icon

Oplatí sa kúpiť starý dom?

junova
16. sep 2015

Ahojte dievčatá, manžel chce kúpiť starší dom v meste. Je veľký, poschodový, s veľkým pozemkom, s terasou, garážou. Je v centre mesta za super cenu. Ale vnútri je rozbitý, treba ho kompletne prerobiť. Kúpeľňa je malá, schodisko úzke, treba vymeniť okná, zateplit ho. Vahame, či ho kúpiť. Alebo kúpiť drahší dom v lepšom stave. Viem, že to je otázka možno na modru strechu ale chcem poradiť aj od vás. Oplatí sa kúpiť starý dom a zrekonštruovať ho?

peip
18. sep 2015

Náš vyzeral takto, keď sme ho kúpili a všetci nás odrádzali, no kedže sme nemali ešte dieťa, tak sme sa do toho vrhli a za 5r.bývali, kedže skoro všetko svojpomocne a nesúril nás čas (to je iný prípad ako Váš) ale ukážka, že to ide, keď sa chce a dá a nevymenili by sme bývanie v dome za nič na svete! a poobede pošlem foto mmt domu, takže za mňa áno!!!

emilia25
18. sep 2015

Mi sme tiez kupovsli uz dobre ssdnuty dom lebo novostsvbs sada niekolko rokov a tam sa ukszu chyby.takze sme robili len steny okns plsvscky tersz kotolnu zspsjsme kotol novy.roboty kopec robi to muz ssm po prsci teds okrem kotls.ale tie metre a za tu cenu no nekupto.dom podls nssich predstsvit.

oskvarka
18. sep 2015

no ale tiez je to mozno tym ze sme ho neprerabali mi ten dom... uz sme ho zdedili "prerobeny"

lenku1
18. sep 2015

nie, ja to môžem porovnať, lebo prvý dom sme kúpili asi v roku 2006, bol to starý dom, klasický štvorec a vrazili sme do neho cca 40 tis. eur, vymenili sme všetko okrem strechy a múrov, ale inak všetko. Asi v roku 2010 sme ho predali a postavili úplne nový dom a to sa fakt nedá porovnať. V novom sa ti úplne inak dýcha, hlavne ľuďom s alergiami a kadejakými respiračnými ochoreniami. V zime kúrime minimálne a stále máme teplo, naopak v tom starom dome sme kúrili non-stop a stále som pociťovala chlad. V podstate ide o to, že je hlúposť kombinovať tie staré materiály z ktorých sa niekedy stavali domy s novými. Dnes je aj tehla úplne iná ako vtedy.

janulabb
18. sep 2015

jednoznačne kúpiť novší, najlepšie postaviť nový domček. Starý dom ostane stále starým z toho hľadiska, že napriek vysokým investíciám do rekonštrukcie a zariadenia, tá najpodstatnejšia vec ako sú základy a nosné konštrukcie ostanú stále staré. Životnosť domu, ktorá je 100-120 rokov žiadne prerábky nezvýšia. Ak by ste ten dom v centre kúpili a neskôr chceli predať, s istotou na tom prerobíte. A tie ostatné nevýhody už popísali kočky vyššie 🙂

tilly
18. sep 2015

@worker_falcon my robime na kvalitu, pre seba, takze to musi byt dokonale 😉 a to zelezo nie je az taka polozka...

divozienka26
18. sep 2015

@junova kupit zburat a postavit novy mate lukrativny pozemok a skvele byvanie

peip
18. sep 2015

100 ludi,100 roznych nazorov...dolezite je aky je dom,co na nom vs.treba spravit,kolko mate €,casu,atd..My sme takto prerobili a uz 6.rok vsetko ok a este dlllho bude ok-nelutujeme-usetrili sme za novy pozemok hlavne 😉

janickacrazy
18. sep 2015

@tilly Akože nedať do základov železo je fakt pekná blbosť podľa mna, to už fakt niektorí nevedia, na čom by ušetrili, to je na taký americký sposob, ked to človek potom vidí, ako príde víchrica a domy tam padajú jedna radosť. My sme stavali sami pre seba poctivo, riadne základy aj so železom. Nám to tu chodili okukávať, že či ideme stavať panelák, ked také hlboké základy dávame. 😀

minutka
18. sep 2015

@peip klobuk dolu ako ste to prerobili, ale fakt sa cudujem,ze ste ho nezburali a nepostavili novy. Usetrili ste dost € ? Vzdy som mala pocit,ze taketo prerabky zhltnu viac ako nove.

