icon

Neviem potlačiť nenávisť ku svokrovi

babe3011
14. feb 2013

Pravdepodobne si to nikto neprečíta nevadí ja sa chcem len vyrozprávať. Žijem so svokrom v jednej domácnosti priťahovala som sa k nemu a k môjmu manželovi po narodení našej spoločnej dcérky. Zo začiatku mi nevadil, ale teraz len keď počujem jeho hlas mám zneho nervy.Stupňuje sa to keď zídem s poschodia a cítim ten starecky pach čo z neho ťahá, pravidelne ošťatí záchod, z tohto dôvodu záchod dole na poschodí ani nepoužívam. Zo začiatku aj ten som čistila, ale povedala som si dosť mám dvoch synov vo veku 9 a 12 ale ani mi nerobia taký svinčík ako on. Dohováranie nepomáha vyhovori sa na choroby na starobu a pod. Dokonca pravidelne si oš ti nohavice a odvtedy mu ani malú nedám nebude si ju predsa usadzať na svoje ošťate gate. Môj svokor je proste humusak. Svokra už nežije, on je na dôchodku má 140kg taký malý dôchodok, že sám by nevižil. Najradšej by som sa odsťahovala ale ani moje finančné možnosti nie sú ruzove.

Strana
z4
luy
16. feb 2013

@mirka414 no rozcítila som sa na víkend a môžem ist 🙂 🙂 🙂 🙂 😝 deti mi vstavaju,maj sa pekne

mirka414
16. feb 2013

@luy moj svokor mal super dochodok a ja som aj dostavala vela penazi za opatrovanie ale teraz ked tu uz svokrik nieje si tie peniaze dokazem tak ci tak sama zarobit..mne len svokor stale chyba :( a preto sa snazim aj dalej ucit chodim na kurzy opatrovania pre starych ludi aj ked je to nervi drasajuce,lebo sa ti vsetko vracia nazad co som mohla spravit inak,lepsie a skratka vracia sa ta bezmocnost,kedy som uz svokrovi nemohla vobec pomoct ☹

mirka414
16. feb 2013

@luy uz nic nenapisem,lebo nechcem aby tato tema bola o mojom svokrovi,ale aby sa dalo poradit zakladatelke temy.
chcem jej len odkazat ze su aj ine moznosti ze sa da pomoct,rozdelit si ulohy,vybavit nejaky opatrovatelsky prispevok a zostat doma sa starat o starych ludi..a mas pravdu treba ist aj pootvarat okna,upratat postele 😀

prasiatko30
16. feb 2013

@luy v reakcii na tvoj prispevok zo 7:52 - mas svatu pravdu ten clovek na ten penzion ma len kebyze si vela ludi v poslednej dobr nemysli ze rodic ma po svadbe svojich deti odovzdat vlastnicky list a kluce od nehnutelnosti a odist do hospicu ale to len tak na okraj 😀 😖

ematko29
16. feb 2013

@babe3011 nečítala som všetko lebo je toho tu vela,ale chcela som ešte podotknuť ak sa to tu ešte nepíse,že netušíme ako sa k nej svokor spraval,možno bol zlý anechcel ju tam.ktovielebo pochybujem ,že keby bol k nej láskavý tak by knemu cítila tú nenávisť,to všetko ide rokmi.Moja svokra sa na začiatku tiež správala hrozne ,chcela ma silou mocou vyhodiť z domu alen kôli manželovi som to vydržala bolo to hrozné obdobie,no prešlo pár rokov aju to pomaly prestáva baviť.Vtom zlom období som ju neznášala,a ak by vtedy prišlo k tomu,že sa treba onu starať ja teda netuším čo by som robila a rozhodne ak by som musela čo by som asi aj musela tak by mi to teda tiež nebolo príjemné.Teraz už máme lepší vzťah aj ked velakrát aj preto ,že jedným uchom dnui adruhym von ked sa mi niečo nepáci ale neznášam hádky tak sa to dá.Svokra je zatial zdravá aja sa modlím aby ak raz umrie nech rýchlo lebo musí byť pre toho človeka hrozné ak sa musí niekto onho starať.

