icon

Otec bije mamu

mimikarol
8. jan 2023

Chcem sa len vyrozprávať, lebo tým že sem napíšem nevyriešim nič. Mám dcéru 7r, bola u nás jej spolužiačka. Nepoznám jej rodičov, napísala som mame tej spolužiačky na Facebooku kto som a či by sa jej dcéra mohla prísť hrať k nám. S mojou dcérou su také najlepšie kamošky. Súhlasila. Išla som pre ňu, zo začiatku bolo všetko fajin, hrali sa. Sem tam malo to dievčatko také poznámky že mama je lepšia ako otec, môjmu mužovi nepovedala ani slovo, ale brala som to že sa hanbí. Bola u nás do večera, už keď sa blížil čas keď som ju mala zaviesť domov bola taká tichá, išla do izby kde bola sama a hovorila že rozmýšľa. Veľmi sa jej u nás páčilo, vravela že by chcela prísť aj zajtra, že sa neteší domov a že by u nás bola najradšej celý rok.
Zaniesla som ju domov, bývajú v susednom meste, s mamou sme sa stretli aj som ju zaviezla pri obchod, aby som nemusela hľadať po sídlisku kde bývajú. Bola tichá, keď som sa jej opýtala čo jej je tak hovorila že rozmýšľa. Potom mi povedala ,ze ak otec znovu zbije mamu tak ho zahlusi. Prišla jej mama a to dievča sa s ňou ani nepozdravilo, hneď panika že či je otec doma a či ju znovu zbije. Otec je pravdepodobne agresívny alkoholik. Mala hovorila že pije pivo....Neviem či bije aj to dievča, dúfam že nie.
Stalo sa to pred 2 dňami a ja som s toho v šoku. Po ceste domov som plakala v aute. Mne je tej malej tak hrozne luto, stále na ňu myslím. Najhoršie je že jej nemám ako pomoct. Nepoznám jej rodičov, s jej mamou som sa videla prvý krát

ankare
8. jan 2023

@mimikarol ano, pokojne povedz aj učiteľke, psychologicka by mala vedieť,ako ísť na malú. Ktovie, ako by matka reagovala na Tvoj zaujem, ale predpokladám,že negatívne. 😢

dagmarovita
8. jan 2023

Ked tie zeny nemaju kam ist. V domoch pre týrané to je tazké, ako z blata do kaluze. Zalezi na tej zene ako to chce riesit, ci vobec. To dieta si pomoc pýtalo ako vedelo. V skole ako si napisala by to bolo najlepsie. Psychologicka vypocut malú, potom predvolat matku ako to chce riesit. Pomoct jej odist od neho.

nikolka1986
8. jan 2023

Ak za zapletieš, môže to skončiť dobre, ale i veľmi zle a to i pre teba:

- Útočník sa môže dozvedieť kto ho udal ( nevieš aké má známosti ) nevieš či ti nemôže fyzicky ublížiť, alebo tvojej rodine
- Ak to i povieš nejakej ich rodine, nevieš na ktorej z dvojice sú strane, či tomu uveria. V každom prípade dozvie sa to útočník a buď bude bitá manželka ešte viac, aby to ďalej nevytrubovala, alebo bude bitá i dcéra.
- Manželka to môže zo strachu poprieť

Asi by som častejšia malú brávala k Vám, ak bude možnosť, ale môže sa stať, že to povie tvojej dcére a ona bude mať otázky.

zuzanna33
8. jan 2023

@mimikarol Ak by to matka chcela riešiť spraví to dávno no a dcérka si to bohužiaľ odnesie najviac zanecháva to v nej veľké rany na duši ale jej mama pravdepodobne všetko poprie keďže má doma dusno a bojí sa. Jedine povedať jej pani učiteľke a s tou napísať podnet na sociálku aby prípad prešetrili no je to strašne smutné

xsuzannex
8. jan 2023

A neda sa zistit kde byvaju a porozpravat sa s nejakou susedou/susedom ci nieco nepocuju?

madla60
8. jan 2023

@mimikarol, len daj pozor, ak zbadajú rodičia, že sa niečo deje, už nebudú chcieť dcérku púšťať k Vám, budú si myslieť, že ona niečo povedala-naznačila, aby si neublížila aj malej.