@janickacrazy presne v usa autom ani nehne a dom leti 🙂 Tiez sme pre seba stavali dom,snazili sme sa kvalitne a mm robil od suseda plot a zaklady 1,5m hlboke. Sa ludia tomu cudovali,ale ved ked nieco robim raz,tak poriadne 😀 😀

ckatka
18. sep 2015

@stary_ujco nieeeeeebmy sme tiež burali a prerabali...starozitny nábytok sme kúpili inde

gabrish
16. júl 2016

Kazdy by chcel radsej nove!!!!!lenze ked s muzom chceme novy dom ale byvame na byte s velkou hypotekou tak kto nam da dalsi uver?minimalne 150.000tis.eur...pozemok sstoji majland...a ked chces stavat novy musis mat pozemok..projekt..povolenia,statika a milion veci vybavovania..nervou a casu..a veeelky uver v hotovosti nie??? A keby aj boli prachy kym sa novy postavy trva to dlho...takze starsi nestoji isto viac ako novy...postupne z kazdej vyplaty si pomaly prerabat...a nebať sa ze je na krku niekolko milionova hypoteka...

miamar2
16. júl 2016

@junova nekupovala by som,podla slov,co opisujes,bude to vecny zrut penazi,radsej nieco nove

damoska
21. mar 2018
Používateľ damoska je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od damoska.

osobne by som do toho nešla..radšej niečo nové. Može to ušetrit peniaze, čas, námahu. Ale výsledné rozhodnutie je na vás.

eadame
21. mar 2018

Ja som za nový domček, do starého by som peniaze nevrazila raz je to staré, tak je to staré.

damoska
10. máj 2018
Používateľ damoska je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od damoska.

aj ja som za nový, za uplne nový-novostavbu. Dufam, že raz ho budeme mat.

denisamarek
10. máj 2018

Určite starý nie. Staré bude vždy staré. Môj kolega kúpil starý dom a hovoril, že už to oľutoval. Toľko do toho vrazil, že mohol mať nový. Tie materiály použité pred 40-50 rokmi boli úplne iné než dnešné. Nehovoriac o spôsobe vystavby vtedy a dnes. My máme v novom dome mesačné náklady 90€. V starom dome toto nikdy nedosiahnes.

tilly
13. máj 2018

@denisamarek my mmáme starší dom (24 ročný), po rekonštrukcii, 320 m2 a náklady cca 120 eur. Ani starý dom nemusí byť drahý...

divozienka26
13. máj 2018

@tilly asi zalezi kolko do tej rekonstrukcie investujes

marsmykkok
13. máj 2018

Ak starší tak malý alebo taký kde sa dá niečo zbúrať aby nebola rekonštrukcia taká nákladná ako pri veľkom. Určite má aj starší plusy napríklad upravená záhrada a dvor čo sa pri novostavbe a nákladoch s ňou niektorým nepodarí dorobiť ani za desiatky rokov a takisto že sa tam dá hneď bývať a rekonstruovat postupne

simca06022011
13. máj 2018

@denisamarek vôbec nie, ja mám novostavbu kúpenú a za 3 roky som do opráv dala cca 50tis... O.energiach je zbytočne polemizovať, je to ovplyvnené rozlohou domu. Ja v novostavbe platím viac ako otec v starom prerobenom...

denisamarek
13. máj 2018

@simca06022011 no je zase rozdiel v tom, ze my sme si dom postavili v podstate sami. Viem aky material kde bol pouzity, ci nieco bolo odfláknute alebo nie. Za normalnych okolnosti nie je mozne, ze novy dom po 3 rokoch potrebuje taku vysoku investiciu. To je skor vynimka

janickacrazy
14. máj 2018

@simca06022011 Tak to bola pekne odfláknutá novostavba asi, my sme si postavili sami nový dom a tu netreba investovať nič minimálne 10 rokov a ked niečo, tak ozaj nejakú maličkosť. Vačšina starých domov zhltne v rekonštrukcii toľko, že za to by si aj nový postavila pomaly, jediná výhoda je to, že môžeš hned bývať a opravovať postupne.

l1991
14. máj 2018

Ja som tiez len za novy, my sme kupili stary dom dali burat a ideme dat stavat novy..

elizita
14. máj 2018

@l1991 kolko vas vyslo buranie?

viera27
14. máj 2018

ja som sa naucila pri stavbe/byvani jednu vec. Su veci ktore vies zmenit, a veci ktore nevies. Dom vies postupne, pomalicky zrekonstruovat. Ale na ine miesto, alebo na vacsi pozemok ho v zivote neprenesies 🙂. Takze ak ma dobru polohu, ber ho.

ejlin123
14. máj 2018

Urcite novy dom, kupit pozemok a postavit novy dom podla vlastnych predstav. Pri starom treba vela veci prerobit, vyburat a stavat nanovo. Zaberie to viac casu, nervov a nakoniec zistis, ze financne si na tom istom, ako keby si stavala novy dom.

danielahamar
14. máj 2018

Ja osobne som za novy, byvame v starom a dnesnym dnom sme do neho vrazili tolko, ze uz by sme mal aj novy, hovorim o dobe 15r. A to nie je nova strecha, ani zateplenie a prerabame len "nasu" kocku, dom je do L

tilly
14. máj 2018

aj tak najviac zalezi na polohe domu... su miesta, kde pozemok len tak lahko nekupis. Jedine stary dom, ktory bud zburas a postavis novy, alebo zrekonstruujes...

l1991
14. máj 2018

@elizita my sme mali firmu ktora nam to burala za tehly,zburali nam to zadarmo a zobrali si tehly,platili sme len vyvoz sute 1400€ ,13 tatrier po 15ton tam zostalo.