Odmietam krstiť svoje deti. Tým mi vzniká problém so svokrou
Ahojte,
s priatelom budeme mat svadbu, vsetko nam klape, nikdy by som nemenila. Ale je tu jedna vec, som silne proti cirkvi (nevadi mi, ked je niekto veriaci, pokial ma nenuti byt nim aj mna, myslim si, ze je to kazdeho osobna vec a slobodne rozhodnutie).
Priatel je taky latetntny katolik, ma splnene vsetky tie hluposti splnene s katolickou vierou (krst, birmovka a neviem co vsetko), je mu to vlastne ukradnute a v skutocnosti neveri.
Ale jeho mama, to je ina liga, ta chodi na omse asi vzdy ked su, v noci pozera tv lux, a proste je taka sialene veriaca. Uz kvoli nej som sa prisposobila, ze bude svadba v kostole, ze vsak tu hodinu prezijem. (aj ked sme povedali, ze nechceme omsu, uz je ohen na streche)
A teraz k veci, neplanujem pokrstit ani jedno nase buduce dieta, priatel o tom vie, nepaci sa mu to, ale proste moj nazor je, ze vieru si ma kazdy vybrat sam a ja nebudem svoje deti "zbavovat dedicneho hriechu"(co ma uraza, lebo moje dieta nebude vobec hriesne!!!) a upisovat ich ku krutej katolickej cirkvi, ktora za svoju existenciu porobila mega zleho a zabila miliony ludi. Ak si to dieta v buducnosti vybere same, nebudem mu branit.
A teraz nastava otazka, je naozaj realne, ze by nas svokra kvoli tomu znenavidela? ja si to neviem predstavit, ja som mega tolerantny a liberalny clovek a neviem si predstavit, ze znenavidim niekoho kvoli slobodnej volbe, ktora nema vplyv na ine osoby.
Inak ma ma rada, vztah mame v pohode si myslim, ale priatel hovori, ze by to neustala.
dakujem
Ja tiez deti nemám pokrstene tam malo byt
Ja ti tak poviem, ani ja som neplanovala krstit, ale nakonies reku... Tiez si myslim ze nech si zvoli sam, ale my sme skor nepraktizujuci, takze... ale nakoniec sme dali, totiz, keby sa nahodou dal na cestu viery a cirkvi, tak nech nemusi ist sa krstit ako dospelak. Beriem to tak ze krsteny je a teraz ma na vyber co a ako. Na cirkev mam inak nazor ako ty. A co sa viery tyka, mozno verim v boha, ako nieco co nam dalo zivot, nejaku vyssiu silu co dala do pohybu chemicke prvky, mozno boh ako priroda, nie bradaty ujo na oblaku... 🙂 toto vnimanie sa mi hlavne nepaci, tak neviem ako sa s tym vysporiada moje dieta. Ale ak chce, start sme mu dali krstom. A cirkev moze aj zmenit casom. Nie je to upisanie sa. Je to 15 min. Zalezitost, niekedy to pre pokoj v rodine treba, ty to nemusis prezivat, a nevyrobis si zbytocne rozbroje. Mudrejsi ustupi a z ucty k starsiemu, povedzme, tak vychovala ti muza, ten krst by som este zvazila ns tvojom mieste, niekedy sa treba podrobit, ved nedavas ich do klastora 🙂
Ja som tiež nedala pokrstiť malú.. nechám to na ňu, nebudem rozhodovať za ňu a nemyslím si že to z nej urobí horšiu bytosť.. Vychovávame ju v láske,vedieme k pokore a empatii...Či sa rozhodne vstúpiť do viery akejkoľvek, je len na nej.. ľúbiť ju budem aj tak...toto pre nás nieje prioritou...
@katkaluky89 skoda, ze si nenarazila na knaza, ktory by ti bol ochotny pomoct. V kazdom pripade ti prajem vela stastia v "novom" zivote☺
@beckynka07 co s tym robis take problemy, nechapem.
Pre klud v rodine neprezijes krst? Ved je to pekna udalost, stretne sa rodina, ber to ako party na uvitanie do zivota.
Ved ked tomu neveris a tvoj priatel je katolik, tak to nemozes pre neho urobit?
Nechapem ta ale absolutne.
No tak budete mat pokrstene deti, no boooze. Ked ich nemienis k tomu vychovavat, tak co.
