icon

Neviem sa preniesť cez dávnu krivdu

pytame_sa_za_teba
Včera o 07:08

Ahojte,

už päť rokov nie som v kontakte s mamou a stále ma trápi, ako sa medzi nami všetko pokazilo.

Rodičovský dom prepísala bratovi. Viem, že bol jej a mohla s ním naložiť, ako uznala za vhodné. To nespochybňujem. Čo ma však bolí, je pocit nespravodlivosti.

Nikdy som nebola problémové dieťa. Vyštudovala som, postavila sa na vlastné nohy, vzala si hypotéku a celé roky si poctivo splácam vlastné bývanie. Brat naopak dlho nebol schopný zabezpečiť si bývanie sám a nakoniec získal celý dom.

Nejde mi ani tak o samotný majetok. Skôr ma trápi pocit, že som bola potrestaná za svoju samostatnosť, zatiaľ čo brat bol odmenený za to, že sa o seba nevedel postarať. Čím som staršia, tým viac sa snažím pochopiť a pustiť to, ale stále sa mi to nedarí.

Dá sa niečo spraviť s tým pocitom krivdy voči mame, keď už na minulosť nedá zmeniť?

Neviem sa preniesť cez dávnu krivdu
anonym_986b42
Dnes o 06:52
@annak14

Predstav si seba v jej situacii,ako matku dvoch deti,jedno vystudovalo,ma vlastne byvanie a je uplne samostatne a uspesne.druhe ma kadejake problemy a nema vlastne byvanie.ako by si sa zachovala? Chcela by si tomu menej schopnemu pomoct a zabezprcit aspon to byvanie. Spravodlive , ci nie, je to z mojho pohladu zakon prirody.
Kvoli tomuto sa 5 rokov nebavite? Smutne ,vsetko by som dala za to aby moja mama bola pri mne.zial uz nie je medzi nami.

@annak14 pokiaľ mali obidve deti rovnaké možnosti na vzdelanie a sú obidve zdravé a jedno sa rozhodlo ísť cestou pohodlnosti a využívania lebo vie, že mamička ho bude ľutovať a vždy všetko dostane bez nejakej snahy, kľudne aj na úkor súrodenca, tak nie mne to normálne nepríde. A nechápem takých rodičov, ktorí trestajú svoje samostatné deti za svoju snahu a šikovnosť a ľutujú a podporujú tie vypočítavé neschopné deti. My sme v pozícii tých samostatných, tak autorku presne chápem, že cíti krivdu. My máme dve malé deti a nikto nám ani blbý džem neuvarí, musíme si všetko zabezpečiť sami lebo veď my si vieme urobť. A druhá bezdetná strana? Im celú špajzu naplní mama s odpoveďou, oni to nikdy nerobili, tak nevedia ako. Lebo ja som asi spadla učena z neba, pre mňa to asi nikdy nebolo prvý krát. Naozaj zákon prírody, otrasné

lusilla
Dnes o 06:55
@anonym_48c42f

@lusilla No ved presne o tom to je, ano mas sluzby o nic sa nestaras ale na ukor sukromia a zivota bez svokrovcov. Alebo zijes samostatne bez tychto vymozenosti ale mas klud, svoje sukromie a skratka si len vo svojom bez svokrovcov za zadkom. Vzdy ie nieco na ukor ineho. Mali vsetko, "len" nemali to ich samostatne hniezdocko. Ale tak zrejme zvazili benefity ako vravis a ostali takto zit.

@anonym_48c42f mas pravdu je to tak, myslim si ze normalnemu cloveku to za to nestoji, sukromnie a vlastnezazemie v dospelosti je pre beznych ludi dolezite, avsak vidis ze su ludia ktorym je pohodlnost prednejsia. Resp. takto aj im to nebolo az tak ukradnute ked sa teraz proste zdekovali a odisli prec, svagrina sa s mojou mamou viac a viac dostavala do konfliktu a nebolo to len o tom ze nasi potrebovali cim dalej tym vacsiu starostilivost a davali menej konfortu im.

lusilla
Dnes o 07:04
@anonym_48c42f

@lusilla A aky mate vekovy rozostup medzi sebou s bratom ? Maly ? Aj deti boli v podobnom veku ? Lebo teda moja mama segre strazila dceru od 9 mes. pomaly denne (segra sla do prace), tak isto o dalsiu dceru sa ovela castejsie starala a pod. Ale to mala nasa mama vtedy 55-60r. Ja kym som mala deti, mama mala uz 66r. a posledneho ked som mala skolkara tak mala pred 80tkou. tak jasne ze nebudem od nej vyzadovat tu istu starostlivost a ani mi to nejako nepride od nej nefer alebo blbe , ze teda v tomto segre pomohla napr. ovela ovela viac. Ale zas ja viem a vidim, ze ona ak by mohla, by sa takto starala aj o tie moje. Ze vztahy ma dobre so vsetkymi. Vzdy je aj bola max. ochotna v ramci moznosti, ze malokedy povie nie.

