Nič nerobíme
Mamicky toto je prieskum 🙂)) Starame sa doma o deti, upratujeme, varime atd... A predsa ked chlapi pridu z prace domov tak nam povedia ze nic sme nespravili.
Prosim prispejte do tejto diskusie a podelte sa s prispevkom 🙂
Jáááj, ženy, to som sa ja napočúvala, ako mi dobre, že len doma ležím, že sa len hrám s malým a veget celý čas... a zrazu šup, prišiel zápal pľúc a tatinko sa musel sám postarať o drobca a domácnosť 2 týždne v kuse (týždeň doma som ležala v horúčkach 39-40 a týždeň v nemocnici) ... ženy, šťastnejšieho muža som hádam ani nevidela, keď zbadal, že mi je už lepšie 😀 😀 😀 😀 😀 😀 normálne sa aj do roboty tešil 😀 😀 😀 😀 keď ma pustili z nemocnice domov, normálne mi povedal, že má toho dosť, a že mi nezávidí a že nechápe chlapov, ktorí nevedia, čo všetko pre nich a rodinu a domácnosť ich ženy doma robia 😀 😀 😀 😀 (to že bol toho názoru aj on, som mu nevyhadzovala na oči 😉 )
@jankamgr kazdí chlap by mal mat povinnu rodicovsku ako to maju v inych statoch toto bola pre neho dobra lekcia aj ked pre teba nie kedze si bola chora
@katecameron ale tak poznáme chlapov, nič nie je dôležitejšie ako oni a nič náročnejšie ako ich práca 😀 vtedy zistil, že to nie je med lízať, ale zvládol to na jednotku, to musím uznať 😉
jaaaaaj, tak cosi podobne aj u nas...sestra dostala skvely napad vyvetrat trosku svoju sestru-mna 😀 straasne som sa potesila a tak sme cakali, kedy bude mat mm volno, ze mu necham deti. dcera, ked sa dozvedela, ze tato bude varovat, sla ku svokre 😀 a tak mm zostal doma len s malym. no ked som prisla...........mm spal v obyvacke, v ruke ovladac a pri nom rozsypane vatove tycinky, telka obchytana niecim lepkavym, s komody povytahovane vsetko, co tam bolo ulozene, v kuchyni ako po vybuchu, v kupelke 1 okakana a 3 pocikane plienky na podlahe a ked ho s prekvapenim zobudim len zlahka povedal " mas tu bordel ! " skoro ma piclo. ale stalo to zato, aspon som na tie 3 hodky vypla, a uzivala si chvilku bez deti 😀
Mne moj manzel nastastie s takymito hlaskami nikdy nechodil. Ale aj tak, ked som bola v porodnici, tak si to ochutnal 😉
Prisiel a vzdy len rozpraval, ake je to o nervy, ze nic nedorobi, lebo syn furt nieco po nom chce, furt sa na neho liepa a pod. A ja som si len pomyslela: vitaj v mojom svete 😀
Su dni, ked nestiham ani len vypratat umyvacku. Kedze pracujem z domu, hned, ako dcera zaspi, idem pracovat. A ked je hore, tak sa jej venujem. Nieco sa v domacnosti da porobit s nou v kresielku alebo nosici, ale nie vsetko pripadne to ona nie vzdy akceptuje. Takze tak 😉
Inak, ked sa ma niekto spyta, ze co sa zmeni, ked sa narodi dieta, tak mam len jednu odpoved: nic nedokoncis. Ani sa najest, ani navarit, ani ist na wecko, ani napisat email, a ani len sex 😀
@zuzulienka1973 aj nas maly pomaha, aj vysavanie ho bavi, tiez utiera v obyvacke stolik, obcas zostanu capky, ale nastastie sa to da po nom utriet
môj muž trávi s deťmi (takmer vždy dobrovolne 😀 ) vela času ked príde z práce a mal naneštastie aj tú česť ostať sám s deťmi za pomoci mojej maminy ked som bola 3 x v nemocnici, takže niečo také akože na materskej nič nerobím by nevypustil z úst 🙂. závisí od temperamentu a povahy detí aké sú naročné. my máme pekné dni a občas aj náročnejšie... ale povie mi otvorene, že by so mnou nemenil 🙂 , ale ja by som mu to ani nedovolila, ja si to totiž s deťúšikmi užívam
ten moj je muz s velkym M,mame tri male deti a prave vdaka nemu matersku vnimam ako pekne obdobie,ale sam sa mi priznal,ze byt na MD miesto mna by nechcel🙂 prave preto si vazi vsetko co robim a takato hlaska by u nas nepresla.chlapov treba od narodenia dietata aktivne zapajat do starostlivosti on,nechavat ho aj sameho s babatkom,kedze najvacsia chyba je prevziat vsetko na seba a potom sa cudovat,ze nechape a protestuje.treba byt trochu sebec.
