Obed u svokry - uvarila to, čo deti neľúbia
Dnes bol muž s deťmi u svokrovcov na obede.Svokra vie, že deti nezjedia údené a majonézovy šalát a presne to uvarila.Na Vianoce im dá rybie prsty z druhého dňa s majonezovym salátom a na Veľkú Noc prídu väčšinou, že jedli koláč, alebo ovocie.Ked som podotkla, že ma to neprekvapilo muž hneď odvrkol, že hľadám problém kde nie je.Hlavne, že on sa najedol.Moze niekto tak neznášať nevestu, že ani tým deťom 2x ročne neuvari niečo chutné?Je žena v domácnosti čas a peniaze majú, vek nemá vysoky a iné vnúčatá nemá.
Celý deň ma to hnevá.Ak by som nemala zo včera kúsok kačice čo deťom stačil musela by som rýchlo niečo uvariť.Preco ma aj po toľkých rokoch dokáže nahnevať, keď viem aká je?Moja mama vždy chystá, každému sa snaží ulahodit je pohostinna.
Pises ze toto robi 2x za rok pozve na obed a vzdy su vsetci hladni. Tak nechapem ze ta to teraz tak šoklo zranilo a znicilo naladu. Tiez nechapem ze ty tam nechodis. Tvrdohlava nebude len svokra. Ked vies ake jedlo u nej byva tak mas svojim detom dat jest nez idu prec alebo nieco na cestu. A tvoj muz je tam doma moze im nieco z chladnicky zbuchnut. Moja dcera si vie od 5r urobit toastovy chleba a natriet maslom. Tak aj tie tvoje slecni velke si mohli u babky nieco ine urobit aj same. Alebo sa ich otec mohol cestou domov niekde zastavit a kupit jedlo. Trebars aj na pumpe. Mozno keby si sa uracila tam ist tak by sa svokra viac snazila alebo by si ty tam dozrela na to aby deticky mali nejaky obed ked uz vsetci su tak neschopni. Pointa je ale uplne inde .. medzi recou si napisala “ platime svagrove dlhy.” A jemu matka navari co chce .. tak vies lasku si nekupis. Neviem preco platite svagrove dlhy ale to uz je vas problem . Takze v podstate sa mozes hnevat na muza ze nevie sa o deti postarat donesie ich domov hladne mohol ti Niekto z nich poslat sms ze su hladni a nez dosli domov by si stihla nieco zdrave rychle uvarit. Hnevat sa mozes na muza ze plati bratove dlhy. Mozno svokra nie je super babka ale ty zas aka si ? Ked vies ze sa tam nenajedia ale nic stym neurobis Lebo je ti trapne zabalit im jedlo .. boze uplne normalne ludia nosia na navstevu aj ich hotove jedlo kolac zakusky alebo slane syrove. .. ale ty sa potrebujes hnevat a lutovat ako ta svokra nema rada. Ja ta lutovat Neviem sorry .
Uplne ta chapen, svokra je dooost divna. Moha mama a aj svokra sa vzdy spyta mojich deti co by chceli aby pripravila. Nechapem ako moze niekto pozvat na obed svoju rodinu a pripravit im jedlo o ktorom vie, ze ho nemaju radi. Svedci to o jej vztahu/nevztahu k vnucatam.
A na margo toho, ako tu niekto spominal ze 99% ludi malo dnes majonezovy salat a udene maso. No nemalo!
A na Vianoce mavame aj my losos a pecene zemiaky 🙂
Ja by som nabuduce pred takouto navstevou zavolala a spytala sa co bude varit, podla toho by som sa zariadila a deckam zabalila z domu.
Kto nezažil nepochopí. Ja mojim nevarím údené a majonezovy. Takže keď boli maličkí, musela som si na nas spolocný obed u svokrovcov jedlo pre nich nosiť. Ked ideme k mojim rodičom, vždy maju a mali detské vyberané jedlá. Z lásky k vnúčatám. Dokonca aj príkrm čerstvo uvareny.
Keď prídu svokrovci k nám na obed, varim to, čo majú radi. Svokor má rád chlapské jedla, kvôli nemu kúpim krkovičku, kt inak nerobím. Svokra nema rada bublinkové napoje, tak jej kúpim džús alebo nebublinkove. Prečo by som to nespravila?