@anonym_48c42f brat ma tri deti ale to jedno je vlastne prizenene s tym uz svagrina prisla do rodiny on si ho len osvojil, to je starsie o 4 roky od jeho druheho dietata, to je rovnako stare ako nase prve, vlastne nase prve biologicke deti su rovnako stare cize nasi rodicia mali prve vnucata takmer spolu. My mame potom este dve po dvoch rokoch po sebe. Brat ma tretie najmladsie vnuca a je teda narodeny v najvyssom veku mojich rodicov, je o 6 rokov mladsi ako moj najmladsi syn. Kym mne pri mojich detoch casto nasi povedali ze sa nepostaraju alebo nepojdu niekam s nami na vylet lebo uz nevladzu, boli ich kadeco a su uz stari tak pri vnukovi od mojho brata (tom najmladsom) ked mali o 10 rokov viac ako pri mojich uz mohli ist aj do zoo, aj na dovolenku do chiech, aj ho chodilil zo skoly kazdy den vyberat, Otec mal o dva infarkty naviac a mama o dost znizenu mobilitu ale zrazu to nebol problem. Bratovu strednu malu prakticky vychovali od jedneho roka do 17 a mojeho syna ktory je rovnako stary (maju dva mesiace rozdiel v narodeni) mali 3 krat na prazdniny na tyzden. Trochu rozdiel ze.

annak14
Dnes o 07:11
@anonym_986b42

@annak14 pokiaľ mali obidve deti rovnaké možnosti na vzdelanie a sú obidve zdravé a jedno sa rozhodlo ísť cestou pohodlnosti a využívania lebo vie, že mamička ho bude ľutovať a vždy všetko dostane bez nejakej snahy, kľudne aj na úkor súrodenca, tak nie mne to normálne nepríde. A nechápem takých rodičov, ktorí trestajú svoje samostatné deti za svoju snahu a šikovnosť a ľutujú a podporujú tie vypočítavé neschopné deti. My sme v pozícii tých samostatných, tak autorku presne chápem, že cíti krivdu. My máme dve malé deti a nikto nám ani blbý džem neuvarí, musíme si všetko zabezpečiť sami lebo veď my si vieme urobť. A druhá bezdetná strana? Im celú špajzu naplní mama s odpoveďou, oni to nikdy nerobili, tak nevedia ako. Lebo ja som asi spadla učena z neba, pre mňa to asi nikdy nebolo prvý krát. Naozaj zákon prírody, otrasné

@anonym_986b42 samozrejme,to ze citi krivdu jej neberiem a chapem na jednej strane. Je to moj pohlad na situaciu, skusila som sa vzit do koze jej matky. Sama som matkou, za seba jednala by som rovnako…

biba_18
Dnes o 07:36
@annak14

@anonym_986b42 samozrejme,to ze citi krivdu jej neberiem a chapem na jednej strane. Je to moj pohlad na situaciu, skusila som sa vzit do koze jej matky. Sama som matkou, za seba jednala by som rovnako…

@annak14 takže jednému dieťaťu necháš celý majetok nech ho prehajdáka (keď sa doteraz nevedelo postarať o seba...) a o druhé sa nebudeš starať lebo momentálne sa ma dobre a keď v budúcnosti bude aj ono potrebovať pomoc, tak smola? dobre na to ideš? 😒

annak14
Dnes o 08:15
@biba_18

@annak14 takže jednému dieťaťu necháš celý majetok nech ho prehajdáka (keď sa doteraz nevedelo postarať o seba...) a o druhé sa nebudeš starať lebo momentálne sa ma dobre a keď v budúcnosti bude aj ono potrebovať pomoc, tak smola? dobre na to ideš? 😒

@biba_18 nie, nie tak doslova ako pises. Myslim ale, ze nenecham niekoho na ulici, ked vidim , ze to druhe dieta je zabezpecene. Necitala som cele ,iba prve komentare. Neviem preco chlapec dopadol ako dopadol….

annak14
Dnes o 08:16
@biba_18

@biba_18 a neprekrucaj, rec o tom druhom v buducnosti nie je

biba_18
Dnes o 08:39
@annak14

@biba_18 a neprekrucaj, rec o tom druhom v buducnosti nie je

@annak14 žiješ ako cigán, tu a teraz? a nezaujíma ťa budúcnosť? potom už chápem ...

annak14
Dnes o 08:56
@biba_18

@annak14 žiješ ako cigán, tu a teraz? a nezaujíma ťa budúcnosť? potom už chápem ...

