icon

Oplatí sa odísť zo Slovenska po štyridsiatke?

19. máj 2024

Uvazujem nad odchodom zo SR. S manzelom mame obidvaja po 40-ke, mame dve skolopovinne deti, vsetci rozpravame plynule po anglicky, sme vysokoskolsky vzdelani. Ja chcem odist, ale on ma 150 dovodov preco nie. Argumentuje tym, ze zacinat v nasom veku niekde od nuly sa mu nepaci, predsa sme si nieco za tie roky vybudovali a co tam budeme robit atd. Odisli ste niektore? Bolo to dobre rozhodnutie?? Podelte sa o skusenosti. Dakujem.

Strana
z3
mamina7070
19. máj 2024

@tundra tak dneska niktomnic nezarucuje ale su zakladne predpoklady a ten je ze zivotel rodiny musi mat vhodnu pracu s vhodnym prijmom inak nema vobec zmysel riesit

a autorka ide na to zo zleho konca riesi seba lebo ona chce

tundra
19. máj 2024

@mamina7070 uplny suhlas👍💪

beloved
19. máj 2024

@lenkakravcova Ja viem presne, o com je HDP, mam vzdelanie v ekonomickom smere. A ze treba makat? To mas pravdu, len tu je kopec rodin, kde sa mozu aj zodrat a aj tak zivoria. Netvrdim samozrejme, ze v zahranici padaju pecene holuby a kurata ludom priamo na taniere, ale zivotna uroven je tam vyssia, maju kvalitnejsie zdravotnictvo a pod

namornicka
19. máj 2024

@tundra a tvoje dospelé dieťa chcelo ísť s vami? Ja v tom veku keď si spomeniem, chodila som na VS, mala som svoj okruh známych a priateľa. Neviem si predstaviť, že by mi nieco iné bolo dôležitejšie.

tundra
19. máj 2024

@namornicka syn studoval v Brne na vyske prvy rok.Raz za mesiac chodil na Slovensko, ja som sa snazil tiez naplanovat cestu,aby sme sa stretli.
Cez prazdniny bol s nami,nasiel si aj brigadu.Po skole prisiel za nami,nasiel si pracu.Uz sa odstahoval,zije v Zurichu,pracuje v banke.Chodi na vikendy,ked ma cas...

dzejny656
19. máj 2024

Ahoj, ja by som tiež nevidela tak čierno, poznám viacero ludi co odišli a robia ďalej pre slovenské firmy zo zahraničia. Naša firma to tiež povoľuje a máme kolegov čo sa presťahovali do Nemecka, Čiech, Kanady atd.

autor
19. máj 2024

Starostlivo citam a zvazujem 😉 dakujem za odpovede.

lenkalienka321
19. máj 2024

My sme boli, a už sme sa aj vrátili. Teraz ( po 40) by sme tiež neváhali, keby deti neboli malé a nemali by sme na Slovensku rozsiahlu rodinu, s ktorou máme výborne vzťahy. To si nikde v zahraničí nekúpime. Inak, ohľadom kvalifikácie, jazyk v krajine, kde zijes je základ, ale zďaleka to nestačí. Závisí aj od toho, akú máte predstavu o zamestnaní.

lenkakravcova
19. máj 2024

@beloved nepochopila si na čo som narážala.
Nižšie HDP a vyššia morálka by bola lepšia než naopak.

beloved
19. máj 2024

@lenkakravcova Ty si to nepochopila, naco ti bude moralka, ked sa krajina potapa..

lenkakravcova
19. máj 2024

@beloved Tak pre niekoho sú dôležitejšie peniaze, pre iného morálka.
Ono to tak potom aj v štáte bez morálky vyzerá (priamy prenos Slovensko dneška 😃)

eliska13
19. máj 2024

Bývalý kolega sa vrátil z Nemecka boli tam 7 r sami moslimovia nájsť lepšiu školu pre deti bolo ťažké ďaleko ich vozili na nich to bolo moc multi kulti a nie bezpečné a to bývali v lepšej stvrti.K odbornému lekárovi 8 m čakacia doba.Druha sa vrátila zo Španielska s jedným malým dieťaťom po 5 r.Vsetci bolo dočasne pokým plusy prevyšovali mínusy a mali tu nehnuteľnosť.Ked uvazujes zrátaj si podnájom, poistky za auto, poplatky za deti družina, ak by to nebol výrazný rozdiel v plate nešla by som.Obidvaja povedali, že prišli kvôli rodine a pocitu, že sú cudzí u prvého mali deti stredoškoláci už frajerky tak o to ťažšie.Prvy IT technik druhá kozmeticka tá si tam musela robiť certifikáty a hlavný dôvod, že bola málo so synom pracovala dlho do večera iný životný štýl.Priatel Španiel prišiel s ňou pracuje z domu

anita6666
19. máj 2024

Jednoznačne áno!

beloved
19. máj 2024

@lenkakravcova Moralka samozrejme je dolezita, len mi povedz, co ti bude platna, ked ide vsetko ku dnu

namornicka
Autor odpoveď zmazal
katkazuz
19. máj 2024

@dorottka
Ďakujem ti za tvoju skúsenosť a som veru prekvapená, Fínsko som doteraz považovala za “vhodnú” krajinu. Samozrejme sa to nedá hodnotiť len podľa tvojej skúsenosti, ale aj tak …

Strana
z3