icon

Oplatí sa odísť zo Slovenska po štyridsiatke?

19. máj 2024

Uvazujem nad odchodom zo SR. S manzelom mame obidvaja po 40-ke, mame dve skolopovinne deti, vsetci rozpravame plynule po anglicky, sme vysokoskolsky vzdelani. Ja chcem odist, ale on ma 150 dovodov preco nie. Argumentuje tym, ze zacinat v nasom veku niekde od nuly sa mu nepaci, predsa sme si nieco za tie roky vybudovali a co tam budeme robit atd. Odisli ste niektore? Bolo to dobre rozhodnutie?? Podelte sa o skusenosti. Dakujem.

vroni
19. máj 2024

Vedieť plynule po anglicky a mať slovensku vs je o zastruhany chlp viac ako nič. V anglicky hovoriacej krajine neohurite slovenskou vs, v ostatnych ani angličtinou. Tak isto školopovinné deti - v akom veku? Keď sú na prvom stupni, tak sa dá. Vyššie to už nemusí byť také jednoduché. Proste mi to pripadá hodne nepremysleny plán a súhlasím s mužom.

luccija
19. máj 2024

Aký je dôvod odísť?finančný či skúsiť svet?koľko majú deti?aku krajinu myslíš je rozdiel hneď susedné štáty a niekde dalej
Ja by som vo vašom prípade nešla.Isla by som, keby tam mám rodinu, známych nejaké zázemie a už vôbec by som deti netrhala zo školy, kamarátov od rodiny.A muž asi také ambície vôbec nemá.Nie si len unavená z práce, vyhorena nechceš iba ty zatiaľ skúsiť zmenu práce?presťahovať sa, aby to 4 ľuďom vyhovovalo je náročné mne sa práveže v tomto veku v okoli ľudia vracajú späť domov.

tetapetra
19. máj 2024

@liz_lemon bol to manželský pár a bol tam aj lekár ak si si nevšimla. Ona sa už zviezla ako tá, ktorá tiež nemala šancu

pandorra
19. máj 2024

My odchadzame v septembri, ale manzel ma v zahranici dobru pracu. Urcite musite obidvaja chciet, bez toho to nepojde. My sme sa tak dohodli, hoci ja som velmi nechcela ist. Stale viac mi to vsak pripada ako lepsie rozhodnutie. Nechcem vychovavat svoje deti, v takej nenavisti, ktora momentalne vladne.

dorottka
19. máj 2024

@luccija To som chcela presne povedat, aj mne sa zda, ze vela ludi sa prave teraz vracia. Plus ked mas tu zazemie, tak aj chapem manzela, ze sa mu nechce zacinat potencialne ako defacto “spodina”, pripadne persona non grata v cudzej spolocnosti, kde sa veru netrhaju, aby ti cokolvek ulahcili. Na to treba povahu, silu a aj ten “hlad”, idealne ak nemas co stratit.

Ja som to napriklad nedala. Odisla som tiez pod vplyvom emocii a toho udajneho spolocenskeho konsenzu, ze ako je tu vsetko na hovno, ako treba odist a ako len hlupaci ostavaju. No mne vonku chybalo vsetko, plus platovo to mam v celej europe defacto rovnake, zamestnanie mam velmi ziadane, pracu som mala za 2 dni, ale nemal mi kto pomoct absolutne s nicim, zdravotne problemy som chodila riesit na SK, lebo tam mi napriek nadhernemu zariadeniu nevedeli vobec pomoct a cakacie doby boli horsie ako na SK. Na vsetko sama, system uplne iny, to co je doma miniproblem, je vonku bez znalosti a pomoci, megaproblem. Az samu seba som prekvapila, aka som tam nestastna a to pritom som o tej krajine snivala cely zivot. Vratila som sa a nesmierne sa mi ulavilo. Problemy su tu otrasne, to je jasne, ale neviem, beriem to ako vymenu za to, ze som doma a mam tu vsetko, rodinu, priatelov, zazemie. Odidem az ked uz citelne zacnem citit, ze sa tu neda… ale fakt neda, nie na zaklade toho, co citam.

samkolea
19. máj 2024

@tetapetra ano nase diplomy a VS v zahranici neplatia, clovek si musi spravit bud rekvalifikaciu alebo skolu v danej krajine aby mu uznali titul.

mircalla
19. máj 2024

@luccija Dovod je, ako to uz niekto napisal - potapajuca sa lod, smerovanie Slovenska a strasna nenavist. Zbytocna otazka

lucitta9
19. máj 2024

Musite to chciet obaja. Ak manzel naozaj nechce, nebude to dobre. My sme sa pred par rokmi vratili zo zahranicia. Manzel chcel, ja som chcela zostat, ale prehovoril ma. Doteraz som sa s tym uplne nezmieríla.
A ako pisu ostatne - pozistuj si vase realne sance sa uplatnit. Neviem, ci tam chces tiez ucit, ci splnas podmienky,.. musite sa na to pozerat realne, nie cez ruzove okuliare. My sme odisli este bezdetni, ked prisli deti, mali sme uz vybudovane zazemie.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
luccija
19. máj 2024

