Neviem ako sa tešiť zo života
Na zaciatok chcem povedat, ze som tu uz dlhsie, len som nemala odvahu napisat o mojich problemoch pod tym starym nickom.S mm sme spolu uz skoro 15 rokov. Mame 2 deti, mladsi mal nedavno 3 roky, starsi je uz teenager.Problem je v tom, ze obe nase rodiny na nas kaslu, nezaujem o vnucata, len aby mali svoj pokoj, este aj navstevy su len na presne vyhradene prilezitosti- meniny, narodeniny, Vianoce, mimo toho sa vobec nenavstevujeme, pretoze oni si to nepraju.Pritom byvame v jednom meste. Je mi z toho smutno, ze moje deti su pre moju a mm rodinu vzduch, neviem sa s tym zmierit.Aj mm je z toho nervozny cim dalej tym viac, pretoze, sme na deti stale sami, ked je maly chori, co je kazdu chvilu, musi si to v praci vybavit on, lebo ja nemozem zostat doma, pretoze ma nema, kto zastupit. Pritom mm ma velmi narocne zamestnanie, taha same nocne, ked je maly chory, lebo nase maminky chcu oddychovat.Hlavne, ze mi dvaja sme uz total vycerpany, stale sme aj my chori, pretoze uz nevladzeme a maly je este aj strasne zivy, takze pri nom oddych nehrozi.Pri starsom sme boli mladsi tak sme to nejako prezili,ale teraz neviem ci to ustojime.Nas vztah je na bode mrazu.Mna uz nic nebavi, aj z maleho sa neviem tesit za takuto cenu , velakrat som olutovala, ze nemusela uz riesit taketo problemy, keby sme mali len jedno dieta.Dakujem ak mi napisete nejaku radu alebo nazor na moj problem.
@anjeli_k nuz mas jedno dieta a nepracujes popri nom tak to je jasne ze sa da zvladat to sa neda porovnavat so situaciou matky, ktora pracuje ma deti a vsetky prace ktore robis ty cez den ona robi po praci plus k tomu kontrola a pisanie DU a podobne.
A tiez je rozdiel mat k dispozicii pomoc rodicov aj ked sa ti zda ze nepotrebujes a ine je vediet ze ju nemas dieta ochorie problem s OCR a pod...
@znicena a skusala si si najst nejaku "nahradnu babku"? u nas v okoli je ich plno - starsie damy, ktore davaju pozor na deti v skolkarskom veku, zatial co rodicia pracuju, stari rodicia pracuju, alebo nemozu z ineho dovodu pomoct..
mozno je v okoli niekto, kto by bol ochotny pomoct na par hodin za par penazi - kedze uz obaja pracujete, mozno by sa to dalo aj financne utiahnut.. a ak som spravne pochopila, potrebujes pomoc hlavne v case choroby mladsieho dietata..
inak poznam vlastne velmi malo zien, ktorym pomahaju rodicia, alebo svokrovci - zvacsa teda najma z dovodu toho, ze este sami pracuju a nemaju ako pomoct so starostlivostou, ale vlastne sa jedna o tu istu situaciu, len s tym rozdielom, ze stari rodicia by aj chceli, ale nemaju ako.. o par rokov v takej budem aj ja, nasa babka ma zas zdravotne problemy a ak ma cas, tak dava pozor na vnuka od dcery..
neminaj energiu na riesenie niecoho co nemozes zmenit /to, ze stari rodicia su neochotni/, zameraj sa na pozitivne stranky zivota.. viem ze to nejde hned, ale da sa to - len sa proste musis nejako odstartovat a najst ine riesenia..
Ahoj....prepáč mi, ale VZCHOP sa i s mm...
Muž odišiel skoro na 5 mesiacov cca 2000 km od nás, deti mali necelé 4 a 2 roky a najmenšie 6 týždňov...zvládli sme to..bolo to neuveriteľne náročné, no zvládli...asi kvôli tým 3 veciam - viera, nádej, láska ?!!
