Neviem sa preniesť cez dávnu krivdu
Ahojte,
už päť rokov nie som v kontakte s mamou a stále ma trápi, ako sa medzi nami všetko pokazilo.
Rodičovský dom prepísala bratovi. Viem, že bol jej a mohla s ním naložiť, ako uznala za vhodné. To nespochybňujem. Čo ma však bolí, je pocit nespravodlivosti.
Nikdy som nebola problémové dieťa. Vyštudovala som, postavila sa na vlastné nohy, vzala si hypotéku a celé roky si poctivo splácam vlastné bývanie. Brat naopak dlho nebol schopný zabezpečiť si bývanie sám a nakoniec získal celý dom.
Nejde mi ani tak o samotný majetok. Skôr ma trápi pocit, že som bola potrestaná za svoju samostatnosť, zatiaľ čo brat bol odmenený za to, že sa o seba nevedel postarať. Čím som staršia, tým viac sa snažím pochopiť a pustiť to, ale stále sa mi to nedarí.
Dá sa niečo spraviť s tým pocitom krivdy voči mame, keď už na minulosť nedá zmeniť?
za mňa to veľakrát nie je iba o tom, že ten druhý súrodenec je neschopný, tak dajme viac alebo rovno všetko jemu, aby náhodou neskončil zle, ale skôr je to problém rodičov, ktorí sa tak snažia napraviť to, že ten "problémový" má problémy a že to je vlastne ich chyba, viem si predstaviť tie myšlienkové pochody, čo povedia susedia, keď 35 ročný syn nič nemá, tak to radšej naňho prepíšme, veď jeho 30 ročná sestra už má dom, aj manžela aj deti, ona nepotrebuje, ona je "na poriadku"
O o par rokov ju da este matka na sud, ze potrebuje doopatrovat a v ramci dobrych mravov dcera staraj sa, ved nebude to predsa chciet od nezamestnaneho syna, co nevie ani navarit...
@pytame_sa_za_teba Asi sa musis na to pozriet s pohladu matky. Mas 2-3-4 deti. Kazde je uplne ine, s inymi schopnostami, povahou, charakterom, moznostami. Dieta c.1, 2, 4 uzasne samostatne zivotaschopne, raz dva sa postaraju o seba o svoje rodiny, maju stale co treba. Dieta c. 3 je nejake ine, divne, nejde mu to v zivote ako by malo, blba konfliktna povaha, nevie si najst a udrzat poriadnu pracu, v kuse nejake podlznosti, nevie dodrzat terminy, nevie splacat najom, skratka same problemy...nuz, komu budes pomahat najviac ? Kazdemu uplne rovnako ? Nepomaha matka tomu najmenej zivotaschopnemu dietatu najviac ? Neviem, len uvazujem. My to mame v rodine totiz. Ja so sestrou ako tak, celkom ok fungujeme. Ziaden luxus ale normalny priemer, praca, byvanie mame. Brat-neschopak. Co mu rodicia nadavali penazi, poplatili jeho podlznosti, nevie gazdovat, nevie uvazovat, nevie si najst normalnu robotu, nevie vybavit veci, nedodrzi splatnosti, urady, banky jedna katastrofa. 54r., ziadna rodina, ziadna partnerka, ziadne deti a ziadna nehnutelnost, nic, hole nic. Ja by som napr. chcela raz ten byt po rodicoch s tym zeby som vyplatila surodencov, ale ...kam sa bude brat vracat ? Ako vecne bremeno ho tam urcite nechcem mat zapisaneho. A ked ho vyplatim ? Nevyde mu ani na garzonku. Kam pojde, kde sa akoze vrati domov ? A tak sa bojim, ci tiez si nasi nepovedia, ved chudak nema nic, na neho dame ten byt. Sak my so sestrami mame svoje. Ale ten brat nas proste ani len nevyplati, nema aboslutne z coho. Ako to potom mame riesit ? Proste bez namahy bez nicoho pride k bytu ? Ako tiez sa trosku obavam ako to bude u nas. Lebo mne by sa fest zislo ci keby ma niekto z bytu po rodicoch vyplatil alebo ak by som aj ja vyplatila ich ale aby mi tam neostal nikto vysiet, lebo on realne nebude mat kam prist domov (teraz je v podnajme za pomoc s oapterou stareho cloveka) a ja ho tam nasackovaneho na kazde sviatky urcite nechcem mat.
