icon

Partner má o 15 rokov viac

simiimis
9. máj 2018

Aky je vas nazor na vztahy, kde je takyto velky vekovy rozdiel? Napriklad 22 a 37? Ona chce dostudovat, on by mal mat v takom veku uz rodinu.. Jej rodicia ho neakceptuju, pretoze je 'stary' a jeho rodicia si myslia, ze uz nema cas "stracat cas" s takou mladou babou...
Co v takom pripade?

janickacrazy
12. máj 2018

@luckyza ano, myslím si to a čo teraz? ved diskusia, možem si povedať svoj názor, nie? Zažila som taký vzťah ako mladá a s dotyčným som bola ešte v kontakte aj neskor, nedožil sa ani tej 60tky, ja mám teraz 41 a malé dieťa, no s ním by som bola už vdova. Viem, že u vás to može byť úplne inak, ale vačšina chlapov po 60tke ide už dole vodou, moj názor. 🙂

luckyza
12. máj 2018

@janickacrazy jasne ze si mozes povedat, tak ako aj ja naň mozem reagovat.
Je to proste o tom, ze kazdy vztah je iny a netreba ich škatulkovat podla veku. Tak ako ja som mala smolu na rovesnikov, tak si medzi nimi najde niekto svoje stastie. A naopak...

0silvia0
12. máj 2018

@junova ženenie 20 ročných bolo v určitej dobe úplne bežné. Môj otec sa tiež ženil vo veku 22 rokov. Ale bola iná doba, iná sociálna a spoločenská klíma, mladí boli spoločnosťou nenápadne tlačení do manželstiev mladomanželskými pôžičkami a výhodami. Cestovať sa veľmi nedalo, príležitosti neboli, tak sa rozvíjala rodinná politika. Toto by som fakt neporovnávala.

jana_eyre
12. máj 2018

este by som spomenula, ze ak vyber partnera teda ideme brat tak povrchne, ze 60r byvaju ludia na pokraji sil, tak by sme mali pri vybere zohladnovat nie len vek, ale aj genetiku.. takze mala by som asi podat ziadost o rozvod, lebo moj 36r muz ma geneticke ochorenie pecene, taktiez mu hrozi, ze zdedil po otcovi cukrovku, z maminej strany je tam kopu rakoviny.. jeho otec dostal ako 37r infarkt, takze to moze dostat aj moj muz.. jednoducho, je to blbe ako asi dopadnem o 20r? a vobec, moji obaja rodicia mali v mladom veku mozgove porazky, to moze cakat aj mna.. hrozna partia som pre muza.. 🤦 irony off..

junova
12. máj 2018

@jana_eyre Nechcem aby to vyznelo vypočítavo ( ja osobne som sa vydávala z lásky) ale pri výbere partnera treba prihliadať aj na genetiku. Ak je v rodine nejaké ťažké ochorenie ako schizofrénia, psoriáza, rakovina prsníka, skleróza multiplex treba o tom partnerovi povedať. Moja kamoška do 40 roky zdravá žena, športovkyňa, dostala minulý rok rakovinu prsníka ako jej mama aj babka v tom veku. Jej mama aj babka na to zomreli v 50 tke. Dala si zobrať krv na genetike a vyšlo jej, že ma v sebe gen rakoviny. Preventívne jej v 40 tke odporučili vybrať oba prsníky aj maternicu s vajecnikmi. Tiež by asi máloktorá žena bez problémov uzavrela manželstvo s mužom kde sa polovica rodiny lieči na psychiatrii.

jana_eyre
12. máj 2018

@junova aha, cize muz kamaratky jej mal.dat zbohom, pretoze moze mat rakovinu vajecnikov? 😱 ja asi nechapem a netusila som o sebe ze som taka romanticka.. moj muz ma v rodine prave schizofreniu, (jeho teta a ujo, babka a prababka spachala samovrazdu) to som sa mala na neho vykaslat po zisteni?