Zmeňte prácu, ja tiež som bola na OČR asi 5 krát s 3 deťmi za 9rokov, ale.....skúste zmeniť postoj...pozíciu..život....
@bebsi nesúdime snažíme sa jej dodať optimizmu a silu aj keď viem že sa to niekedy nedá ..ja to mám opačne bohužiaľ ,ale vždy sa dá tešiť zo života detí veď preto tu sme držím palce všetkým maminám
@znicena myslím si, že základnou vecou, ako sa so všetkým vyrovnať je jednoducho sa rozhodnúť, že si nebudeš nárokovať pomoc od starých rodičov lebo práve toto ťa podľa tvojich príspevkov najviac frustruje- samozrejme, je to smutné že sa nestarajú, ale je to ich slobodné rozhodnutie a tým, že budeš zatrpknutá a na nich nasrdená ho nezmeníš
.
urob toto cvičenie predstavivosti sama pre seba - jednoducho si predstav, že byvate od nich nie 500m ale 500km a že ti nie nechcú, ale nemôžu pomôcť- a hotovo- ak toto zvládneš, budeš podľa mňa omnoho spokojnejšia, lebo keď ich z toho prestaneš obviňovať, začneš namiesto toho hľadať riešenia- ktorých je asi dosť, najprijatelnejšie mi pripadá zoznámiť sa s nejakou staršou pani v okolí, ktorá vás bude mať rada, vyplní tú prázdnotu v srdci detí a prípadne za nejaký peniaz to dieťatko občas postráži alebo poň zbehne do škôlky- určite sa to dá, mám kamarátku, ktorá svoju náročnú situáciu vyriešila presne takto...
,
a samozrejme, aj mladý môže pomáhať v domácnosti viac- to ešte žiadnemu puberťakovi nikdy neuškodilo práve naopak...
@znicena no ja nemam konkretnu radu. Len sa vyjadrim k tvojej situacii. Moja svokra byva od nas 10 metrov!!!! Mam dve deti. dcera bude mat tri, mala ju na rukach asi dva razy po dve minuty. Syn ma vysse roka a s tym nebola vobec. Len im nieco zkrici cez plot, ked ich vidi vonku. Kupi im veci na sviatky, na vianoce- vsak, aby kamosky videli. Muzovi ku sviatku posle smsku, bo to ma neskutocne daleko. A je na invalidnom!! 🙂Ale vies co? Ja som tomu neskutocne rada, vsetko mi ulahcuje (okrem toho, ze ma okydava, kde moze). Aspon jej nemusim deti odopierat, bo fakt by som jej ich nedala 🙂
Ked ma sviatok ona, kupim bonbonieru a vyslem mm ako zastupcu nasej rodinky. Moji rodicia su pre tento stat este "primladi" este makaju, k tym deti vozim na prehliadku kazdu nedelu- byvaju od nas 20 min cesty autommax 3hodinova zalezitost. Teda pomoc ziadna, ale nam to vyhovuje, aj ked si niekedy od unavy aj poplacem....
Hlavu hore, nie si v tom sama. A ak ti uz spominali,dakuj za to, ze ste relativne zdravi a netrapia vas horsie problemy. Mimochodom, nemusite chodit na dovolenky ani do kina. Mne staci, ked sa vecer k sebe pritulime na gauci a chvilku ma hladka, ako zamlada. A bozkavate sa? To je dolezite. Proste nehrat len rolu upratovacky, kucharky a matky. Hlavu hore, musis zacat od seba, ostatnych nezmenis...
ja ti zas poviem, ze pre mna nie je v poriadku, ked stari rodicia odmietaju travit cas s vlastnimi detmi ci vnucatami a pomoc mladym. Pre mna osobne je prirodzene pomahat aj mojim rodicom, proste sme rodina, nie cudzi ludia a robit dobre veci druhym je velmi krasne a obohacujuce a ked takto funguje rodina, aj sirsia, je to super. Pravdaze malo byt to byt obojstrane, cize aj vy mladi by ste niekedy mali prist k vasim, a ak napr. maju zahradku, pokopat, porylovat... pomoct s cim treba...
