Odmietam krstiť svoje deti. Tým mi vzniká problém so svokrou
Ahojte,
s priatelom budeme mat svadbu, vsetko nam klape, nikdy by som nemenila. Ale je tu jedna vec, som silne proti cirkvi (nevadi mi, ked je niekto veriaci, pokial ma nenuti byt nim aj mna, myslim si, ze je to kazdeho osobna vec a slobodne rozhodnutie).
Priatel je taky latetntny katolik, ma splnene vsetky tie hluposti splnene s katolickou vierou (krst, birmovka a neviem co vsetko), je mu to vlastne ukradnute a v skutocnosti neveri.
Ale jeho mama, to je ina liga, ta chodi na omse asi vzdy ked su, v noci pozera tv lux, a proste je taka sialene veriaca. Uz kvoli nej som sa prisposobila, ze bude svadba v kostole, ze vsak tu hodinu prezijem. (aj ked sme povedali, ze nechceme omsu, uz je ohen na streche)
A teraz k veci, neplanujem pokrstit ani jedno nase buduce dieta, priatel o tom vie, nepaci sa mu to, ale proste moj nazor je, ze vieru si ma kazdy vybrat sam a ja nebudem svoje deti "zbavovat dedicneho hriechu"(co ma uraza, lebo moje dieta nebude vobec hriesne!!!) a upisovat ich ku krutej katolickej cirkvi, ktora za svoju existenciu porobila mega zleho a zabila miliony ludi. Ak si to dieta v buducnosti vybere same, nebudem mu branit.
A teraz nastava otazka, je naozaj realne, ze by nas svokra kvoli tomu znenavidela? ja si to neviem predstavit, ja som mega tolerantny a liberalny clovek a neviem si predstavit, ze znenavidim niekoho kvoli slobodnej volbe, ktora nema vplyv na ine osoby.
Inak ma ma rada, vztah mame v pohode si myslim, ale priatel hovori, ze by to neustala.
dakujem
@beckynka07
Kvoli svokre by som to.nikdy nespravila. Je katolicka, mala by byt tolerantna a pochopit, ze ak to je pre teba dolezite, nema do toho co zasahovat. Dalsia vec je urcit jej hranice hned na zaciatku, lebo ak budes ustupovat, bude si coraz viac uplatnovat svoje.
BTW Jezisa tiez nikto nekrstil ako male babatko, ktore sa nemohlo svojvolne rozhodovat, dokonca sam ucil, ze si krestanstvo ma vybrat kazdy clovek sam. Takze taketo veci by ako prava veriaca mala ovladat a mohla by pochopit, ze ak sa pre to deti rozhodnu same, nech sa paci.
Ja som nekrstila z toho isteho dovodu ako ty. Je mi proti srsti rozhodovat o viere svojich deti, nech si vyberu same, ked to budu chapat, ja sa pokusim dat im zaklady religionistiky a ktore nabozenstvo ich zaujme, ak vobec nejake, nech sa pre neho rozhodnu.
Krst ako tradicia ci uvitanie do zivota nema absolutne ziaden vyznam. Ak clovek nie je ozajstny krestan. Nevidim dovod krstit.
@lindusss2016 ale ani sobášiť sa v kostole lebo je to krajšie ako na úrade, ak sa povie A, treba povedať aj B
Je mozne, ze by som sa ako matka krstu nezucastnila?
Keby uz naozaj mi neustupil ani manzel
@mijo53
Jej otazka nebola ohladom.svadby, odpovedala som len na krst.
Ja by som nepristupila ani na sobas v kostole samozrejme.
Krajsie ako pre koho, ja som par rokov dozadu bola na sobasi v kostole a doslova som tam trpela. Hrozna nuda, vobec sa mi to nepacilo, kazen o tom, ako sa maju k sebe manzelia spravat, no nie som nekompetentna, aby mi to musel niekto hovorit. Navyse tam bola strasna zima a celkovo to bolo zdlhave. Ja som mala svadbu na urade a som za to rada.
@lindusss2016 bude to pre mna uplne najhorsie, ale nakoniec som s tym kostolom suhlasila kvoli tlaku vsetkych okolo
@mijo53 bude to pre mna uplne najhorsie, ale nakoniec som s tym kostolom suhlasila kvoli tlaku vsetkych okolo
No takto, ak ustupis s tym sobasom, das svokre eso do rukava a bude to na teba potom vytahovat, musis pokrstit, ked svadba bola v kostole atd...
