icon

Nevesta je lascívna

natuska87
17. dec 2020

Hovoriť s ňou je "umenie".Každé piate slovo je "vybrané".Nepomohli ani taktné upozornenia, ani prosby.

nistika
17. dec 2020

toto je tazka tema. naozaj tuto situaciu nezavidim. nebudem ani radit co robit nerobit, mozno je proste aka je a nieje v jej silach sa zmenit....a mozno len nechce. neviem ktora moznost je horsia. ale urcite by som to neriesila so zynom poza jej chrbat. ak sa to dozvie-a to sa dozvie, lebo syn pride domov a povie, mal som taky rozhovor s mojou mamou ze.....no mohla by to vnimat ako ohovaranie alebo huckanie proti sebe. a vas syn si ju uz raz vybral, cize rodinnym vztahom by to nijako nepomohlo. skor jednat na rovinu. ani nie taktne naznacit, ale jasne vyjadrit, ze vam to je neprijemne. jasne ale slusne.alebo akceptacia ak je to vo vasich silach a prekusnut.

naty2020
17. dec 2020

@natuska87 a keď prídu časom deti... To bude pekná vizitka jej ako matky... 😔😔😔

221girl
Autor odpoveď zmazal
dkethe
17. dec 2020

Tak to bude fakt nejaka cudacka, ja tiez poznam skarede slova :D ale pred rodicmi,kolegami, ich nepouzijem.
Problem je, ze ked je vulgarna pred vami, bude raz asi aj pred detmi a to je pruser

via88
17. dec 2020

Tak je aka je no 😁 ak je inak spravna zenska, zasadova, starostliva... tak by som toto prehryzla nejak 🙂

ukulela
17. dec 2020

@natuska87 snažím sa predstaviť konverzáciu. Ona u vás vulgárne nadáva? Asi by som jej rovno povedala, že Majka, prosím, nenadávaj vulgárne pri mne. Nerobí mi to dobre. A ak by to nerešpektovala, otočím to proti nej. Majka, to si ale čo za pixovinu kúpila? Ale si ten koláč doxebala.... To by už jej došlo snáď. A ak nie, tak skrátka obmedziť s ňou konverzáciu.

jana_eyre_2
17. dec 2020

Tu by ma veľmi zaujímal konkrétny príklad ako jej lascivnost vyzerá... Sa vyzlieka pred svokrom? Zvádza ho, rozkrocuje nohy? Alebo ako to vyzerá?

acrobaleno
17. dec 2020

Lascívna? V tomto prípade by som skôr použila vulgárna. Lascívna má trošku iný zmysel. Asi ma tu vypoklonkujete preč, ale všetky sa hráte na "jeeeminenko, ja tak nehovorím". No to chcem vidieť. 😂 Tak dievča nadáva, no bóže. Pokiaľ to nie je ochlasta špindíra a rozhoďnožka, tak je to ok.

0silvia0
17. dec 2020

inak ja som si doteraz myslela, že slovo lascívna znamená koketná. Autorka používa slovo lascívna skôr ako vulgárna.

natuska87
autor
17. dec 2020

@deti9
@basska_b Ďakujem za chápavé reakcie...

ukulela
17. dec 2020

Baby, tak ja vulgarizmy v reči používam. V spoločnosti ľudí, ktorým to neprekáža. Tak ako nenadavam do boha v spoločnosti veriacich kolegov. Ale viem, pred kým môžem skonštatovať, že to môžem jxbat. A u svokrovcov by som to teda nepoužila. Hocijako mi huba narástla, je predsa aj nejaká slusnost.
@acrobaleno takže nie, ak jej niekto naznačuje, resp. Jasne povie, že mu je také vyjadrovanie proti srsti, tak by jej malo dopnut.

acrobaleno
17. dec 2020

@ukulela Tak asi toho v mentálnej oblasti veľa nepobrala.

sanssa
17. dec 2020

nuz ak s tym nema problem vas syn tak si na to jedine zvyknut ;)

elizabet173
17. dec 2020

@natuska87 fuuu, no ty si veľmi slušná, ja by som sa pri prvom sprostom slove zdvihla a odišla by som z miestnosti so slovami, že na takýto slovník nie som zvyknutá. A bolo by mi srdečne jedno, či sa urazí alebo nie. Tvojmu synovi je fuk, že sa za ňu bude hanbiť všade, kde otvorí ústa? Netvrdím, že človeku sem tam nevybehne, ale toto by som nedala.

evica01
17. dec 2020

Co tak nastavít jej zrkadlo.
No ahojte dop.e, aka bola cesta? Nap.u ked je teraz vela aut.