Takze ze "nie su povinni", no nie su..ale ludia, co miluju, pomahaju s laskou a nehladia len na seba, pravdaze zdrave hranice aj v tomto treba mat nastavene.
Je smutne, ked vnucatka nemaju zazitky so starkymi, lebo su pre ne "zatazou"... toto pre mna nie je normalne. Taktiez je smutne, ked raz za cas clovek potrebuje vypomoc s chorym dietatom a musi si volat cudzieho cloveka, lebo babka radsej pozera burlive vino doma a hovie si... je to velmi smutne.... a je to dosledkom nefunkcnych vztahov..proste niekde sa to pokazilo...chyba tam zakladna citova vazba.
Mne tiez nikto nepomaha, syn ma 8, chodi do druhej triedy a mala mala v aprili 2 rocky...napr. manzel chodi do prace o pol siestej rano, a domov o siestej vecer..do skoly nosim syna ja, a kedze nema kto ostat pri malej, musím ju rano budit o pol siedmej, ci je zima, ci fuka, ci prsi, ci snezi, za kazdeho pocasia...manzel robi 6dni v tyzdni, len nedele ma volne...ked je napr. Syn chory, musim vziat k lekarovi, do cakarne plnej chorych deti aj malu, cize o 2-3 som u lekara znova, teraz s malou, lebo sa furt nakazi...som na materskej, manzel robi ukolovky, cize niekedy zarobi za cely mesiac len 200€, inokedy 200 € za tyzden...peniazky nam chybaju, mala som moznost vratit sa aj do prace, ale nemozem, kedze malu nema kto postrazit, skolka u nas je preplnena, a ina je 20 km daleko...no aj tak sa viem tesit zo zivota, z toho, ze mam zdrave deti a milujuceho mm....hlavu hore, babky si uvedomia, ze robili chybu, ale uz im bude neskoro...kto sa o nich postara, ked uz ooni nebudu vladat, neviem...netrap sa zbytocne, nebude to trvat vecne, ved aj tvoj maly syncek vyrastie, a zas to bude o nieco lahsie...aj ja sa tak utesujem 🙂
@znicena mám pocit, že skoro všetky tvoje problémy vyplývajú z tvojho negatívneho postoja, pretože objektívne fakt neviem pochopiť, čo vlastne riešiš.
1. tvoji rodičia a svokrovci majú takýto postoj zjavne už dlhý čas, tak naň už musíš byť zvyknutá, čo ťa to zrazu tak berie?
2. ak ti chýba ich láska, mala si to riešiť už dávno, ale pripadá mi, že ti chýba hlavne ich pomoc pri menšom synovi - nie sú povinní ti pomáhať. Ak by tam fungovala láska, určite by sa sem-tam premohli, aj keď sa im nechce. Ibaže láska vyžaduje dve strany - vy obidvaja nebudete tiež nejakí zvláštni, že máte s rodičmi také chladné vzťahy? Skús prehodnotiť, prípadne urobiť nápravu...
3. nezvládaš problémy s jedným dieťaťom (pretože ten veľký už nejakú veľkú fyzickú námahu nestojí) - povedala by som to natvrdo, pozbieraj sa a nefňukaj! Nič zvláštne sa ti nedeje, žiješ normálny život.
4. si v skúšobnej dobe, tá predsa netrvá rok! Koľkokrát ti to už bol malý za tú krátku dobu chorý, že si z toho tak na vetvi?
