icon

Neznášam svokra...

sarstan
28. dec 2018

Vianoce majú byť sviatkami lásky, pohody a neviem čoho všetkého. Ale u nás je to pravidelne celkom opačne. Vždy sa nájde niečo, kvôli čomu som nervózna a nespokojná. Tento rok bol asi najhorší. Udalosťami, ktoré tomu predchádzali, nebudem nikoho zaťažovať. Ale aby som sa dostala k jadru veci. Môj muž sa rozhodol, že pozve svojho otca – 5 rokov vdovca ku nám na štedrý večer. On býva asi 5 minút autom od nás, v rodinnom dome, ktorý mu asi padne na hlavu, keďže sa nesnaží nič udržiavať a opravovať. No, nadšená som z toho nebola, ale povedala som si, že to nejako prežijem. Len aby ma tu neukameňovali, posnažím sa v krátkosti spísať, prečo svokra nemusím – nevadí mu, keď chodí otrhaný ako bezdomovec, na návštevy kľudne príde aj špinavý a zvalí sa v obývačke na sedačku, doma sa neprezúva – v papučiach chodí kľudne aj ku sliepkam, v tých istých pracovných veciach si sadne pred televízor, na návštevách sa zvalí na gauč a zaspí – je mu jedno, či sa to tým ľuďom páči a že si domáci nemajú kam sadnúť, pri jedle sa nesnaží čo najmenej namrviť, odmieta nosiť protézu, ocikáva záchod a okolie a nič si z toho nerobí a nemá snahu po sebe upratať, u nás kľudne vošiel do kúpeľne bez zaklopania, keď sa dcéra chystala sa kúpať, a vrcholom bolo, keď prišiel k jeho druhému synovi na Štedrý deň s prepáčením dosratý a švagor ho musel poumývať a požičať oblečenie, aby mal v čom večerať (vtedy išiel autom a mohol sa kľudne otočiť a ísť sa domov ogabať) Jeho inteligencia nebola nikdy na vysokej úrovni a po úraze hlavy, ktorý si spôsobil pádom, keď sa vracal z krčmy, sa toto ešte zhoršilo. Navyše je hluchý a keď nepočuje, neopýta sa slušne „prosím“? ale len „čooo?“, na čo som už vrcholne alergická, lebo som bola slušne vychovaná. A toto opakuje takmer po každej vete - ak ju vôbec počuje - a svoju hluchotu nemá snahu riešiť. Vždycky sa čudujem, ako taký človek mohol splodiť inteligentné deti (vyštudovali VŠ a zastávajú celkom zodpovedné funkcie) No, tak tento človek mal k nám prísť na Vianoce. Lenže môj muž si vymyslel, že u nás aj prespí. A to nie len po štedrej večeri ale ešte aj na druhý deň. A vôbec sa ma neopýtal na môj názor! To ma dokúrilo najviac. Jednoducho sa rozhodol a bodka. Povedala som mužovi, že by som aspoň na sviatočné dni chcela mať súkromie a keď teda trvá na dvoch nociach, nech ho dovezie o deň skôr, aby išiel 25.12. k sebe domov. So svokrom sa nedá viesť žiaden normálny rozhovor, lebo nepočuje a hlavne o ničom nemá prehľad ani názor. Jednoducho sedliak! Takže som nepotrebovala, aby tento človek sedel v obývačke a ja bola nervózna už len z jeho prítomnosti. Od rána 25.12. nič nenasvedčovalo tomu, že by sa balil domov, opýtala som na to muža. Že vraj by svokor u nás ešte chcel ostať – no nečudujem sa – máme doma teplo a mal ho kto obskakovať (môj muž). Ale bola som neúprosná, protivná... s mužom sme sa dosť povadili, ale dosiahla som svojho. Pobalil svokra a odviezol ho domov. Či mu povedal, že ho tam nechcem alebo niečo iné, po tom som nepátrala. Aj tak som mala zasa celé sviatky pokazené. Vždycky som svokra rešpektovala, ako otca môjho muža, ale len dovtedy, kým to nezačalo obmedzovať moje súkromie... Tak neviem, som normálna?