Ak je v ich rodine nabozenstvo take dolezite, potom nechapem, preco si priatel vybral neveriacu a ak ti uz teda dal prednost, mal by to vysvetlit aj matke a ta to bud bude akceptovat alebo nie. Ale on je tvoj muz a nezhodujete sa ani v zakladnych otazkach. A to nie je dobre, lebo svadbou a krstom sa to neskonci. Nepodrzi ta potom este zoparkat v malickostiach a ohen bude na streche...
@beckynka07 hahaha... to je jak u nás... ale že na vlas... Len moja svokra pochopila, že sú veci, ktoré nevyháda.
Ja som sa s manželom dohodla, že krst bude, keď bude mať svoju hlavu a bude ho chcieť.. ale nie preto aby mohla ísť aj na prijímanie v bielych šatách,... ale keď to naozaj pochopí. Som za to aby s malou chodil manžel do kostola a s vierou ju zoznamoval.. a ochotne tam pôjdem s nimi aby malá nemala dojem, že sú u nás dva tábory a musí si jeden vybrať. Môže chodiť aj na náboženstvo v škole ale ku krstu musí ísť sama a z vlastnej vôle a hlavne si sama musí naštudovať všetky náležitosti, ktoré k tomu treba a nie, že to za ňu akože urobili rodiča a za tých ich rodičia a ich rodičia a tak ďalej... lebo 2/3 ľudí už krstí len preto "lebo čo by povedali ľudia" alebo preto "lebo to sa tam normálne robí" a to teda nie je žiadna viera ale alibizmus... a svokra sa môže postaviť na hlavu... už za to bola hubovačka jak delo a nič nevyhádala. A ako aj? Chce mi robiť zo života peklo? Ja nemám problém k ním už neprísť... a ak chce prísť sem môže.. ale u mňa, v mojom dome mi kázať nebude.
@beckynka07 ale pri svadbe v kostole podpisujes take rozhodnutie, ze nebudes branit vo vychove deti v krestanstve, tak si rozmysli, co vlastne chces a takisto je tam prisaha na kriz, ku kt. Ty nemas vzťah tak jednoducho bud jednoznacna, co chces
@beckynka07 Nechapem neveriaceho a proti cirkvi silne zameraneho cloveka, ktory sa ide sobasit do kostola...to akoze po prve. Ak si proti cirkvi, tak potom sa neberte v kostole, naco taky sobas - divadlo?! Ak ustupis v tomto, potom cakaj, ze budu tlaky, aby si ustupila aj v pripade krstu Tvojich deti. Ked ich nedas pokrstit, svokra bude uz navzdy na Teba pozerat cez prsty, to ber ako fakt...nemoze byt v tomto pripade aj vlk syty, aj ovca cela...to za druhe. Osobne nevidim v tom taky strasny problem dat dieta pokrstit, ostatne sviatosti uz teda nechat na jeho dalsie rozhodnutie neskor...konvertovat na inu vieru moze hocikedy. Tym, ze dieta das pokrstit, neupises ho satanovi na vecne casy! Ked dokazes pretrpiet sobas v kostole, tak aj krst by si mohla, ci?!
@beckynka07 ahoj tak ja v principe som taka ista, neznasam kostol a vsetko okolo, aj ked mam vsetky sviatosti. Do kodtola ms nuyils chodit babka tak do 10 rokov, potom to vzdala, nasi do kostola idu na vianoce 🙂 pre tu atmosferu. A k veci, tiez mam sobas v kostole, koli rodine "je to krajsie", krsty deti opat koli rodine, aby bolo rodinne posedenie. Vsetko som pretrpela a tym sa moja miera komprovisov skoncila. Akurat ze mna sem tam boli, ako som sa zachovala, ze vlastne s tym nesuhlasim a aj tak tam idem zahrat divadielko- aj ked farar asi na mne kazdy raz videlzl, se by som najradsej bola inde 🙂 casom mam z toho hrozne vycitky, akoby som svojou neuprimnostou a pretvarkou urazila ludi, ktori vo viere ziju, teda ziju naozaj pekne a stastne. Teraz som bola rozhodnuta, nedat starsie dieta na nabozenstvo, ale chcel tam ist...tak siel...a cuduj sa svete v ten den je vzdy nejaky pokojnejsi, slusnejsi, tichsi, ked po neho pridem 🙂 ale maju ucitelku fakt skvelu zenu, vie im vsetko krasne vysvetlit ale vieru im nevtlka, skor hodnoty, uprimnost, lasku, dobrotu, obetavost....a to sa mi velmi paci. Len tolko, ak s tym naozaj nesuhlasis, nerob to, lebo radsej si urobit bez kodtola a krstu, ako s tym vnutornym klamom, ktory ta po case bude zozierat
@sardinka32
ustupila som aby sa ukludnili obidve rodiny, ja tiez nechapem, preco ma veriaci ako neveriacu do toho nutia, tiez to asi nie je ciste z ich strany, ale ustupila som, hodinu prezijem, sluby co tam dam nie su pre mna zavazne, len ma stve, ze ma to nutia odprisahat, ale nic to pre mna znamenat nebude
nie, lebo tym uz rozhodujem namiesto dietata v tejto otazke a to je pre mna neprijatelne (argumenty typu, ze mu vyberam aj jedlo a skolu a vychovu su zcestne, kedze pri tomto mu mozem dat uplnu slobodu vyberu)
čo je to jeden krst pre pokoj celej rodiny navždy......nič.....hlavne, ak tomu neveríš.....nič nemôžeš stratiť....