@biba_18 to myslis vazne co mi pises? Len som napisala ako ja sa by som v takej situacii zachovala.o tom ze druhe dieta ma nezaujima nebola nikde rec.chap ako chces. Vyjadrila som nazor autorke na temu. Ty by si svoje dieta odoprela/vydedila ked nie je uspesne ? A nechala ho pod mostom?🙏🏼

anonym_740afa
Dnes o 09:02

V okolí poznám trilión takých krívd. Súrodenci, ktorí sa nerozprávajú roky kvôli dedkovej záhrade, syna, ktorý sa nešiel rozlúčiť s umierajúcou mamou, lebo nechcela pred smrťou na neho prepísať dom. Čím viac sa v tej krivde budeš máčať, tým horšie sa budeš cítiť, a tým bude pocit krivdy u teba narastať. Niektorí ukrivdení súrodenci prestali zdraviť svoje krstné deti, akoby oni mohli za to, že babka dala ich mame kus poľa, alebo starý dom... A potom, keď sa s nimi rozprávaš, vravia, že im nejde o peniaze, ale o spravodlivosť.
Jasné, že ide o peniaze, len človek nemá gule, aby to priznal.

Mne pomáha: bola by som šťastnejšia, keby som mala ďalšiu nehnuteľnosť? Možno pocit istoty, že keby dačo... Ale pocit šťastia radšej budem hľadať v sebe...ale som rada, že to, čo máme, máme s manželom svojimi rukami. A nikomu nie sme nič dlžní.

My sme 4 súrodenci, rodičia žijú, no povedala som im, že nechcem z dedičstva nič. Pre mňa je dôležité, že máme kde bývať, máme čo jesť, máme na hypotéku a bola by som šťastnejšia keby získam barák niekde na východe krajiny? Dobré vzťahy sú pre mňa dôležitejšie ako majetok. Autorka, ak maminka žije, skús ju prijať, ísť za ňou, nemusíš ju pochopiť. Ale mať ju rada, aj napriek rozhodnutiu, s ktorým nesúhlasíš. Držím palce!

anonym_83a2cd
Dnes o 09:12
@anonym_740afa

V okolí poznám trilión takých krívd. Súrodenci, ktorí sa nerozprávajú roky kvôli dedkovej záhrade, syna, ktorý sa nešiel rozlúčiť s umierajúcou mamou, lebo nechcela pred smrťou na neho prepísať dom. Čím viac sa v tej krivde budeš máčať, tým horšie sa budeš cítiť, a tým bude pocit krivdy u teba narastať. Niektorí ukrivdení súrodenci prestali zdraviť svoje krstné deti, akoby oni mohli za to, že babka dala ich mame kus poľa, alebo starý dom... A potom, keď sa s nimi rozprávaš, vravia, že im nejde o peniaze, ale o spravodlivosť.

Mne pomáha: bola by som šťastnejšia, keby som mala ďalšiu nehnuteľnosť? Možno pocit istoty, že keby dačo... Ale pocit šťastia radšej budem hľadať v sebe...ale som rada, že to, čo máme, máme s manželom svojimi rukami. A nikomu nie sme nič dlžní.

My sme 4 súrodenci, rodičia žijú, no povedala som im, že nechcem z dedičstva nič. Pre mňa je dôležité, že máme kde bývať, máme čo jesť, máme na hypotéku a bola by som šťastnejšia keby získam barák niekde na východe krajiny? Dobré vzťahy sú pre mňa dôležitejšie ako majetok. Autorka, ak maminka žije, skús ju prijať, ísť za ňou, nemusíš ju pochopiť. Ale mať ju rada, aj napriek rozhodnutiu, s ktorým nesúhlasíš. Držím palce!

