Odmietam krstiť svoje deti. Tým mi vzniká problém so svokrou

beckynka07
23. dec 2017

Ahojte,

s priatelom budeme mat svadbu, vsetko nam klape, nikdy by som nemenila. Ale je tu jedna vec, som silne proti cirkvi (nevadi mi, ked je niekto veriaci, pokial ma nenuti byt nim aj mna, myslim si, ze je to kazdeho osobna vec a slobodne rozhodnutie).
Priatel je taky latetntny katolik, ma splnene vsetky tie hluposti splnene s katolickou vierou (krst, birmovka a neviem co vsetko), je mu to vlastne ukradnute a v skutocnosti neveri.
Ale jeho mama, to je ina liga, ta chodi na omse asi vzdy ked su, v noci pozera tv lux, a proste je taka sialene veriaca. Uz kvoli nej som sa prisposobila, ze bude svadba v kostole, ze vsak tu hodinu prezijem. (aj ked sme povedali, ze nechceme omsu, uz je ohen na streche)

A teraz k veci, neplanujem pokrstit ani jedno nase buduce dieta, priatel o tom vie, nepaci sa mu to, ale proste moj nazor je, ze vieru si ma kazdy vybrat sam a ja nebudem svoje deti "zbavovat dedicneho hriechu"(co ma uraza, lebo moje dieta nebude vobec hriesne!!!) a upisovat ich ku krutej katolickej cirkvi, ktora za svoju existenciu porobila mega zleho a zabila miliony ludi. Ak si to dieta v buducnosti vybere same, nebudem mu branit.

A teraz nastava otazka, je naozaj realne, ze by nas svokra kvoli tomu znenavidela? ja si to neviem predstavit, ja som mega tolerantny a liberalny clovek a neviem si predstavit, ze znenavidim niekoho kvoli slobodnej volbe, ktora nema vplyv na ine osoby.

Inak ma ma rada, vztah mame v pohode si myslim, ale priatel hovori, ze by to neustala.

dakujem

gagik
23. dec 2017

ty si uz tehotna?lebo ak nie tak sa tym netrap....

beky1813
23. dec 2017

Ja by som svokru neriesila, vase deti, nie jej. Nech sa aj na hlavu postavi. Hlavne je, aby ste sa dohodli s priatelom. A ani na svadbu v kostole by som nepristupila, ak by sa mi to priecilo a nebolo to zelanie partnera, ale len jeho matky. A ano, moze byt, ze sa vam svokra otoci chrbtom. Su take veriace.

dorottka
23. dec 2017

Je to tvoj zivot, cim skor ukazes svokre, kde je jej miesto (urcite nie v rozhodovani o vasej rodinke), tym lepsie, aj ked to bude spociatku tazke. Cim viac budes ustupovat, tym si bude viac dovolovat a neskor ju odstavit bude uz takmer nemozne... cize trvaj na svojom a basta.

zlaticko118
23. dec 2017

@beckynka07 : moja svokra argumentovala že sa mám prisposobit a dať malu pokrstit, že oni sú veriaci a chcu to dodržať (neviem Čo, na odpovede nechodí A ani sa nemodli)
Tiež zastávam názor keď bude väčšia a sama sa rozhodne tak okej nech je pokrstena katolicka, evanielicka, babtistka či budhistka ale nech mi nikto nekaze a už vonkoncom nie svokra že ju mám dať pokrstit. A aj keby ma za to nemala rada je mi to fuk je to moje dieta a nie jej.
A dokonca ak ty nie si pokrstena tak malo ktori kňaz ti to dieťa pokrsti.

dominika6
23. dec 2017

@beckynka07 tu nejde o svokru...tú do toho nepleť...tu ide o tvoj život s partnerom a manželstvo..
manželstvo je o kompromisoch a vždy si treba nájsť zlatý stred na uspokojenie obidvoch strán..
tak ako si ty berieš muža z kresťanskej rodiny,kde sa dodržiavajú sviatosti a máš to rešpektovať a nepindať do toho,tak si tvoj muž berie ženu neznaboh a tiež by to mal tolerovať...
v tejto situácii by sa mal urobiť kompromis,že svadba a krst v kostole,,nemusíš tam chodiť,ani dať na prijímanie,či birmovku..ostatné nechaj na svoje deti,nech sa rozhodnú v budúcnosti samé ako budú žiť...možno si to budú chcieť urobiť v dospelosti dodatočme,pretože si nájdu milujúceho partnera,pre koho sú ochotní ten kompromis urobiť..

evittam
23. dec 2017

Neustupuj. Je to tvoj zivot,tvoja rodina. My nemáme obe deti pokrstene. A je mi naozaj úplne ukradnuté co si o tom myslia ostatní.