Aj ja to mám podobne. Len s tým, že ja som si kúpila sama byt, lebo som roky pracovala v zahraničí. Moja sestra sa vydala do rodičovského domu jej manžela. A po smrti svokrovcov, dom zdedil len jej manžel. Tak moji rodičia sa rozhodli, že prepíšu ich veľký byť s garážou v okresnom meste na ňu, že keby sa náhodou niečo stalo (rozvod), tak aby ona neostala bez strechy nad hlavou. Lebo však ja byt vlastný mám. Tak nech byt má aj ona. Veľmi ma to bolelo. Rok som im to nedokázala odpustiť. Ona je už vyše 20 rokov vydatá. Rozvod u nich nehrozí. Čiže nakoniec ona žije v dome, má byt aj s garážou a ešte v tom rodičovskom doma majú mega veľký pozemok, Čiže aj dom sa tam dá stavať. A ja som makala tvrdo a ťažko v zahraničí na málo kvalifikovanej pozícii, aby som si kúpila 2-izbový byt v horšej lokalite bez úveru. Čiže kde je spravodlivosť? Sestra vysmiata, spokojná. Má dve deti, už má poriešené, že jeden syn pôjde do bytu po starých rodičoch a druhý bude stavať u nich v záhrade.
@anonym_4ffa56 Pana beka, tak na nevestu prepisat dom ? Tak to uz fakt niektorí nemaju sudnost.
@anonym_4ffa56 Pana beka, tak na nevestu prepisat dom ? Tak to uz fakt niektorí nemaju sudnost.
@anonym_48c42f ty si to prečítaj ešte raz, nikto neveste nič neprepisoval.
@anonym_7ebf3e byval v dome mojich rodicov, on aj cela jeho rodina, neplatil nic, cize dostaval strechu nad hlavou, moja mama varila pre vsetkych cize dostaval sluzby ako varenie, otec chodil nakupovat kazdy den aby aj on a jeho rodina mali co jest, mama upratovala cize on ani jeho rodina nemusela, dostaval starostlivost o deti, strazenie, varenie, ucenie sa s jeho detmi, vyzdvihovnie zo skoly ci skolky, brali ich na dovolenky, to nebolo priamo pre neho, ale on mezdi tym si uzival doma pokoj, klud a relax. Ked bol chory (ano aj v dospelosti) ho vozil moj otec k lekarom, to iste robil aj jeho detom. Toto som si tak na prvu spomenula, ak nestaci spomeniem si na viac 😉
@lusilla Ja sa Ta opytam. Ty by si chcela takto zit u svokry napr. ? A dostavat akoze komplet starostlivost o seba a svoju rodinu ? Brala by si to ?
