icon

Neviem sa vyrovnať so zlým detstvom

9. aug 2023

Dobrý večer.
Chcem sa trošku vypísať, posťažovať, vyliať srdce...
Neviem prečo, ale po rokoch sa mi vrátili spomienky, hnusne, škaredé, spomienky na moje zle detstvo.
Vopred sa ospravedlňujem za dĺžku príspevku.
Musím po rokoch priznať, že nemala som dobrých rodičov. Otec alkoholik, neliečený (už je na druhom svete). Prežila som si šikanovanie na škole. Od 3. ročníka až po ten deviaty som dennodenne trpela, prežívala bitky, vysmievanie kvôli môjmu výzoru, prirovnávali ma k jednému zvieraťu, ďalší spolužiak mi dal prezývku podľa jedného filmu. Otras. Rodičov som prosila aby ma preložili na inú školu, ich odpoveď bola že v žiadnom prípade, aj v inej škole ťa budú šikanovať. To bolo celé ich riešenie. Keď som sa im vyhrážala že do školy nebudem chodiť tak mi povedali, že skončím niekde v detskom domove. Každý deň som chodila domov s revom, ale ich to vôbec nezaujímalo. Šikanovanie neriesili ani moji rodičia, ani škola. A najhoršie bolo že moja vlastná matka sa mi za vyzor vysmievala. Teraz som to mame po 20 rokoch pripomenula tak vraj si vymýšľam, vôbec nič také o mne nehovorila, a že ani ma nesikanovali. To že som sa ani neucila a som prepadala zo skoro každého predmetu to im tiež bolo jedno.
Opíšem prípad spred 3 rokov. Môj bratranec, matkin miláčik, ta ho zbožňuje, bol u nej na návšteve a bola som tam aj ja. Začal mi hnusne nadávať, ponižovať ma, vraj sa mám pozrieť do zrkadla, ale mám dávať pozor by to zrkadlo neprasklo a také podobné veci mi začal hovoriť. Ja mu na to ze najprv sa pozri na seba a tak hodnoť druhých. Na to po mne zvyšoval hlas, bol agresívny. Moja matka tam len sedela, ani necekla, ani sa má nezastala, nic, ani keď som jej povedala nech mu dačo povie. Povedala mne, keď som sa kvôli tomu rozrevala, že mám ísť na psychiatriu.

klarolinne
10. aug 2023

Mala si to náročné, o tom žiadna, ale prosím ťa ten prípad spred troch rokov s bratrancom, to som vážne čakala že máte tak 17 rokov. 🤦🏻‍♀️ A ty si dospelá osoba, samostatná a matka a necháš si vynadať od bratranca?. Uvedomuješ si, že prostredie z ktorého pochádzaš je toxické, tak urob druhý krok a odstrihni sa. Matka chce nechať svoj byt synovcovi, tak prosím. 🤷🏻‍♀️ Neovplyvnis to a takto ťa bude držať roky v šachu. Potrebuje ísť k lekárovi? Nech ju vezme on 🤷🏻‍♀️ a skús nájsť odborníka ktorému budeš dôverovať. Nie kvôli sebe, ale kvôli synovi. Chceš aby videl ako jeho mamu majú za handru? A riešiť už len budúcnosť minulosť nezmeníš.

domkakvet
10. aug 2023

Uz sa to zmenit neda, tak ze bud na to zabudnes alebo to pojde s tebou cely zivot.

autor
10. aug 2023

@klarolinne ja som v tom čase mala 29 a ten môj bratranec 40.. 11 rokov odomna starší je. A tak začal zaparat do mňa z ničoho nič. Musím povedať že riadny grazel je to, ktorý sa nevie správať. A mama ho neviem prečo tak zbožňuje. Minule mi mama vola že okamžite aby som vybrala peniaze a doniesla jej domov, lebo on potrebuje.
Ale keď som jej vravela aby mu povedala aby jej sem tam urobil nákup keď ku nej ide, a to ku nej chodí často, tak to mi už povedala že to v žiadnom prípade od neho nebude požadovať aby jej spravil nákup, že ja som jej dcéra a ja sa mám o ňu starat

autor
10. aug 2023

@klarolinne ale som povedala že už som skončila s tým že mu budem robiť poskoka. Chvála Bohu za priateľa, on mi otvoril oči..