5. skús trošku zaťať zuby a neotravovať si život zbytočným fňukaním, malý rastie, všetko bude lepšie
@janinah Keby to tak platilo aj v reále,ako to je dobre napísané.U sukromníka si jednoducho nemožeš zobrat Očr alebo "paragraf" kedy to tebe vyhovuje ale v podstate nikdy.Teraz ked to píšem si uvedomujem aké je to hrozné,aká doba to vlastne nastala.U nás v robote je to proste tak,každý sa bojí o robotu a ak nechce riskovat vyhadzov nemože čerpat Očr ani paragraf/ten dokonca šef roztrhá pred tebou/ a v prípade že už naozaj musíš človek k lekárovi tak na jeden den ti uzná akurát tak dovolenku-ktorú si vlastne vyčerpáš na lekárov a potom nemáš na prázdniny alebo ked potrebuješ ...jedným slovom katastrofa...
@znicena my sme s manzelom tiez na deti iba dvaja,ale zatial mame vyhodu,ze som na materskej...a ked som ja bola chora,resp.muselao do nemocnice....fuuu,taaaak to teda lahke nebolo a manzel sice moze OCR,ale casto len teoreticky moze 😒
a co bude,ked skonci materska...nooo,bude to zaujimave.
Takze tu vycerpanost ti verim,lebo je u teba=vas spojena s frustraciou a mozno fakt potrebujete chvilu pre seba iba vy dvaja.
O chvilu bude mladsi drobec vacsi,snad ti po postrazi "pubertak" a mozete sa trosku venovat aj sebe navzajom.
my zatial iba 5rokov riesime deti sami,ale da to fakt zabrat,no vzdy,ked mi je najtazsie si hovorim...hlavne,ze su zdrave...a ked su chore,tak jedine,co chcem,aby boli zdrave....a utesujeme sa,ze ked podrastu,bude to lepsie
a este dopisem....je tazke dietatu vysvetlit,ze nema dedka,babku...ked vsetci maju a ked v skolke napr.vidi,ze pride babka,dedko pre nejakeho jeho spoluziaka...
nas ma este dedka,byva daleko,ale nidky extra zaujem nemal...resp.je uz chory,takze co by uz aj cca rok sa zaujimal,ze ma vnucata,tak je to bezpredmetne,lebo nemozu s nim byt same a aj na navsteve tak cca hodinu.
ale chapem,ze ti je luto,ze babky,dedkovia ziju a zaujem nie je...no s tym neurobis nic.
Vobec nic....jednoducho musis sa zmierit s tym,ze nechce,resp.ze chcu ako chcu....
@znicena Chapem, ze to nie je najvacsi problem na svete, ale teba zrovna toto trapi a ubija najviac.
Mne pomahaju svokrovci aj rodicia, ked potrebujem. A su radi s deckami, casto nas navstevuju. Niekedy pridu iba na kolacik a kavicku, pripadne im dam obed. Cize nechodia k nam len "hrdlacit".
Este nepomoct by som pochopila, ale ze nechcu vidiet vnucatka. To je velmi velmi smutne. Na co budu tie deti spominat? A z coho sa ti stari rodicia tesia? Pozeraju doma serial alebo co dolezite maju na praci, ze sa nevedia s vnucatom potesit aspon hodinku tyzdenne? A ked maju teraz k vam taky vlazny vztah, bude aj im, ked budu stari, chori a bezvladni, vyhovovat, ked im pridete pomoct, nakupit potraviny 3x do roka? Nehovorim, ze to ma byt nieco za nieco, ale oni naozaj cakaju, ze teraz na vas hadzu bobek a vy (alebo vnucata, o ktore nemaju zaujem) ich dochovate?
Skusila by som nejaky domov dochodcov. Mozno sa najde nejaka vitalna alebo aj leziaca osamela babicka ci dedusko, ktora by sa uprimne tesila, keby ste ju chodili navstevovat. Takto budete davat pekny priklad detom a bude aj tebe lepsie. Nasla by som si aj nejaku mamicku-kamaratku v blizkosti, ktorej sa mozes vyzalovat (pozor, aby si nebola vyciciavac energie), s ktorou sa mozes podelit o drobne radosti v zivote, vase deti by mohli spolu travit cas. Drzim palce, aby ste toto obdobie rychlo prekonali. A skus si skor uzivat to pozitivne, ze mas dieta malicke, ze si mlada, to su najkrajsie chvile v zivote. Aby si neskor nespominala len na to, ze si to vnimala negativne.
