Otec má milenku. Ako vyriešiť finančné vyrovnanie?
Dobry den,
Kolegyna ma odporucila na tento portal, ze si tu uz viackrat nasla dobre rady.
Ak mate niekto podobnu skusenost, alebo viete poradit z pravneho hladiska, budem velmi vdacna nech aspon viem, ktorym smerom sa odpichnut.
Otec si nasiel mladu milenku, siblo mu, laska do nebies je z toho, tak uz podal aj ziadost o rozvod s mojou mamou. Problemom je financne vyrovnanie s domom. Dom, v ktorom cele manzelstvo zili je z pravneho hladiska otcov. Polovicu domu zdedil, z druhej polovice vyplatil svojich surodencov. Bolo to v case, ked uz mali s mamou termin svadby, ale bol este pravne slobodny . Nejaku cast penazi na vyplatenie jeho surodencov mu davala aj mama, ktora tie peniaze mala od svojich rodicov. Neviem, ci sa v tej dobe take veci nejako zmluvne riešili, oni to ziadnym sposobom osetrene nemali a nemaju. Okrem toho pocas 30 rokov manzelstva dom dvakrat prerabali, samozrejme spolocnymi usporami, do ktorých prispievala aj moja mama. Nic nemaju zmluvne osetrene.
Dom je v sirsom centre krajskeho mesta, velky, poschodovy, podpivniceny, k tomu je garaz s relativne velkym pozemkom. Pred 2 rokmi dom kompletne rekonstruovali. Teraz ma obrovsku hodnotu, odhadom okolo 800 000 euro, mozno aj viac, vychadzam len z inzeratov a predajov v okoli. Otec je ako vymenený kvoli tej milenke, nespoznavam ho, akoby to bol cudzi clovek. Neda sa s nim vobec rozpravat, na mamu len krici a nadava, so mnou sa sice bavi slusne, ale vzdy si drzi akoby odstup a rozpravame sa len akoby formalne. Problemom je, ze on mame povedal, ze jej da 30 000 euro ako vyrovnavku za tu rekonstrukciu pred dvomi rokmi a este s arogqanciou, ze moze byt rada, ze je taky stedry, lebo ona urcite tolko penazi zo svojho platu nenasetrila a neinvestovala. Mama si uz nanestastie vobec nepamata, kolko penazi jej dali jej rodicia pred 30 rokmi, ked ich dala otcovi, aby vyplatil surodencov. Papierovo to osetrene nemali. Maminy rodicia uz neziju, nema to kto ako dokazat. Otec tento fakt ignoruje a stale ako obohrata platna len opakuje, ze list vlastnictva na dom a pozemok je len na jeho meno. Ak tuto temu zacnem, okamzite prestava komunikovat, povie, ze to nie je moja vec a nech sa nestaram, co sa ma netyka. Mna sa to vsak tyka, pretoze ide o moju mamu.Ta je z toho celeho uplne na dne, berie lieky na upokojenie, schudla za 2 mesiace 9 kil, vyzera strasne. Otec sa k nej sprava ako posledny chrapun, komunikuje s nou len vycitkami a urazkami. Nevie sa dockat rozvodu, aby bol slobodny a nastahoval si do domu milenku.
Stretli ste sa niekto s podobne bizarnym pripadom? Akym sposobom postupovat pri dokazovani a vymahani financii? To, co otec chce podla jeho slov velkodusne mame vyplatit je smiesna ciastka a urcite ma mama narok na vyssi podiel. Ako sa da spatne dokazat, ze pri tom ako otec dom pred 30 rokmi nadobudol sa financne podielala peniazmi aj ona peniazmi od svojich rodicov? Da sa to vobec nejako takto po tolkych rokoch dokazat?
Mama doplatila na svoju naivitu, nikto nepredpokladal ani vo sne, ze otcovi v takom veku sibne a zahodi vsetko smahom ruky. Mama je na pokraji zrutenia, bojim sa hlavne tych liekov, ktore uziva, aby schvalne nevzala vacsiu davku a neublizila si. Jedna vec je, ze sa k nej otec po 30 rokoch sprava ako k prasivemu psovi, ako k nejakemu toxickemu odpadu len kvoli milenke a druha vec je, ze ju chce este oklamat a obrat o to, co jej patri,
Dakujem vopred za kazdu konstruktivnu radu, skusenost.
