icon

Niekedy už nezvládam kritiku okolia, že som začala na MD pracovať.

vittekovaveva
29. jan 2020

Ahojte.. rozpisem Vam tu svoj problem.. mozno sa potrebujem len vyrozpravat.. mozno pocut akoby ste dany problem riesili vy... S priatelom som otehotnela neplanovane.. mesiac po tom co som po skonceni VS zacala pracovat ako lekarka.. aby som uviedla do obrazu, miesto na ktorom som do nastupu na md pracovala je dream job.. vela som sa pocas skoly namakala aby som ho dostala.. kym moje spoluziacky oddychovali ci sa bavili.. ja som sa zo skoly a medzi ucenim nahanala na moje buduce pracovisko kde som zadarmo pracovala len preto, ze som mala slubene ze potom tento job dostanem.. po otehotneni som pracovala skoro do porodu nakolko som sa citila dobre.. od zaciatku som vravela priatelovi ze budeme sa musiet so starostlivostou o dieta nejak podelit lebo nebudem moct byt tak dlho na materskej, lebo by mi to miesto nedrzali.. chapal to a suhlasil vtedy.. teraz bude mat mala 10 mesiacov a ja sa uz budem musiet do prace vratit pokial nechcem vyhadzov.. milujem svoje dieta najviac na svete.. aby som tu nebola za krkavciu matku.. zomrela by som pre nu.. lenze sa na vec pozeram racionalne a to s tym, ze teraz mam pracu kde nemusim robit ziadne vikendy, nocne sluzby, ziadne sviatky.. to by som na inej pracovnej pozicii nemala.. ako mlady lekar by na mna zavesili vsetky sviatky a sluzby ktore sa daju.. nehovoriac o financiach lebo vlastne zarobim viac ako partner.. navyse nebyt mojich penazi tak nemame ani na nabytok do noveho bytu, veci pre malu kupujem vyhradne ja atd.. cize financne to tahat z len jeho platu je v podstate neunosne.. ja uz matersku samozrejme nemam.. ale on zije niekedy akoby v inej realite kedy si mysli ze z jedneho platu sa vsetko da.. lenze ja myslim aj na rezervu.. ze clovek nemoze zit od vyplaty k vyplate.. dohodli sme sa ze po mne nastupi na matersku teda otcovsku on.. suhlasil.. ja sa budem domov z prace vlastne vracat cca 14:30 a venovat sa malej kolko budem vladat.. jasne zeby mi bolo dobre a pohodlne na MD aj do jej 3-4rokov... avsak prist o pracu si dovolit nemozem a taktiez z niecoho treba aj zit.. co mi vadi a som z toho strasne nestasna je, ze aj ked sme sa uz dohodli tak pri kazdej moznej prilezitosti mi chrstne do tvare ze utekam od dietata, ze s nou nechcem byt.. potom mu prepne a dalsi den ma velebi aka som uzasna matka.. potom mu opat prepne a znovu ze s nou nechcem byt.. nehovoriac o tom ze pre svokru som asi najhorsia krkavcia matka na svete lebo ona cely zivot nepracovala a bola doma.. a ja uz neviem ako sa k tomuto celemu stavat..

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
amelie2017
30. jan 2020

Ja zijem v zahranici, do prace som sla, ked mala dcerka 4 mesiace a vobec nie s tak skvelymi pracovnymi podmienkami ako mas ty. Mesiac pres nastupom som tiez stale plakala, ze ako to bude, ale cuduj sa svetu, funguje to skvele. Mam dost casu venovat sa dcerke, myslim si, ze som dobra mama. Tu je to normalne, ze zeny ide pracovat do 1 roka dietata. Osobne poznam len 1 zenu, ktora si mohla dovolit ostat s dietatom dlhsie. Do prace idu aj take, ktore kvoli financiam nemusia, ale jednoducho si potrebuju/chcu uzdrat miesto. Moja dcera bola do roka a 5 mesiacov s aupair, do jasli zacala chodit az potom a praveze som tu uz okolo jej 1 roka pocuvala od vsetkych, preco este nie je v jasliach, ze najvyssi cas a podobne.

