icon

Odoberanie deti sociálnymi službami. Čo môžme urobiť?

miriell
1. dec 2014

Dnes som videla jedno z ďalších mnohých videí (dole), kde ukazujú, ako sociálne služby odoberajú deti maminám v zahraničí. Som obyčajná mama 2 detí, ktorá sa nedokáže pozerať na bolesť matky, ktorej vezmú dieťa - mne by takým spôsobom zničili celý môj život a moje srdce by prestalo tĺcť ☹ Mne sa v okolí našťastie nič také nestalo a dúfam, že podobnú situáciu ani nikdy nezažijem, považujem však za potrebné, aby sme my maminky začali viacej hovoriť o tomto probléme, až kým náš krik a vrava nebude postupne taká silná, že nás budú počuť aj tam hore a pomôže to zmeniť v tomto chorom systéme niečo, aby sa dané situácie už neopakovali.
Mnohé z nás mamín možno povedia, že táto téma a diskusia nemá význam a je zbytočná, ale odmietam žiť v tomto systéme, v ktorom budem mať pocit, že nemáme dosah absolútne na nič a nemôžme nič zmeniť.

Dávam do pléna túto tému a pýtam sa Vás maminky, ktoré máte skúsenosť s legislatívou, maminky právničky, maminky, ktoré máte skúsenosti s neziskovými organizáciami, maminky, ktoré máte silu, chuť, energiu, maminky, ktoré sa nedokážete pozerať pasívne na tento svet, v ktorom nám rastú naše milované deti: čo môžeme my, mamy, konkrétne urobiť, aby sme postupne začali meniť túto situáciu a legislatívu? Môžeme niečo zmeniť, na niečo upozorniť? Môžeme nejako pomôcť tým mamám, ktorých svet sa takto zrútil? Viem, že daná legislatíva tu v SR momentálne taká nie je, ale to nie je dôvod, aby sme o tejto téme nehovorili nahlas. SME MAMY A MILUJEME NAŠE DETI A CHCEME, ABY VYRASTALI SO SVOJIMI RODIČMI, ktorí ich milujú.

Keď teraz hneď nič nevyriešime, bola by som rada, keby nás mamy, boli aspoň "počuť", že s touto situáciou a legislatívou (v Nórsku, Británii a inde) NESÚHLASÍME a podobné zákony tu NECHCEME. Verím, že muži/ženy, ktorí prijímajú takú legislatívu, majú svoje matky a svoje manželky/manželov, ktorí tiež nesúhlasia s takýmto postupom riešenia a keď budeme dostatočne veľa hovoriť o tomto probléme, tak sa nájdu "uši", ktoré más budú počuť a počúvať a pomôžeme niečo zmeniť.

Maminky, ktoré budete mať pocit, že sa chcete vyjadriť k tejto téme, pridať nejaké súvisiace video, maminky, ktoré chcete vyjadriť len podporu trpiacim maminkám aj keď len virtuálnu), ktorým sa stala taká situácia, budem rada, keď do tento témy pridáte svoj názor. Veľmi pekne Vám ďakujem.

Video, ktoré som dnes videla o odobratí 1ročného dieťatka maminke v Nórsku (stačí Vám vidieť prvú minútu):

zeriempizzu
1. dec 2014

Celkom by ma zaujimalo co je to "zdegenerovane" obyvatelstvo. Norsko moc nepoznam ale nejaky ten piatok som v Osle stravila a teda nevidela som tam nic "zdegenerovane"
@nicolle21

martina28p
1. dec 2014

och baby,toto čítam a rozmýšlam nad tým,srdce mi plače,neviem si predstaviť,čo by som robila,keby mi vzali deti....je to niečo hrozné.....stále si dávam otázku prečo???????????? prečo to vláda danej krajiny dovolí....muž povedal,že keby sa niečo také stalo a nebola by šanca získať ich späť,že by zabíjal a bolo by mu už všetko jedno....mám pocit,že by som bola toho schopná aj ja....kvôli deťom všetko..... ☹

vevesh
1. dec 2014

@zeriempizzu nie, nie nedali... Najprv by dali spravit dna test, ktory oficialne trva az 9 m... Ak by sa tak daleko dostal...