jana_eyre
28. dec 2018

ja som mala na tieto vianoce otca - moj otec ma uz 25r nasledky po mozgovej porazke.. otec sa casto pokadi, chyti si to, potom hlavu, okuliare, alebo zarubnu - cokolvek.. otec casto zvracia, preje sa (doslova dzga do seba jedlo az to jeho telo nezvladne a ide to von, dusi sa a prehltne to naspat) nastastie uz ma par rokov vyvod, takze aspon s mocenim prestali problemy, staci mu vyliat sacok.. otec si nepamata mena mojich deti ani kolko ich vlastne mam, bezne mi povie, ze som nejaka tucnejsia, alebo ake mam krive zuby.. dolezite je preneho ci sa naje, ci dostane lieky a ci pojde spat v obvyklom case.. ma samozrejme aj svetlejsie momenty..

napriek tomu, ze viem aky je som ho vzala, napriek tomu ho sestra brava pravidelne.. je to nas otec a jeden narocnejsi den raz za cas je nic oproti tomu, ze to nasa mama znasala dennodenne 11rokov..

na vianoce nema byt sam nikto, clovek co ma dobry a stastny zivot pre neho je to troska nepohodlia, pre osameleho cloveka to znamena podla mna dost.. aj ked to neda najavo.. je to len den s tradiciami, nic viac...

terezka1947
28. dec 2018

Hej,lenze....ked starsiemu muzovi zomrie zena....povacsine sa z neho stane cudak...a uprimne,ani sa tomu nedivim. Aj keby bol zdravy a opustil sa,nestara sa o seba,pije...v takom pripade ani sa niet co divit.

ali_inzercia
28. dec 2018

Eeeej baby.... 🙂 Akoze nemozem povedat, ze s vami nesuhlasim, ale zarazila ma drastickost, s akou vacsina z vas podava svoj pohlad na vec... Aj dobre mienena rada podana utocnym sposobom sa minie ucinku....
Si pustime asi vsetky Mullerovu pesnicku - Klid, mir a pokora, co? 😉
Krasny zvysok sviatkov a mier v srdci ✌
Autorke prispevku len tolko - dala by si obrovsky vianocny darcek sebe, manzelovi aj detom, keby si sadla do auta a sla po svokra. Popremyslaj 😉
Ako sa my spravame k rodicom, tak sa k nam raz budu spravat nase deti...

dilino
28. dec 2018

@evora29 presne super TOP súhlasim s tvojim nazorom do bodky

dilino
28. dec 2018

@dzulli1980 súhlasim s tebou hned ma to napadlo to čo aj teba

pininka
28. dec 2018

@lindusss2016 ja si myslím.ze nejaká komunikačná slušnosť medzi manželmi by mala byť, osobne si myslím že muž autorky vedel čo bude, preto jej nič nepovedal. Mna aj muža každý rok štve, že švagriná ktorá býva na druhom konci republiky nemá v sebe toľko slušnosti aby dala vedieť aspoň deň do predu,že prídu celá rodina a budú u nás spat. Lebo to nieje jedno chystať veci pre 5 ľudí a pre 9 ľudí na celé sviatky. Len prídu a povedia že budú u nás spat. Minulý rok sme boli prec a svokor mal naše kľúče od domu,keby sa dačo stalo a oni prišli zasa bez toho aby dali vedieť a kľudne bez nášho vedomia spali v našom dome v našich posteliach. Toto mňa a aj muža,hoci je to jeho sestra vytáča do nepríčetnosti, ja by som si to nikdy nedovolila ani voči vlastným rodičom.

