icon

Odoberanie deti sociálnymi službami. Čo môžme urobiť?

miriell
1. dec 2014

Dnes som videla jedno z ďalších mnohých videí (dole), kde ukazujú, ako sociálne služby odoberajú deti maminám v zahraničí. Som obyčajná mama 2 detí, ktorá sa nedokáže pozerať na bolesť matky, ktorej vezmú dieťa - mne by takým spôsobom zničili celý môj život a moje srdce by prestalo tĺcť ☹ Mne sa v okolí našťastie nič také nestalo a dúfam, že podobnú situáciu ani nikdy nezažijem, považujem však za potrebné, aby sme my maminky začali viacej hovoriť o tomto probléme, až kým náš krik a vrava nebude postupne taká silná, že nás budú počuť aj tam hore a pomôže to zmeniť v tomto chorom systéme niečo, aby sa dané situácie už neopakovali.
Mnohé z nás mamín možno povedia, že táto téma a diskusia nemá význam a je zbytočná, ale odmietam žiť v tomto systéme, v ktorom budem mať pocit, že nemáme dosah absolútne na nič a nemôžme nič zmeniť.

Dávam do pléna túto tému a pýtam sa Vás maminky, ktoré máte skúsenosť s legislatívou, maminky právničky, maminky, ktoré máte skúsenosti s neziskovými organizáciami, maminky, ktoré máte silu, chuť, energiu, maminky, ktoré sa nedokážete pozerať pasívne na tento svet, v ktorom nám rastú naše milované deti: čo môžeme my, mamy, konkrétne urobiť, aby sme postupne začali meniť túto situáciu a legislatívu? Môžeme niečo zmeniť, na niečo upozorniť? Môžeme nejako pomôcť tým mamám, ktorých svet sa takto zrútil? Viem, že daná legislatíva tu v SR momentálne taká nie je, ale to nie je dôvod, aby sme o tejto téme nehovorili nahlas. SME MAMY A MILUJEME NAŠE DETI A CHCEME, ABY VYRASTALI SO SVOJIMI RODIČMI, ktorí ich milujú.

Keď teraz hneď nič nevyriešime, bola by som rada, keby nás mamy, boli aspoň "počuť", že s touto situáciou a legislatívou (v Nórsku, Británii a inde) NESÚHLASÍME a podobné zákony tu NECHCEME. Verím, že muži/ženy, ktorí prijímajú takú legislatívu, majú svoje matky a svoje manželky/manželov, ktorí tiež nesúhlasia s takýmto postupom riešenia a keď budeme dostatočne veľa hovoriť o tomto probléme, tak sa nájdu "uši", ktoré más budú počuť a počúvať a pomôžeme niečo zmeniť.

Maminky, ktoré budete mať pocit, že sa chcete vyjadriť k tejto téme, pridať nejaké súvisiace video, maminky, ktoré chcete vyjadriť len podporu trpiacim maminkám aj keď len virtuálnu), ktorým sa stala taká situácia, budem rada, keď do tento témy pridáte svoj názor. Veľmi pekne Vám ďakujem.

Video, ktoré som dnes videla o odobratí 1ročného dieťatka maminke v Nórsku (stačí Vám vidieť prvú minútu):

petkula
4. dec 2014

@happyfrog80 jde vidět, že nemáš děti - až je budeš mít, taky se o ně začneš bát...Přečti si blog tohoto člověka který žije v Norsku - je právník a přesto si nedovolí veřejně kritizovat místní sociálku, jelikož má strach o své děti.

http://andrejruscak.blog.idnes.cz/c/436057/O-je...

happyfrog80
4. dec 2014

nemam zaujem ,napisala som co viem ,ci vy vsetky uz o tom viete ?To som nevedela bo sa mi nechce citat historia tuna.Mam len info zo dobrych zdrojov ako to robia v Uk ,Norsko ma nezaujima.

petkula
4. dec 2014

Škoda, že Česko se ve věci svých občanů neangažuje tak, jako Indie: http://lucieamaliesulovska.blog.idnes.cz/c/4340...

dummy_dummy
4. dec 2014

@traffic Pozrite si novu knihu Obvinenie. U nas sa to zatial deje prevazne len otcom, ale je len otazkou casu ked sa u nas bude robit to iste co v UK a pod.
http://kultura.pravda.sk/kniha/clanok/337133-ma...