Napr. Z ineho sudka - mlady 17r. Chalan sa ozral, ale na Mol, prisiel o 11tej domov, otec veriaci moslim nanho samozrejme sputil krik, ze je to nepristojne, aj mu v zapale hadky jednu struhol- 5 minutova situacia, chalal Siel zalahnut a vyspat opicu, otec sa skludnoval pri telke ... O 20 minut policia, zobrala chalana, zatkla otca, ze mu jednu dal "po papuli"- otec dostal 2 roky vazenia, chalan do 18tich v detskom domove - Darmo syn priznal vlastne pochybenie, ze si zasluzil, ze uz nic neurobi, ze to bol ich prvy "preslap" vo vychove ...socialka podala trestne stihanie a aby dieta bolo odobrane rodicom - v 18tich ho prepustili z detskeho domova na ulicu!, samozrejme sa vratil domov... Otec po pripusteni z vazenia sa vzdal nemeckeho obcianstva a vsetci odisli zit do inej krajiny..

nicolle21
1. dec 2014

@zeriempizzu neviem kolko piatkov si tam stravila a neviem, ci s detmi, ono je to trosku rozdiel ist tam s malym dietatom a ist tam sama.. to je jedno, uz len ta gender teoria, o ktorej bola rec vyssie, to sa ti nezda zdegenerovane? nemoct dietatu pozriet do oci, chytit ho za ruku, ked vrieska na ulici je normalne? toto by tam totiz brali ako "cosi".. v tej rodine sa cosi deje, dieta plakalo a matka ho zdrapila za ruku, pritom pravda to byt nemusi.. nie je rec o tyrani, biti atd. (aj ked povedzme si otvorene, nasa generacia bola bita, ked sme si to zasluzili a zijeme a nie sme ani retardovani kvoli tomu)
manzel je tam inak stale v kontakte s ludmi, najbeznejsie norske meno bude o par rokov uz asi Ali a nie Bjorn (uvadzam obrazne priklady), je to tam samy narkoman, cernoch, alebo moslim.. mimo osla je to urcite miernejsie, nehovorim ze nie, priroda krasna atd, ale system maju na dve veci.. nasi znami tam ziju uz roky, s dvoma detmi - starsi bol uz dost velky, rozumny, ked tam sli, do istej miery zostal normalny, mladsi je vsak uz uplne preonaceny tamojsim stylom zivota, doma sa len hra na pocitaci, tablete, nevnima, ked sa s nim niekto bavi (vraj deti v ich veku su tam vsetky take), jeho otec sa ho dotkol pri veceri za plece, aby polozil tablet, lebo pri stole sa nehra a on sa odtiahol a pozrel nanho a seriozne mu povedal, ze sa s nim nebude rozpravat, ked sa takto k nemu chova.. toto by som ja asi nepredychala.. oni tam ziju uz takmer 10 rokov, ale planuju odtial odist, my uz sme odchod manzela naplanovali, vela, hrozne hrozne vela muzov tam pracuje a zije bez svojich rodin, ktore nechavaju v zahranici (doma) len pre strach z tamojsieho systemu

maminaadriana
1. dec 2014

Ako je to s odoberanim deti a celou touto situaciou v Kanade ? Je to bezpecna krajina ?

pretutotemu
1. dec 2014

pre zeriempizzu. Degeneracia sa neprejavuje len navonok. Pozri si skandinavsku kinematografiu, literaturu. Je to aj o zvratenom mysleni nie len o fyzicky vrodenych chybach.