alexandrahaspi
10. aug 2023

Ty kks hentaku matku mat, poslem ju do riti. To ako sa k tebe cely zivot sprava? Vobec by som sa s nou nebavila, nechodila za nou. vsetko by som jej povedala ako je, nech sa o nu stara ten co nanho chce prepisat byt. Tvoja mama je bud velmi zly clovek, alebo ma nejaku diagnozu. Uzivaj si svoju rodinku a svoj zivot a kasli na nich. Su strasne toxicki ti ludia. Nestretavala by som sa s nimi.

janickacrazy
10. aug 2023

Skús nejakého psychológa online, nemusíš nikam chodiť a máš to pohodlné. Len sa toho neboj, určite ti pomôže. Dobrý psychológ ťa nebude kritizovať, to sa nemusíš báť. Narodenie dieťaťa nám často otvorí staré rany z detstva. Preto to potrebuješ teraz uzdraviť. Držím palce.

klarolinne
10. aug 2023

A to si tam ostala a počúvala všetky jeho urážky? Dúfam, že si sa odvtedy poučila a priateľ ťa podrží, nesmieš im to dovoliť opäť. Len ostaň silná a zablokuj celú rodinu.

zanka777
10. aug 2023

Ahoj píšeš že máš strach ísť k odborníkovi...ale ty tam ísť musíš musíš si zahojiť rany z minulosti aby si sa s čistým štítom mohla pohnúť ďalej ... A ver že si výnimočna osoba a osobnosť hodná lásky a uznania .... To aké si mala detstvo nebola vína tvoja ale tvojich rodičov ktorí ti neboli zjavne oporou a neboli tu pre teba keď si ich potrebovala.... Nedali ti lásku akú si potrebovala a akú potrebuje každé dieťa.....tak si ju daj ty sama teraz keď si dospelá a ak ti aj teraz niekto ubližuje či už slovné alebo inak odstrihni takého človeka zo svojho života lebo už môžeš už nie si to malé dievča ktoré sa muselo len prispôsobiť situácii a za ktoré hozhodovali iní....držím ti veľmi palce....ale prosím navštív odborníka aby si sa posunula ďalej....nie je to hanba

loliki
10. aug 2023

1. Odignoruj tu premúdru pochybovačku typu dzulli, lebo je úbohé chváliť sa tu štúdiom psychológie a nemať v seba štipku empatie.
2. Ak Ťa trápi minulosť, treba to riešiť. Môžeš si najprv niečo prečítať, ako tu už radili. Ja poznám knihu: Bolesť krivdy, radosť odpustenia.
3. Postupne naber odvahu ísť k psychológovi. Buď dobrá sama k sebe. Máš dobrého priateľa, nech Ťa v tom podporí, odvezie. Nech sa Tvoje rany postupne zahoja.
4. Lebo zranený človek zraňuje - možno nevedomky, možno len kopíruje správanie... Ber to tak, že návštevou psychológa máš šancu zachrániť vzťahy v Tvojej rodine a šancu obrniť sa voči nevhodnému správaniu matky. Oni vedia poradiť. Dôveruj im. Nebudeš prvá, ktorej pomôžu.

ahhola
11. aug 2023

Neviem, prečo vo vašich životoch hra úlohu nejaký bratranec♦️to co ma byt, ze ta chodil yebat do vášho príbytku, ktorý mu chce prepísať.... Neviem ti poradiť, lebo si to neviem ani predstaviť.
2 dospelé baby skáču, ako píska nejaký mentál...
Veľmi by sa ti uľavilo, keby zajtra už nebol▪️
Ešte sa skutočne budeš pasovať s darovackou tej špine a mater ti pristane na krku. Tvoj muž co na to hovorí, nevie on prevziať piedestal Bratranca???

zuzana76
11. aug 2023

@autor pocuj ten bratranec, nemoze to byt syn tvojej mamy? nemohla ho mat velmi skoro? akoze to je uz taka telenovelovska zapletka, ale ked ho tak zboznuje

Vela ludi malo tazke detstvo, je vela takych, co mali rodicov alkoholikov, alebo chorych, alebo ich tyrali, alebo sikanovali, kazdy clovek, alebo teda vacsina ma nejaku traumu. Nemozeme ovplyvnit, ako sa k nam spravaju druhí a najma v detsvte, ale mozeme ovplyvnit, ako to zasiahne nas a ako to spracujeme v dospelosti. Niekde som citala, ze za traumy, ktore si prenesieme z detstva uz nie je zodpovedny ten clovek, ktory nam ich sposobil, ale my, preto, ze sme nenastupili na cestu liecenia. A suhlasim s tym. Je to sice krute, akoby sa ten clovek z toho vivinil, to nie, ale to, ze my sa nechame tymi traumami uplne pohltit, je uz vina nasa, teda toho trpiaceho cloveka. Bojuj, žena, vyhladaj odbornikov, alebo si precitaj nieco z odbornej literatury ty. Snaz sa zlepsit svoj zivot a hlavne odpusti. Traumy sa liecia odpustenim. Odstrihni ludi, ktori ti nadalej ublizuju, minimalizuj kontakt s nimi. S priatelom by si mala vyriesit svoj vztah - manzelstvo. Priatel nie je manzel.