nuz, svojich manzelov, partnerov sme si vybrali dobrovolne. Vedeli sme, koho si berieme, mohli sme si vsimat, ake su zvyky v jeho rodine, ake v nasej a porovnavat. Otazku spoluprace v buducej spolocnej domacnosti treba spolu vopred predebatovat, dohodnut sa. Tiez sa mi vidi, ze sa zienky a priori stazuju na "panov tvorstva" - ale ved to su nasi muzi, nase polovicky, ako to rady hovorievame, nie nasi superi, ci nepriatelia...
Dalsia vec, sme mamy synov - je na nas, ako ich vychovavame, ci ich naucime, ze delba prace v domacnosti je samozrejma vec, ci im davame dobry vzor tym, ze sa s ich otcami vadime a stazujeme sa na nich.
Niektora z dievcat tu napisala, ze ju mama chodi kontrolovat - nuz, preco jej to dovolli??? Ktokolvek si k nam dovoli len tolko, kolko mu umoznime, pri vsetkej ucte, nech je to mama, otec, svokra..., sme predsa dospeli, svojpravni ludia s narokom na svoje predstavy a sukromie.
Okrem toho sa mi vidi, ze zienky si robotu casto zbytocne komplikuju, pridavaju a zaroven ocakavaju vdacnost a obdiv okolia. Preco? Je to predsa moja domacnost, moj zivot, moj svet, ako si ho zariadim, tak ho mam.
ja chodím ešte aj do prace som na rd a aj tak nič nerobím :-/ 😠
@tatko_bebe trafil si kliniec po hlavičke, máš pravdu. Odpovedám tu babám podobne ako ty, už im asi idem poriadne na nervy, ale v kútiku duše každá vie, že mám pravdu.
@evelynm
mas vo vela veciach pravdu 🙂 ale slovensko a hlavne mentalita slovenskych zien je este stale v 18 storoci, kedy zena mala na starosti celu domacnost, muz bol zivitel, nosil peniaze... len s tou obmenou, ze tieto zeny sa ocitnu aj v tej "muzskej ulohe", pojdu do prace a cela domacnost a deti budu na nich (teda vacsina z nich).