sarah2437
28. dec 2018

Autorka prispevku by sa mala najprv zamysliet sama nad sebou a az potom sudit svojho svokra. Ani v jednej vete si nenapisala o svokrovi aspon jednu pozitivnu vetu, len same negativa. Chapem, ze si chcela mat pekne sviatky v pohodli, ale vzila si sa niekedy do situacie Tvojho svokra? Ako sa asi citi, co preziva. Na Vianoce by nikto nemal byt sam, nie to este chory a stary clovek. Nedokazala by som byt takto necitliva. Tiez tu nepadla veta o tom, ako ty a manzel pomahate svokrovi. Pride mi to, akokeby vam na nom ani trochu nezalezalo a akokeby ste cakali az v tom dome dozije. Sam, spinavy, bez komunikacie s inymi ludmi. A vies, nikdy nevieme, co bude vecer, na druhy den. Takze, clovek moze byt zdravy a zrazu sa nieco stane a zivot sa zmeni o 360 stupnov.
Skus sa na svokra pozriet z ineho pohladu, ako na cloveka stareho, opusteneho, s nezaujmom o seba a o okolity svet. A potom si poloz otazku, ci Tvoj prispevok bol vhodny. A este jedna vec- trosku pokory a empatie by Ti nezaskodilo.

0silvia0
28. dec 2018

@pininka a preco nespali u svokra?
Ale toto neporiesite inak ako rozhovorom. Aj rodina mojho muza pestovala velmi rada neohlasene navstevy. Ale on nemal problem im to narovinu vysvetlit. Cast rodiny to respektuje, cast rodiny sa urazila.

malapepka
28. dec 2018

@sarstan minuly rok bola u nas svokra od novembra do konca januara. Je to muzova mama a on jej chcel sprijemnit zimny cas, ako vdova bola tiez vela sama. Ked bola u nas, nahnali sme ju do sprchy, ja som jej oprala veci, vsetko mala vonave, ciste, o co sme sa postarali. Jedlo som jej az k posteli doniesla, prazdny tanier po nej upratala, uplne vsetok servis okolo nej sme urobili my. Ked sa v posteli docurala, na stolicke odpadla, znovu sa pocurala, vsetko som oprala, otepovala a ani mi nenapadlo ju posadit do auta a poslat prec. Prave naopak, citili sme, ze o to viac sme tu pre nu, ze nas potrebuje.
Mimochodom, tieto Vianoce uz s nami nebola, 3 dni pred Vianocami sme ju pochovali.

Tvoj svokor potrebuje okolo seba starostlivost. Potrebuje vas. Kolko casu mu venujete?
My ked sme prisli k svokre, upratali sme jej, povysavali, muz poopravoval co sa dalo. Preco to nechavate na nom? Teraz treba svokrovi vratit tu opateru, ktoru vlozil do svojich deti.

janinah
28. dec 2018

uff...silné kafé taká nevesta....ešteže ja nie som tvoj chudák svokor....a asi máš deti a toto správanie videli....odlifrovať starého chorého človeka ich dedka domov,lebo ti zavadzal....aspon jedlo si mu nabalila?.... ty by si mala príbeh o troch grošoch si čítať 3x denne

kredog
28. dec 2018

@sarstan u nas by ti knaz povedal " dcera moja, hriechy inych si mi povedala a teraz sa zamysli nad svojimi." Ja som sa starala o dementneho otca,ktory sa pocikal, pokadil, plienky potrhal a este horsie veci, ale nikdy by mi nenapadlo ku nemu pristupovat s takym despektom. Dokonca aj detom sme hovorili,ze musia pomoct postarat sa.... uvedom si,ze aj ty budes stara a mozno aj teba tak pekne nevesta spakuje domov,miesto toho, aby ti pomohla. Jezisko sa narodil v mastali, aby nam ukazal chudobu a pokoru, nie vypratane obyvacky bez sucitu.

tomsta003
28. dec 2018

Nuž ale radi sudime, ale málokedy poznáme celú pravdu co ak ten starý pán o syna, nevestu a vnúčatá ani nezakopol? ano poznám aj takého dedka, ktorý v živote neprišiel k vnúčatám jedno pekne slovo nepovedal na syna, a nevestu. A zrazu aký chudák. Ja som už v strednom veku neman už ani 20,30.40 rokov mam viac, môžem už byt aj babka, ale poviem Vám vzťahy treba budovať, a pestovať od začiatku, ale nie len z jednej strany, ale z oboch strán, a to si často ľudia neuvedomujú. A poznám aj starých, a zatrpnutych ľudí čo nikdy nepovedali jedno pekne slovko svojim blízkym, len čakali že každý sa im bude klaňať, ale tak to nefunguje.