jabadaba
16. feb 2013

@mirka414 miri, tak to je des s tou byvalkou tvojho muza. Dobre spravil, ze ju vyprasil z baraku. Sila, su ludia absolutne bez chrbtovej kosti... 😝

jabadaba
16. feb 2013

@prasiatko30 vsak to je to! Ze dost casto to mladi ocakavaju - ze im rodic prepise barak len co sa vezmu a nasledne po prepisani mladi robia rodicovi peklo zo zivota. A najkrajsie na tom je, ze najviac vyskakuju prave ti cudzi pristahovalci. Chce sa to roztacat v cudzom baraku a stanovovat vlastne pravidla a ejhla, zrazu narazaju na prekazku. Aj taki su veru a je to velmi smutne. Jezisi, snad sa takeho nedozijem. 😝

jabadaba
16. feb 2013

@ematko29 presne, toto som podotkla v mojej prvej reakcii, ze tieto informacie chybaju a su dost podstatne. To ake vztahy mali pred tym nez zacali spolu byvat. Jasne, ze za predpokladu zlych vztahov, kedy napr. cisto hypoteticky, svokor nevestu neprijal do rodiny, sa neda ratat nasledne s laskyplnou opaterou. Tu je vsak situacia komplikovana tym, ze nevesta je v dome prave toho svokra. Ine by bolo ak by on bol v jej dome a ona by sa mala obetovat napriek predchadzajucim zlym rodinnym vztahom. To by bola uplne ina situacia. A preto tu aj Irris podotkla, ze by bolo vhodne keby prisla zakladatelka a diskutovala. Takto sa tu len domnieva, mozno sa mylne vyvodzuju zavery a mozno sa krivdi nespravnej strane. Lenze bez jej ucasti v teme jasnejsie nebude.

ematko29
16. feb 2013

@jabadaba no presne azakladatelka,kdesi zmizla,škoda

ematko29
16. feb 2013

@jabadaba ale tiež sa to stáva naopak.Moja svokra zdedila dom rovnako ako aj môj manžel,asprávala sa tam akoby všetko vybudovala sama,apritom ona s manželom teda so svokrompremárnili väčšiu časť nadobudnutého majetku po otcovy,ked som chcela žiť inak ako oni aukázat manželovi,že treba sporiť amyslieť na buducnosť detí už som nebola dobrá nevesta ☹

jabadaba
16. feb 2013

@ematko29 hm, tak ano, rodinne situacie su rozne a niekedy staci skutocne malo na to, aby bola ta druha strana, ci uz nevesta alebo zat, neoblubena. Niekedy nemusia spravit vobec nic. 😒

maminuska
16. feb 2013

Moja babka vždy vravela , že každý si zbiera na svoje účty - vo vzťahu k deťom a aj vnukom a vnúčatám.
Ja z vlastnej skúsensti môžem povedať že o svokru z prvého manželstva by som sa nepostarala, viem mohlo by to pôsobit že som sviňa, ale to čo spôsobovala mne a mojim deťom za trvania môjho prvého manželstva, tak to sa len tak ľahko odpustiť nedá . Sama seba by som sa bála aby som ju v návale hnevu niekedy nesotila zo schodov.
To chvalabohu už nehrozí , lebo štafetu prevzal po mne niekto iný ( nová manželka môjho ex ) a teda jej ani trocha nezávidím .
S terajšou svokrou mám povedzme korektné vzťahy, vzájomne sa rešpektujeme ale zas že by sme sa milovali to nie, chováme sa k sebe veľmi slušne. Viem že ked bude stará a keď už nebude vládať, príde k nám a ja s manželom sa budeme musieť o ňu postarať.
Moji rodičia sú osobitná kapitola, hlavne mama, bohužiaľ k nej nemám žiadny vzťah , vzájomne sme si ľahostajné . Sme však v jednom meste, tak do tohoto zapriahnem aj deti.