@llenickaa Mne manžel nikdy nepovie, že nič nerobím...Max. povie, že ten náš krásny syn zasa premenil našu obývačku na hrací kútik a už by to trebalo troška dať do poriadku 😉
"Aj tak tu nic nerobim, idem na vikend pomoct mame.." - v tej chvili moj krasny vyvali oci a zacne si uvedomovat, ze nema sancu sam s 3rocnym aktivnym dievcatkom prezit 😀DD casto sa stane, ze kedze nenosime domov peniaze, tak ostatne je akoby nic ☹ tento rok som vymalovala radiatory konecne, obnovila zarubne konecne, vymenila podlahy v kuchyni a detskej izbe konecne.. a mam tuzbu doucit sa programovat, co by mozno prinieslo pracu na doma, ale ta doba je proste taka, ako babka spomina v 50tych rokoch.. zena doma okolo statku a deti a chlapa a tiez bolo zle, ze keby este stihala chodit na 8 hodin do fabriky, priniesla by aj peniaze .. tazko povedat, ze ideme dopredu
no ja aspon ja sama to mam vnutorne vyriesene, uver nejako hadam pozliepame, netreba mi auto ani dovolenky, ba ani smartfone, tak som spokojna, ze sme zdravi
@mamavera Bohuzial ked citam toto forum tak ma to len utvrdzuje ze drviva vacsina zien su take ako su a nechcu sa zmenit, nezmenia sa, neviem ci su taketo zeny aj v zahranici.. ale prejavmi to tu je ako v jednom zootechnickom zariadeni, cest vynimkam
@tatko_bebe napísal si to tvrdo, ale pravdivo. Ja mám už vekovo bližšie k babke, ako k mladej mamine 😀 😀 😀 , ale nikdy som sa nechovala podľa modelu rodiny spred hádam sto rokov. Ani moja mama sa tak nechovala, ani moja svokra, môj syn tiež dokáže navariť, oprať, ožehliť, ja nechápem, kde takéto názory a vzory tie mladé baby berú. Ešte by som to možno bola ochotná čiastočne pochopiť u ženy žijúcej niekde na samote na Orave, východnom SK - tým nechcem nikoho uraziť, ale viem, že tam sa často to, že muž ide z práce rovno do krčmy považuje za normálne. Aj to, že žene s ničím nepomáha. Je jasné, že je rozdiel, keď muž sedí 8 hodín v klimatizovanej kancelárii alebo desať hodín zvára železné konštrukcie na slnku. Je rozdiel, či má žena v panelákovom byte jedno dieťa, alebo v rodinnom dome so záhradou a domácimi zvieratami deti tri. Ale vždy sa to dá nadstaviť tak, aby sa na chode domácnosti podieľali obidvaja. Nie som feministka, som žena a som ňou rada. Mám rada svojho partnera ale mám rada aj sama seba. Rada varím a pečiem, teší ma, keď mu chutí, to, čo mu naložím na tanier. Tiež mi chutí to, čo navarí a naloží na tanier on mne. Veľmi si vážim, že mu nerobí problém zlikvidovať riadv kuchyni, chytiť vysávač, umyť oblok. Ja to predsa robím tiež, ten oblok nie je jeho ani môj, je náš. Veď to je normálne.
@mamavera
@tatko_bebe starostlivosť o domácnosť, dom, dvor, deti by mala byť rozdelená podľa možností toho ktorého fungujúceho páru a nie podľa príspevkov na fore a podľa toho ako to funguje u susedov. V tomto sú muži ako deti, ked nemusia, neurobia, ale ked musia, dokážu aj nemožné. Len tuto treba chytiť správny grif, pretože nesprávne formulovaná požiadavka zo strany ženy oberá muža o jeho vlastné gule a potom si ich hľadá inde.
Sú muži, ktori ani nevedia načo sa používa vysavač, ale vedia inak prispieť do domácnosti a sú muži, ktorí radšej vysávajú a nechajú svoju ženu ťahať aj v dvoch šichtach.
@tatko_bebe No, viem ti presne odpovedat, ci su take zeny aj v zahranici. Podla OSN zeny v celosvetovom meradle vykonaju 70% prace, ale dostavaju len 10 % celkoveho dosiahnuteho prijimu. /http://prison-education.oad.sk/sk/text4.html/ Praca sa tu mysli, vsetka praca, ktoru je nutne vykonat, aby ludstvo "prezilo"
Plati to celosvetovo. V skutocnosti zeny pracuju na muzov, pricom sa na svetovom bohatstve podielaju len okrajovo.
Muzi ovladaju a zotrocuju zeny pomocou pristupu k zdrojom a pomocou sexu. To je fakt na ktorom sa zhoduju ako evolucne teorie, tak i feminizmus. Rozdiel medzi nimi spociva len v tom, ze feminizmus to pripisuje "vychove", rodovym stereotypom.... a evolucne teorie sexualneho spravania to pripisuju vyoju rozdielny evolucnych strategii u muzov a u zien- teda vrodenym rozdielom.
