icon

Otcov pomník

67california
17. júl 2014

Chcela by som sa spýtat na váš názor, ako by ste sa zachovali vy na mojom mieste v danej situácii. Musím napísat viac, aby ste to vedeli posúdit objektívne. Ked som bola doma ,pomáhala som rodičom vo velkej záhrade v pestovaní plodín , ktoré sme odvzdávali za dobrých finančných podmienok. Moje kamarátky pomáhali tiež a vždy zo zisku dostali nejaké "drobné" z čoho si vystrojili potom svadbu a kúpili byt. Ja som v tých časoch nedostala nič.Ani som to nejak nevnímala, nestarala som sa o to, kým som sa nevydala. Ked som sa vydala,mala som 18, stratili o mna moji rodičia záujem sposobom, ked som nešla domov ja, tak o mna ani nezakopli.Samozrejme ani nevedeli kedy majú ich vnuci sviatky, prázdniny sa u nich nekonali.Moji svokrovci boli úplný opak . Deti v podstate u nich vyrástli, ked sme stavali dom vo všetkom nám pomáhali, o financiách už ani nehovorím. Až som sa hanbila pred mm , že naši ako na mna kašlú, a to som nemyslela finančne, jednoducho by mi bodlo aj "ako žiješ" ...... Ked sa už dozvedeli od cudzích, že sa ideme stahovat do domu, tak mi otec doniesol ,
aby sa nepovedalo, že oni nič, vkladnú knižku na moje meno so sumou , ktorú sme použili na kúpu manželskej postele . ALE, ked mali uložené nejaké peniaze v nebankovke, ktorá skrachovala, vypýtali si nazad tie darované peniažky , takže som musela našetrit a vrátil, lebo vraj mali sporenie, ku ktorému sa nedostali , keby niečo a tieto už vlastne moje peniaze potrebovali pre istotu . Po 18 rokoch manželstva nás raz so sestrou zavolala mama domov, že má pre nás návrh: mala by zdedit po našej babke pozemky, do ktorých je ale potrebné investovat cca 150.000Sk aby ich dostala na meno, ale oni na to nemajú peniaze a ich to nezaujíma, ked si to my dve so sestrou zaplatíme, tak budú naše. Aj sme tak spravili, vybehali sme ich, poplatili , čo bolo treba , konalo sa dedičské , došlo to na meno mamy ..... A vtedy začal otec s tým, že nám tie pozemky nedajú, že ich raz zdedíme. No nás samozrejme šlo porazit, lebo ani jedna z nás nemá na vyhadzovanie peniaze, keby sme to boli vedeli , nedáme do toho ani korunu. Napokon po ročnom cirkuse, mama prepísala na nás pozemky s tým, že máme spravit ešte babke nový pomník, lebo je už starý. Aj sme tak spravili, za pomník sme vysolili dalších 55.000Sk. Po dvoch rokoch, prišiel gazda, ktorý nám ponúkol odkúpenie cca polky zdedených pozemkov,ktoré sme mu aj predali, čo do smrti otec nevedel predýchat. Kým žil otec, dovtedy boli hádky kvoli pozemkom. Vždy nám vyčítal našu výchovu, kolko sme ho stáli a že sme nič do domu na oplátku nepriniesli, hovorieval : "na tento stol ste ani jedna ani korunu nezložili " . Podotýkam, nikdy nevidel naše žiacke knižky, nevedel ako sa učíme , s kým chodíme, kedy prídem zo školy a či ma niečo trápi.....Teraz , ked nás pred 3 mesiacmi opustil, mama prišla za mnou s tým, že otec do svojho konca nesúhlasil s tým, že prepísala na nás pozemky a preto by sme mu mali spravit pomník ako odškodné , ktorý už zjednala, jedná sa o cca 7.000E, mali by sme to so sestrou vyplatit .Vyjadrila som sa, že ked príde k dedičskému, tak nič nechcem. Po tomto výroku som sa ale dozvedela, že otec, ked bol chorý, všetok majetok previedol na mamu a v dedičskom nededíme pre nemajetnost mojho otca . Neprekvapilo ma to .Ak by sa vám zdalo, že som mamonárka, že riešim len financie, že pozerám kto kolko dá a odkial dostanem, mýlite sa. Porovnávam dve rodiny, ktoré sú si osudom neskutočne podobné ale zmýšlaním tak odlišné.... Nikdy som nebola "na peniaze" , nikdy ma darované nezaujímalo, skor ma hnala dopredu moja rodina, ktorú milujem , kde nikdy nebolo predné , kto komu čo dal a kedy vráti .Mám však neskutočnú dilemu :Mám po týchto všetkých peripetiách dat robit otcovi pomník?
Dakujem, že ste si prečítali celý moj príbeh a za akýkolvek názor budem vdačná.