V norsku je zakon, ze dieta "vlastni" stat, system, nie matka/otec.
Norsko absolut necaka na nejakych slovakoch, uz davno maju zaistenych imigrantov /prilev imigrantov v 50tich rokoch/ na zaistenie zdravej populacii. Momentalne je skandinavia dalej. Rozbit tradicnu rodinu a jej hodnoty a preprofilovat deti z niekdajsich (muz a zena) na ine netradicne pohlavia.

pretutotemu
1. dec 2014

@nicolle21 ak mozem poradit, ostan na SK.

mamulienka30
1. dec 2014

@pretutotemu - a kvoli tomuto prispevku si sa dnes registrovala? Pekne.

Ja mam pocit, ze tym, ze to tu budeme premielat a predstavovat si vsetky tieto teorie, v urcitej miere prizname, ze nieco taketo existuje. Ono by to neexistovalo, bolo neprijatelne, keby sme si to sami nevalili do hlavy z kazdej jednej strany, ci ako vykriky do tmy ze pre boha a samonasieracie mailiky ktore behaju po fb a skupiny, ktore sa proti tomu tvoria. Osobne si myslim, ze my ako matky by sme to mali zastavit a to od zakladov, od nas - neroznasat nepodlozene drby!!!!! Aj ked mam pocit, ze jedna pani povedala sa tu berie pomaly ako svata pravda.

zeriempizzu
1. dec 2014

@pretutotemu naco tam prepana ostavas zit? Ved to zneje strasne 😱😱😱

zeriempizzu
1. dec 2014

@mamulienka30 skandinavia plna zdegenerovanych ludi bez jednej nohy, s velkymi palcami a Jednym okom v strede cela. Kazdy druhy sa vola Ali a k tomu ma kraaaasne blond kucery. 😀
Ale hlavne nech patria vsetci Statu aby mal kto pisat tie ich detektivne bestsellery. Stat potom ich zarobky uklada do zlatych rezerv aby bolo pre Mimozemstanov ked pridu a Obsadia planetu Zem. 😛 vsetci budeme Geyovia a budeme jedavat male deti ma veceru a zakazeme zene mat s muzom sex a potom nas este obsadia moslimovia a vsetci zahynieme na nasledky ockovania a hak.
Neviem co tu nechapes?!

Hlavne ze na Sk sa uz kazda druha nevola DZESIKA ci Sofijka (klasika slovenske) Alebo Thobiahsko a nas narod nevykazuje ziaden naznak zdegenerovania 😄 Lebo u nas Niet na chleba, o tabletoch mozu nase deti len snivat.

mamulienka30
1. dec 2014

@zeriempizzu - ved presne tak, scestovanemu cloveku sa tu dviha tlak. Najhorsie je, ze kazda takato tema, kazdy takyto vyplod plodi strach, plodi nedoveru, co myslis, ze bude zienka "nizsie vzdelana" ked si toto precita celej svojej rodine o Norsku? O Anglicku? Presne katastroficke scenare, pritom nevie fakty a vsetko z tretej ruky a vyberie si s tisicky spokojnych prave toho jedneho nespokojneho cloveka, co krici "virtualne" do sveta, ake je to strasne. Umrtnost - utyranim vlastnymi rodicmi - je na slovensku stale niekolkonasobne vyssia, ako v tychto krajinach. Viac nemam co dodat. Nahoda to nebude.

pretutotemu
1. dec 2014

@zeriempizzu hmmmm zavidim ti, chcem zit tak naivne.

ps. som v norsku zo zdravotneho dovodu svojho dietata, nakolko slovenske zdravotnictvo neumoznuje taku liecbu ako v norsku. potom budem riesit dalsiu cast zivota.

