Odpustenie verzus zabudnutie
Ahojte! Zaujíma ma názor nestranných ľudí na môj problém. S priateľom sme spolu skoro dva roky, čakáme bábätko. On už má syna z predchádzajúceho vzťahu. Zo začiatku sa tešil na bábo, no čím ďalej, tým viac bol ufrflaný, nespokojný, negatívny. Snažila som sa dostať z neho, prečo sa tak správa, ale viedlo to len k ďalším hádkam, nepochopeniu, k strate komunikácie. So všetkými našimi problémami sa zdôveroval svojej matke, mne samozrejme nepovedal nič. Až raz pri ďalšej hádke vysvitlo, že u neho doma ma ohovárajú za chrbtom. Napísala som preto jeho matke, čo má proti mne. Odpísala, že už ju nebaví počúvať, aká som lenivá, darebná, nestarám sa o priateľa, ani o jeho syna, stále sa venujem len kamarátkam a kašlem na domácnosť. Jasne mi napísala, že mám dať jej synovi pokoj, lebo ho iba trápim a najsmutmenjšie bolo, že naše dieťa nikdy nebude považovať za svoje vnúča a nech sa neopovážim dať mu ich priezvisko. Z toho som zostala veľmi zaskočená a zároveň ma to najviac ranilo, keďže vždy som sa starala o domácnosť, chodila do práce až do nástupu na MD, jeho syna som brala ako za svojho, predstavovala som si, že budeme krásna rodina. Po týchto slovách som priateľovi povedala, že si beriem svoje veci a on sa vyjadril, že nič zlé neurobil. Ja som odišla k mojim rodičom a s odstupom času mu všetko došlo, uvedomuje si, že mal stáť za svojou rodinou, nie "plakať" doma matke. Ľutuje, že ma nechal odísť, sľubuje, že sa zmení, polepší, že budeme krásna rodina, s mamou sa za to nebaví už vyše mesiaca. Lenže stále mám pocit, akoby to bolo ako na hojdačke. Raz je milý, zniesol by aj modré z neba a vzápätí na to je nervózny, negatívne naladený, podráždený. Priznávam, veľakrát bolo z neho cítiť negatívnu energiu, je poznačený ešte z predchádzajúceho vzťahu, ktorý mu nevyšiel... O domácnosť sa vždy vedel postarať, ale najviac ma mrzí, že kým som od neho neodišla, nezaujímal sa, ako sa vyvíja bábätko, ako sa mám ja, málo som od neho počula niečo pozitívne. Teraz by chcel vrátiť čas a zmeniť všetko, čo sa stalo. Lenže sklamal mňa, moju dôveru, aj dôveru mojich rodičov, ktorí ma prijali. Tí ho nechcú ani vidieť a povedali mi, že je to zlý človek a že ak sa k nemu vrátim, nebudú ma už viac poznať. Ja plánujem zostať s rodičmi a uvidím, či sa niečo z jeho strany zmení alebo nie... Bojím sa, že znova bude chvíľu dobre a potom sa to vráti naspäť do tých istých koľají. Prežili sme spolu aj veľa pekných chvíľ, no tie smutné zatienili všetko dobré. On sa ohradil tým, že na vine je jeho matka, ale keby sa jej stále nesťažoval, nič by o našom vzťahu nevedela. Neviem, ako ďalej, bábo o chvíľu príde na svet a takto som si to nepredstavovala ani v najhoršom sne :(
@illyria odisiel on. Nasiel si frajerku. Teda oficialna jeho verzia, ze odisiel, ked ju este nepoznal, vraj ju spoznal az mesiac po odchode z domacnosti, nahodou sa stretli vsetci na ihrisku - on, ona, moj syn, jej deti, par km od BA (na ihrisko, kde sme nikdy nechodievali, kedze ovela blizsie ich mame furu). Samozrejme, prekrutil to tak, ze ja som ho vraj vyhodila - totiz, ked povedal, ze uvazuje odist, asi 2 tyzdne to este naatahoval, akoze sa rozhodoval, potom pred Vianocami sa rozhodol, ze teda odide po Vianociach - ja som na to povedala, ze nech teda odide uz teraz, ze budem s malym na Vianoce sama, boli prazdniny chcela som vidiet, ako to maly znasa (mat ho pod dozorom), Tak vynechal ten zaciatok, a povedal len koniec - zena ho vyhodila 🙂, to viem od jedneho rodinneho znameho.
