Nič som nedokázala
Idem sa trosku vyzalovat a rada by som pocula vas nazor.Dneska ma mm trosku ranil ked mi pri mensej vymene nazorov povedal ze som v zivote nic nedokazala. A to preto lebo som este nepracovala kedze sa doma staram o 4 deti. Je pravda ze mm pracuje od rana do noci aby sme sa mali dobre po financnej stranke ale ja sa zase staram a porodila a vychovavam styri deti sama.Mam 33 rokov a vek deti je 14,10,9, a 2 medzi poslednym dietatkom a tretim som nepracovala kedze do 6 rokov som bola na predlzenej rodic.koly zlemu zdravotnemu stavu malej cize vsetko bolo stale co sa deti a domacnosti na mna ja milujem byt doma s detmi uzivam si to a bavi ma to. Ale povedat zato ze som nic nedokazala? S nebolo to povedane prvy krat. Uz mi to raz povedal tak som mu povedala ze som mu porodila 4 krasne zdrave deti o ktore sa staram. A on nato ze to vie kazda. Velmi ma to ranilo myslite ze pravom?alebo som moc citlivka netusim ....
@filipal ja nehorekujem,iba konstatujem z mojich skusenosti,aky je tu zivot.Na Sk by jednoduchsi pre mna teda nebol.Uvidim,co prinesie buducnost,ale rozhodne navrat na SK neplanujem.
@stellamaris o.k.
Ked si nedokazala nic tak chod na den prec a nechaj mu decka nech sa postara
niekedy lutujem chlapov, ktorych zeny tu vypisuju a vyplakavaju sa a stazuju sa. dost by ma zaujimal aj pohlad toho chlapa, ktoreho sa to tyka. lebo uz mi leze na nervy ako sa tu vacsina zien mojka navzajom ako keby neexistovalo nic ine iba byt matkou. supper matky. uplne super je rodit 4 deti a potom tu vyplakavat ze joj muz ma uz nemiluje, muz mi povedal, ze som nic nedokazala, muz si nasiel milenku a podobne. ja sa tym chlapom necudujem. ked citam tieto temy, tak by sa mi tiez dvihal adrenalin alebo by som sa z domu dvihla ja. urobit si deti je ta najjednoduchsia cesta, ale mysliet na zadne vratka a v pripade nudze byt schopna sa o rodinu postarat, to je tu pojem neznamy. pre mna su obdivuhodne matky tie, ktore maju zalozne plany a vedia sa obracat za kazdych okolnosti. a je jedno, ci maju dieta jedno alebo 5. ale tie, ktore cele roky su doma s detmi a este sa citia urazene, ked chlapovi prdnu nervy, tak to pre mna super matky nie su. a suhlasim s prispevkami, kde pisu ine mamicky, aby si zakladatelka vyskusala ake to je robit tak, aby zabezpecila financne celu rodinu a udrzat si pracu. lebo ano, byt matkou je skvele, ale ked sa vam poserie zivot a vy nemate ani na chleba, to uz je iny level. tak tu kurnik sopa nehovorte, ze jej chlap je hovado, lebo si toto na nu dovolil nakricat. ved on ma zodpovednost za prisun financii, aby bolo co jest, kde byvat, vsetko pre deti. keby niet jeho, kde su?? v riti.
sa uz zobudte konecne....
@monicka28 alibizmus... keby niet jeho, spravi si ich s inym.... chlap pusti, ale ked zenska nechce, neotehotnie alebo si normalne zrata jedna plus jedna, kolko deti si mozu dovolit. ale ked ma niekto u prdele, ze muz sa kvoli 4 deckam aj roztrhat moze, tak sa necudujem.... raz mu nervy rupnut museli. a preto by ma zaujimalo aky ma nazor na to on. lebo mozno tolko deti nechcel a zakladatelka tu moze pisat vselico... no pravda moze byt uplne inde.
co furt vsetko zvalujete na chlapov? neskutocne ich kolkokrat lutujem. dokonale zeny, dokonale matky, ale ze kaslu na chlapa a jedine, co ich zaujimaju kolko on zarobi, aby ich uzivil a este pouzivaju ten trapny alibizmus, ze ale on mi tie deti spravil... uffff...