@beckynka07 Pozor, Ty tym sobasom sa zavazujes k niecomu aj ohladom vychovy deti, takze tak jednoducho by som to nevidela...v zmysle, ze ja si to tam odstojim a vybavene. Mna napríklad ako veriacu uraza, ze clovek ako Ty (oznacujuci cirkev za stado vrahov, v podstate) do toho kostola sa ide sobasit. Cize nie je to len o tom, ze Ty ako neveriaca strpis sobas v kostole. Mne to pride od Teba velmi pokrytecke z celej duse neznasat cirkev a kvôli rodine tam ist hrat divadlo. Ak si taka silne neveriaca a neznasajuca cirkev ako taku, tak potom nechod do kostola sa sobasit a tym das jasne najavo, ze ani deti tak viest nebudes. Je to jednoduche. Ty chces aj klud v rodine, aj deti neokrstene...to proste nie je mozne, kedze rodiny su veriace. Sorry, za uprimnost.
@anetkaadamko
😵 tak to je teda nazor, autorka ma na to jasny pohlad a krst odmieta, preco by sa mala prisposobovat? Pre pokoj v rodine? Otazka viery je velmi dolezita, ona s tym nesuhlasi a ma sa cely zivot prisposobovat pre pokoj v rodine? Uz tu viackrat odznelo, k comu sa tym krstom zavazuje. Ak tam odsuhlasi, ze bude dieta viest ku krestanstvu a zabuchnutim dveri ten slub prestane dodrziavat, k comu teda vedie svoje dieta? Ku klamstvu? K tomu, ze sluby sa slubuju a pritom to nic neznamena? No to je teda pekny priklad...
@lindusss2016 neviem prečo odpovedáš mne......odpovedať máš autorke.....ja som povedala iba svoj názor....a nie tebe
@anetkaadamko
A nie naozaj tym bic nestrati, iba to, ze dokaze, ze si v podstate s..e do huby s prepacenim...
@sardinka32 preco som ja zasa ta zla kks...prisposobujem sa, trpim, lebo pre ostatnych je to dolezite, ale ked si dupnem som uz ja ten pokrytec a zla...vy veriaci ste vsetci o tom istom
@sardinka32
Suhlasim. Ja veriaca nie som a nikdy by som tam nesla hrat divadlo, lebo je to pekne, lebo sa chcem citit ako princezna na svadbe, lebo rodina atd...
To, ze niekto neveri v cirkev alebo ani v Boha, mu este nedava pravo urazat veriacich a v podstate sa vysmievat z ich viery. A tym, ze tam neveriaci clovek ide z akehokolvek ineho dovodu, robi v podstate zo seba klamara, takze za mna nie...
@anetkaadamko
Preto, ze to je verejna diskusia a odpoveda tu kto chce a komu chce...
@beckynka07 pozri, znenavidiet ta moze... a nechcem strasit, sle ked pride dieta, svokry castokrat az vtedy ukazu svoju pravu tvar... mam to zial doma... sprav tak ako chces ty a muz, nie ona
Ja by som nestrpela ani len tú svadbu v kostole. Kostol je pre veriacich a bodka, nech si tam robia čo chcú. Vážne si neviem predstaviť, že by som si cirkvou nechala zničiť vlastnú svadbu len preto aby okolie bolo spokojné. U nás bola svadba o nás dvoch na úrade, nie o okolí.
Na druhej strane, my sme si v tomto sadli. Ty očividne túto podporu v partnerovi nemáš. Pokiaľ je tu konflit viery takýto silný, je možno vhodné pouvažovať nad tým, či je vôbec vhodným partnerom. Budúca svokra ako ju opisuješ je akurát tak vhodným zdrojom veľkých problémov do budúcnosti ... Ale to už musíš vedieť ty či ti prítomnosť niekoho takého v tvojom živote stojí za to.