@anonym_740afa V niektorých prípadoch možno naozaj ide o peniaze, ale viem sa vcítiť do situácie, keby som bola postavená do situácie, že súrodenec dostane všetko a ja nič. Naozaj vôbec by to nebolo o peniazoch, cítila by som krivdu, bolo by to ako dôkaz, že nie som pre rodičov dosť dobrá ani milovaná, aby boli spravodliví. A myslím, že takto to cíti aj autorka a viacerí, čo tu píšu.

anonym_133454
Dnes o 09:19
@abbey1

@pytame_sa_za_teba Mňa vždy úprimne prekvapí, ako si ľudia kvôli majetkom a peniazom schopní a ochotní pokaziť si vzťahy s najbližšími. Stojí to za to? Svätá pravda je, že do hrobu so nikto nič nevezmeme a osobne si myslím, že peniaze samé o sebe ešte nikomu šťastie do života nepriniesli.

@abbey1 nemáš pravdu tie peniaze,byt, ktorý dostal brat mu spravia lepší život.Bude mať viac pre deti, dovolenku nemá každý mesiac myšlienku, že treba platiť splatku.Nema hypo ako autorka a ten pocit krivdy tam je vždy.

Nie je to nič neobvyklé aj v našej rodine aj u známych s kým sa rozprávam.Rodicia nikdy nepriznajú, že zle vychovali dieťa, ktoré nie je schopné sa postarať samé o seba.My máme takého švagra, ktorý žije s rodičmi byt sa prepísal naňho, môj muž dostal byt po dedovi pred 20 r.
Brat ma full servis navarené podľa chuti, ešte aj na výlety chodia spolu, dovolenky má 44 r.Aspon majú čo robiť nie sú sami niektorí rodičia spravia z detí naschval večne deti, aby sa mohli cítiť potrebni.

3 r bil u frajerky všetci sme si mysleli, že konečne dospel a on sa vrátil.Peniaze si šetrí a rodičia z dôchodku ho obskakuju a potom sa sťažujú môjmu mužovi.

anonym_986b42
Dnes o 09:24
@annak14

@biba_18 to myslis vazne co mi pises? Len som napisala ako ja sa by som v takej situacii zachovala.o tom ze druhe dieta ma nezaujima nebola nikde rec.chap ako chces. Vyjadrila som nazor autorke na temu. Ty by si svoje dieta odoprela/vydedila ked nie je uspesne ? A nechala ho pod mostom?🙏🏼

@annak14 písal niekto o vydedení neschopnejšieho dieťaťa?? Celé je to o tom, ze vlastne matka vydedila to schopnejšie dieťa to je podľa teba v poriadku??? Pretože tu celý dom dostal neschopný syn a schopná autorka nič. Matka mala dať každému polovicu domu

annak14
Dnes o 09:26
@anonym_986b42

@annak14 písal niekto o vydedení neschopnejšieho dieťaťa?? Celé je to o tom, ze vlastne matka vydedila to schopnejšie dieťa to je podľa teba v poriadku??? Pretože tu celý dom dostal neschopný syn a schopná autorka nič. Matka mala dať každému polovicu domu

@anonym_986b42 aj ty aj ta druha pletiete jedno cez druhe… nepochopili sme sa . Nevadi.💪🏻

abbey1
Dnes o 09:29
@anonym_133454

@abbey1 nemáš pravdu tie peniaze,byt, ktorý dostal brat mu spravia lepší život.Bude mať viac pre deti, dovolenku nemá každý mesiac myšlienku, že treba platiť splatku.Nema hypo ako autorka a ten pocit krivdy tam je vždy.

Nie je to nič neobvyklé aj v našej rodine aj u známych s kým sa rozprávam.Rodicia nikdy nepriznajú, že zle vychovali dieťa, ktoré nie je schopné sa postarať samé o seba.My máme takého švagra, ktorý žije s rodičmi byt sa prepísal naňho, môj muž dostal byt po dedovi pred 20 r.
Brat ma full servis navarené podľa chuti, ešte aj na výlety chodia spolu, dovolenky má 44 r.Aspon majú čo robiť nie sú sami niektorí rodičia spravia z detí naschval večne deti, aby sa mohli cítiť potrebni.

3 r bil u frajerky všetci sme si mysleli, že konečne dospel a on sa vrátil.Peniaze si šetrí a rodičia z dôchodku ho obskakuju a potom sa sťažujú môjmu mužovi.