@mircalla to napísali ostatní nie ona jej dôvod môže byť úplne iný

luccija
19. máj 2024

@dorottka kde si bola?

dorottka
19. máj 2024

@luccija Finsko 🤷‍♀️ Na papieri mega progresivna krajina rovnych sanci, pod papierom, velmi znacne nepriatelske nastavenie voci cudzincom, jedno ci kvalifikovani, alebo nie. Ale take veci zisti clovek, az ked tam fakt zacne zit.

oriesocek
19. máj 2024

@samkolea ale platia. Vzdy to zavisi od VS a poziadaviek. Manzel robi poslednych 10 rokov iba pre zahranicne firmy mimo SK. Ma matfyz a 2 doktoraty a nikto mu este nepovedal, ze neplatia. A este vsade hovoria, ako moze mat PhD z niecoho tak zloziteho... Ja mam prirodovedecku a ekonomiu a rovnako vsade moje vzdelanie platilo.

smiling89
19. máj 2024

My tiez zvazujeme odist, ja 35, muz 41, deti este skolkari.....cakam na prilezitost v ramci firmy. Horsie to bude mat manzel, vo svojom obore by sa urcite nevedel v zahranici uplatnit. Mam obavy najviac o deti, nehovoria zatial ziadnym cudzim jazykom....definitivne rozhodnutie pride samozrejne az s konkretnou ponukou, podla krajiny a podmienok.
Ti co ste odisli so skolkarmi, ako to zvladali?
Dakujem

tundra
19. máj 2024

@smiling89 nasa mala 7,ale deti su ako špongia,vsetko zvladnu lepsie,nez dospely.Zvladla to v pohode.

oriesocek
19. máj 2024

@smiling89 deti budu v pohode, par tyzdnov a uz budu aj hovorit jazykom a aj mat kamosov. Najlepsia je relokacia v ramci firmy. Tam cloveka platia ako odbornika a aj vsetko vybavia...

yoxinka
19. máj 2024

Nejde o vek, ale o to, že tvoj muž nechce. Takú vec musíte chcieť na 100% a obaja, lebo to bude ťažké a musíte ťahať za jeden povraz. Ty si uvedomuješ, že v zahraničí s najväčšou pravdepodobnosťou nebudeš môcť učiť??? Akú prácu si chceš hľadať?

maciatkolulu
19. máj 2024

@tundra deti sú ako špongia,ale na to musia byť s domácimi,čo v prihraničných obciach nie je veľmi časté. V škôlke je slovenčiny a maďarčiny viac ako nemčiny. skolkar by mal nastúpiť do prvého ročníka s fakt dobrou nemčinou a to sa v pohraničných škôlkach nestane ani náhodou za pár mesiacov. VSK je slabota. A dieťa už je zapísané ako to slabšie. Ja malého vozím denne 20km a dovolím si tvrdiť,že dobre po nemecky sa naučil za 3 roky a to píšem dobre. A patrí medzi šikovných. Takže záleží od toho kam sa presťahuju

maciatkolulu
19. máj 2024

@oriesocek deti nemusia byť v pohode,môžu začať protestovat voči novému jazyku,môžu sa zaseknut,kadečo ..to je taka mila,všeobecná blabola. Každé dieťa je iné.

beloved
19. máj 2024

Ktore krajiny realne zvazujete /otazka pre vsetkych premyslajucich/?

mircalla
19. máj 2024

@luccija Kazdopadne nik sa sem nevracia, ludia hufne odchadzaju najma po volbach. A ani nie kvoli ekonomickym dovodom, ale skor sa pomaly hanbia sa vlastnu krajinu

yoxinka
19. máj 2024

@oriesocek
To, že deti budú v pohode platí pre škôlkarov. Poznám rodinu, kde deti mali obrovský problém s jazykom, krajiny napriek tomu, že anglicky vedeli a kamošov si vo veku 8 a 10 rokov až tak ľahko teda nenašli.

smiling89
19. máj 2024

@maciatkolulu tiez sa toho obavam, starsi syn ma sem tam problem so zmenami, nie s kazdou zmenou, nastup do skolky dal nad ocakavania, ale casto ten problem ma....
V mojej situacii v ramci firmy to bude velmi pravdepodobne bud ist alebo hladat novu pracu.