tomsta003
28. dec 2018

Tým som chcela povedať ze aj my budúci svokrovci, budúce babky, a dedkovia by sme mali prejavovať záujem o naše dospelé deti, a byť im príkladom potom sa možno dočkáme že na starobu ani oni na nás nezanevru.

saslavka73
28. dec 2018

@tomsta003 Tiež pravda, ale niekto musí mať rozum. A keď nemajú starí musia mať mladí.

tomsta003
28. dec 2018

@saslavka73 nepochopila si nevadí sama viem co je podať pomocnú ruku, človeku co si to vôbec nezaslúži, ale ľútosť zvíťazí, no čas už nikdy nevrátis, a preto sa treba správať tak aby nám naše deti radi pomohli

terezka1947
28. dec 2018

@tomsta003 ale funguje...moja mama mala otca pijana,...mal svetle chvilky a obdobia,ked bola mala...ale skor to bola hanba,este aj my sme sa za neho casto hanbili...a tazka povaha...a ked ovdovel,bolo to horsie,nejdem detaily opisovat,naco....
no moja mama sa o neho starala vzdy...az sme jej niekedy vraveli,naaaco...trapis sa a ved to nema zmysel....
pre nu malo...a ja som ju pochopila az neskor
vzdy mi povedala,ale je to moj otec
ono je milion dovodov odmietnut pomoc,vzdat sa vlastneho pohodlia,dokonca su to ozaj dobre dovody....
no vzdy vsetko zacina v srdci...aj to dobre,aj to zle
a pre mna bude mama vzdy prikladom

tomsta003
28. dec 2018

@terezka1947 áno pekne si to napísala, a tak ako píšem sama som podala pomocnú ruku tomu co si to nezaslúži, ale stalo ma to sepazaprenie a bolesť z toho ze všetko mohlo byt inak, len čas už neide vrátiť , a preto nebudem súdiť mohla by som ju zvozit pod čiernu zem, ale nemám právo to urobit

terezka1947
28. dec 2018

@tomsta003 ano,to suhlasim....okolnosti inych nam uplne zname niesu,cize tazko riesit

0silvia0
28. dec 2018

@tomsta003 castokrat aj ti stari, ktori neboli az taki prikladni v pestovani vztahov, si az na stare kolena vela veci uvedomia. Radsej neskoro ako nikdy.

malapepka
28. dec 2018

@tomsta003 toto nie je len o tom, ze ,,ty si bol ku mne taky a taky,, tak moj postoj bude podla toho. Totizto deti vnimaju, ako sa spravaju ich rodicia voci ich rodicom (starym rodicom). A ked to vidia u svojich rodicov, ze ,,kaslu,, na starych rodicov, ako bumerang sa im to vrati.
My ako vnucata sme chodievali k starym rodicom casto, po case sme im upratovali, varili alebo jedlo doniesli, toto vsetko nas prikladom ucili nasi rodicia. Prislo mi to normalne. Mam v sebe zakorenene, ze o ,,tych starych,, sa treba starat, ked uz nevladzu, nemozu. A verim, ze podla mojho prikladu budu robit aj moje deti voci mne, lebo to videli u mna. Co ich naucim, to dostanem.

tomsta003
Autor odpoveď zmazal
tomsta003
Autor odpoveď zmazal
malapepka
28. dec 2018

@tomsta003 netreba sa urazat na nieco, co bolo myslene vseobecne. Nie konkretne na teba. Urazlivost tu naozaj nie je na mieste.
A nie je vhodne, aby si cudzich ludi oslovovala ,,moja zlata,, (to uz som konkretne myslela).
Ak sa ta ten predosly prispevok dotkol, mrzi ma to, ak treba, aj sa ospravedlnujem, ale za nazorom si stojim.

