icon

Oslava - reakcie

diky
7. aug 2022

Dobrý večer chcem sa opýtať, akoby ste reagovali, keď Váš 6 ročný syn si donesie maličkú postavenú stavbu z lega na oslavu, aby sa tam mohol hrať. Oslava je robená u brata, ktorého syn oslavuje 1 rok a jeho hračky už môjho nezaujímajú. Na oslave je aj starší chlapec, bratov krstný syn 2,5 ročný, pri ňom je jeho mama a hrá sa s ním. Moj syn sa hrá s legom tiež pri nich, lenže ten 2,5 ročný chlapec berie stále kocky lega môjmu a chce sa s tým hrať, moj sa samozrejne jeduje, že mu to kazí, jeho mama to vidí a reaguje na môjho syna: KEĎ NECHCEŠ ABY SA S TÝM HRAL, ODNES SI TO NIEKDE, VIEŠ ON JE EŠTE MALÝ, ON TI TO BUDE STÁLE BRAŤ, no nevedela som ako zareagovať, veď ona mala povedať svojmu synovi, neber to chlapcovi, to je jeho hračka, ty tu máš svoje hračky ,hraj sa s nimi ..?! Nie???

lalenka33
7. aug 2022

Vopred by som 6 ročného upozornila, že na oslave budú aj menšie deti, ktoré sa budú chcieť hrať s jeho legom. Nie každe 2,5 ročné dieťa vie pochopiť, že sa nemôže hrať s cudzou hračkou. 6 ročný sa mohol ísť hrať niekde, kde by bol sám, ked má problém požičať svoju hračku. Prídeš mi ako jehovista, na všetko máš odpoveď a len tá tvoja je správna. Zaujímalo by ma, ako bude tvoj syn reagovať v škole, keď budú mať nejakú skupinovú aktivitu a niekto mu to bude kaziť. Najväčší problém bude asi ten, že si mamička dovolila požiadať tvojho syna, aby sa šiel hrať inde.

diky
autor
7. aug 2022

@bajka16 veď ja to viem, že sa majú deti zahrať aj bez svojich hračiek, nenosieva si bežne hračky na oslavy, a ja som nevedela kto všetko presne tam bude, my sme išli na oslavu, bratovmu synovi, ktorý mal rok, len syn si proste postavil v ten deň taký automat z lega s ktorým sa hral, akože hádzal doňho kocky z lega cez malý otvor, a ten si doniesol a nechcel ho rozoberať a skladať naspäť, proste to mal už hotovú hračku, ja som len chcela odpoveď na tú moju otázku, že keď bola mamička stále pri tom 2,5 ročnom, ktorý rozpráva a rozumie, čo mu hovoria, neupozornila svojho syna, ale mojho..

diky
autor
7. aug 2022

no prepáč, ze sa vyjadrujem k odpovediam, pre mňa

diky
autor
7. aug 2022

@lalenka33
@lalenka33 ja len vysvetlujem danú situáciu ,neopisujem svojho syna ako najúžasnejšie dieťa a mamu na svete

gabika128
7. aug 2022

@diky ja si ešte pamätám aký bol syn keď mal 2,5 a jeho hlavným cieľom by bolo zničiť stavebnicu z lega, aj teraz v 3,5 by mal z toho zábavu, keby videl príliš umrnčané staršie dieťa. A to striehnem ako môžem, upozorňujem, vysvetľujem, nedovolím... 😂 🤷‍♀️ každý reagujeme inak, ty reaguješ tiež precitlivene na syna. Nikto neurobil nejakú veľkú chybu alebo krivdu, išlo o úplne normálny konflikt a dospelý ktorý tam bol to vyriešil takto. Svet sa točí ďalej.

marfikchov
7. aug 2022

@bajka16 tak ja som už čítala aj postoje, že dieťa nie je povinné sa o svoju vec deliť, čo je na jednej strane tiež pravda. Zas viem uznať, že 2,5 ročný sa nebude hrať s legom ako 6 ročný. Mám rozdiel medzi deťmi rok a starší aj tak chytal nervy, keď mu mladší zobral poskladané autíčko a ako ním tlačil, tak mu ho zburtal. Mohli mať ťa 4 a 5 rokov.

diky
autor
7. aug 2022

@lalenka33 neviem inak načo tieto zbytočné poznámky, ja neútočím tu na nikoho

vevapeto
7. aug 2022

@diky Wow mať len takéto problémy a prezidentov plat 🙏

deti95060810
8. aug 2022

autorka o nič v podstate nejde. si moc precitlivelá na svoje dieťa.... v mŠ sa deti aj neraz pobijú a musí byť....

ukulela
8. aug 2022

@diky obvinujes matku aj jej dieta. Moj mladsi v takom veku ani poriadne nerozpraval. Sotva reagoval na nesmies.... pises, ze matka sa s nim hrala a on meustale lego bral. Ty nevies, ci a kolko krat ho upozornila, ze nesmie. Riesis len poslednu fazu. Ked jeden kazi a druhy sa hneva, riesenim je len rozdelit. Ano, mohla sa ona s dietatom zodvihnut a presunut, to by si asi vobec nekomentovala a efekt by bol rovnaky. Tebe preksxa, ze niekto manaxoval tvoje dieta miesto teba. Poucenie je aj to, ze lego sa na navstevy nenosi. Je to sko vziat si auto na ovladanie medzi deti. Vsetky ho budu chciet.