@pytame_sa_za_teba Asi sa musis na to pozriet s pohladu matky. Mas 2-3-4 deti. Kazde je uplne ine, s inymi schopnostami, povahou, charakterom, moznostami. Dieta c.1, 2, 4 uzasne samostatne zivotaschopne, raz dva sa postaraju o seba o svoje rodiny, maju stale co treba. Dieta c. 3 je nejake ine, divne, nejde mu to v zivote ako by malo, blba konfliktna povaha, nevie si najst a udrzat poriadnu pracu, v kuse nejake podlznosti, nevie dodrzat terminy, nevie splacat najom, skratka same problemy...nuz, komu budes pomahat najviac ? Kazdemu uplne rovnako ? Nepomaha matka tomu najmenej zivotaschopnemu dietatu najviac ? Neviem, len uvazujem. My to mame v rodine totiz. Ja so sestrou ako tak, celkom ok fungujeme. Ziaden luxus ale normalny priemer, praca, byvanie mame. Brat-neschopak. Co mu rodicia nadavali penazi, poplatili jeho podlznosti, nevie gazdovat, nevie uvazovat, nevie si najst normalnu robotu, nevie vybavit veci, nedodrzi splatnosti, urady, banky jedna katastrofa. 54r., ziadna rodina, ziadna partnerka, ziadne deti a ziadna nehnutelnost, nic, hole nic. Ja by som napr. chcela raz ten byt po rodicoch s tym zeby som vyplatila surodencov, ale ...kam sa bude brat vracat ? Ako vecne bremeno ho tam urcite nechcem mat zapisaneho. A ked ho vyplatim ? Nevyde mu ani na garzonku. Kam pojde, kde sa akoze vrati domov ? A tak sa bojim, ci tiez si nasi nepovedia, ved chudak nema nic, na neho dame ten byt. Sak my so sestrami mame svoje. Ale ten brat nas proste ani len nevyplati, nema aboslutne z coho. Ako to potom mame riesit ? Proste bez namahy bez nicoho pride k bytu ? Ako tiez sa trosku obavam ako to bude u nas. Lebo mne by sa fest zislo ci keby ma niekto z bytu po rodicoch vyplatil alebo ak by som aj ja vyplatila ich ale aby mi tam neostal nikto vysiet, lebo on realne nebude mat kam prist domov (teraz je v podnajme za pomoc s oapterou stareho cloveka) a ja ho tam nasackovaneho na kazde sviatky urcite nechcem mat.
@anonym_48c42f A kde ma autorka istotu, ze jej muzovi nehrabne v 50 tke a nebude mat ona sama problemy s byvanim? Alebo ze neochorie ona alebo jej muz a nebudu mat z coho zit. Kto jej vtedy pomoze? A ak sa brat zadlzi a dom skonci v exekucii? Kam pojde matka byvat? A ked bude treba matku doopatrovat, bude jej varit a menit plienky brat alebo bude mat na zaplatenie starostlivosti? Dedicstvo by sa malo rozdavat az po smrti (ked nieco ostane) a spravodlivym dielom. S Tym uz autorka nic neurobi, moze si akurat tak zanadavat. Ak by mala dobre vztahy s matkou, tak by to mozno nejako prekusla, ale ked 5 rokov nie su v kontakte, tak asi tie vztahy neboli uplne idealne ani predtym.
@anonym_48c42f ty si to prečítaj ešte raz, nikto neveste nič neprepisoval.
@anonym_7ebf3e Mas pravdu, nejak som si to vsetko doplietla, prepisali byt na dceru.
Jasné,že je to veľmi nespravodlivé a aj nefér. Rodič by v žiadnom prípade nemal robiť žiadne rozdiely medzi deťmi. Tie čo tu píšu, že veď o nič nejde a bla bla, tak sú asi tiež matky typu.. jednému dám a druhý sa sám o seba postará. 👎👎👎👎. Vraví sa, karma je zdarma...a je možné, že keď mama bude potrebovať skutočnú pomoc,syn sa jej otočí chrbtom.
@7miriam77 tomu ver. Ja si myslím že to tak aj bude že syn sa o ňu nebuď chcieť starať. Potom by aj dcéra bola dobrá 🤷mame niečo podobné v rodine.
Ja som dosť spravodlivo založená, a bezohľadu na to o koho ide, by som sa na autorkinom mieste na nich vykašľala tiež. Nech sa syn stará potom.
@anonym_7ebf3e Mas pravdu, nejak som si to vsetko doplietla, prepisali byt na dceru.