Pekny den.
J.
@h2 to vážne??..... nebudem to vysvelovať ako som to myslela.
@betulinka1 No ja teda nechápem. Mama sa chce odsťahovať. Prečo jej v tom má dcéra brániť?
@h2 su ludia, co by ich spisovali. alebo odbobne zmluvy a dohody napr. ak by nastali situacie, ze.. neviem.. zrazu pridu na to, ze ma zena byt doma / muz ma byt doma alebo maju neviem.. ma ist jeden zit do cudzieho domu. Tak ako sa riesi bsm, tak by sa riesilo aj toto.. a niekto by to lutoval, iny nie.. tak ako je to s bsm... kolkokrat az ked je zle, placu ze to nezrusili, alebo naopak, placu ze to zrusili :D
Toto riešil môj bývalý šéf, že keby sa rozvádzal ako s domom, keďže dom je písaný na manželku, ale aj vďaka nemu sa hodnota domu podstatne zvýšila, keďže počas manželstva niekoľkokrát rekonštruovali. A právnik mu hovoril, že v takom prípade sa dáva dom ohodnotiť a porovnáva sa hodnota teraz a hodnota v minulosti. Určite sa treba poradiť s právnikom.
Ako je na tom otec zdravotne...? Nevšimli ste si na ňom nejaké prejavy začínajúcej demencie, alzheimera? Je na to relatívne mladý, ale tak zase nie tak veľmi, že by sa to nedalo vylúčiť.. aj vtedy sa zvykne meniť dosť osobnosť, dokonca aj my sme si to uvedomili u starého otca dodatočne, po rokoch, že kedy sa mu tá choroba už mohla prejavovať, a začalo to veru výraznou zmenou v správaní, akoby ho celého vymenili. Ja som s odstupom času presvedčená, že tam sa to už mohlo začínať, toto boli prvotné znaky, len sme nechápali.
Tie druzinarky to tusi maju ako hobby, oblbovat chlapov rozbijat rodiny, tiez taku jednu mame v skole. Skusala aj na mojho muza, uplne drzo pred ocami deciek chudera. Niektore zeny nemaju chrbtovu kost. Ale nechapem tych chlapov ako mozu zostat takto zaslepeni. Ta pizda este rozdavala rozumy ako osklbat manzelky ale sama zije v manzelstve aby si zachovala komfort. Je to chore a taketo vychovavaju deti v skole.
@simca06022011
@h2
Dievčatá, ale ten dom bol jeho dedičstvo.
A to že aj mamina prispela, bohužiaľ, trebalo to právne ošetriť.
Toto je bohužiaľ jej vina.
Tam nespravia nič
Môžu sa dohladat celá rodina, vláčiť sa po súdoch ale nepomôže to
On ju isto nebude mať z čoho vyplatiť. V tomto veku, pred dôchodkom, mu ani pár tisíc asi úver nedaju. Nie to hypo na 200 000.
Maximálne sa môžu dohodnúť, že ten dom zdedia len ich deti .
Že si to právne ošetria. A tak síce mama nedostane peniaze, ale zabezpečí, že to pôjde po jeho smrti naozaj deťom.
Nič viac sa tam robiť nedá
@oktober3 30rokov dozadu bola úplne iná doba. On polku zdedil. Polku vyplácal a na to dala aj mama peniaze. Okrem toho keby sa vtedy rozmyslalo štýlom co je moje to je moje, tal by to inak vyzeralo určite u jich doma ale takto to proste chodilo. S ešte aby nestačilo... vtedy dom kúpili za "pár tisic". Kým dnes sú to stotisice. Rozdiel veľký. Čiže vďaka prístupu súdov a práva... manzel/manželka sú totálne e nechránený druh. Zbytočný. Ak nemysli na prachy do začiatku do konca a všetko nespisuje. Neodklada dôkazy a zároveň pomimo nešetrí. Aj šetrenie by bolo diskutabilné.. však bsm...