@beckynka07
Nie si zla, len si stoj za svojim vo vsetkom. Takto to nefunguje, ze raz ano, raz nie. Skus sa o tom porozpravat s buducim manzelom a vysvetli mu, ake je pre teba toto rozhodnutie dolezite a ak pre neho nie je, nech to dalej on vysvetluje svojej matke. Nechapem, preco by ste mali robit nieco, s cim nesuhlasite, aby bola svokra spokojna a mohla si zalozit nejaku falosnu fotku do rodinneho albumu.
@lindusss2016 omg, ja tam nejdem preto aby som mala krasnu svadbu alebo co, bude to najskaredsia hodina v mojom zivote, ale robim to pre priatela a celu nasu rodinu, aj ked vedia, ze som neveriaca, chcu to...
Ale ja som zasa ta spatna, ze sa obetujem...vy katolici ste tiez riadni pokrytci a falosni ludia
@beckynka07 Naco to generalizovanie? Ja viem, ze pravda sa zle pocuva...ale tak to proste je. Zla nie si, len chces nieco, co nie je mozne. Ak mas nejaky postoj, tak si za nim stoj. Ak si proti cirkvi, nechod do kostola sa sobasit a nedaj okrstit deti, ak uz budu na Teba pozerat ostatni cez prsty, vratane svokry, tak to budes mat v jednom. Ak sa aj zosobasite v kostole (uspokojis rodiny na chvilu) a deti potom nedas okrstit, tak ci tak bude nasledne rozbroj v rodine. Alebo ustup uplne a ked teda sobas v kostole, tak potom aj deti daj aspon okrstit. Mas len tieto 3 moznosti.
Chod so svojim snubencom na faru za fararom a povedzte mu, aky k tomu mate postoj. Hlavne ty mu povedz, ze sice to tam odprisahas, ze deti budu pokrstene a vedene vo viere, ale ze to nemas v umysle dodrzat. Mozno on sam vas v takom pripade nebude chciet ani zosobasis. Lebo neviem, ci by v taktomto pripade bolo vobec manzelstvo platne. Resp.by to mohol byt dovod k jeho neskorsej anulacii (ak sa v tvojom manzelovi casom prebudi tuzba po viere a mali by ste v tom obrovske nezhody a nechcel by s tebou dalej zit).
Do svokry sa velmi neobuvaj, kedze si sama napisala, ze aj tvoja rodina je veriaca a mas dokonca aj sviatosti. Im z pohladu viery ide iba o to, aby ste boli vy a vase deti "na poriadku". Tzn.boli vzati pred Bohom a aby vase deti boli pokrstene.
@beckynka07 Môj manžel tiež nie je veriaci, je iba pokrstený, ja som veriaca. Keď sme sa brali, on povedal, že nebude pokrytecky sľubovať na kríž manželský sľub. Povedal to aj kňazovi a ten mu vybavil u biskupa vynimku a v kostole sľuboval manzelsky sľub na svoju cest. Tiež slubil, že mi nebude brániť pokrstiť deti a to aj dodržal. Ja chodím s deťmi do kostola, manžela nenutim. Dcéra ide tento rok na prijímanie. Ja s ňou chodím na prípravu, manžel sa zúčastní samotného prijímania.
@beckynka07
Ja som nikde nenapisala, ze tam ides preto, len som vymenovala dovody, pre ktore to ludia robia napr.
Ja nie som katolicka, nie som ani veriaca a ani zasadovy ateista. Mam pomaly 31 a stale som si svoju vieru nevybrala, preto uplne chapem, ako to myslis s tym krstom.
Praveze pre mna je cest a uprimnost velmi dolezita a tak isto sluby, ktore davam, preto by som v tomto bola opatrna.
@beckynka07 zdas sa byt moralne cista bytost, neustupuj. Uz teraz sa na teba nabrusila smecka zarytych veriacich, ze upisujes sobasom vychovu dietata..... Ty ches dat palec a oni ti uz zeru ruku, vsimla si si? Svokra nech si ide svoje a ty si zi tiez svoj zivot s muzom. Len si to s nim vyjasni vsetko vopred, a rozhodni sa, ci budes ,,pre pokoj v rodine” neustale niekomu ustupovat. Aj svokra moze pre pokoj v rodine ustupit, aj rodicia. Keby bol tvoj vyvoleny zaryty katolik, bolo by to o niecom uplne inom, ale bola by skoda, aby vas viera rozdelila. Ved viera hovori, ze miluj blizneho svojho a nie zatrat ho, lebo je budhista, hinduista, ateista, satanista.....

@mijo53 a majú aj zásady,ale len keď sa im to hodí....