67california
autor
18. júl 2014

@klincek ano, ale sú/boli to moji rodičia, iked mm už dávno k nim nechcel chodit, trvala som na tom, aby s nami chodil

csikike
18. júl 2014

@67california toto je snad zly sen?!
az mi to pride nechutne, a velmi ma mrzi, ze aj takyto vedia byt na vlastne deti rodicia.
Na tvojom mieste by som matke povedala, ze nech si ten hrob plati sama, ked uz si ho vybrala a viac by som sa nestarala.
Rodicom sa clovek stane vychovou, nie splodenim a porodenim.

klincek
18. júl 2014

@67california ved ja to chapem, asi by som konala podobne. len to muselo strasne boliet ..vsetko 😢

kaktusik007
18. júl 2014

@67california neskutocne... mas moj obdiv, co ti ludia na tebe napachali.... a super, ze je to bez dlhodobych nasledkov!!!!!
odstrihnut... a neries, ze su to rodicia... cudzi sa chovaju milsie!!!!

lenka1993
18. júl 2014

Nie, 7000€ by som za pomník nikdy nedala, otcovi, mame, babke dedkovi ... nikomu. Ak ťa to má neskôr štvať že si otcovi nedala urobiť pomník tak sa zo sestrou zložte ALE na pomník ktorý vyberiete vy dve NIE mama a ktorý nebude stáť 7000€. My sme dávali robiť pomník babke a stále do 1000€.

rebeka7501
18. júl 2014

@67california a keď nezaplatíte otec vstane z mŕvych ? Plesnivú latu by som mu dala na kopec hliny a zasypala sódou bikarbónou aby ho zem strávila.

majkapatko
18. júl 2014

Môj muz je jedinacik a jeho mama doopatrovala svoju mamu, za co jej ta este za zivota prepisala byt a tak vydedila ostatne dve deti. Tie sa urazili a viac svoju mamu (muzovu babku) nenavstivili. Co myslis, zaplatila mama pohreb, ked babka zomrela? Nie. Volala môjmu muzovi, ze nech vsetko zaplati on. Vôbec ju netrapilo, ze som tehotna, teda onedlho nas bude viac a bez jedneho prijmu. Ze nema ani Euro. Ked sa jej opytal, kam cele tie roky davali 600,- babkin dôchodok, bola ticho.
Rodicia su vselijaki. Niektori prisli k detom, lebo by na nich inak ukazovali prstom, cit k nim ale neprechovavaju ziaden.
Moja rada, ak sa na to so sestrou citite, zaplatte pomnik. Ale 7.000,- EUR? Vasa matka nie je vôbec z lacneho kraja.... Ak uz po vas chce, aby ste to zaplatili, tak si vy vyberte, ako bude vyzerat, kde ho nechate spravit a kolko bude stat. Ale mater sa moze hanbit. Vsetko zdedi, ale aby pomnik zaplatila, ani ju nehne.

cobhan
18. júl 2014

kasli na to, ked mama chce mat super pomnik, nech si ho zaplati..ona bola jeho manzelka, ona dedila, tak nech sa stara. Moja mama chcela byt pochovana do rodinneho hrobu, resp. vlozili sme tam urnu, plaketu ma za cca 150 euro a este ma zatial strasit neprisla, ze to bolo malo a chcela mat lepsie 🙂 Vsetky tie pomniky su len zrkadlom pozostalych..ci uz chcu mrtvym nieco vynahradit alebo zamachrovat pred ostatnymi, ale v podstate je to uz jedno. A platit 7000 Euro, to tam objednala sochu od Michelangela alebo chce kopiu hrobky grofa Palffyho?

maminuska
18. júl 2014

@67california kde je problém povedať slušne, že nie ja to nezaplatím ?

67california
autor
18. júl 2014

@kaktusik007 dakujem, snažím sa byt pravý opak ich

67california
autor
18. júl 2014

@maminuska vo mne je problém

terezka1947
18. júl 2014

@67california ..hm...a vies,ze ta chapem?
ono jedno je byt sklamana z rodicov...a druha...byt mozno rovnako "zla" voci nim...
teda ak som tvoje prispevky pochopila spravne...