Na Slovensku zavadzaju tie iste medzikroky ako v USA a speje to k tomu istemu, co je v tychto filmoch:
„Spýtaj sa mojich detí” (Just Ask My Children, USA, 2001
„Vzepřít se obrům“ (Facing the Giants, USA, 2006).

andrek
4. dec 2014

@happyfrog80 ked sa chce, "dovody" sa najdu. Mnohi si mysleli, ze nie je mozne, aby sa nejake dovody nasli a to podcenovanie bola osudna chyba. Nechcem vyvolavat paranoju, iba vytriezvenie, ze kuratela, psychologovia, policajti a sudcovia pracuju zodpovedne, objektivne a na primeranej odbornej urovni. To nie je pravda a skutocnost je ovela horsie ako sa zda ludom, ktori nemaju vlastne skusenosti. Zabudnite na americke filmy, kde sa sudy a obhajova zaoberaju kazdym pismenkom v spise, zabudnite ze spochybnenie odbornika alebo svedka znamena, ze jeho dalsie klamstva nebudu mat velku vahu. Nespoliehajte sa, ze kuratela Vam poradi a podrzi Vas, tak ako by to mala robit. Ak Vas neikto obvini, zostanete sami len s tymi najvernejsimi z Vasej rodiny a z kamaratov.

angelina1003
4. dec 2014

@andrek len poznamenam ze talych co maju peniaze sa sudit sa vela veci netyka...ved ak ma peniaze desattisice na sudy tak ma aj na ine veci a tym padom ho ma radsej kazdy v pazi ....teda naco by isli po nom ked su na sr dalsie tisice co nato eniaze nemaju....svet ovladaju peniaze...ale to len k tomu co si pisal o tom podplateni resp.sudrni sa...

petkula
4. dec 2014

@angelina1003 to je pravda, však v případě p. Boorové taky pomohly peníze - pokud by jí pan Telenský nesehnal nejlepšího právníka, který vyhrál soud (zaplatili za něj v přepočtu přes 2 miliony korun), pochybuji, že by p. Boorová měla děti zpět. Ano, byl tam tlak veřejnosti atp. ale přímo slovenská vláda se o vydání dětí nezasloužila.
http://www.invarena.cz/?p=9433

angelina1003
4. dec 2014

@petkula a to je medzistatny spor k tomu cize o to drahsie samozrejme ....ja som hlavne narazala na to co pisal o sr ze desattisice na sudenie sa tu...preto som napisala ze ak niekto tolko ma tak na neho kaslu vseobecnelebo sa tu u nas nebudu pustat do sporu s niekym kto ho aj tak vyhra a na sr sme na tom neni finance tak aby niekto v takomto pripade do toho dal peniaze...ved uprimne kolko takych ludi co maju par tisic k dobru ci uz na ucte alebo v trezore na sr je? Uplne minimum kedze vacsina zije z min.mzdy....aky bol ten svet krasny ked bol miesto penazi vymenny obchod...

zeriempizzu
4. dec 2014

@petkula keby pani Boorova skontaktovala pravnika HNED ako zacala mat problemy so socialkou, nepotrebovala by draheho pravnika od bohateho podnikatela. V UK maju ludia ktory si ho nemozu dovolit zdarma ale pani Boorova na to vsetko zda sa ze kaslala.

sue
4. dec 2014

...mne ale nejak stále uniká dôvod, prečo je pre štát výhodnejšie odobrať dieťa z biologickej rodiny a platiť ťažké prachy pestúnom alebo adoptívnej rodine? 😕 toto rácio je to jediné, čo mi bráni prepadnúť tejto konšpiračnej skupine...

Ak by všetko bolo v tých rodinách v poriadku, tak prečo by to ten štát robil? Kvôli čomu? ...chyba môže byť (a myslím si, že vo väčšine prípadov aj je) v tom strachu, v neschopnosti včas vyhľadať pomoc (psychologickú,finančnú,právnu atď) a vyhnúť sa týmto problémom...