@beckynka07 U nas sa s tym dokazali vsetci vyrovnat, aj svokra, aj moja babka. Velmi veriace. Jednoducho museli akceptovat nase rozhodnutie. Chvilu mali reci a vypytovali sa, ci nedame deti pokrstit, ale nakoniec sa s tym zmierili. Ja si ani neviem predstavit, co by mohli spravit, prerusit kontaky? No mohli, nase rozhodnutie by to aj tak nezmenilo a zas mali dost rozumu, aby akceptovali, ze je to nas zivot, nase deti a nase rozhodnutia.
@beckynka07 lenže ty máš problém už s priateľom,lebo ak som dobre čítala,ani on nie je nadšený z nekrstenia...a toto by som považovala za väčší problém ako svokra
Otázka viery je silná...ak ste k sebe úprimní,láska prežije..ale stačí,že jeden z vás je v zamilovanom mode a nahovárať si,že to dajak časom zmení názor druhého...odrazu nastane veľký problém
@kacko12 bol tu taky knaz ale odisiel..dakujem
@beckynka07 sila viery je neuveritelna a ano moze ta znenavidiet - osobne by som neverila, za ake "prkotiny" sa ludia nenavidia, no bohuzial viera je viera....skor by som sa snazila s partnerom dohodnut na "pravidlach" resp. Sa zjednotit na stanovisku ohladom viery, ake si zastanete pred rodinou, aby pri vysvetlovackach veriacim tetkam a teda aj jeho mame ste boli za jedno (napr. Odpovedou kedy krstite- vtedy, kedy uzname za vhodne...) a nie typu "vsak ja som to chcel/ja som za , len ONA NECHCE"😒
@katkaluky89 skladá,že si takto dopadla,pretože nie je to už dávno tak,že žena musí trpieť,dokonca je súd možný aj bez aktívnej účasti druhej strany...vlastne,ani súhlasiť s tým nemusí...
@beckynka07 je správne, že to riešiš popredu, aj keď mnohé tu píšu načo ešte ani nečakáte, tieto veci je dobré mať vyjasnené, názory na potraty , očkovania a podobne. Ja som to mala s krstami podobne. Prvé som dala tiež pokrstit, lebo som neustála tlak rodiny a roky to ľutovala, ostatné nie, zvady boli, ale museli to prijať ,teba predsa nikto nemá právo nútit konať proti vôli, ....staň sa vôľa tvoja... čo na omšách omielajú dookola , nech sa svokra zamyslí nad tou vetou a dovolí ostatným a aj tebe konať vôĺu tvoju ako slobodných bytostí .....ty s manželom sa definitívne dohodnite kde v systéme, ktorý ako ovce hráme s tými hore , vaša osobná hranica končí.
@iway
Ta vola na omsiach je vola bozia 😉
no a človek nie je náhodou božie prejavujúce sa v hmote?....cirkev je popletená a kto je tam namočený po uši nerozumie ani čo robia a téma je o inom už to neriešme prosím, vďaka
@janinah uplne suhlasim a lepsie by som to asi ani nenapisala.
Ahoj, ja som s manželom v podobnej situácii. Ja som neveriaca, ale pokrstená, manžel je veriaci so všetkými sviatosťami, ale nie je aktívny veriaci, do kostola nechodí, nedodržiava pravidlá,... Svokra je veriaca, pravidelne chodí do kostola a podľa všetkého by si bola priala, aby bola svadba v kostole, ale pre mňa to bolo nepredstaviteľné, sľubovať lásku v priestore, ktorému neverím. Manžel to akceptoval, svadba bola na úrade a nijako to naše vzťahy ani so svokrou nepoškodilo. Krstiť som tiež nechcela, ale tu sa manžel vyjadril, že on si to praje a ak raz deti v dospelosti nájdu cestu k viere, budú mať základ. A pravdupovediac, odhliadnuc od snímania hriechov krstom sa mi tá slávnosť uvítania nového človiečika na svete medzi nami páčila. Kľúčová otázka ale nastane pre nás budúci rok, kedy bude syn prvák, či má alebo nemá chodiť na náboženstvo. My deti doma nevychovávame vo viere, tak si to celkom dobre predstaviť neviem.
