ja som chcela Felixa.
Pri pôrode som mala Hellp a preeklampsiu a tak som proste neriešila ako sa syn volá. Samozrejme potom to bol veľký psychoprepad a dlho sme to riešili.
Nakoniec som si vydupala, že ho budeme oslovovať prezývkou akou ja chcem - ktorá nemá nič spoločné s Filipom. Filip má len v papieroch. Syn ani nevie, že sa volá Filip.
Samozrejme babky dedky len Filipko Filipko. Že oni ho nebudú volať - hentak. Že to ani meno nie je. (jasne, keď je to prezývka). A potom plakali, rukami zalamovali, že syn nepočúva na oslovenie. No jasne, keď nevie, že to patrí k nemu. Tak teraz ho poctivo oslovujú prezývkou keď dačo chcú.
Detto teta v škôlke. Súkromnej. Že ona ho tak nebude volať, pri toľkých deťoch aby si pamätala. Ani nie po troch mesiacoch už pekne, keď niečo chcela, tak vytasila prezývku.
Deti paradoxne s tým nemajú problém. Syn sa predstaví prezývkou a ony to berú tak, ako to je.
Ešte uvidíme v škole, čo bude.
Môj názor je, kľudne jej dajte Alžbetu a po pôrode len tvrdohlavo, konštantne svoje.
Oslovovať reálne dieťa je už dačo iné ako takto v tehotenstve.
Toto je ozaj moc 😀
Prečo ste mu nezmenili meno po pôrode? Veď celý život sa to s ním bude ťahať.
@anonym_autor Daj meno ktoré sa ti páči vo všetkých tvaroch. Ja som tak rozmýšľala pri každom dieťati. Aby aj v zdrobnenine alebo inom tvare to stále bolo pre mňa ok.
@anonym_b54f9f ja som sa s tým stretla. Mala som v triede ako učiteľka a nikto ju nevolal Betka. Spolužiačku tiež nie a ani kolegyňu. A sestrina najlepšia kamoška je Alžbetka a nikto jej inak nepovie.
@barbie2023 vidíš, a ja ani jednu. Každopádne sa zhodneme, že je vysoko pravdepodobné, že jej ľudia povedia aj betka. Ak sa jej to samej nebude páčiť a povie ľuďom, že nechce byť tak oslovovaná, tak sa to dá, ale inak autorka nezabráni tomu, že malej ľudia automaticky povedia aj betka. Ak sa bude malej páčiť meno betka tak to ako autorka prekusne, keď má voči tomu úplnu averziu?
Buď sa zmieriš s tým, že ju niektorí budú volať Betka,alebo dáš iné meno,kde ti akákoľvek varianta nebude vadiť. Darmo vysvetluješ, nedá sa všetkým. Tak to bolo a bude. A Betka je nádherné pomenovanie. Ale aj Hana. Obe krásne mená. Tiež som ich mala v "zozname"
Môj otec mal kamaráta, ktorého každý oslovoval Jaro. Raz sme išli k nemu a na schránke mal napísané Štefan. Stalo sa to, že keď ho išli krstiť / nejaký rok 1939 / , mama ležala a nemohla ísť s nimi, a kázala, že nech mu dajú meno Jaro. Lenže tí sa cestou potúžili v krčme a keď prišli na krst, zabudli meno. Keďže bolo v ten deň Štefana, dali mu zapísať toto meno. Ale nikdy ho nikto menom Štefan neoslovil, iba Jaro.
No smola, ak chces mat Alzbetu, bud pripravena ze proste vacsina ludi ju Betka bude volat lebo to pride cloveku prirodzene. A to aj keby si mala aj na cele napisane. Ziadna provokacia to nie je.
Kamoska nazvala syna Daniel. A tiez milion upozorneni ze si nezela aby sa mu hovorilo Danko. Len krutim ocami, jasne ze mu tak naschval nikto nehovori, ale v beznom zivote staci ze tetke na ulici na otazku ako sa dieta vola povies "Alzbeta" a uplne bezne a ludsky teta zareaguje ze "Betka no aky mas krasny vrkoc". (Takisto ako Danielovi kazdy povie Danko).
Takze mas na vyber sa s tym zmierit alebo potom zazerat na cely svet.
Kludne si ju volajte doma Alzbetka ale neoduvaj sa na cele okolie, ked jej prirodzene a v dobrom povedia Betka.
No smola, ak chces mat Alzbetu, bud pripravena ze proste vacsina ludi ju Betka bude volat lebo to pride cloveku prirodzene. A to aj keby si mala aj na cele napisane. Ziadna provokacia to nie je.
Kamoska nazvala syna Daniel. A tiez milion upozorneni ze si nezela aby sa mu hovorilo Danko. Len krutim ocami, jasne ze mu tak naschval nikto nehovori, ale v beznom zivote staci ze tetke na ulici na otazku ako sa dieta vola povies "Alzbeta" a uplne bezne a ludsky teta zareaguje ze "Betka no aky mas krasny vrkoc". (Takisto ako Danielovi kazdy povie Danko).
Takze mas na vyber sa s tym zmierit alebo potom zazerat na cely svet.
Kludne si ju volajte doma Alzbetka ale neoduvaj sa na cele okolie, ked jej prirodzene a v dobrom povedia Betka.
@anonym_8e4320 nevola sa ta kamoska Zuzka?
Ked mas taku averziu voci skratenej forme, tak to meno nedavaj. Co budes behat malej za zadkom a kazdemu kto jej povie betka vyhukovat, ze jej tak nemaju hovorit lebo tebe sa to nepaci? Lebo este sa ani nenarodila a uz mas nervy z najbližšej rodiny. Uvedomujes si ze za svoj zivot sa stretne aj s inymi ludmi ako je tato vasa rodina?
🤦🤦🤦
Odvzdy Betka bola skratka Alžbety. Tak ako je Katka pri Kataríne, Milka pri Emílii, Miška pri Michaele, Kubko pri Jakubovi atď atď... Je to na Slovensku zaužívané uz toľké roky, vždy sa nájde niekto kto jej tak povie, nech sa budeš akokoľvek zavzdušňovať. Čiže pre teba je jediné riešenie a to vybrať meno, ktorému sa teda možno ani nedá urobit skratka ci zdrobnenina.... Aby ti to tak nevadilo
My sme mali v triede Alžbetku a nik jej nehovoril
Betka. Asi sme boli zvláštna trieda. Mala som kamarátku Beatu, moj otec ju nazýval Beatkou a sem tam komolil Betka. Ale Alžbetku by som si vziat nenechala..
Alzbetka,Alzbetina,Betulienka.Beta ked neposlucha,ak nie si s totoznena s takymi prezyvkami a pod.tak to meno ani nedavajte,Betka ju budu volat vsetcia.
@anonym_autor Napríklad u nás sa Alžbete nepovie inak ako Erža...nie Eržika...proste Erža

@anonym_autor no a pockaj, ked ti Alzbetka pride s tym, ze sa jej to meno nepaci a kazdemu sa bude predstavovat napr Betty 😅 mala som kamosku, volala sa Kornelia a nenavidela to meno tak strasne, ze len malokomu povedala, ako sa naozaj vola, kazdemu sa predstavovala Nela. V tej dobe to bolo este nezvycajne, takze kazdy sa pytal, ako sa vola celym menom.
Daj meno ake sa paci tebe ale zmier sa s tym, ze sa nemusi pacit inym a trosku si ho prisposobia.