Je mi ľúto čo sa deje v tvojej rodine, zároveň však ďakujem za tento príspevok.
Pred 3 rokmi som prepísala polovicu môjho 1- izbového bytu na manžela kvoly daniam z prenájmu. Vtedy mi navrhol aby sme aj jeho 3- izbový v ktorom bývame napísali aj na mňa. .. nechcelo sa mi po úradoch.
Dávam si to ako prioritu do nového roka. Pre istotu. Človek nikdy nevie...
Držím palce
Ja keď čítam túto diskusiu až mi je do plaču, že existujú takí ludia ako tvoj otec...normálne tvoju mamu ľutujem...
@zuzulkazu no moju skusenost ti nejdem pisat.. a teda nie ako rodica, ale ako "rodineho prislusnika" vychovavatelky v skolke :DD ta lovi o sto sest.
Inak ja som mala stastie na zlate ucitelky/vychovavatelky, takze dufam, ze tieto lovkyne su take výnimky 🙂)
@oblecenie99 prosim ta preco by mal byt dementny za to, ze v 50+ si uvedomil, ze mu “zivot pretiekol pomedzi prsty” a este si moze uzivat to co v mladosti nestihol ??? Asi 70% chlapov a aj zien si v takom veku uvedomi, ze este nie su na zahodenie a to co nevyvadzali pocas mladosti vyvadzaju pocas druheho mladickeho osialu. To by si potom aj richarda gereho musela obvinit zo senility - ten si ani nie pred 10 rokmi narazil o20rokov mladsiu a maju dve deti do 10rokov a teda v poslednych vyhlaseniach, ked sa teraz stahoval do madridu, mi vobec senilny nepripadal 😂😂😂😂
@prasiatko30 Prosím ťa, lebo som také už videla, a nebola to demencia, ale Alzheimer, a ten človek mal zhruba o tri roky viac ako pán z tejto diskusie a začalo to podobnou zmenou v osobnosti a sám lekár to neskôr povedal? A keďže sama autorka napísala a mnohé ženy tu nechápali, AKO sa môže niekto zmeniť len tak z ničoho nič a úplne svoje správanie otočiť až tak, že na svoju ženu je vyslovene hnusný a ju uráža, tak mi to celkom logicky napadlo?
@oblecenie99 opakujem v tom veku si vsimne strasne vela chlapov, a aj stale viac zien, ze proste maju este moznost zit aj inym sposobom a mat aj mlade masko v posteli. Na toho jedneho co si videla ty s alzheimrom som videla ja 30 co chytili druhy dych a este sa aj zenili aj male deti mali po 50tke, lebo objavili “elixir zivota” a cely happy. Davam ti priklady znamych osobnosti, lebo tie su viditelne a vies si ich vyhladat - michael douglas, alec baldwin, antonio banderas, karel gott a zoznam pokracuje a pokracuje. A cim sa zda, ze je lepsie zabezpeceny tym vacsia pravdepodobnost prepadnut druhej mladosti v 50tke- lebo si este potrebuju dokazat, ze su mladi a su v kurze. Muzska samolubost, volaj to ako chces ale existuje to aj bez akehokolvek znaku senility/demencie/alzheimera alebo ako to chces volat
Dakujem Vam vsetkym za slova aj podporu. Skusim tie otazky tak nejako zhrnut a odpovedat este. Mama sa neodstahovala, pracuje ako vrchna sestra a popri tom ma par hodinovy uvazok a uci na zdravotnej skole. Ma vzdelanie aj prax, pracu by si nasla kdekolvek velmi rychlo. Urcite ju tu s manzelom budeme chciet udrzat, ale ak bude chciet po rozvode odist niekam daleko odtialto, pochopim to. Otec pracuje na veducej pozicii, riadi cca 15 ludi. Urcite nema ziadne zdravotne problemy, vsimla by si to mama ako clovek od fachu a vsimli by si to aj jeho podriadeni. Brat mojho svokra je v time u mojho otca, od mojho svokra vie, co sa u nas deje a je mu trapne, pretoze otec udaje chodi v praci vysmiaty od ucha k uchu a keby sa dalo, tak by sa vznasal. Ked sa ho na mitingoch pytali, ci cakame prirastok, lebo naposledy bol taky happy, ked sa mal stat dedom, tak povedal, ze nie, ale konecne zije. Nikto tam nevie, ze sa rozvadza a ma mladu milenku, len brat mojho svokra a tomu je naozaj velmi, velmi trapne. Otec je zdravotne uplne v poriadku, plati si lektora anglictiny zo zahranicia, pretoze sa mu minuly rok zmenila trochu pracovna napln a nekomunikuje v takej miere v anglictine. Nechcel vyjst akoby z cviku v konverzacii, tak tusim dvakrat do tyzdna ma online hodiny s lektorom. Este sa niekto pytal na surodencov. Uz som zial jedinacik, mala som mladsieho brata, tragicky zahynul na motorke pred 11 rokmi.
