Neznášam svokra...
Vianoce majú byť sviatkami lásky, pohody a neviem čoho všetkého. Ale u nás je to pravidelne celkom opačne. Vždy sa nájde niečo, kvôli čomu som nervózna a nespokojná. Tento rok bol asi najhorší. Udalosťami, ktoré tomu predchádzali, nebudem nikoho zaťažovať. Ale aby som sa dostala k jadru veci. Môj muž sa rozhodol, že pozve svojho otca – 5 rokov vdovca ku nám na štedrý večer. On býva asi 5 minút autom od nás, v rodinnom dome, ktorý mu asi padne na hlavu, keďže sa nesnaží nič udržiavať a opravovať. No, nadšená som z toho nebola, ale povedala som si, že to nejako prežijem. Len aby ma tu neukameňovali, posnažím sa v krátkosti spísať, prečo svokra nemusím – nevadí mu, keď chodí otrhaný ako bezdomovec, na návštevy kľudne príde aj špinavý a zvalí sa v obývačke na sedačku, doma sa neprezúva – v papučiach chodí kľudne aj ku sliepkam, v tých istých pracovných veciach si sadne pred televízor, na návštevách sa zvalí na gauč a zaspí – je mu jedno, či sa to tým ľuďom páči a že si domáci nemajú kam sadnúť, pri jedle sa nesnaží čo najmenej namrviť, odmieta nosiť protézu, ocikáva záchod a okolie a nič si z toho nerobí a nemá snahu po sebe upratať, u nás kľudne vošiel do kúpeľne bez zaklopania, keď sa dcéra chystala sa kúpať, a vrcholom bolo, keď prišiel k jeho druhému synovi na Štedrý deň s prepáčením dosratý a švagor ho musel poumývať a požičať oblečenie, aby mal v čom večerať (vtedy išiel autom a mohol sa kľudne otočiť a ísť sa domov ogabať) Jeho inteligencia nebola nikdy na vysokej úrovni a po úraze hlavy, ktorý si spôsobil pádom, keď sa vracal z krčmy, sa toto ešte zhoršilo. Navyše je hluchý a keď nepočuje, neopýta sa slušne „prosím“? ale len „čooo?“, na čo som už vrcholne alergická, lebo som bola slušne vychovaná. A toto opakuje takmer po každej vete - ak ju vôbec počuje - a svoju hluchotu nemá snahu riešiť. Vždycky sa čudujem, ako taký človek mohol splodiť inteligentné deti (vyštudovali VŠ a zastávajú celkom zodpovedné funkcie) No, tak tento človek mal k nám prísť na Vianoce. Lenže môj muž si vymyslel, že u nás aj prespí. A to nie len po štedrej večeri ale ešte aj na druhý deň. A vôbec sa ma neopýtal na môj názor! To ma dokúrilo najviac. Jednoducho sa rozhodol a bodka. Povedala som mužovi, že by som aspoň na sviatočné dni chcela mať súkromie a keď teda trvá na dvoch nociach, nech ho dovezie o deň skôr, aby išiel 25.12. k sebe domov. So svokrom sa nedá viesť žiaden normálny rozhovor, lebo nepočuje a hlavne o ničom nemá prehľad ani názor. Jednoducho sedliak! Takže som nepotrebovala, aby tento človek sedel v obývačke a ja bola nervózna už len z jeho prítomnosti. Od rána 25.12. nič nenasvedčovalo tomu, že by sa balil domov, opýtala som na to muža. Že vraj by svokor u nás ešte chcel ostať – no nečudujem sa – máme doma teplo a mal ho kto obskakovať (môj muž). Ale bola som neúprosná, protivná... s mužom sme sa dosť povadili, ale dosiahla som svojho. Pobalil svokra a odviezol ho domov. Či mu povedal, že ho tam nechcem alebo niečo iné, po tom som nepátrala. Aj tak som mala zasa celé sviatky pokazené. Vždycky som svokra rešpektovala, ako otca môjho muža, ale len dovtedy, kým to nezačalo obmedzovať moje súkromie... Tak neviem, som normálna?
@sarstan pozri,nečítam ostatné príspevky,ale mňa doziera tvoja nespisovna slovenčina a nie,nie je to telefónom,ale neinteligentnym používaním rodného jazyka😉Keď sa už tak vrcholne primitívne vyjadrujem o "sedliakoch"tam si sama hus😂 nech je to akokolvek a sú akokoľvek nahnevaná,tvoje chovanie nie je na úrovni. A ľahko sa môže stať,že ťa muž vymeni. Kebyže je tvoja mama jednoduchšia žena,anoooo to určite nie je,tak by si ju vykopla na Vianoce? Bleeee
@tomsta003 ja sa opýtam možno naivnú a hlúpu otázku, ako treba prejavovať záujem o dospelé deti, počula som, že ak sa rodič opýta ako sa máte, ste zdraví, ako sa darí deťom v škole, netreba vám v niečo pomôcť , napr. umyť okna, požehliť, pomôcť s deťmi, finančne pomôcť, že to je vraj nedostačujúce, môžte mi to povedať
@mijo53 Bože moji rodičia ani svokrovci mi nemusia okná umývať. Skôr by som mohla ja.
@saslavka73 OK, ale odpovedz mi ako prejavujú záujem o teba rodičia a svokrovci, alebo ako si to ty predstavuješ
@mijo53 Ja nepotrebujem nejaké extra zaujímanie sa stačí mi vedomie že sú a sú pripravení pomôcť keby niečo. Tiež nechápem tomuto keď sa niekto sťažuje nedostatocnemu zaujimaniu zas potom je ho priveľa.