@anonym_133454 Dovolenka, majetky a podobne urobia človeka v živote šťastným? No keď myslíš. Mýliš si radosť a šťastie.

anonym_48c42f
Dnes o 09:35
@anonym_740afa

@anonym_740afa No, mozno ste vsetci rovnako uspesní a mudri inteligentní surodenci, vsetci plus minus narovnako zabezpecení. Ale si predstav, ze mas surodenca neschopaka, ktorý nic nema. Jemu daju rodicia ten dom na vychode. len tak nezistne, aby neostal pod mostom. On vas nevyplati samozrejme, lebo nic nema. A ups, ides sa rozist s muzom, potrebujes iste niekam byvat, nejake peniaze aby si si mohla zobrat uver. Nemas extra nazvys, plat taky nic moc, 2-3 deti a potrebujes sa osamostatnit. No nepomohlo by ti keby ti aspon dali nieco z toho domu ? Vtedy ti to tiez bude jedno ze vsetko bude mat uplne zadarmo neschopny surodenec a tebe zostanu oci pre plac, budes mat hypo do 70tky aj to minimalnu tak na 1-2 izbak ? Vies, ono situacie a okolnosti v zivote su rozne. A zas na druhej strane naozaj zivit v sebe krivdu, hnev ci uz na rodicov, surodencov tiez neprinesie stastie a radost nikomu. Akurat trapenie a choroby. Ach jaj, je to tazke niekedy. Clovek nechce zavrhnut ani surodenca ani rodicov ale peniaze sa tiez zidu. Ta to tak. Proste zivot. Ach jaj, je to tazke niekedy.

ekira1
Dnes o 09:46

Toto pochopí len ten, čo to zažil. U nás to isté, ale ja som to čakala, rodičia robili vždy medzi deťmi rozdiely, i medzi vnúčatami. Dom nechali jednému dieťaťu, má istý handicap, takže dobre, to by som pochopila. Potom mali sumu peňazí, že pre každé dieťa, kedže jeden dostal dom. No súrodenec zdedil dom a potreboval na rekonštrukciu, tak peniaze dali jemu, že ja nepotrebujem a on áno. To sme si vtedy vybavovali hypo. Takže dvaja súrodenci majú bývanie v podstate zadarmo a ja nepotrebujem, iba budem platiť hypo do dôchodku.. v mojom okolí taký prípad nepoznám, čo mám kamarátky rodičia i svokrovci pomáhajú +- rovnako všetkým deťom.

anonym_133454
Dnes o 10:01
@abbey1

@anonym_133454 Dovolenka, majetky a podobne urobia človeka v živote šťastným? No keď myslíš. Mýliš si radosť a šťastie.

@abbey1 nie, nemýlim už som dosť veľká, aby som vedela, že život stojí veľa peňazí a kto ich má a nemusí splácať bývanie čokoľvek tak ma na iné veci.Mas peniaze kúpiš si lepšiu zdr.starostlivost,lepšieho lekára, nečakane na operáciu ideš do súkromného centra, kúpele, opatrovateľku, deťom lepšiu školu, kurzy, tábory.

biba_18
Dnes o 10:01
@annak14

@annak14 tak si vydedila to úspešné... veď o tom to celé je - prečo by si mala uprednostňovať jedno dieťa pred druhým ...

ivik4
Dnes o 10:04

Ja teda netvrdim ze by som nepomohla neschopnejsiemu dietatu ( dajme tomu istou sumou ktora by mu mohla pomôct aspon docasne) , ale teda aby som KVOLI TOMU vydedila druhe dieta ? Lebo ono je schopne ? Matka roka, take matky nemaju pre mna hanbu v sebe

annak14
Dnes o 10:11
@biba_18

@annak14 tak si vydedila to úspešné... veď o tom to celé je - prečo by si mala uprednostňovať jedno dieťa pred druhým ...

@biba_18 autorka pise o tom , ze jej neuspesny brat dostal dom.ona uspesna zabezpecena nie. Pise , ze citi krivdu co je pochopitelne…. Pisete tu o tom , co potom keby sa ocitne v nudzi. Ja by som svoje dieta v nudzi nenechala, sama autorka nie je v takej situacie. Tak predsudky na stranu.mozno ma jej matka pre nu tiez nieco odlozene na horsie casy. Taktiez nepise preco nie su s matkou v kontakte .podla mna sa urazila autorka kvoli domu.