Výchova detí je DAR dieťaťu , ktorý sa nevracia. Teda to aby sa dieta o rodiča postaralo nemožno nijak vynútiť, to musí prísť dobrovolne. Táto dobrovolnost je otázkou predovšetkým vzťahov v rodine .Nemožno reálne očakávať od dieťata ktoré v detstve bolo týrané svojim rodičom že sa o neho neskôr bude starať, nemožno očakávať od nevesty , ktorá si prežila peklo so svokrovcami že im bude utierať zadky .

Každý by mal byť zodpovený za svoje činy a potom za to niesť aj následky. Tak ako sa budem chovať k deťom , neveste, vnúčatám , tak by sa mi to aj malo vrátiť ( teda aspoň v normálnych rodinách ) - to je to zbieranie si na účty.

maminuska
16. feb 2013

@irriss viem že si mala veľmi zlé vzťahy so svojou mamou a aj som čítala čo všetko ti spôsobila, ak môžem sa opýtať , starala by si sa o ňu ?

mirage
16. feb 2013

@jabadaba

Ale ved ty vobec nevies, teda my nevieme, aky maju vztah a ako sa k nej sprava on.

Ja Vas vsetky odovzdane, oddane, spravne konajuce obdivujem. Ja by som sa o cloveka ktoreho neznesiem starat nechcela, neviem, ci by ma nieco donutilo,zalezi od okolnosti.

barbora01
16. feb 2013

@mirage to je v poriadku, ze by si sa nestarala o cloveka, ktoreho neznasas, ale asi by si sa ani nenastahovala k nemu do domu. Podla mna je toto kamen urazu, co vadi vacsine co tu prispela, ze ked sa zakladatelka stahovala k nemu do domu, tak sa jej nehnusil... To nie je o odovzdanych, oddanych a spravne konajucich, ale o tom, ze zivot treba prijat taky, aky je. Nielen vyžierať hrozienka z kolaca: svokrov dom ano, svokra nie. Kazdy dospely clovek sa ma postarat o svoje byvanie sam, ked to nedokaze musi prijat podmienky toho, u koho byva. A ked sa mu jeho podmienky nepacia, moze odist, ved ju tam nikto nedrzi nasilu. Situacia je samozrejme tazka, to nikto v teme nespochybnoval, ale nenavist a odpor ju nevyriesi. Myslim, ze o tomto boli vsetky prispevky.

mirage
16. feb 2013

@barbora01
Pise ze zo zaciatku to bolo v poriadku, vztah sa zrejme vyhrotil postupne. A uplne jej rozumiem. Moja svokra je uzasna zena, jedna z mala, ale stacilo mi zit s nou rok, keby sme tam ostali dlhsie, znicilo by mi to manzelstvo. Ale my sme mali moznost - financnu - odist, co ona nema.

prasiatko30
17. feb 2013

@mirage - spoluzitie nie je nikdy lahke ale mozno by to vyriesilo ist byvat ku jej rodicom????!!!

jabadaba
17. feb 2013

@mirage ale ved ja som to aj niekolkokrat a opakovane pisala vo svojich prispevkoch, ze nam chybaju podstatne informacie od zakladatelky ake vztahy vobec mali. A aj som vyjadrila plne pochopenie pre situaciu, kde panovali zle vztahy a teda nie je mozne ocakavat vratenie opatery.

Ja tu nemoralizujem bez rozlisovania. Treba citat co tu piseme a pozornejsie. 😉

jabadaba
17. feb 2013

@barbora01 presne tak Barborka, si to pekne vystizne zhrnula o com boli predchadzajuce prispevky. Aspon niekto tu pozorne cita a neprekrucuje. 🙂 😉

betka22betka
17. feb 2013

babe3011, založila si tému, odvtedy sa nevyjadruješ, asi Ťa nezaujíma názor iných. Načo si sem vôbec potom písala..... Mohla si svoj názor aj kľudne napísať na papier a spláchnúť do WC.

mamavera
17. feb 2013

@mirka414 nádherné názory, máš veľké srdiečko

mirage
17. feb 2013

@jabadaba

Mne utkvela jedna veta od teba "Rozpelesime sa v baraku rodica a toho sa zbavime a hodime na krk socialnym pracovnikom." toto mi neprislo nemoralizujuce. A ostatne som uz necitala.