@illyria inak, ta jeho odisla od svojho manzela presne v tom istom case, nahodicka 🙂.... akurat dnes prisiel syn s tym, ze teta ma vo svojom mobile fotku domu, ktory ex kupil pre nich a ze ta fotka je z januara alebo februara po tych Vianociach.... takze v januari (koncom) sa spoznali, par dni na to uz spolu boli vyberat dom, kde budu spolu byvat ...ona uz vo februari podavala ziadost o rozvod (to viem zo sudneho rozhodnutia)... no aka rychlovka 🙂
@bratislavcankanm tak to bola veru riadna rychlovka 🙂
@bratislavcankanm to vies, rychla doba 🙂
@lienka073 " On ma veľakrát ani nevypočuje do konca, vezme si z toho len to, čo jemu pasuje a ja mu môžem dookola vysvetľovať, ako som to vlastne myslela, no on už má zafixovanú iba tú svoju pravdu a tej sa drží." Tento jeho postoj ako aj, že keby si videla všetko ako on, mali by ste ideálny vzťah - o ňom veľa vypovedá. Jednak s Tebou manipuluje a citovo Ťa vydiera, neprizná si žiadnu chybu, zo všetkého on vychádza ako ten bezchybný, nejedná s Tebou rovnocenne ale ako to jemu vyhovuje.
Nechcem Ti brať ilúzie, z toho čo si o ňom písala, on sa nezmení a aj keby si sa vrátila bude sa to opakovať - ako si sama písala, váš vzťah bol ako na hojdačke. Aj keď rozmýšľaš čo robiť aby ste fungovali, to môžeš jedine s človekom, ktorý je schopný sebareflexie, kto berie ohľad na druhého a nielen na seba. Je naivné veriť, že keď sa vrátiš s dieťaťom, že všetko bude iné. Charakter človeka nezmeníš.
@lienka073 Ahoj. Ako vidím už o chvíľku budeš rodiť. Celá tvoja situácia je veľmi nepríjemná a do toho tehotenské hormony a tvoj predpôrodný čas je plný strachu z toho čo bude.
K tvojmu priateľovi a svokruši...... "Bez vetra sa ani lístok nepohne. " Poznáš tú vetu? A vieš čo ti tým chcem povedať. Že nie vinu hladaj na svokrinej strane, ale na priateľovej. On musel teda o tebe "pekne" rozprávať pred svoktrou a ostatnou rodinou, ked si o tebe takú mienku spravili a ešte sa ti to neboja doslova fľusnúť do tváre. Pre mna zo svokrinbej strany trošku trúfalé. Pretože k tehotnej žene, ak sa niekto takto správa, nemá štipku súcitu. A ten tvoj priateľ pekný to partner!!! Ked sa ide žalovať k mamičke a vyplakávať o tom čo robíš resp nerobíš a ohováraťa. Ved to je vrchol neúcty k tebe!
Ja by som sa cítila veľmi zradená zo strany partnera. On je ten ktorý by ťa mal ochranovať a nie zhadzovať pred rodinou.
Svokra sa nikdy nezmení, tiež sa nezmení jej mienka o tebe a ty sa môžeš aj rozkrájať. Aj ked možno na nejaký čas budeš mať pociť že je všetko ok. Svokra si nájde cetu ako ťa zrušiť.
Na tvojom mieste by som si dala od všetkého čo sa týka jeho a jeho rodiny pauzu. Užívaj si posledné týždne s bruškom 🙂 🙂 Chod na prechádzku, vyvetraj si hlavu, pusti si hudbu. Skús si spraviť očistu duše. Práve teraz to potrebuje najviac.
To či priateľovi odpustíš je tvoja vec. A ak áno časom sa ukáže či si spravila správe, alebo nie.
Želám pevné nervy....
@evkakorcek pekne si to výstižne aj za mňa 🙂
@lienka073 Prebehla som si tú diskusiu a myslím, že ti je lepšie tam, kde si. S dieťatkom sa bude ťažšie rozchádzať, budeš zraniteľnejšia, závislejšia, izolovanejšia a obávam sa, že to ten muž potrebuje.