kassandra25
Dnes o 10:20

@pytame_sa_za_teba potom je to uz celé len dalsie, co sa bude diat, medzi mamou a bratom. Nenapísala si, ci nieco insie ti dala mama na teba, tvoje meno. Iba toto jedno mala a toto jedno dostal brat? Nic insie sa nenapísalo na teba? Menej prispevkov rezonuje s mojim nazorom a presvedcením, co si ja myslim, niektoré ti nu napísali, ze si mas zobrat príklad a ty nebyt takou matkou, ako keby ta to teraz malo zachránit alebo vykúpit alebo ti padnut na hlavu svätoziara a matke a bratovi ostnatá koruna! Niektoré ti tu napísali, ze tak to uz rodicia robia, neschopnému pomoct a za schopného sú radi, lebo ved postaral sa sám! A teraz co? Mame skakat meter dvadsat, ze situacia a bývanie sú vymyslené? A ten schopný, este ked otvori papulu, má íst do prdele? Cistý hnus. Ze takeho brata s materou nebolia oci dalej zit a nohy dalej chodit po vonku. Jediné, co ti viem napísat, rob len co ta baví, bud s ludmi, ktori ta bavia a s ktorými si rada a na hento zlé ani nepomysli, nie ze zapodievat nimi. Zelám vsetko dobré a snad ti to zivot, ludia a situacie vratia a daju vo vsetkom dobrom naspät aj dvojnásobne. 🥰

simca06022011
Dnes o 10:28
@anonym_bafd07

@pytame_sa_za_teba treba sa na to pozrieť tak, že brat to potreboval, a ty si to nepotrebovala. Možno mal problémy a keby mu matka dom neposkytla bol by bezdomovec. Tak je postarané o obe deti z jej pohľadu. Aj dcéra má bývanie a nie je na ulici a aj syn má bývanie. Majetky nie sú všetko. Máš svoje deti? Skús sa pozrieť nato tak, že keby si mala dieťa, čo nie je schopné sa o seba postarať, tak ho necháš na ulici?

@anonym_bafd07 na ulici ho nenecham,ale dom na to dieta urcite neprepisem

biba_18
Dnes o 10:43
@annak14

@biba_18 autorka pise o tom , ze jej neuspesny brat dostal dom.ona uspesna zabezpecena nie. Pise , ze citi krivdu co je pochopitelne…. Pisete tu o tom , co potom keby sa ocitne v nudzi. Ja by som svoje dieta v nudzi nenechala, sama autorka nie je v takej situacie. Tak predsudky na stranu.mozno ma jej matka pre nu tiez nieco odlozene na horsie casy. Taktiez nepise preco nie su s matkou v kontakte .podla mna sa urazila autorka kvoli domu.

@annak14 ale poznáš rozdiel medzi teraz a potom ... takže teraz to autorka nepotrebuje. ale ak bude potom v núdzi autorka - čo dostane ako pomoc ona? či myslíš že jej mama má 2 byty len autorka o tom nevie?
a ak by si to ty tak mala ošetrené, že druhému dieťaťu šetríš - tomu druhému dieťaťu by si to nepovedala?
a nechala by si to 5 rokov kvasiť?

anonym_c5f5e1
Dnes o 11:04
@luciaruz

U nas to bolo podobne, brat bol hnily nemal nikdy poriadnu robotu...ja skola, uspesna práca, hypotéka, milujuci manzel... a jemu sa VŽDY strkalo. Od detstva. Asi za to nerobil lebo vedel ze jemu chudacikovi sa pomôže. Ja som si vreckove musela odrobit, on ne. Jedine na co to je dobre na nenavist medzi surodencami. Nie sme v kontakte ani s bratom ani matkou.

@luciaruz presne, je to smutné, lebo potom vzniká nenávisť medzi súrodencami kvôli rodičom. Aj ja som zažila niečo podobné. Do 30 som žila skoro ako bezdomovec, rátala každý cent v obchode, v robote makala, odkladala najviac ako sa dalo, aby som sa postavila na nohy, zatiaľ čo moja sestra rozhadzovala celú svoju výplatu na šminky, chodila viackrát do roka po dovolenkách. Prišlo dieťa a s mužom zistili, že chcú vlastné bývanie. Rodičia sa zmilovali a prepísali na ňu pozemok... "Lebo aj ich druhá vnučka potrebuje svoju izbičku a nebudú sa predsa tlačiť v byte 🤷" Rodičom a sestre som odpustila, ale mám na nich ťažké srdce...

patriciah1
Dnes o 11:06
@anonym_bafd07

@pytame_sa_za_teba treba sa na to pozrieť tak, že brat to potreboval, a ty si to nepotrebovala. Možno mal problémy a keby mu matka dom neposkytla bol by bezdomovec. Tak je postarané o obe deti z jej pohľadu. Aj dcéra má bývanie a nie je na ulici a aj syn má bývanie. Majetky nie sú všetko. Máš svoje deti? Skús sa pozrieť nato tak, že keby si mala dieťa, čo nie je schopné sa o seba postarať, tak ho necháš na ulici?