eliska13
30. jan 2020

@ivca88
@vittekovaveva takú chybu nesprav, že povieš, že po mesiaci odídeš, ak niečo nebude fungovať, lebo tvoj pohľad bude úplne iný ako jeho čo funguje a čo nie.To by bola preňho nádej, že zostaneš doma.Povie Ti, že mala za tebou plakava je nespokojná, či mu to nejde

eliska13
30. jan 2020

@betulinka1 súhlasím vyzerá, že všetko vzdy robí na plno a plus k tomu jej zodpovedná práca treba zvolnit, ale páči sa mi jej sila a odhodlanie😀

vittekovaveva
autor
30. jan 2020

@eliska13 dakujem baby za vsetky komentare lebo uz som sa vdaka tym reciam od neho a od svokry zacinala fakt citit ako najhorsia.. v utorok u nas svokra bola a samozrejme si neodoustila reci: kedy to nastupujes? No clovek takto pride o tie najkrajsie momenty, prve slova, sadnutie si atd.. pri tomto si vzdy spomeniem na pribeh mojej kamosky kt bola s malym doma do jeho 1,5 roka.. no a zrovna ked odbehla do obchodu a maly bol s jej muzom tak vtedy sa maly prvykrat posadil 😀 cize keby chcem byt pri vsetkom prvom, bala by som sa ist aj do sprchy lebo co ak vtedy nieco.. nastastie aspon moja mama ma podporuje, nakolko vie ze keby pridem o pracu, musim uplne zmenit specializaciu lebo by som sa uz k tomu oboru co mam nedostala.. a stratila by som tie odrobene mesiace ktore mam..

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
betulinka1
30. jan 2020

@eliska13 ano je odhodlana ale mohla by myslieť na seba. Väčšina z nás ide na 110% ale niektoré z nás to tempo zastavilo pri zdravotných problémoch. Žiť v strese s veľa povinnosťami si odnáša svoju daň, či fyzickú alebo duševnú. Ako lekárka to určite vie, len kým sme mladé, tak sa nás to netýka (aspoň si to myslíme 🙂. Nechcela som sa tak rozpisovať ale možno to len niekedy treba pripomenúť, hlavne keď som čítala ten nadpis "niekedy už nevládzem".

leskovael
30. jan 2020

Je rodič tam isto ako ty, navyše rodič ktorý zarobí menej a teda je pre dobro celej rodiny riešiť to takto.. Ma to by bola moja odpoveď aj pre neho ked ti to vytkne, aj pre svokru...

lujza123
30. jan 2020

@vittekovaveva viešco týmto sa vôbec nezaoberaj "aká si ty matka keď zdrhas od dieťaťa" to je také typické slovenské, každá co nekoji a nieje povinne doma do 3 rokov dieťaťa je ta najhoršia. A potom padnú 3 roky a co akože ma ísť žena robiť 12 tky a to už je v poriadku? Nieje lepšie radšej začať pracovať skôr, ale byt doma už o 2 a venovať sa dieťatku?
Véd bude ešte ďalšieho polroka s otcom a potom môžte skúsiť súkromnú škôlku tam je to oveľa lepšie a domackejsie ako v štátnych jasliach.

A priateľa by som s rečami o tom aká si matka rázne stopla. A on je aký partner a otec keď nechce pomôcť a útočí na teba