Ak ti to tu pripada ako v zootechnickom zariadeni, tak by si tu nemal chodit. Leda ak sa tu sam pre seba citis ako veduci zootechnik. Co je podla mna vysoko pravdepodobne.
@mamavera
aj ked tvrdis, ze nie si feministka, mas feministicke nazory, pretoze feminizmus je o rovnocenosti, o ucte jeden k druhemu, o vzajomnom spolupodielani sa na spolocnom "gazdovani"...
Ja osobne som tiez sokovana, ked tu pisu mlade dievcata ako "skoncili"... ako vsetko je na ich pleciach a doma maju hnidu vyvalenu pred telkou... ale tak trochu si myslim, ze tie hnidy si hladaju zeny, ktore nebudu "vystrkovat rohy" 😉 , su submisivne, resp. len histerky, ktore aj tak nic nespravia... a budu muklovat a povazovat to za svoj "udel"... Cize take typy muzov si vedome hladaju zeny, ktore budu im robit sluzky.
@tatko_bebe
ja co poznam a videla som fungovanie zien v zahranici, ziadne masove vyvaranie, vacsinou polotovary.. zeny myslia viac na seba ako slovenky.. ziadne zavaranie, vypekanie, hrdlacenie v zahrade... prides k 40 rocnej zene, co vyzera na 25, vysmiata, radostna, mila... pekne upravena 🙂 Ani ju nenapadne, ze by ju doma mala cakat nejaka "sichta" ako to robia slovenky..urobim nevyhnutne veci..a radsej vezme s muzom deti a idu poobede na plaz, na piknik... 🙂
@juliana77 presne tak, ako si napísala, je to pár od páru iné, veď som to písala, že je rozdiel, ako prácu má manžel, či majú rodinný dom, záhradu, zvieratá, či je žena na MD, alebo pracuje, prípadne sa stará o chorých rodičov,postihnuté dieťa a pod. Nikdy by som si to za žiadnych okolností ale nezariadila tak, aby manžel prišiel z práce, zvalil sa k TV alebo PC a čakal, kedy mu prinesiem jedlo. Dôležité je vždy aby to vyhovovalo aj žene aj mužovi, keď to vyhovuje obidvom, našli ten správny model. absolútne ich nemusí zaujímať ako je to u susedov.
@mima4 je to tak, ako píšeš, tieto typy žien vyhľadávajú presne tento typ mužov,len neviem, prečo sa potom sťažujú. Mňa baví varenie, napr. na Vianoce robím pre štyroch ľudí dva druhy kapustnice, dva druhy šalátu, rybu na dva spôsoby, 12 druhov koláčikov Robím to, pretože chcem, baví ma to, vyhrám sa s tým a nebudem sa sťažovať že musím. Ale občas sa stáva, že sa mi po ťažkom týždni chce zostať do beda v posteli a objednať obed, alebo ísť na obed. Takže možno nemám až tak feministické sklony, len som sa naučila vážiť si sama seba a okrem blaha iných, myslieť aj na to svoje.
@mamavera
V podstate z celej tejto temy vyslo, ze hlavny problem je u zien 😀
Ja napr. by som nikdy po manzelovi veci nedvihala zo zeme.. odjakziva vsetko si uklada sam...
Inak, aj mna varenie bavi 😉 a aj preto 90 % jedal varim ja, ale zas manzel robi take ze kysnuta knedla, parene buchty.. na pracu s cestom moc nie som 🙂 ale hlavne si uvedomujem, ze ja nie som jeho mama ale plnohodnotna a rovnocena partnerka 🙂
@evelynm ty si taka sikovna 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵
Porad ostatnym neschopnym babrackam ako zaplatit pomocnicu v domacnosti 2x do tyzdna z rodicaku ako si to mala ty a tym padom netreba upratovat skoro vobec preboha, ked ti 2x tyzdenne niekto vyglancuje byt 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄
Mam super muza, mam na pomocnicu v domacnosti, takze ti to nezavidim, ale poznam jednu babu co sem pisala do temy a tu si sprdla ze ma co si vybrala a je jej chyba ako to cele je. Co ju poznam viem ze muz sa dopredu kasal aky bude starostlivy, v praci mal napln ze sa staral o ludi a obetavo, tak nemala ako vediet ze bude z neho trud, co okrem prace a piva nebude robit vobec nic.
