icon

Partner holduje alkoholu. Ako mu dať priúčku?

vejuska17
10. nov 2013

Ahoj,som cela rozklepana a uz neviem ako dalej...viem,je tu milion diskusii o alkoholizme,ale....ja chcem aby sa uvedomil,chcem mu dat daku priucku-nemam kam odist,nemam peniaze,prosim poradte mi ako ho dotlacit k tomu aby prestal....velmi mu zalezi na synovi,VELMI,dokonca aj prestal a bol za "super" otca,dokonca sme rozmyslali o druhom babe,no zacal hokej a partia a je zas tam....

Strana
z2
macamac
10. nov 2013

@vejuska17 fúúha
cítim riadne zúfalstvo z tvojho príspevku
tak pre začiatok - v žiadnom prípade druhé bábo! - toho si si asi vedomá
príučka?
no,keďže nemáš kam odísť a ani peniaze, tak neviem 😒
lebo prvé mi napadlo - odísť, aspoň načas, získať čas pre seba na utriedenie myšlienok, odstup, premýšľanie...či to má zmysel a či ďalej ešte vládzeš
naozaj nemáš ani rodinu, kam by si aspoň na pár dní zašla?

inú príučku totiž v tvojej situácii nevidím

vejuska17
autor
10. nov 2013

mam rodinu,lenze ja nechcem zatazovat mamu,doma ma to iste a pozerat sa este aj na dceru,ze dopadla tak isto....neviem je mi jej luto

sissy27
10. nov 2013

@vejuska17 asi ho viac zamestnať domácimi prácami? keď teda nemáš kam odísť, mamu zaťažovať nechceš... nepíšeš, či chodí do práce, či doma pomáha, či sú toto nejaké jeho úlety alebo proste slope každý deň... ale teda zjavne sa nudí a má zbytočne veľa voľného času, plus si je tebou istý v tom, že ho neopustíš, alkohol mu chutí... veľmi zlá kombinácia 😢

vejuska17
autor
10. nov 2013

a co mam robit aby si isty nebol?

janinah
10. nov 2013

nemáš /nemáte peniaze a on slope každý deň? 😠 no neviem,ale čo tak mu nechať zbalený kufor pred zamknutými dverami s lístkom -ak sú ti prednejší kamoši a alkohol,tak si s nimi ostaň naveky,ale bez rodiny...riskuješ síce,že ozaj niekam odíde/má kam?/ ,ale možno sa spamätá..nezávidím ti,drž sa a hlavne to rieš

sissy27
10. nov 2013

@vejuska17 sama si napísala, že bez neho nemáš ako... nemáš kam ísť, zrejme si na rodičáku, takže finančne tiež nič moc... a ja osobne si nemyslím, že zbaliť sa a na týždeň ísť k mamičke je riešenie, lebo skôr či neskôr sa budeš musieť vrátiť, a on to dobre vie...
pýtala som sa, či pije denne, alebo raz za čas ide s chalanmi žúrovať, píšeš, že to súvisí s hokejom, to snáď nie je denná záležitosť...
koho je byt, v ktorom bývate? lebo aj varianta, ktorú spomínala @janinah, nie je zlá, ale to by si si musela za tým stáť, nie že za tri dni ho budeš prosiť, aby sa vrátil...

iveta71
10. nov 2013

@vejuska17
Tu moja pomôže len a len liečenie. Je to porucha v mozgu a tá sa sľubmi nelieči. Nepomáha ani sľubovanie, ani vyhrážanie, argumentovanie, prosenie, ničové nič. Nikdy! Pošli ho ku psychiatrovi, to je odrazový mostík na liečenie a keď ti on sám nepôjde, choď ty za neho - aj to sa dá. Poradíš sa a ďalej to budeš riešiť s odborníkom. A druhé bábo v žiadnom prípade !!!! To nie je riešenie, zbytočne si pridáš problém a zničíš život ďalšiemu nevinnému človiečiku. Lebo chlapi sa nemenia a závislí už dupľom nie. Je to peklo a práve on musí chcieť to zmeniť, ty sama to nedokážeš. Držím palce.

vejuska17
autor
10. nov 2013

@janinah presne nad tym som rozmyslala,asi to aj tak bude...