Dalej no comment.

sisaka
1. dec 2014

@zeriempizzu vies co je na tom smutne, ze ludia su taki osprosteni, ze uz fakt uveria kadecomu, bez toho, aby co i len na sekundu zapojili mozog a nejake racio. (zeby to bola ta spominana degeneracia?) verit ale tomu, ze chcu zo zeny a muza spravit citujem "netradicne pohlavie" (WTF is that, anyway) tak na to treba uz fakt ine IQ.

zeriempizzu
1. dec 2014

@pretutotemu som kadeco len nie naivna. Zazila a videla som uz dost ale tolko bludov ako citam tu - to mozes planetu tri Krat obijst a nenajdes inde pokope. Naivne je mysliet si ze moja rodina ci deti ci narod su take specialne ze cely svet na nich pacha konspiracie.
Je mi luto ze mas chore dieta ale ostavat len kvoli tomu v takej strasnej krajine ako Norsko? Nebojis sa ze ti dieta naockuju tym "netradicnym pohlavim"?!

igor211
1. dec 2014

@zeriempizzu Nikto nevravi ze Nori su zdegenerovani. Ale to ze Oslo je diera je fakt - viac cernochov ako tam som nestretol ani v Afrike pomaly. (A to mam niekolko rodinnych znamych odtial )A to ze populacia v zapadnej Europe par desatroci klesa a je dvihana len pristahovalectvom je takisto fakt. Takisto je fakt ten, ze pristahovalec ma ovela mensie moznosti branit sa systemu ako nativny obyvatel - nema potrebne jazykove znalosti, kontakty na pravnikov/pomoc v nudzi, nevie ake ma moznosti, co presne system vyzaduje a podobne.
Takisto je fakt, ze adoptivny rodicia dostavaju od statu za adoptovane deti peniaze a ze socialky v danych krajinach su nastavene na daleko agresivnejsi postup voci rodicov nez sme zvyknuty u nas.
Je tiez naivne si mysliet ze obyvatelia danych krajin beru pristahovalcov za nejakych seberovnych - mozno ich len naoko toleruju ale realne ich povazuju v najlepsom sa gastarbeiterov.
Takze nie, nikto specialne necaka na tvoje deti a ziadna konspiracia sa nedeje, ale pri prvom probleme budes tahat za ovela kratsi koniec ako si vobec myslis.

zeriempizzu
1. dec 2014

@igor211 akoze Nikto? Ved
@pretutotemu a tiez
@nicolle21 pisu ze su zdegenerovany. No a co ze tam zije vela africanov? Kde na zapade ich nie je vela? Na Sk mame zas ciganov - to je teda vyhra oproti Norsku fakt. Ty beries rumuna ci Ukrajinca na Sk za seberovneho? Pochybujem, Tak neviem o com tocis.
Pravidlo Cislo jedna - Ak Leziem do cudziny, Davam si bacha na localne sposoby, Zakony, sposob zivota atd. Preco ludia lezu kade tade len kvoli prachom a potom sa na vsetko stazuju?!

citronade
2. dec 2014

Tak pockame si kym skandinavska sablonka pride aj k nam. Vsetky sliepky budu jasat, nad ramec cistit zuby detom, nakupia skafandre, olizu rit zakonodarcom a rozkopu sa pred Fortunou.

sisaka
2. dec 2014

@maminaadriana zijem v Kanade uz vyse 10 rokov, o odoberani deti z rodin bezdovodne nic neviem, ale mozno to bude tym,ze sa nezaoberam konspiracnymi teoriami, ani nepozeram srdcervuce videa na youtube. Ja sa v tejto krajine citim bezpecne, v zivote som nebola v styku zo socialkou, nepoberala socialne davky, susedia ma tiez zatial neudali a to sa u nas aj pokrici, aj po zadku sa sem tam supne, aj mavame parties s alkoholom 😀
Taktiez je dolezite poznat zakony, napriklad Kanada je "pozadu" a fyzicke tresty u deti su povolene i ked je presne specifikovane aka vekova skupina, ake tresty (napriklad jedna vychovna 5 rocnemu dietatu po zadku je uplne ok) uz sa nejaki aktivisti snazili tento zakon zmenit a zakazat fyzicke tresty, ale bezuspesne.
Myslim si, ze zaklad je poznat zakony a dodrziavat ich a v klude a pokoji tu vychovas svoje deti. 😉

carodejnica
2. dec 2014

@pretutotemu
Náhodou som si tu klikla a toto mi udrelo do očí.

