icon

Nepáči sa mi prezývka Betka a nikto to nerešpektuje

4. feb 2026

Som v 9. mesiaci, cakame dievcatko. Dlhooo sme boli s muzom rozhodnuty pre Alzbetku a nad inym menom sme ani poriadne neuvazovali. Lenze som sa jasne vyjadrila, ze nechcem pocut, aby mi malu niekto premenoval na Betku. Voci tej prezyvke mam normalne averziu. Povedala som to vsetkym blizkym pribuznym uz pri oznami tehotenstva - ak to bude dievcatko bude sa volat Alzbetka, NIE Betka... Nikto z muzovej strany nepochopil. Uz zhruba 3 mesiace vieme ze to bude malinka a furt dookola to musim vysvetlovat. Svagrina mi bola doniest nejake veci po svojej malej a len pocas pol hodinovej navstevy zopakovala BETKA, tak 10 krat. Tesime sa na Betku... V tomto bodycku bude Betka taka rozkosna.. Tututu a kope Betka? A to iste aj svokra a svokor. S druhou svagrinou a so svagrom nie som casto ale predpokladam ze aj pre nich bude problem pochopit rozdiel medzi alzbetou a betkou. Baby ja mam take nervy. Stale dokola ich opravujem, ale ked to nezacali respektovat za 3,5 mesiaca tak pochybujem, ze zacnu ked sa mala narodi. Podla mna to robia uz naschval, ved to mi si aj sprosty po takom case zapamatal. Normalne uvazujem ze dame ine meno. Este sa nam pacila Hanka, tam nemaju co skomolit... Ja neviem uz ci prehanam alebo co... Pretrpeli by ste ci by ste predsalen zvolili ine?

anonym_f5adc1
4. feb 2026
@deninka233

Mne sa stalo, že dal pri najmladšom synovi manžel meno Filip, hoci ja som chcela Felixa.
Pri pôrode som mala Hellp a preeklampsiu a tak som proste neriešila ako sa syn volá. Samozrejme potom to bol veľký psychoprepad a dlho sme to riešili.
Nakoniec som si vydupala, že ho budeme oslovovať prezývkou akou ja chcem - ktorá nemá nič spoločné s Filipom. Filip má len v papieroch. Syn ani nevie, že sa volá Filip.
Samozrejme babky dedky len Filipko Filipko. Že oni ho nebudú volať - hentak. Že to ani meno nie je. (jasne, keď je to prezývka). A potom plakali, rukami zalamovali, že syn nepočúva na oslovenie. No jasne, keď nevie, že to patrí k nemu. Tak teraz ho poctivo oslovujú prezývkou keď dačo chcú.
Detto teta v škôlke. Súkromnej. Že ona ho tak nebude volať, pri toľkých deťoch aby si pamätala. Ani nie po troch mesiacoch už pekne, keď niečo chcela, tak vytasila prezývku.
Deti paradoxne s tým nemajú problém. Syn sa predstaví prezývkou a ony to berú tak, ako to je.
Ešte uvidíme v škole, čo bude.

Môj názor je, kľudne jej dajte Alžbetu a po pôrode len tvrdohlavo, konštantne svoje.
Oslovovať reálne dieťa je už dačo iné ako takto v tehotenstve.

@deninka233 Aka to je prezyvka?

jamimo
4. feb 2026

@anonym_autor to sú také slovenské sedliacke móresy. Kua, ak sa raz niekto volá Alžbetka, Alžbeta, tak je to pre mňa Alžbeta a nie Betka, Bety, Beba...Trvaj asertívne na svojom. Ja poznám mnoho detí, ktoré si vedia aj samé povedať JA som Alžbeta. Dokonca 3 ročnú Grétu, ktorá upozornila učiteľku v škôlke☝️ Ja som Gréta nie Grétuš

elisebah91
4. feb 2026

Vasa chyba, že ste meno prezradili a tak vám ho všetci idú omielat a znechutiť už vopred. My sme nevraveli alebo ku koncu. Máme syna Jozefa. Tento tvar sa nám páči a žiadny Jožko, Jojo, ďoďo či kto. Voláme ho Jozef, keď chceme krajšie tak Jozefko. A rodina? Naučila sa, videla ako ho voláme my, upozornili sme parx a nieje to veru Jožko.