Hroza co? To len taky napad.

evica01
17. dec 2020

@acrobaleno tu nejde o to, ze nema nadavat medzi kamoskami.
Tu ide o uctu k rodicom.

evica01
17. dec 2020

@ukulela presne takto si to predstavujem. Najprv zrozumitelne poziadat a potom toto.

mpg
17. dec 2020

@natuska87 Mohli ste na to upozorniť svojho syna ešte pred svadbou, že toto je niečo
s čím budú problémy. Sú takí ľudia, ktorí rozprávajú vulgárne z dôvodu, že majú dosť malú slovnú zásobu a ani nehľadajú vhodné spisovné slovo, ale povedia nejaký vulgarizmus. Aj ľudia so sklonom k alkoholu, to často robia. Takí citlivejší to nemajú radi a určite to nebude vhodné ani pre malé dieťa. Nato by ju mal upozorňovať hlavne jej muž, svokrovci na to majú malý dosah.

mlska19
17. dec 2020

Ach,tolko pseudomoralistov sa tu zasa zislo.Poznam damu,ktora keby mala hanlive slovo po slovensky vyslovit,tak sa bude cela cervenat a ked ho vyslovi iny,hned napomina.Ale bez problemov hovori "p"-slovo po polsky a kazde dieta je u nej zasran.Ludi neprerobite,ak nevesta pouziva vybrane slova,nebude sa ich kvoli svokre oducat.Takze sa s nou nerozpravajte,ked vam to vadi.Ani moj svokor nezacne hovorit spisovnou slovencinou,ked pride niekam na urad len preto,ze uradnicke sa nepaci jeho narecie.Kto je ako nauceny,tak bude rozpravat.

vroni
17. dec 2020

@mlska19, tu nejde o pseudomoralistov. Aj ja občas zabohujem, až sa steny zatrasu alebo použijem hrubší výraz (typu zasran, škatuľa, nie doslova vulgarizmus), ale určite tak nezačnem rozprávať v spoločnosti. Takže by som milej dáme povedala, že kým si kladie nohy pod môj stôl, bude rozprávať slušne alebo držať hubu, jej voľba. Ale jej krcmovy slovník počúvať nebudem. Ale zase by ma nikdy nenapadlo perovat niekoho pre nárečie ci nespisovný zvrat (okrem tomu nechápem, to stráviť nedokážem 🤮)

jana_eyre_2
17. dec 2020

@mlska19 vulgárnosť a nárečie sa nedá porovnať, keďže v prvom prípade ide o slušnosť voči človeku.. aj ja si viem uľaviť nadavkou pri niekom blízkom napr kamoška alebo mužovi.. ale tak ako sa proste zo slušnosti nerozpráva vulgárne pred deťmi, tak sa nerozpráva ani pred partnerovymi rodičmi lebo je to slušne.. tak sa ani neprdi a negrga pri spoločnom stole napr., ani sa nenechávajú otvorené dvere na toalete keď človek kaká.. jednoducho nejaký bontón existuje, hoc ho mozno porušis pri naozaj blízkom.cloveku, neurobíš to pred širšou rodinou.. ak to nevie niekto dodržať tak je buran, nie človek čo dodržuje slušnosť moralista..

janulka1802
17. dec 2020

Hm, ja dám taký iný pohľad, resp. skúsenosť. Poznám jednu takú pani v rokoch, jej slovník fakt tvorí veľa nadávok, ale po ľudskej stránke je to osoba, ktorá pomože, poradí, proste srdce zo zlata. Presvedčila som sa v ťažkej situácii. Hm, potom v blízkej rodine mám takú puritánku, ktorá kolabuje už asi aj pri nadávke "do riti", ale jej charakter je inak otras. Tak ja za seba radšej by som mala nevestu, ktorá by používala aj vulgárne výrazy, ako príšernú puritánku. Inak, tá známa, čo nechodí ďaleko pre expresívne slovíčka je aj veriaca a aj farárovi sa z toho spovedala a ten sa zasmial nad takým "hriechom", že to ani hriech nie je, pokiaľ nespomína meno božie.

