Odoberanie deti sociálnymi službami. Čo môžme urobiť?
Dnes som videla jedno z ďalších mnohých videí (dole), kde ukazujú, ako sociálne služby odoberajú deti maminám v zahraničí. Som obyčajná mama 2 detí, ktorá sa nedokáže pozerať na bolesť matky, ktorej vezmú dieťa - mne by takým spôsobom zničili celý môj život a moje srdce by prestalo tĺcť ☹ Mne sa v okolí našťastie nič také nestalo a dúfam, že podobnú situáciu ani nikdy nezažijem, považujem však za potrebné, aby sme my maminky začali viacej hovoriť o tomto probléme, až kým náš krik a vrava nebude postupne taká silná, že nás budú počuť aj tam hore a pomôže to zmeniť v tomto chorom systéme niečo, aby sa dané situácie už neopakovali.
Mnohé z nás mamín možno povedia, že táto téma a diskusia nemá význam a je zbytočná, ale odmietam žiť v tomto systéme, v ktorom budem mať pocit, že nemáme dosah absolútne na nič a nemôžme nič zmeniť.
Dávam do pléna túto tému a pýtam sa Vás maminky, ktoré máte skúsenosť s legislatívou, maminky právničky, maminky, ktoré máte skúsenosti s neziskovými organizáciami, maminky, ktoré máte silu, chuť, energiu, maminky, ktoré sa nedokážete pozerať pasívne na tento svet, v ktorom nám rastú naše milované deti: čo môžeme my, mamy, konkrétne urobiť, aby sme postupne začali meniť túto situáciu a legislatívu? Môžeme niečo zmeniť, na niečo upozorniť? Môžeme nejako pomôcť tým mamám, ktorých svet sa takto zrútil? Viem, že daná legislatíva tu v SR momentálne taká nie je, ale to nie je dôvod, aby sme o tejto téme nehovorili nahlas. SME MAMY A MILUJEME NAŠE DETI A CHCEME, ABY VYRASTALI SO SVOJIMI RODIČMI, ktorí ich milujú.
Keď teraz hneď nič nevyriešime, bola by som rada, keby nás mamy, boli aspoň "počuť", že s touto situáciou a legislatívou (v Nórsku, Británii a inde) NESÚHLASÍME a podobné zákony tu NECHCEME. Verím, že muži/ženy, ktorí prijímajú takú legislatívu, majú svoje matky a svoje manželky/manželov, ktorí tiež nesúhlasia s takýmto postupom riešenia a keď budeme dostatočne veľa hovoriť o tomto probléme, tak sa nájdu "uši", ktoré más budú počuť a počúvať a pomôžeme niečo zmeniť.
Maminky, ktoré budete mať pocit, že sa chcete vyjadriť k tejto téme, pridať nejaké súvisiace video, maminky, ktoré chcete vyjadriť len podporu trpiacim maminkám aj keď len virtuálnu), ktorým sa stala taká situácia, budem rada, keď do tento témy pridáte svoj názor. Veľmi pekne Vám ďakujem.
Video, ktoré som dnes videla o odobratí 1ročného dieťatka maminke v Nórsku (stačí Vám vidieť prvú minútu):
len pre tuto temu som si zmenila nick. Byvam v Norsku, ja osobne som sa s juvenilkou stretla. Mam onkologicke male dieta a ziadala som vysledky vysetrenia LEN overit v dalsom norskom laboratoriu aby sa potvrdila choroba, nakolko 2 tyzdne pred vysetrenim, moje dieta bolo negativne.Lekari nesuhlasili a pripade ze neodsuhlasim chemoterapiu, tak mi dieta do 2 hodin odoberu a ja stracam statutu MATKA a smiem vidiet dieta max 1-2x do mesiaca!! To co sa deje NAJMA v skandinavii nema obdoby /Norsko, Svedsko,Finsko/ patria medzi top krajiny na svete s uspesnostou odobrania deti!! Potrebuju obnovit genofond,obyvatelstvo je zdegenerovane, nakolko este za cias 2sv vojny sa "parili" vramci rodiny. Preto socialny system podpori je tu najsilnejsi na svete, a preto v OSLE nenajdete na 10tich metroch cisto bielu rasu, sami pristahovalci.