Alebo sa mýlim? 😕

dana_l
4. dec 2014

@zeriempizzu v kauze boorova bolo povedane ze slovensky stat sa mohol dostat k detom hned na zaciatku, nakolko neboli obcanmi anglicka ale slovenska. ale slovenska ambasada sa na vsetko vykaslala. ked nemas peniaze na sudy tak urcite sa budes snazit ist najskor cestou "zadarmo".
chcem vidiet ked niekto ma mozno nejakych 5 tis. euro ze ako si moze dovolit zaplatit pravnika ktory bude chciet od neho niekolko 10tisicovych sum, pretoze nemoze zarucit kedy a aky bude vysledok.
takych mudrych - po boji - sme uz poculi mnohych

dana_l
4. dec 2014

@sue je to stale otazka penazi vramci statu. ludia ktori pracuju s detmi ti dostavaju peniaze a tie sa lahko dostanu od statu lebo sa povie - deti su ohrozene a ak sa im nieco stane tak nas stat bude miestom ktore budu kritizovat ini ludia. radsej preventivne zoberme deti a starajme sa o nich a nikto na nas nemoze nic povedat. a potom urcite aj adopcia deti stoji peniaze pre rodinu ktora chce dieta. takze stat na tom zarobi. aj ked teraz je to v anglicku ze skor im ide o pestunstvo - nejako tie peniaze na to vedia urobit. lebo pisali ze aj v parlamente je to akesi "neciste"

andrek
4. dec 2014

@angelina1003 keby Ti brali deti, tak sa mozes dostat pred rozhodnutie, ci tie peniaze niekde zohnat, predat byt, predat auto a vsetko co mas, alebo alebo budes v tom nerovnom boji este viac znevyhnodnena. Ex-offo advokati (pracuju zadarmo) Ti velmi nepomozu. Taka je realita, bohuzial. Pozri si napr. filmy, ktore sem dal Dummy.

angelina1003
4. dec 2014

@andrek ved o tom hovorim...ale kolko ludi tuto moznost zohnat predat nema

andrek
4. dec 2014

@angelina1003 Kedysi som mal predstavy, ze obcas je u nas nejaka korupcia, obcas nejaka chyba nespravodlivost, ale ze vo vacsine pripadov sa kazdy bezny clovek nejako dopracuje k spravodlivosti. Potom som niekolko rokov pracoval v tejto oblasti a sledoval mnoho pripadov a musel som z tych sladkych predstav vytriezviet. Nerad to pisem, ale ludia s mensimi prijmami alebo uplne bez nich su velmi velmi znevyhodneni aj pri domahani sa spravodlivosti. Z justicie a suvisiacich povolani ako pravnici, kuratela, psychologovia, vratane roznych OZ, sa stal priemysel, kde sa tocia obrovske peniaze a pracuje tam vela ludi. Oni nic nevyrabaju a vzhladom na ich sucasny zalostny stav rovno napisem ze iba vyciciavaju statny rozpocet a ludi ktori musia nieco riesit cez sudy alebo cez pravnikov. Aj Sudna sien sa mi javi len ako propagovanie, aby sa ludia nevahali sudit s kdejakymi kravinami. Aby mali sudy viac roboty a penazi. V skutocnosti to funguje inak ako v TV, lebo nie vsetci sudcovia su slusni, poctivi, nie vsetci dokazu logicky uvazovat. O niektorych je zname, ako sa spravat na pojednavani, ako si ich ziskat - lenze spravodlivost nemoze byt o hereckom vykone, dlzke vypovede, alebo o tom ze rozvedena sudkyna nenavidi vsetky zeny zeny krajsie od nej a vsetkych muzov s okuliarmi ake nosi jej exmanzel. V mnohych pripadoch rozhdnu iank ako si vo svedomi myslia len preto, ze im nieco naznaci predseda sudu, alebo by sa pripad medializoval, alebo by rozsudok nejako ohrozil ich osobne ksefty a zaujmy.
Takze odpoved na Tvoju otazku je smutna.

bodka70
4. dec 2014

@sue , zle si zadala otázku - predovšetkým "štát" je len virtuálny pojem, niečo ako internetová sieť - existuje a zároveň neexistuje 😉 . Rozprávala si sa už niekedy s človekom, ktorý sa volá "Štát" ?. Štát nie je predsa nejaký subjekt s nejakou morálkou či motívami. Je len určitý súhrn inštitúcií, ľudí, pravidiel, ktorý v súhrne dá sa povedať sú štátom 😉. Preto sa ani nemôžeš pýtať, čo štát z toho má. To by si sa rovno mohla pýtať, čo štát má z predražených diaľníc, tendrov, podvodov atď. atď. .... 😝.
V rámci štátu sú na rozličnom stupni moci jednotliví ľudia, s často protichodnými a veľakrát zištnými dôvodmi. Proste toto niektorým ľuďom vyhovuje a majú prostriedky, ako si "prilepšiť". 🤐

sue
4. dec 2014

@bodka70 takže veríš tomu, že vo existujú veľké skupiny skorumpovaných úradníkov a policajtov, ktorí hromadne bezdôvodne odoberajú deti bezúhonným rodičom, lebo majú z toho zisk a my všetci by sme sa teraz mali báť, že sa niekedy ocitneme v nesprávnom čase na nesprávnom mieste a bude nám odobraté dieťa aj napriek našej 100% starostlivosti?