Prosím ťa. Čo je zdegenerovane na škandinávskej kinematografii a literatúre? Nechápem. Milujem filmy od Bergmana a knihy od Lagerlofovej. Nie sú to síce Nóri, ale Švédi, ale Škandinávia hore dole.. A nechápem čo je na ich tvorbe zvrátene. Pozri si film talianskeho režiséra Passoliniho Salo.. to je dosť ujete zvrátene umenie, 😀 žeby aj Taliani boli zdegenerovani?

kiki68
2. dec 2014

boze moj a ake netradicne pohlavia by z nich boli? 😀 ako dobre mozem to deck oslovovat iba to, pre mna za mna aj bratranec it. Ale vacsinu veci,co je nastavena prirodou clovek ezmeni. Je pravda,ze deti su vymetene z pocitacov,tabletov a tychto hovadin,ale to tu kupuju aj na SK ci v CZkazdemu decku a je to celosvetova pliaga. Cize nejde o nejake Norsko,ide o to,ze tie deti to chcu a ziju svoje virtualne identity.
Ked Nori chcu,tak im tam posleme kludne vzorku nasich romskych spoluobcanov a to este len uvidia,co im to spravi s ich systemom 😀

A skandinavsku kinematografiu mam velmi rada,aj tu sucasnu. Maju iny pohlad.

Moja kamoska inak beha do Finska, ma tam znamych a vraj neni lepsej zabavy ako s nimi. No tak asi to s nimi az take biedne nebude. A vraj aj vedia na co to medzi nohami maju, gender proste nezmenis tym,ze na niekoho hovoris neutralnym rodom.

igor211
2. dec 2014

@zeriempizzu Neviem kto sa na vsetko stazuje, poukazuje sa tu na problem ktory si ty realne vobec neokomnetovala, len riesis vsetkych naokolo.
A tvoje riesenie "neliest do cudziny" je na urovni toho povazovat lokala za zdegenerovaneho.

citronade
2. dec 2014

@carodejnica vzdy boli zvlastne mentalne ujebani, myslim, ze uplne inym smerom ako taliani co do umenia, u passoliniho, ako aj napr. u spaniela buneuala je to viac-menej sluzobna zalezitost, zatial co u finov napr. to ja vnimam naturalne tu ujetost...

inak by som sa ani necudovala, uz tu taky jeden bol, co zatuzil po cistej rase a mal velmi zvlastne metody nato, aby sa k nej dopracoval, ludom drbe vselijak, verte mi ))

carodejnica
2. dec 2014

@citronade vieš toto pausalizovanie je o ničom, podľa mňa aj Jakubisko je ujety a nehovoriac napríklad o Saudekovi, a podaktore kórejské filmy som dodnes nepochopila, takže všade sú typkovia divni 😀 takže hovoriť o škandinávskej kultúre ako o zdegenerovanej a ujetej je scestne...