Nepáčilo by sa mi, ako rozprával o tebe pred svojou matkou, zjavne tam nie je preťatá pupočná šnúra, obaja sa jej silno držia, nepáči sa mi, že o matke svojho prvého dieťaťa tvrdí, že ju nemiloval a celú vinu za rozvod hádže na ňu, vadilo by mi, že ho nezaujíma tvoj názor, že ho prekrúca... tá extrémna náladovosť tiež nič dobré neveští. Tam je toľko varovných signálov... ja by som sa nevrátila. Aj tak ho budeš mať v živote ako otca svojho dieťaťa, nezbavíš sa ho celkom nikdy, ale držala by som si takého človeka od tela, ako sa len dá.
@lienka073 ja som takeho cloveka mala pri sebe 2roky ...ja som otehotnela po 7mes.vztahu a bolo to ako pises na hojdacke ...on odchadzal do fitka ja som mala tazke tehotenstvo ..odchadzal na polovku...porodila som choreho synceka co je po plastike obliciek...a on pri jeho postielke hraval hry na mobile a cele oddelenie sa na neho cez skla pozeralo ...po stravenych casoch v nemocnicic sme sa vratili nik na nas necakal...prosila som svokru o pomoc u ktorej travil vikendy s nami nechcel ta mi povedala ze ma maly vyrastat bez otca ze si ho mozeme prehadzovat ...a to nevravim ze mi spravila hystericnost na kramaroch ze nech sa neopovazim dat malemu svoje priezvisko ...a ze ma byt katolik a ze ona mu vybrala aj detsku lekarku...2roky som toto trpela odisla som k nasim..naopak od tvojich rodicov nasi chceli dat kvoli malemu a mojim slziam vztah dohromady volali mu aby sa umudril ze ma stat pri mne pomahat mi a pod.bezvysledne ...boli sme rozideni asi 3x z toho 2x ma vyhodil z bytu 3x som veci zobrala ja...2roky stratene pre nic...maly mal v hlavke motaniny ze raz byva tam potom sa pytal po mojej mame ako po babke....a ako si napisala moja svokra v poslednom tel.mi povedala vsetko vedela o nas absolutne vsetko..i to ze malinky bol neplanovany ...drobnosti o kociku aky som chcela...ze sa o jej syna nestaram ze akych mam rodicov a pod..
Je to hrozne ale su to nedozreri muzi
@silvia2103 otazne je ci vobec niekedy budu chciet dozriet.
@dobrotka55 ano to je dobra otazka ale na druhu stranu po tej dlhej dobe som si uvedomila ze nici malemu detstvo a nieje otec ten co porodi ale ten co vychova
@silvia2103 Ďakujem veľmi pekne za názor, vidím, že máme fakt veľa spoločného. Ešte by ma zaujímalo, ako ste vyriešili kontakt malého s ex, keďže ja mu maličkú nemienim dávať, aby ju brával k svokre, ktorá ju rázne odmietla ešte pred narodením... aj on sa nás vzdal ešte predtým,ako malá vôbec prišla na svet, z môjho pohľadu si nezaslúži si ju brávať 120 - 200 km odo mňa ☹
@lienka073 my sme od seba 60km cca svokra nevidela maleho uz rok aj 5mesiacov nakolko som si povedala ze ked mi rozbila rodinu a ma maly vyrastat bez otca bude vyrastat aj bez babky..on chodi sem a pod mojim dohladom raz za tyzden na 3hodiny.k nam domov ku nasim sa boji ist nakolko moja svokra povedala mojmu otcovi ze nasa rodina nieje NIKTO pre nu ...a ze jej syn nemusi ich navstevovat ...