sisaka
4. feb 2026

@anonym_autor Ale tvoje dieťa sa BUDE volať
Betka.
Betka nie je žiadna prezývka, je to skrátená, domácka forma mena Alžbeta. Prezývka by bola, keby ju napríklad volali Žaba, Okaňa…
Kým dieťa oslovujú akoukoľvek podobou krstného mena je odveci niekoho nútiť používať inú podobu, mimochodom Alžbetka je tiež len podobou mena Alžbeta. Predpokladám, že Alžbeta bude jej oficiálne meno zapísané v rodnom liste, nie Alžbetka.

anonym_7cd95f
4. feb 2026

Na zakladnej sme mali Alzbetu, nikto ju Betka nevolal, vsetci ju volali Beta. Hanu sme volali Hana, nie Hanka. Treba dat take meno, kde sa neda vymysliet skratka mena, ktora sa ti nepaci. A ked das Hana, necakaj, ze ju budu volat Hanka...

sisaka
4. feb 2026
@deninka233

Mne sa stalo, že dal pri najmladšom synovi manžel meno Filip, hoci ja som chcela Felixa.
Pri pôrode som mala Hellp a preeklampsiu a tak som proste neriešila ako sa syn volá. Samozrejme potom to bol veľký psychoprepad a dlho sme to riešili.
Nakoniec som si vydupala, že ho budeme oslovovať prezývkou akou ja chcem - ktorá nemá nič spoločné s Filipom. Filip má len v papieroch. Syn ani nevie, že sa volá Filip.
Samozrejme babky dedky len Filipko Filipko. Že oni ho nebudú volať - hentak. Že to ani meno nie je. (jasne, keď je to prezývka). A potom plakali, rukami zalamovali, že syn nepočúva na oslovenie. No jasne, keď nevie, že to patrí k nemu. Tak teraz ho poctivo oslovujú prezývkou keď dačo chcú.
Detto teta v škôlke. Súkromnej. Že ona ho tak nebude volať, pri toľkých deťoch aby si pamätala. Ani nie po troch mesiacoch už pekne, keď niečo chcela, tak vytasila prezývku.
Deti paradoxne s tým nemajú problém. Syn sa predstaví prezývkou a ony to berú tak, ako to je.

Môj názor je, kľudne jej dajte Alžbetu a po pôrode len tvrdohlavo, konštantne svoje.

@deninka233 to vám bolo tak zaťažko ísť mu zmeniť meno? Keď pôjde do prvej triedy, tak bude mať dieťa šok, že sa volá úplne inak a bude si musieť zvyknúť v podstate na nové meno. Sa čudujem všetkým zúčastneným, že s tebou hrajú tuto hru 🤦‍♀️

anonym_2b3dde
4. feb 2026
@anonym_f5adc1

@deninka233 Aka to je prezyvka?

@anonym_f5adc1 v dnesnej dobe mnohych pohlavi a nebinarnych osob mozno uz aj Janka alebo Kajka 🙂
cely ten pribeh je riadne uleteny, chlapec s menom Filip, ktory sa vlastne nevola Filip ma urcite zaujimavy uz aj start do zivota

anonym_2b3dde
4. feb 2026
@anonym_7cd95f

Na zakladnej sme mali Alzbetu, nikto ju Betka nevolal, vsetci ju volali Beta. Hanu sme volali Hana, nie Hanka. Treba dat take meno, kde sa neda vymysliet skratka mena, ktora sa ti nepaci. A ked das Hana, necakaj, ze ju budu volat Hanka...

@anonym_7cd95f
v tejto poangličtenej dobe aj samo dievča Alžbetka povie, že kua ake mam otrasne dlhe slovensky znejúce meno a zacne samu seba volat Bety alebo Beth, potom cela tato snaha matky vyjde navnivoč

ivik4
4. feb 2026

Ja sa tiez pripajam ku komentarom, keby ma moje dieta meno ktore sa mi nepaci, este v ten den mu ho idem zmenit

basullinka
4. feb 2026

A čo urobíš , ak ona sama povie časom, že sa jej nepáči Alžbetka, ale chce, aby ju volali Betka alebo Betty alebo nejako inak? 😅

huxy
4. feb 2026
@sisaka

@deninka233 to vám bolo tak zaťažko ísť mu zmeniť meno? Keď pôjde do prvej triedy, tak bude mať dieťa šok, že sa volá úplne inak a bude si musieť zvyknúť v podstate na nové meno. Sa čudujem všetkým zúčastneným, že s tebou hrajú tuto hru 🤦‍♀️

