icon

Nízkokľúčová oslava: Ako sa vysporiadať s nevítaným dieťaťom?

mizz5678
11. jan 2025

Ahojte, chcem sa podeliť s vami o jednu záležitost.ide proste o to že švagriná by mala oslavovať 30tku.mam z prvého vzťahu syna ktorý je autista,a teraz mám s priateľom 10 mesačnú dcéru, pozývajú nás na oslavu len problém je v Tom že ja s malou môžem prísť ale syna mám nechať doma, lebo švagriná si chce užiť oslavu ...a proste som povedala buď pôjde aj môj syn alebo budem s deckami doma.. nebudem robiť rozdiely...aký je váš pohľad na to?

betulinka1
11. jan 2025

@mizz5678 vies co ja ti dam iny pohlad, vzhladom na vetu bud obaja alebo ani jedno. Mam kamosku dlhe roky, od ZS sa pozname a ona ma brata na voziku. Mentalne OK. Tiez mala mamu, kde nemoze syn, nemozu ist. Cize realne moc nikam nechodili a ona to berie celkom ako krivdu. Ze proste rodicia sa prispôsobili bratovi a ju realne ochudobnili o mnoho zážitkov, nikdy neboli v aquaparku, lebo brat by bol smutny, ze nemoze ist na tobogan, nechodili po hradoch, zrucaninach, na turistiku, lebo brat. Ona ma brata rada aj mu pomoze aj vsetko ale teraz, ked sa spatne pozera ako dospela ma veci, tak to citi, ze rodicia mohli z casu na cas urobit program aj jej. Ona veľakrát pocuvala, ze Ved ty bratovi budes pomahat, ked tu nebudeme a tak. Brat zatial velku pomoc nepotrebuje, byva sam ale su dohodnutí, ze proste ked bude potrebovat pomoc, tak pojde do zariadenia. Obaja maju po 40-tke a rodicov nemaju. Ze nie je v jej možnostiach sa o neho starat, ked ostane ležiaci. Cize za mna je v poriadku respektovat postihnutie ale aj respektovat, ze proste niekde sa pojde len s dcérou. Jasne, ze ani ty si neužijes oslavu s 10 mesačným, tak nech ide len muz. Ale zasa sa treba zamysliet aj nad vetou, ze bud zoberies obe alebo ani jedno. Lebo v budúcnosti, to proste moze mat dopad na tvoje druhe dieta.

rachel36a
11. jan 2025

@betulinka1 je rozdiel ze diefatu nedopriali aktivity rodicia lebo druhé dieťa to nemohlo po fyzickej stránke absolvovať, a vylúčiť z oslavy dieta , ktoré na oslavu ísť moze

jana_eyre_2
11. jan 2025

@rachel36a presne, toto sa vôbec nedá porovnávať.. to, že rodičia neboli ochotní robiť program obom deťom tak aby ani jedno nestrádalo sa nedá porovnať s tým, že tu chce rodina dieťa vylúčiť pre jeho diagnózu.. príde mi smutné že toľko žien to vidí ako normálne...

alickapusinka
11. jan 2025

Presne súhlasim je to sebecka krava.Autizmus počas života môže dostať aj jej deťa.Ja by som nešla a viac by som sa s ňou ani nekontaktovala čo si myslí že tvoj syn je plyšova hračka je to taký človek ako my.No žiaľ je chorý ale aj by som už s ňou nechcela mať žiaden kontakt.Nikdy nevie čo sa môže počas života príhodiť jej alebo deťom a potom čo.Za mna sebecka krava.Máš pravu bud všetci alebo nech ide len muž.

monikazs
11. jan 2025

@mizz5678 ak su ine deti na oslave vitane, len to tvoje nie, v ziadnom pripade by som nesla.

maximiliana
11. jan 2025

Lenze v teme pred dvomi rokmi autorka pisala, ze je chlapec agresivny...takze mozno s nim ma taku skusenost aj svagrina

mizz5678
autor
11. jan 2025

@betulinka1 to nie je v Tom že nikam nemôžme chodiť,chodíme do aquaparku,na výlety vlakom atď...

betulinka1
11. jan 2025

@rachel36a vies…moze…nemoze. Asi hostiteľska ma skusenost s chlapcom viac ako my z opisu autorky. Nebude to len take jemne kricanie a plac ako opisuje autorka. To robia aj normalne deti. Bude tam asi viac problemom ale kto sa prizná 🤔Ale proste, pokial si niekto neželá osobu a to je jedno ci kvoli autizmu alebo kvoli tomu, ze je alkoholik alebo sa oslavách bije, moze povedat, ze si tu osobu neželá. Ja som pisala autorke na nieco ine. Proste sa jej v zivote bude stavat, ze jej povedia aby syna nenosila ale to neznamena, ze tam nemoze ist ona dcérou. Aby zase ta dcera zase nepociťovala krivdu. Neslo to tuto situaciu.

mizz5678
autor
11. jan 2025

@maximiliana deti sa menia, čo bolo pred dvomi rokmi to už neplatí, áno mával také excesy že sa sebaposkodzoval,alebo do niečoho búchal ale to už nemava

betulinka1
11. jan 2025

@mizz5678 tu nejde o to kam chodite alebo nechodite. Ale proste niektori rodicia postihnutych deti musia akceptovat aj to, ze niekam tie deti nezavolajú, nebudu ich tam chciet. Proste to je tak, je iny. Mnoho situacii s nim vnímaš inak, lebo je to tvoje dieta a si zvyknuta ale pre inych je to sok a neprijemne, stresujúce . Ale ja som reagovala na tvoju vetu, ked nemoze ist syn, tak nepojdem ani ja ani dcera. Bud obe deti alebo ani jedno. A toto bola proste veta, kedy som chcela reagovat, ze pozor na to, lebo mozes uškodiť dcere. Ja som tym nic ine v prvom príspevku nechcela povedat.