@anonym_48c42f Byt rodičia prepísali len na sestru, aby aj ona vlastnila nejakú nehnuteľnosť. Keďže ja som si sama byt sebe kúpila bez úveru v hotovosti (pracovala som v zahraničí). Ona sa vydávala ako 20 ročná. Išla bývať k svokrovcom. Doteraz žije v tom dome. Len medzitým svokrovci umreli a jediný vlastník domu je jej manžel. Takto, aby ona nebola bez nehnuteľnosti na staré kolená, keby sa niečo stalo. Ona má už bližšie k 50tke. Nikdy nemusela žiadnu hypotéku, ani úver splácať. Ani tvrdo pracovať na nejakú nehnuteľnosť. Dostala ju prepisom od rodičov. Aby aj ona niečo vlastnila. Ja som si svoju musela sama kúpiť a vydrieť. Nemám síce úver resp. hypo, ale roky som pracovala. Kým ona mala dieťa už ako 21 ročná, ja som prvýkrát rodila ako 35 ročná. Ona má deti dospelé, moje chodia na ZŠ. Nikdy ju nezaujímalo, čo bude... ako bude. A vidíte. Dostala nehnuteľnosť len tak.
@anonym_c4b626 to je pravda, ze sa vycisti pole. Rodicia ocividne uz vycistili. Mne by ako matke svedomie nedalo, citila by som sa ako hyena. Hanbila by som sa druhemu dietatu do oci pozriet. Mnohokrat sa stava, ze potom im nema kto pohar vody podat.
@katkazatka no to je napríklad toto ako sa niektorí oháňajú že deti sa nerobia aby nám mal kto podať v starobe pohár vody a že nie je isté či tá deti na starobu neopustia. Ja stále vravím že deti sa zachovajú tak, ako sa rodičia chovali voči nim počas života a to napríklad aj v situáciách ako tu boli opísané v komentároch. Sami si za to môžu.
@lusilla Ja sa Ta opytam. Ty by si chcela takto zit u svokry napr. ? A dostavat akoze komplet starostlivost o seba a svoju rodinu ? Brala by si to ?
@anonym_48c42f ale jasne ze nie. O tom ale nebola rec. Lenze im to tak vyhovovalo lebo to bolo bez starosti, oni neriesili ze musia byt zamestnani lebo treba platit hypoteku, oni neriesili ako nakupovat s malymi detmi, oni nechali deti nasim a plus nasi riesili vela nakupov do domacnosti, oni neriesili ako nastavit pracovnu dobu aby mal kto deti zaviest a vyzdvihnut zo skoly ci skolky, jednoducho to spravili nasi, oni sa nestarali ze nechodia na dovolenku lebo ich deti zobrali nasi. Ano ja by som nebola stastna takto zit a neviem ci oni boli stastnejsi ked mali vsetky tieto vymozenosti, to som neriesila. Ja len viem ze ked som ja potrebovala postrazit deti tak nemohli a to som neziadala ani casto a teda pekne som poprosila vopred a odovodnila som to a teda zariadila som sa ked povedali nie, ano mali na to pravo len to bolo cekom blbe ked jemu strazili deti kedykolvek a mne nemali problem odmietnut. Ked mama kupovala veci pre vnucata tak len bratove mojim nie, zavarala im, nasim som musela ja. Proste ok dali mu starostlivost teraz nech on vrati to co dostal, ja co som dostala som vratila. Ako vravim my sme v kontakte, bavime sa normalne a ja si myslim ze moji rodicia si to spatne velmi dobre uvedomuju lebo si nedovolili nic odo mna ziadat.