...............
Na jednej strane nepopieram,ze vychovat styroch zdravych,mudrych zodpovednych jedincov je nadherna,narocna a zmysluplna cinnost, na strane druhej by som uz na mieste zakladatelky dost trpla,co bude teraz po skonceni MD :( 33rokov nie je tak vela....caka ta minimalne 27rokov v pracovnom procese,ale zacinat teraz,uplne od piky,bez VS,bez praxe,bez jazykov bude tazke. Velmi...najma kvoli tomu,ze na rozdiel od ambicioznych zubrienok 19rocnych ty nebudes moct zostavat v praci do siestej,siedmej,chodit po veceriach a vikendoch....takze manazerske posty papa....ostava ti predavacka,robotnicka,upratovacka...sicka? No budes mat co robit....preto tvojho manzela chapem :/ vydavky na deti budu sialene narastat a tvoje peniaze budu pre rodinu nutne. Nedivim sa,ze manzel citi noz na krku... Rozpravaj s nim...kym to neurobi ina...a nerochni si v tom,aka si uzasna matka...si...ale tvoje deti uz od prsnika vyrastli....uz potrebuju aj tvoje peniaze na skoly a podobne...
@mawka ... a Ty sa zobud tiez, zlata moja. Tie styri deti si predsa neurobila sama, boli na to treba dvaja. Takze zodpovednost je na obidvoch stranach. Dobra matka nenaplaka, ked sa nevyspi desat rokov lebo musi kojit 5x za noc, sople odsavat, prat zasrate oblecenie, donekocna varit, robit ulohy a podobne. Normalny chlap by sa teda nemal stazovat, ze musi zarabat a zivit rodinu. V case nudze su tu opat dvaja: takze ona ma deti, ma sa starat o financie o vsetko, zatial co nemu rupli nervy? Ona nema narok, aby jej rupli nervy?
Keby nebolo jej, jeho rodina je v riti. Keby nebolo jeho, financie su v riti. Kazdopadne je vzdy o obidvoch!!!
@linda81 taka velka krajina ako spojene staty americke napr. maju matersku par tyzdnov - ti asi tiez vedia kedy sa najlepsie deti zaclenuju k cudzim ludom/do kolektivu.. 😠
vyvediem ta z omylu, pochybujem ze nemecku, alebo amerike ide hlavne o blaho deti.. nie, nejde - ide iba o peniaze pre stat.. a ja nemam deti kvoli tomu aby som pomohla svetu/statu, alebo aby som vytvorila nove pracovne miesto pre nejaku opatrovatelku, ci zaplnila miesto v skolke..
@fidka79 nesud, lebo budes sudena... nevies o nich nic....
z tvojho pisania zasa niekto moze povedat, co je to za zla matka, ked utecie od dvojrocneho maleho dietata do prace, len preto, ze nevie s nim sama uz doma vydrzat? alebo ze hoci mas doma bordel (nestiham az tak domacnost) tak si sama so sebou spokojna a vyhovuje ti to tak...
vidis, ako uplne naopak sa vsetko da pochopit? .... 😒
@beruska141 Kolegyna sa vratila do prace po 7 mesacoch, jej muz zostal na materskej/rodicovskej, tusim do dvoch rokov dietata v zivote ma nenapadlo povedat, ze je zla matka, take komenty si ale vsimam u zien ktore nemaju ani robotu, ani skolu, ani vlastny zivot, ale jedine poslanie a jediny ich uspech je ten, ze su MATKY. Byt matkou je super, obdivuhodne, naozaj, ale neprehanajme, poznam aj zeny s tromi detmi ktore normalne chodia do roboty aj ked maju bohatych muzov, proste je to o cloveku, lenivy si najde vyhovorky, sikovny najde cestu.