@evora29 troska silne slova, tu sa Vam to lahko pise, chcela by som Ta vidiet na jej mieste ako by si jasala od radosti!!!!!!!!!
@amarilka26 Nikde som napísala, ze ma jasať od radosti. Ale trochu úcty k starému a chorému (aj ked možno prepitemu) cloveku by sa patrilo. Príp.stačí, keby prejaví laskur aspon svojmu mužovi tým, ze jeho otca nevyhodi z domu, lebo obťažoval "až" jeden deň v roku
@evora29 ktovie co tomu predchadzalo vsetko, zrejme by jej nevadilo len tak z nicoho nic ze prisiel svokor. Chapem ju, ale suhlasim aj s tebou.
Podľa týchto komentárov súdim, že všetky ste otvorili svoje srdcia na Vianoce a privítali tam aj tých, ktorých zvyšok roka nemusíte. Klobúk dole všetkým vám, bodaj by celé ludstvo nasledovalo vás príklad. Alebo... mozno by bolo zaujímavé nazrieť aj do vašich rodín, všakáno... keď v sebe nájdete toľko odsúdenia na Vianoce, na ktoré sa odvolavate. Ano, nepoznáme pozadie, nevieme detaily a pani prispievatelka ma sama výčitky svedomia, možno oprávnené, ktovie, kazdopadne z popisu usudzujem, že to nie je žiadna chladnokrvna mrcha, len z tých troch vianočných dní chcela aj trochu súkromia, čo sa hádam dá chápať...
@tomsta003 ja s vami plne súhlasím, ja si myslím že stav v akom je ich rodinný stav si zapríčinili v prvom rade synovia s otcom a nevesta to len trpí.. ale čo tu čítam, každý tu moralizuje aká je nevesta nestvura. Keď som.spravne čítala, úraz si starý panko spravil sám keď bol opitý tak ako čo na to dodať. Synovia by sa mali starať !
@mata.g ej,ej...cize,bol opity,uraz si sposobil sam.....je si sam sebe na vine,hotovo.
Synovia sa mali postarat,nie nevesta,ona nie je rodina. Keby vsetko v zivote malo taku jednoduchu matematiku. Este do toho celeho treba zapojit srdce...
A skusit sa zamysliet,ze stsrsi muz strati zenu.....ja nepoznam starsieho muza brz zeny,kt.by cudak nebol....samozrejme nie su vsetci v krcme,atd....ale mozme sudit?co prezivaju?
Inak,ja tu nevestu plne chapem....plne. Ale...su rodina,bohuzial...nie kazdy ma super vitalnych,zivych a samostatnych rodicov a svokrovcov....a sme uz vo veku,kedy treba mysliet aj na nich.
@mata.g to je ako ked si dieta zlomi nohu a rodic miesto pomoci zacne prednasky o tom, ze ja som ti hovorila ze si mas davat pozor...
S niektorymi ludmi tazko vyjst, niektori su neprijemni, niektori senilni, alebo jednoducho si s nimi nemas co povedat. Ale rodina je rodina a je tu na to, aby vramci moznosti pomahala. Je nehovorim, ze je to lahke. Ale vies co sa stava? Ten clovek napriklad zomrie a ak mas nejake svedomie, zacne sa ozyvat a ty si hovoris: to fakt som musela byt na neho taka hnusna? Fakt som nemohla nic viac urobit? A uz nic s tym neurobis...
@mijo53 ako sa maju, ci u zdravi, ci nie su unaveni z prace, ci nieco nepotrebuju, ci nemaju nejaky problem, ci nepotrebuju postrazit deti, ci ich deti si zdrave, ako im ide skola. To je prve co mi napadlo. Ty si nejaka tazko pragmaticka ked to potrebujes vysvetlovat ci riesite nejaku krizu nezaujmu v rodine? 😰
Moja mama sa mna, dospelej dcery pyta co nove v praci, ci sme zdravi, ci su deti zdrave, co prave robia, poobdivuje ma ako vsetko zvladam, aka som sikovna a starostliva atd.
@mijo53 tiez som sa pozastavila nad tym,co sa pytas....ako to myslis,ako sa rodicia maju o dospele deti zaujimat?
ved uz len obycajnou komunikaciou,ako sa mas,co robis...ako v praci,nemas problemy?staci moznost vyrozpravat sa rodicovi,opytat sa na nazor,radu..iny pohlad.
ci?nerozumiem otazkam,ako sa maju o zivot dietata zaujimat...ved dieta je dietatm stale a predsa zaujem o dieta je stale,teda mal by byt...su rodina,aj vzdy budu,ci tomu nerozumiem ja,co tym myslis?
@0silvia0 muž jej to povedal xkrat, vlastná mama moja svokra jej to xkrat povedala. Ale ona to berie tak že príde dvakrát do roka a že všetci máme byť v strehu. Ja už to robím tak že jej volám tesne predtým ako predpokladám že prídu aby som vedela aspoň v okruhu dvoch dní ako sa mám zariadiť.

@0silvia0 aj u nás sa uráža vo veľkom. No oni u svokrovcov späť nebudú lebo bývajú v byte a nemajú tam kde spať, a navyše deti chcú byť s našimi deťmi. Mne vôbec nevadí že prídu, ale že nepovedia kedy prídu. Teraz bol muž na školenie v Blave a keď to zistila jeho segra,teda moja švagriná tak sa urazila že sa ani neozval že tam je. Tak my sa máme ozývať, oni nemusia a ešte sa urazia. No čo dodať. S niektorými ľuďmi nepohnes