beckynka07
autor
23. dec 2017

@dominika6 ano, to chapem, ja by som to neriesila a ustupila, keby som vedela, ze partner je veriaci..ale nie je a preto mi to pride nefer, len kvoli dobrym vztahom alebo reciam v dedine, upisat dieta uz k jednemu nabozenstvu :-/

misinka0611
23. dec 2017

Moje dieťa tiež nie je pokrstené, ja tiež, priateľ tiež nie, moja sestra tiež nie. No ked som sa ja so sestrou narodila otcova mama, moja babka, tiež katolíčka, ktorá každú nedeľu chodi do kostola, spieva tam, rozhodnutím mojej mami o tom že nas nepokrstí nebola nadšená, ale nejak sa cez to preniesla aj ked, dost dlho to vyťahovala. No na mamu nezanevrela.

Tvoja budúca svokra, to prekusnut nemusi. Su rôzne povahy, mozno sa s tym nebude vedieť zmieriť ak je taka silná katolíčka.

dominika6
23. dec 2017

@beckynka07 partnerovi sa to nepáči,tým pádom mu na tom záleží,toleruj to a on zas ustúpi v iných veciach tebe dôležitým

evittam
23. dec 2017

@beckynka07 Moja "svokra" bola z toho tiež "na prášky", vybavovala nám krst poza chrbát a neviem co, dlho vykrikovala,ze mame doma pohanca. Ale to,ze ona bola naposledy v kostole na nejakej svadbe a na spovedi ked sa vydávala to je v poriadku.😉 A naozaj mi je to ukradnute.😉

beckynka07
autor
23. dec 2017

@dominika6 len pre mna je tato vec mega dolezita, mozno dolezitejsia ako pre neho aby bolo pokrstene (chce to len preto, lebo sa to proste robi)

prevenar
23. dec 2017

@beckynka07 jednoduche ..deti tu vase a nikoho dalsieho ..a tym to vlastne konci. vyjasnite si to s manzelom a ine ta zaujimat nemusi .

dominika6
23. dec 2017

@beckynka07 ja ťa chápem ale ty si už teraz pestuješ nevraživosť k svokre čo sa odzrkadlí na budúcnosti..ak by ste mali vymenené role a ty by si nástojila na tradíciách,partner by ti ústúpil? myslím že ano..upokoj sa,predýchaj lebo prídu horšie časy..

beckynka07
autor
23. dec 2017

@dominika6 nie, praveze vobec sa na nu nehnevam alebo nieco, len sa bojim toho natlaku a ze kvoli takej veci na nas zanevre a ublizi tym vnucencom..achjo, preco ludia nevedia byt viac tolerantni
a rozdiel je, ze ja nevnucujem svoje tradicie a ine veci ludom, som liberalny clovek

dominika6
23. dec 2017

@beckynka07 ja hovorím..svokru z tohoto celého vynechaj..aj svoje pocity voči nej..toto je debata len medzi tebou a mužom..počúvaj ho čo hovorí a rešpektuj jeho názor..lebo si liberálna ale svoj názor vnucuješ jemu..urobte dohodu čo sa týka svadby,detí,krstu,plánov..ak povie že s tebou súhlasí,tak nech ide k mamičke a oznámi jej to on..na tom trvaj..vtedy sa uví ako sa zachová aj v budúcnosti..

mirka17
23. dec 2017

@beckynka07 neprispôsobuj sa svokre. Urob len to čo chceš ty sama. Ja som bola v podobnej situácii, len s tým rozdielom, že moja svokra nie je až taká fanatička. Dokonca aj sobáš sme mali na úrade. Svokra by síce bola rada keby boli moje deti pokrstené ale nikdy to nespomenula nahlas a mne je to fakt jedno. Sama som povedala mužovi že ak ma potrebu pokrstiť deti nech to urobí, ale on bude ten ktorý to bude vybavovať a bude sa im v tomto smere venovať, ale môjmu mužovi to je jedno tak to neriešime. Pravda však ale je, že keby moja svokra robila nátlak, a nedajbože by ma znenávidela alebo sa mi vyhrážala že zavrhne moje deti, svoje vnúčatá, tak by som ju poslala pekne do riti so slovami, že ja svoje deti nebudem viesť k viere, ktorá nerešpektuje voľbu iných, a ktorá nenávidí a zavrhuje tých ktorý neveria v to čo ona, čo je to potom za viera? nehovorí sa predsa miluj blížneho svojho? a mal by milovať bez ohľadu na vieru. Neznášam týchto fanatikov.