h2
30. jan 2020

Ahoj, ja som išla do práce, keď mal syn rok a pol. A tiež nie preto, že by som to takto chcela, volali mi z práce, že ma potrebujú a nech sa rozhodnem, či prídem, alebo zoberú niekoho iného. Veľa som vtedy rozmýšľala, čo urobiť, mala som obrovské výčitky. Mama sa mi vtedy ponúkla, že bude s malým, aby som mohla ísť do práce. Muž mal takú prácu, že mohol byť 1 deň v týždni doma (namiesto jedného dňa z víkendu), v práci som si vybavila skrátený úväzok a dohodli sme sa, že jeden deň bude s malým muž, jeden deň ja a 3 dni moja mama. Fungovalo to presne 2 týždne. Potom môj otec dostal porážku a mama už sa nemohla starať o môjho syna, lebo sa musela starať o otca. Narýchlo som vybavovala jasle a mala ešte väčšie výčitky. Bolo to hrozné obdobie, jediné šťastie bolo, že syn zvládal jasle veľmi dobre (v tomto sme tiež mali šťastie na super jasličky, malé, len s pár deťmi). No, čo Ti poviem, keď musíš, zvládneš všetko. Môj syn zvládol jasle, ja som zvládla výčitky a pocit viny, že som nebola s dieťaťom. Môj syn už má teraz 8 rokov, máme super vzťah, je to prakticky bezproblémové dieťa. Keď bol menší, veľakrát som od rôznych ľudí počula, že je vidieť, že sa mu veľa venujem. Lebo som sa venovala. Tým, že bol cez deň v jasliach, tak ten čas, čo sme boli spolu, som sa mu venovala na maximum. Také tie reči, že "prídeš o tie vzácne okamihy, keď urobí prvý krok, povie prvé slovo", to sú hlúposti (síce môj mal rok a pol, takže tých krokov aj slov už bola celá kopa), ale pre Teba bude prvé to slovo, ktoré povie pri Tebe, čo na tom, že už nejaké povedal pred hodinou? To potom aj otcovia, čo chodia do práce, tie prvé slová nepočujú. Nikdy v živote som nepočula, aby nejaký muž hovoril, že ho strašne mrzí, že nepočul prvé slovo svojho dieťaťa, lebo bol v práci. Takže toto je úplná hlúposť.
Tvoj muž Ti svojimi blbými rečami ubližuje. Ak si to neuvedomuje, tak mu to normálne povedz. Veď už raz súhlasil, že bude s dcérkou, tak prečo teraz takéto reči? Na čo je to dobré?

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
danina09
30. jan 2020

nie je to bohvie co a mala by si mu to konecne tak povediac vytmavit a povedat mu proste vsetko tak, ako to vlastne citis. nemozes sa proste takto nechat utlacat stale a stale doookola

h2
30. jan 2020

@perdulka7 Vidíš, to je dobrý argument! 👍

vittekovaveva
autor
30. jan 2020

@perdulka7 jeho mama podla mna nie je stasna.. nie raz mi svagrina spominala ze sa izoluje cim dalej viac doma.. ze niekedy isli so svokrom aspon na kavu cez vikend a prejst sa.. teraz je uz nemozne ju vytiahnut.. myslim ze tie roky sedenia doma poznacia kazdeho.. hlavne ona ma dvojity meter.. odo mna by chcela aby som sedela doma s malou do x rokov.. a na muza svojej dcery nadava, ze dcere viac nepomaha s malou.. 🤷🏼‍♀️ Pri tom on chudak robi od rana do vecera lebo maju chore dieta a potrebuju strasne vela penazi na rozne fyzio atd..

basullinka
30. jan 2020

@vittekovaveva nie si krkavcia mama, si super, ze sa k tomu stavias zodpovedne 🙂 neries svokru, s manzelom hod rec o tvojich pocitoch 🙂

kikusa008
30. jan 2020

Ja by som mu zas chrstla do tváre, či sa bojí toho, že budem zarábať viac... Išla som do práce, keď mal druhorodeny 11 mesiacov a neľutujem... Mam dobru pracovnú dobu, nemusím pozerať, čo si dovoliť môžeme a co nie a manžel zvládol perfektne

dopolbokaodrata
30. jan 2020

@vittekovaveva úprimne, priateľ vyzerá byť dobrý chruňo a asi to nedopadne aj tak dobre, takže čím skôr budeš samostatná, tým lepšie. On sa buď zobudí alebo nie.

vittekovaveva
autor
30. jan 2020

@kikusa008 presne tak.. nechcem zit tak aby som v obchode premrvala eura ci mozem malej kupit take alebo take potraviny atd.. hlavne vsetko nieco stoji a stavat si vzdusne zamky z toho ze sa da prezit z jedneho platu. Ok da.. ale na doraz s financiami bez nejakej rezerv.. a otacanim eur v obchode..