Tolko odo mna, este raz, za seba - ja ju - zakladatelku- v podstate chapem.

dadi21
17. feb 2013

Myslela si si ze ti nikto nenapise ale nie si urcite jedina ktorej svokor ide na nervy. Tiez byvame so svokrovcami,svokru by som na chlieb natrela ale svokra by som...je na invalidnom dochodku pretoze ma psychicku chorobu cele dni len spi vo mi celkom vyhovuje ked som cely den sama doma s malou ale okrem toho je to egoisticke prasa. Mysleli sme si ze mala s nim pohne ale ani to nie. Ked nahodoh raz za cas pridem z poschodia dole on si kludne zapali v obyvacke a fajci do krbu kym ho svokra nevypoklonkuje.v noci taktiez fajci do krbu pokial si nezavriem prieduch smrdi nam cely pribytok. Ako pises aj ty spofny zachod pouzivam len sporadicky pretoze ak nie je obcurany tak je ogrcany lebo nerobi nic ine len fajci.ak si kupim jogurty co je mimochodom jedine jedlo ktore mi podpori stolicu,on mi ich zozere...tiez stracam nervy ale kedze nemame kam ist byvat musim si zahryznut do jazyka a cusat.

jabadaba
17. feb 2013

@mirage vyberas si co sa Ti hodi? Ak ano, potom aj trosku uvazuj ci je to pisane priamo na konkretnu osobu alebo vseobecne ako forma uvahy nad konanim ludi! Ostatne si necitala, zaujimave...Ak tu zacnem ja chytat za veticky a primyslat im vyznam, to tiez zacne byt sranda.

babe3011
autor
17. feb 2013

@sisaha
@irriss môj svokor má 63rokov. Zo začiatku priezliekanie fungovalo ja som mu povedala a on išiel ale teraz odvrkne veď to uschne a na druhý deň má stale ešte tie isté nohavice no nešlahlo by ťa .Umývať sa umýva raz za týždeň . Má 143kg a celý deň nič nerobí buď sedí v kuchyni a mňa otravuje prídu synovia zo školy zazera na nich dáva im im otázky o takých veciach čo sa ho netýkajú. Moji synovia nie sú jeho vlastný vnukov a dá im to pocítiť a mňa to bolí .Druhá vec čo ešte robí ječumenie do telky. To čo ja prežívam iný nepochopí ak sa toto deje každý deň nič raz toho môžem mať dosť aj ja. Myslím si že aj ja mám právo na kľud a nie byť terčom kuracie len preto že on sa nudí. Mal by chodiť medzi svojich lenže on ja maximálne lenivý. Jako dosiahol vek 60z jedného dňa na druhý akože ja som už starý . Mám 79ročného starého otca čo je čiperný a nezanedbáva sa ako môj svokor

jabadaba
17. feb 2013

@babe3011 a preco to neriesi tvoj manzel, jeho syn? Skutocne, 63 rokov - to je este relativne "mlady" chlap! Ja som bola v tom, ze ma o dobrych desat dvadsat rokov viac! Smutne, ze sa takto opusta.

sisaha
17. feb 2013

@babe3011 ja ti na jednej strane rozumiem...63 rokov je naozaj este mlady clovek.. Nikdy si mu nepovedala na rovinu, ze smrdi? Ze je este mlady a este by si mohol najst priatelku na vylety? Staci aj formou dotahovania sa a srandy (teda ak ma zmysel pre humor).. To, ze dava tvojim synom pocitit, ze nie su jeho synovia je smutne, ale s tym asi nic neurobis.. (V tomto mam ja neskutocne stastie, ze moja dcera z predchadzajuceho vztahu je u svokra na rovnakom mieste ako jeho vlastna vnucka. svokor ma 65 rokov a vela zaujmov, konickov) Mozno tam je problem, ze sa nudi, nema potrebu sa o seba starat..
Co na to tvoj manzel? Jemu to neprekaza?