@anonym_bafd07 úplne choré, čo píšeš ... 🤦

akvi
Dnes o 11:18

Treba si uvedomit, ze pomoct "neschopnejsiemu" dietatu predsa nemuselo hned znamenat prepisovat ten dom na neho.. Mna na tom zaraza presne toto. Ak sa mam vzit do situacie matky, ktora sa chce proste len postarat o to menej schopne dieta, tak ved to sa da XY inymi sposobmi. Nie hned prepisovat dom a vydedit to schopne dieta. Je zaujimave, ze pri malych detoch to vacsina rodicov dokaze robit v spravnej miere a ano, pomoze menej schopnemu, ale nie tak, ze mu bude servirovat hotove riesenia, ale urobi vsetko preto, aby to dieta malo sancu "dobehnut" tych sikovnych.. Zrazu je decko dospele a ideme mu pomahat tym, ze miesto toho, aby sme ho povzbudili , aby sa vzchopilo, pomohli napriklad tym, ze mu pomozeme najst pracu, ponukneme mu, ze moze docasne byvat u nas, prispievat minimum, alebo aj nic, kym sa nevyhrabe zo sraciek.. proste je milion sposobov, ako pomoct menej schopnemu dietatu bez toho, aby sme tak velmi ublizili tomu schopnemu.. Ale nie, tu si matka vyberie ten najokatejsi sposob, ako gestom ukazat, ako to ona naozaj ma.. to je ako ukazat fuckera tomu schopnemu..doslova.. Lebo toto jednoducho nie je obhajitelne..

lusilla
Dnes o 11:54
@annak14

Predstav si seba v jej situacii,ako matku dvoch deti,jedno vystudovalo,ma vlastne byvanie a je uplne samostatne a uspesne.druhe ma kadejake problemy a nema vlastne byvanie.ako by si sa zachovala? Chcela by si tomu menej schopnemu pomoct a zabezprcit aspon to byvanie. Spravodlive , ci nie, je to z mojho pohladu zakon prirody.
Kvoli tomuto sa 5 rokov nebavite? Smutne ,vsetko by som dala za to aby moja mama bola pri mne.zial uz nie je medzi nami.

@annak14 Ale je rozdiel mu nieco dat len tak bez toho aby sa akokolvek posnazil a zobrat ho a vysvetlit mu co ma spravit pre to aby sa jeho stav zlepsil, ano tak trochu mu spravit barlicku a viest ho na tej ceste ze si to byvanie zadovazi sam. A az potom nasledne medzi svoje deti ktore sa o seba postarali rozdelit to co mam a oni si prilepsia. Lebo ak to spravis prvym sposobom je vysoko pravdepodobne ze ten clovek s tym nedokaze narabat a pride aj o to.
A ano rodicia ktory toto spravia (tak ako to bolo aj u nas) su vo vacsine pricinou toho preco to dieta takto dopadlo, lebo to je proste problem vychovy a postoja k tomu dietatu. My sme traja, dvaja surodenci maju svoje byvanie, svoje zivoty len ten posledny nema nic a nevie nic, ale ja od zaciatku vidim ze dostal od rodicov iny prisupt, inu vychovu a postoje. Kym ja som musela doma veci robit on nemusel, kym ja som musela vediet on nemusel, kym mne nebolo prepacene jemu bolo, z neho vyrastol jeden neschopny clovek a ja mam vsetko vlastnou zasluhou, vybudovane mnou a mojim muzom od kedy sme spolu.
A este jedna vec na tom je ze ja nikdy tu istu chybu nezopakujem, obrovske ponaucenie to malo pre mna, mam tri deti tak ako nasi a nikdy som nepristupovala k nim rozdielne, vsetko mali rovnako ci povinnosti ci vyhody, vysvetlujem a ucim ich maximalnej samostatnosti a zivotaschopnosti. Nedostanu veci zadarmo.

