icon

Nevieme sa dohodnúť ohľadom stavania

4. apr 2022

Ahojte, nevieme sa so snúbencom dohodnúť ohľadne stavania. Moji rodičia by na nás prepísali záhradu, bola by aj prístupova cesta. On nechce byť blízko rodiny.
V tomto ho úplne chápem, ale proste takto ušetríme minimálne 60-70tisic za pozemok 🙈 keby máme aspoň takú hotovosť,že na pozemok nemusíme brať žiadni hypotéku, ale to nemáme.
+ Dom čo by sme postavili a zariadili rátam okolo +200tisic 🙈
Ja neviem odkiaľ to chce on všetko zobrať, či chce banku vykúpiť,alebo drogy začať predávať 😀
Aj ja by som bola rada,keby sme inde no v tejto dobe musíme šetriť,kde sa dá.
Ako mu to mám vysvetliť? Alebo čo mám robiť?

autor
4. apr 2022

@drahomirrra ja sa na to pozerám skrz financie, ja chcem ušetriť,kde sa dá.
Keby aj kúpim pozemok inde,kde mám istotu, že.moji susedia nebudú neprispôsobiví, alebo nebudú každý večer hlasnú hudbu púšťať alebo čo 🤷

luccija
4. apr 2022

Ak by ste sa rozviedli dom by sa predal máš pravdu príklad už máš dieťa potrebovala by si niekde bývať tak zase hypo, asi byt kúpiť, keď neplánujem byť u rodičov...či by si mala dobrý plat teraz ho máš...možno potom nie.Vzdy je lepšie, aby pozemok bol iba tvoj z domu by si ho vyplatila, zobrala hypo...ale máš dom a pozemok.
Tvoj chlap nech si ujasni a jasne Ti povie kde chce bývať a koľko si bol pozrieť pozemkov...nie, že to sa mi nepáči, to nechcem, to je drahé...
Ja by som bývala pri nich vždy máš všetko risk vidíš ako dopadlo bývanie v byte.Chlap nech si zoberie pero a papier a ráta koľko ušetríte, koľko bude stáť dom a pod...
Ale, ak nechce...ste spolu už dlho možno by som išla svojou cestou čo píšeš to zahraničie...ja si myslím, keď vidím ceny bytov, pozemkov, že postupne bude zase viacgeneračné bývanie, či nadstavovanie...mne sa štýl, že zoberme hypo kúpme byť robme od vidím do nevidím, dieťa v nedohľadne, rodičia niekde 200 km ďaleko žena celé dni sama zlý.Nie každý má dobrý vzťah s rodičmi, ale stále si myslím, že spolužitie má veľa výhod či blízke bývanie.
A ak nie, tak sa predá ...zarobíte a kúpite byť či dom inde.

autor
4. apr 2022

@keiko33 ja neviem naozaj, som z neho zmätená. Hovorím, prispôsobím sa,ale odmietam kupovať dráhy pozemok, keď môžem mať aj lacnejší.
On chce len v hentakych lokalitách. Nechápem to fakt

autor
4. apr 2022

@janulabb lenže on sa nechce dohodnúť.
Ja som našla lacné pozemky, ale jemu nevyhovuje lokalita.
A ja nechcem platiť za pozemok viac, keď môžem mať o rovnakej rozlohe za menej :/

drahomirrra
4. apr 2022

Okej, tak nech ten pozemok v tych lokalitach kupi, ked je to pre neho brnkacka 😉

autor
4. apr 2022

@luccija veď práve, ide mi o tie financie. Ja som názoru, šetriť kde sa dá. Aj som povedala, môžme aj inde pozemok, ale 😂 zase sa opakujem, nebudem kupovať drahy pozemok,keď môžem mať lacnejší.
Ona má všetko aj + aj -

autor
4. apr 2022

@drahomirrra nie je, ale je tvrdohlavý ako baran 🙄

annamalaga
4. apr 2022

Tak nech ide do banky, či mu dajú 80000€ za pozemok. Dajú?