lalenka33
8. jan 2023

Povedz o tom učiteľke, skús socialnu kuratelu na urade práce, tam vieš nahlásiť aj anonymne. A skús napísať ru na MK @felinda ona má krízové centrum bude ťa vedieť nasmerovať

liv1
8. jan 2023

@mimikarol neboj sa. Ak by si aj precitala, mala by sa zamysliet, ze zitim s takym tyranom znici zivot nielen sebe, ale aj svojej dcere. A ze je snad nacase s tym nieco robit.

alzbetka1783
9. jan 2023

@mimikarol podľa mna sa určite spoj aspon s učiteľkou. Ak je vnimava bude o tom niečo vedieť,a dobuducna si to bude viac všímať.
Urcite to nenechaj len tak.
Ja som presne taká istá,neznesiem ublizovanie na deťoch,mna to bolí neskutočne.
Nevzdavaj sa aj keď ťa niekde odbiju. Uz len pre to dievcatko, čo toľko rozmýšľa 😢😢

eva8
9. jan 2023

Napíšem svoj príbeh.
Ex mňa a deti týral psychicky tak, že sa mi zhoršil fyzický stav, dostala som sa na neurológiu. Tam som požiadala o návštevu psychologa, kde mi po rôznych testoch vyslo, že mám ok zmýšľanie. Po návratte z nemocnice som si opäť začala veriť, brániť deti, dokonca sa usmievať. Tak ma ex začal bit Raz v noci to dvojročný synček videl, cez deň odpadol v škôlke. Keď to prvýkrát dcérka videla, dostala historický záchvat. Potom si na to ,"zvykli". Ja som sa strašne hanbila, skrývala pred ľuďmi, začala som sa báť vyjsť na ulicu, najlepšie mi bolo doma. Keď som počula, že zastal výťah, celá som sa roztriasla. Vyhýbala som sa susedom. Keď ma dlhoročná kamarátka náhodou stretla, zhrozila sa, ako som zostarla. Ešte večer mi volala, že nevyzeral na 40, ale na 50, čo sa deje? Zatlkala som. A život plynul, nevnímala som, ako deti trpia. Ex už aj pred dverí ou kamarátkou na mňa kto ul, vtedy vzali aj malého bračeka a utiekli ku dcerinej kamarátke. Žila som v úplnej izolácii. Hocikedy má hodil na zem, kopal do mňa a kričal, nech sa pozriem, ako vyzerám. Veľmi som sa ho bála, bola som schopná spraviť všetko, aby neublížili deťom.
Bola som predtým považovaná za vedeli, inteligentnú, veľmi peknú kopu, a stala som sa bojazlivou stranou troskou. Keď som vo filme videla týraní ženu, nechápala som. Raz odpustil, druhýkrát: "Do nevidenia, tyran". Stala som sa postavou z filmu. Za všetko som vinila seba, nevedela som ho vyhodiť (byť bol môj), bála som sa zájsť na políciu, že sa pomstí na deťoch, dokonca som ho ľutovala, aký je chudáčik.
Ex bol dlhodobo nezamestnaný, bola som so synom na rizikovom tehotenstve, tak ex mal akože depresie, živila som ho, starala sa sama o dceru, o ex, domácnosť, ex nepomáhal, však mal depresie z toho, že nepracoval, ľutovala som ho. Syn sa narodil, bolo toho dosť, ale ok, otecko je smutný, že je bez prace.. postupne som sa dostávala do izolácie, aby nekrical a neublizoval dcére, skákala som ex okolo zadku, pred okolím som všetko tajila. Keď mal syn rok, našla som ex na tú dobu lukratívnu, veľmi dobre platenú prácu. On je šikovný, inteligentný. A vtedy to začalo. Vraj mi robí charitu, nepracujem, živí má, mama kľud a pod. Strašne ma zdeptal, uverila som mu, že nemám rozum, neviem rozmýšľať a zosypala som sa. Dovtedy som všetko zvládala z môjho prij.u z rizikového tehotenstva, materskej, z úspor, na ktoré som veľmi siahať nechcela, bola som stále plná optimizmu, že keď začne zarábať, bude ok. Zarábať zacal, po cca troch mesiacoch jeho krásneho platu ma začal považovať za prizivnicku. Doma ničil veci, robil neporiadok, začal sa túlať po nociach, v noci v kuse vrieskal, dcéra cez deň mi postojačky čítala zo šlabikára, kým jej jednoročný brat s radosťou ukazoval ručí Kami obrázky v Tom šlabikári. Fyzicky som sa totálne vyčerpala, dostala som sa do nemocnice. Po návrate začal fyzicky útočiť...
Pomoc prišla zvonka. 1 telefonát z druhého konca republiky od bratrancovej manželky. Ex prišiel, za mnou, že s kým to rozprávam. Pre mňa to bolo normálne. Z môjho pohľadu bol kľudný. Lenže z pohľadu normálneho človeka to, čo počul v telefóne, ok nebolo. Nečakané zazvonil brat. To už som bola zbitá. Šiel do mnou na políciu, k lekárovi, na rentgen, deti poslal k švagrinej, ex vyhodí z bytu. Mala som obrovský strach, doteraz mám výčitky, ako trpeli deti a ja som už v Tom prostredí to prestala vnímať...
Podala som žiadosť o rozvod. Právnik zariadil, aby ex prispieval na deti ešte pred súdnym pojednávaním. Zrazu nastal doma upny obrat ako čarovným prútikom. Miesto napätia voľnosť. Deti sa začali smiať, prestali sa báť, že niečo vyvedú a bude zle, časom nám opäť začali chodiť ich kamaráti.
Prešiel rok a pol, nedeľa, deti sa hrali v detské, umývala som riad. Zazvonil ex. Otvorila som. Zhodil má na zem, dokopal, vrieskal, deti v šoku. Kvôli účtu za jeho mobil. Čo sme my s tým mali spoločné? Však ani nevolal. Opäť som sa bála vyjsť na ulicu. Podala som sťažnosť - prieťahy súdu. O pol roka nás rozviedli. Vtedy začalo peklo, pravidelné stretávanie deti s otcom vyvolávali traumy, zníženie sebavedomia. Dcéra mi doteraz vyčíta, že som im vravela, že otec ich ma rád...
Už je aj syn takmer dospelý. S otcom sa sporadicky stretávajú. Ex im vyčíta, že "nemajú naň čas". Deti vrátia, čo do nich vložíme. Otec, keď sa mali stretnúť, mal migrénu, pritom ho deti videli s niekým. Náhody neexistujú. Teraz on zobroni o stretnutie? Vody vravím detom "Cti otca svojho, mamu.." A bolí ma, keď musím zdôrazňovať, aby neverili otcovi. A taktiež, nech neklamú, že vždy budem pri nich štát, aj keď spravia hlúposť. Len o tej hlúposti musím vedieť.
Tak, to je môj príbeh. Týraná žena potrebuje pomoc zvonku, lebo časom si ani neuvedomuje, že je týraná a najviac trpia deti. Toto ma stále prenasleduje. A najhoršie - na deti som zdvihla ruku aj ja. Ja, čo má predtým každý považoval za trpezliví mamku.