@lienka073 myslim si, ze si fakt rozumna zena.Na to, ze mas 26 velmi triezvo premyslas. Je to od neho mimoriadne skarede a neuctive voci tebe, ze sa takto spraval.To spravny chlap nerobi.Nikdy! Kazdopadne myslim si, ze spravne by bolo keby si ho nechala dusit sa vo vlastnej stave.Mozno to naozaj olutoval a pochopil svoju chybu.Daj mu sancu, nech vas navstevuje, stara sa o vas a ked presvedci teba aj tvojich rodicov, tak ho prijmi spat.Ale trvat to moze kludne roky.Urcite nie 3-4 mesiace.Spravil velku chybu a chce to vela casu, aby dokazal ze sa zmenil. Tvoje dieta si zasluzi ,aby si mu dala sancu.On nie, ale to drobatko ano.Deti totiz miluju svojich otcov
@lanugo s tym suhlasim deti miluju svojich rodicov
Preto som bojovalav2roky ale ked behom 10dni napr byval doma dokopy 2hodiny a mi povedal ze naco by s malym bol doma tak som si uz poplakala tolko ze som si uvedomila ze maly ma potrebuje so striezvym a pokojnym rozumom nie utrapenu musis sama vediet aky je@lienka073
@silvia2103 Ja si tiež neželám, aby svokra videla malú, keď sa už narodí, keďže nás takto odpísala ešte pred pôrodom. My sme však 120 km od seba, takže netuším, ako sa dohodneme, no rozhodne nechcem, aby malú od malička vozil hore-dole, vo všeobecnosti, aby malá bola s ním v cudzom meste bez môjho dohľadu. Momentálne som natoľko sklamaná, že mu neverím a bojím sa, čo by s ňou urobil, akým spôsobom by s ňou trávil čas ☹
@silvia2103 ano, tak ako deti miluju svojich rodicov, tak je pre nich vrchol zufalstva, ked vidia maminku plakat
Je to pre nas mamky velmi tazke najst tu spravnu cestu
@lanugo Veľmi si vážim Tvoje povzbudivé slová! Ako píšeš, sama som mu povedala, že môže za nami kedykoľvek prísť, že čakám teraz iniciatívu z jeho strany. On by bol však najradšej, keby som sa dnes v noci zo všetkého "vyspala" a zajtra sa vrátila k nemu s úsmevom na perách. Ale som natoľko sklamaná, že to v najbližších mesiacoch neprichádza do úvahy. Povedal mi, že on nemá čo presviedčať mojich rodičov, že s nimi žiť nebude... Beriem, ale ani u mňa nezaberú len rečičky... Iba čas ukáže, či to s nami myslí ozaj od srdca a či je ochotný niečo zmeniť v prospech nášho vzťahu 🙂
@lienka073 drzim ti palce nech sa rozhodnes akokolvek ...viem o com hovoris ja som s tymto dlho bojovala...a urobila som malemu v hlavke neporiadok ...tym ze chvilku sme byvali u neho potom zasa u rodicov lebo prisiel domov ani ma nepozdravil a teraz asi mesiac dozadu mi dal navrh ze ved zit spolu mozme s malym vsetko fungovat ale ze bez lasky lebo ze uz ma nelubi po tych hadkach s nim a s jeho mamou...tak som mu povedala ze nech mi donesie veci ostatne ...nedava to zmysel ....ale to je moj pripad vravim..
@lienka073 a to neratam ze zit s nim znamenalo zit s nim aj intimne bez lasky to su rany ktore ked mi povedal som si povedala ze z tohto sa musim rychlo prebudit...