nini1010
10. nov 2013

Mňa napadá ako mu dať priucku.zozen si rozvodove papiere a povedz mu že ho ziadas o podpis.nikto nehovorí že sa máš ozaj rozviesť,ale ak mu chceš dať priucku a nemáš prachy aby si odišla,myslím že týmto mu dáš ozaj nôž pod krk a bude mať príležitosť zrovnať si v hlave na tom ozaj záleží...

vejuska17
autor
10. nov 2013

a este nieco,raz som skusila odist aj ja,lenze ako to dopadlo? celu tu dobu bola u nas partia a pilo sa vesele...asi tak....

vejuska17
autor
10. nov 2013

@nini1010 kde sa daju take tlaciva zohnat?

sissy27
10. nov 2013

@nini1010 hm a keď jej ich bez mihnutia oka podpíše a zbalí jej veci, tak pre koho to bude príučka? aby sa on náhodou aj nepotešil, vieš...

nini1010
10. nov 2013

@sissy27 nuž aj tak sa môže stať,ale aj to by za niečo hovorilo si myslím.minimálne že nemá žiadny záujem so svojim alkoholizmom nič robiť a potom by to bolo možno aj lepšie.ale nemyslím si že sa to stane.

nini1010
10. nov 2013

@vejuska17 na súde myslím.

anjelicek26
10. nov 2013

@vejuska17 - ak mama skoncila rovnako, dobre pochopi, ze jej dcera tak zit nechce! A ak chces zmenu, postav sa na vlastne nohy, hladaj jasle/skolku a ty pracu. Potom mozes robit zmeny a priucky... aj ked dospelemu chlapovi nieco takehoto proste musi dojst samemu, nie sme pokusne zajace, kde partner skusa svoje teorie, ako ho zmenit. Bud proste vie, co ma a vazi si to, alebo o to prijde. Zivot zijeme len raz. Nepremarni ten svoj. Nenechaj syna mat za otca chlastajuci vzor. Lebo sa ti to zopakuje aj u tvojej nevesty.

sissy27
10. nov 2013

@anjelicek26 amen. a teraz bude nasledovať milión dôvodov, prečo sa nedá...

vejuska17
autor
10. nov 2013

@sissy27 myslis z mojej strany? preco,neuveris ale akurat som hladala jasle

sissy27
10. nov 2013

@vejuska17 už tvoj úvodný príspevok - nemám kam, nemám za čo, chcem mu LEN dať príučku...na moje predchádzajúce otázky si neodpovedala... ale silno dúfam, že sa mýlim, lebo si tak nejak myslím, že tu nie je veľmi o čom, buď sa osamostatníš a to je jediný spôsob, ako mu dokážeš, že nie si naňho odkázaná a má o teba a o rodinu bojovať (liečiť sa, urovnať si priority...), alebo budeš len uplakaná doma čakať na zázrak a trpieť...

vejuska17
autor
10. nov 2013

@sissy27 zazila si nieco podobne,alebo rovnake? sme spolu len 3roky,myslim ako manzelia,preto chcem aby sa nakopol a dal vsetko do poriadku,nechcem hned navzdy odist

sissy27
10. nov 2013

@vejuska17 nie, s alkoholikom som nežila, neviem si predstaviť, že by som si to nevšimla pred vstupom do manželstva, so závislosťami mám skúsenosti z tej opačnej, profesionálnej stránky... a viem, že žiadne vyhrážky a príučky "akože" nepomôžu... ale teda neviem, nejako si nie som istá z tvojich slov - pije denne alebo len nárazovo, sem tam party šnúra s kamošmi? pracuje? stará sa?

vejuska17
autor
10. nov 2013

@sissy27 nevsimla som si to za 2r "chodenia",jeho rodicia boli proti tomu aby sme spolu zili na divoko,to co robil ked odisiel odo mna neviem,sice par krat,fakt to bolo max 2-3x som mu prisla na to vdaka FB,ze niekde bol - ruka hore,ale nedavala som tomu velky vyznam,boli sme mlady a ja som tiez nesedavala doma. Vsetko zmenilo spoluzitie,videla som ako chodi z prace,zo sportu...najskor sa drzal,bolo to tak raz za 2tyzdne,to teraz je to 4-5x do tyzdna,ci ide z poobednej,nocnej,sportu....