eva8
9. jan 2023

Ešte dodám, čo považujem za dôležité: Treba dať obrovský pozor na to, aby človek žijúci v izolácii s tyranom, neprebral jeho spôsoby. A deti odpozoruju od rodičov, ako riešiť konflikty.

liv1
9. jan 2023

@eva8 ach Evi, to mi je luto co ste museli zazit. Je to dokaz toho, ze okolie by pred tym nikdy nemalo zatvarat oci. Dokonca aj prebieha taka kampan, kde vyzyvaju ludi ktori su svedkami domaceho nasilia, aby to nahlasili. Preto som dost prekvapena, ze tu niekto autorke napise, ze “nestaraj sa do toho”. Mozno by niekolko zien ci deti boli este stale nazive, keby okolie nebolo take lahostajne..

mimikarol
autor
9. jan 2023

Rozmýšľam nad tým že sa porozprávam s učiteľkou. To že by on prišiel na to, že som to bola ja kto dal podnet sa nebojím. Dokázať mi to nemôže a keby aj, to je mi jedno. Proste sa ho nebojím. Za mňa je to odpad. Ja sa bojím aby som tej malej ešte viac nezhorsila život. Ak to začne riešiť škola, čo asi bude musieť keď už dám podnet, tak ju dá do druhej školy. Dievčatá sú druhacky, ona chodila do prvej triedy do druhej skoly. A vravela mi, že otec ju chce dať do druhej školy, ale ona nepôjde lebo si tu našla dobrú kamarátku.
Takže tohto sa bojím. Mama bude zatĺkať, malú nechajú dokončiť ročník a do tretej triedy pôjde zase tam kde nikto o ničom nevie

mimikarol
autor
9. jan 2023

@eva8 to je hrozne 😥

jana_eyre_2
9. jan 2023

Mňa ešte napadlo ak sú spolužiačky že by si sa porozprávala.aj s ich učiteľkou, aby vedela si všímať na malej nejaké indície a možno by vedela pomôcť aj ona.. určite pozná mamu viac.. je to.tazka situácia, je to na tej mame všetko ale možno potrebuje pomocnú ruku..