@anonym_48c42f ale jasne ze nie. O tom ale nebola rec. Lenze im to tak vyhovovalo lebo to bolo bez starosti, oni neriesili ze musia byt zamestnani lebo treba platit hypoteku, oni neriesili ako nakupovat s malymi detmi, oni nechali deti nasim a plus nasi riesili vela nakupov do domacnosti, oni neriesili ako nastavit pracovnu dobu aby mal kto deti zaviest a vyzdvihnut zo skoly ci skolky, jednoducho to spravili nasi, oni sa nestarali ze nechodia na dovolenku lebo ich deti zobrali nasi. Ano ja by som nebola stastna takto zit a neviem ci oni boli stastnejsi ked mali vsetky tieto vymozenosti, to som neriesila. Ja len viem ze ked som ja potrebovala postrazit deti tak nemohli a to som neziadala ani casto a teda pekne som poprosila vopred a odovodnila som to a teda zariadila som sa ked povedali nie, ano mali na to pravo len to bolo cekom blbe ked jemu strazili deti kedykolvek a mne nemali problem odmietnut. Ked mama kupovala veci pre vnucata tak len bratove mojim nie, zavarala im, nasim som musela ja. Proste ok dali mu starostlivost teraz nech on vrati to co dostal, ja co som dostala som vratila. Ako vravim my sme v kontakte, bavime sa normalne a ja si myslim ze moji rodicia si to spatne velmi dobre uvedomuju lebo si nedovolili nic odo mna ziadat.
@lusilla veď počkaj.. najviac si uvedomia keď budú potrebovať pomoc na starobu a vtedy spomenú si na teba ;)
@pytame_sa_za_teba Mňa vždy úprimne prekvapí, ako si ľudia kvôli majetkom a peniazom schopní a ochotní pokaziť si vzťahy s najbližšími. Stojí to za to? Svätá pravda je, že do hrobu so nikto nič nevezmeme a osobne si myslím, že peniaze samé o sebe ešte nikomu šťastie do života nepriniesli.
@lusilla No ved presne o tom to je, ano mas sluzby o nic sa nestaras ale na ukor sukromia a zivota bez svokrovcov. Alebo zijes samostatne bez tychto vymozenosti ale mas klud, svoje sukromie a skratka si len vo svojom bez svokrovcov za zadkom. Vzdy ie nieco na ukor ineho. Mali vsetko, "len" nemali to ich samostatne hniezdocko. Ale tak zrejme zvazili benefity ako vravis a ostali takto zit.
@lusilla A aky mate vekovy rozostup medzi sebou s bratom ? Maly ? Aj deti boli v podobnom veku ? Lebo teda moja mama segre strazila dceru od 9 mes. pomaly denne (segra sla do prace), tak isto o dalsiu dceru sa ovela castejsie starala a pod. Ale to mala nasa mama vtedy 55-60r. Ja kym som mala deti, mama mala uz 66r. a posledneho ked som mala skolkara tak mala pred 80tkou. tak jasne ze nebudem od nej vyzadovat tu istu starostlivost a ani mi to nejako nepride od nej nefer alebo blbe , ze teda v tomto segre pomohla napr. ovela ovela viac. Ale zas ja viem a vidim, ze ona ak by mohla, by sa takto starala aj o tie moje. Ze vztahy ma dobre so vsetkymi. Vzdy je aj bola max. ochotna v ramci moznosti, ze malokedy povie nie.
@anonym_48c42f Byt rodičia prepísali len na sestru, aby aj ona vlastnila nejakú nehnuteľnosť. Keďže ja som si sama byt sebe kúpila bez úveru v hotovosti (pracovala som v zahraničí). Ona sa vydávala ako 20 ročná. Išla bývať k svokrovcom. Doteraz žije v tom dome. Len medzitým svokrovci umreli a jediný vlastník domu je jej manžel. Takto, aby ona nebola bez nehnuteľnosti na staré kolená, keby sa niečo stalo. Ona má už bližšie k 50tke. Nikdy nemusela žiadnu hypotéku, ani úver splácať. Ani tvrdo pracovať na nejakú nehnuteľnosť. Dostala ju prepisom od rodičov. Aby aj ona niečo vlastnila. Ja som si svoju musela sama kúpiť a vydrieť. Nemám síce úver resp. hypo, ale roky som pracovala. Kým ona mala dieťa už ako 21 ročná, ja som prvýkrát rodila ako 35 ročná. Ona má deti dospelé, moje chodia na ZŠ. Nikdy ju nezaujímalo, čo bude... ako bude. A vidíte. Dostala nehnuteľnosť len tak.