Ano beru deti ako na beziacom pase, maju kvoty /vidavaju casopisy/ kolko zobrali a v akom veku. Jedina sanca dostat dieta spat je prezupcia neviny. A ten kto si myslite, ze ktovie co robili s dietatom, tak ste dobre naivni. 90% odobratych deti, je zo slusnej, beznej rodiny. Mam blizku priatelku, ktora dostala pracu v juvenilke, odisla, psychicky to nezvladla. Dovod na odobratie je napr. nutis dieta sa umyvat, zuby umyvat...cokolkovek nusit dieta, davas mu vela alebo malo najest, nesmies hovorit na dieta ze ty si chlapec a ty dievca, musis oslovovat ty, ono, dieta....../gender teoria/, nesmies pobozkat dieta na peri, dieta nesmie byt prilis hyperaktivne alebo prilis zaostale...proste vsetko podla prirucky.NEDAJ BOZE ze capnut dieta na ulici!!! Sonice ma pravdu, staci, ze sused nahlasi, ze sa mi v tej a v tej rodine nieco nezda....dieta nemusi prist zo skoly, alebo si dieta nenajdes v skolke. Ten system, ktory chcete potlacit, zial sa neda, je nadstaveny vsade a u vsetkych, od skolok, cez lekarov, sudy, susedov....Pozor na slovensku sa predklada a tlacia do zakona za vzor NORSKY system, boze ochran nas od toho. Minuly rok bola peticia za prijatie ciastocneho zakona, nepresiel, peticia bola rozsiahla. Ale ono to raz pride...
tu máte supermatere - Trnava, Slovensko, nie ďaleké Nórsko: http://spravy.pravda.sk/cierna-kronika/clanok/3... 😀
@velkacica je to hrozné...ale na druhej strane, predstavte si, že prídete o strechu nad hlavou, stačí nejaká choroba, strata zamestnania a zrazu nebudete schopná platiť hypo a prídete o byt, jediné, čo vám ostane je auto a pár vecí, v takejto situácii sa ťažko človek správa racionálne, môže mať strach, že o dieťa príde, lebo skutočne v dnešnej dobe to už vyzerá všelijako s tou pomocou štátu...nevravím, že je to tento prípad, ale človek naozaj nikdy nevie, čo sa môže prihodiť, a nemali by sme odsudzovať ľudí o ktorých nič nevieme..
.tu bolo spomenuté, že ako môže zakladateľka vedieť, či tie deti neboli týrané..ale ako oni môžu vedieť že boli?? netreba zatvárať oči aj pred takouto realitou..veď si spomente len na ten nezmyselný zákon o bufetoch na školách a sladkostiach, čo môžeme čakať od ľudí, ktorí nám už pomaly budú diktovať, či môžeme a nemôžeme dať dieťaťu jesť? pozrime na sexuálnu výchovu, ako tu pomaličky počuť o nej...len také šumy, kompetentní to popierajú, ale zrazu sa objaví kniha o sexuálnej výchove pre predškolský vek..vraví sa, že bez vetra sa ani lístok nepohne..nepodceňovala by som snahu EU o kontrolu nad deťmi..cez ne dosiahnu svoje, ved co by neurobil milujuci rodič pre vlastne dieťa
@vevesh ked bola sama v zahranici, co mala socialka s detmi robit? Nechat ich same 😕
Jasne ze sa o ne postarala ako sa dalo.
@velkacica ty si tu teda naj, ja ti dam milion prikladov este aj s fotodokumentaciou ako to funguje na vychode na Slovensku, teraz tu ides davat jeden priklad, ktory sa stal teraz a iba preto ze to medializovali, tak ideme hned brat rodicom deti, aby sa ti jedneho dna nestalo, ze ti zaklope socialny pracovnik na dvere, tak by som chcela vidiet tvoju reakciu, akurat by si nebola schopna jedineho normalneho a rozumneho slova a bola by si v...........
@pretutotemu prepac ale preco potom v norsku ostavas ked je to tam take ako opisujes?
Je mi luto ze mas chore dietatko, nedal sa ten druhy odber riesit tak ze odberu krv, zacnu liecbu a ty pomedzi to cakas na druhe vysledky? Hm?