jana_eyre_2
9. jan 2023

Aha, práve čítam diskusiu že to píšeš.. držím palce..

basska_b
9. jan 2023

Ono to mohlo byt nejaka cerstva trauma, napr. z predosleho dna, kde naozaj doslo k bitiu mamy, mozno minimalne facke. Aj to slovo zahlusit ma z tej hadky zrejme. Z popisaneho to ale kludne moze byt jednorazovy skrat. Ako, nechcem sa zastavat, ale neda sa vyvodzovat z toho, ze je to agresivny alkoholik, ktory ich mlati na dennom poriadku... to by muselo byt takychto navstev vela. Mozes to zatial pozorovat a pozvat ju aj nabuduce... mozno prave ked mala dosla od vas domov, si vsetko vysvetlili a otecko to uz neurobi (dufajme...) Ja by som sa asi prepadla od hanby, keby na mna mama spoluziacky zavolala policajtov.

kristinapetronela
9. jan 2023

@basska_b ja nie ,keby mám čisté svedomie ... 7 rovné dieťa neklame .a teraz je vela takých debilov čo si niečo dokazujú na žene .

mimikarol
autor
9. jan 2023

@kristinapetronela neklame. Ona mi už po ceste k nám vravela že niekedy ide s mamou do roboty, lebo mama je lepšia ako otec. A keď som sa pýtala prečo, tak že mi to nemôže povedať. To že by si to vymýšľala vôbec neberiem do úvahy, to dieťa bolo vystresované. Ktovie či si bitky na "dennom poriadku" alebo nie. To sa ja nedozviem. Ja som sa jej aj chcela opýtať či ocino bije aj ju, neviem prečo som to neurobila.

akvi
9. jan 2023

@mimikarol upovedomiť učiteľku je dobrý nápad. Je s ňou denne, vidí jej zmeny nálad aj sústredenosť a pod. Môže si všimnúť modriny a pod. Učiteľke to komunikuj samozrejme s tým, že je to podozrenie na základe jednej skúsenosti a že len nechceš niečo zanedbať. S malou môže pracovať psychológ, ak na škole dáky je. Určite to nenechaj len tak. Ale treba opatrne, nech sa nestane presne to, že sa zbalia a pôjdu inde.

beronsche
9. jan 2023

@zuzanna33 to nie je pravda, ze AK by chcela, spravi to davno...
Je smutne, ze aj najblizsie okolie si to casto mysli, ze AK by zena chcela, spravi to, cize de facto to nechce..

Tyrana zena rozmysla inak, casto je tak doslova zmagorena, ze sama hlada chybu v sebe, casto bez potrebnej podpory jednoducho psychicky nezvlada urobit ten krok. Su zeny, ktore su tak paralyzovane strachom, co nasilnik moze este urobit, ze ostavaju..
Bite zeny maju zvycajne tak nahlodane sebavedomie, ze nie, ze nechcu svoju zufalu situaciu riesit, ony to realne sami nezvladaju.. Plus, ak nemaju kam ist a z coho zit, tak fakt volia zivot s nasilnikom. Nie, Lebo chcu, ale preto, ze nevidia ine riesenie...
Ano, zrejme sa najde aj par takych, ktore naozaj nechcu, ale to bude vynimka potvrdzujuca pravidlo...
A cim Skor toto spolocnost pochopi, tym viac nestastnym zenam a ich detom bude ponuknuta pomoc..

mimikarol
autor
9. jan 2023

Napisala som učiteľke že sa s ňou chcem stretnúť a porozprávať. Držte mi palce nech tej malej týmto ešte viac nepohorsim 😥

lujza123
9. jan 2023

@mimikarol môžeš upozorniť učiteľku, dat podnet na sociálku....
Ale moc si od toho neslubuj, s týranými ženami je to ťažké, oni to vedia dokonale vytesnit, poprieť ze sa také niečo vobec deje + velka psychická závislosť na tyranovi.
Úrady, okolie tiež väčšinou absolútny nezaujem. Tu hneď prvý komentár k téme ze zavolaj políciu, tak tým ani nevolaj tí ta hneď vysmeju. Moja kamoška zažila vzťah s nasilnikom, ta prišla zmlatena s dieťaťom na rukach v noci na políciu absolútny nezáujem, poslali ju preč, ani zápisnicu nespisali lebo nemala občiansky (zobral jej doklady). Iný deň na nich zavolali policajtov susedia, baba monokel pod okom, zuby vyrazene, krv z nosa a oni nič. Chlap im povedal ze je opitá ze sa zranila ked padla do kríkov. Dostali pokutu za rušenie nočného kľudu.