Este chcem uviest na pravu mieru, aby si niekto nemyslel, ze mama je nejaky vyciciavac a chce otca osklbat. Ona si je vedoma a my s nou, ze dom je otcov. Zdedil ho. Ona si na dom nikdy nenarokovala a ani nenarokuje. Sme vsak vsetci presvedceni, ze si zasluzi viac ako smiesnych 30 000 euro s ohladom na to, ze aj vdaka peniazom od maminych rodicov mohol otec svojich surodencov vyplatit z druhej polovice domu a tym napisat cely dom na seba.
@colsami také sú najhoršie, okolo 40 už cielene hľadá zabezpečenie pre seba a ak ma menšie deti, tak ešte horšie, tam ocakavaj veľké vymyvanie mozgu aby sa dom prepísal aspoň z časti na ňu.
@som_realistka presne tak, bude tlacit na to aby sa dom prepisal z casti na nu. Poviem pravdu- kvoli mame by ma tato cela situacia strasne mrzela. Ale aj to, ze autorka mala byt jedina dedicka 800 000€ domu a takto sa pravdepodobne raz bude natahovat s cudzou zenskou alebo este lepsie - rovno s dvoma cudzimi detmi tej zeny. Na porazenie cela situacia 😖
Mozno ma tu teraz vsetky ukamenujete, ale napisem iba svoj nazor. Clovek sa moze pocas zivota zmenit - odmilovat, zamilovat sa znova - ale napriek tomu by mal stale zostat clovekom. A to by malo platit aj pre Tvojho otca, autorka. Nech uz mal na svoje konanie akekolvek dovody, o ktorych my - a mozno ani Ty sama nevies. Mal sa v prvom rade zachovat ako chlap. Oznamit to mame, podakovat jej za spolocnych 30 rokov, za dve deti, z ktorych jedno uz, zial, nezije, navrhnut predaj domu, z ktoreho by 400tis. dal mame na novy start a za 400tis. by si obstaral byvanie pre seba a novu partnerku. Tak nejako by mi to davalo zmysel. Povedat: "Mrzi ma to, ale dalej chcem kracat zivotom sam, dakujem Ti za spolocnych 30 rokov, vzdy tu budem pre Teba, nasu dceru a nasho vnuka, lebo navzdy budete moja rodina..." tak nejak by som si to predstavovala🤷. Kazdopadne, autorka, vela sil Tebe aj mamine. Treba len dufam, ze otec dostane rozum a vysporiada sa s mamou tak, ako sa na manzelov po 30 rokoch patri. Drzim palce🙏
@prasiatko30 Ale veď jemu nikto neberie, že sa zaľúbil a chce ešte niečo v živote zažiť, že si uvedomil, že nie je šťastný atď. Ale prečo sa kvôli tomu musí k žene, s ktorou prežil celý doterajší život, ktorá mu porodila deti, starala sa o nich a vytvorila mu domov, správať, ako kkt?! Bez štipky úcty, súcitu...?! Je kopa ľudí, čo sa rozvedú, vysporiadajú si majetok, dohodnú sa, čo a ako ďalej a žije si každý svoj život. Ale toto, čo predvádza tento pán, nie je normálne.