@anonym_4ffa56 Tak to v zivote proste chodí, asi si netreba z toho velmi robit vrasky lebo by sa clovek utrapil hnevom, krivdou a samou negativitou. Ak su inak vztahy medzi Vam ok, tak to asi treba brat ako je, ona bola mladunka ked sa vydala, ked mala dieta. Ty si mala proste iny zivotny cyklus, v inych zivotnych etapach si sla.
Je prirodzené že máš pocit krivdy. No napriek tomu sa nekontaktovať s mamou 5 rokov? Súhlasím s príspevkami vyššie, kde sa píše, že rodičia majú potrebu pomôcť tomu menej schopnému, aby neskončil na ulici. Možno bude mama na teba myslieť s dákou korunou. Sme na svete iba chvíľu a ty sa pripravuješ o možnosť byť s ňou. Raz ti to možno bude ľúto. Za mojou už chodím iba na cintorín a veľmi mi chýba.
@anonym_48c42f
@pytame_sa_za_teba ja si myslim, ze tuto anonym pekne opisala situaciu. Je to proste tak, ako pise, neschopnemu dietatu rodicia pomozu, schopne dieta pomoc "nepotrebuje".
Toto podla mna ale nie je taka krivda, za ktoru sa nebudes s rodinou bavit. Je to fer? Nie je. Ale odvrhnut rodicov za to, ze nalozili s majetkom ako sa im najlepsie zdalo? To tiez nie. Moji rodicia by mohli dat vsetko co maju surodencom, ja by som nebola z toho stastna. Ale ja si ich nevzim kvoli majektom. Ja si vazim vsetko to, co pre mna spravili ked som potrebovala ich staroatlivost, vychovu, podporu, ked som bola decko. Teraz, v dospelosti, som hrda na to, ze sa viem o seba postarat. Mna by hanba fackovala keby sa o mna musi starat rodic - dochodca. Ak.to surodencovi nevadi, ze sa necha vydrziavat...co s tym spravim? Pomyslim svoje, zijem si zivot. Nie je to fer ani voci rodicom, ale je to ich zivot, ich rozhodnutie. Oni na ten dom/byt robili, oni s tym mozu nakladat ako chcu.
Krivda by bola, keby ta horsie vychovali ako brata. Mala si menej sanci, ked ste vyrastali? Menej lasky? Menej moznosti? Nemohla si studovat, ked brat mohol? Toto by bola krivda, velka a dozivotna.
Väčšinou to tak býva. Poznám prípad. Najstaršia dcéra slobodná matka, v mladosti problémová, otca dieťaťa nikto nepozna. Celi život rodičom na krku, živili ju aj jej dieťa. O dieťa sa nikdy normálne nestará, vychovali starký. Kto dostal zrekonštruovaný rodičovský dom ? No predsa ona. K tomu pozemky a auto. Druha dcéra ktorá sa dobre vydala a osamostatnila dostala maličký pozemok na ktorom je zrúcanina domu. Pozemok zarastený a v podstate nepoužiteľný. A syn ktorý vyštudoval, cestoval, zarobil si dost veľa € a presťahoval sa opačný koniec krajiny nedostal nič.