Pre mňa je normálne a prirodzené, že keď niekoho pozvem na obed, tak pripravím viac chodov a zistím si kto čo má rád. Naše babky, keď nás pozvú na obed, pripravia to, čo majú radi vnučky a vnuci. A nikto v našej rodine nemáva cez veľkonočné sviatky na obed len údené so šalátom. Údené je doplnok v rámci studenej kuchyni. Toto sú divné vzťahy, keď babka pozve vnúčatá k obedu a pripraví menu, ktoré vnúčatá nemajú v láske. Ani by som sa nečudovala keby o rok už návštevu bojkotovali, babka kašle na to čo majú radi, nezaujíma sa o nich, tak kvôli čomu sa majú pretvarovať, aby si dala čiarku, že ich videla?! Celé zle.
Ja si osobne myslim, ze vztah nevesta- svokra je vo velmi vela pripadoch dostatocne krehky… Staci jedna mozno neumyselna poznamka, ktoru druha strana horsie pochopi a ohen je na streche. Ok pozvala ich na obed a uvarila nieco co nejedia, na druhej strane predpokladam, ze svokra je urcite starsia skola, nech je hocijako aktivna a chodi do prace… vo vela slovenskych rodinach sa dnes na obed serviroval majonezak a udene. Pravdepodobne isla podla tradicii.
Suhlasim s vyssie uvedenym, ze hodit kura do rury a spravit k tomu ryzu zaberie minimum casu, ale pre ticho a pokoj v rodine by som si na tvojej strane ako nevesty proste kuska do jazyka a bola ticho. Svokru nezmenis, ona svoje menu na Vianoce a Velku noc menit nebude, na buduci rok s najvacsou pravdepodobnostou bude podavat podobne menu a jediny kto z toho vyjde najhorsie budes ty.
Cize chvalabohu za ten kusok kacky
Ja bych pravila,ze je tchyne kr va 🐃🐂🐄
presne tak
@evatko zazila som a aj tak nepochopim. Uplne normalne mi mala malo co jedla u svokry. Svokra mala vzdy ale vzdy to iste jedlo. Takze Bud som jej dala jest pred a po navsteve alebo som jej tam doniesla . Samozrejme ze udene maso ani salat zemiakovy by nejedla .. autorky deti maju 10 a 14rokov a za cely ten cas co vie aka svokra je ze nevyvara vnucatam sa dookola opakuje 2x za rok to iste. Tak nebude len svokra neprisposobiva. Jasne ze mala by sa babka snazit ponuknut vnucatam nieco co maju radi. Ale ked nie ., tak od toho maju rodicov aby to poriesili.
Ja sa veľmi čudujem týmto odpovediam tu..to aké budete staré mamy? Naša starká nám vnučkám vždy navarila to čo ľúbime a veru niekedy to bolo aj tri vnučky tri rôzne jedlá ..máme na to krásne spomienky ako sa starká o nás starala a rozmaznávala nás ..veď od toho starké sú..ženy vy ste vážne niekedy zvláštne toto by aj mňa mrzelo .
Prečo by pre boha svokra nemohla navariť aj niečo extra vnučkám nechápem
No tak už aspoň vieš že sa to asi nezmení a na Vianoce deťom pribalíš dózy s jedlom...prípadne pozvite svokru na obed k sebe domov.😉
pre mna to normalne nie je, pretoze ak niekoho pozyvam na obed tak preto, ze chcem, aby sa dobre najedol a nie aby si - ako tu niektore radili - namazal chlieb. pre mna je neuctive dat pred niekoho tanier s jedlom, ak dobre viem, ze to dotycny nema rad. my a moji svokrovci mame uplne rozdielne kuchyne, my jeme zdrave a lahke jedla, mucne nerobim vobec. svokrovci naopak tradicna slovenska kuchyna. ked nas svokra pozve k nim na obed, upecie rybu ci kuracie prsia a pecene zemiaky poliate olivovym olejom v rure. a ked oni pridu k nam, ja urobim pecenu krkovicku a knedlu. a to je podstatne castejsie ako 2xrocne. ja mam 13 rocnu dceru a ta majonezovy salat by nezjedla ani keby mala umriet hladom a to nie je fajnovka, ale jednoducho ja take veci nerobievam a nie je na taku kuchynu zvyknuta. a ano salat ochutnala, nechutil jej a nechce ho. tak ani moju svokru by ani nenapadlo postavit pred nu majonezak, pretoze dobre vie, ze jej vnucka to nezje. rovnako ako by mne nenapoadlo postavit pred mojho svokra tuniakovy steak a rukolovy salat.