67california
autor
18. júl 2014

@terezka1947 hej, neviem byt tá zlá, v tom je problém, ale na opačnej strane som velmi ale velmi zranená

terezka1947
18. júl 2014

@67california...vies,...mozno si daj trocha casu....predychaj to cele....porozpravaj o pomniku so sestrou...
a vlastne....mozno to cele ani nie je o tom pomniku...skor je ten pomnik uz iba vyvrcholenie vsetkeho...
pozri...aj ked to znie ako klise...cas vyriesi a aj zahoji vsetky sklamania a bolesti zivota....
a mas pravo byt aj smutna,aj mozno nahnevana...
moja mama mala dost zleho otca...nebudem rozpisovat....ale obdivovala som ju v jednom....mala ho napriek vsetkemu rada...resp.vzdy mi povedala na vsetko:.......aaaale je to moj otec...

kazdy mame "svoj" vztah k rodicom....a ty nie si ani nicim "divna"....ak nevies opatovat nieco zle...

andreah25
18. júl 2014

No mne môj otec povedal, že ak mu dáme urobiť pomník, tak nás príde strašiť 🙂 .
On chce iba tabuľku s menom a dátum narodenia a úmrtia a okolo trávnik - že si to príde skontrolovať zhora 🙂.
Už si viem predstaviť, čo budú po dedine aké reči, že sme mu ani poriadny pomník neurobili, keď tu čítam, že sa dá pomník aj za 7tis.?

@67california To, že odmietneš platiť niekoho scestné výmysly tak vôbec nie si zlá. Takže s pokojným svedomím do odmietni a nerieš, zabudni.... toto je starosť Tvojej mamy, max. by som prispela možno tak 500 eurami a tým by to pre mňa haslo.

maminuska
18. júl 2014

@67california dobre, povieš nie ..... čo a stane ? Budeš mat výčitky svedomia ?
Lebo z toho čo som si prečítala tak s tebou rodičia neustále manipuluju a užasne využívaju a využívali všetky techniky.

jo111
18. júl 2014

@67california tvoja definicia "byt zla" je velmi zaujimava a ocividne ju mas od rodicov. Vies, to, ze sa odmietnes nechat manipulovat a terorizovat ta nerobi zlou. To, ze s mamou v niecom nesuhlasis ta tiez nerobi zlou. A ked odmietnes prispiet na pomnik to ta tiez nerobi zlou. To bude iba dokaz toho, ze mas zdravy rozum.
Chapem, ze sa citis zradena, ked s tebou vybabre vlastna rodina to si tazko clovek povie, ze bol som hlupy, naletel som, od rodiny to necakas a od vlastnych rodicov to uz je ina kava. A este potrva kym to prekusnes a zmieris sa s tym.
Ak ti to pomoze uzatvorit kapitolu ako sa hovori,vyberte a zaplatte so sestrou jednoduchy cenovo pristupny pomnik a uzavrite to. Vas otec sa uz spoveda zo svojich rozhodnuti niekomu inemu, a vy nedovolte aby ste este aj po jeho smrti mali taketo peklo zo zivota. Tolko pozornosti a rozruchu si ten clovek nezasluzi.
A to iste plati aj pre mamu. Je to stale tvoja mama a verim, ze istym sposobom ju mas stale rada, ale to sa nerovna povoleniu ta takto vydierat a sikanovat. Nauc sa povedat NIE s kludom a s usmevom. A viac neries.
Sustred sa na svoju rodinu, mas deti, mas manzela, vloz svoj cas a energiu do nich, tam sa ti to aj vrati. Neviem aky mas vztah so sestrou, ale ak spolu vychadzate dobre, tak bud rada, mas niekoho, kto ta pochopi najlepsie v tejto veci, a byt jedna druhej oporou.
Inak tych 7 tacov za pomnik je myslenych seriozne alebo vas mama chce osmeknut aj v tomto? Lebo to je suma ako za rodinnu hrobku z mramoru 😠