0silvia0
12. máj 2018

@junova v každej rodine sa nejaké diagnózy vyskytujú. Jasné, že treba partnera oboznámiť s diagnózami v rodine, ale zas si teoreticky fakt neviem predstaviť, že by sa ľudia rozhodli rozmnožovať len tí, ktorí nemajú žiadnu genetickú zaťaženosť žiadnymi chorobami. Jednak by sa takíto geneticky nezaťažení jedinci ťažko hľadali, jednak by to už vyzeralo ako ľudská plemenitba. Ale zaujímavá úvaha...

thoughtfulweirdo
12. máj 2018

@simiimis Môj muž je starší o viac než 15 rokov, zatiaľ nám to obojstranne vyhovuje a nevidím dôvod, prečo by časom malo prestať. Už je vyskákaný, nemá potrebu tráviť večery v baroch namiesto so mnou, vie sa o seba postarať, takže mu nemusím robiť slúžku, má dosť životných skúseností a vie mi vo veľa situáciách poradiť... A nebudeme si klamať, síce mi o majetky nejde, ale to, že už je zabezpečený, má určité výhody. Ale ja som vždy bola "divná", viac problémov by som mala s rovesníkom, ktorý by si ešte túžil užívať život flákaním sa. Moji rodičia si ho obľúbili v momente, keď ho spoznali. Jeho rodine to trvalo dlhšie, ale časom videli, že nám to funguje a prijali to. Je to vždy individuálne, ale pokiaľ si dvaja rozumejú, vek tam rolu nehrá.

isabel11163
12. máj 2018

@simiimis Ahoj medzi nami je rozdiel 10 rokov ale nemenila by som..Ja budem mať za rok 30 a priateľ v lete 40..Na jeseň budeme spolu už 9 rokov a teraz boli 2 roky spoločného bývania a neľutujem ani minútu že som išla do takéhoto vzťahu..detičky zatiaľ nemáme ale v blízkej dobe plánujeme že si založíme rodinku..Keď sme sa spoznali tak som ešte chodila na VŠ v pohode som do študovala bol mi veľkou oporou..Hlavne si treba si ujasniť čo obaja očakávate od vzťahu ale určite by som sa nevzdala vzťahu len pre vekový rozdiel 15 rokov nie je taka katastrofa 😉

persica
12. máj 2018

@0silvia0 Presne- co sa tyka zakladania rodin, treba zohladnit aj spolocensku klimu. Tiez generacia mojich rodicov- uzatvaranie manzelstiev v 70-tych az 80-tych rokoch- spolocnost nastavena prorodinne. Mladomanzelske pozicky, lahka dostupnost bytov, dom sa dal lacno postavit. Po 24. roku zivota staromladenecka dan. Takze do 24 boli prakticky vsetci zenati a vydate. Takze populacny boom- 100tisicove rocniky. Potom v 90tych rokoch uz meciarizmus, nezamestnanost, obrovska inflacia, nedostupnost bytov. Takze populacny utlm. Dnes mam pocit, ze tie vynechane rocniky v spolocnosti chybaju, nezamestnanost uz prakticky na nule, dostupnost byvania uz tiez lepsia- zasa zacina obdobie priatelskejsie k zakladaniu rodin.
A lahko sa potom stane, ze muz, ktory bol mlady v tej nepriaznivej dobe, siahne uz teraz po mladsej vekovej kategorii.

0silvia0
12. máj 2018

@thoughtfulweirdo vidis, na toto som zabudla. Moj otec sa napriklad zenil vo veku 22 rokov, ale cely zivot si nevedel nic uvarit, upratat, chlapi vychovavani v jeho casoch boli obskakovani zenami. Ked som sa zoznamila s mojim muzom (36 rocny stary mladenec), imponovalo mi, ze zvladal varenie, pecenie, zehlenie a pranie. Zvladal sa starat o choru mamu, bol gentleman a pre mna to bolo ako zjavenie, lebo chlapi v nasej rodine boli sice pracoviti, ale mimo domacnosti.