@sisaka no inak dcéra sa už v poslednej triede v škôlke učila písať svoje krstné meno. Neviem si predstaviť, ako by to fungovalo, aké meno by sa učil písať? A potom v škole čo, budú ďalej hrať tú chorú hru alebo ho šokujú tým, že sa vlastne volá úplne inak?

abbey1
4. feb 2026
@deninka233

@deninka233 To je k čomu dobré? Chlapec pôjde do školy, ako sa bude podpisovať? Ani nevie, ako sa oficiálne vola? To snáď nie.

anonym_f56f51
4. feb 2026
@abbey1

@deninka233 To je k čomu dobré? Chlapec pôjde do školy, ako sa bude podpisovať? Ani nevie, ako sa oficiálne vola? To snáď nie.

@abbey1 Hned v prvy den : deti ideme sa predstavit ,povedzte ako sa volate a on: Bobik Zlatoš

iwesska
4. feb 2026

To vazne jej chces az do dospelosti chodit za zadkom a kazdeho opravovat? Dajte jej radsej ine meno,ktore mozu ludia vyslovit ako chcu a nie na povel.

autor
4. feb 2026

Baby, ak sa oslovenie betka malej bude v buducnosti pacit, tak prosim, budem to respektovat. A nie neplanujem ani vykrikovat na ucitelky, aby ju volali tak ako ja chcem. Ale tu sa bavime o fakt najblizsich ludoch, ktori so mnou travia a v buducnosti budu aj s malou travit vela casu. So svokrou sme v kontakte takmer denne a pride mi divne, ze im je zatazko po tolkych napomenutiach respektovat NASE zelanie. Muz je tiez proti aby tak malu volali. Ja im to ani nehovorim nejak protivne, proste sa usmejem a jemne upozornim. A ked sa na vas zmätene pozru akoby ste ich o to nikdy neziadali nasledne PRIKYVNU ze dobre a na druhy den sa to znova opakuje... Tak nehnevajte sa, ale to mi fakt pride ako vysmech do tvare... Ale neviem, mozno fakt len dramatizujem.

huxy
4. feb 2026
@anonym_autor

Baby, ak sa oslovenie betka malej bude v buducnosti pacit, tak prosim, budem to respektovat. A nie neplanujem ani vykrikovat na ucitelky, aby ju volali tak ako ja chcem. Ale tu sa bavime o fakt najblizsich ludoch, ktori so mnou travia a v buducnosti budu aj s malou travit vela casu. So svokrou sme v kontakte takmer denne a pride mi divne, ze im je zatazko po tolkych napomenutiach respektovat NASE zelanie. Muz je tiez proti aby tak malu volali. Ja im to ani nehovorim nejak protivne, proste sa usmejem a jemne upozornim. A ked sa na vas zmätene pozru akoby ste ich o to nikdy neziadali nasledne PRIKYVNU ze dobre a na druhy den sa to znova opakuje... Tak nehnevajte sa, ale to mi fakt pride ako vysmech do tvare... Ale neviem, mozno fakt len dramatizujem.

@anonym_autor dramatizuješ a preháňaš.

lenka.25
4. feb 2026

Podľa mňa vôbec nepreháňaš . Ja nechápem , ako dospeli ľudia nevedie rešpektovat budúcich rodičov . Nechceš nič nemožné , len aby volali tvoje dieťa celým menom . A áno , na milión percent to robia naschval . Dcéra mala spolužiačku Máriu , rodičia učiteľke povedali , že si prajú, aby ju tak volala , učiteľka na to upozornila aj deti a za celých 8 rokov čo chodili spolu do triedy jej nikto inak ako Mária nepovedal .

sisaka
4. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor áno, dramatizuješ a preháňaš. Vyber meno, kde ti ich podoby/zdrobneniny nebudú vadiť a ľudia si budú môcť bez buzeracie vybrať, ako oslovia tvoju dcéru.

sisaka
4. feb 2026
@lenka.25

Podľa mňa vôbec nepreháňaš . Ja nechápem , ako dospeli ľudia nevedie rešpektovat budúcich rodičov . Nechceš nič nemožné , len aby volali tvoje dieťa celým menom . A áno , na milión percent to robia naschval . Dcéra mala spolužiačku Máriu , rodičia učiteľke povedali , že si prajú, aby ju tak volala , učiteľka na to upozornila aj deti a za celých 8 rokov čo chodili spolu do triedy jej nikto inak ako Mária nepovedal .