autor
4. apr 2022

@annamalaga jemu samému by dali hypotéku okolo 130tisic tuším, ak sa nemylim

keiko33
4. apr 2022

No to vyzerá tak, že len hľadá výhovorky, ako sa to nedá. A nie ako sa dá. A keď chce od každého ďaleko, tak potom ani s deťmi vám nik nepomôže a to nemyslím starať sa, len pomôcť v čase chorôb. Zobrať vysokú hypotéku a potom sa chytať za hlavu, keď dieťa ochorie a o prázdninách ani nehovorím. Dôležité pravidlo "Prikrývam sa s takou perinou, na akú mám". To by mal priateľ pochopiť. A ak nechce, tak mu povedz, že keď nechce on, tak si nájdeš niekoho, kto nebude sebecký a bude schopný kompromisov. Lebo to fakt vyzerá, že ho nezaujíma čo chces ty. A ty si rozmysli, či chceš žiť celý život s takým sebcom. Ja som vždy toho názoru, že radšej sa vrátiť z kratšej cesty. 🤷

deti95060810
4. apr 2022

@sisa_s autorka tak ďaleko nerozmýšľa...😉

autor
4. apr 2022

@deti95060810 my byt nechceme 🙈 jedine ak na najvyššom poschodí, lebo ako som už spomínala, máme nočné, a po nočnej sa chcem vyspať. A my sme na 2byty mali také šťastie,že sme nad sebou mali stádo dupotajucich a búchajúcich deti. Nie ďakujem

beata_k
4. apr 2022

Mas predstavu o cenach stavebneho materialu? Aj keby ste dnes zacali stavat tak o pol roka ti tych 200 tis. isto nebude stacit. O inflacii ani nehovorim. Material bol drahy pocas covidu, teraz pocas vojny ide vsetko raketovo nahor. Ber byt na poslednom poschodi s kvalitne opravenou strechou ak nechces dupot nad hlavou. A to cim skor aby ti tych 200 tis. stacilo.

luccija
4. apr 2022

Veď rozmýšľajte ďalej, ale pozemok nech je iba tvoj do budúcna si ušetris problémy.Daj si príjmy choďte do banky zistíte info, vyratajte si koľko raz budeš mať, keď budeš na RD...obľúbili, neoblubili si tvojho chlapa to je pekne, ale pozemok bude písaný iba na teba.Nevies čo bude o 10 rokov a z popísaného mám pocit, že spolu nezostanete isté môžem sa mýliť, ale...

luccija
4. apr 2022

@beata_k to nie je pravda teda, ak nechcú mega dvojpodlažný dom

autor
4. apr 2022

@beata_k pozri, nebude stačiť, nebude. Tak budeme dlhšie proste žiť u rodičov. Bohužiaľ dnešná situácia,čo sa týka financií pre mladých,ktorí vyšli z VŠ a nemajú závratne úspory,ľahká nie je. A keby aj len pre nás.
Prípadne pôjdeme do zahraničia, pobudne tam chvíľu, a zarobíme viac, ako tu.
Čo už máme robiť? Donútiť sa do kúpy niečoho, čo ani nechcem? 5 rokov sa tam dusiť, a potom ho predať s tým,že tak či tak si budem musieť zobrať úver na dokončenie domu,lebo keď predam byt aj po čase, vyjde mi to na pozemok a na holodom možno, a dokončiť + zariadiť

autor
4. apr 2022

@luccija ja sama neviem, čo bude. Možno ostaneme spolu, možno nie. V dnešnej dobe sa veľa ľudí rozchádza, rozvádza

beata_k
4. apr 2022

Ty sa nechces nutit, ale jeho nutis....

veronika3110
4. apr 2022

inaak na toto pozor, lebo na čistý pozemok sa toľko nedáva, aj ked platovo by mu to vyšlo... prípadne schvália aj toľko koľko chcete, ale budú to uvoľňovať postupne... napr. ked budu základy, potom múry do 1m atd atd... naraz nedajú, lebo ak by ste neplatili, tak banke by ostal napr. len čistý pozemok... takže uvolňujú postupne spolu s tým ako rastie hodnota nehnuteľnosti..
ak by ste kúpili hotový dom, starší, tak dajú aj naraz... lebo už majú čo zobrať jednoducho povedané :D :D my sme brali pred rokom, tak takto nám to povedali

autor
4. apr 2022

@beata_k ani on nechce byt 😀
Chce pozemok v drahej lokalite, a nehľadá lacnejšie riešenia

beata_k
4. apr 2022

Jaaj tazko s vami 😄

danulicek
4. apr 2022

a preco teda nejdete do zahranicia spolu, ked si pisala, ze uvazujes, ze sa s nim rozides a pojdes ty do zahranicia? a cas ukaze... a to ti pisem ako zenska, ktora sa vydavala chvilku po vyske (po 7,5 rocnom vztahu) a rodina "podla planu" bola alfa omega. ani my sme sa nevedeli dohodnut o byvani. teraz po 10 rokoch ti poviem, ze ak by som mala tento rozum predtym, urcite by som tento "konflikt" ohladom byvania vnimala inak a do spolocneho byvania a svadby by som nesla. a ktovie, mozno by sme spolu uz neboli a mozno by sme daleko od rodicov nasli spolocnu rec. mozno aj u vas to chce cas, ste mladi a zbytocne sa nechat jeden alebo druhy dotlacit "do kuta", len aby bol klud. lebo skor ci neskor sa to kdesi ukaze ako problem.