sissy27
10. nov 2013

@vejuska17 no ono už teraz je jedno, čo si si všimla alebo nevšimla predtým, máš situáciu a treba ju riešiť.. a ja osobne vidím jediné riešenie v tom, aby si mu jasne dala najavo, že nie si naňho odkázaná - teda nájsť si prácu, preniesť naňho časť domácich povinností a zodpovednosti, a ak sa nespamätá hneď, tak si zariadiť odchod, ale nie s vyhliadkou na týždeň či mesiac, kedy on bude vedieť, že skôr či neskôr sa budeš musieť vrátiť, ale aby si mala možnosť ostať tam v prípade potreby natrvalo... a pouvažovala by som aj o rozdelení bsm a určenie výživného na dieťa (dá sa to aj počas trvania manželstva), dáš mu najavo, že to myslíš vážne, že v prípade, že narobí dlhy, budú len jeho a že musí mať aspoň toľko zodpovednosti, aby ti zložil každý mesiac peniaze na dieťa...

mimake
10. nov 2013

@vejuska17 nepotesim ta a mozno ani nepomozem, ale urcite co najdalej od neho. Budes sa musiet postavit na vlastne nohy a rozviest sa! Cim skor tym lepsie- menej problemov do buducna. Co sa tvojej mamky tyka, myslim ze ak jej vysvetlis ze ty takto zit nechces a chces s tym nieco urobit tak ti rada pomoze a nenecha ta v tom. A mozno budes prekvapena ze namiesto toho aby si jej priniesla starosti, bude na teba hrda ze ty si sa dokazala z takychto sra.iek dostat. Moj manzel zil v rodine kde boli obaja rodicia alkoholici ( mamka nakoniec aj zomrela) a ked mi rozpraval o tom ako to nenapadne zacinalo a nakoniec som na vlastne oci videla ako to dopadlo tak mi bolo az do placu. Pozri sa na to z pohladu tvojho dietata, aby si raz do buducna nemuselo povedat ze namiesto detstva sa starala o zrutenu matku a ozrana otca. A ponesie sa to s nou. Manzel dodnes splaca niektore exekucie ktore ma z cias ked sa musel starat o dvoch mladsich surodencov a financne to nezvladal, lebo este aj to posledne mu otec vzal a prepil. Otec mu prestal pit pred dvoma rokmi ked dostal infarkt oslepol na jedno oko a zacal sa bat o svoj zivot . A tak dlho snad cakat nechces. Urob vsetko preto aby tvoje dieta vyrastalo inak, VSETKO. Viem ze som ti neporadlla ale snad aspon prestanes rozmyslat o priucke a zacnes rozmyslat o cinoch a buducnosti svojho dietata

kiki68
10. nov 2013

priucku? no neviem,asi ho prepit tak,ze mu 5x precistia krv a polezi si v spitali...mozno uvidi na druhu stranu a osvieti ho velmo rychlo. Aspon takto prestalo pit par ludi,co poznam...ked tak mu k tomu pomoct...staci trosku niecoho ineho do pitia,aby bol zazitok tak desivy,ze s tym bude chciet sam prestat...niektorym ludom len sokovu terapiu....
Raz chceli moji kamosi odnaucit ich kamosa chlastat...no tak ho pozvali do enjakeho podniku a do vodky mu namocili papierik s LSD, vraj ten chalan ked priesil k sebe bol tak vydeseny,ze sa uz alkoholu nikdy nedotkol..oni mu totiz nepovedali,ze to spravili oni a tvrdili mu,ze to tam bolo...

el6
11. nov 2013

no miesat alkohol a drogy alebo ine latky by som rozhodne neskusala, lebo nevies ako to vypali a keby sa mu nieco stalo, zijes dozivotne s tym, ze si to sposobila, aj ked s dobrym umyslom....som z rodiny, kde otec dlhe roky pije....mama ho tisickrat skusala poucit potrestat, aj odist....vacsinou to zabralo na chvilu...ale nic sa tym nevyriesilo a rovnaky scenar sa opakuje uz 30 rokov....mama ho nedokazala opustit a otec si nikdy nepripustil ze je alkoholik....ako viem ze nas ma otec hrozne rad, ale take zivotne momenty, ake nam v alkoholovom opjeni dozicil, neprajem ani tebe, ani tvojim detom....myslim si ze z dlhodobeho hladiska ti nepomoze ho postrasit...myslim ze je dolezite zistit dovod PRECO pije(moze mat nejaky problem, ktory sa snazi potlacat alkoholom, mozno aj z minulosti, z detstva alebo teraz v manzelstve....)....sla by som za psychiatrom, poradit sa ako - vzhladom na jeho povahu - mu to povedat, ze je alkoholik a potrebuje sa liecit...pocitala by som s tym, ze mozno si to nepripusti hned na prvykrat...moze to chvilu trvat...ak si to pripusti, a bude ochotny ist k psychiatrovi a liecit sa, dala by som mu sancu a snazila by som sa mu pomoct...ak si to ale nepripusti, nezila by som s nim, ale hladala sposob ako z tohto manzelstva prec...koli detom aj koli tebe..
mozno som aj po tych rokoch naivna, ale myslim si, ze je to niekto,kto potrebuje pomoct, podporit, pri uspechoch ocenit....lebo kazdy z nas obcas moze zakopnut ....ale v prvom rade musi byt ochotny s tym sam nieco robit on sam...inak ziadna pomoc nema zmysel..drzim vam celej rodine palce

