icon

Nič nerobíme

llenickaa
11. aug 2013

Mamicky toto je prieskum 🙂)) Starame sa doma o deti, upratujeme, varime atd... A predsa ked chlapi pridu z prace domov tak nam povedia ze nic sme nespravili.
Prosim prispejte do tejto diskusie a podelte sa s prispevkom 🙂

Strana
z4
evelynm
13. aug 2013

@sissmiss , verim, ze ak by sme sa na tuto temu rozpravali osobne, nasli by sme zhodu. Takto, cez pismenka, je to vzdy riziko, ze napisane vyznie roznym ludom rozne.

mima4
13. aug 2013

@sissmiss
Ak sa mozem vyjadrit k tvojim prispevkom, tak sa vyjadrim 🙂 :
1. podla mna narodenim dietata sa muz nezmeni k horsiemu, iba sa ukaze jeho skutocny charakter. Moj nazor je taky, ze ked ta zmena je vyrazna, tak ten muz ani nebol zrely do partnerstva, teda hlavne v tomto pripade rodicovstva. Ale aspon co ja mam pocit tu z MK, velmi vela zien v podstate tak trochu dotlacili partnera do rodicovstva a neuvazovali do akej miery je schopny zvladat niektore veci. Ja osobne sa najcastejsie stretavam s vetou "verila som, ze svadbou/dietatom sa on zmeni"... ale len viac sa to prehlbilo, to co uz bolo predtym - to ti pisem z mojho pohladu, pozorovania, skusenosti s ludmi, s parmi...
2. Dnes je moderne zit "na divoko", mnohi ludia tak ziju pred svadbou, zalozenim si rodiny... tam krasne sa da vidiet, ci partner je ochotny spolupracovoat, riesit problemy, mat zodpovednost... Cele roky sa propaguje "spoluzitie na skusku" a mam pocit, ze dnes je to uz bezne...ale aj napriek dochadza k tomu, k comu dochadza? tak naco je to cele? Upozornujem, ja som s mojim manzelom nezila na skusku...
3. suhlasim s @evelynm - je to hlavne o vybere partnera, o tom, ci zena ma zdrave sebavedomie a chce pri sebe mat zreleho a emaptickeho muza. Dovolim si povedat na zaklade problematickych manzelstiev z mojho okolia, ze 95 % muzov uz pred svadbou bolo takych, ako po svadbe, ale mnohe zeny si zakryvali uši, oči... a žili v sne nejakej "zidealizovanej rodinky"... hlavne, ked sa im kamosky vydavali, mali bruška a v ich babatka... tak uz nepozerali ani napravo, nalavo... a šli do vztahu s takym typom muza.

sibare
14. aug 2013

@tatko_bebe Rozhodne ta nebudem presviedcat o tvojich motivoch navstevy tohto fora. V tejto teme si sa mohol dozvediet pomerne vela o tom, co zeny citia. Aspon ja som tu identifikovala od sklamania cez hnev az po agresivitu maskovanu sarkazmom a nabadanim k " pomste". V pripade uprimneho zaujmu o pochopenie "zenskych citov" mi prirovnnanie k zootechnickemu zariadeniu skutocne nepripada vhodne. A ako zenu ma mrzi, ze sa nasli ine zeny, ktore ti toto vyjadrenie svojim sposobom odobrili a "olajkovali" .

Na tejto teme ma zaujalo este nieco ine. Rozdelenie prac v domacnosti a starostlivosti o deti je problematikou partnerstva. Je to vec dvojice v tomto pripade zvacsa muzov a zien. Ich vzajomnej dohody, komunikacie a individualnych ocakavani a predstav. Je to o tom ako sa dvaja dohodnu, najdu spolocne riesenia a zosuladia sa.
Napriek tomu bolo v tejto diskusii jasne povedane, ze vsteka zodpovednost za dany stav, za to ako to v rodine funguje, ci nefunguje, patri vylucne zenam. Rovnako i riesenie je len v ich rukach. Akoby muzi v celej situacii nemali miesto, akoby sa ich to snad ani netykalo. Len zeny su zodpovedne, "chybne" v prejavoch, nedostatocne sebavedome, nevhodne vychovane, neochotne k zmene.
Toto je dosledkom rodoveho stereotypu, kde zena je zodpovedna za fungovanie rodiny. Vytvara atmosferu, rodinnu pohodu, je to jej priestor, kde si ona urcuje pravidla, kde vladne. Nie je to miesto pre muza. Ten je len akymsi prizerajucim sa a "pomocnikom", ktoreho ulohou je LEN pomahat. Nie zodpovedne participovat.
Myslim, ze pokial sa maju muz a zena v domacich pracach zrovnocennit, je dolezite, aby si uvedomili, ze domacnost je ich spolocny priestor. A zodpovednost za jej fungovanie pripada obom. A ak jednemu z nich dana situacia nevyhovuje, je to problemom oboch partnerov. A toto uvedomenie chyba ako muzom, tak i zenam. Tato diskusia to jasne potvrdila.