danulicek
4. apr 2022

@drahomirrra tri mesiace ano. tema byvanie bola u nas najpretriasanejsou temou za nase 10 rocne manzelstvo. ale to je iny pribeh 🙂 kazdopadne tiez to zacinalo takto - ze sme sa nevedeli pred svadbou dohodnut, kazdy to bral tak, ze ved potom sa dohodneme. nuz, nedohodli sme sa.

buzby
4. apr 2022

Či uz tam budete alebo nebudete stavať, obdivujem uvedomelosť rodičov, u nás nikto nechce predať pozemok, nechávajú ho svojim ešte ani nenarodeným vnúčatám. 🤦🤦🤦

luccija
4. apr 2022

@buzby veď majú rozum pozemkov je málo a ceny budú len stupat

letfenixa
4. apr 2022

@danulicek jeden kolega aj svadbu zrušil, keď sa s nastávajúcou nevedeli ohľadom bývania dohodnúť.

rora
4. apr 2022

Neviem ci by som s takto tvrdohlavym partnerom isla do niecoho takeho.... este je len na zaciatku a uz ma moc velke oci... hodit si na seba hned cca 250tisicovu hypoteku..... tak nech teda kupi pozemok ale byvanie by som asi riesila na nejaku dobu len mobilnym domom, ktory sa da do 30 tisic kupit (jeden je u nas v obci a teda velmi pekne alternativne docasne byvanie....) stavat ci prerabat je teraz katastrofa, tiez nam stoji prerabka poschodia jednak kvoli cenam a aj kvoli materialu....

sidicek
4. apr 2022

Ja si nemôžem pomôcť,ale vy máte veľmi zvláštne názory.Ste krátko po škole ,ešte ste nič neodrobili, ale už chcete mať dom pomaly postavený, aj keď na to zjavne nemáte.70 000 za pozemok vôbec nie je veľa, samozrejme ak máte možnosť pozemku zadarmo ,tak ti bude všetko drahé. A priateľ má pravdu v tom ,že lokalita je z pohľadu bývania veľmi dôležitá. Choďte vy len do toho zahraničia ,trochu si odzite aj si zarobíte a ak to bude stále fungovať, tak sa rozhodnete ako teda ďalej.

veronika3110
4. apr 2022

@sidicek veru tu je pravda.. my žijeme v 6 tisícovom mestečku 20 km od Popradu a pozemok v novej lokalite nám ponúkali za 75 000.. je to normálna cena... nakoniec sa nám podaril kúpil starší dvojgeneračný dom (200m2) v tom istom meste, kde zaň chceli 85000 aj ked všetko prerábame.... ale už niečo stojí a kto nie je náročný, može tam aj bývať.. strecha bola dobrá atd... neviem si predstaviť stavať niečo nové od základov

zmrzlinka2021
4. apr 2022

@autorka

Za mna - obaja s priatelom ste mamonari a zmyslom vaseho zivota je rodinny dom za kazdu cenu a v tom hladate svoje stastie a naplnenie.

Z toho co pises:
- chces byt nasackovana vedla rodicov, co snubencovi nevyhovuje, a je to pochopitelne
- v opacnom garde si nasla pozemky, sice lacne, ale vieme preco lacne - lokalita na prd. Upozornenie: lokalita je VZDY zaklad, aby clovek mohol pohodlne zit a nebol zavisli na aute, co tiez aj zvysuje radikalne naklady
- na pozemok v dobrej lokalite nemate peniaze ale proste za kazdu cenu dom...

Co je pre vas v zivote vlastne dolezite?
Ak raz na nieco nemam, tak nemam a bodka.

Zivot v dome nie je pre beznych ludi, nehovoriac o podstatne vyssich nakladoch, a aj neraz dochadzani, ak nie ste priamo v meste.

Pises, ze priatelovi vyjde maximalna hypoteka 130 tis., cize nema nejaky extra dobry plat. Nam napr. vysla moznost hypo takmer 400 litrov ale pravdaze nejdeme sa zadlzovat "lebo dom". Nas pokoj, minimalny uver, a hlavne vztah je proste viac...

Daj si fakt doporiadku s priatelom, co je pre vas smerodajne, ci byt spolu, tvorit rodinu, alebo dom, dom a dom...