ostorha
12. máj 2018

@0silvia0 Wau tak to klobuk dole pred tvojim chlapom dobre si si vybrala.Moj sice jelen o dve roky starsi odo mna ,ale on uz od 16 chodil vyrabal hlinene figurky a predaval na trhoch po Slovensku tak si nasporil urcity obnos a mama mu trocha doplatila a v 18 uz zil sam na seba robil kulisaka v detskom babkovom divadle takze prijem nemal ktovie aky ale vedel si zaplatit garsonku aj si ju sam zrekonstruoval/brigady v Svajciarsku/ lebo ju kupil velmi lacno ale zdevastovnu.A vedel dobre varit i ked iba zopar jedal ,ja ked som ochutnala jeho spagety bolognese tak som vedela ze to je ono...Takze mlady fesak ale vyzrety a velmi samostatny. A ked som sa tam nastahovala tak mi jedna starka povedala,ze je to dobry clovek ze sa jej stale opyta ked ide do obchodu ci jej netreba nieco doniest,ze jej pokosil zahradu ...

yanni
12. máj 2018

@6mia6 No a momo otcovi taha na 70tku a je aktivny stale. Casto si osobne myslim, ze az pirais aktivny. svokor uz ma cez 70 a o domasedovi sa vobec neda hovorit. Prednedavno sa dokonca vystveral na Kilimandzaro.

dai
12. máj 2018

@yanni dufam ze aj ja budem taka v 70tke🙂

mircalla
12. máj 2018

@dadka_bb Nuz v tvojom pripade by mal byt nazov temy: Nevadi Vam mlada, ale hlupa?

mircalla
12. máj 2018

15 rokov podla mna nie je nic strasne, je to idividualne, su ludia, ktori nemaju ani 40 a ziju ako dochodcovia a naopak velmi vitalni aj v neskorsom veku.

junova
12. máj 2018

@0silvia0 Jasné, že nie je možné aby sa rozmnozovali len zdraví ľudia ale sú isté diagnózy pri ktorých by som nad tým veľmi uvažovala. Mamičky s depresiou, ktoré sú celé tehotenstvo na antidepresívach, ľudia s reumou, so sklerózou. Osobné ich obdivujem. Poznám ľudí s týmito diagnózami a sú radi, že sa postarajú o seba.

junova
12. máj 2018

@jana_eyre ja som nikde nenapísala, že jej mal dať kvôli tomu zbohom ale musel s tým rátať, že je vysoká šanca že manželka časom ochorie keďže to majú v rodine. Mohla túto chorobu dostať aj v 30 tke, čiže treba zohľadniť túto skutočnosť a poponáhľať sa s deťmi lebo je možnosť, že keby ich odkladali ani by ich nemali. My máme v rodine psoriazu, ja som o tom mužovi pred svadbou povedala aj keď som vtedy nemala na sebe ani fliacik, žiaľ po 30 tke sa mi na tele urobili ložiská. Aspoň muž neostal prekvapený. A čo sa týka schizofrénie, keď si sa rozhodla zobrať si ho za manžela, musíš rátať aj s možnosťou, že to zdedí buď niektoré z tvojich detí alebo vnúčat. Je tam väčšia predispozícia.

persica
12. máj 2018

@junova Ano, je aj zakonnou povinnostou oboznamit buduceho manzela/manzelku o zdravotnom stave a aj zdravotnom stave rodiny. Zamlcanie je dovodom na anulaciu sobasa.
Ale niektori sa napriek zlemu zdravotnemu stavu partnera rozhodnu pre neho.

dskjhfdlkdjhl
12. máj 2018
jana_eyre
12. máj 2018

@junova ehm a teda potom nerozumiem co si chcela povedat tymto "ale pri výbere partnera treba prihliadať aj na genetiku." clovek by bol jednoducho vypocitavy keby prihliadal na len genetiku (alebo teda vek aby som neodbocovala od povodnej ty), laska by to teda urcite nebola.. a dakujem za upozornenie, s tym samozrejme ratam, tak ako mozem ratat s milion inymi moznostami pokazenia stastneho zivota..