mizz5678
autor
11. jan 2025

@betulinka1 Áno chápem čo tým chces povedať, len tu je ten problém že kde nechám toho syna samého ho nemôžem nechať doma...a s babkou a dedkom by nemohol byť lebo by som potom počúvala že aké rozdiely robím medzi detmi

bielasovicka
11. jan 2025

@mizz5678 no ja neviem, mne sa zdá, že švagriná ma určite nejaký dôvod nato ze nechce aby tam syn bol. Určite sa už niečo udialo také, začo sa bojí aby sa to neopakovalo. Neverím tomu, že len tak pre nič za nič nechce aby tam tvoj syn bol. Nezamlcala si nám náhodou niečo?

mizz5678
autor
11. jan 2025

@bielasovicka práveže nič sa také neudialo, proste asi sa boji toho že tam môže vyvádzať...

bielasovicka
11. jan 2025

@mizz5678 no to je možné. Ale ja na tvojom mieste by som nešla aj tak. Ty by si musela nonstop byt s deťmi, lebo 10 mesačná je ešte veľmi malá a potrebuješ pri nej byť neustále. A syn takisto potrebuje tvoju blízkosť. A ty by si z tej oslavy nemala vôbec nič.

mizz5678
autor
11. jan 2025

@bielasovicka presne tak ako hovoris ,

mizz5678
autor
11. jan 2025

Ďakujem všetkým za vaše pohľady a postrehy na danú tému....

dixitka
11. jan 2025

Podľa mňa v takejto situácii je slušnosť pozvať všetkých a nechať na posúdenie rodiča, či to dieťa s diagnózou zvládne alebo nie, či prídu všetci, alebo dieťa nechajú doma so starými rodičmi, alebo sa zastavia len na chvíľu, alebo pôjde iba muž… keďže to nespravila a vyslovene len syna nepozvala, nešla by som ani ja a 10-mesačná by samozrejme zostala s nami doma tiež. Mužovi by som nebránila ísť, keby chcel, ale bola by som radšej, keby nás podporil a nešiel ani on.

mikadooo
11. jan 2025

@mizz5678 za mňa, zariaď sa ako to ty cítiš vnútri. To je najlepšie rozhodnutie. Úplne ideálne, ak to muž akceptuje a nerobí z toho haló. Myslím si, že pri 10mesačnej + autistickom dieťati + manželovi, kt. si chce vypiť, by si aj tak nič moc z tej oslavy nemala... 😁

betulinka1
11. jan 2025

@mizz5678 rodicom treba vysvetlit, ze rozdiel medzi deti vzdy bude, ci uz to budu ine osobnosti alebo proste pohľad inych ludi, spolocnosti a okolnosti a musia to chapat aj oni ale to neznamena, ze tvoja laska voci detom je rozdielna, ak uprednostnis raz jedno alebo raz druhe, podla okolnosti a situacie. A to je to, co je pre deti dolezite, nie to, ze ich niekto niekam nezavolá. Dolezita si pre ne ty ako matka a tvoja laska. A tu ty mas na 100%.

17alexis
11. jan 2025

@mizz5678 ak je to len tvoj priatel a nie manzel, tak ty ani do ich rodiny nepatris. Jeho sestra ani nie je tvoja svagrina. Mozno aj preto vyclenuju tvojho syna. Na tvojom mieste by som frajera poslala na oslavu sameho a keby sa potencionalna svagrina pytala, tak staci slusne odpovedat, ze ty mas dve deti a nerobis medzi nimi rozdiely.

lucky_k
11. jan 2025

@mizz5678 ja ti napisem nazor, ktory sa ti pacit nebude....pises, ze priatelova sestra, takze ona nieje tvoja svagrina, cize rodinnu väzbu na nu maju iba priatel a dcera, z toho vyplyva, ze ty a tvoj syn ste jej cudzi, nemusi teda volat tvojho syna na oslavu lebo to nieje synovec... nehovorim, ze je to spravne ale zial, takto to vidi zrejme priatelova sestra....este som sa nedocitala kolko ste spolu s priatelom?

1ryba
Odpoveď bola odstránená
lucky_k
11. jan 2025

@1ryba ved pisem, ze to nieje spravne, no ked som sa zamyslela, tak mi napadlo, ze toto by mohol byt dovod preco priatelova sestra, nechce syna autorky na oslave...

1ryba
Odpoveď bola odstránená
aurora33
11. jan 2025

@1ryba nesuhlasim. Švagrine nie su, keďže autorka má priateľa.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
lucky_k
11. jan 2025

@1ryba urcite ch vztahy niesu moc dobre, tak priatelova sestra nepozvala autorky syna lebo predpokladala, ze ju to nastve a nepride ani ona ...

1ryba
Odpoveď bola odstránená
aurora33
11. jan 2025

@1ryba Ty si nejaká podráždená 😀 ja len mám rada keď sa veci pomenúvajú správne.

1ryba
Odpoveď bola odstránená