jankalukasova
17. dec 2020

@natuska87 lascivna ci vulgarna?? To je celkom rozdiel.

sunyrose
17. dec 2020

Zdravím, keby som bola na vašom mieste, veľmi by mi takýto postoj nevesty prekážal. Tiež mám dospelé deti a hoci niečo podobné nezažívam, iba holá predstava ma už desí....Človek sa zmení iba vtedy, keď naozaj chce...Z toho, čo tu čítam mi je jasné, že ochotu nevesta nemá. Ja by som teda nebola ochotná tráviť s ňou ani minimum času, pretože jej postoj by som prijala ako hrubú neúctu voči mne. A svojmu dieťaťu by som to taktne vysvetlila, že proti nemu nič nemám, ale teda proti neveste toho mám dosť! Tiež ma to veľmi mrzí, že slušné správanie a úcta k rodičom sa čoraz viac vytráca zo života ľudí. Prajem veľa síl.

mlska19
17. dec 2020

@jana_eyre_2 Mozno ma svokru za blizsieho cloveka ako svokra ju. Inak suhlasim s janulka1802,ja by som cloveka podla toho,ci zanadava,nehodnotila.Skor mi vadi take to pretvarovanie,ze milacik,mojaaa a ked sa zatvoria dvere,uz sa ohovara.Ale ja som sa pohybovala v ciste muzskych kolektivoch,kde sa aj nadavalo a nikto sa nad tym nepozastavoval (a to boli chlapi vzdelani,talentovani a s rodinami),nie som na to hakliva. Asi by som tu zivotnu skusenost odporucila viacerym.

mpg
17. dec 2020

@jana_eyre_2 Aj ja sa nato pozerám tak, že určitá hranica sa patrí dodržiavať, aj v slušnom vyjadrovaní a správaní, človek sa hodnotí ako celok a zbytočne bude mať vzhľad a oblečenie luxusné alebo mať aj nejaký titul, keď jeho správanie a slová, ktoré povie budú vulgárne a neprimerané situácii. Ešte skôr je to prehliadané u mužov, ale aj tam by mali rozoznávať, či také slová povedia kamarátom, v krčme, na futbale alebo starším ľuďom na návšteve.

jana_eyre_2
17. dec 2020

@mlska19 Aj ja som sa pohybovala v kolektíve kde bolo viac mužov ako žien, nemám problém s tým ak niekto nadáva, len to pri niektorých ľuďoch budi dojem, že uvažujú troska jednoduchšie ak to s vulgárnostou prehanaju.. len som sa snažila vysvetliť že k niektorým ľuďom s určitým rešpektom treba pristupovať, lebo to JE slusne.. a medzi takých ľudí patria aj svokrovci..

navyse, nehodnotí sa tu celkovo nejaky človek, (aspoň som to nepostrehla) hodnoti sa tu správanie a to je rozdiel.. to snáď nikto nemôže rozporovat že aj človek čo sa nevie chovať v spoločnosti môže byť veľmi dobrý človek, ale etiketu prosto pre niečo vymysleli.. môžeš ju samozrejme nedodrziavat, ale ťažko potom očakávať od spoločnosti že to musí akceptovať ak jej to je nepríjemné... je to ako s nahotou, môžeš mať nahé prsia aj na ulici, ale nemôžeš očakávať že to okolie nepohorsi, pretože to JE jednoducho neslušné..

pupavka89
Odpoveď bola odstránená
kakawah
17. dec 2020

Chceli by to nejaký príklad, nech sme v obraze. Silno pochybujem že pred vami povie do p***, alebo k****.
@natuska87

janulka1802
17. dec 2020

@mlska19 100% súhlasím s Tebou. Ja kebyže som na mieste autorky a strašne by mi to vadilo, prehodila by som s ňou o tom reč, kde by som ju poprosila, či by aspoň pri mne nemohla trochu krotiť svoj prejav. Iné riešenie tu nevidím, či???