@lenka.25 celé meno je Alžbeta, Alžbetka je len jeho podoba, tak isto ako Beta, Betka.
Nevolaju ju ani Jana, ani Monika, ani Zuza, takže rešpektujú vyber mena.

lenka.25
4. feb 2026
@sisaka

@lenka.25 celé meno je Alžbeta, Alžbetka je len jeho podoba, tak isto ako Beta, Betka.
Nevolaju ju ani Jana, ani Monika, ani Zuza, takže rešpektujú vyber mena.

@sisaka nie čele meno je Alžbeta , zdrobnenina Alžbetka . Skratka Betka . Ale to je úplne jedno. Ale rozumiem že svokra a švagriná už len z princípu nebudu rešpektovať jej prianie : mne keď sa niekto predstaví Vladimír , tak ho volali Vladimír, nie Vlado , Vladko

tululu
4. feb 2026

@anonym_autor Myslim to v dobrom, toto je v kocke to, o com su rodinne vztahy a napr. ja aj ked mam skvelych rodicov, ktori by za mna skocili v sekunde z mosta, je xy veci, ktore nerespektuju. Niektore pochopili casom, v niektorych som casom nasla svoju chybu ja a niektore sme proste vzdali. Radim ti, aby si si vyberala boje, ktore ti stoja za to, vsetky nevybojujes. Mne osobne pride meno zalezitostou niekoho,kto ho nesie a toho, kto ho oslovuje. Ziadna tretia strana. Mne pride divne, ako vola svokra mojho muza,cize jej syna. Ale je to ich vec, nie moja.

1ivanka1
4. feb 2026
@ivik4

Neviem ci by som pretepela ale ak mas az taku averziu, daj ine. Bohuzial musis sa s tym inak zmierit, aj v skole ci beznom zivote by ju tak vela ludi oslovovalo

@ivik4 preco by sa a tym musela zmierit? Ze ludia su nechapavi? Nie, neustupila by som a opravovala ich pokial sa to nenaucia. My mame Alexandru, nie Sasku ale Alexandru. A nikto s tym nema problem, kto mal toho som opravila ja a neskor dcera. Jednoducho na Sasku nereagovala. A normalne ludia sa naucili. Aj 2,5r deti v skolke. Nemali probleom ju volat Alexandra. Ani raz mi u dveri nezazvonil zvoncek, ze niekto prisiel a pytal Sasku. Preco by aj? Nikdy sa tak nepredstavila a nikdy na to nereagovala. Nechapem tomuto trendu takto hovadit mena ak si to niekto nezela.

1ivanka1
4. feb 2026

Ja som prekvapena z tychto tu komentarov, to akoze vazne? Je problem oslovit Alzbetka? Hrozne, vazne… a poznam jednu Alzbetku a veru nehovoria jej Betka. Tiez ich to Alzbetka naucila a funguje to. To je o tom ako si ty a neskor dieta vsetkych naucite. Nie je to nemozne. Ale ak dcera bude chciet byt volana Betka nic s tym neurobis. Ale ak ju vy tak nebudete volat, tak podla mna nebude ani ona chciet.

abbey1
4. feb 2026
@1ivanka1

@ivik4 preco by sa a tym musela zmierit? Ze ludia su nechapavi? Nie, neustupila by som a opravovala ich pokial sa to nenaucia. My mame Alexandru, nie Sasku ale Alexandru. A nikto s tym nema problem, kto mal toho som opravila ja a neskor dcera. Jednoducho na Sasku nereagovala. A normalne ludia sa naucili. Aj 2,5r deti v skolke. Nemali probleom ju volat Alexandra. Ani raz mi u dveri nezazvonil zvoncek, ze niekto prisiel a pytal Sasku. Preco by aj? Nikdy sa tak nepredstavila a nikdy na to nereagovala. Nechapem tomuto trendu takto hovadit mena ak si to niekto nezela.

@1ivanka1 2,5 ročné deti ju všetky dokázali krásne oslovovať Alexandra? Super šikovné.