tatko_bebe
15. aug 2013

@sibare nehnevaj sa ale volakedy som si myslel ze sa ludia zmenia, mozu zmenit, alebo ich zmenim k lepsiemu. Ale ludia sa principialne nemenia. Takze ked je niekto taky aky je tak taky aj ostane aj ked ma deti. Moje prirovnanie vhodne nieje ale vzhladom na stupnujucu sa simplexnu agresivitu je jedine vystizne, ja som sa uz prestal hrat na slusaka, simplexny jedinci chapu len svoj simplexny vyjadrovaci slovnik

llenickaa
autor
24. aug 2013

@liwka joj mojo to je vazne pecka...to iste u nas 🙂))

llenickaa
autor
24. aug 2013

@fidka79 tak to mas zlateho manzela.moj mi tiez pomoze ked treba ale neznasam jeho reci co si cely den robila 😖

llenickaa
autor
24. aug 2013

@tatko_bebe Lepsie povedane zena chlapa nikdy nezmeni 🙂

svano
25. aug 2013

Bola som na MD s dvomi deťmi a schytala som chrípku. Cítila som sa veľmi zle a pritom skákanie okolo detí...Mm to zaklincoval výrokom: ,,Nevyzeráš dobre, rýchlo si porob čo treba a šup do postele!,,

liwka
25. aug 2013

@llenickaa 😀

dedenini
25. aug 2013

@llenickaa joooooooooooooj..tak to pocuvam kazdy den... nic nerobis... co take si urobila..preco si to a to nespravila... pritom ma upratane, navarene , o dcerku postarane.. vlastne on nic nerobi okrem chodenia do prace a aj tak sa stale stazuje.... no co uz ..uz som si zvykla 🙂

lukaskam
25. aug 2013

mne muž nikdy nepovedal že nič nerobím našťastie asi patrím medzi tie šťastnejšie ale na druhej strane zasa všetko to čo robím nikdy nejak extra neocenil teda počas toho času čo som bola doma a potom som šla do práce 😀 a zrazu pochopil teraz som bola už opäť tri mesiace doma a od 1.9. nastupujem do novej roboty a to už má dosť veľké obavy a dokonca ma začal prehovárať či by som aj doma na stálo nechcela zostať 😀 nuž možno až aj ten váš zistí že nie všetko sa same doma urobí tak to bude troška iné držím palce 😵 a ak nie nič si z toho nerobte je to asi problém takmer každej domácnosti 😵

zuzanka999
26. aug 2013

My máme 2 mesačné bábo, manžel je momentálne doma (nezamestnaný) odkedy sme prišli z pôrodnice a povedal že už sa nevie dočkať kedy si nájde prácu lebo okolo malej je toľko roboty že až a že chápe všetky ženy na materskej čo všetko musia postíhať atď. To si muž asi musí vyskúšať takto sa starať 24 hodín o bábo a domácnosť aby pochopil čo to je...

llenickaa
autor
27. feb 2014

nejake dalsie zienky z vlastnymi skusenostami?

mrkvicka060
10. nov 2016

Babyyyy, obnovme tuto diskusiu 🙂 🙂 🙂

mrkvicka060
10. nov 2016

Tak mam zacat teda ja? 😀 moj drahy doma uprace to nemozem povedat. Akurat, ze on ma az prilis rad poriadok. Je tu normalka upratane, vysavam kazdy den, alebo kazdy druhy ked nestiham. Hracky su odlozene, zopar mozno na zemi s ktorymi sa maly prave hra... drahy mi nehovori ze co si robila cely den a podobne, ale ide ma rozhodit, ked pride z roboty a na linke je napr spinavy tanier a pohar co sme prave s malym vecerali. A tie vzdychy a ksichty a ze ,,no si to tu musim spratat lebo ani si nemam kde spravit jedlo".. alebo take narazky ked nestihnem poskladat veci zo susiaku, ze ,,a to pradlo je uz suche nie?" Akoze, ked je to suche preco je to furt tam a neodlozila si to... alebo takym tonom ze ,,jaj, a totp si neoprala?" a potom je nervozny a do vecera vzdycha ako ma kopec roboty este cely vecer, lebo pradlo poskladat, umyt dva riady, a nedajboze ze by som este chcela aby sa pohral s malym... ved on nemaaa caaaas, musi upratat, lebo ja som nic nespravila a to som cely den doma.. a tvari sa aky on je unaveny z roboty a este aj doma musi po mne upratovat :-/ je mi z toho smutno popravde...