Mnohym zenam vyhovuje postarat sa o muza, navarit mu, obriadit domacnost, citia sa vtedy stastne, lebo su tak vychovane, ale kazdy clovek ocakava odmenu, bud financnu, ale hlavne uznanie. Velmi sa pytas ze preco? Nuz, zmen cloveka ako takeho, a mozno mu uznanie treba nebude. Kazdy dostava za svoju snahu uznanie, ci uz financne, ci pochvalu, ci vdaku. Ak by zena denne na muza nahucala ked dojde z roboty ze kde sa valal, co do riti zase robil cely den, hovno zarobi...Teda rovnaky pristup ako ma on k jej praci v domacnosti, tak by asi bol spokojny a ved naco mu je uznanie, ved to je jeho rozhodnutie ze chodi do roboty 🙄
Citala som tu aj to, ze je chyba rodicov ze chlap je hnily...ano, ale ak mame synov a ten nas chlap hnily z domu nic nespravi, tak nas syn to zase bude vidiet. A zase sa tak bude spravat.
Opakujem, mam super muza ale je mi luto ked ma niekto doma exemplar co neuzna pracu v domacnosti. Mam super babo, nevelmi narocne na starostlivost, ale kedze prve dieta bolo extremne narocne, tak dokazem pochopit maminy co sa za cely den nedostanu pri babu ani do sprchy... Vsak troska tolerancie, ludskosti... Nie kazdy muz zaraba tolko aby platil manzelke vypomoc aby sa ona s dietatom len hrala. Lebo z 200e sa to zaplatit velmi neda. Mnohym by stacilo aspon to ocenenie, raz za tyzden chvilka pre seba kde by sa muz postaral a zena by mala volno len pre seba.
Ano, su zeny ktore sa naschval davaju do pozicie "ublizuju mi"...Ale to neznamena ze teraz komplet vsetky zeny (samozrejme len tie bez tej pomocnice a rodicov na prizemi) su lenive a nevdacne mrchy, co chcu na chudakoch muzoch orat ak chcu aby aspon smetie vyniesol a vazil si ich prinos do rodiny.
@sibare nechodim sem kvoli pocitu kt. si opisala, totizto nebavi ma bojovat s ludskou hlupostou este aj tu 😉 zaujima ma co zeny citia, ako myslite a hlavne sa rad poucim o sposobe vychovy resp. skusenosti so starostlivostou. Taketo temy nezakladam ale ked tu uz take perly su tak obcas zareagujem 😉
@sissmiss , nevidim dovod na to, aby si na mna takto emotivne a aj ironicky reagovala, ale ak to tak citis, respektujem.
Nikde v mojich komentaroch nevidim, ze by som oznacila niektore zeny za neschopne babracky, ci lenive nevdacne mrchy. To si napisala ty.
Nepoznas ma, hodnotis len podla pismen, takze ti urcite nebudem dokazovat, ci mam alebo nemam dostatok tolerancie a ludskosti. Mozno by si sa totiz velmi, velmi cudovala.
Stale vsak trvam na tom, ze sme si strojcami svojho stastia, ze mame svoj zivot vo svojich rukach a lutovanim, stazovanim sa na muza a neviemkohoeste, sa nikam nedostaneme. Stale trvam na tom, ze zakladom je vyber partnera. Ani nepotrebujem menit druhych ludi. To sa totizto ani neda, hoci si to niektori ludia (niektore zienky) myslia. Zmenit mozem akurat tak seba, svoj postoj, svoj pristup.