Trochu odbočim, ale mozno mi poradite, poberam na dcerku rodicovsky príspevok, respektíve vyrovnavaciu davku, mala ma 5 a pol roka, po rocnom ockovani prestala papat a je doteraz krmena, inac odmieta jest a papa malo.Zdravotnictvo mi poškodilo dietatko. Ale teraz to podstatne, chodíme za manzelom do Prahy, aby sme boli ako rodina trochu spolu. Socialka mi STOPLA rodičovsky príspevok, ked som tam volala, co sa deje, tak mi povedali, ze ma monitorovali socialny pracovnici a nenasli ma dvakrát doma, tak mi peniaze stopli. Je to mozne, aby ma socialka hladala doma? Aby som sa v dnesnej dobe, ked sme v EU obavala vycestovat za manzelom? Mam trvaly pobyt na SK, pediatra, vseobecneho lekara na SK, dietatko prihlasene do skolky na SK.......ja nerozumiem, co je toto za zakon.Beriem to ako buzeraciu od štatu, šikanu......Tento tyzden idem na Slovensko na socialku, tak som zvedava, ako mi to zdovodnia....
Osobne by som neostavala v krajine v ktorej sa bojim byt, z akehokolvek dovodu. Nestoji to za ten strach o dieta. Viem,ze tieto veci kol socialky su vselijake, ale ani na SK to nie je nejake super, skor mam dojem,ze je to pripad od pripadu. Urcite vediet co je v zakonoch,aby clovek nerobil zbytocne chyby a vyvaroval sa toho,ze bude mat opletacky. A keby nahodou zena otehotnie stale moze odcestovat domov napr. na SK. Ale asi maloktora to spravi. Je to nieco za nieco.
A to obnovenie genofondu mi pride ako blbost,lebo keby chcu tak tam dovlecu nejakych fesnych chlapov a tie zenske by po nich isli. Presne tak ako ked si chcete importovat krycieho psa zo zahranicia. Cize netreba brat decka,staci import spermii :D A naopak tiez zenske nejake filipinky budu atraktivne pre ich chlapov, lebo je to exotika.
@trogir ak ti zdravotnictvo poskodilo dieta tak sa stazuj. U poskytovatela, na urade pre dohlad, na prokurature.
To ze ti stopli davky tiez nie je ok. Stazovat sa.
@kiki68 jasne ze obnovenie genofondu je blbost. Skutocne cela severna europa caka na SK deti aby im zachranili buducnost 😀 ale tak pekne sa to ako konspiracna teoria posuva dalej.
@zeriempizzu - kazdy si primysli nejaku vlastnu fantazmagoriu a potom taketo koniny chodia po nete ako fakty 🙄 Neviem, ci je to viac na smiech, ako na plac 😖
@trogir - peniaze ti stopli, lebo je podozrenie, ze nezijete na slovensku. Dodas potrebne podklady a oni to doplatia. Len to treba obehat, obvolat, samozrejme otravne, ale snazia sa tym zabranit zneuzivaniu statnych davok. Hlavne dochadzka dietata do skolky bude asi rozhodujuca, ak sa na slovensku zdrzujete malo, bude to problem, je na to zakonom stanoveny pocet dni, aby sa to dalo brat, ze tu ma dieta skutocny trvaly pobyt. Ak ste vacsinu casu u manzela v cechach, je centrum zaujmu dietata tam a treba poziadat tam o statne davky, na tie zo slovenska narok stracate. Jednoducha matika.
@zeriempizzu no ved keby chcu,tak podla mna slovenski chlapi svoj matros odpredaju za par eur 😀 by potom finky nevedeli co to maju v brusku 😀 boze to mi pride ako keby sme im isli vyplnienit celu ich kulturu,aby nahodou nejaky tot rohaty viking degenerovany neostal 😀
@mamulienka30 nemali jej Aspon napisat ze draha pani pozastavujeme davku Lebo xyz. Jednoducha slusnost snad. Ale Tak mozno ju uz list caka doma.
@zeriempizzu - normalny postup ano - dojde ti to pisomne, ale ak nevybera pravidelne postu, takyto doporuceny list po 7 dnoch vratia odosielatelovi s posty domov... a aj podla toho pravdeopdobne socialka zacala byt velmi skepticka a poslali tam kontrolu, ktora vysla dva krat naprazdno, tak konali. Ved uvidi, treba tam zavolat a vydokladovat pritomnost na slovensku - staci odpis skolkarskej pritomnosti dcery do mesiaca - a malo by byt po probleme. Ved jej tam poradia, narok nestrati, len jej to pozastavili, nie zrusili.
