icon

Neplatič nájmu v ťažkej situácii

fkata
10. júl 2018

Ahojte,
neviem či mi viete poradiť, ale skúsim.
Dali sme 3 izb. byt pre prenájmu. Býval tam druh a družka a jej 2 maloleté deti z 1. manželstva. Nájomnú zmluvu uzatváral pán, ten medzičasom odišiel do zahraničia, nakoľko sa rozišli. Zostala tam pani s deťmi, navyše tehotná, ktorá nám už 2 mesiace neplatí nájom.
Čo s tým? Ona sa nám vyhráža, že ju na ulicu vyhodiť nemôžeme. Pán je mimo, neviem sa s ním spojiť. S ním takéto problémy neboli.

whatever1
11. júl 2018

Inak nechapem ako si zena ktora je sama v druhom stave a este s dvoma detmi dokaze takto vyskakovat. Pokial by som Bola na jej mieste tak by som isla 100krat radsej do neakeho azyloveho domu ako takto zit v strachu a v strese ze ma mozu hocikedy vyhodit..

whatever1
11. júl 2018

Je to hrozna situatia, ale riesit sa urcite da. Ale nie takto..

xeniagb
11. júl 2018

Prečo by si ju nemohla vyhodiť?

laska201
11. júl 2018

Ked sme byvali v podnajme davali sme 3mesiace najom dopredu a ked to clovek ukoncoval tak bud sa tie 3mesiace neplatilo alebo vratil zalohu.Ale vzdy by mal povedat ze odchadza a konci lebo najomna zmluva bude pokracovat dalej a vymahat by ste to mali od neho ked je zmluve napisany.takto isto svagrovi sla zmluva na slobodarke aj ked tam uz davno nebyval ale nikomu nic nepovedal.takze dlh mu rastol co vobec nemuselo keby to oznamil ze konci.

erikavesela
11. júl 2018

@whatever1 asi si nikdy nebola na strane prenajiatela, ze?

whatever1
11. júl 2018

@erikavesela ako to myslis?

erikavesela
11. júl 2018

@whatever1 tak, ze si asi nikdy neprenajimala, pretoze beplaticov nedonutis

whatever1
11. júl 2018

@erikavesela No to nie, ale mam znamych co prenajimaju tak uz som pocula dost historiek, ale toto je fakt sila. Nechapem tu zensku kde nabrala drzost povedat ze nema peniaze, ale ze nikam neodide a ze ju nemoze vyhodit... 😮 som zvedava ako to dopadne.

xeniagb
11. júl 2018

@lus83 to je, ale svinstvo.

mpg
11. júl 2018

@fkata Treba nájsť dobrého právnika a ten to zariadí.

fkata
autor
11. júl 2018

@whatever1 Kaucia nebola vôbec.

stanulienkat
11. júl 2018

Ved zmluvu nemas s pani. Vyhod ju a nahlas ju ako squoterku.

fkata
autor
11. júl 2018

@ukulela S pánom vôbec, SK tel. je nedostupný, listy nepreberá, maily nevyberá.

matazirafa
11. júl 2018

Inak co je to tiež za "pána" co nechá tehotnú ženu samu ešte s ďalšími deťmi ide niekam do riti a nikto o ňom nič nevie. Oni budu podarená rodinka asi všetci. Každopádne sa poraď s právnikom ako sa ich co najrýchlejšie zbaviť aby to nakoniec neotocili celé proti tebe. Inak panička je inak drzá že bývať chce ale platiť nie.. Kašli na humanizmus a choď do nej kým neporodí lebo potom budeš mať ešte len peklo s nimi.

whatever1
11. júl 2018

@fkata za dobrotu na zobrotu😞

duun
12. júl 2018

@citronely "preto je dolezite ist tak, ze sa prihlasujes na danovy urad a odvadzas original dane... Ak je byt prenajimany na cierno nemozes vyhodit tehotnu zena aj ked je to tvoj byt... Je to svinstvo..". Len som sa pousmiala, že aké hrozné je, že niekto nemá ochranu podľa zákonov štátu, ak ten štát = všetkých platičov dane de facto okrádaš pri prenajímaní na čierno o dane z príjmu :D :D ale uznávam, že je svinstvo, ak by si nemala mať právo užívať svoj majetok.

Ak pani, čo je tam bez zmluvy aj naviac neplatí, potom by mala ísť preč (deti-nedeti, tie sú predsa jej zodpovednosť, ktorú nesmie posúvať na prenajímateľa!) Keby majiteľka bytu (hypoteticky a neželám jej to) mala podobne zlú situáciu a napríklad zrazu by nemala s deťmi kde bývať, tak je svinstvo, ak by mala ostať ona na ulici pred vlastným bytom, lebo je tam nelegálna podnájomníčka?!

