Odradí žena nezamestnaný potenciálny partner?
Kamarátka pokukuje po jednom chlapovi. Celkom sa jej pozdával po viacerých stránkach. Teraz akurát zahlásil, že už je v práci nešťastný a bude bez práce. Jeho plán je byť 4-6 mesiacov na úrade práce a poberať podporu v nezamestnanosti. Rozprával, že jeho plán je porobiť veci okolo bytu, stretnúť kamarátov na ktorých nemá čas a požiadať o rekvalifikačný kurz, ktorý mu možno preplatia. Po lete chce znova nabehnúť do pracovného kolotoča. 7 rokov bol teraz v jednej firme ale predtým bol tiež pol roka "na platenej dovolenke". Žije v meste, kde je práce ako šafránu ale zmeniť prácu nechce.
Kamarátka rozpráva, že o daného chlapa stráca záujem a že do toho asi radšej nepôjde. Ja som jej hovorila, že nech to nerieši, že sa ku nej hodí. Vy by ste sa ako k tomu postavili? Odradilo by vás to od potencionálneho nápadníka?
Nič zlé na tom nevidím. Keby som nemusela, tiež nepracujem. Neviem prečo sa všetci tvárime, že práca je najúžasnejšia vec na svete a ešte tam chodíme s radosťou a dobrovoľne.
@zmrzlinka2021 uplny suhlas. Pracujem a v pohode stiham aj oddychovat, socializovat sa, spravit potrebne veci okolo domacnosti, dovolenky, mozem si bez problemov cerpat pn / ocr / lekara ak treba… ano, tiez som si 3 mesiace oddychla na podpore ked som menila pracu, ale oddychovala som s tym, ze som zmluvu uz mala podpisanu. Mne by proste na takomto pristupe vadilo to, ze ani boh nevie, ci sa mu podari najst pracu “po lete” a potom co? Ucty nech plati frajerka? Ani keby bol vrcholovy manazer, tak to neznamena, ze po nom niekto hned chnapne, tam to trva casto este dlhsie ako u obycajnych robotnikov…Ale tak kazdy mame v hlave inak upratane, pre niekoho je normalny aj kocovny zivot, niekto je cely zivot na brigadach alebo davkach, niekto si vie najst rovnovahu medzi pracou a volnym casom, niekto povazuje za nutne pracovat 16hod denne… hlavne by mal mat kazdy takeho partnera, s ktorym sa v dolezitych veciach zhodnu.
Dnes takto uvazuje dost ludi, my starsia generacia sme na toto neboli zvyknuti.
Ale touto dobou a narastom roznych psychickych ochoreni je vidno, ze psychohygiena je dolezita.
Ak je dotycny bez zavazkov a moze si to dovolit, mne by to zily netrhalo. Zalezi aj od inych osobnostnych crt.
Ako zena, ktora je na RD ho chapem, mne ta pauza od prace tiez dost pomohla a to som bola workac, neriesit zrazu pracovne povinnosti a venovat sa rodine, sebe a svojim konickom, vie skvelo pomoct 🙂 .. pre mna by bolo dolezite, ci ma svoje byvanie a perspektivu si lahko najst dobre platenu pracu, u takeho ITckara by mi to vobec nevadilo, ale u nejakeho co byva u mamicky a robi, za malo penazi, by som pauzu nezniesla ;)
Ja som to tak spravila a bola to najlepšia vec v živote. Mala som čas, na seba, na dieťa, na šport, oddýchla som si, spravila rekvalifikačný kurz a už sa nikdy nezamestnala, odvtedy som SZČO.
Absolútne ma ani nenapadlo si počas podpory hľadať nejakú pracu ani sa strachovať ze co potom.
Mne je toto lipnutie na istotách a strachy typu “co ak ma nikto nezamestná” našťastie úplne cudzie.
Život ponuka toľko možnosti stačí mať odvahu si ich zobrať. A k tomu samozrejme patri aj trochu neistoty, riskovania bez toho to nejde. Poznam naozaj veľa ľudí ktorí roky trpia v prisernej práci, úplne vyflusnutí ale boja sa čokoľvek zmeniť lebo “čo ked, čo ak, čo potom”
Takže za mňa určite by ma viac zaujal človek ktorý sa chystá na pol ročný oddych s jasným cieľom mať sa lepšie ako nejaký frustrovaný pajác co 7 rokov robí niečo co ho nebaví, ale nevie sa pohnúť
V akej oblasti pracuje? Na aky rekvalif.kurz chce ist? Kolko ma rokov?
Akoze viem si predstavit zacat si s nim ale len oddelene byvanie a davala by som.si pozor na "och momentalne nemam 200,-€ na kurz, pozicaj mi". Cize 6mesiacov spoznavania je ok a uvidi, mozno zisti ze jej nevyhovuje aj keby pracoval.
Mňa by celkom zaujímalo, odkiaľ vie kamarátka tie informácie o jeho stave účtu, to jej povedal sám? Pretože ak áno, tak je to treba vydeliť minimálne troma... 😉
@sissy27 poda vypoved v novembri, výpovedná lehota mu začne bežať až v decembri, takze bez prace bude až Feb25 (vysoka pravdepodobnost, že dá vypoved až v decembri po 13tom plate, lebo veľa firiem nevypláca odmeny, keď si vo výpovednej). Takze na urad by siel až v marci a takto to vychadza. A normálny chlap stíha všetko popri praci? Ako vieš, že nerobil karieru, nadčasy?