bodka70
4. dec 2014

@sue , nejde o to, čomu ja verím alebo neverím - lebo viera v niečo nie je fakt a kedže nie som žiadna dôležitá osoba, ktorá má prístup k informáciám, čo bežní smrteľníci nemajú, tak ti nemôžem k tomu podať relevantné fakty. 😉
Ja len hovorím, že nie je veľmi dobré spoliehať sa na to, že akýsi "štát" koná vždy racionálne, morálne a v prospech všetkých členov "štátu" 😎 .

vevesh
4. dec 2014

@andrek uplne presne a pravdivo vystihnute - tiez som verila v spravodlivost a ze nevinneho predsa neodsudia, pravo mu da za pravdu, nevinnych sa obhaji, pravda vyjde na javo - stret s bohatou "spickou " spolocnosti ma vyliecil a presvedcil o orwellovom "vsetci sme si rovni, ale niektori su si rovnejsi " s adaptaciou na pravnu sferu "vsetci nevinni maju pravdu, niektori iny vsak vacsiu.. "

bodka70
4. dec 2014

...prečo je pre štát výhodnejšie odobrať dieťa z biologickej rodiny a platiť ťažké prachy pestúnom alebo adoptívnej rodine? emoticon toto rácio je to jediné, čo mi bráni prepadnúť tejto konšpiračnej skupine...

@sue, toto si napísala, ja som len chcela ťa upozorniť, že tento tvoj zdanlivo logický argument stojí na vode. Ja netvrdím, že sa to deje, ja len tvrdím, že nič tomu nebráni, aby sa to dialo.... 😉

sue
4. dec 2014

@bodka70 mňa veľmi zaiujímajú názory ľudí obzvlášť v takýchto kontroverzných témach, pretože nie je nič jednoduchšie ako zavesiť na net srdcervúce video a vyvolať búrlivú diskusiu, ale málokto sa reálne zamyslí nad tým, čo situácii predchádzalo, čo jej nasledovalo a najmä koľko takýchto situácií sa reálne stáva... internet je zdrojom nekontrolovateľného šírenia neoverených, nafúknutých správ, ktoré sa už pri treťom zdieľaní alebo treťom príspevku stávajú "overenými, zaručenými, desaťtisícovými"... a to ma teda nasiera ešte viac ako nefungujúci štátny systém 😉
Nemyslím si, že štát koná vždy racionálne...je to presne ako píše skupina ľudí, ktorá spravuje naše dane a nami zverenú moc a bohužiaľ sú prudko omylní, a často naozaj skorumpovaní, neschopní, nesprávne zaradení a podobne, ale hysterickí konšpirátori sú nebezpeční presne rovnako 🙂

bodka70
4. dec 2014

@sue , presne takto som to myslela, to nie je o tom, že "štát" nám chce zobrať deti, to je o tom, že všade sa môžu diať veľké chyby, či už omylom alebo zo zištných dôvodov a kým je výsledkom "len" sprenevera peňazí je to iné, ako keď sa ublíži deťom a ich rodičom. A tým v žiadnom prípade neobviňujem adoptívnych rodičov či pestúnov na Slovensku - poznám veľa dobrých ľudí, čo pomáhajú opusteným deťom.... a u nás to zatiaľ fakt nie je lukratívna či zisková oblasť..... ktovie ako to bude ďalej - ak sa tam vďaka zákonom prihrnú peniaze, priláka to ľudí, pre ktorých záujem dieťaťa nie je na prvom mieste 😔 .

zeriempizzu
4. dec 2014

@sue presne tak - naco by to stat robil. Ale konspiracna teoria zneje zaujimavejsie ako skutocnost ze deti uz odoberane z padneho dovodu. Netrdim ze sa nestavaju chyby ale tie sa stavaju vsade a vo vsetkom.

zeriempizzu
4. dec 2014

@dana_l ked som zvoje deti nezanedbala a netyrala tak predam vsetko co mam, kaslem na majetok ale za svoje deti budem bojovat i keby som sa mala na cely zivot zadlzit a zit iba pod mostom. Ale budem bojovat. Nebojuje len ten kto ma dovod.
Boorovej doslo ze adopcia je nezvratna az bolo pre nu osobne neskoro. Lebo podla mna nebola cista.