@zeriempizzu my sme boli dohodnuti, ze deti berieme k nam, dokonca boli o tom vsetci zucastneni oficialne( ustne i pisomne) informovani ... Novonarodenec sa cca
1 mesiac nedal najst!! Dokonca odmietli jej ako matke podat Info o svojom dietati...- si skus predstavit situaciu, si sama, vies o tom, mas dohodnutu opateru, nastane nejaka zvrat, a ked sa zobudis a zistis, ze deti nie su tam, kde by mali byt a dokonca ti cely mesiac odmietnu dat vobec Info, kde sa tvoje novonarodene dieta nachadza....
A dalsia vec je, ze uz 2 roky od danej udalosti sa bije o navratenie starostlivosti oboch deti sucasne spat - nechcu jej dat, lebo vedia, ze ak dostane OBIDVE deti, stahuje sa prec.. 🙄
@vevesh hm... A to vsetko bolo dopredu dohodnute a zabezpecene alebo sa to riesilo az ked horelo?
Lebo tam Mohol byt problem.
Netvrdim ze sa chyby mestavaju, tie sa robia vsade a ked sa stanu treba sa stazovat a bojovat. Ziadny system nie je dokonaly.
Otec deti co? Nieco sa mu stalo?
@zeriempizzu dopredu dohodnute( cca. 5 mesiacov) , kedze baba si bola vedoma, ze nikoho nema a treba riesit co a ako -
Starsie bolo u nas dokym nebola pripustena z nemocnice, hned ako vysla, dieta mala doma dva dni a rovno zo skolky ho brala naspat socialka, ze ked nema jedno tak naco je jej druhe... 🙄 ze oni sa postaraju o obe, ze nech si ona odychne ( to bolo normalne oficialne pisomne stanovisko socialky, ked sme podavali staznost voci ich postupu..) 😕 😕 🙄 🙄
@vevesh Tak toto je cudne. Ktovie o co tam ide, Lebo pomoc ako taku chapem ale preco ked je uz uplne fit Nevratia deti Nazad.
A ako teda s tym otcom deti?
@zeriempizzu otcovi deti starsie nechceli dat, lebo ze pracuje, dali ho do opatery nam, lebo som bola na materskej
Na mladsie nemal narok, lebo oni nie su zobrati, a pokial nebol vydany rodny list s menom otca, nemal ziadny narok... ( i ked bol uvedeny ako oficialny partner - to tu je to iste ako manzel..)
A v sucasnosti previedla socialka vylucnu starostlivost na matku- takze on nema narok na nic, len musi zdokumentovavat, ze deti vida a zaujima sa..
Je uz obcianske zdruzenie Deti patria rodicom. http://www.detipatriarodicom.sk/wordpress/ Maju aj FB stranku. Tam ma kazdy priestor sa angazovat aj osobne.
Viem, ze v anglicku nastalo hromadne odoberanie deti po pripade z roku 2007 "Death of Baby P" http://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Baby_P kedy soc. pracovnici zanedbali co mohli a zomrel 17 mes chlapcek - ktory mal viac ako 50 urazov za 8 mesiacov. Rodicia ho utyrali k smrti. V 2009 sa detaily zo spisu dostali do medii a zacala sa mob na socialnych pracovnikov z ktoreho vysli ako amateri/neschopni idioti - co v tomto pripade bola pravda. Vyslo najavo, ze zverejneny pripad nie je zdaleka jediny http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article... Staci malicherny problem (napriklad ze dieta sa doma udrie a pride do skolky s modrinou - a ucitelka je schopna nahlasit tyranie a sexualne zneuzivanie. Slovenska mamicka takto prisla o 2 deti ktore sa jej vdaka obc. zdruzeniu podarilo dostat spat do svojej starostlivosti) a dieta je odobrane socialkou a to bude pravdepodobne posledny krat kedy matka vidi svoje dieta. V anglicku je zakazane kontaktovat media alebo ziadat o pomoc verejnost a porusenie toho zakazu vedie k uplnemu odobraniu deti. Matka ani otec sa nesmu zucastnovat na pojednavaniach, takze im domov chodi list co sa deje. nemaju ziadne pravo na videnie svojich deti do skoncenia procesu. Sanca na vratenie deti je takmer nulova.