Vsetko ide. Riadim sa tym ...ked sa chce pojde to
Mame podobne v tom ze mam 15 ricneho a 4 rocneho...
Velmi zalezi na zirganizovanie casu a pojdw to
Ja sa na mojho muza nenizemn drzat ma pracu aku ma ...tam to idw len naozaj vo vynimoc.pripadoch...nemizem ale pocitat ze mi drobca bude varovat ked je on zivitel rodiny a tu naozaj nejde ze ostane doma...tiez mam svokru svokra ktory mi mizno za mesiac povaruju maleho ale nemozem od nich xiadat uz len koli vyssiehi veku....a mamina moja!? M svoj zivot chodi do prace ...ak sa nieco vyskytne viem to zmanazovat tak ze ostnem ja s malym a to mam dve prace a da sa to! Alebo mi velmi pomoze uz starsinsyn ....zvlast kef idem di fitka doktor.kadernicke...
@znicena nečítala som diskusiu, tak ti možno napíšem to, čo už niekto predo mnou. Snaž sa zobrať súčasnú situáciu ako nemenný fakt. Na deti ste skrátka sami dvaja, tak to majú tisíce manželov, ktorí žijú ďaleko od svojich rodičov, napr. v zahraničí. Zrejme to nezmeníš, zbytočne sa oberáš o energiu, keď nad tým rozmýšľaš. Ak potrebujete pomoc s deťmi, budete si ju musieť zaplatiť, tak ako to robia iní . študentky VS, nejaká dôchodkyňa, žena na MD,ktorá postráži aj tvoje....Možno by som schválne hľadala vo vašom bydlisku bezdetný manželský pár, ktorý by chcel nahradiť vašim deťom starých rodičov, ja také páry poznám, ktoré sú šťastné, že môžu nahradiť babku a dedka deťom,keď vlastné vnúčatá nemajú. Ešte by som roztrubovala po okolí, že to je preto, lebo ich vlastní starí rodičia o ne nejavia záujem, ale najprv sa treba zamyslieť prečo a od kedy to tak je, lebo chybu môžete robiť aj vy dvaja....A že je váš vzťah s manželom na bode mrazu, za to vaši rodičia nemôžu. Za to si ,môžete vy dvaja. Ak ti mám úprimne napísať, tak mňa by ako muža veľmi nebavilo vracať sa k práce do bytu, kde ma čaká takto negativisticky naladená žena 😖 😖 😖 😖 . Podľa názvu som čakala v téme nejaké skutočne vážne problémy - vážna choroba člena rodiny, ovdovenie ženy s tromi deťmi, exekúcie a nie takéto kraviny. Ak to takto cítiš, možno potrebuješ na chvíľu vypnúť, možno ti chýbajú nejaké minerály, išla by som na tvojom mieste v prvom rade lekárovi, aby si sa uistila, že je všetko v poriadku, potom si naplánuj výlet s celou rodinou na celý víkend, niekde mimo domov. Tam, keď večer deti pospia, sa porozprávajte, ako to budete riešiť, ak má manžel náročné zamestnanie, tak určite nerobí za 400 eur,nebude problém niekoho nájsť na občasné postráženie. Nie len v čase choroby, ale aj vtedy, keď ty s manželom pôjdeš na koncert, do kina....lebo váš vzťah pôjde do krachu, ak nebudete mať spoločné zážitky a potom ešte len založíš tému so skutočným problémom. Dve deti zvládajú aj ženy, ktoré sú bez partnera, zvládajú, lebo musia, tak hlavu hore, skutočné problémy sú v nemocniciach, na onkológii a nie u vás doma. Držím palce, aby si v sebe našla dostatok síl všetko rýchlo vyriešiť.