@h2 ja som reagovala na prispevok oblecenie99 kde sa pytala ci pan otec nahodou nie je dementny😅
Veď on sa k nej ešte doplazí s prosíkom. Ja verím, že na také svine sa varí voda. Sám jej ten dom dá.... časom.
podla toho, čo píše autorka o 18.37, tak tu skôr ide, že nejaká 40rocna rozvedená s deťmi hľadala a našla svojho sponzora/využila príležitosť sa nalepiť na svoju novú "peňaženku".
A žiaľ "Otec pracuje na vedúcej pozicii" - tak toto sa stáva často, že hľadajú zábavu navyše, veď fin.zdroje nato majú, to je bežné vo väčšine firiem. Ale i tak je to hovado. Už aj keď si nabalil inu zastrcku, a doteraz sa choval pekne k svojej manželke, tak zmeniť sa z pozorného manzela na chrapuna - to fakt nechápem. A hlavne, keď jeho manželka pracovala, nebola vydrziavanou ženou.
Možno si ho karma nájde, keď si uvedomí, že aj ta nova zastrcka nie je také terno, ako sa momentálne zda.
Ale ja ako žena si neviem predstaviť ani to, že účelovo rozbijam niekomu manzelstvo, veď by som sa cítila ako posledná chudera.
Ako tu uz niekto napisal…clovek sa po rokoch moze zmenit, odmílovat a zacat novy zivot, to by som este pochopila. Ale ak by sa moj otec choval k mojej mame ako chrapun a jedine co by ho zaujimalo ako sa jej lacno zbavit, tak toto by som otcovi neodpustila. Uz by som sa s nim nebavila. Rozist sa da predsa aj slusne. Bud ma otec vycitky a snazi sa hodit cast viny aj na tvoju mamu a teda ze on ma pravo sa s nou rozist, ked je taka otrasna. Alebo mu mozno aj milenka dava rady a uz sa vidi nastahovana v dome a mozno aj na LV.
Inak poznam taky pripad z mojho okolia. pan pred 60tkou opustil rodinu - zenu a dokonca odstrihol aj dceru a milovane vnucata. Pri mladej milenke chytil druhy dych a uz zrazu nechcel byt dedko.
@naira80 tak by to bolo správne, aj morálne, ale bohužiaľ väčšina týchto chlapov nema gule a ani chlapsku hrdosť
toto by mal zákon nejako ošetriť..nie že, nemáš odložený bloček spred 60 rokov, tak ti nič nepatrí ..musí existovať nejaké spravodlivé delenie majetku predsa..ano, jej to nepatrilo, ale aj z jej peňazí sa kupovali veci do domu
za 8 rokov sa môže situácia otočiť, teraz tvoj otec "žije" za 8 rokov bude mať 65, čiže erekcia nula bodov, rozvedená frajerka si nájde mladého milenca, bude zabezpečená a otca klepne a zomrie predčasne
takže teraz nech si moc nevyskakuje, všetko do času...
@prasiatko30 Ale ona nepísala, že je dementný, lebo si našiel frajerku, ale preto, že sa jeho správanie tak veľmi zmenilo.

@simca06022011 úplne súhlasím, tiež si myslím, že toto na SK nie je doriešené.
@h2 to je síce pravda ale v mnoho krajinách je výživné na manželku úplnou samozrejmosťou a to aj podľa počtu detí, lebo je každému jasné, že ked sa zena stará o deti, nevie si robit kariéru, plus v mnoho krajinách sú úplne iné podmienky čo sa týka nárokov manželov aj na majetok pred manželstvom. Ale u nás je to vážne dosť komplikované pri vysporiadaní hlavne v takýchto prípadoch, no ako bude dokazovať čo bolo pred 30 rokmi. Potom sa dokladajú aj fotky a neviem čo, lebo sa to preukazuje. Preto v tomto prípade, treba vážne skúseného právnika, čo rieši BSM dlhé roky a má skúsenosti.