To nie je o tom, ci ja mam, alebo nemam vypomoc v domacnosti. Je to o tom, ze mame s muzom podobny nazor, podobne zivotne postoje, ze moj muz ma nepovazuje za sluzku, necaka odo mna automaticky, ze budem vsetko robit sama. Cudovala by si sa, ale hoci mam vypomoc, v dome je stale co robit kazdy den 🙂 . Ale napriek tomu si dokazem urobit cas na relax pre seba, pre celu rodinu. Nestazujem sa na muza, na svokru, na nikoho okolo seba. To, ako ku mne pristupuju, kolko si voci sebe navzajom dovolime, je totiz zasluha toho, ze sme si za tie roky, co sme spolu, vytvorili vzajomny respekt, ze ctime svoje sukromie v ramci uzsej aj sirsej rodiny. Potom nepotrebujeme prenasat negativne pocity, zivit v sebe krivdu a hnev.
sissmiss, mozeme mat rozdielne nazory a ja nebudem ani teba, ani nikoho presviedcat, ze tie moje su tie najspravnejsie, respektujem, ze ini vidia veci inac. Co keby si to skusila aj ty? 🙂
moj je taky,ze jeho mama moc nedrhla,neni to ta perfekcionistka v domacnosti,ale zistila som,ze na co chlapa cloek navykne,tak takeho ho dalej ma a to sa jemu bude zdat ako samozrejmost. Takze ja blba som mojho naucila na vyluxovany byt,na kazdy den luxovanu kupelnu a teraz ked nestiham cosi,tak uz mam poznamky typu,ze nic nerobim a ze uz to byvalo aj lepsie....no tak je to moja chyba,asi som ho mala nechat v spine a potom prist s cilit ako nejaka vila amalka,ze ako zazracne to vie ocistit vodny kamen a zazratu spinu 😀 Ale je fakt,ze vydobytky ako umyvacka riadu,jednorazove handry na vsetko mozne,mastne aj nemastne robia velku pomoc...je to potom znesitelnejsie.
@evelynm mas pravdu, ospravedlnujem sa. Zobrala som to ako ironiu, ze sem pises ze ake to je lahke a jednoduche a pritom ti dva krat do tyzdna niekto cudzi pomohol. Tak sa mi to zdalo trosku od veci, porovnavat svoje manzelstvo kde mas dobreho slusneho chlapa, ktory sa ani narodenim deti nezmenil, so zenami co mozno chlap bol ok kym sa narodili deti a odrazu nevie uniest ze nie je stredobod a ze zena od neho nieco potrebuje, pozaduje. To sa neda porovnavat. Stale si myslim ze su muzi, ktori boli pred narodenim deti fajn a po tom sa zmenili k horsiemu a hovorit niekomu ze mal si lepsie vybrat mi pripada ako hovorit cloveku co sa pustil do malovania a medzitym zastavili vodu, ze by nemal by spinavy. Suhlasim s tebou ze je to tak ako si to zena spravi, len niekedy je jedina moznost ako nemat takeho chlapa rozvod...a to maloktora zena spravi ze sa rozvedie lebo muz je lenivy

@llenickaa treba nechať muža aspoň na jeden celý deň doma s deťmi bez toho, aby mal navarené, oprané a upratané a hneď bude v obraze. Vyskúšané, overené 😀 😀 😀 😀 a to si ani nedovolil takú poznámku, že nič doma nerobím, iba že po jeho príchode z práce bol v kuchyni bordel. Aký bol v celom byte, keď som prišla z výletu a on bol s deťmi to tu radšej nejdem opisovať. Prečo pánov tvorstva oberáte možnosť vyskúšať si domáce práce spojené so strážením detí? A treba ich aj nasmerovať na stránky ponúkajúce upratovacie služby, nech si všimnú hodinovú taxu a na cenu y opatrovateliek detí 😀 😀 😀 . S týmto som nemala problém ani s prvým partnerom, ani s druhým, okrem tej nevinnej poznámočky o bordeli v kuchyni. Vždy som sa v práci k domácnosti postavila tak, aby aj partner mal miesto 😎 😎 😎 😎 a ani v čase totálnej zamilovanosti som bezhlavo neskákala okolo muža.