neznamaznama
23. dec 2017

Odpoveď na tvoju otázku je v podstate áno. Neviem, či rovno znenávidela, ale vaše vzťahy budú odteraz viac ako naštrbené. Na druhej strane, ak máš dať dieťa pokrstiť len preto, že si to želá svokra a ty s tým nie si nielenže stotožnená, ale priam je ti proti srsti, tak nie je o čom. Skús jej to vysvetliť, resp. tvoj partner. Mimochodom, pozor, aby neargumentovala potom tým, že v kostole pri sobáši ste sľúbili, že deti pokrstiť dáte a teraz slovo nedodržíte. Pretože ak sa nemýlim, tak pri sobáši obaja sľubujete, že deti budete vychovávať vo viere (nakoľko sa logicky predpokladá, že keď máte svadbu v kostole, tak ste veriaci, teda minimálne jeden z partnerov a deti budete viesť k tejto viere). Možno sa na toto spolieha, že vás to zlomí, keď vás "zlomila" na svadbu v kostole.

alilka
23. dec 2017

@beckynka07 krst nieje len o zmyti dedecneho hriechu ale hlavne aj o sľube že budeš svoje deti viesť k viere,k Bohu..a ty to očividne robiť nebudeš .jednoznačne nemáte čo v kostole pri krste robiť..jedine že by si sa chcela otocit a vzhliadat k Bohu..a nechápem vôbec čo ťa svadba v kostole..lebo svokra..tam slubujes pred Bohom (v ktorého ty neveríš) vernosť atď..k čomu to teda na byť?..🤔🤔

angelina1003
23. dec 2017

U nas tak isto a vzhladom k tomu ze som mega neveriwca jedine vychodisko bola svadba na urade....okolo krstu bolo tiez kopec reci, ale moje dieta moje rozhodnutie...tazko povedat ako sa k tomu postavi,s niektorymi veriacimi je to sakra tazke....predpokladam ze bude okolo toho vela vela vela reci a ohovarania

fokuska
23. dec 2017

@beckynka07 Ak budes mat svadbu v kostole bez toho aby si si dorobila sviatosti, tak budete potrebovat dispenz od biskupa. Udelia vam ho za podmienky, ze podpises vyhlasenie, ze manzelovi nebudem branit vo viere s ze deti pokrstite a tiez im nebudes branit v krestanskej vychove.

Takze bud to podpises ale nedodrzis a teda neviem na co je taky sobas v kostole ked to nie je uprimne, alebo nepodpises a nezosobasia vas.

O inom sposobe neviem, ale ak ma niekto skusenost, tak sa mozno dozviem nieco nove.

hettinka
23. dec 2017

@beckynka07 ja som deti tiež dala pokrstiť len kvoli rodine a tradícii. Vôbec som to nebrala tak, že ich zbavujem nejakých hriechov alebo upisujem cirkvi. Brala som to ako také uvítanie do života, sviatočný obrad a oslavu s rodinou. Nič viac... Ja v boha verím (teda verím v niečo medzi nebom a zemou, v silu prírody a že sa nič nedeje len tak), ale katolícka cirkev mi je cudzia. Preto ani do kostola nechodím...
My sme pokrstení, máme aj birmovku (tiež babka vybavila, aby som ju mala), brali sme sa v kostole (je to krajšie ako na úrade), ale nechodím ani na spoveď, ani na omše ak nemusím (len na pohreby a svadby).

Aj ďalšiu výchovu detí som nechala otvorenú ... dcéra chodila v škole na náboženstvo, sama si vybrala, tak šla aj na prijímanie a na birmovku ísť už nechcela, tak nešla. Syn si vybral etiku, takže on ani prijímanie nemá. mne to príde pokrytecké, nútiť ich do toho, ak to tak sami necítia. Ved ak sa budú chcieť brať v kostole, dorobia si aj dodatočne.

Myslím, že v tvojom prípade túto temu pred svadbou ani neotváraj, zbytočne sa pohádate, keď je svokra takto veriaca. Deti ešte ani nemáte, bohvie, kedy mať budete, a potom sa uvidí ... ak si takto proti cirkvi, ja by som sa v kostole ani nevydávala. Kaziť si svoj krásny deň, načo...

beckynka07
autor
23. dec 2017

@fokuska ja mam vsetky tie katolicke papiere, moja rodina je tiez veriacia a tiez je tam tlak

viem ze sa pri svadbe slubuje, ze deti budem viest v tej viere, preto som najprv so svadbou v kostole nesuhlasila, lebo nerada slubujem, co urcite nedodrzim

ale tak to je moja vec, krst dietata je uz vec dietata ako samostatneho jedinca, ktory by si mal svoje nabozenstvo, resp ci verit/neverit vybrat samo.