Tak pár hodín nejedli, neverím že svokra tam nič nemala iné. My keď sme boli deti, chutilo - nechutilo, bolo jedno jedlo, kto nejedol, ostal hladný. Určite by som vyvárala lebo nezjedia, ani omylom. Keď vieš že vymýšľajú, tak ich nabudúce nabaľ.
Nuz je velka noc a tradicne sa vari salat a udene, patri to k velkej noci. Aj my ako dospeli obcas zjeme, co nam nechuti. Ak tvoje deti vyslovene nenapina z toho jedla, tak sa ttochu mozu premoct a zo slusnosti zjest. Su to pubertiaci, nie male deti. Ale bohuzial dnes je konzumna doba, mnohe deti su premazane, rodicia skacu okolo ich zadkov ako by to boli bohovia. A potom si nic nevazia. Urcite by z tvojich deti neubudlo keby sa kusok premohli. Takto sa vychovavaju sebci, a v tejto dobe je ich viac nez dost.
Ani sa nemôžeš čudovať že je tvoja svokra takáto, vidíš koľko žien jej tu dalo za pravdu? Že prečo by mala variť to čo majú radi vnúčatá a syn 😶 asi preto že ich zavolala na obed? Vy ste tu niektoré také harpie že sa bojím akú svokru budú mať moje dcéry. Keď volám niekoho na obed tak varím to čo majú radi, ešte aj dezert prispôsobím. O vnúčatách a deťoch ani nehovorím, to by mala byť samozrejmosť. Moja svokra má 3 deti ktoré majú partnerov a každý jeden z nás si na stole nájde to čo má rád, a dokonca osobitne nachystá niečo aj pre deti aby mali čo ďobnúť. A hlavne na návšteve sa nám venuje.
Autorka, neskutočne preháňas a urazas sa pre somariny. Keby svokra každý deň kŕmi tvoje veľké dcéry čokoládou a nikdy nič iné varené im nedá, tak ok, chapem
Ale prepáč, šli ste tam na Veľkú noc. V tieto dni sú to tradične a klasické jedla, aké vám ponúkla. Co si čakala, že im dá? Ryžu, kurča, alebo čo?
Gro domácnosti v tieto dni vari a ponúka iba tieto jedla, sama by som nič iné doma nemala, lebo zbytočne by som nekupovala veľa jedla, a potom to vyhodila.
To, ze tvoje dcéry to nechcú, nie je problém svokry ani inej návštevy. Neverím, že na stole nebolo nič, čo by si mohli iné vziať.Aj keby si mali natrieť maslo na chlieb, za jeden deň neumru od hladu z toho a ruky by im neodpadli, keby sa takto obslúžia samy.
No a keď skutočne nič nechceli, tak to je už ich vyberavost a rozmaznanost v jedle. Nie problém svokry ci hocijakej inej hostiteľky.
@ruzovakrava lebo ich pozvala na Veľkonočný obed. Mne by tiež na um neprišlo vtedy variť kurča a ryžu.
Druhá vec je to venovanie sa, to samozrejme áno. Ale skutočne tu sa rieši konkrétne veľkonočné jedlo a to je fakt v mnohých domácnostiach práve šalát, údené ,vajicka, tvaroh a podobne
Ja sa po tomto naozaj nedivím, že o nás ženách sa hovorí, že sme sliepky... Ženy, niektorým vám z toho materstva už hrabe... Prepáčte... Že svokra nenavarila to, čo deti ĺúbia 🥴
moja svokra pre deti nemala NIC- grilasky, a pritom sa manzel ohlasil este aj v ten den ked sme mali prist k nim boli to velkonocne sviatky akoze masaker pre mna ... :D nastastie som bola prezierava a doniesli sme sulance ktore varila asi hodinu :D dnes je komedia lebo manzel ide na golf so svojim otcom aj mamou ona ide na nakupy do ke, a moje deti idu dat k mojej mame... aj po tych 8 rokoch aj mne to prislo luto a absurdne , ale ja som si v podvedomi povedala , ze pre nas su to cudzi ludia , a neberiem ich ako rodinu , beriem ich ako manzelovych znamych, a dost sa mi stale ulavi . ked si to takto poviem ... moja mama by im aj modre z neba dala som z ineho prostredia ako je on ...moja aj v bezny den je velmi pohostinna a aj ked by nemala vyberie hned nieco z mrazaka alebo im ide nieco kupit a hned to uvari ...ked mas dobrych rodicov najma mamu , tak bud za nu 3x viac vdacna a tak to ber ale aj mna to vie tak zranit och----
Moja svokra nebola schopná ani nachystať niečo na stôl 🤷♀️🤦♀️..... Hlavne ze dala 2,5r synovi za tašku sladkostí 🤷♀️🤦♀️🤦♀️.... Radšej som to nekomentovala vyteiedila sladkosti tak, aby som niečo nechala malému ostatné zje muž a už to radšej nekomentujem lebo asi by mi hlava praskla kebyže ju mám stále riešiť 🤦♀️🤦♀️
Mne sa to nezda take hrozne ked clovek caka ze dbaju aj na jeho preferencie. My sme mali v nedelu oslavu a ked viem, ze moja sestra neje lepok, tak som mala nachystane aj nieco ine. Neter neje mlieko (laktozova intolerancia), tak som mala nachystany aj bezmliecny kolac. Sestra pre istotu priniesla bezlaktozove a bezlepkove kolace.