zuzana76
11. aug 2023

@autor mysli na svoje dieta, bojuj pre nu, aby ona mala pekne detstvo

miriam11
Odpoveď bola odstránená
autor
11. aug 2023

@alexandrahaspi pred nedávnom som jej všetko povedala do očí, čo som zažívala na škole, ako sa ona ku mne správala. Ona len ticho sedela, nevedela argumentovať. Potom začala hovoriť že to ja som si všetko povymyslala, že nič z toho nie je pravda. Ževraj mám prestať klamať, že ona už nepamätá že by som sa sťažovala na to že ma v škole šikanovali

huxy
11. aug 2023

Toxická matka, odstrihla by som sa od nej a viac nekontaktovala. Keď je schopná klamať, zapierat a ešte z teba robiť zlú.

autor
11. aug 2023

@janickacrazy som si vedomá toho že by som určite mala psychologa navštíviť, určite by sa mi uľavilo na duši. S priateľom sme sa o tom porozprávali, je to moja veľká opora, a sám tvrdil že to nie je žiadna hanba ísť ku odborníkovi. A ja sa aj napriek tomu hanbím 🤷

autor
11. aug 2023

@ahhola celé sa to zdá až také neuveriteľné, ale bohužiaľ je to pravda. Keď som bývala u mamy tak každý týždeň bol u nas nasackovany, ľahol si na gauč a zavelil dones mi jesť. Ja tiež bola truba, lebo som ho poslúchla a išla mladému pánovi naberať jedlo a ešte mu odniesla rovno pod nos.
Priateľ ho neznáša, on počuje jeho meno sa mu z hnusu jezia chlpy. Urážal nás a vysmieval sa nám.

alexandrahaspi
11. aug 2023

Ty mas este chut za nou chodit a bavit sa s nou? Preco? ved ona si na tebe cely zivot vybijala nejake svoje komplexy a este v tom pokracuje.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
autor
11. aug 2023

@zuzana76 hovorila mi že on keď bol malý tak každý deň bol u nich, bol zboznovany aj našou babkou, bol to jej milovaný vnucik... Ale nemyslím si že je to môj brat.

autor
11. aug 2023

@alexandrahaspi už som obmedzila stretávanie s ňou

huxy
11. aug 2023

A preco obmedzit? Celkom prerušiť, lebo toto ťa bude stále zozierat. Veď ti klame do očí a obviňuje teba. Darmo je to matka, ale len tým, že ťa porodila. Tak by som žiť nechcela. Potom sa necuduj, že ťa to stále trápi, lebo v Tom naďalej žiješ.

krasolienka1
11. aug 2023

Prečo sa snou stretávaš
Ja by som ju už nechcela ani vidiet

kylie1983
11. aug 2023

Skús si prečítať co je motylia terapia. ❤️

autor
11. aug 2023

@kylie1983 prečítam, ďakujem

autor
11. aug 2023

@huxy
@krasolienka1 ona telefonuje s kamarátkami a sa im sťažuje že ku nej nechcem prísť, a tie mi potom volajú a skritizuju ma že prečo už ku mame nechodím, ona potrebuje odomna pomoc, a také veci. Ja viem že robím chybu že tam ku nej naklusem len aby som mala od nich pokoj

autor
11. aug 2023

@huxy ale necítim sa dobre v jej prítomnosti

alexandrahaspi
11. aug 2023

A povies im pravdu? Ja by som im povedala alo sa veci maju, nenechaj si skakat po hlave.

huxy
12. aug 2023

Áno, robíš obrovskú chybu. Tebe by mohlo byť jedno, čo im tvoja mater natara. Však bloknem všetky jej kamarátky alebo vôbec nedvíham, ignorujem.
No bohužiaľ komu niet rady, tomu už niet pomoci.

patus_2
13. aug 2023

Zmeň si číslo alebo zablokuj všetky jej kamarátky. Nedvíhaj, neodpisuj a hlavne to ani nečítaj. Odstrihni sa od ľudí, ktorí ťa ničia. Nič iné ti nepomôže.