zeriempizzu
4. dec 2014

@angelina1003 na Sk mozno. V UK mala Boorova vela moznosti.

miskoskulko
4. dec 2014

@petkula @zeriempizzu keby p.Boorovej nepomaha Marica Pirosikova z MSSR,tak by deti nemala...Marica by vam vedela rozpravat co sa vonku deje...vam sa to zda ako hovadina,ale zial,nie je

miskoskulko
4. dec 2014

@zeriempizzu pises hluposti a urazas zenu,ktora si velmi dobre uvedomovala,co sa moze stat s jej detmi a kazda matka by bola pod natlakom a vela mamiciek by to neustalo...preto sa robia videa z toho ako pride ta ich socialka pre deti,aby sa to roznieslo,lebo rodicia nemaju ine moznosti,za to,keby brania deti inak,by o ne prisli uplne...zda sa Ti to nerealne a chore? Naozaj to tak funguje a ano,nie je to fer...pisat o Boorovej taketo veci a nevediet,co prezivala je smutne...skus si pozriet navrh zakona,kde sa pise o rode gender a podobne...ludia boli v uliciach protestovat,ale tak ako pri inych protestoch sa ukaze napr.aj v STV len par ludi a vyhlasi sa,ze sa zucastnilo len 1000ludi,pritom realne ich tam bolo omnoho viac...treba si precitat navrhy v parlamente,co sa da pripomienkovat a poctivo si to odsledovat a az potom sa vyjadrovat...ide o vazne veci a tupa slovac si necha srat na hlavy...

zeriempizzu
4. dec 2014

@miskoskulko netvrdim ze sa nerobia chyby a ze pristup aky je napr v UK je 100% spravny ale v pripade Boorovej je vela vela vela nejasnosti ktore Boorova nikdy nevysvetlila. Ja tej zene neverim uz len preto ze jej neveril ani sudca v UK a deti dostala babka nie matka. A sudca vedel viac akoby vieme my verejnost.
A dalsia vec - preco Boorova neziada kompenzaciu a nesudi sa so socialkou? Ak bola tak nevinna a stala sa jej tolka nespravodlivost?

miskoskulko
4. dec 2014

@zeriempizzu u nas sa zachranovalo co sa dalo a predbezne bolo vyhodne aj to,ze dali deti babke...Boorova mala dost vyjadreni...nemusela sa nikomu spovedat,myslim verejnost,nemala sa s cim...vsetko dolezite povedala,v mediach bola dost...to,ci sa sudu,ci nie si nie som ista...prestala som to sledovat...momentalne nie som v prostredi,kde som mala info.z dobreho zdroja...mrzi ma len to,ze to co je podstatne sa naozaj v mediach neriesi a velakrat sa aj zamerne menia veci podla toho,ako sa co komu hodi...este na zaver...keby sa Ti stanu podobne veci,co Ti samozrejme nezelam,tak to tak prosim neber...ale keby,tak mi ver,ze by si bola mozno aj rada,ze si sa nevzdala a dostala deti naspat a ostatne by Ta nezaujimalo a snazila by si sa zabudnut na tu hrozu...naozaj netreba brat tuto temu na lahku vahu

petkula
4. dec 2014

@miskoskulko Určitě za pomocí stálo více lidí ale pokud by neměla dobrého advokáta a nedejbože by soud prohrála, tak těžko říct, jestli by vše dopadlo dobře. Ale naštěstí p. Boorová soud vyhrála a děti má zpět. Doufejme, že se tak stane i u paní Michalikové a ostatních, o kterých ani nevíme ☹
@zeriempizzu to, že paní Boorová šla před soud až po tak dlouhé době je pro to, že se pořád snažila nějak se sociálkou dohodnout, doufala, že jí děti dají, když splní to, co po ní chtěli. Nejhorší na těchto kauzách je to, že postižení o tom nesmí mluvit - hrozí jim vězení. Takže p. Boorová promluvila až když už neměla co ztratit - kdy ji hrozilo definitivní odebrání dětí. Ještě hůř je na tom paní Michaláková, která se 4. rokem pře se sociálkou o své dva syny, které navíc rozdělili do dvou různých rodin!! Taky nesměla promluvit před médií a a ž teď, když to vypadá na adopci, tak se odvážila promluvit.
http://zpravy.idnes.cz/deti-norsko-michalakova-...