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
marca12
30. jan 2020

Urcite chod do prace,priatel to tiez pochopi abkrd nie,naco taky chlap,v ktorom nemas oporu a podporu. Svokru si vobec nevsimaj,tie su na ti,aby kritizovali. Sesternica je lekarka a ona tiez muselaba chcela ist do prace,robila si atestaciu,tahala sviatky,nocne a to mali rodinu daleko. So vsetkym pomahal manzel. Nebol sice nadseny,ale vzdy ju podporil. Nie si vobec krkavcia matka!

sashka22
30. jan 2020

@vittekovaveva dcéra mala 5 dní, keď som nastúpila...s pomocou 3 opatrovateliek sme to zvládli, vtedy som bola slobodná matka. Teraz mal syn 7 dní keď som už fungovala na zákazke ale s tým luxusom, že som si ho mohla vziať v šatke 😅 vlastne..už by som robiť ani nemusela, urobia zamestnanci 😎 ale mňa to proste baví a deti sú aspoň od začiatku nezávislejsie ako ich rovesníci. Choď do toho! Nemôžeš byť taká naviazaná na deti, ony aj tak raz odídu z domu a zostaneš 'sama'. Užiješ si ešte vnúčatá.

letfenixa
30. jan 2020

@vittekovaveva sama vidíš, že drvivá väčšina žien ťa podporuje svojimi komentármi, lebo vedia, že to môže fungovať, ale teda tvoj partner by mal byť väčšou tvojou oporou, želám vám všetko dobré

vilma7
30. jan 2020

Na svk je úžasná výhoda materskej 3 roky, ktorá inde nie je...ja som inde, do práce som išla od polročného dieťaťa, domov som chodila okolo 14.tej a nemám pocit, že by som o niečo prišla...syn dobedu spal, na obed spal usla mi možno hodinka, dve čo bol hore...a paradoxne som bola stále pri ňom, keď začínal platiť, chodiť, atď.
Voľakedy bola aj na svk len polročna materská a chodili sme do jaslí, vychovávali nás staré matere...len škoda že to tvoje okolie nevie pochopiť, tvoj priateľ by sa mal držať toho čo sľúbil, lebo keď bude doma s dietatkom, bude sa na vec pozerať ináč. Aj môj manžel bol na materskej so synom a veru neuškodilo mu to, skôr naopak.
Takže už sa to len snažiť nejako najbližším vysvetliť, že predsa tu budeš pre dieťa aj naďalej.

oli18
30. jan 2020

@vittekovaveva vazne by ma zaujimal vek tvojej svokry. Lebo za totality museli robit vsetci, aj matky.
Neboli urady prace, ani nezamestnani. Teda ak za totality nepracovala, musela byt na invalidnom dochodku. Kto nepracoval, bol prizivnik a bol trestne stihany.
Po revolucii sa to zmenilo do dnesnej podoby. Takze sa na to opytaj tej tvojej mudrej svokry.

letfenixa
30. jan 2020

@oli18 tak ale totalita skončila pred 30 rokmi, tak ak má okolo 50, môže byť celý čas doma

janickacrazy
30. jan 2020

@oli18 a inak za socíku sa aj invalidka dala vybaviť po známosti, poznám tiež jednu ženu, čo bola celý život doma a veru tiež sa to na nej dosť prejavilo

stevvvka
30. jan 2020

Tu je hlavne problem v tom, ze si cakala podporu od partnera, a on ta namiesto toho "citovo vydiera" , ze utekas od malej.

Asi ma aj obavy. Treba ho povzbudit, ze je dobry otec, ze to zvladne.
Opytaj sa ho, ci bude pre malu lepsie, ked ostanes doma, budes lutovat stratenu prilezitost a budete sa kvoli tomu hadat. Spokojna mama spokojne dieta. A ked prides z prace, budes po malej tak tuzit, ze sa jej budes naozaj venivat naplno.

h2
30. jan 2020

@oli18 No neviem, moja mama bola za minulého režimu "žena v domácnosti", nepracovala asi tak 15 rokov. Neviem, ako bola kde evidovaná a ako sa to dalo, ale dalo sa.

vittekovaveva
autor
31. jan 2020

@oli18 ma 55 rokov 🙂

vittekovaveva
autor
31. jan 2020

@betulinka1 fyzicky zvladam vela.. aspon zatial.. nestazujem sa na veci ktore robim.. vo vsak nezvladam su tie psychicke natlaky o kt.som pisala.. lebo ked mam doma pohoda tak obrazne - aj dom by som zvladla postavit :D no a co sa priatels tyka.. on si mysli o sebe aky je super napomocny.. lebo on ide nakupit.. (do obchodu chodim aj ja), tym ze on vecer hodi taniere z vecere do umyvacky.. a ze cez vikend povysava a umyje podlahu..