Nevidim problem. Ved ten chlap nie je dlhodobo nezamestnana socka bez pracovnych navykov s gamblerskym problemom. Ma vlastny byt, slusne nasetrene… vcera som tu mala kamosku ktora vdaka syndromu vlastnej nenahraditelnosti v praci skoncila na PNke a terapii. Treba si najst zdravy balans a tento chlap to podla mna zvladol.
Mňa by to odradilo. Píšeš, že už to tak raz urobil, takže to bude urcite nejaký lenivec:
@tramtada31 a kariera a nadcasy su povinnost? Je to len otazka priorit a rozdelenia casu, nic viac a nic menej. Ale ako som pisala vyssie - kazdemu vyhovuje nieco ine, aj v praci, aj v sukromi a dolezite je mat partnera, s ktorym sa v takychto dolezitych veciach zhodnes. Autorka sa pytala na nas nazor, tak som ten svoj napisala, ty jej kludne napis svoj, vobec sa nemusime zhodnut, len ma prosim nepresviedcaj, ze ten tvoj je lepsi, spravny… dakujem.
Mne to príde vpohode. Aj môj muž si dáva pauzu medzi prácou na pár mesiacov. Ak to má finančne ošetrené že je OK, tak prečo nie?
Na niektorých pozíciách proste musíš mať oddych po určitom čase ak nechceš skončiť na psychiatrii.
@tiezjedna alebo vynásobiť. Načo by jej hovoril presný stav svojho účtu keď nie sú ani v nejakom vážnom vzťahu? (Ona o ňom stále pochybuje).
@zmrzlinka2021 nepochopis, kym nebudes mat minimalne dve deti, na starost nevladnych rodicov, zomierajuceho cloveka a popri tom praca, napr... zariad si to, aby si nebola upachtena
Urobila som to aj ja, mala som nárok na krásnu podporu, mali sme po svadbe, chceli sme si užiť leto. V novembri som nastúpila oddýchnutá do práce. To isté urobil aj môj muž, išiel na podporu. Do zamestnania ako takého sa už nevrátil, začal podnikať a podniká doteraz. 🤷♀️
@sissy27 nie ,moj brat nie.ale robim psychologicke poradenstvo a vyhoreti ludia su moji klienti
@zmrzlinka2021 presne tak.ja robim 6 rokov pracu ktora je moj konicek a doslova welness.😀ale toto povedz ludom ktori take stastie nemaju a tych je vacsina
@0silvia0 vy starsia generacie ste mali pracu istu,mat zamestnanie bola povinnost dana statom😁 a prepac,pamatam si aj dobu kde sa v zafajcenych kancliach robilo s vylozenymi nohami.mnohi starsej generacie by absolutne nezvladli pracovny tlak ktori mnohi mladi zazivaju dnes a skoncili by na psychiatrii.
@lujza123 presne tak.toto je zmyslanie slobodnych duchom,nie lenivcov🙂
@zuzinabila ale aj my starsia genercia zazivame dnes rovnaky stres, ja som nikdy nerobila s vylozenymi nohami, to mozno bolo este za sociku a tato generacia dnes uz nepracuje, je na dochodku.
Nie neodradilo. Je to clovek co ide po rokoch prace na urad, nie taky co tam je vareny peceny. Aj ja som bola na urade prace celeho pol roka, uzivala som si volny cas, mala som rezervu nasetrenu ale, a bolo to super. Kludne by som tak isla aj kazdych 5 rokov. Vypnut a uzivat si zivot a dni bez povinnosti. A nie som ziadny flakac.
Zivot nie je len ho cely predriet. Preco by si niekto nemohol dat volno. Kazdy clovek ma inak narocnu pracu a ked ma zarobene/nasetrene + dostane podporu, nevidim na tom ziadny problem. Potom su ludia chori, vyhoreti, nemaju cas na svoje konicky. A len prezivaju. Potom pride nejaka choroba ci smrt a hovoria si, ze ten zivot mohli prezit inak.
@lenkakravcova ak mu podpora vychádza 800 €, tak žiaden závratný príjem nemá. K tomu prevádzkové náklady + menšia hypo. Ak nie je úplný škrt, tak bez šance na nejaké vysoké úspory. Preto pochybujem už o čiastke, ktorá tu padla, nieto o vyššej.
@tiezjedna pisala,ze ma uspory 10-15 tis eur
Moj muz pracuje od 2roc. VS, doteraz, co je 23 rokov. 2x vo svojom pracovnom zivote bol na PN po tyzdni. Otvorila by som sampus a dakovala vsetkym svatym, keby mi teraz povedal, ze bude polroka doma, alebo aj rok. moja byvala sefka je takto doma uz druhy rok. v zahranici je toto uplne bezny jav, len slovaci maju pocit, ze ak nedru od svitu do mrku 365 dni v roku, tak su menejcenni. ked ma uspory a vie, ze svoje zivotne naklady v pohode pokryje, nevidim problem.
@zuzinabila áno, písala. A ja som sa pýtala odkiaľ to vie...
@zuzana76 preto som nešla do dvoch detí. A žiaľ nemôžem byť všade, život je vždy otázkou priorít. Čo budeš mať z toho keď budeš len prežívať? Mat nádor zo stresu? Denné Panické ataky? Rozbite manželstvo? Nemôžeš všetkým pomôcť. Priorita si ty.

Ten urad prace by mi az tak nevadil … tiez som na nom bola necele 2 mesiace, pretoze sme sa stahovali a tak som od polky septembra natahovala Termin nastupiu na koniec oktobra. … skusila by som sa na to pozriet z ineho pohladu… on tu kamaratku vobec chce? Bude mat na nu cas atd pri svojich aktivitach pocas nezamestnaneckej podpory … nech pocka kym si najde novu pracu 🤷🏻♀️