snazilka1983
10. nov 2016

Joj mám doma presne to iste. Starám sa o malú, varim, riadim, roznasam ako kaca letáky a adresne listy nieje toho malo a redsa hovno doma robím. Hmmm 🙂

mrkvicka060
10. nov 2016

Neviem preco z nas stale robia take truby. Ten moj asi nedokaze pochopit ze ja nie som doma nezamestnana lebo sa mi chce, ale som doma pretoze som na materskej..

chlucka
11. nov 2016

Joj baby.... super téma... pobavila som sa perfektne 😀 😀 😀 Ja mám doma supermuza.. Nikdy sa má neopýtal čo som celý deň robila. Práve naopak. Stále ma chváli, ako to super zvládam, aj keď objektívne treba povedať, že to až tak super nezvladam 😖 Pred pôrodom som mala doma vždy tip top poriadok a skôr ja som z toho nervózna, že tomu už tak nie je. Môj drahý bol spokojný pred tým a je aj teraz. O malého sa vie postarať príkladne a venuje mu skoro všetok voľný čas.... Ja ho zbožňujeeeeeeem!!!!! A to sme spolu už 18 rokov (od mojich 16-tich). Takže žiadne ružové okuliare....

mrkvicka060
11. nov 2016

@chlucka to je parada 🙂 No vidis, drz sa takeho supermana.
Ten moj je az moc samolubi, vzdy sa tvari, aky je on lepsi a vsetko lepsie robi a viac robi a keby bol on doma tak vsetko lepsie stiha... a tak.. ale uz scasti viem ako nanho. Ja ho aj chvalim, lebo pomaha mi vela. Ale sa mi zda, ze cim viac ho chvalim alebo mu podakujem, tym on je namyslenejsi. Aj mi to povedal, ze je taky asi kvoli tomu, ze ho stale pochvalim a podakujem a casom som u neho vypestovala pocit, ze je on je ten najlepsi a bez neho by som umrela... tak ho uz nechvalim.. vcera som mu povedala nech sa pohra s malym a potom ho okupe tak.. tak mal co robit ked prisiel z prace. A potom vecer pri telke tak doliezol za mnou ze ,,dneska som bol zlaty, vsak?" S takymi psimi ocami.. takze on si vynuti aj tak tu pochvalu 😀

Baby sak davajte nejake pikosky, vystazujte sa, nech tu netliacham jedina 😀

mariamaria88
11. nov 2016

musim sa pochvalit aj ja..teda aj seba ze celkom zvladam a hlavne muza lebo pomaha,domace prace automaticky..ale tymto musim pochvalit aj svokru.lebo je to jej zasluha ze ho tak vychovala 🙂

erickatt
11. nov 2016

@mariamaria88 ja tak ,,tyram " syna. Všetko sa treba naučiť , nech pochopí.. vysáva, pomáha variť, piecť ho baví, záclony povesia krajšie ako ja. V pred týždňom cistil rybu, takú čo sa takmer ešte trepala, nech vie že to neni len z mrazáku vybrat. Ať ma raz nevesta chvali

vka
12. nov 2016

Mam doma 3deti manžel a 2 teenegerov
Deti skor upracu pomozu ako mm
Rano vstane ked ja uz zarezavam v praci neustelie za sebou nevyvetra po sprche uterak tricko na zemi ponozky pohadzane na dlazke....a mija komunikacia dohovaranie s nim uz nema vyznam ked ja skoncim v praci letim do obchodu upratam co narobilo velke decko navarim lebo syn na obedy nechodi ucim sa pripacne deti preskusam a je 21 30h a som hotova a on.......chce sex myslite ze mam chut po takom dni? nie......samozrejme sa na to urazi....pisete tu ze ked ste doma na materskej to ked som bola ja tak tiez nikdy ma nedocenil a vlastne aj teraz stale mi povie ze az potom by som vedela keby som mala nejaky statok velky dom pole...no proste zastarale nazory muzovia mojich kamaratiek aj varia keby uvaril nieco ten moj pripadne prekvapil ranajkami hmmmmm ked dojde navsteva tak si sadne a ja beham este ani vodu nenaleje........nepomaha rozhovor,smola asi je to moj zivotny udel

sue
12. nov 2016

MM sa párkrát stalo, že sa opýtal, prečo je doma taký neporiadok, keď sme doma...no...najbližšiu sobotu som nenavarila, nechala mu deti a odišla na 5hodín...vrátila som sa...on v pyžame,neumyté zuby,neustlané postele a obedovali párky 😃 😃 😃...nuž odvtedy je pokoj....keď zas nevhodne poznamená, nemám problém dopriať mu materskú dovolenku 😊

Strana
z4