Väčšinou to tak býva. Poznám prípad. Najstaršia dcéra slobodná matka, v mladosti problémová, otca dieťaťa nikto nepozna. Celi život rodičom na krku, živili ju aj jej dieťa. O dieťa sa nikdy normálne nestará, vychovali starký. Kto dostal zrekonštruovaný rodičovský dom ? No predsa ona. K tomu pozemky a auto. Druha dcéra ktorá sa dobre vydala a osamostatnila dostala maličký pozemok na ktorom je zrúcanina domu. Pozemok zarastený a v podstate nepoužiteľný. A syn ktorý vyštudoval, cestoval, zarobil si dost veľa € a presťahoval sa opačný koniec krajiny nedostal nič.
@anonym_1c9126 no veď keď jej tak rodičia pomohli v živote tak určite bude ona prvá z nich troch kto sa o rodičov na starobu postará s láskou 🙂
@pytame_sa_za_teba mama mala predstavu ze obidve jej deti sa budu mat dobre, su mamy, ktore ked by brat dom prepil a mali by tu moc tak este tebe zoberu a daju jemu aby ste mali rovnako. S tym nic nenarobis, to je bud take zmyslanie alebo sa nechaju zmanipulovat.
Otázka je čo je spravodlivé a ako definovať spravodlivosť.
A či pre majetky sme schopné odvrhnut človeka, rodinu, vzťahy
U nás tiež z predaja určitého majetku šli peniaze iba súrodencovi. Nebrala dom to ako krivdu. Viem sa o seba postarať a nič mi nechyba
@anonym_1c9126 no veď keď jej tak rodičia pomohli v živote tak určite bude ona prvá z nich troch kto sa o rodičov na starobu postará s láskou 🙂
@anonym_407c61 no nestará. Jej mama už odišla do domova dôchodcov lebo ju doslova sikanovala. Stále po nej kričala, nechcela jej variť, prať, pomôcť upratať. Proste nič. Tak si vybavila domov a odišla sama. O jej otca sa stara druha dcéra lebo do domova ísť nechcel.
Podla mna to je generacia rodicov, ktorym totalne chyba emocionalna inteligencia, ked su schopni spravit taketo gesto, ktorym to dieta akoby zapru.. Je uplne jedno, ci ide o dom, alebo o nieco ine. To je to iste, ako ked by dali lizatko /objatie, lasku...atd./ len jednemu dietatu a druhemu nie.. Jasne, ze v takej situacii by kazdy citil krivdu a bolest.. Tu vobec nejde o dom, ale prave o silu toho gesta, ktore zranuje.. Ak sa cez to nevies preniest, ja by som to otvorila s mamou. Ale chce to vyslovene nacvicit si, ako ostat v klude a len pomenovat veci, ktore citis a vnimas.. Mama to cez tu svoju emocinalnu slepotu nevidi.. Je dobre to vycistit, aby sa tvoja krivda neprenasala na dalsie generacie..lebo presne toto ma velku silu, ktoru mozu niest este aj tvoje deti a ich deti.. Preto takto veci treba cistit, kym to je mozne.. Lebo ked mama umrie, tak uz to bude omnoho tazsi..
@anonym_407c61 no nestará. Jej mama už odišla do domova dôchodcov lebo ju doslova sikanovala. Stále po nej kričala, nechcela jej variť, prať, pomôcť upratať. Proste nič. Tak si vybavila domov a odišla sama. O jej otca sa stara druha dcéra lebo do domova ísť nechcel.
@anonym_1c9126 veď jasné že nestará 😀 nič iné mi ani nenapadlo. Môj komentár bol skôr sarkastický ;)
Toolko takých podobných prípadov poznám z okolia aj z rodiny. Ako cez kopirák. Jedno decko dostane a je to práve to decko ktoré nepodá pomocnú ruku potom.