babe3011
autor
17. feb 2013

@sisaha Prekáža,ale žiaľ nevieme si s ním rady. Má svojho otca rád čo úplne chápem. Lenže je nás 5 ľudí a aj mi potrebujeme životný priestor. Jeho vôbec nič nezaujíma ani len noviny nečíta. Dva tri krát do roka je na týždeň dva u svagrinej ona ho posiela prechádzať sa aby sa trochu hýbať lebo chuť do jedla má nemal by inak 143kg len sa minimum hýbe a aj odíde do parku odsedí si tam 2-3hodiny akože sa vraj prechádza a ide naspäť .A ak mu niekto niečo vyčíta ofúkne sa a nevidí v sebe chybu nechce ju vidieť. Je to ťažké s ním.

mirka414
18. feb 2013

@babe3011 mas pravdu nie s kazdym starym clovekom sa da vychadzat treba aby chceli obe strany.A hlavne mu musia dohovorit jeho deti,tvoj muz a ak ma tak aj ostatny surodenci,ze takto sa zit neda.A treba si rozdelit ulohy pripravit svokrovi denno denne ciste nohavice.Viem,ze mas toho dost,ked mas tri deti,ale zasa byvas u nich aj s tvojimi detmi,tak sa treba uskromnit s priestorom a robit aj veci,ktore ti prekazaju ako umyvanie wc a podobne.U nas vedla je tiez jeden dochodca a striedaju sa pri nom vsetky deti ale najviac okolo otca robi ten syn co tam byva.U nas to bolo tak,ze postelne pradlo svokrovi vzdy menila sestra mojho manzela chodila 2 x do mesiaca okolo 30 km autom a zvysne veci okolo robil moj muz,lebo zil s otcom v jednom dome.Potom sme sa dali dokopy s mojim a prisla som ku nim byvat a vsetci sme si rozdelili ulohy : sestra uz nebude musiet chodit menit pradlo ja budem vsetko robit okolo svokra,moj bude chodit do prace a svokor bude pomahat ako sa da a fakt to klapalo celych skoro 7 rokov az kym svokor nezomrel :(

irriss
18. feb 2013

@babe3011 Ahoj!!
Musim uprimne konstatovat, ze jsem mela radost ze Tveho prispevku.Je z neho citit snaha, smutek, ale zaroven i zoufalost ze situace, kterou bys jeste stale rada resila...
Ze Tve odpovedi citim rozumny, vytrvaly, vyspely pristup i zenu.. 😉 Skoda, ze mas malo casu..kdyby ses rozhodla tu chvilku s nama byt, mozna bychom nejake reseni vsichni spolecne nasli.. 😉 Aspon nejaky zpusob . ve forme ."pokusu o zmenu"... 😉
V pripade, ze najdes chvilku, kdy budes moci tu byt - dej vedet... 😉