jo111
18. júl 2014

@67california inak co na to vravi tvoj manzel? Lebo ja byt v jeho kozi momentalne tak uz lietaju hlavy 😔 ale to som ja. Myslim, ze tebe by sa tiez nepacilo kebyze je situacia opacna, keby tvoj manzel zvazoval tuto nehoraznost zaplatit. A vase deti si tiez nezasluzia takto od nich trhat peniaze, za ktore mozu raz studovat, cestovat, alebo budete v situacii ked budete nutne potrebovat peniaze, myslis, ze ti mama pomoze? A tvoje deti ti potom povedia, ze kus kamena ti bol prednejsi ako vlastne deti, a v com si potom ina ako tvoji rodicia?
Nechcem ta ani urazit ani zranit, nechap ma zle. To len aby si videla situaciu z ineho uhla a ratala s dosledkami. Lebo toto pomnikom neskonci.
Zelam ti vsetko dobre a hlavne aby si nasla vnutorny pokoj a akceptovala, ze rodicia su aki su, ini nebudu a netreba sa preto trapit a nelubis ich preto menej ani ta to nerobi zlou dcerou. Poznam kopec rodicov co by za take dcery dali hocico. Hlavu hore 😉

eva7780
18. júl 2014

@67california ked aj by ste dali urobit,ale nie za 7000
co na to tvoja sestra?

katkalubkova
18. júl 2014

@67california ja nechapem, ako si Tvoja mama moze ist vecer lahnut a "zaspat", otras!!!
Ze ma vobec svedomie, takto vydierat vlastne deti, ma vobec chrbtovu kost?
Ku pomniku sa vyjadrovat nebudem ( to je na TEBE ) mozno by som sa nan zlozia spolu so sestrou, ale asi by som dala urobit lacnejsi, pravdepodobne v nom bude za niekolko rokov lezat aj mama, ked si ho vybrala 🙄
sorry
Vela stastia prajem, si dobra dusa!!!

mamavera
18. júl 2014

@67california nehnevaj sa, ale po tvojich ďalších príspevkoch by som ja tvojom mieste nabehla k mame a povedala jej, že ma mrzí, že celý život netušila, čo to je láska a záujem o deti, že všetko čo ju aj otca zaujímalo, boli peniaze a majetky, že jej na dedičstvo kašlem, že som rada, že som nezdedila takú hnusnú povahu, akú má ona, že všetko meria peniazmi a že keď sa s čímkoľvek, čo bude potrebovať na mňa obráti, tak si to bude musieť u mňa zaplatiť. Dvíha sa mi žalúdok z takých ľudí - koľko ich stojí obed ich vlastných detí!!!!! o takých slovách by som sa okamžite postavila a odišla a to by som ešte bola rada, že im ten obed okamžite nevrátim. ale v inej podobe 😝 😝 😝 😝 😝 ospravedlňujem sa, že som nechutná, ale nedalo mi inak. Už som tu raz zháňala grcajúceho smajla. Máš veľmi dobré srdiečko, nenechaj sa využívať a vydierať!!!!!

marionmarion
18. júl 2014

Nedala by som urobit ziaden pomnik. Keby som mala 7 tisic zbytocnych, tak ich dam na ucet v banke, pre svoje deti... takemu otcovi by som ani sviecku nezapalila. A s takou matkou by som uz v zivote neprehodila ani slovko...

lady511
18. júl 2014

@67california ahoj ,,len ty naozaj vieš aký bol tvoj otec počas tvojho života(teda odkedy si na neho pametáš),,či s vami chodil na výlety,,či sa ti venoval,,,ale ako píšeš asi nie,,a práve toto su veci ktoré sa každému človeku vryjú hlboko do srdca či tie pekne alebo tie zlé,,,ja som minule rozmýšlala ako sme s otcom a brachom chodili von v zime minus 20,,,nádherné spomienky,,ale tebe to chýba...nesprávals a ako rodič,,ked si ho ako rodiča potrebovala a teraz chce niekto aby si si ho uctilo pomníkom za 7000e ,,,,ja viem je to otec aký bol taký bol,,ale aj napriek tomu,,je to také trošku na polemizovanie,,,musíš vediet ty,,naozaj,,ak to tak necítiš nerob to a NAOZAJ NIKTO TI TO NEBUDE MOCT VYCITAT po tom akosa vživote ku tebe správal

koniarova
18. júl 2014

Urob to. Zložte sa so sestrou a zaplaťte to. A konečne uzavri jednu kapitolu svojho života. Si povaha, ktorú to bude do smrti trápiť. A zatni zuby a doopatruj aj matku. Len takto budeš môcť spokojne spávať. I keď je to veľmi smutné a nespravodlivé. A je my úprimne ľúto, čo si prežila a prežívaš. ☹