@guinevre keby si riadne citala, tak by si vedela, ze autorka otazky bola doma vtedy dlho preto, lebo jej tretie dieta bolo dlhodobo chore.. uvedomujes si, ze pises, ze "sedela doma" a ona mozno sedela v nemocnici pri tazko chorom dietati?
milujem, ked sa tu rozobera tema tri dni, vymyslaju sa nove a nove konspiracie a nikto do toho vskutocnosti nevidi.. zrazu je jasne, ze muza praca nebavi, hoci to nikde nebolo ani len spomenute, zrazu vsetky vedia, ze zakladatelka je len leniva a nikdy nebude pracovat, hoci jej dieta ma len dva roky.. vsetky cez ten pocitac vidite kopu a kopu veci o ktorych viete akurat tak velke H a O..
@guinevre ...ano, neznamena to, ze zena ma teraz sediet doma 16 a viac rokov. Ale je tu jedno ale: ak nema moznost varovania mamky, babky, susediek a podobne, ktory zamestnavatel ju bude chciet? Na Slovensku je zena s detmi ako mor, boja sa detskych chorob, jej plodnosti, vsetkeho. Bolo by fajn vytvorit trochu lepsie prostredie i pre tieto zeny a nemuseli by zostavat privelmi dlho doma. Pre istotu Ti dieta ani do skolky nezoberu, lebo su preplnene - tak niekedy je to s tou pracou potom tazke.
@dionyzka a ty si si ista, ze jej nikdy s nicim nepomahal? co ak ten chlap okrem rodiny pomahal aj prat tie zasrate plienky - mimochodom, perie pracka. vies ty vobec, aka je tu pravda? vypocut si toho chlapa, asi by sme sa cudovali.
neporovnavajte pracu so starostlivostou o deti. vacsie decka su v skole, skolke cely den a co robi ona? ze navari? ze si urobi svoj system? ze ak sa dobre zorganizuje, tak si robi v dome lazo plazo bez nejakej buzeracie? a co ten chlap? musi robit v robote otroka a este sa triast nad tym, aby nestratil pracu.
kks, neporovnavajte neporovnatelne.
ja zobudena som, chvalabohu, sama s dvomi detmi viem, ze sa postarat viem a ze nie som zavisla od ziadneho chlapa a nemusim vyplakavat na forach a hadzat spinu na chlapa, ktory sa k tomu nemoze ani vyjadrit, preboha....
@jana_eyre Nie, nevymyslam si konspiraciu, ale ano, prepac, uslo mi to, ze po tretom dietati zostala doma kvoli zdravotnemu stavu, ale po prvych dvoch ju nenapadlo, ze mozno by mozno mohla trosku pracovat aj na sebe? A stale si myslim, ze mat 33 rokov, 4 deti, ziadnu skolu, pracu, praxu, tak nie je to dobre premyslene z jej strany. A nepisem toto s umyslom vycitat jej, su to fakty.
@dionyzka kto by mal vytvorit prostredie pre tieto zeny???? no kto? vytvoria si ho jedine zeny tym, ze nebudu sediet na riti a fnukat, ale zacnu si vazit same seba a vyraz MATKA a ZENA bude nieco znamenat. lebo pre to nieco spravia. co zijeme stale v roku 1980? stale cakame na istotky od statu a prd makovy robime, ano? sa potom necudujem, ze je to tu tak ako to tu je....
ok, napisem to sem aj po piaty krat - nechcem zakladatelku temy obhajovat, ano bude sa jej velmi tazko zacinat ale znovu a zas... ona nikde nenapisala, ze chce ostat doma este neviem kolko rokov, ona riesi momentalnu situaciu, ze je doma s dvojrocnym dietatom....
prosim trochu respektu majte aj tie, ktore ste z roznych dovodov matersku ukoncili skorej - z vasho pohladu vyzeraju maminy ktore sa rozhodnu inak ako lenive zeny a to nie je fer.
To ze maju styri deti - pri tom boli obaja a ak s tym obaja suhlasili, je od jej manzela nefer, ze teraz svojej manzelke pripisuje vinu.