1ivanka1
4. feb 2026
@abbey1

@1ivanka1 2,5 ročné deti ju všetky dokázali krásne oslovovať Alexandra? Super šikovné.

@abbey1 no si predstav, aj ked nevedeli cisto pismenka co je normalne, nenapadlo ich volat ju Saska. Normalne sa to naucili a nic sa im nestalo. Dokonca aj moja druha dcera s poruchami reci ju tak vola, a nie nebolo to cistw zo zaciatku, ale nikdy to nebolo Saska. Komu to je dlhe, zavola na nu Alex - co respektuje aj ona. Ale nikdy nie Saska.

anonym_f5adc1
4. feb 2026

Ja by som dala malej ine meno, hlavne take, ktore sa neda pokomolit.
Mam dceru, ktora sa vola Laura, uz je dospela a v skolke, skole aj na strednej jej vzdy hovorili pekne, Lauri. Jedna pani ucitelka Laurika, ale v rodine, tak som mala tiez tlak 300 jej babky a starsie rocniky hovoriili LaVra a viackrat som slusne upozornila, ze je Laura a este som dostala sprda, ze preco sme jej dali take citujem "debilne meno", Takze autorku chapem, cudzi ludia su velakrat empatickejsi a milsi ako rodina.

ivik4
4. feb 2026
@1ivanka1

Ja som prekvapena z tychto tu komentarov, to akoze vazne? Je problem oslovit Alzbetka? Hrozne, vazne… a poznam jednu Alzbetku a veru nehovoria jej Betka. Tiez ich to Alzbetka naucila a funguje to. To je o tom ako si ty a neskor dieta vsetkych naucite. Nie je to nemozne. Ale ak dcera bude chciet byt volana Betka nic s tym neurobis. Ale ak ju vy tak nebudete volat, tak podla mna nebude ani ona chciet.

@1ivanka1 ano mala by prijat fakt ze nie kazdy to bude akceptovat. Lebo si to nejaka matka nezela. Ludia su rozni,bohuzial. Uz teraz vidi ze len z rodiny je ich vela. Nejakej buducej kamoske ,spoluziacke ci ucitelke moze byt naozaj uplne na haku co sa jej matke paci alebo nie. Ale nevravim, kludne ich ustavicne upozornovat moze, to jej nik nezakaze. Ale zmierit sa s tym jednoducho musi lebo su ludia a ludia 💁🏻‍♀️. Nefuka nam kazdy praskovy cukor do zadku. Moze to prijat ako fakt ze sa to bude stávat, alebo sa s tym moze roky zozeriat.
Ale vidim koment, vraj jej to vadi len od rodiny. Tak to je lepsi pripad

viestta
4. feb 2026
@jamimo

@anonym_autor to sú také slovenské sedliacke móresy. Kua, ak sa raz niekto volá Alžbetka, Alžbeta, tak je to pre mňa Alžbeta a nie Betka, Bety, Beba...Trvaj asertívne na svojom. Ja poznám mnoho detí, ktoré si vedia aj samé povedať JA som Alžbeta. Dokonca 3 ročnú Grétu, ktorá upozornila učiteľku v škôlke☝️ Ja som Gréta nie Grétuš

@jamimo nie su to slovenske moresy. V anglictine je Robert aj Bob, aj Robie. Samantha moze byt Sam. To len ako priklady

lydiasabolova
4. feb 2026

Podľa mňa ti to rodina robí naschvál alebo sú vážne veľmi nechápaví.. my máme Miriam, nepáči sa nám prezývka Mima a Mimka, a normálne to všetci v rodine rešpektujú a oslovujú ju Mimi alebo Miriam (má 2r, preto tak zdrobneno) občas sa niekto zabudne, ale to vidím, že to je len z toho dôvodu, že sa sústredia na záležitosť, ktorú chcú povedať, napr. že netreba ti pre mimku niečo? čo sa Mimke stalo, že tak veľmi plače? ale tieto situácie sa vyskytnú možno 3 do roka.. a aj viem, že im to ide tak na jazyk, lebo moja sesternica je tiež Miriam a celý život ju voláme mimka, tak hlavne moja strana rodiny tam má silný zvyk.. ale vidíš, dokážu to aj napriek tomu

sisaka
Odpoveď bola odstránená