Ja nenutim partnera do mojho nazoru, je to skor naopak, ja chcem aby si dieta vybralo same a nic viac.

hettinka
23. dec 2017

@beckynka07 a nedá sa teda urobiť dohoda, že dieťa dáte pokrstiť, ak bude samo chcieť, napr. po nástupe do školy?

sense
23. dec 2017

moj manzel aj ja mame vsetky sviatosti, ale ani jeden nas do kostola nechodi, nemodhli sa ani tie ostatne veci, ....nie sme ani veriaci ale ani neveriaci niekde medzi... ani svadbu sme v kostole nemali...

dceru pokrstenu nemame, moja mama sa nestarala,svokra to parkrat spominala , lebo aj mala predstavu kto by bol krstny ale netlaci.... my sme to nechali tak ze ked sa dcera rozhodne tak sa pokrstit da....

nikomu nic nehovorte , je to medzi vami dvoma a je len na vas rodicoch ako sa rozhodnete...

beckynka07
autor
23. dec 2017

@hettinka skusim to navrhnut 🙂

fotoarch
23. dec 2017

@beckynka07 Ak nechces mat obrat v kostole ( pretoze ak som spravne porozumela si v principe proti cirkvy) tak majte sobas na urade.
V kostole budes PRISAHAT ze budes vychovavat buduce deti vo viere ( teda absolvuju tym padom aj vsetky buduce sviatosti ) .
Ak chces byt tolerantna a prisposobis sa svadbou v kostole , potom to uz nezastavis ! Budes sa cely zivot podriadovat veriacemu partnerovi , a jeho veriacej rodine - inak cakaj zle nedobre co si si to dovolila ..... Tolerantna vies byt urcite 🙂 ale nemala by si kypiet emociami pri tej predstave buducich sviatosti.
Postoju - nechat vieru - vedome rozhodnutie pre vieru na dietati rozumiem 🙂 .

janinah
23. dec 2017

Dvaja neveriaci sa idú sobášiť v kostole prečo vlastne? Aby bolo okolie spokojné a vy vlastne idete čosi sľubovať pred niekým kto podľa vás ani neexistuje?Pre veriacichh je cirkevný sobáš sviatosť a vy si z toho idete robiť divadlo.Tak ak si zásadová,tak buď od začiatku do konca.Tvoj partner je pokrytec.Preto je lepšie ak v tomto platí-rovný rovného si hľadá.Trochu mi je smiešno,riešiť deti a ktovie či budú /želám vám ich,ale nie vždy je cesta k nim ľahká/.Svokra spokojná nebude,ale zvykne si a časom vám to prestane spomínať,ale toto nie je tvoj problém.Problém je,že si berieš muža,ktorý korčuľuje kde a ako mu vyhovuje ,a to v zásadnej veci,Tu by som sa zamyslala akou oporou mi bude počas ďalšieho života.

deti95060810
23. dec 2017

asi by si mala prehodnotiť či tvoj nastávajúci je ten "pravý" za ktorého sa chceš vydať a s ktorým chceš preži´t celý život....
niečo podobné sme zažili v rodine a bol to problém, ktorý neskončil najšťastnejšie...😉

janinah
23. dec 2017

K tomu,že nechať na dieťati,nech si potom vyberie-...ok,len musí poznať všetky možnosti,aby si vybrať vedelo.A treba ho usmerňovať,čo je správne podľa rodičov.Či necháte ho,nech si vyberá jedlo /to by rástlo na samých sledkostiach/,necháte ho,nech čumí v tv na hocičo /však aj porno sa tam dá nájsť/.Necháte ho chodiť do školy,ktorá nie je dobrá,ale trebárs je zvonka pekne pomaľovaná a jemu sa páči?a dá sa pokračovať...sú veci a je ich ozaj veľa,kde rodičia usmerňujú,rozhodujú a vychovávajú .....ale ak sami rodičia nevedia alebo "nechcú vedieť" =pštrosia politika ako sa správať čo sa ne/viery týka,tak potom je to ťažké aj u detí.Tak sa rozhodnite ako tie deti budete vychovávať,ak bez Boha,tak načo ich krstíte? ak s Bohom,tak so všetkým čo k tomu treba...ak sa v dospelosti dieťa rozhodne inak,tak ok,dali ste mu to svoje a ono môže zmeniť názor,/aj vám sa to stalo/ale v detskom veku a zvlášť v puberte bude dieťa také ako jeho okolie,ak ho necháte ako samorast v lese.

mijo53
23. dec 2017

Niektorým vyhovuje "Kde vietor, tam plachta" ach joj