maciatkolulu
19. máj 2024

@smiling89 každé dieťa je iné. Pokiaľ ísť musíte,alebo je na to nejaký dôležitý dôvod,jasné,že sa to dá. Treba ho pripravovať,učiť. Ideál ísť pozrieť školu,zoznámiť sa,dať ho na krúžky,aj keď je možnosť,že nebude chcieť. Je to ťažké...ja som taká,že nenávidím akúkoľvek zmenu,môj malý je extra komunikatívne a nehanbí sa ničoho. Napriek tomu to trvalo dlho ,kým začal hovoriť plynulo. A jasné nám zakázali snažiť sa hovoriť s ním v nemčine. Aj slová. Mal tv a škôlku. My by sme ho naučili akurát tak s chybami a zlou výslovnosťou. A naozaj tým,že som si vysypala školu mimo nášho okresu,tak sa naučil rýchlo a ešte aj tam majú jedného Slováka v triede,ale.to už učiteľka ustrážila,automaticky spolu hovoria nemecky. V škôlke malé deti budú proste prirodzene hovoriť materinským jazykom a ucitelka,ktora ma v skupine 10.slovenskych deti sa môže na to.....to proste nedá.

lucik194
19. máj 2024

toto su polovica strasne somariny co su tu popisane.....

velka cast univerzitneho vzdelania plati v ramci EU. kazda krajina ma " kluc" co ako uznava...... mne aj mužovi v zahranici bez problemov uznali cele vzdelanie v odbore, stacilo len notarsky overeny diplom.

v mojom okoli sa teda nikto na SK nevratil uz x rokov

lujza123
19. máj 2024

Ja nad tým silno uvažujem, respektíve som rozhodnutá len ešte neviem či definitívne alebo iba na pár rokov. Čakám až dcéra skončí strednú školu.
V zahraničí som už zila v niekoľkých krajinách, viem co ma čaká a aká je pozícia cudzinca.
Budto chcem pokračovať ako remeselník v tom co viem, alebo sa naspäť preorientujem na pracu s PC a pôjdem smerom digitálneho nomadstva.
Práca je základ, začínať niekde ako “nikto” by som už nechcela.

Všetko ma svoje plus aj mínus, začať sa dá od nuly vzdy, 40 je ešte celkom fajn vek to sa vie človek zakorenit inde. Aj ked to puto so slovenskom bude vzdy

mamina7070
19. máj 2024

problem nie je vo veku
ak sa ma rodina stahovat (a najma ak je to do zahranicia) tak to proste musi vyhovovat vsetkym
standardne by som postupovala takto
zivitel rodiny tam musi mat pracu a vyssi prijem akomtu kedze tam su napr vyssie dane (nemecko pri vyssich prijmoch)
potom zamestnanie pre manzelku aknje nutne aby hned robila (a nie vsetky diplomy a prax sa uznava v takom rozsahu ako u nas napr u ucitelstva to vobec tak byt nemusi detto pre ine profesie mozu byt rozdielove skusky a aj jazykove certifikaty lepsie je ak ide o remeselnika alebo developera a pod v IT
skoly pre deti toto vobec nie je jednoduche dostat kvalitnu skolu pre deti a nezaplatit majland
pri vacsich detoch to aj velmi zavisi od povahy dietata vclenit sa do predpubertalneho a pubertalneho kolektivu vobec neni jednoduche aj bwz jazykovej bariery

ale teda v prvom rade je to autorka na tvojom muzovi toto rozhodnutie

lenkakravcova
19. máj 2024

@beloved HDP je dôležité. Ale nie je to všetko. V kapitalizme musíš makať, aby kolo vysoké HDP. Musíš predávať aby bolo vysoké HDP. Lenže čo keď už ľudia majú to čo potrebujú? Spomalí sa predaj a tým klesne časom aj výroba a HDP. Potom tieto krajiny vymyslia občianske vojny v iných krajinách, vyrobia zbrane a pošlú im ich. A keď sa tam budú roky zabíjať, budú od nich nakupovať aj ostatné veci a zase tým krajinám stupne HDP. Takto to funguje kapitalizmus a HDP. Keď je zle, vyvolá sa vojna.. a ekonomika sa obnoví.
Hdp teda nie je úplne to, na čom by malo ľuďom záležať najviac..

mamina7070
19. máj 2024

ja mam teda skusenosti ze sa vratili s detmi z Nemecka viacere rodiny a to sa bavime o takych co tam robil muz spickoveho kardiologa, dalsi inzinier v letectve

vracali sa kvoli detom a skole atd a atmosfere

tundra
19. máj 2024

@mamina7070 navod ani zaruceny recept podla mna neexistuje ako odist prec.Riziko je vzdy,ze sa nieco nepodari,ci uz je to byvanie,deti nezapadnu alebo jednoducho chýba rodina atd.My sme neplanovali,ze zostaneme,chceli sme,aby deti skusili ine prostredie a naucili sa nemecky.Ked mi skoncila zmluva,musel som hladat druhu pracu,deti sa nechceli vratit...