anonym_48c42f
Dnes o 11:57
@akvi

Treba si uvedomit, ze pomoct "neschopnejsiemu" dietatu predsa nemuselo hned znamenat prepisovat ten dom na neho.. Mna na tom zaraza presne toto. Ak sa mam vzit do situacie matky, ktora sa chce proste len postarat o to menej schopne dieta, tak ved to sa da XY inymi sposobmi. Nie hned prepisovat dom a vydedit to schopne dieta. Je zaujimave, ze pri malych detoch to vacsina rodicov dokaze robit v spravnej miere a ano, pomoze menej schopnemu, ale nie tak, ze mu bude servirovat hotove riesenia, ale urobi vsetko preto, aby to dieta malo sancu "dobehnut" tych sikovnych.. Zrazu je decko dospele a ideme mu pomahat tym, ze miesto toho, aby sme ho povzbudili , aby sa vzchopilo, pomohli napriklad tym, ze mu pomozeme najst pracu, ponukneme mu, ze moze docasne byvat u nas, prispievat minimum, alebo aj nic, kym sa nevyhrabe zo sraciek.. proste je milion sposobov, ako pomoct menej schopnemu dietatu bez toho, aby sme tak velmi ublizili tomu schopnemu.. Ale nie, tu si matka vyberie ten najokatejsi sposob, ako gestom ukazat, ako to ona naozaj ma.. to je ako ukazat fuckera tomu schopnemu..doslova.. Lebo toto jednoducho nie je obhajitelne..

@akvi Lenze to decko, ten surodenec je fakt neschopny. Povahu, rozum , inteligenciu a charakter tazko zmenis Skratka dajme tomu ze on cely zivot nevedel normalne fungovat. Len do tej dospelosti to tak ci tak kryju rodicia a este su viac menej fit, neriesi sa co s domom/bytom, kto bude dedit a take srandy. Lenze ten clovek je skartka nepouzitelny neschopny aj dalej. Lenb rodicia starnu, uz nezarabaju, maju dochodocek a blizi sa dedenie. Tak treba nejako doriesit veci. A ten nas "nescesnik" nema chudatko nic. Tak mu nechajme aspon domcek, nech ma kde hlavu sklonit ked nas nebude. tí ostatní sikovní vsetko maju co treba, tým netreba. tak si myslim, ze rozmyslaju rodicia.

anonym_48c42f
Dnes o 12:01
@lusilla

@annak14 Ale je rozdiel mu nieco dat len tak bez toho aby sa akokolvek posnazil a zobrat ho a vysvetlit mu co ma spravit pre to aby sa jeho stav zlepsil, ano tak trochu mu spravit barlicku a viest ho na tej ceste ze si to byvanie zadovazi sam. A az potom nasledne medzi svoje deti ktore sa o seba postarali rozdelit to co mam a oni si prilepsia. Lebo ak to spravis prvym sposobom je vysoko pravdepodobne ze ten clovek s tym nedokaze narabat a pride aj o to.
A ano rodicia ktory toto spravia (tak ako to bolo aj u nas) su vo vacsine pricinou toho preco to dieta takto dopadlo, lebo to je proste problem vychovy a postoja k tomu dietatu. My sme traja, dvaja surodenci maju svoje byvanie, svoje zivoty len ten posledny nema nic a nevie nic, ale ja od zaciatku vidim ze dostal od rodicov iny prisupt, inu vychovu a postoje. Kym ja som musela doma veci robit on nemusel, kym ja som musela vediet on nemusel, kym mne nebolo prepacene jemu bolo, z neho vyrastol jeden neschopny clovek a ja mam vsetko vlastnou zasluhou, vybudovane mnou a mojim muzom od kedy sme spolu.
A este jedna vec na tom je ze ja nikdy tu istu chybu nezopakujem, obrovske ponaucenie to malo pre mna, mam tri deti tak ako nasi a nikdy som nepristupovala k nim rozdielne, vsetko mali rovnako ci povinnosti ci vyhody, vysvetlujem a ucim ich maximalnej samostatnosti a zivotaschopnosti. Nedostanu veci zadarmo.

@lusilla Ty mozno pristupujes k svojim detom rovnako. Ale tie deti rovnaké nie sú a ani nikdy nebudú. Mozno budes mat stastie a budu viac menej rovnako zivotaschopne. Neviem kolko maju teraz rokov, ci uz su samostatne ci nie. Ale moze sa stat, ze napriek tomu ze si ty k nim pristupovala rovnako proste nebudu.