Ano nevieme po akej situacii mu tie slova vysli z ust, mozno aj ona jemu vykrikovala veci ktore neboli fer voci nemu, kazdopadne jedine riesenie u nich je sadnut si a vydiskutovat si to bez obvinovania.
PROSIM NEUTOCTE NA SEBA. NEMUSIME SI TU LEN SUCITNE POKLEPKAVAT PO RAMENE, ALE AJ INY NAZOR SA DA NAPISAT SLUSNE BEZ ODSUDZOVANIA.
@lenka1806 ved to najmladsie dieta ma dva roky a ostatne deti su uz velke tak skus si najst pracu ... mozno aj na ciastocny uvazok .. dieta do skolky alebo jasli a chod pracovat .... a aj tak ti onedlho konci rodicak .. takze ked zacnes teraz hladat pracu aspon mu ukayes dobru volu ... a aj tak nez si nieco najdes .... tak to moze trvat.... a muz bude vidiet tvoju snahu ... a najma ked uz budes pracovat budete si iste viac delit povinnosti okolo rodiny....
kazdy mame rozne postoje k tomuto ... osobne si chodim do prace oddychnut .... /tiez mam dieta, ktore ma dlhodobo nepriaznivy zdravotny stav takze som roky robila len z domu / teraz chodim uz normalne ... a je to pre mna oddych ... a viac si delíme aj starostlivost o domacnost a tebe tie vacsie deti tiez isto pomozu... mozu ti aj malého zo skolky vyberat ... ak nebudes stihat...
@guinevre mozno to neni len o lenivosti, ja by som sa napriklad po 7 mesiacoch do prace urcite nevratila, chcela som si to uzit. po dlhom snazeni o dieta som nemala dieta na to, aby som o pol roka sla do prace. predtym som si po VS odmakala 15 rokov....a teraz opat....a pocas materskej som zila aj z uspor. Zbytocne je tu nieco pausalizovat, u kazdeho je individualna situacia
@guinevre pozri, ja si to o nej nemyslim, je mi skutocne jedno, co kto ako robi, napisala som jej len, ze kazdy komentar sa da kadejako pochopit. lebo podla mna to ona prehana so svojimi komentarmi, sudi ju a ani ju nepozna...
Komplikované... Na jednej strane tomu nerozumiem, lebo ja som sa do práce veľmi tešila, odkedy mala Monika rok študujem na vysokej škole externe, pracujem a starám sa o manžela a dcérku. Po druhom dieťatku túžim preto, aby Monika mala súrodenca a aby nám bolo veselšie, ale som vďačná aj za tento čas sebarealizácie, kým sa Pán Boh rozhodne, že už je na to čas 🙂Takže situáciu dotyčnej posúdiť neviem, ale určite by som sa snažila robiť aj niečo pre seba- toto mi prepáčte pripadalo ako taký cigánsky život (pre ňu). Čo sa muža týka, chápem, že má dosť. Viem, koľko ide do peňazí jedno dieťa a nie to ešte 4 a z toho tri školopovinné. Na druhej strane mu nikto nekázal ich robiť.
Moja rada??? Nájdi si prácu 🙂
@caoli len tak naokraj poznam aj dost chlapov, ktori robia vsetko preto aby nemuseli byt doma a utekaju do prace a potom sa tvaria ako su oni v praci nenahraditelni a ako trpia.....
tvoja poucka ze ona robi co chce a on to co musi podla mna neplati stopercentne a ako vies, ze je to pripad tejto rodiny?
veci su velmi relativne a tazko sa posudzuju z par napisanych riadkov na fore.....
a tiez to trochu beriem tak, ze kazdy reagujeme na zaklade svojej situacie a ak ma niekto potrebu utocit tak sa asi citi v ohrozeni....