majusqa77
12. júl 2018

prva vec - zmluva nemusi byt uzatvorena pisomne, moze byt aj ustne. tym padom sa moze povazovat, ze uzatvorena bola, kedze vy viete uz dlhsie o tom, ze tam byva.
dalsia vec - sama nezmozes nic. treba dat podanie na sud o vypratanie nehnutelnosti.
ak vojdes do bytu, vymenis zamky ta moze zazalovat este za nelegalny vstup do bytu a nebodaj ta moze zazalovat za kradez a bude tvrdit, ze jej nieco z bytu zmizlo.
je to na dlho, bohuzial. ja som koli tomu byt radsej prestala prenajimat

citronely
12. júl 2018

@duun ano potom som citala ze zmluva je podpisana s niekym inym. takze to je uz ina situacia 🙂

majkeel
12. júl 2018

Nie som ziaden pravnik ale... Zaklad prenajmu je mat zmluvu na dobu urcitu, vzdy na rok (extremne opatrni mozu na 3 mesiace) a dodatkami ju predlzovat. Zmluva na dobu neurcitu je zaruka problemov. Pri skoncenej zmluve (ukoncena platnost) mozes vystahovat, ale asi nadalej plati - zohnat nahradne byvanie. Ale myslim, ze staci najst nieco v ubytovni a ked sa to najomnikovi nepaci, jeho problem, Ty si si povinnost splnila. Za druhe, neprenajat nikomu, co vyzera ako socialny pripad, zije z vyplaty do vyplaty, ci ziju len tak na kopke s malymi detmi.

Jedina cesta je asi pockat, ze 3 mesiace nezaplati, potom dat oficialne vypoved z bytu (s vsetkymi nalezitostami, ktoru nemozu napadnut pre neplatnost), bezi dalsia 3 mesacna vypovedna lehota, (cize uz si na 6 mesiacoch), vystahovat, dat to na sud, potom vymahat dlznu sumu, ktoru asi nikdy neuvidis. Co sa tyka vypratania, asi az po tych 6 mesiacoch, zdokumentovanej komunikacii, podanej vypovedi, mat so sebou svedkov a vsetko natacat na kameru. Inak Ta moze obvinit z nezakonneho vstupu a kradeze vymyslenych veci.

V Cechach maju od r. 2015 zakon, ze sa moze dat vypoved ihned po neuhradenych 3 najmoch (3 mesiacoch) a najomnik nema pravo na nahradne byvanie.

majkeel
12. júl 2018

Toto je zaujimave riesenie v Spanielsku
https://plus7dni.pluska.sk/Zahranicie/Nocna-mor...

erikavesela
12. júl 2018

@majkeel ja viem, ze extrem, ale vypratat a vyhodit veci...teda ziadny dokaz o tom, ze tam ta svina bola..ma male deti?...no a?...co ak ma majitelka tiez male deti a tiez potrebuje k rodicovskemu pomoc prave prenajmom?...sorry, na svine len svinsky...asi tak

natalyyyy
12. júl 2018

Nemá zmluvu, neplatí, nemá tam čo robiť.

beton
12. júl 2018

@majusqa77 v tom prípade sa byt vypratáva s policajtmi a vecií sa zaplombujú, prípadnré už do zmluvy dáš, že nevypratané veci ostávajú tvojim vlastníctvom, príp. za urč, sumu. prenájmu sa netreba báť, len to treba mať všetko podchytené.
@duun žiaľ, u nás je to naopak. Keď máš zmluvu a sa toto stane, tak naozaj podnájomníčku s vyživovanými deťmi nemôžeš vyhodiť. Keď však zmluvu nemáš, tak dovi-dopo...kto ste, čo tu chcete, vlámali ste sa mi do bytu...volám políciu na Vás....

majusqa77
12. júl 2018

@beton ale policajti bez rozhodnutia sudu o delozovani nepojdu

beadgirl
14. júl 2018

@danielka7 aj ústna dohoda je dohoda. výpoved dať písomne doporučene. ak nepreberá poštu, ísť tam osobne so svedkom, najlepšie s domovým dôverníkom. všetko zákonné postupy. a následne riešiť vysťahovanie...

danielka7
14. júl 2018

@beadgirl áno,ale ona nemá ani ústnu dohodu s ňou podľa všetkého čo písala. Chyba je v tom že čakala až doteraz a nie hneď ako mala

beadgirl
14. júl 2018

@danielka7 to jednoznačne, mala riešiť po prvom nezaplatenom nájme 🙁

sif
14. júl 2018

U nas bol podobny pripad. Dvaja chlapi v byte, jeden odisiel a druhy chcel platit len polovicu, s cim sme nesuhlasili. Zmluva bola uz aj neplatna v tom case. Zavolali sme policiu, ze ideme do svojho vlastneho bytu vymenit zamky, s tym, ze sa tam nachadza cudzia osoba a obavame sa, ze bude robit problemy a branit nam v tom. Pockali sme pred vchodom policiu, no a kedze pan nemal ako preukazat, na zaklade coho tam je, nemal ani prechodny, ani trvaly pobyt, musel opustit byt hned. Vymenili sme zamok a dohodli sme sa, ze si tam necha veci a druhy den rano si zabezpeci odvoz a vezme ich. Policia bola praveze v tomto velmi napomocna a viacmenej to vyriesili za nas. Akurat som si vytlacila list vlastnictva, ten som ukazala policajtom a viac ich nezaujimalo, ci ma pan kde ist alebo tak, oni riesili, ze v nehnutelnosti sa nachadza osoba bez nasho povolenia.

V tvojom pripade by som skusila asi to iste, ved ta osoba sa neopravnene zdrziava v tvojom byte, nie si charita.

erikavesela
14. júl 2018

@sif super, myslela som, ze policia v tomto pripade nic neurobi...perfektne dte si vybavili👍

oli18
Autor odpoveď zmazal