U nas to funguje takto, nikto nechodi na navstevy s prazdnymi rukami, cize aj ked ti neponuknu nic vhodne, zjes si aspon to, co si si sam priniesol.
A majonezovy salat som tiez nejedavala vo veku tychto spominanych dievcat. Vzdy mi mama robila verziu bez majonezy, tu by mi niektore zeny do fajnoviek vynadali🤷♀️
Boze zlata moja svokra ❤️
Ta nie len ze pre vnucence vyvara mozne a nemozne ale vie ze JA nelubim majonezovy salat a kludne by som si ten rezen/udene dala len s chlebom alebo aj samotne, ale ona pre mna vzdy vari zemiakovu kasu.
Akoze ma svoje muchy aj ona, tak isto ako aj ja.
Ale zase by som nerobila tragediu z toho ze syn nieco nelubi co ona navarila a bol hladny, ked vies aka je a ze nikdy neuvari to co baby lubia. A to ma podstatne menej rokov ako tvoje baby.
Autorka:
Za tých x rokov si si už mohla zvyknúť, že svokra je nemenná a svoje veľkonočné menu varí stále rovnako. Je to zvláštne, lebo niečo navyše pre dievčatá mohla nachystať, ak teda nie sú moc vyberavé.
U nás sa varí tiež šalát a rezne. Kým boli deti menšie, robili sa navyše k rezňom zemiaky. Neskôr si deti zvykli aj na šalát. Prípadne si dajú rezeň.
Na mieste manžela by som sa budúcu Veľkú noc zbalila a išla sama bez dcér. Nebavilo by ma potom počúvať výlevy nevrlej manželky. A ty urob puberťáčkam program a nachovaj ich svojím obedom.
@jaskolka ja zas nevidím dôvod prečo by veľkonočný obed musel vyzerať ako tradičné údené alebo rezne a šalát keď viem že to deti ani ten chlap jesť nebude. Vonkoncom ak som milujúca babka a chcem ulahodiť aj synovi 🤷♀️
@ruzovakrava možno babka nemá toľko peňazí, aby kúpila to aj to osobitne. Keď trebárs oni jedia to, čo jedia a kúpia si iba to, tak možno aj finančne by bol problém kúpiť ešte osobitne jedlá pre návštevu. Zvlášť ak je to len jedna návšteva, ktorá "neje cez veľkú noc klasiku"
Možno to hlúpo vyznie, ale fakt by som ani ja nerobila osobitne jedlo pre dvoch troch ludi, (zvlášť ak by, som mala plní jedla už vopred nachystaného) ak vyslovene neboli by nejakí alergici alebo niečo podobné.(Žlcnikar, ktorý si dá bez problémov kačicu, ako píše autorka, tiež mi nepríde ako človek, ktiry by zomrel po kúsku údeniny a očividne on ani nič neriešil, iba autorka je hlboko urazená) )
Iné je, keby boli vnučky u nej viac dní, tak ako babka by som im chcela ulahodit. Ale na jeden deň návštevy, ak fakt ide o takú "sviatkovu" návštevu na par hodín, by som extra menu nevymyslala.

Tiež by som zriešila Veľkú noc len návštevou a nie obedom za tým si stála a svokra nech sa aj na hlavu postaví. My sme nikdy nemali na Veľkú noc údené mäso s majonézovým šalátom mávame normálne jedlá ako kura alebo rezne a k tomu ryžu zemiaky alebo šalát a mávame aj 2 na výber aby sa nemuselo na druhý deň variť. A fakt sa divím že po ujedacích návševách misy, chlebíčky, koláče ... čo u chlapov je aj vo viacerých domácnostiach, dakto zvláda ešte aj takýto obed.