tomsta003
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
28. dec 2018

@sarstan keď svokra neznášaš, len kvôli tomu, že smrdí, že chodí ako bezdomovec a nemá správanie, tak prečo mu neoperieš? Nepošleš manžela, nech donesie veci na opratie a opraté odnesie. Veď to máte predsa 5 minút autom. A že nemá správanie? Veď mal úraz. To je predsa logické, že asi to nerobí naschvál. A predsa sa tiež podielal na výchove tvoje muža, pre teba dokonalého, keď si si ho vzala. 5 rokov je sám, si to vezmi z jeho strany. Aspoň na tie Vianoce sa tešil, že nebude sám. A ty ho pošleš domov. Vaše deti takéto veci vnímajú. A o pár rokov sa vám to môže vrátiť ako bumerang, že tvojho muža tvoja nevesta alebo zaťko vyhodí, lebo ho neznáša.
Ešte šťastie, že nie ste nasťahovaní u neho ako bonus, lebo to už neviem, kde by si ho odpratala.
Pred svokrom treba rešpekt a dávať mu najavo, že vám na ňom záleží. Možno to pomôže a bude sa snažiť aj on trošku dať dokopy. Takto by sa načo dával, keď na neho vlastní kašlú a vezmú k sebe na pár dní v roku. Ja viem, asi by aj mne sa vlasy stavali, ale kusla by som si do jazyka a tých pár dní pretrpela a potom poriadne poumývala, keby odišiel. Je to stále váš rodič, nie cudzí.
Ja svokre napríklad niekoľkokrát do roka poďakujem za manžela, že akého má úžasného syna. A to tiež má svoje muchy. Ale ona mi dala to najlepšie, čo mala. Takisto ako tvoj svokor tebe.

iwesska
28. dec 2018

Prepac,ale ty si alergicka na to,ze povie cooo? namiesto prosiiim?,lebo TY si niekto,TY si slusne vychovana. Ale uprimne nemam z teba ten pocit. Je fakt tak tazke pochopit,ze nepocuje dobre? Fakt mi z tvojho popisu pripada,ze svokor ma zdrav.problemy,ktore si evidentne sam neuvedomuje. Predtym taky nebol ked zil so zenou? Myslis,ze on vie ovplyvnit svoj pourazovy stav hlavy,kedze badate odvtedy zhorsenie? Fakt by bolo namieste od jeho synov,aby ho vzali k lekarovi,aj ked nasilu. Starsi ludia tam vseobecne neradi chodia. Moja babka nebola ani dosrata,ani dostata,ale mala tlak 220/150,ale ani vtedy nechcela ist do memocnice,keby na tom netrvala moja mama. Jej je tiez vela veci ukradnutych odkedy zije sama.

slimstar
28. dec 2018

Ja by som ti poradila, prečítaj si šlabikár šťastia. Potrebuješ pochopiť mnohé veci, ktoré ti akosi unikajú.

jana_eyre
28. dec 2018

@tomsta003 ano, to je pravda, ze nikdy nevieme co bolo predtym.. avsak si myslim, ze v takomto pripade by to asi riesil inak jej muz..

zivot s mojim otcom nebol jednoduchy a vela veci je co mu asi neodpustim.. ale napriek tomu voci nemu mam nejake city a preto by mi bolo luto ho uplne odpalkovat mimo, hoci sa o neho nestaram, je v zariadeni..

autorka pise len o aktualnych veciach co jej vadia, tak tu asi ten problem z minulosti nie je a islo len o sviatky..

dianaana
28. dec 2018

@sarstan Co take sa vzdy na Vianoce najde, ze si nervozna a nespokojna? Ze deti moc kricia? Ze vonku nesnezi? Ze svetielka na stromceku nie su v presnych rozostupoch? 😃 A tento rok bol najhorsi, lebo bol u vas svokor? Och god, uz len ten zaciatok mi evokuje napisat "mat tvoje starosti..."

prechadzka
28. dec 2018

@sarstan ahoj presne toto iste som mala aj ja.Mam svokra vdovca a bol u nas..Presne ten typ co opisujes..Navyse so sklonom pit a zac alzika..