vifoncitta
8. aug 2022

Presne tak,u nás sa tiež hračky nepožičavali ak sa nechcelo...a takisto aj nebrali

diewcatqoo
8. aug 2022

Synovi berieme hracky do spolocnosti jedine vtedy, ak vieme, ze tam bude jedine dieta pri dospelakoch. A berieme mu hracky typu auto, kniha, omalovanka... kvoli tomu, aby nestratil ziadne dobne casti, ktore by mu mohli chybat.
Prekvapuje ma, ze si z tejto situacie tak vykolajena, ze si musela zalozit temu na MK.

kvetinka75
8. aug 2022

@diky preboha, sú to len deti. Ešte nechápu moje a tvoje. Jasné že cudzie je nové a zaujímavejšie. A ked si nechcela aby mu niekto niečo bral, nemala si to tam nosiť a hotovo.
Z takéhoto niečoho urobiť drámu. TAk sa mal ísť hrať inde a hotovo. Nečakaj že všetko sa bude krútiť okolo tvojho syna.

joesvk
8. aug 2022

Ešte ma napadla jedna vec. Keby to bolo na ihrisku, tak jasné že by som upozornila svoje malé dieťa, že bez dovolenia nesmie brať cudzie veci. Ale na oslave, kde je trochu iná atmosféra, by som to riešila rovnako ako tá - podľa teba "sebavedomá" matka.

laila22
8. aug 2022

@diky myslím, že ťa mamička nepovedala nič zle Tvojmu synovi. Normálne riešila situáciu. Tvoj syn sa mohol hrať v inej izbe sám. Ja to vidím v rodine ako sa 2,5 a 5 ročne naťahujú o hračku a naozaj to 2,5 ročne to nerobí s úmyslom zničiť, alebo ,že by bolo zlomyselne.. Ja by som odložila hračku na poličku a nech sa syn hra s tým čo je, alebo v inej izbe. Ako riešiš somariny.

mam1na
8. aug 2022

@diky v takýchto situáciách je asi dobre zakročiť a celé to usmerniť. Snažím sa nevnímať, že šlo o oslavu.
Chápem, že väčšie deti sú na lego citlivé (mám to doma, xi), zvlášť, ak ide o nové či obľúbené, aby sa žiaden dielik nestratil. Tu by som neapelovala na to, aby svoju hračku/skladačku tvoj syn požičal, ak nechce. Ale opýtala by som sa, či lego odložíme, nech nestratíte žiadnu dôležitú súčiastku, a zdôraznila by som, že sú tu naši (noví) kamaráti, nabádala by som, aby sa vyhrali spolu. Nechala by som to na nich, nevadí vekový rozdiel. Deti sa takto učia, si vykomunikovať, spoznávať cudzie dietky inde ako na ihrisku.

Pre budúcnosť by som ešte doma vysvetlila, že sa to nehodí, nosiť si vlastné veci na prehratie na takú slávnostnú akciu. 6-ročný týmto veciam už dobre rozumie. Aby mal možnosť vnímať okolie, iné deti a zapájať sa do spoločnosti. 😉
Takto sa len zbytočne odcudzujeme od útleho veku. Si pamätám ako celkom maličkaa, ako som sa tešila na také oslavy, svadby, že ako sme sa prebavili vždy a doslova vyrehotali s deťmi na oslavách, s bratrancami, sesterkami či úplne cudzími deťmi rôznych vekových kategórií.

Vlastnú hračku by som brala iba vtedy, keby malo dieťatko nejakú disfunkciu, že ju vyslovene nosí všade pre upokojenie a pod... 🍀❤️🍀
Držím palce, nech sa vždy tešíte na podobné akcie a deti sa spolu vyjašia ako deti a že to celé nejako svojsky spolu zvládnu. 🤝👍😊

minutka
8. aug 2022

Povedala by som: synu, je leto, chod sa hrat na dvor s tatom, pozicajte si loptu a kopte si.

vilma7
8. aug 2022

Ja by som 6- ročnému povedala, že si budú s malým najskôr skladať trošku spolu a potom by sa mohol posadiť za stôl a postaviť si z toho, čo chce.
Druhá možnosť nebrať vôbec lego sebou, lebo kocka sa rýchle zakotúla a potom chýba.
A 6-ročný sa už nevie trochu pohrať s autíčkami? Ak tam nie sú hračky pre neho, mohli ste vytiahnuť pero a papier a mohol si maľovať.