traffic
2. dec 2014

@nicolle21 ako pises oslo je otrasne, chodievame tam s detmi kazde leto, a naozaj si treba zistit vsetky zakony a co si tam mozes dovolit, pretoze ako sa vravi neznalost neospravedlnuje
mojho chlapa sa tiez pytali, ci ma rodinu co a ako, ale oni z toho dovodu, lebo si mysleli, ze vsetci tam idu robit a usadit sa s rodinou, co ich velmi prekvapilo, ked ani po par rokoch tam nie sme, pretoze predpokladali, ze vsetci zamestannci zo SK tam budu doroka a do dna s rodinou, co sa nestalo, iba niektori chlapi si tam zobrali aj rodinu, zo zaciatku tam bolo vsetko ok pre nich, ale po case sa tiez zacalidostavat k info, co sa tam deje s detmi, tak niektori tam ziju s rodinami, ale deti ani zena tam nie su registrovane, pretoze sa boja ze pojdu po nich tak su tam par tyzdnov potom idu na chvilu naspat na SK a znova tam ale to vacsinou rodiny co maju uplne male deti co nechodia do skoly, ti co su tam registrovani tak sa boja, pretoze naozaj sa tam stal priamo v ich prostredi pripad, kedy odobrali dieta poliakovi, pretoze pobozkal syna, ked sa snim lucil a poobede ked si prisiel po dieta tak ho nebolo, zacal patrat, az sa dostal k ludom ,ktori ti to dieta daju naspat, ale za obrovske peniaze, on zaplatil a zdrhol z tej krajiny, do svojej, kde sa taketo veci nestavaju
ja osobne som tam nic strasne nezazila, akurat ked deti boli mensie tak raz som ichnechala na namesti revat, lebo ma neposluchali a to bolo pre norikov divadlo vsetci sa zastavovali a pozerali na mna ako na blbu, a mne bolo jedno co si myslia, nechala som tam deti vyjacat a potom som sla dalej, teraz by som to uz neurobila, pretoze viem ako to tam funguje
velku zmenu co som si tam vsimla pri pristahovalcoch, ked som tam bola 1 x pred par rokmi, tak tamnebolo tolko ciernych a hlavne nebola takmer ziadna kriminalita, co sa dnes neda povedat, je to tam presytene ciernymi a na kazdom kroku vandal a kriminalnik, co ta ozbija len tak

citronade
2. dec 2014

@carodejnica nepausalizujem, ale su tym najviac specificki, viac ako urcite my, trpia na nejaki zvlastny splin, co moze byt vsetkym..uz na skole sme hovorievali - vyzeras tam, ako z finskeho filmu... ale to je jedno, ja len tak, ma napadlo ..

jakubisko uz nech radsej odpociva )) ale som rada, ze niekto tu ma taky prehlad aspon )

nicolle21
2. dec 2014

@traffic o tom pripade s poliakom mi rozpraval muz, pocul to od kolegov.. nedavno tam prisiel jeden novy slovak, mal tehotnu manzelku, isli "do lepsieho" s tym, ze ide rodit tam, idu tam zit atd.. ako to skoncilo? momentalne je druhy mesiac na neplatenom volne, pretoze sa tehotna pobalila a vratila sa rodit sem..
do tejto temy uz prispievat nemienim, ani nikoho presviedcat o svojej pravde, mne tam pracuje manzel, ktoremu bezvyhradne verim a ked mi povie, ze on by neriskoval tam nasho maleho vziat, tak ho posluchnem.. ziadne argumenty akoze je to vsetko len vymysel a konspiracne teorie ma nepresvedcia aby som verila im a nie otcovi mojho syna, nech si mysli kto chce co chce.. mozno je to uplne malinkata sanca, ze sa nieco stane prave mne, ale ked sa mi to stane, tak fakt, ze dalsim 300 slovenskym rodinam sa nic nestalo ma bude hriat len velmi slabo..
@zeriempizzu ty si mudra ako radio, tebe netreba liezt do cudziny zarabat tazke prachy, lebo ty asi zarabas v 4cifernych sumach aj tu, s takou inteligenciou aku predvadzas v kazdej teme rad radom ako su uverejnene.. kompetentna vo vsetkych smeroch

miskoskulko
2. dec 2014

@miriell tato tema nie je vobec zbytocna a popisalo sa tu vela pravdy...to,co sa tu vela ludom zda chore sa naozaj vonku deje a teda boli robene aj u nas zmeny v zakone a ked sa malo ist do ulic na protest,tak sa nic nedialo,lebo tomu slovav neveri a nechape ake velke zmeny sa deju za nasim chrbtom...ide o obrovske prachy...obchoduje sa s detmi ako s chlebom...strasne je aj to,ako kopu deti odoberu a daju ich na vyskum a ked vam ho vratia,tak zmrzacene a mozete si trhnut...strasne co sa deje...Pirosikova z MSSR by vam vedela rozpravat co sa deje,ake zvrhle a strasne veci su pachane na detoch...