@lenka_samorin to je život podľa tej povedačky-aby aj vlk bol sýty aj ovca celá...prepáč,ale toto je pre mňa pokrytectvo,pokrstíme,lebo čo keď ten Boh náhodou existuje a potom b ynaše dieťa nezobral do Neba,ale zas vo viere ho vychovávať nebudeme,ono tie pravidlá sú trochu náročné a bolo by treba ich dodržiavať....mne nevadia neveriaci či veriaci,mne vadí prístup rodičov k tak zásadnej téme ako ne/viera isto je....syna nezavádzajte,vy dvaja v skutočnosti neveríte,tak načo ho idete na naboženstvo dávať? to akokeby ja veriaca dám dieťa na etiku,to má aký zmysel?A dať ho na náboženstvo len preto,lebo tam pôjdu aj spolužiaci je trochu slabý dôvod,ak ono neuvidí svojich rodičov sa doma prežehnať či ísť do kostola,tak jeho prvá otázka bude na vás-prečo ja mám veriť a ocko mamka neveria...viete odpovedať?

A ešte jedna vec-veriaca stará mama sa nikdy nezmieri s tým,že jej vnúča je nepokrstené a podľa jej viery sa preto nikdy nemôžu spolu stretnúť v nebi.Navonok to vyzerá,že ok,tvária sa,že sa zmierili,ale v srdci sa nezmieria nikdy.Len sú natoľko múdri,že sa kvôli tomu nerozídu s rodinou svojich detí a nejdú hlavou proti múru.
Mna by skor zaujimalo kto cvaka tu svadbu??? Lebo mne tato debata zavana skor tym, ze mladez je oduta, ze musia skakat ako niekto iny piska 🙂 🙂 A to, ze ci je alebo nebude to hypoteticke dieta pokrstene je suma-fuka...
@tinaa64 veľmi dobre si to napísala, zasmiala som sa, energie v kostole by kto platil, kostol? veď to je nehnuteľnosť, tak prispieva štát z dani a spoločenstvo ľudí, ktoré chodí do kostola, v kostole sa nežobre, kto dá, tak dá, kto nedá, tak nedá, len teraz nepovedz, že nechceš, aby sa z tvojich dani platilo, lebo ja potom nechcem, aby sa z dani podporoval šport, kultúra, lebo nie každý to využíva
@tinaa64 a u vas doma byvaju alebo navstevuju vasu domacnost komunity ludi za nejakym ucelom? Tym padom je jasne, ze od nikoho prachy neberiete, za co aj...
@zuzana76 , deti chodia do skoly? Povinna skolska dochadzka nic? Ci povazujes za argument tych asi 1 det, ktore su na prvom stupni vzdelavane doma? Nuz, aj tie su pod kontrolou statneho skolstva, takze to nie je zadarmo. Ja suhlasim s tym, ze nejaky prispevok na cirkev by od statu existovat mal. Predsa len su kostoly a chramy casto kulturne pamiatky a ozajstne perly architektury, je v zaujme nas vsetkych (a teda aj ateistov), aby sa zachovali. Ale na cinnost zaujmoveho kruzku (tj. platy fararov, sviecky, spevniky atd) nech sa pekne skladaju jeho clenovia.
10 deti tam malo byt, nie 1 det...
Ahojte! Uf, toľko názorov .....Ja som katolíčka, chodím do kostola, ale ako dieťa som nechodila. Všetko je to o viere. Vlastne ja som sa opäť dostala k viere cez spolužiačky na strednej škole a ......znamenia. Poviete si "sprostá". no je mám iný pohľad. Zažila som to na vlastnej koži. A k tomu nepokrstenému dieťaťu: nepokrstený človek - vlastne jeho duša blúdi, nemá sa ako dostať k Bohu. Pokrstený človek má dve možnosti: žiť podľa božích prikázaní alebo sa od neho odvrátiť. Je veľa ľudí, ktorí sa dostali k Bohu po smrti vďaka svojim dobrým skutkom. Nechodili do kostola počas svojho života, ale boli pokrstení a hlavne boli dobrí ľudia. Krstom zasväcuješ svoje dieťa Bohu. Otázka znie:" Ak sa niečo stane malému bábätku, nie je lepšie aby bolo anjelikom ako zblúdená dušička? Ja viem, že ma viacerí odsúdite, no mám za sebou nejakú tú náboženskú literatúru. Je to len môj názor. Určite by som poradila pokrstiť, ale je to o vás dvoch. Už len kvôli partnerovi by som to urobila.
Kto uverí a da sa pokrstiť bude spaseny.. cize človek musí spoznat Boha, potom mu uveriť na základe niečoho.. a ako posledne dat sa pokrstit. Krst je verejne vyznanie Boha..katolici by mali zacat citat aj Biblie..

Horšie ako nedať pokrstiť dieťa je dať ho pokrstiť lebo sa to patrí. A ďalej nič. Ja sro nemám pokrstene práve pre to , lebo som toho názoru že ak niečo robím , tak na 100%.