@mircalla Ano, je to fajn, tak v takom pripade neni miesta na stazovanie, ked vies, ze nejaku tu istotu mas, aj ja si setrim na matersku :D Ale viem na 200%, ze 3 roky na materskej nezostanem, neviem si predstavit, ze 3 roky som na niekom zavisla, a vela zien vravia, ze do roboty si idu oddychnut, trosku sa socializovat, je to o tom, a aj pre vyvoj dietata je dobre aby sa socializovalo, a bolo v kontakte s rovesnikmi.
@lenka1806 každá minca má dve strany.
Po praktickej: áno, v profesijnom živote si nič nedokázala, lebo si ešte nepracovala
Po ludskej: áno, nemala si možnosť dokázať, pretože "aj on si dobrovolne spravil s tebou 4 deti, takže vie dôvod, prečo si doma, tak nechápem čo sa čuduje a vytýka ti to"
Zásluhy: ťažko povedať, či je to nejaká zásluha rodiť a vychovávať. Podla mna je výchova na oboch rodičoch a rodiť môže naozaj len žena, inak to proste nejde. Ale metál za to som nečakala ani ja. Vychovávať však nevie každá žena ako tu niekto písal, s tým teda nesúhlasím. Sú aj ozaj oničom matky.
Nie je lahké zabezpečiť velkú rodinu a dnes obdivujem, ako to môže rodina tahat len z jedného platu a ja osobne by som sa cítila dosť menejcenná byt stále len doma s deťmi, ale je to na každom, ako si zariadi život. Ked ti deti vyrastú, tak sa zabehneš v pracovnom kolotoči, ale budeš to mať tažké, pretože nemáš zatial v ničom prax. Neviem aké máš vzdelanie, ale byť tebou, tak by som sa začala v niečom dovzdelávať a postupne pripravovať na nejakú profesiu. Uvidíš, že ťa dosť obohatí pracovný život, kolektív dospelých a nové obzory 😉
Na záver: velmi nešťastné rozhodnutie je podla mna, ked si dvaja urobia viac detí a potom si navzájom vytýkajú danú situáciu. Potom načo si robili tie deti? Však obaja vedeli, že všetko je na úkor niečoho. 😒
@lenka1806 v prvom rade, co povedal, podla mna nemyslel vazne. Niekedy povieme veci, ktore by sme najradsej vzali spat.
V druhom rade,neviem, preco je tu zenam take divne, ze ona si zvolila rodicovstvo. Je to bezna vec aj na zapade, ze otec rodiny pracuje a matka sa venuje rodicovstvu a domacnosti. Ak si to mozu dovolit.
Splodit deti ste museli obaja, takze on vedel, do coho ide. Jedine ze si bola taka svina, ze si si tajne vysadila tabletky.
Dalsia vec, aj v minulosti bolo bezne, ze niektore zeny cely zivot nepracovali, lebo sa starali o domacnost, deti. KEd som nastupila do svojej 1. prace, nastupila aj zena, ktora mala tusim 45 rokov a bolo to jej prve zamestnanie. Nemyslim si, ze nieco zmeskala.
Inak, baby, kolko je takych zlatokopiek, co nic nerobi, len vyciciava cudzich chlapov, najlepsie zenatych, nic nerobia, len sa nechavaju vydrziavat? Co dosiahli ony?
Autorka, ja Ti drzim prsty, aby ste si to s manzelom vysvetlili. Clovek nikdy nevie, co nas caka. Zeny, ktore sa tu ohanaju tym, ze manzel moze zomriet, rozviest sa, atd, by sa mali zamysliet nad tym, ze nieco podobne sa moze stat aj im, mozu prist naraz o byvanie, o vsetky peniaze, o zdravie, o ruku, o zrak...a co budu preboha robit potom???
Ak Ta bavi starostlivost o deti, co keby si robila opatrovnicku inym zenam? Budes robit, co Ta bavi a zarobis na tom. Ved v UK tak existuju opatrovatelky, ktore maju svoje vlastne deti a a staraju sa aj o cudzie.

teraz po sebe citam - a len pre vlastny dobry pocit musim opravit svoju vetu.. malo tam byt NE "myslim, ze zeny doma s detmi su prave tie clanky, ktore najviac "zdieraju" nas socialny system.."