dilino
18. júl 2014

v žiadnom pripade žiadny pomnik nech mu da urobiť tvoja mama sama pišeš že nič ti nikdy ani tvojej sestre nedali tak čo chceš nebud hlupa maš rodinu investuj do nej a nie na otcov pomnik a to čo za 7 tisic pomnik to čo diamanty tam budu osadene či čo ved pomnik stoji ani nie 1000 eur a to už je taky luxus 7 tisic to sa mi zda veľmi veľa nepišeš čo na to tvoj manžel hadam ani s tym nesuhlasi maš kde davať peniaze ked vam v nudzi pomahaju svokrovci never bachorkam a ked matka chce nech mu da ten pomnik urobiť sama nech preda pozemky a nech ma na pomnik to su zasa iba bachorky že vy zo sestrou zdedite po nej jasne ty ako vieš že to ostane vam a neprepiše to ešte na niekoho pribuzneho dalšia vec je že je to vydieranie ako citove tak finančne čo ona je slepa ta tvoja matka že maš deti a potrebuješ pre nich zobud sa a nič nedavaj ked ti radili mamičky že nič nemaš davať ja sa pripajam.

usiko
18. júl 2014

@67california podla mna, ak pristupis na mamino riesenie /znova/ tak nic tym nekonci.....bude ta manipulovat stale, pokym neumrie.....nespravali sa k tebe dobre, takze ja osobne, ak pomnik,tak vyber taky aky chces ty a sestra, nie za 7000e, ale osobne by som ziaden pomnik nedala robit......nemozu s tebou tocit donekonecna.....a ak sa aj podvolis, nemysli si, ze budes spokojna, nebudes, bude ta to trapit, pretoze si urobila nieco, co si nechcela...

latvia
18. júl 2014

pomnik za 7 tisic eur??? 😕 😕 😕 to uz ludia fakt nemaju kde davat peniaze? aj kebyze mam neskutocne nadherny vztah s otcom, tak by som mu pomnik za tolke peniaze urobit nedala. a po tom, ako sa tvoji rodicia k tebe zachovali, takbz som sa o to vobec nestarala, odkial bude mat mama na pomnik. tolko podrazov a teraz mas platit? boze moj, kde to zijem.....

latvia
18. júl 2014

@67california viem ze su to tvoji rodicia, ale prepac, ty akoze ta zla? tvoji rodicia su ti, ktori ti robia, robili zle....nehnevaj sa, ale toto je privela, aby rodicia vlastne deti takto manipulovali a vyciciavali z penazi 😠 hlavne na take somariny ako pomnik za 7 litrov!!!! tvoja mama aj rozmysla na co ide minut tolko penazi? to bude ponmik aj s minichatkou na byvanie? 🙄

6mia6
18. júl 2014

My mame za 7000 hrubu stavbu. Mam s otcom normalny vztah ale lasku k nemu nebudem merat velkostou pomnika. Obmedz stretavanie na minimum. Co na to vlastne sestra?

67california
autor
18. júl 2014

Dakujem za všetky komenty , každý názor som si poriadne "preštudovala " s mojím ja a prišla som k záveru, že asi poviem NIE , neviem ako to budem znášat po, ale aspon prvý krát poviem, čo si o všetkom myslím...zajtra je pre mna velký den v mojom živote, postavím sa na vlastné zodpovedné a reálne vyzreté nohy , či sa bude páčit druhej strane alebo nie, odpoved viem dopredu, neprekvapí ma už s ničím. Jedno je však isté, moj otec bol chladný ku mne ako lad, neprehovorila som s ním za celý život ako s mojim svokrom za týžden, preto ked budem "prednášat" svoje Nie, spomeniem si , ako som velmi chcela v 17tich ,aby ma naučil šoférovat, lebo najlepšia kamoška si kúpila zo zarobených peniažkov na poli prvé auto, chcela som sa "machrit", že už viem aj ja šoférovat, otec so mnou nasadol do žiguláka zaradila som 1, auto skapalo, vykázal ma z auta a povedal," ešte sa máš čo učit, ja benzín na teba mínat nebudem!" ako sa mi to NIE bude lahko hovorit.... a sestra? tá už je dost zmanipulovaná, má o 8´rokov viac, je to na nej poznat, že pritakáva aj ked nechce. Mm? Necháva mi volnú ruku, iked povedal svoj názor, on by im nikdy nedal, vraj si nezaslúžia....ale, ale sú to moji rodičia