danica2711
8. aug 2022

prepáč, ale za mňa riešiš úplne nepodstatné prkotiny. Predpokladám, že 6-ročný syn chodí do škôlky, je už ostrieľaný "veľkáč" a takéto situácie zažíva v škôlke skoro denne a dokáže ich riešiť sám, resp. keď ich zaňho vyrieši niekto druhý (mamička toho menšieho dieťaťa, zatiaľ čo jeho matka urazene a bez slova prizerala) - nech už akýmkoľvek spôsobom - dokáže sa s tým vyrovnať. Po chvíli na to zabudne, pretože to skutočne nie je nejaká pamätná udalosť v jeho živote, to len ty si z úplne bežného zážitku urobila aféru

syslik81
8. aug 2022

mala pravdu ..ak sa nevie o hracky podelit nemaju sa nosit na oslavu .. ak viem ze sa bude nudit nezdrzim sa dlho ... nieste tam tak dlho aby tu chvilu neobsedel na zadku ...

oblecenie99
8. aug 2022

Tak ja sa na to pozerám z iného uhla ako autorka: 6 ročnému nie je možné vysvetliť, že asi vydrží na rodinnej oslave tak, že tam nebude ťahať lego, ale od dva a pol ročného sa očakáva, že sa nebude chcieť pridať a asi sa nebudú hrať rovnako, resp. si nechá vysvetliť od matky, že to lego nesmie brať? To fakt?

zuzanockamt
8. aug 2022

@danica2711 Je otázne, či je 6-ročný na takéto situácie zvyknutý. Lebo podľa reakcií matky si neviem predstaviť, ako fungoval v MŠ, keď takúto hlúposť rieši.

elizabet173
8. aug 2022

@diky necitala som diskusiu, ale priniesť na oslavu maličku stavbu z lega a očakávať, že mu ju mladšie dieťa nebude brať, je utopia. My sme na takéto akcie nosili kontajner s legom, penovu položku, na ktorú sa dala jednofarebna deka, keď sme vedeli, že na nej budú deti. Ich nezaujímajú rozhovory dospelých, hrali sa, keď ich to omrzelo, pomocou deky sme lego zosypali do kontajnera a vybavené. 2,5 ročnému síce môžeš povedať, že to nie je jeho hračka, ale jeho túžba po niečom novom neznámom je velka, takže ju bude tak, či tak chcieť.

jaskolka
8. aug 2022

Mama toho mladšieho reagovala normálne, predisla možno vresku kriku, keď by sa snažila vysvetliť, že nemá brat hračku staršiemu 6 ročnému, ktorý by už mohol kľudne vydržať bez nejakej hračky, pripadne sa hrať s tým, čo mali tam k dispozícii. Tak volila jednoduchšiu cestu a to proste "ak nechceš, aby to to bral, chod s tým inde"
Tiež mi napadlo to, čo v príspevku vyššie, ty si nedokázala vysvetliť 6 ročnému, kde už sa predpokladá, že skutočne ľahko pochopí, že ak si vezme tam hracku, tak budu ju chcieť iné deti, a 2,5 ročne ma pochopiť, že nesmie to brat?

viestta
8. aug 2022

@diky ja osobne si myslím, že si spravila z komára somára. V živote bude XY podobných situácii. V nich máš ty riešiť svoje dieťa, a nie cudzie a inú matku. Nech sa ti to zdá akokoľvek nespraví e, máš naučiť svoje dieťa spracovať aj situácie, keď sa mu podľa jeho subjektívneho názoru krivdi. Ale toto nevieš spracovať ani ty, tak ako by si to mohla naučiť dieťa.
Ano, svet je aj nespravodlivý. Áno, ini ľudia žijú podľa iných pravidiel. S tým sa nedá robiť nič, len naučiť sa s tým žiť.

lienka192
8. aug 2022

@diky mame to isté, môj 6 ročný, bratova 2.5 roka. Hovorím môjmu, čo jej nechceš požiciat ( zrovna to lego napr.) to pred ňou neukazuj. Lebo presne viem, že potom mala preto plače atď. 6 ročný to chápe

laska86
8. aug 2022

Nuz tak ste ako mamicky mali vymysliet spolocne hry pre deti aby sa nenatahovali o jednu hracku🤷

1mina
8. aug 2022

Mne to tiez pride normalne...moja 4 rocna je naucena ze puzzle lego a pod co by jej maly bracek bral si ma zobrat na vysoky stol rozkladat... niektore deti su v tom sikovnejsie niektore menej, ja to vidim aj na mojicch mladsi je oproti starsej take trdielko tazsie mu cosi vysvetlim...To sa proste neda niekedy ani pri najlepsej voli drzat male dvojrocne dieta nech to nechyta a co s nim bude mamina stat na rukach na oslave aby nešiel k legu ? Ja by som 6 rocneho tiez usadila takto nejak za stol alebo pod kde mu mensie deti nedociahnu ked mu to vadi

sidicek
8. aug 2022

Premotivovana, precitlivena, helikopterova matka. Ešte aj diskusia na 3 strany o takej blbine.

janickacrazy
8. aug 2022

@diky keď budeš mať dieťa číslo dva, tak možno pochopíš, že tá reakcia matky bola úplne ok