petkula
2. dec 2014

@kiki68 víš, tam jde třeba o to, že musíš své dítě informovat o volbě sexuální orientace a to nejpozději do 4 let. Takže, máš syna a ty mu musíš říct, že si může vybrat, jestli chce být chlapcem, holkou nebo "to". Pokud to neuděláš, tak ti kvůli tomu dítě nevezmou ale pokud jsi v hledáčku sociálky, může to být jeden z důvodů odebrání ☹ Další důvody zde: Mezi důvody, které můžou vést k tomu, že je dítě odebráno, oficiálně patří mj.:

- neseznámení dítěte do věku 4 let s různými sexuálními orientacemi, s možností výběru své orientace, jinak řečeno "neodstranění genderových stereotypů"
- nucení dělat úkoly, čistit si zuby a pod. (je považováno za týrání dítěte)
- nedostačující velikost bytu (záleží na subjektivním hodnocení pracovníka Barnevarnu)
- neadekvátní vztah rodiče s dítětem (hodnotí subjektivně opět Barnevarn)
- neodevzdání dítěte do jeslí ve věku 1 rok
- námitky proti stravovacímu režimu v jeslích/školce (podává se jen 1 teplé jídlo týdně)

Více zde: http://leva-net.webnode.cz/products/norska-stat...

kiki68
2. dec 2014

@petkula to cistenie zubov mi nejde do hlavy, ostatok by som zmakla,ale zuby ak by malo genetiku po mne,tak nech je aj genderovo nutralny netopier,ale zuby by si umyvat mal. Lebo inak bude trpiet u zubara a to uz povazujem za tyranie ja. 😉 A orientacia sa neda vybrat, tu mame vrodenu. Experimentovat s nou mozeme,ale to je tak vsetko a asi to pride az v inm veku nez 4 roky. Co chce byt,nech si vybere podla toho co ma medzi usami. Skor treba dieta viest k tomu,aby bolo vyrovnane so svojim telom a vzhladom. Nebude mat potom dovod robit niektore blbosti.
Ja zijem v AT a nemam dojem,ze by sa tu deti odoberali, jedine ak by sa to naozaj nezvladalo. Viem,ze teraz idu uzakonit to,ako sa bude vnimat islam,ale to ma jasny dovod. Lebo vznikali skoly,co boli trosku zahadne financovane a deti vedene velmi zvlastnym vykladom koranu. Toto nikto nechce,aby sme tu mali 11 rocnych zanietenych dzihadistov. Pristahovalcov je tu dost a nie vsetci si vazia,ze im tato zem dava pekne zazemie. Na uradoch som sa tu zatial nestretla s niecim negativnym. Prave oproti SK lepsie,co sa tyka nejakej diskriminacie, slusnosti vobec atd. Clovek si ma vybrat krajinu,kde rozumel kulture aj zakonom tak,aby sa nemusel bat. Tu v AT nikto nikoho nenuti davat dieta do jasli,ani nenuti byt na materskej. Co clovek uzna za vhodne si vyberie podla svojho vedomia a svedomia. Deti tu ucim, nie su vobec narusene. A teple jedlo maju urcite kazdy den. Vacsina zien aj ked su hausfrau a maju sluzku,tak aspon s jej pomocou alebo bez varia. Ako su aj taki,co nevaria,ale ti su vacsinou v tej dost problemovej kategorii.

zeriempizzu
2. dec 2014

@nicolle21 neviem co take cudne som napisala. Ci podla teba je oki ist zit do cudziny a kaslat na lokalne sposoby a zakony?
O mna sa netrap, ani o moju inteligenciu. Zda sa ale ze v tom Norsku si teda vobec nikdy nebola, hlavne ze mas pravdu lebo tak povedal manzel, ktory pravdepodobne medzi pracou a sedenim na ubytovni s chlapmi hlavu medzi ludi nevystrcil. Alebo, ktovie preco ta tam pri sebe nechce... mozno mu to ze si doma vyhovuje... To len tak na okraj a na zamyslenie - malokto dobrovolne rozdeli rodinu.