junova
12. máj 2018

@0silvia0 Nepochopila si, čo so chcela povedať. Neporovnavam minulosť s prítomnosťou . Mnohé zo žien ktoré majú podstatne staršieho muža tvrdia že jeden z dôvodov je ten, že rovesníci sú nevyspele deti. Myslíš, že môj švagor sa ženil v dobe komunistov kvôli mmladomanzelskej pôžičke? Ma 37 rokov. Aj medzi rovesníkmi sa dajú nájsť zreli chlapi. Ale každému podľa chuti. Na jednej strane sa ľudia smejú zo 40 tnikov ktorí žijú v mama hoteli na druhej strane sú to pre 20 šarmantni rozumní muži. Pre mňa osobne je zvláštne, keď 40 ročný muž je ešte slobodný a býva a mamou. Poznám takých vo svojom okolí mnoho.

persica
12. máj 2018

@jana_eyre Ono je to tak, ze praveze ked clovek nie je vypocitavy a nejde po inych (napriklad ekonomickych) vyhodach a riadi sa laskou- biochemickym procesom, tak vlastne robi geneticky vyber, lebo geneticky nevhodny clovek mu jednoducho "nevonia" 🙂

junova
12. máj 2018

@persica
@jana_eyre Chcela som tým povedať, to čo prežíva. Že budúci manželia sú povinný oboznámiť pred svadbou toho druhého o svojom zdravotnom stave a chorobách v rodine a keď sa ten aj napriek tomu rozhodne zobrať si ho je to ok. tiež je ok nezobrat si ho kvôli tomu a nepovažujem to za vypočítavost. Každý má právo sa rozhodnúť. Jasné, že existuje milión ďalších možností ktoré ti môžu skazit tvoj úžasný život s manželom. Ale genetika je tiež dôležitá. Žena prirodzene hľadá silného zdravého chlapa a chlap ženu. Keby som vedela, že má sklerozu alebo depresiu tak by som veľmi uvažovala či ísť s ním do vzťahu a mať deti a môžeš to kľudné nazvať vypočítavostou. Iné je samozrejme keď si berieš zdravého človeka a on počas manželstva ochorie, vtedy je svinstvo ho alebo ju opustiť.

eliska13
12. máj 2018

@junova od teba by som takú odpoveď nečakala🙂nikto nevie ako zareaguje na silnú záťaž psychickú, či ho nepostretne nejaká veľká trauma, ktorá ho zloží úzkosťami a depresiami žiaľ dnes trpí veľmi veľa ľudí neistota v práci, hypotéky, rýchle životné tempo.

junova
12. máj 2018

@eliska13
Ja som nikoho nechcela uraziť a jasné som napísala, že ak sa to stane počas manželstva tak treba pri partnerovi stať a podporovať ho. Ja by som manžela nikdy kvôli depresii, rakovine, reume atď neopustila a stala by som pri ňom. Ale žiaľ z druhej strany to neplatí, preto som možno zatrpknuta a z každej choroby som sa musela vyhrabať sama bez podpory a našťastie ma to nezlozilo ale posilnilo. A viac sa ku tejto téme nevyjadrim.

eliska13
12. máj 2018

@junova "Jasné, že nie je možné aby sa rozmnozovali len zdraví ľudia ale sú isté diagnózy pri ktorých by som nad tým veľmi uvažovala. Mamičky s depresiou, ktoré sú celé tehotenstvo na antidepresívach, ľudia s reumou, so sklerózou. Osobné ich obdivujem. Poznám ľudí s týmito diagnózami a sú radi, že sa postarajú o seba."

Toto sa ma trocha dotklo čo si napisala ty tiež si mala horšie odbobie a som rada, že si to zvládla bez AD, ale toto sa mi zdala taká podpasovka možno to beriem príliš osobne🙂keďže sa ma to týka.

eliska13
12. máj 2018

@junova až potom som čítala IP paaa🙂

ukulela
12. máj 2018

@persica o zdravotnom stave svojom OK - ale aj rodiny? niekde sa to pise? (len ma to zaujima cisto teoreticky)

persica
12. máj 2018

@ukulela Zakon hovori, ze snubenci vyhlasuju, ze poznaju svoj zdravotny stav. Takze ak su v rodine dedicne ochorenia, ktore mozem niest vo svojom DNA, som to povinny oznamit. Pricom rodina sa mysli v priamom rade- cize predkovia, surodenci, deti, nie sesternice, bratranci...