@lienka073 moji rodicia narozdiel od svokrovcov hoci nasi vedia aky je arogantny a egocentrik chceli dat dohromady aby maly mal skutocne detstvo ale ked videli ze mi len ublizuje a spekuluje...tak sa toho idealu vzdali ...ja stale vravim ja nemam problem prist k svokre a ver tomu nesetrila som nadavkami a hadkou na jej napad ze mi ma maly vyrastat bez otca...ale moj ex ma sem problem prist lebo narobil vela zloby a cela jeho rodina
@lienka073 fuuu, tak to je frajer, ze nema co presviedcat tvojich rodicov.... To ho nenapadlo, ze pre teba tvoja mama znamena presne to co pre neho jeho matka? Trosku silne slova ma chlapec.Na to, ze by mal prist s prosikom a zatiahnutym chvostom dost vyskakuje.Kazdopadne nikdy na to nezabudni, ze si zodpovedna za to akeho otca vyberies svojmu dietatu.A nemyslim iba biologickeho, ale takeho kto tvoje dieta spravi stastnym. Nie si az tak v zlej situacii ako sa zda.Mas podporu rodiny a to je vzacne.Ked vas chlapec chce spat, musi si to veeeelmi zasluzit
Hlavne vypocuj si rodicov, tak ako nikto nebude milovat tvoje dieta viac ako ty, nikto nemiluje teba viac ako tvoja mama a chce ti len to najlepsie z vidi svet uz skusenymi ocami
@silvia2103 Práve toto som nikdy nemala v úmysle, že pomútim hlavu maličkej, dieťaťu, ktoré za nič vlastne nemôže a aj tak musí niesť následky... Veľmi ma to mrzí, že toto všetko musí s nami prežívať... Preto sa chcem sústrediť hlavne na jej šťastie, to je aktuálne a aj bude už navždy mojou prioritou. Naši sa trápia tiež, lebo verili, že budeme šťastní, nikdy sa do nášho vzťahu nemiešali, ale keď sa toto všetko prevalilo, postavili sa ako jediní na moju stranu, lebo videli, že trpím a nie som vôbec šťastná. Aj môj priateľ má problém prísť k nám, dobre si uvedomuje, že za to, čo spravil, ho tu nikto nebude vítať s červeným kobercom. Som zvedavá, či sa prekoná alebo stiahne a vykašle sa na všetko.
@lienka073 ahoj,podla toho co pises,je otec tvojho dietata manipulator,dobre si premzsli ci mu das sancu,lebo takýto ludia sa tazko asi zmenia.A este k tomu to bude asi mamanek,ak je to tak ,tak potom neviem co ti poradit,lebo taky muž vlastne ani partnerku "nechce",iba ak na fullservis ,problemy ,starosti a ine zalezitosti kt.by mali byt len medzi vami bude pravdep.vzdy riesit so svojou mamkou,ty sa budes citit ako piate koleso na voze.
pred tebo mal dve vztahy ,do toho jedno dieta s byvalou,ani jeden vztah prakticky nevysiel,byvala vraj bola general,"tak , asi musela byt lebo inac to neslo,a nakoniec to radsej vzdala...bohvie ci v tom nemala prsty aj jeho matka.ja len ..ci sa situacia neopakuje.Ale mozem sa mylit.Jasne.
vlastne cele je to velmi smutne...ty sa rozhodni ci mu das sancu ,je to na tebe.
A k tomu co ti jeho matka povedala,sa radsej ani nevyjadrujem.Drzim palce.
@lanugo Áno, vo svojej podstate je hrdina, chýba mu pokora a skromnosť, avšak má kopec rečí do bitky, ale keď treba efektívne konať, stane sa z neho bojko, prípadne sa začne vyhrážať. To sú jeho taktiky. Tak, tak, keď nás chce späť, už vôbec nestačia iba "chlapské" reči, lebo tie nerobia z neho ozajstného chlapa. A čo sa rodičov týka, nikdy v živote ma nesklamali, verím im na 120%, proste môžem byť iba vďačná, že mi Boh dal práve takých 🙂
@mimi1237 Ďakujem pekne za názor! Mám taký pocit, že veľa vecí sa opakuje z minulosti a stále dookola robí nejakú chybu, ktorou si vlastne sám kazí vzťahy, ktoré by mohli relatívne prosperovať. Nehovorím, že ja som bezchybná, určite som mohla urobiť veci inak, lenže v poslednej dobe som bola taká vysilená a zúfalá, že som sa uzavrela a myslela iba na svoje dieťa.
@lienka073 hrdina ani nie... Skor citovy vydierac a manipulator... Chlap ma byt v prvom rade chlapom... A nie pubertiakom a mamkinym ceckom co len zaluje..... Nech ho matka najprv dorobi a potom teda nech mu nejaku najde alebo nech ho prihlasi mama ozen ma.... Jaj sustred sa na dietatko nemysli na nich verim ze lepsie ty bude bez nich ako snimi.😉

@bratislavcankanm Přesně jako bys mluvila o mém vztahu. Přestal se snažit, vytratila se úcta, už měl povinnost,...už mu to nemasirovalo ego. Zahodil to...odpustila jsem, ale strašně síly mě stojí takovým člověkem nepohrdat.