mimikarol
autor
9. jan 2023

@lujza123 strašne 😥 Ako pravdu poviem mne ide v prvom rade o to dieťa. Mama je dospelá ona by mala v prvom rade myslieť na ňu, a robiť všetko pre to aby dieťa vyrastalo v kludnom prostredí. Radšej v azilaku mega skromne ale nie v násilnom prostredí. Ja ani neratam s tým že sa niečo vyrieši. To musí chcieť ona, nie ja. Ja jej nedokážem pomôcť. Moje maximum je ozaj asi len to, že upozorním učiteľku. Aj to sa bojím že ak príde podnet zo školy proste ju jednoducho daju do inej školy. Trápi ma to, myslím na tú malú skoro stále ale čo ja spravím viac ako jej mama? Ja sa nedokážem vžiť do toho ako myslí týraná žena. Vyrastala som v kludnom prostredí kde mi nich nechýbalo, muža mám dobrého ani krik po mne nerobí. A som ten typ že keď by som bola vo vzťahu tyran/týraná tak ten tyran som ja. Takže mne toto fakt hlava neberie ako jedna žena môže nechať svoje dieťa takto trpieť 😥

kristinapetronela
9. jan 2023

@lujza123 áno ja som radila ,že na políciu ale tiež som od známej počula ako ju policajti vysmiali a boli k nej dokonca drzi .zastávali si jej násilného muža s posielali ju domov ,veď nech príde ráno ... A také vtipky ,či ju majú aj odprevadiť a zaplatiť jej taxík a keď druhí krat k nim prišli teda policajti ,lebo ich volala tak fajčili s jej nasilnickym mužom a tak isto to zobrali ,že nemala ho provokovať.proste žiadna pomoc nezáujem ...

kristinapetronela
9. jan 2023

@mimikarol neexistuje aby otec bil mamu .to je nonsens. Nech sa deje čokoľvek ten človek musí ísť do väzby a pykat. Chuda dievčatko takéto problémy aby malo .zlatíčko ale pekne teda hovorí o mame .väčšinou tie dobré ženy sú týrané 😞

eva8
9. jan 2023

@mimikarol učiteľku zatiaľ len popros, aby si viac všímala to dievčatko. Nech ju dcérka, ako kamarátka, ešte pozve k vám.
Učiteľke vyrozprávaj úprimne svoje zistenia, tiež obavy, aby ju neprelo,ili do inej školy.

eva8
9. jan 2023

Policajti boli aj u nás (privolaní susedmi), riešiť situáciu môžu začať, len keď by som podala trestné oznámenie. Ale ja som nechcela, aby deti nemali za otca kriminálnika. Z bytu ex nemohli vyviesť, pretože tam mal trvalé bydlisko.
Vtedy mi policajti navrhli, že ex môžu zadržať Max na 48 hodín. Ale čo by spravil potom? Podnet na zákaz priblíženia by sa nestihol vyriešiť.
Policajti tiež mali obmedzené pravomoci

beronsche
9. jan 2023

@mimikarol je skvele, ze nezatvaras oci. 🙂
Ale ano, bude to na dlho a mozno sa Ani nic nezmeni.. zial..
Drzim vam vsetkym palce. Najma tej malej, nech uz nemusi zit v strachu.

stanulienkat
9. jan 2023

@kristinapetronela Prepáč, máš veľmi naivné vnímanie reality. Skús čítať osobné skúsenosti žien, co sem písali do tohto fóra. Co by polícia prešetrovala?? čo by ako urobili, keď nemajú žiadne kompetencie???? Keď žena nemá plán čo bude robiť a kam má ísť. To je také veľmi detinské z tvojho pohľadu, že nech to prešetria a nech niečo robia. Ako by to hovorilo päťročné dieťa a nie dospelá žena. Co niečo maju spravit?? V prvom rade sa musí tá žena rozhýbať. Mala by dostať pomocnú ruku od svojej rodiny, ak to nezvládne tá žena, tak jej nepomôže nikto na svete.