Jinak k problemu ..(jedna se pouze o mou uvahu-nazor!!)..
je tezke cokoliv dodat..tezka situace, ktera podle mne ma jadro nekde v detstvi....zanedbana hygiena a navyk na ni je treba dobre ukotvit uz v detstvi, jinak se staneme "nachylni v nedodrzovani v pozdejsim veku"..
Lide,kteri nemaji sve hygienicke navyky dobre zakotvene, potrebuji neustalou stimulaci...a nebo kazdodenni domlouvani...ci upozornovani nebo dokonce denni KONTROLU!
Zrejme po smrti manzelky nastalo obdobi..jakesi "setrvacnosti",vedel, ze hygiena je dulezita....stale mu jeste znelo v usich "kazani manzelky"..proto se ji snazil dodrzovat.....kdyz jsi k nim prisla, byla jsi stimulaci, dokud jsi byla neco, pred kym by se stydel....casem zacal podlehat sve "originalite"a podcenovat hygienu...zrejme ses dostala do jeho podvedomi v podobe "domaci setrvacnosti" a pro neho ztratilo mit duvod se MUSET ve Tve blizkosti "hygienicky pretvarovat" 😉
To, ze jsi mu to rikala, pomahala vsak prestalo mit smysl, protoze zjistil,ze zustanes i kdyby Tva pravidla nedodrzoval...i kdybys mu nevim jak situaci vycitala, protoze preci "nemas kam jit" ..tim padem zustavas a on nemusi mit obavy, ze by byl opusten ci duvodem odchodu z domu...
To, ze nedodrzuje zakladni hygienicke navyky muze mit vsak i koreny v naschvalech..... 😉 Myslim si,ze v 63letech NIKDO neni stary, pokud neni sam sebou opusteny...ano-srovnavam.. 😉 (mam manzela ve veku:59let 😉 )
Ve Tvem ja se zzrejme zborila i "chut" se o neco snazit, protoze Tvuj popis ohledne deti vyvolava silne pokriveni touhy ci prizpusobit a posleze dochazi k uplne nechuti (ty ji rikas nenavist) k dotycnemu...Mela jsem podobnou situaci s tchyni a svagrovou , ohledne syna z prvniho manzelstvi,...doslova mi vadilo ve stadiu (nechuti) i to,jak myje nadobi..jak naplnuje pracku..nemohla jsem se na ni ani podivat..Jednoho dne (po x letech utrpeni)jsem se doslova "emotivne vyprazdnila" i za cenu,ze se rozbije VSECHNO..protoze jsem nemela co ztratit..vedela jsem, ze pokud prijdu o cokoliv....i tak mi zustane to nejcennejsi - DETI... 🙂 i kdybych mela skoncit na ulici... 😎
(Jednoduse mne prestalo bavit napr.rozbalovat balicky od nich pro dcerku (jejich vnucku) a pridavat do nich potaji darecek i pro syna...JAKO za babicku a za tetu.. ☹ 😠 )........

Snazila bych se zrejme o kontakt s jeho otcem(praotcem)...a popripade bych vyhledala pomoc socialni pracovnice zamerene na psychologicke pohovory a pomoc starsim obcanum- nevim,jestli ale u vas takove oddeleni funguje.. 😉
😉 😉 😉 😉
A kazdou noc bych se potaji snazila dostat do jeho pokoje...poverila bych manzela a jednoduse bych mu spinave svrsky a ostatni pradlo sebrala a namocila do vany...aby nemel sanci ho znovu pouzit...a na umyvadlo bych mu kazdy vecer pripravovala kartacek na zuby uz i se zubni pastou...a polozila treba na pracku v jeho koupelne ciste spodni pradlo... 😉
Ohledne pohybu..zrejme se narusili vase vztahy a nevim, jak se knemu chhovaji vnoucata, ale pokud jsou vztahy napravitelne..vzit dedu ven ..nebo ho poprosit o mensi nakupy...doprovod do skoly askolky...Najde stimulaci a zaroven duvod se o sebe starat..zkus mu ukazat, ze ho potrebujete.. 😉 bude se citit dulezity.. 😉 a "milovany"..
Kazdy z nas se vetsinou chova tak,jak mu ten druhy "povoli"..zrejme hranice u vas doma ve spolecne domacnosti ruzne povolovaly a on z toho cerpal negativne...Dovolili jste mu se dostat tam,kam se dostal,a tam, kde momentalne je...Tim nerikam,ze je to vase vina..naopak, snazili jste se podobrem.. 😉
A zaverem..i MLADY - HODNE MLADY clovek s nadvahou se schovava a nevychazi... 😉 Nebude to lenivost..podlemeho to vyresi poztitivni stimulace.. 🙂
Budu se tesit,pokud mi jeste odpovis..a prijdes mezi nas..
mej se krasne..a snad jednou se Ti podari zit podle tvych predstav..ale k tomu je treba najit reseni..a ne cekat,az to "skonci" 😉

Strana
z4