Môj otec tak dopadol. Nič nedostal a ani nedostane ale že je najbližšie k mame zo všetkých súrodencov tak on chodí k mame najčastejšie. Ale veľa krát sa mi sťažoval že ako jeho bratom mama dala pozemky a jemu nič. A otec s ňou lieta po lekároch, po nákupoch.. a jeho dvaja bratia jeden sa absolútne nekontaktuje s mamou, predal pozemok čo dostal a so ženou si kúpili nejaký fajnový byt v meste. Druhý best tiež predal pozemok a kúpil nejaký bungalow, tiež taký fajnový. A ani jeden z nich jej nechodí pomáhať. Ešte otcove sestry sa sem tam zastavia. Ja len toľko že môj otec bol najviac odstrkovany zo všetkých súrodencov a jeho mama (moja babka) môže byť sakra veľmi šťastná že on za ňou chodi. Inak by bola úplne sama ako kôl v plote a nikto by jej nič nepomohol. Hlavne že robila svojim deťom peklo zo života a rozhádala ich. Asi nemyslela na to že raz bude stará a bude ich potrebovať 🤷 to tak.. keď bol človek vitálny tak ho ani nenapadlo že by sa trebalo k deťom správať normálne aby na starobu aj trochou pomohli. A potom príde staroba a vyplakavanie 😀 a pomôže to najviac nedocenené dieťa...
@anonym_1c9126 veď jasné že nestará 😀 nič iné mi ani nenapadlo. Môj komentár bol skôr sarkastický ;)
Toolko takých podobných prípadov poznám z okolia aj z rodiny. Ako cez kopirák. Jedno decko dostane a je to práve to decko ktoré nepodá pomocnú ruku potom.
Môj otec tak dopadol. Nič nedostal a ani nedostane ale že je najbližšie k mame zo všetkých súrodencov tak on chodí k mame najčastejšie. Ale veľa krát sa mi sťažoval že ako jeho bratom mama dala pozemky a jemu nič. A otec s ňou lieta po lekároch, po nákupoch.. a jeho dvaja bratia jeden sa absolútne nekontaktuje s mamou, predal pozemok čo dostal a so ženou si kúpili nejaký fajnový byt v meste. Druhý best tiež predal pozemok a kúpil nejaký bungalow, tiež taký fajnový. A ani jeden z nich jej nechodí pomáhať. Ešte otcove sestry sa sem tam zastavia. Ja len toľko že môj otec bol najviac odstrkovany zo všetkých súrodencov a jeho mama (moja babka) môže byť sakra veľmi šťastná že on za ňou chodi. Inak by bola úplne sama ako kôl v plote a nikto by jej nič nepomohol. Hlavne že robila svojim deťom peklo zo života a rozhádala ich. Asi nemyslela na to že raz bude stará a bude ich potrebovať 🤷 to tak.. keď bol človek vitálny tak ho ani nenapadlo že by sa trebalo k deťom správať normálne aby na starobu aj trochou pomohli. A potom príde staroba a vyplakavanie 😀 a pomôže to najviac nedocenené dieťa...
@anonym_407c61 ja v tomto zas mame hovorim že som rada že som jedináčik 😀. Pre moje 3 deti mám zas 3 nehnuteľnosti a ako si ich po mojej smrti rozdelia už nechávam na nich.

@kocuris a však autorka nevidí, že brat nemá kde bývať? Možno je psychicky chorý, invalid a podobne. Tak matka ho nechá na ulici? Lebo autorka číha na 50 percent z domu, a keď nemá, tak nepozná ani brata, ani matku. Však to je jej rodina a nie cudzí. Keď nemá majetky na polku, nepoznám ani matku ani brata. To autorka meria vzťahy výškou podielu.
@anonym_bafd07 aj keby bol chorý a neviem aký, tak ho mama mohla nechať v dome bývať, ale nemusela ho hneď prepísať celý na neho. Po smrti matky by dom predali a z polovice by si mohol kúpiť dvojizbák. Takto má on celý dom a ona nič. Môžeš to obhajovať ako chceš, ale toto nie je v poriadku, pokiaľ s mamou mala autorka dobrý vzťah, všetko bolo ok a zrazu mama urobila toto