@vevesh to je cudne. Vsetko. Naco riesila teba ked mala otca deti po ruke? Neverim ze on by si nevzal volno pre vlastne deti. A druhe preco nema otca v rodnom liste?
Cele cudne. Moc cudne.
@xsenova v UK NIE je zakazane kontaktovat media! Len sa nesmu prezradzat identity pre ochranu deti. To je velky rozdiel. A rodicia maju pravo byt na pojednavaniach - len vacsina ma strach, nevie jazyk, nepozna system - Tak ako to dopadlo u boorovej - o deti prisla Lebo sa nedokazala nacas odvolat. Takze pozor a pomaly - nesirit zbytocne klamstva.
@zeriempizzu nie nepochopila si, starsie malo jeho v rodnom liste, ale odmietli mu ho dat, leboze pracuje a nemaju dokazane, ze si vie zaistit volno, o novonarodeniatku mu nechceli dat ziadne Info preto, lebo ze este nie je vystaveny rodny list s jeho menom ( logicke, kedze babo malo 2 dni v dobe zhabania socialkou...)
Mna riesila ako zadne dvierka, keby nieco ( pretoze si bola vedoma, ze jej chlap by sa o novonarodenca nebol schopny 24h postarat) resp. Aj s nim sme boli dohodnuti, ze sa pride dieta k nam "hrat ", ked bude potrebne...
....jednoducho povedane, ak si raz nemecka socialka o tebe zalozi spis, nezbavis sa jej (oni nie su totiz jediny pripad z okolia - ale toto boli najmladsie deti, co som videla zhabat a nie a nie sa k nim dostat.... )
baby, necitala som celu diskusiu, nemam bohuzial az tolko casu.. tema je to pre mna a moju rodinu mimoriadne aktualna, moj muz pracuje v norsku, od februara, isiel a zohnal pracu, planovali sme ze za nim prideme najneskor do aprila.. zial, clovek mieni, norsko meni.. moj muz zostal zhrozeny z otazok, ktore sa ho pytali na pohovoroch do prace, je bezne pytat sa na prax v odbore, na vzdelanie a pod, oni sa pytali na mna a na syna!!! ci nas planuje vziat do norska, kolko ma rokov dieta, vraj fotka by nebola od veci (celej rodiny).. nasledne sa zamestnal a vo firme je vela slovakov (manzel nie je slovak), ktori ho prijali za svojho, kedze ma manzelku slovenku, ti chlapi, co tam robia mu hned radili (nepriamo samozrejme), ze nas do norska s malym ani nema tahat..
aky je to tam bordel ma @pretutotemu svatu pravdu - samy pristahovalec, absolutne zdegenerovane obyvatelstvo, obzvlast oslo je na tom dost zle..
ja som odmietla odstahovat sa s dietatom do krajiny, kde mu nesmiem dat pusu na ulici, kde ho nesmiem ani chytit za ruky a objat a ukludnit, ked na ulici nervaci, nemienim zit niekde, kde sa budem bat otvorit dvere a kde nebudem moct so svojim dietatom hovorit o com chcem..
priznam sa, neverila som pribehom o juvenilnej justicii, preto sme sa planovali na sever prestahovat, myslela som si, ze je to medialna bublina, bohuzial, manzel sa cez kolegu zoznamil s (uz teraz) mladou zenou, ktora bola v detstve takto odobrana rodicom, naozaj to nie je az take nerealne, ako to vyzera..
@vevesh Cele je to cudne... Ved je otec deti! Keby matka umrela pri porode to mu nemaju novorodeniarko vobec?

@pribinak zazila som odobratie deti znamej v de (normalna baba- sama v zahranici.. ) - bola v nemocnici hospitalizovana - deti jej zobrala socialka do 30 minut, bolo to v stredu - starsie sa "naslo " v sobotu - mohlo ist k nam, mladsie az o mesiac, kedze to bolo 2 dnove novorodeniatko a nemalo este papiere - doteraz nema OBE deti v starostlivosti - raz jej daju na jedno dieta, potom odoberu ale zaroven daju na druhe a potom znova odoberu a daju na prve.... Neprajem nikomu taketo nieco zazit... 😔