irin12
11. nov 2013

na Slovensku je to normalne ze piju vsetci a stale 😠 , treba sa iba rozpravat a rozpravat, ak pije cez vikend je to ok potrebuje si vyventilovat hlavu ak kazdy den je alkoholikom a treba vyhladat lekarsku pomoc- liecenie.

maschena
11. nov 2013

Nedá mi nezapojit sa,keďže som si s takýmto človekom užila svoje.Skúšala som možné,aj nemožné...plakala,prosila,vyhrážala sa,odchádzala a znovu prichádzala....no nekonečný začarovaný kruh!!!!Nikam to nevedie...tiež som bola bez peňazí a vyslovená TROSKA!!!!Až som raz zobrala dieťa,dve tesco tašky základných vecí a odišla k rodičom......tiež to tu nieje ružové,ale hrozne veľa mi to dalo.Dnes sme v štádiu hľadania vlastného bývania.On má novú rodinu,robí všetko,čo som od neho žiadala ja a ,,nešlo to,,....hotový kandidát na ,,otca roka,, Prišla som na to,že sme mu nikdy neboli dosť dobré na to,aby so sebou niečo robil.....tým ťa nechcem nahovárať na rozvod,odchod,abo niečo obdobné....len si uvedom,že aj ty máš svoju dôstojnosť,svoje potreby a práva a žiadna ale naozaj žiadna žena si nezaslúži (pri tom všetkom čo robí a dokáže ) byť trapena !!!!!

tyssa
11. nov 2013

moj otec prestal pit po 30 rokoch manzelstva /je z rodiny alkoholikov, pil od puberty, potom v zavode ako majster furt bol dovod, proste za sociku sa pilo, oslavovalo,.. pil stale, vzdy bol dovod, ńapr. ze zacalo prsat, mama prisla o nervi, ja alkohol nemozem ani citit/, pri mojich detoch prichadza na to , ze o co vsetko prisiel ked som bola dieta ja, nepomahali prosby, hrozby, plac , proste nic ,... otec ked si vypil bol rypacny, do vsetkeho kecal a liezol na nervi, ale nedovolil si nas udriet,..len jedna rada-postavit sa na nohy, praca, potom ubytovanie a nechat ho tak, ak sa on nechce zmenit a prestat-ty ho nedonutis, ze sa bezne na slovensku pije?nie, v mojom okruhu znamych nepijeme,..

sunnyfunny
11. nov 2013

ahoj.alkoholizmus je choroba.najdolezitejsi krok je na partnerovi-chciet prestat.na to musi mat skutocne silnu motivaciu,alebo zmenu partie alebo pad az na dno.vacsinou zabera ten pad.Ty sa hlavne udrzuj v pokoji kvoli dietatu a neboj sa,vsetko ma raz svoj koniec a aj krasny zaciatok. : ) drzim palce

cecil36
11. nov 2013

@vejuska17 ja chcem, aby sa zmenil, ja mu chcem dat nejaku priucku.... to je fajn, co chces, ale chce to aj on? Chce sa zmenit, prestat pit? Ak nie, ziadna priucka odchody, navraty, prechlastanie a co ja viem co nezaberie. ON MUSI CHCIET! Ak nechce, mozes sa premenit aj na morsku pannu a kyvam chvostom, nepomoze ti to. Je fajn, ze chces zachranit vztah, ale na zachranu musia byt dvaja.... Na tvojom mieste by som sa zacala osamostatnovat. Ak sa zmeni k lepsiemu fajn, ak nie nezostanes s holou ritou, bez prace a strechy nad hlavou a s malym dietatom.

Strana
z2