@danica2711 asi to horsie zvladam preto, ze som starsia, pri prvom sme boli mladi, tak sme to lepsie zvladali, myslim si, ze sme uplne normalni, zatial, len bohuzial rodinu si nikto nevyberie, pri starsom to nie sice fyzicka zataz, ale psychicka, kto ma doma takeho pubertaka vie o com hovorim, a maly bol dost casto chori, mali sme 3 tyzdne kiahne pocas tejto doby a o kasle a soploch ani nehovorim
@terezka1947 aj ja sa tym utesujem, ze ked podrastie bude lepsie a budeme mat cas pre seba, len ci to ustojime, ja to tiez beriem, ze je to nejaka skuska nasho vztahu + tiez aj pre mna je naj aby boli deti zdrave
@fuska presne toto ma trapi, ze moje deti nebudu mat ziadne pekne spomienky, maly velakrat place, ked ideme popri ich dome, ze chce ist k babke, a co mu mam povedat, ze ho nechce, tak mu klamem, ze nie je doma, ze je v robote, aj mne to trha srdce, tak preto som sem napisala, doteraz som o tom s nikym nehovorila, lebo sa aj hanbim, aku mame rodinu, tak som to pred druhymi tajila, ale uz som sa potrebovala po tolkych rokoch niekomu vyzalovat, a myslela som si, ze takto to bude najlahsie pred cudzimi ludmi, lebo mojich znamych s tym nechcem otravovat
@znicena Sustredte sa na tie pozitivne veci, nie na negativne. My sme boli 4 surodenci a mojim rodicom nikdy v zivote nikto nepomohol. Jedna babka nas ignorovala, pritom sme byvali v jednej dedine. Akoze pokecat sme pokecali, ked sme sa stretli, ale to je vsetko, najmladsia sestra ani nevedela, ze je to jej babka. Druha babka sice bola skvela, aj by sa pre nas rozkrajala, ale byvala daleko. Nasi s nami museli vsetko robit, inak sa nedalo. Da sa to, len treba pozerat viac na pozitivne, nie na negativne. Mne mamka tiez nikdy nevola, vzdy len ja jej, pritom ked som sa sla vydavat, chcela mi to zakazat, stale mi zdoraznuje, ako jej chybam, ale proste nema na volanie cas. Zvykla som si, ona si vzdy najde nieco, malokedy ma cas kludne si sadnut a volat, aj to vacsinou s ockom piju kavu, tak sa venuje jemu. A volat musim ja 😀 . S detmi to mate zvladat vy, ak je niekto ochotny vam pomoct, je to super, ale hlavne sa treba spytat. A ak chces s mamkou volat, tak jej volaj. Moj ocko dokonca pokladal za "podradne", keby mali prist na navstevu oni k nam, lebo ze my by sme predsa mali prist za nimi ako za rodicmi, ze mi chybaju a nie oni sa nanucovat mne 😀 . A takisto nam nikdy nenavrhuju pomoc s nicim, lebo sa boja, ci nebudu otravni, ze my uz predsa mame svoj system. Ktovie ako to beru vasi svokrovci a rodicia
Inak tie babky-nestarateľky sú ozaj nemúdre,asi si myslia,že do smrti budú zdravé,budú vládať sa o seba samé postarať....alebo sú bohaté a budú si platiť opatrovateľky... 😒

Dobry vecer, tak v prvom rade ste trocha pesimisticka, vsetko vidite v zlom svetle, skuste mysliet pozitivne.vas manzel a vy ste rodicia a fakt nikto nie je povinny starat sa vam o deti.ja mam 23rokov mam jedeapolrocneho synceka, pri ktorom sa cely den nezastavim, varim periem, upratujem, umyvam riad a nikto mi este niksy nepomohol a ani to nechcem, lebo svpje dieta chcem mat stale na ociach.pri uspavani sa striedame s manzelom, ale nik iny, kto by pomohol nie je, hoci obaja mame rodicov.my ich proste nechceme zatazovat, ved oni si uz svoje odkrutili pri nas.a mam fat narocne dieta, niekedy uz tiez nevladzem, ale vyspim sa a na druhy den fungujem dalej.hlavu hore, drzte sa